Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Parintele Arsenie Boca "interzis" ?? stie cineva ceva ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7634)

eduardd 10.02.2010 08:53:14

:4:Fratilor,
am citit ceea ce s-a scris la acest subiect. Cu unii sunt de acord, pe altii nu-i inteleg, iar cate unul chiar..."bate campii".

Recunosc
( cum am mai facut-o si cu alta ocazie) ca personal nu il inteleg deloc pe pr Arsenie Boca. Cu tot efortul meu nu pot citi macar (darmite intelege..iarta-ma pr Arsenie..) cartea pe care am primit-o in dar "Cararea Imparatiei". Poate ca gresesc fata de sfintia sa, dar prefer sa gandesc astfel decat sa merg pe un drum gresit. Cine stie?!. cand va fi canonizat poate voi simti/gandi altfel.
Poate e de vina "doar" aceasta mareee disputa intre "ai nostri" si "ai vostri". Sau poate, e de vina doar mintea mea ingusta..si ideiile din ea.. preconcepute (dealtfel!!) si reticente la ceea ce inca nu este recunoscut de Biserica.
Nu spun ca NU este un parinte cu o viata deosebita, spun doar ca eu una NU ii inteleg scrierile/ideiile. DEci a nu se intelege ca fac la randu-mi ceea ce am criticat de atatea ori la altii!!
Nu neg ceea ce NU inteleg! Ci spun simplu si deschis; nu il inteleg!

Acelasi sentiment il am si fata de parintele Ilarion Argatu de la Boroaia. Iarta-ma si tu parinte! Desi am fost acolo..nu am inca curajul sa-l numesc sfant. Daca eu sunt in greseala sunt convinsa ca si el si pr Arsenie ma vor ierta.. Pentru ca indoiala mea, nu va putea nici lua (daca este) nici adauga (daca nu este) sfintenia.

Asta e parerea mea personala si nu am pretentia sa afirm ca este cea buna..dar! Concluzia pe care o trag in urma citirii materialelor legate de aceste subiecte este:

Certurile dintre crestini, legate de sfintenia unuia sau a altuia nu au alt scop decat de a aduce o unda de indoiala (chiar vrajba) intre fii Bisericii. Stiut este ca: Sfintenia unui om trecut la Domnul nu este data de Biserica sau om, ci de Insasi Mantuitorul care are grija sa-l infatiseze pe cel care a primit Bucuria Nestricaciunii si a Vietii Vesnice inaintea oamenilor. Fie descoperindu-i faptele minunate, fie prin prezenta trupului neputrezit.

In acest caz, Biserica nu are nimic altceva de facut decat sa recunoasca si sa legalizeze ceea ce Hristos a declarat deja Sfant!
A proclama noi inaintea acesteia sfintenia nu cred ca e intelept lucru. Personal, am stat de vb cu multi duhovnici dar niciodata nimnei nu mi-a spus deschis in fata; draga, este sfant! Ci s-au exprimat cu evlavie dar fara a rosti cuvantul sfant.
Habotnicia unora si extremismul nu are nicio legatura cu viata sfantului...ba chiar ii poate aduce grave "ponoase".

DA! Sa ne iubim sfintii, sa le aratam cuvenita evlavie, dar sa ne exprimam cu dreapta socoteala, pentru a nu sminti pe cei mai slabi (ca mine..) prin exuberanta..noastra duhovniceasca.
Am un exemplu concret (ca intotdeauna:10:). In Grecia parintelui Paisie Aghioritul nu i se spune sfant! Ci simplu si cu adanc respect "Gheronda". Am avut ocazia sa vb cu o maica romanca la Surotti si acolo eu am spus. Il iubesc nespus pe acest minunat sfant! Mi-a spus simplu si cu o mare dragsote in voce. Nu il numi inca sfant, spune-i simplu gheronda. Si el te va iubi la fel de mult...

Concluzia?:
Nu se vor sfinti/canoniza sfintii cand vrem noi ci cand va randui Domnul!

Iartati-ma parintilor dar eu altfel nu pot gandi/simti acum. Poate pentru rugaciunile vostre, voi invata sa va simt/iubesc cu adevarat.

In rest, bucurie tuturor!

Am uitat sa va spun ceva.. Am o intrebare care ma framanta de ceva timp..:106:
De ce nu s-a pus problema canonizarii si a Parintelui Paisie Olaru? Este recunoscut in tara si peste hotare ca un mare duhovnic. Sunt nenumarate minunile petrecute la mormantului sfintiei sale.
Este numit de parintii Sihastriei "Steaua luminoasa".
Atunci, de ce nu se spune nimic despre acestea? Oare sa fie vorba de smerenia carateristica a parintelui? Sau de ce??..De ce oare l-am uitat pe blandul parinte Paisie al nostru, fratilor?

laurschepsis 10.02.2010 12:29:26

Toata dragostea

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 210444)
:4:Fratilor,
am citit ceea ce s-a scris la acest subiect. Cu unii sunt de acord, pe altii nu-i inteleg, iar cate unul chiar..."bate campii".

Recunosc ( cum am mai facut-o si cu alta ocazie) ca personal nu il inteleg deloc pe pr Arsenie Boca. Cu tot efortul meu nu pot citi macar (darmite intelege..iarta-ma pr Arsenie..) cartea pe care am primit-o in dar "Cararea Imparatiei". Poate ca gresesc fata de sfintia sa, dar prefer sa gandesc astfel decat sa merg pe un drum gresit. Cine stie?!. cand va fi canonizat poate voi simti/gandi altfel.
Poate e de vina "doar" aceasta mareee disputa intre "ai nostri" si "ai vostri". Sau poate, e de vina doar mintea mea ingusta..si ideiile din ea.. preconcepute (dealtfel!!) si reticente la ceea ce inca nu este recunoscut de Biserica.
Nu spun ca NU este un parinte cu o viata deosebita, spun doar ca eu una NU ii inteleg scrierile/ideiile. DEci a nu se intelege ca fac la randu-mi ceea ce am criticat de atatea ori la altii!!
Nu neg ceea ce NU inteleg! Ci spun simplu si deschis; nu il inteleg!

Acelasi sentiment il am si fata de parintele Ilarion Argatu de la Boroaia. Iarta-ma si tu parinte! Desi am fost acolo..nu am inca curajul sa-l numesc sfant. Daca eu sunt in greseala sunt convinsa ca si el si pr Arsenie ma vor ierta.. Pentru ca indoiala mea, nu va putea nici lua (daca este) nici adauga (daca nu este) sfintenia.

