Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sa invatam sa ne corectam... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7283)

AndruscaCIM 29.10.2009 11:14:51

Citat:

În prealabil postat de emanouela (Post 176857)
clar.........deja s-a inceput aruncatul cu rosii si sunt la pag 3 abia

Aha..acum m-am prins, intr-adevar se aruncara si rosii de alea de gradina " inima de bou" :21::24:....dar ideea e ca poate mai sunt unii care sunt deschisi la a se autocorecta.

Eu una sunt obisnuita sa mi se atraga atentia ori de cate ori gresesc si imi dau seama ca pentru asta sunt o norocoasa, pentru ca pot fi oameni care sa nu imi spuna nimic si sa traga doar concluzii " dure". Bine, acum banuiesc ca nu gresesc eu prea des....dar am mai avut ticuri verbale, foloseam intr-o perioada " deci" foarte des...si alte asemenea lucruri iritante :40:.

ory 29.10.2009 11:32:24

Cristi, ai grija la folosirea lui " i " din " a ", cand cuvantul incepe cu prefix, atunci " i " nu se mai transforma in " a "...adica, " i " din " a "

cristiboss56 29.10.2009 11:36:43

Mulțumesc !

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 177010)
Cristi, ai grija la folosirea lui " i " din " a ", cand cuvantul incepe cu prefix, atunci " i " nu se mai transforma in " a "...adica, " i " din " a "

M-am conformat cu iii-urile alea , acum trec la însușirea celor de mai sus ! Mulțumesc frumos ( dar nu promit o îndreptare rapidă ! ! ! ) . Pupik
:6:

LapetiteMoc 29.10.2009 15:08:42

verbe de conjugarea a II-a

Este corect mi-ar placea, nu mi-ar place.

De asemenea, este corect ar tacea, nu ar tace.

Miha-anca 29.10.2009 15:25:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 176983)
Cred ca e corect sa scrii asa: "sunt o sustinatoare a limbii romane scrisa si vorbita corect". Si ai uitat o cratima pentru: "intr-adevar". Si nu vad majusculele la inceputul frazelor. De diacritice nu mai zic, deja sunt pe cale de disparitie, nici eu nu le folosesc in limbajul electronic...

... a limbii romane scrise si vorbite corect,...
sau
...a limbii romane, scrisa si vorbita corect, ...
Cred ca ambele variante sunt corecte. Sau gresesc?!?

emanouela 29.10.2009 15:40:15

limba e scrisa si vorbita.....corect asa ar fi. mai mult nu pot sa cercetez pt. moment, asa ca, daca asteptam sa ne mai zica cineva.

AndruscaCIM 29.10.2009 15:47:19

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 177083)
sau

Mie chiar imi suna mai corect prima varianta...acuma na, asta e parerea mea :48:

Florin-Ionut 29.10.2009 16:07:44

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 177092)
Mie chiar imi suna mai corect prima varianta...acuma na, asta e parerea mea :48:

Dar "a limbii scrise si vorbite corect" cum iti suna?

AndruscaCIM 29.10.2009 16:17:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 177099)
Dar "a limbii scrise si vorbite corect" cum iti suna?

Din cele 3 optiuni...aleg sa sun un prieten pentru a afla RASPUNSUL CORECT :21::10:

Florin-Ionut 29.10.2009 16:18:41

Ca veni vorba, inca o greseala (zic eu) care ma calca pe axon la fiecare Liturghie:

Preotul: Să mulțumim Domnului.
Preotul se întoarce apoi la Sfânta Masă. Se închid sfintele uși și perdeaua.
Strana: Cu vrednicie și cu dreptate este a ne închina Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimei celei de o ființă și nedespărțită.

Corect este: "...a ne inchina... Treimei Cea de o Fiinta..."

Nu?

LapetiteMoc 29.10.2009 16:22:42

Genitiv

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 177105)
Ca veni vorba, inca o greseala (zic eu) care ma calca pe axon la fiecare Liturghie:

Preotul: Să mulțumim Domnului.
Preotul se întoarce apoi la Sfânta Masă. Se închid sfintele uși și perdeaua.
Strana: Cu vrednicie și cu dreptate este a ne închina Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimei celei de o ființă și nedespărțită.

