![]() |
Citat:
Eu una sunt obisnuita sa mi se atraga atentia ori de cate ori gresesc si imi dau seama ca pentru asta sunt o norocoasa, pentru ca pot fi oameni care sa nu imi spuna nimic si sa traga doar concluzii " dure". Bine, acum banuiesc ca nu gresesc eu prea des....dar am mai avut ticuri verbale, foloseam intr-o perioada " deci" foarte des...si alte asemenea lucruri iritante :40:. |
Cristi, ai grija la folosirea lui " i " din " a ", cand cuvantul incepe cu prefix, atunci " i " nu se mai transforma in " a "...adica, " i " din " a "
|
Mulțumesc !
Citat:
:6: |
verbe de conjugarea a II-a
Este corect mi-ar placea, nu mi-ar place.
De asemenea, este corect ar tacea, nu ar tace. |
Citat:
sau ...a limbii romane, scrisa si vorbita corect, ... Cred ca ambele variante sunt corecte. Sau gresesc?!? |
limba e scrisa si vorbita.....corect asa ar fi. mai mult nu pot sa cercetez pt. moment, asa ca, daca asteptam sa ne mai zica cineva.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ca veni vorba, inca o greseala (zic eu) care ma calca pe axon la fiecare Liturghie:
Preotul: Să mulțumim Domnului. Preotul se întoarce apoi la Sfânta Masă. Se închid sfintele uși și perdeaua. Strana: Cu vrednicie și cu dreptate este a ne închina Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimei celei de o ființă și nedespărțită. Corect este: "...a ne inchina... Treimei Cea de o Fiinta..." Nu? |
Genitiv
Citat:
|
Adjectivele se acorda in gen, numar si caz cu substantivele.
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Ce bine este sa ne mai intoarcem in timp si sa ne mai reamintim gramatica limbii romane!!!! Spre rusinea mea, nu mi-a placut niciodata si uite ca, atunci cand mi se zice ca nu am scris corect am dubii... Ma duc sa-mi dau 2 palme.
|
Ati legat se verb auxiliar si se foloseste cand intra in folosirea verbului la perfectul compus - ati vorbit, ati mancat, ati intrat
A-ti dezlegat - dupa el urmeaza un verb la infinitiv (-ti este pron. pers). A-ti face patul (=a face patul tau), a-ti face rugaciunea, a-ti tine gura. |
Trasnea
"imi", "iti" , "isi" nu se scriu niciodata cu cratima !
|
Citat:
|
Citat:
|
CUNOSTINTA (scris cu un singur i) - provine de la vb a cunoaste+ sufixul - inta, nu provine de la STIINTA! A nu se confunda nici cu CONSTIINTA (care il are in componenta lui pe STIINTA)!
http://dexonline.ro/search.php?cuv=cunostinta http://dexonline.ro/search.php?cuv=constiinta |
Gresit : sa fi sanatoasa
Corect: sa fii sanatoasa ( un -i din radacina verbului; un -i terminatia la persoana a 2. singular) Eu sa fi + u = fiu Tu sa fi + i = fii El sa fie... La fel: Tu sa scrii; dar tu sa ceri. |
In schimb, imperativul verbului a fi la forma negativa se scrie cu un singur i!
Nu fi rau! |
Adverbul decat se foloseste numai in enunturi negative! Pentru enunturile pozitive, se foloseste numai adverbul doar!
Vreau sa mananc doar alune. Incorect: Vreau sa mananc decat alune. Nu vreau decat alune! |
Nu am citit tot topicul, am citit numai primele doua postari. Vreau numai sa precizez ca eu am invatat sa scriu corect citind (nu scriu foarte corect, dar nici nu fac greseli foarte grave). Cred ca iti intra in mod inconstient cumva...Asa cum daca vorbesti mult cu nativii prinzi accentul si intonatia, tot asa...citind foarte mult, prinzi scrierea corecta. Asta e parerea mea...
|
Am gasit si un site cu greselile care se fac mai frecvent, forma corecta, precum si comentarii.
http://dexonline.ro/corect.php Parcurgand toate exemplele date am gasit si urmatoarul exemplu: Corect: Calmar Gresit: Calamar Observatie: exista in DEX si cuvantul calamar; deci nu e gresit. |
Citat:
Strana: Cu vrednicie și cu dreptate este a ne închina Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimei celei de o ființă și nedespărțită. |
Citat:
|
LA MULTI ANI tuturor! Si sa nu uitam sa ne corectam si in anul 2010...
Am observat ca se "uita" articolul hotarat la singular masculin, si se scrie: baiatu, cazu, crezu, elevu, etc. Articolul hotarat masculin este -l; dar pentru o mai usoara pronuntie, se introduce litera de legatura -u-. Deci corect este: baiat-u-l= baiatul; cazul, crezul, elevul si asa mai departe. Chiar daca in vorbirea de zi cu zi putem spune baiatu, totusi in scris, trebuie sa scriem baiatul, caci ... ceea ce spunem zboara, dar ce e scris ramane si se vede daca nu e corect. Inca odata La Multi Ani! |
Am gasi scris "voi citii"; corect este "voi citi", caci viitorul verbelor il facem din viitorul verbului auxiliar a fi + infinitivul verbului :
eu voi fi tu vei citi el va canta |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Saru'mana doamna profesoara:26: Cand v-or fiii urmatoare-le cursurii? |
Citat:
P. S. Conjunctia "deși" (cu sensul de "cu toate ca") se scrie cu un singur i! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Asta am si vrut sa scriu, dar in graba am mancat un -t. Multumesc, Iustin. |
Citat:
Totuș, nu cred cî am scris vreodatî dișî cu doi di i...Doar sî fi scris rapid șî sî nu fi observat greșala... Citat:
|
Citat:
Si taurului i se pune pata pe rosu,ce vrei,asta sunt :P Ca sa il parafrazez pe Caragialei:iubesc tradarea ,da urasc pe tradatori.Dixit ! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:02:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.