Asta e parerea mea personala si nu am pretentia sa afirm ca este cea buna..dar! Concluzia pe care o trag in urma citirii materialelor legate de aceste subiecte este:

Certurile dintre crestini, legate de sfintenia unuia sau a altuia nu au alt scop decat de a aduce o unda de indoiala (chiar vrajba) intre fii Bisericii. Stiut este ca: Sfintenia unui om trecut la Domnul nu este data de Biserica sau om, ci de Insasi Mantuitorul care are grija sa-l infatiseze pe cel care a primit Bucuria Nestricaciunii si a Vietii Vesnice inaintea oamenilor. Fie descoperindu-i faptele minunate, fie prin prezenta trupului neputrezit.

In acest caz, Biserica nu are nimic altceva de facut decat sa recunoasca si sa legalizeze ceea ce Hristos a declarat deja Sfant!
A proclama noi inaintea acesteia sfintenia nu cred ca e intelept lucru. Personal, am stat de vb cu multi duhovnici dar niciodata nimnei nu mi-a spus deschis in fata; draga, este sfant! Ci s-au exprimat cu evlavie dar fara a rosti cuvantul sfant.
Habotnicia unora si extremismul nu are nicio legatura cu viata sfantului...ba chiar ii poate aduce grave "ponoase".

DA! Sa ne iubim sfintii, sa le aratam cuvenita evlavie, dar sa ne exprimam cu dreapta socoteala, pentru a nu sminti pe cei mai slabi (ca mine..) prin exuberanta..noastra duhovniceasca.
Am un exemplu concret (ca intotdeauna:10:). In Grecia parintelui Paisie Aghioritul nu i se spune sfant! Ci simplu si cu adanc respect "Gheronda". Am avut ocazia sa vb cu o maica romanca la Surotti si acolo eu am spus. Il iubesc nespus pe acest minunat sfant! Mi-a spus simplu si cu o mare dragsote in voce. Nu il numi inca sfant, spune-i simplu gheronda. Si el te va iubi la fel de mult...

Concluzia?:
Nu se vor sfinti/canoniza sfintii cand vrem noi ci cand va randui Domnul!

Iartati-ma parintilor dar eu altfel nu pot gandi/simti acum. Poate pentru rugaciunile vostre, voi invata sa va simt/iubesc cu adevarat.

In rest, bucurie tuturor!

Am uitat sa va spun ceva.. Am o intrebare care ma framanta de ceva timp..:106:
De ce nu s-a pus problema canonizarii si a Parintelui Paisie Olaru? Este recunoscut in tara si peste hotare ca un mare duhovnic. Sunt nenumarate minunile petrecute la mormantului sfintiei sale.
Este numit de parintii Sihastriei "Steaua luminoasa".
Atunci, de ce nu se spune nimic despre acestea? Oare sa fie vorba de smerenia carateristica a parintelui? Sau de ce??..De ce oare l-am uitat pe blandul parinte Paisie al nostru, fratilor?

Doamne-ajuta!

Iata un alt gen de discurs. Fara duritati, fara soparle, fara minciuni. O mare bucurie sa va citesc. Pare paradoxal, dar nu e nimic contradictoriu. Sora draga, multumesc pentru cele scrise, chiar daca nu suntem de aceeasi parte in privinta Sf Arsenie Boca. Va respect punctul de vedere si va voi prinde in rugaciuni. Sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu Dumnezeu ne va lamuri pe amandoi.

In ceea ce priveste faptul ca ma gandesc si scriu despre Parintele Arsenie Boca raportandu-mi cuvintele la dansul ca la un sfant, va rog, nu luati aceasta ca un act de sminteala, ci ca unul de sinceritate si recunostinta. Nu pot sa vorbesc despre dansul cu alt apelativ atata vreme cat nu voi fi senil. Aveti dreptate in ceea ce scrieti, ca trebuie sa asteptam sa il faca Dumnezeu Sfant prin Sfanta Biserica. Repet, la modul general si in vremuri normale, asa e. In cazul meu este un act de marturisire. Sa nu spun ca parintele Arsenie Boca este sfant este ca si cum as trece pe langa sau as intra in biserica si m-as inchina, dar nu mi-as scoate palaria.

Sa stiti ca si eu am avut ceva umbre de indoiala dupa primele lecturi despre Sf Arsenie Boca. Nu ai cum sa nu iti pui anumite intrebari citind relatarile despre dansul. Dar, slava Domnului, am avut ocazia sa merg si sa vorbesc cu oameni de toate categoriile, care l-au cunoscut personal. La acestea s-au adaugat cele ce mi s-au intamplat mie, cele ce am citit despre Sfant si cele scrise chiar de dansul (atat cat am parcurs pana acum). Pot sa spun ca in cele scrise de altii sunt si cateva exagerari sau inflorituri. Este caracteristic imaginativului uman. Dar ele pot fi sesizate usor si nu sunt multe. Eu am incercat sa ma ghidez in incercarile mele de a afla pe "Bate si ti se va deschide". M-am rugat si am batut la toate usile la care timpul mi-a permis sa ajung. Am facut mii de km prin tara, am consumat ore peste ore de convorbiri telefonice. Am citit cat am putut pe aceasta tema si mai am de citit si de calatorit. Va spun aceasta pentru ca mi-as dori sa va raspund cu aceeasi sinceritate si caldura si pentru ca sa intelegeti ca eu chiar am vrut sa aflu. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a oferit asa o sansa nemeritata si nesperata.

Deci, iertati-ma daca v-am suparat ca ii spun sfant, dar daca nu i-as spune asa as simti ca vorbesc cu jumatati. Azi, cand minciuna este regina absoluta a comunicarii, a nu marturisi, eu cred este pacat.

Inca o data, cu tot dragul, va felicit a fost o oaza de pace postarea de mai sus (un mic minus, poate doar pentru acel "bate campii").

Doamne-ajuta!

lorena29 10.02.2010 12:45:07

Da.. dar va intreb, dragi frati si surori, Biblia o cititi tot atat de des, pe cat cititi invatamintele sfintilor parinti?

laurschepsis 10.02.2010 13:17:28

Citat:

În prealabil postat de lorena29 (Post 210499)
Da.. dar va intreb, dragi frati si surori, Biblia o cititi tot atat de des, pe cat cititi invatamintele sfintilor parinti?

Doamne-ajuta!