Corect este: "...a ne inchina... Treimei Cea de o Fiinta..."

Nu?

Varianta oficiala este corecta. Este vorba de regula folosirii genitivului.

Miha-anca 29.10.2009 16:23:50

Adjectivele se acorda in gen, numar si caz cu substantivele.

LapetiteMoc 29.10.2009 16:30:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 176983)
Cred ca e corect sa scrii asa: "sunt o sustinatoare a limbii romane scrisa si vorbita corect". Si ai uitat o cratima pentru: "intr-adevar". Si nu vad majusculele la inceputul frazelor. De diacritice nu mai zic, deja sunt pe cale de disparitie, nici eu nu le folosesc in limbajul electronic...

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 177083)
sau

Emanouela a scris corect - "sustinatoare a limbii romane scrise si vorbite corect" deoarece adjectivele "scrise" si "vorbite" se acorda cu sunstantivul "limbii" care este in cazul genitiv. Adjectivul se acorda cu sunstantivul determinant in gen, numar si caz.

AndruscaCIM 29.10.2009 16:33:21

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 177115)
Emanouela a scris corect - "sustinatoare a limbii romane scrise si vorbite corect" deoarece adjectivele "scrise" si "vorbite" se acorda cu sunstantivul "limbii" care este in cazul genitiv. Adjectivul se acorda cu sunstantivul determinant in gen, numar si caz.

Yes yes yes...I'm good! Am simtit eu ca suna corect, numai ca nu stiam sa explic atat de bine :77::11:

emanouela 29.10.2009 16:48:33

Ce bine este sa ne mai intoarcem in timp si sa ne mai reamintim gramatica limbii romane!!!! Spre rusinea mea, nu mi-a placut niciodata si uite ca, atunci cand mi se zice ca nu am scris corect am dubii... Ma duc sa-mi dau 2 palme.

glykys 29.10.2009 22:30:07

Ati legat se verb auxiliar si se foloseste cand intra in folosirea verbului la perfectul compus - ati vorbit, ati mancat, ati intrat
A-ti dezlegat - dupa el urmeaza un verb la infinitiv (-ti este pron. pers). A-ti face patul (=a face patul tau), a-ti face rugaciunea, a-ti tine gura.

LapetiteMoc 01.11.2009 13:15:34

Trasnea

"imi", "iti" , "isi" nu se scriu niciodata cu cratima !

AndruscaCIM 02.11.2009 10:55:49

Citat:

În prealabil postat de emanouela (Post 177126)
Ce bine este sa ne mai intoarcem in timp si sa ne mai reamintim gramatica limbii romane!!!! Spre rusinea mea, nu mi-a placut niciodata si uite ca, atunci cand mi se zice ca nu am scris corect am dubii... Ma duc sa-mi dau 2 palme.

Off-topic: Felicitari pentru bebe, sa aiba o viata binecuvantata de Dumnezeu!

emanouela 02.11.2009 12:14:07

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 177841)
Off-topic: Felicitari pentru bebe, sa aiba o viata binecuvantata de Dumnezeu!

sarumana mult >:D<

glykys 07.11.2009 21:25:59

CUNOSTINTA (scris cu un singur i) - provine de la vb a cunoaste+ sufixul - inta, nu provine de la STIINTA! A nu se confunda nici cu CONSTIINTA (care il are in componenta lui pe STIINTA)!

http://dexonline.ro/search.php?cuv=cunostinta
http://dexonline.ro/search.php?cuv=constiinta

Miha-anca 11.11.2009 22:51:24

Gresit : sa fi sanatoasa
Corect: sa fii sanatoasa ( un -i din radacina verbului; un -i terminatia la persoana a 2. singular)
Eu sa fi + u = fiu
Tu sa fi + i = fii
El sa fie...

La fel: Tu sa scrii; dar tu sa ceri.

glykys 11.11.2009 23:14:54

In schimb, imperativul verbului a fi la forma negativa se scrie cu un singur i!