Conform canonului primit acum aproape doi ani, trebuia sa citesc in liniste cate doua capitole pe zi. Intre timp am facut din aceasta o regula pentru ca s-a dovedit a fi neasteptat de folositor si de fascinant. Am mai constatat ca este bine sa tin langa mine pe timpul lecturii si niste fise si un pix. Gandurile vin si zboara intr-o clipa. Cu unele te intalnesti, poate o singura data in viata.

Doamne-ajuta!

sergiu 10.02.2010 13:45:37

Citat:

În prealabil postat de MadalinaM (Post 183469)
Sa luam o ipoteza de lucru: DACA pr Arsenie Boca era vazator cu duhul, atunci stia cam despre fiecare din cei prezenti diverse chestii, ATUNCI avea o pedagogie pt care mustra diverse chestii in gura mare..poate mai erau n acolo care s-ar fi simtit si n-ar mai fi facut, poate x impricinat numai astfel putea fi indreptat, poate n din cei acolo erau necredinciosi si astfel, vazand minuni se caiau. Si apoi, mai este un lucru, care nu are legatura cu parintele...e interesant ca ne rusinam de "ceilalti" cand am facut un pacat, sa nu auda ei....dar la Judecata de Apoi, cum va fi dragilor? Oare vor auzi numai mama, tata, prietenii si vecinul? Sau si toti oamenii din toate timpurile si locurile? Atunci vom simti cu adevarat rusinea...
2. Pr. Arsenie Boca e un pic mai greut de inteles pt unii, teologia lui e mai mistica, dar daca eu, copil de 7 ani nu inteleg teorema lui Pitagora, asta nu inseamna ca teorema lui nu e valida si aplicabila.

Din pacate nu am citit nimic de Pr. Arsenie Boca deci nu pot comenta in privinta sa.

Eu vad in ce ai scris 2 aspecte:

1. Care este rezultatul faptului ca strigi pacatele fiecaruia de fata cu ceilalti? Oamenii dintr-o data vor deveni sfinti? Nu vor mai avea pacate? Nu cred. Multi nu vor mai veni, te vor evita. Deci, mi-e teama ca se vor indeparta de biserica. Nu cred ca asta vrea Dumnezeu. Mult mai util era sa ia deoparte pe fiecare si sa-i spuna: " uite ieri seara ai poftit la nevasta aluia, daca eu am vazut, Dumnezeu cu atat mai mult. Cum vei aparea la Judecata in fata Lui?!". Dar asta este doar parerea mea, posibil gresita.

2. Nu este ziditor sa ne intereseze parerea celorlalti despre noi pt ca asta vine din mandrie. In momentul in care zici "ce va crede lumea despre mine?" te-ai si mandrit. Este un mecanism mai complicat dar explicatia vine de la sfinti, cautati si veti vedea.
Apelarea la parerea celorlalti despre noi inseamna de fapt si renuntarea la Judecata lui Dumnezeu, practic ne judecam aici in lume, exact contrariul la ce suntem indemnati in Biblie.

Luati cu rezerva ce am scris...

AndruscaCIM 10.02.2010 14:14:24

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 210530)
2. Nu este ziditor sa ne intereseze parerea celorlalti despre noi pt ca asta vine din mandrie. In momentul in care zici "ce va crede lumea despre mine?" te-ai si mandrit. Este un mecanism mai complicat dar explicatia vine de la sfinti, cautati si veti vedea.
Apelarea la parerea celorlalti despre noi inseamna de fapt si renuntarea la Judecata lui Dumnezeu, practic ne judecam aici in lume, exact contrariul la ce suntem indemnati in Biblie.

Luati cu rezerva ce am scris...

Interesant punct de vedere....

adrian2010 10.02.2010 15:11:09

poate sunt de folos...

Dragii mei,
Poate ar fi bine sa incercati mai intai de toate doua lucruri: 1) este: RUGACIUNEA PARINTELUI ARSENIE BOCA

RUGACIUNEA DE DIMINEATA(Aceasta rugaciune este scrisa de parintele Arsenie Boca)

Doamne Iisuse Hristoase,
ajuta-ma ca astazi toata ziua
sa ma lepad de mine insumi,
ca cine stie din ce nimicuri mare vrajba am sa fac
si astfel, tinand la mine, sa Te pierd pe Tine.
Doamne Iisuse Hristoase,
ajuta-mi
ca rugaciunea Preasfantului Tau nume
sa-mi lucreze in minte mai mult decat fulgerul pe cer,
ca nici umbra gandurilor rele sa nu ma intunece,
caci iata pacatuiesc in tot ceasul.
Doamne,
Cela ce vii in taina intre oameni,
ai mila de noi,
ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric.
Patimile au pus tina pe ochii mintii,
uitarea s-a intarit in noi ca un zid,
impietrind in noi inimile noastre
si toate impreuna au facut temnita
in care Te tinem bolnav, flamand si fara haina,
asa risipind in desert zilele noastre,
umbriti si dosaditi pana la pamant.

Doamne,
Cel ce vii intre oameni in taina,
ai mila de noi
si pune foc temnitei,
aprinde dragostea in inimile noastre,
arde spinii patimilor noastre
si fa lumina sufletelor noastre.
Doamne,
Cela ce vii in taina intre oameni,
ai mila de noi,
vino si Te salasluieste intru noi,
impreuna cu Tatal si cu Duhul Tau cel Sfant.
Caci Duhul Sfant
se roaga pentru noi cu suspine negraite,
cand graiul si mintea raman neputincioase.
Doamne,
Cel ce vii in taina,
ai mila de noi,
caci nu ne dam seama cat suntem de nedesavarsiti
si cat esti de aproape de sufletele noastre
si cat ne departam noi prin pacatele noastre.
Ci
lumineaza lumina Ta peste noi,
ca sa vedem lumina prin ochii Tai,
sa traim in veci prin viata Ta.
Lumina si Bucuria noastra, slava Tie!
Amin.

2)sa-l urmariti cu rabdare(aprox 1 ½ ore) pe preotul din localitatea Draganescu,care prezinta pictura bisericii, realizata de Pr. Arsenie Boca,timp de circa 20 de ani:
http://arhiva-ortodoxa.info/autoinde...din%20Romania/
-acelasi link de mai sus il gasiti si pe site-ul : www.credo.ro ,la rubrica “noutati de la arhiva-ortodoxa.info ”
-puteti intra direct pe www.arhiva-ortodoxa.info /3.imagine /Pictura bisericeasca /Pr. Arsenie Boca-pictura bisericii Draganescu.rar
-daca doriti si aveti posibilitatea,puteti merge la biserica din satul Draganescu/com Mihailesti;este situata la circa 30 km de Bucuresti, pe drumul spre Alexandria,apoi la iesirea din Mihailesti,pe un drum lateral la dreapta circa 5 km
Dumnezeu sa ne aiba in paza pe toti !

sergiu 10.02.2010 18:18:29

Citat:

În prealabil postat de adrian2010 (Post 210569)
..umbriti si dosaditi pana la pamant.

Nota: dosaditi=intristati, mahniti.

Seraphim7 10.02.2010 18:43:49

Dragi frati ,,cu judecata cu care judecati cu aceeiasi veti fi judecati'',ce ne apucam noi sa catalogam stalpi contemporani ai Bisericii,sa zicem acesta este asa celalalt asa.Fiecare parinte este original in felul sau,parintele Cleopa avea darul cuvantului,parintele Arsenie avea darul inaintevederii si tamaduirii etc.,pe langa celelalte daruri si virtutii pe care le aveau acesti minunati parinti.Parintele Arsenie...acuma ne indoim de sfintia sa,zicem ca a fost aspru,ca striga pacatele oamenilor,ca nu-i intelegem scrisul(ce vina are el),dar cand va fi canonizat,cu voia Domnului,nu-l mai condamna nimeni,asa suntem noi doar judecam si uitam ca noi nu am face nici cat mai pacatos cleric.Doamne iarta-ne!

laurschepsis 13.02.2010 11:04:34

Un mic oximoron: cele simple sunt complicate prin chiar natura lor

Doamne-ajuta!

Exista mii de marturii ca aceasta. Exista, dar tot nu sunt de ajuns. Bun, nu credeti. O parte din ele poate ca mai contin si exagerari. Dar, chiar toti sa se fi inselat atat de tare? Repet, sunt mii, zeci de mii de marturisitori. Credeti ca au fost inselati. Pai cum sa fie inselati daca s-au intors la Dumnezeu? Sa zicem ca gasim si pentru aceasta intrebare un raspuns favorabil inselarii. Dar, va intreb si eu ca in marturisirea de mai jos, de ce nu va duceti la Prislop? Unii sunteti departe, nu puteti. De ce nu cititi cele 3 carticele cu marturii stranse de ASCOR, cele din seria "Marturii din Tara Fagarasului?" Costa doar 24 RON (echivalentul a 8 euro) si le puteti primi acasa, oriunde ati fi in lume. Toti cei pe care i-am intalnit acolo sau aiurea, au spus, practic un singur lucru: "de cand s-au intalnit cu Sfantul Arsenie Boca legatura lor cu Dumnezeu s-a adancit" E inselare sa aprofundezi legatura cu Dumnezeu?

http://vestitorul.blogspot.com/2008/...printelui.html

Cu tot dragul, Doamne-ajuta!

mirabela 13.02.2010 11:36:05

Asa este !!! Si mie mi-a schimbat viata, in bine !!!!

Citat:

În prealabil postat de laurschepsis (Post 211647)
Doamne-ajuta!

Exista mii de marturii ca aceasta. Exista, dar tot nu sunt de ajuns. Bun, nu credeti. O parte din ele poate ca mai contin si exagerari. Dar, chiar toti sa se fi inselat atat de tare? Repet, sunt mii, zeci de mii de marturisitori. Credeti ca au fost inselati. Pai cum sa fie inselati daca s-au intors la Dumnezeu? Sa zicem ca gasim si pentru aceasta intrebare un raspuns favorabil inselarii. Dar, va intreb si eu ca in marturisirea de mai jos, de ce nu va duceti la Prislop? Unii sunteti departe, nu puteti. De ce nu cititi cele 3 carticele cu marturii stranse de ASCOR, cele din seria "Marturii din Tara Fagarasului?" Costa doar 24 RON (echivalentul a 8 euro) si le puteti primi acasa, oriunde ati fi in lume. Toti cei pe care i-am intalnit acolo sau aiurea, au spus, practic un singur lucru: "de cand s-au intalnit cu Sfantul Arsenie Boca legatura lor cu Dumnezeu s-a adancit" E inselare sa aprofundezi legatura cu Dumnezeu?

http://vestitorul.blogspot.com/2008/...printelui.html

Cu tot dragul, Doamne-ajuta!

boakey 13.02.2010 11:47:40

2dintre acele carti le puteti descarca in format audio de aici

http://carti-audio.blogspot.com/2009...enie-boca.html

laurschepsis 14.02.2010 20:26:17

De la Sf Apostol Pavel citire:

Doamne-ajuta!

Apropo de retinerea pe care am avut-o, practic toti cei care am citit marturisiri despre dansul, cand am aflat ca se intampla ca Sf Arsenie Boca sa mai spuna cu voce din cele ce inainte vedea despre unii dintre noi. Acest gen de pedagogie, care recunosc ca m-a cam mirat si pe mine la inceput, iata ca nu este nicicum gresit. Sf Apostol Pavel ii scria lui Timotei in finalul unui sir de indemnuri si povatuiri:

"20. Pe cei ce pacatuiesc mustra-i de fata cu toti, ca si ceilalti sa aiba teama.
21. Te indemn staruitor inaintea lui Dumnezeu si a lui Iisus Hristos si a ingerilor alesi, ca sa pazesti acestea, fara a lua o hotarare inainte, nefacand nimic cu partinire." (1 Timotei 5-20, 21).

Dar, as vrea sa subliniez faptul ca nu acest mod de corectare era regula, ci exceptia, la Sf Arsenie Boca. Rar, foarte rar si din motive pe care doar Sfantul le stia, apela la acest fel de indreptare. Insa, atunci cand o facea, bineinteles ca cei prezenti o retineau ca pe un moment exceptional, pentru ca trebuie sa recunoastem ca nu ne e dat sa auzim asa ceva des in biserica, foarte putini din preotii sau calugarii pe care ii cunoastem avand harisma vederii dincolo de lumea si timpul acesta. Si, cand ai fericirea sa intalnesti un om care se bucura de asemenea daruri de la Dumnezeu, nu te mai miri ca procedeaza asa pentru ca sigur o face cu acordul Lui. Altfel, o stiu si sfintii, o stim si noi, a doua zi ar fi unul din cei multi.