Nu fi rau!

glykys 11.11.2009 23:30:00

Adverbul decat se foloseste numai in enunturi negative! Pentru enunturile pozitive, se foloseste numai adverbul doar!

Vreau sa mananc doar alune. Incorect: Vreau sa mananc decat alune.
Nu vreau decat alune!

Anna 11.11.2009 23:51:50

Nu am citit tot topicul, am citit numai primele doua postari. Vreau numai sa precizez ca eu am invatat sa scriu corect citind (nu scriu foarte corect, dar nici nu fac greseli foarte grave). Cred ca iti intra in mod inconstient cumva...Asa cum daca vorbesti mult cu nativii prinzi accentul si intonatia, tot asa...citind foarte mult, prinzi scrierea corecta. Asta e parerea mea...

Miha-anca 12.11.2009 00:25:58

Am gasit si un site cu greselile care se fac mai frecvent, forma corecta, precum si comentarii.
http://dexonline.ro/corect.php
Parcurgand toate exemplele date am gasit si urmatoarul exemplu:
Corect: Calmar Gresit: Calamar
Observatie: exista in DEX si cuvantul calamar; deci nu e gresit.

Florin-Ionut 23.11.2009 18:28:06

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 177108)
Varianta oficiala este corecta. Este vorba de regula folosirii genitivului.

Ai dreptate, m-am interesat la un profesor de romana. Corect este:

Florin-Ionut 23.11.2009 18:30:04

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 177115)

Da, e adevarat, am invatat si eu ceva de pe topicul asta. Niciodata nu-i prea tarziu sa ne corectam!

Miha-anca 02.01.2010 23:38:18

LA MULTI ANI tuturor! Si sa nu uitam sa ne corectam si in anul 2010...

Am observat ca se "uita" articolul hotarat la singular masculin, si se scrie: baiatu, cazu, crezu, elevu, etc.
Articolul hotarat masculin este -l; dar pentru o mai usoara pronuntie, se introduce litera de legatura -u-.
Deci corect este: baiat-u-l= baiatul; cazul, crezul, elevul si asa mai departe.
Chiar daca in vorbirea de zi cu zi putem spune baiatu, totusi in scris, trebuie sa scriem baiatul, caci ... ceea ce spunem zboara, dar ce e scris ramane si se vede daca nu e corect.
Inca odata La Multi Ani!

Miha-anca 31.01.2010 14:18:23

Am gasi scris "voi citii"; corect este "voi citi", caci viitorul verbelor il facem din viitorul verbului auxiliar a fi + infinitivul verbului :
eu voi fi
tu vei citi
el va canta

iustin10 31.01.2010 14:31:29

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 206636)
"Am gasi scris "

Corect este: "Am gasit scris"

AndruscaCIM 31.01.2010 15:02:33

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 206645)

Si totusi nu era vorba de greseli de tehnoredactare, ci de greseli provenite din neinsusirea corecta a limbii romane!!!!!!! E o diferenta...foaaaaarte mareeee!:3:

iustin10 31.01.2010 15:14:10

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 206656)
Si totusi nu era vorba de greseli de tehnoredactare, ci de greseli provenite din neinsusirea corecta a limbii romane!!!!!!! E o diferenta...foaaaaarte mareeee!:3:

Uneori sapunul trebuie curatit el insusi :P

AndruscaCIM 31.01.2010 17:28:42

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 206658)

Da...e bine si asa, numai ca greselile acestea nu sunt repetabile ci doar accidentale, pe cand celelalte cam nu :3:, la asta facusem referire

Ioan-Victor 31.01.2010 18:09:28

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171194)
Sper sa nu se supere nimeni pe mine si chiar dimpotriva, sa fie de folos acest thread. Am observat cateva greseli care ma fac sa clipesc des. Peste tot pe net intalnesc "iiii" pusi aiurea...

Am intalnit greseli de genul acestora " Sa fi tu porumbel ", " Daca as fii varza", " A fii vesel inseamna a fii bine dispus", " Exista cartii la supermarket?" care corect ar trebui scrise asa : Sa fii, Daca as fi, A fi, Exista carti ( substantiv)

Un mic rezumat care ar putea fi de folos:

Infinitivul - un singur i: a FI.

Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/veți/vor FI.

Condiționalul prezent: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI.

Condiționalul perfect: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI fost.

Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :

eu să FIU

tu să FII

el/ea să FIE

noi să FIM

voi să FIȚI

ei/ele să FIE

Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.

Imperativul afirmativ: FII ! Cu doi i.

Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i.

Numai cateva substantive se scriu cu doi de " i" si anume : fii, copii ( atunci cand facem referire la fiinte, pentru ca daca ne referim la copiile xerox, ele nu mai primesc nici un i), vii... care atunci cand sunt articulate mai primesc un i, ex : "Fiii lui Ionescu sunt foarte obraznici." , "Copiii meu sunt foarte bine educati.", " Viii cu viii, mortii cu mortii."

Doamne ajuta si mult succes!

P.S. Sper sa nu se supere nimeni pe mine...dar mi se intampla sa citesc unele propozitii si sa nu inteleg ideea din cauza exprimarii deficitare.

Cred ca ai trezit multe orgolii cu threadul asta:71:
Saru'mana doamna profesoara:26:
Cand v-or fiii urmatoare-le cursurii?

glykys 01.02.2010 11:54:19

Citat:

În prealabil postat de Ioan-Victor (Post 206732)

Mie nu mi se pare deloc. Felul in care se foloseste limba denota respectul atat fata de tine, cat si fata de interlocutor. :103:

P. S. Conjunctia "deși" (cu sensul de "cu toate ca") se scrie cu un singur i!

glykys 01.02.2010 12:03:15

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 206658)

Sa-mi fie cu iertare, dar, referitor la discutia de pe alt topic, asta e atitudine si vorba de filosof de la oras sau de baba inteleapta de la tara? Nu stiu, intreb eu. :71:

AndruscaCIM 01.02.2010 13:46:52

Citat:

În prealabil postat de Ioan-Victor (Post 206732)

Hmmm...nu cred ca e vorba de orgolii. Eu de exemplu am aflat de curand ca de fapt corect se scrie "creeaza" si nu creaza...asa cum imi suna mie bine de exemplu si implicit corect...deci cand e vorba de limba romana eu mereu incerc sa ma edific in cazul in care ceva nu imi suna chiar bine...sau chiar si citind mai mult, ajungi sa te corectezi destul de rapid si sa simti limba romana pur si simplu!!!

Miha-anca 01.02.2010 15:38:39

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 206645)

Fara doar si poate: am gasit scris.
Asta am si vrut sa scriu, dar in graba am mancat un -t.
Multumesc, Iustin.

Ioan-Victor 01.02.2010 21:35:21

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 206991)
Mie nu mi se pare deloc. Felul in care se foloseste limba denota respectul atat fata de tine, cat si fata de interlocutor. :103:

P. S. Conjunctia "deși" (cu sensul de "cu toate ca") se scrie cu un singur i!

Ăi, da vorbim di acu cu conjuncții șî chestii di astia?:51:
Totuș, nu cred cî am scris vreodatî dișî cu doi di i...Doar sî fi scris rapid șî sî nu fi observat greșala...

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 207032)
Hmmm...nu cred ca e vorba de orgolii. Eu de exemplu am aflat de curand ca de fapt corect se scrie "creeaza" si nu creaza...asa cum imi suna mie bine de exemplu si implicit corect...deci cand e vorba de limba romana eu mereu incerc sa ma edific in cazul in care ceva nu imi suna chiar bine...sau chiar si citind mai mult, ajungi sa te corectezi destul de rapid si sa simti limba romana pur si simplu!!!

Glumeam...Limba romana e foarte complexa...E buna ideea cu threadul asta...

iustin10 01.02.2010 21:55:56

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 206991)

Sunt cel mai pasnic om de pe lumea asta.Dar pina la gramtica.....
Si taurului i se pune pata pe rosu,ce vrei,asta sunt :P
Ca sa il parafrazez pe Caragialei:iubesc tradarea ,da urasc pe tradatori.Dixit !

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:02:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.