Iertati-ma, va rog, pentru ca am incercat sa lamurim si acest aspect. O fac doar pentru ca mi-as dori sa ii iesiti Sfantului Arsenie Boca in intimpinare. Pentru ca, daca a gasit atata iertare si atat ajutor pentru un pacataos ca mine, pentru fratiile voastre mult mai mult folos v-ar aduce. Eu azi sunt aici, maine e posibil sa nu mai fiu si atunci sigur mi-ar parea rau ca as fi putut spune si nu am spus. Inca o data, nu va fie cu suparare ca am insistat si poate v-am suparat.

Doamne-ajuta!

anita 15.02.2010 10:35:16

Citat:

În prealabil postat de laurschepsis (Post 210498)
Doamne-ajuta!

Iata un alt gen de discurs. Fara duritati, fara soparle, fara minciuni. O mare bucurie sa va citesc. Pare paradoxal, dar nu e nimic contradictoriu. Sora draga, multumesc pentru cele scrise, chiar daca nu suntem de aceeasi parte in privinta Sf Arsenie Boca. Va respect punctul de vedere si va voi prinde in rugaciuni. Sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu Dumnezeu ne va lamuri pe amandoi.

In ceea ce priveste faptul ca ma gandesc si scriu despre Parintele Arsenie Boca raportandu-mi cuvintele la dansul ca la un sfant, va rog, nu luati aceasta ca un act de sminteala, ci ca unul de sinceritate si recunostinta. Nu pot sa vorbesc despre dansul cu alt apelativ atata vreme cat nu voi fi senil. Aveti dreptate in ceea ce scrieti, ca trebuie sa asteptam sa il faca Dumnezeu Sfant prin Sfanta Biserica. Repet, la modul general si in vremuri normale, asa e. In cazul meu este un act de marturisire. Sa nu spun ca parintele Arsenie Boca este sfant este ca si cum as trece pe langa sau as intra in biserica si m-as inchina, dar nu mi-as scoate palaria.

Sa stiti ca si eu am avut ceva umbre de indoiala dupa primele lecturi despre Sf Arsenie Boca. Nu ai cum sa nu iti pui anumite intrebari citind relatarile despre dansul. Dar, slava Domnului, am avut ocazia sa merg si sa vorbesc cu oameni de toate categoriile, care l-au cunoscut personal. La acestea s-au adaugat cele ce mi s-au intamplat mie, cele ce am citit despre Sfant si cele scrise chiar de dansul (atat cat am parcurs pana acum). Pot sa spun ca in cele scrise de altii sunt si cateva exagerari sau inflorituri. Este caracteristic imaginativului uman. Dar ele pot fi sesizate usor si nu sunt multe. Eu am incercat sa ma ghidez in incercarile mele de a afla pe "Bate si ti se va deschide". M-am rugat si am batut la toate usile la care timpul mi-a permis sa ajung. Am facut mii de km prin tara, am consumat ore peste ore de convorbiri telefonice. Am citit cat am putut pe aceasta tema si mai am de citit si de calatorit. Va spun aceasta pentru ca mi-as dori sa va raspund cu aceeasi sinceritate si caldura si pentru ca sa intelegeti ca eu chiar am vrut sa aflu. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a oferit asa o sansa nemeritata si nesperata.

Deci, iertati-ma daca v-am suparat ca ii spun sfant, dar daca nu i-as spune asa as simti ca vorbesc cu jumatati. Azi, cand minciuna este regina absoluta a comunicarii, a nu marturisi, eu cred este pacat.

Inca o data, cu tot dragul, va felicit a fost o oaza de pace postarea de mai sus (un mic minus, poate doar pentru acel "bate campii").

Doamne-ajuta!

Eu am mare evlavie la parintele Arsenie .
Dupa ce am citit cartile dumnealui mi-am dat seama ca alta ar fi fost viata mea daca l-as fi cunoscut sau i-as fi citit cartile imediat dupa anii '90.
Nu mi-am pus prea multe intrebari in legatura cu sfintenia dumnealui ,dar daca stau si ma gandesc ,ca model de viata si propovaduire a ortodoxiei ar putea fi canonizat.
Sfantul Nicon de la man.Optina nu era vazator cu duhul ,dar pentru vietuirea lui a fost canonizat de biserica Rusa.
Faptul ca parintele Arsenie spunea in fata unor persoane ceea ce trebuia spus nu a fost un lucru gresit ,el spunea in functie de starea sufletesca a acelor persoane ,pentru indreptarea lor.
Doamne ajuta !

ihodios 28.02.2010 02:34:46

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 184027)
Si eu l-am visat cu vreo doi ani in urma pe parintele Arsenie Boca, desi nu l-am cunoscut. Era primavara si era o perioada cand bantuia gripa. Se facea ca eram impreuna cu alti crestini pe un deal. Parintele Arsenie Boca se afla undeva pe o stanca mai sus si ne-a spus in graiul sau ardelenesc: ,,Mancati catina, ma!''

Eu chiar aveam niste borcane de catina cu miere pe care le ocoleam. A doua zi nu mi-am mai pus intrebari ce fel de vis a fost acela. Pur si simplu am inceput sa mananc catina cu miere si, astfel, am traversat cu bine Postul Mare. De atunci numai neglijez acest remediu naturist.

SUPERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
,,Mancati catina, ma!''

sorin.ovidiu 29.04.2010 10:46:17

acest mesaj nu e pentru toti, ci pentru cei ...pentru acei ce sunt

Iertati-ma, dar pe care-l/o mai prind ca se ia de Parintele nostru, ii sparg mecla. Nu ma intereseaza distinsa voastra indignare, ca nu ar fi crestin sau faze de acest gen. La urma urmei, bataia este rupta din rai. Grija la cele ce cuvantati si Doamne ajuta!
Sa nu uitam ca in Ziua Judecatii vom da socoteala pentru fiecare cuvant in desert pe care-l spunem si ca in viata noastra cu greu de vom putea acoperi macar unul din miile de mii pe care le pronuntam, adesea fara minima socoteala! (Asa cum si eu voi da socoteala pentru cele ce tocmai am scris, nu va faceti voi probleme pentru mine.)
Iertare si Doamne ajuta!

laurschepsis 29.04.2010 12:54:24

Masura, domnule Iorga, masura!

Citat:

În prealabil postat de sorin.ovidiu (Post 240839)
Iertati-ma, dar pe care-l/o mai prind ca se ia de Parintele nostru, ii sparg mecla. Nu ma intereseaza distinsa voastra indignare, ca nu ar fi crestin sau faze de acest gen. La urma urmei, bataia este rupta din rai. Grija la cele ce cuvantati si Doamne ajuta!
Sa nu uitam ca in Ziua Judecatii vom da socoteala pentru fiecare cuvant in desert pe care-l spunem si ca in viata noastra cu greu de vom putea acoperi macar unul din miile de mii pe care le pronuntam, adesea fara minima socoteala! (Asa cum si eu voi da socoteala pentru cele ce tocmai am scris, nu va faceti voi probleme pentru mine.)
Iertare si Doamne ajuta!

Doamne-ajuta!

Spunea Sf. Arsenie, referindu-se la cei rataciti de sectari, ca unii de duc in iad cu Biblia in mana. Ma tem ca si unii dintre noi riscam sa apucam aceeasi cale, cu modelul Sf Arsenie inaintea ochilor daca pierdem din vedere esentialul, adica modelul Hristic. Cum Dumnezeu Cuvantul ne-a lasat foarte clar explicat ce avem de facut pentru a ne mantui si, cum acest Indreptar nu prevede ca sa "spargem mecle", din pacate, frate draga, un astfel de discurs, si Doamne fereste, un asemenea "dialog" fizic, nu numai ca aduce doar prejudicii "marturisitorului", dar da apa la moara si celor care acuza ortodoxia. Probabil ca o prezenta ceva mai temperata si altfel argumentata ar aduce mai mult folos.

Cu tot dragul si cu nadejdea ca nu te vei supara,
Doamne-ajuta!

sorin.ovidiu 30.04.2010 14:38:12

in retrospectiva, gandindu-ma ca nu pentru mine am grait

Nu ma supar, frate, dimpotriva. Prilej de bucurie imi esti. Dar, uite ca exista un dar, si nu e intotdeauna de la drac(i).

http://www.youtube.com/watch?v=-vf8xGejCL8

"Și a intrat Iisus în templu și a alungat pe toți cei ce vindeau și cumpărau în templu și a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor care vindeau porumbei.
Și a zis lor: Scris este: "Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceți peșteră de tâlhari!" (Matei, 21:12-13)

http://www.danionvasile.ro/blog/2009...na-si-pe-bici/

Iarta-ma si, la randul celorlalti, va rog iertati si Doamne ajuta!

andreicozia 30.04.2010 17:01:16

Citat:

În prealabil postat de sorin.ovidiu (Post 240839)
Iertati-ma, dar pe care-l/o mai prind ca se ia de Parintele nostru, ii sparg mecla. Doamne ajuta!

Doar atit? Sparge-le si dintii cu un ciocan, sau mai bine fa-ti un buzdugan din acela care smulge carnea de pe om ca sa-i iasa spiritul critic din cap..ca prea si-au luat-o multi in cap cu libertatea asta de expresie
Am auzit ca exista si filme "educationale" in sensul asta. Colectia de aur a lui "SAW".

..si tot asa da-i cu Doamne Ajuta!..

laurschepsis 30.04.2010 18:31:36

"Sa ai intelegere fata de neputinta omeneasca"

Citat:

În prealabil postat de sorin.ovidiu (Post 241263)
Nu ma supar, frate, dimpotriva. Prilej de bucurie imi esti. Dar, uite ca exista un dar, si nu e intotdeauna de la drac(i).

http://www.youtube.com/watch?v=-vf8xGejCL8

"Și a intrat Iisus în templu și a alungat pe toți cei ce vindeau și cumpărau în templu și a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor care vindeau porumbei.
Și a zis lor: Scris este: "Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceți peșteră de tâlhari!" (Matei, 21:12-13)

http://www.danionvasile.ro/blog/2009...na-si-pe-bici/

Iarta-ma si, la randul celorlalti, va rog iertati si Doamne ajuta!

Doamne-ajuta!

Multumesc pentru link. Foarte frumoasa spusa parintelui Arsenie: "Cultura e armonie". Si m-am bucurat ca parintele Arsenie Papacioc a vorbit si despre ispitirea de-a dreapta, cand trebuie sa fim atenti sa nu deranjam pe cei din jurul nostru cu credinta noastra. Ca trebuie sa avem grija ca sa pastram masura in tot ce facem.

Acel incident din templu este singurul moment de violenta fizica din partea Mantuitorului. Si este un raspuns la intrebarea "pana unde se poate intoarce si obrazul celalalt?" Pana unde poti ramane in rugaciune pentru cei care pacatuiesc? Pana la terfelirea Bisericii. Ca individ poti intoarce si obrazul celalalt, dar Sfanta Biserica nu are voie sa intoarca si obrazul celalalt. Datoria noastra este sa facem cat mai mult bine si niciodata, nimanui, rau. Cu singura exceptie mentionata mai sus.

Ca o remarca, as vrea sa va spun ca apreciez foarte mult tonul calm si elegant al celor cativa frati de pe forum care nu cred in Dumnezeu. Niciodata nu m-am simtit stanjenit in dialogurile cu ei. Pana la urma este doar un for in care ne intalnim ca sa ne lamurim. Iar Sf Arsenie Boca spunea ceva de genul ca Mustrarea invinge, dar nu convinge. Asa-i?

Daca gresesc va rog pe fratiile voastre sa ma iertati si sa ma corectati. Daca nu, Doamne-ajuta!

sorin.ovidiu 07.05.2010 15:00:46

Doamne ajuta, frate!

Pai dar eu n-am vrut sa mustru, trec direct la actiune. In aceste timpuri, nu mai este timp de `negocieri` (si asa, au fost si acelea, dar vazand ca nu inteleg fratii de la cei ce-l aparau pe Parintele, mi-am dat seama ca asta a ramas de facut...Au nu spune Hristos ca asa cum ii primim pe cei ce vin in Numele Sau, pe El Il primim? Si daca unii, cu slabiciuni mai mari, e adevarat, nu Il primesc pe Parintele nostru, iertati-ma, dar pe cine nu primesc de si in fapt? Au nu pe Hristos oare? Care e Capul Bisericii, nu Trupul. Deci, si mai mare. Si am realizat ca una este sa primesti pumni de la ceilalti, tu personal, de la ceilalti (pt. pacatele tale si ale lumii intregi) si alta e sa fii , iertati-ma, mototol, cu fraze de genul iubirea crestina si alea-alea. Pai cum imi manifest eu iubirea crestina vazand cum e luat la bici(uit) Parintele, si prin Sfintia Sa, Domnul meu si Dumnezeul meu? Daca Pariintele Arsene Papacioc a consimtit pentru bataia acelui staret (de la unul mai `mic` - monah care era in ascultare) pentru simplul (mare) fapt ca `eu is cu rugaciunea, dom'le!`(gen cum a facut Sf. Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei cand i-a mangaiat obrazul cu o palma SANATOASA, spre aparare-dar si poate o oarece indreptare-), atunci, cand se tot iau, si nu unul, ca sa zic ca hai, treaca de la mine, dar constant, ca lupii in haita(ca singuri nu pot, le lipseste ceea ce se numeste curaj, de aceea cauta apararea in tovarasii de lupta, de parca am fi la mortal kombat-iertati exprimarea, sa nu fie prilej de sminteala) ce sa fac, spuneti-mi? Nu se admite starea de moleseala cand e vorba de pus sufletul la lupta, frate. Nu se poate, nu exista! Si Hristos a scos biciul.
"același Iisus ne-a învățat că sunt momente când trebuie să mai pui mâna și pe biciul pedepsitor, nu pentru a te apăra pe tine, ființă trecătoare, individ sortit unei existențe efemere, ci ca să te pui stavilă când celălalt atentează la veșnicia neamului tău, la integritatea comunității în care te-ai născut și care ți-a dat identitate în fața lui Dumnezeu! Ca să-i aperi pe ai tăi!…"(Ion Coja)
Iertati si Doamne ajuta!
Aah, si arma aceea e in procesare momentan, multumesc!
Doamne ajuta inca o data si cer tuturora pe care i-au deranjat, poate, comentariile mele..Va rog, iertati. (Sa stiti ca daca aveti puterea sa ma iertati pe mine, aveti puterea sa iertati pe oricine altcineva). Bucurie!

antoradoi 01.06.2010 07:34:04

Citat:

În prealabil postat de irodion (Post 183317)
Mi-a spus un prieten ca parintele Arsenie Papacioc ar fi interzis la manastirea Techirghiol cartile parintelui Arsenie Boca. Va rog daca stie cineva amanunte sa ne spuna si noua. Eu am mare evlavie pentru parintele Arsenie Boca si sper sa fie doar o minciuna, un zvon nerealist.... pentru ca am un mare respect si pentru parintele Arsenie Papacioc, il iubesc. Lamuriti-ma va rog!

Nu crede tot ce se vehiculeaza.verifica ,mai intii.dac pr Aresnie Papacioc-pe care nu-l cunosc ,personal,insa l-am citit- a interzis cartile in care sint scrise CUVINTELE de FOLOS iesite din graiul si CUGETUL PR ARSENIE BOCA,asta e intr-adevar o mare problema."Cine se crede mai mare sa ia seama!" Nu cred ,insa ca pr Papacioc ar fi facut aceasta "ascultare",daca i s-ar fi pretins.si mai spun ceva:NIMENI VREODATA NU L-AR PUTEA INTERZICE PE pr ARSENIE BOCA,deoarece INSUSI HRISTOS,l-a adus in lume,pt noi si pt mintuirea multora!Si Domnul HRISTOS face lucruri TEMEINICE,prin urmare, Pr ARSENIE BOCA: VA DAINUI!,cu sau fara acceptul cuiva.
Daruiesc poze cu calendar- sau fara-,cu chipul pr Boca,oricui imi solicita.Am pt toata populatia Romaniei si mai mult decit atit.Mi-am asumat acest "risc" fara sa-i cer "binecuvintare" nici chiar pr Boca,si va pot impartasi ,cu sinceritate ca nu s-a "suparat" ,dimpotriva...
S-aveti LUMINA-N SUFLET!Antonia
wwwermantart.ro

dana-v 02.06.2010 08:43:40

arsenie boca

La o biserica din judetul CS unde am eu duhovnicul s-au complectat tabele cu semnaturi pentru canonizarea parintelui ,tind sa cred ca aceasta actiune se intinde in ma-i multe judete din tara.Sa poate ca in scurt timp sa aiba loc canonizarea.DOAMNE AJUTA

Elesya 12.10.2010 12:19:11

Zvon

Citat:

Mi-a spus un prieten ca parintele Arsenie Papacioc ar fi interzis la manastirea Techirghiol cartile parintelui Arsenie Boca. Va rog daca stie cineva amanunte sa ne spuna si noua. Eu am mare evlavie pentru parintele Arsenie Boca si sper sa fie doar o minciuna, un zvon nerealist.... pentru ca am un mare respect si pentru parintele Arsenie Papacioc, il iubesc. Lamuriti-ma va rog!

SIGUR este un zvon..Am fost in vizita la parintele Arsenie si se gaseau carti ale parintelui Arsenie Boca...Deci...

Pr. Gheorghe 12.10.2010 13:02:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183427)
Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

Sunt de acord cu ceea ce afirma fratele Andrei despre parintele Papacioc. Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme. Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.

Acum douazeci de minute am vorbit la telefon cu cineva :77: de la manastirea Techirghiol care mi-a confirmat ca in Ortodoxie, orice afirmatie ce pune in stare de relativ conflict doi mari duhovnici, confirmati si sustinuti de Biserica, nu poate fi decat de la cel rau cu scopul de a dezbina si ca nu exista nici o interdictie.

Parintele Arsenie Papacioc are nevoie de fiecare rugaciune a noastra nu de tulburarea unor ganduri despre lupte si razboaie. Sfintia sa "lupta cea buna a luptat", de-am fi si noi vrednici macar sa-i fim alaturi in dragoste acum, spre sfarsit si mare castig duhovnicesc am avea. Parintele Papacioc mi-a spus ca daca vreau sa ma mantuiesc trebuie sa fiu ca Hristos. Si eu am intrebat: cum este Hristos, parinte? Sfintia sa mi-a spus: N-ai citit in Carte? Bland si smerit cu inima, asa este Hristos. Asa sa fii si tu, coplile si te poti mantui! Sarut mana, parinte iubit!:77::20::77:

Elesya 12.10.2010 13:49:01

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 296403)
Sunt de acord cu ceea ce afirma fratele Andrei despre parintele Papacioc. Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme. Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.

Acum douazeci de minute am vorbit la telefon cu cineva :77: de la manastirea Techirghiol care mi-a confirmat ca in Ortodoxie, orice afirmatie ce pune in stare de relativ conflict doi mari duhovnici, confirmati si sustinuti de Biserica, nu poate fi decat de la cel rau cu scopul de a dezbina si ca nu exista nici o interdictie.

Parintele Arsenie Papacioc are nevoie de fiecare rugaciune a noastra nu de tulburarea unor ganduri despre lupte si razboaie. Sfintia sa "lupta cea buna a luptat", de-am fi si noi vrednici macar sa-i fim alaturi in dragoste acum, spre sfarsit si mare castig duhovnicesc am avea. Parintele Papacioc mi-a spus ca daca vreau sa ma mantuiesc trebuie sa fiu ca Hristos. Si eu am intrebat: cum este Hristos, parinte? Sfintia sa mi-a spus: N-ai citit in Carte? Bland si smerit cu inima, asa este Hristos. Asa sa fii si tu, coplile si te poti mantui! Sarut mana, parinte iubit!:77::20::77:

Bine spus parinte! Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si noua iertare !

podolski_2 13.10.2010 04:21:25

Citat:

Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme.

Nu v-ati abtinut asa ca nici eu nu ma abtin.
Vedeti dv, cand cineva jigneste pe Hristos, va jigneste pe dv, cand cineva zice de mama dv rau, zice de dv, iar omul care nu se manie inauntrul sau pt hulele imptriva parintilor sai, impotriva Sfintilor sai si impotriva Dumnezeul sau, il cam doare in cot. E un fatarnic.
Deci faptul ca unii se supara si sar ca arsi cand e jignit un Sfant sau Maicuta Domnului, nu este o dovada de fanatism, ci o dovada de iubire, caci in ciuda de a parea fanatic, el ramana loial macar cu gura, si nu se rusineaza in inima sa.

Marturisirea de credinta, marturisirea lui Hristos nu se face doar prin copiere de citate, si nu se face doar cand suntem intrebati, ci chiar atunci cand nu suntem intrebati si avem curajul, ( cu mila, cu ajutorul si cu indrazneala data de Hristos) sa ridicam vocea ca niste nebuni pt Hristos si sa marturisim ceea ce vrem sa urmam si cu inima.

Si eu am o parere mai putin buna de unii parinti ai Romaniei, dar vedeti dv, eu nu imi permit sa le pomenesc numele (le pastrez pt mine), si stiti de ce? Pt ca, imi voi permite sa le zic numele, atunci cand voi face si eu puscarie pt Hristos. Pana atunci , sunt ca fariseii care vb de Dumnezeu, iar cand El apare in fata lor, nu Il recunosc.

Ziceti dv, acestia au primit un alt duh de undeva...pai si eu va pot jigni parinte, in fel si chip, punand inainte poate. Asta nu inseamna ca nu e jignire.

Poate Dumnezeu nu exista. Poate nu exista viata dupa moarte. Poate plopul e ciuperca si ciuperca plop. Poate Poate...uite asa facem Duhul Sfant cu care a lucrat Sf. Arsenie ... duh rau ... asa, cu poate, poate ... si apoi avem pretentia ca nu ne aude Dumnezeu rugaciunile. Si dv sunteti si preot...

Citat:

Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.

Nici eu nu le las, dar le-am lasat pana la urma, punand un poate in fata.
Sunt mai dator Sf. Pr. Arsenie care m-a salvat de la sinucidere sa ii iau apararea de fiecare data cand pot, decat va sunt dv, ca preot al lui Hristos, sa imi jigniti Parintele si Sfantul.

ioan_strainul 13.10.2010 05:54:14

Citat:

Mare si adInci taine ai descoperit parinte bunul Dumnezeu sa te ajute In tot drumul si sarcina pe care o porti de la noi ammnInt amin amin amin +++ +++ +++ +++
Slava Intri cei de sus Lui Dumnezeu si pe pamint Intre oameni buna voire amin .
Slava Intru cei de sus Lui Dumnezeu si pe pa

Adriana Cluj 13.10.2010 12:35:34

Doamne fereste!

Citat:

Doamne fereste, asta ce mai este?
Cine vrea sa bage zazanie intre oameni?
Iarasi?
Coada?
In septembrie am fost la Techirghiol si cred ca am vazut carti despre si din scrierile Parintelui Arsenie Boca. Nu am fost direct interesata de ele pentru ca pe cele mai multe le am acasa. M-am uitat la altele.

Citat:

Sunt de aceeasi parere, cu voia dvs. parinte Gheorghe: Parintele Arsenie Papacioc nu are nevoie de galceava asta stupida, ci de rugaciunile noastre chiar daca ele sunt ale unor pacatosi, marunti si neinsemnati (si ma numesc aici pe mine, nicidecum pe oricine altcineva), iar noi sigur avem nevoie sa se roage pentru intreg neamul romanesc....... iar Parintele Arsenie Boca nu stiu de ce are nevoie, dar sigur noi avem nevoie de ajutorul sau, asa cum s-a exprimat de atatea ori ca va face cand va adormi (sa dam "telefon" cu insistenta), iar daca Dumnezeu va randui va veni si timpul cand o sa-i putem spune "Sfantul Arsenie". Pana atunci, ii cinstim memoria, aprindem o lumanare si spunem o rugaciune la mormantul dansului (egoisti cum ne stim spunem intai rugaciunea pentru nevoia noastra... si apoi pentru parintele...).

acvilla77 04.02.2012 22:30:52

da

Citat:

În prealabil postat de lorena29 (Post 210499)

acu 2 ani,ultima oara.

ovidiu b. 05.02.2012 00:56:11

Citat:

Numai cine trăiește Filocalia înțelege Filocalia. Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu, după 1948. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate literă cu literă de el. Părintele a adus manuscrisele și le-a tradus cu Părintele Stăniloae și au făcut un colectiv redacțional pentru editarea Filocaliei, la Sibiu. Au stat o vreme la căminul Facultății de Teologie din Sibiu și după ce lucrau cu sârg la textul Filocaliei încheiau seara cu rugăciune și cântece duhovnicești, iar Părintele Stăniloae le tâlcuia textele Sfinților Părinți. Părintele Arsenie a făcut și desenul pentru coperta Filocaliei - care este si astazi pe coperta.

Va recomand cu caldura sa cititi cartile parintelui Arsenie Boca. Majoriatea celor citesc scrierile parintelui se schimba. Si stiti de ce? Pantru ca parintele se roaga in taina pentru cei care îi citesc cartile. Ca de altfel si ceilalti Sinti o fac. Foarte multi oameni s-au indreptat si si-au descoperit sensul vietii prin acest sfant. Pe cati nu i-a scapat de la sinucidere sau altele. Vom vedea in curand cine a fost parintele Arsenie Boca. Nu degeaba a spus ca va avea si el un cuvant de spus la dreapta judecata. Trebuie sa ai mare indrazneala sa afirmi un asemenea lucru. Ca si duhovnic nu te joci cu asemenea cuvinte - insa unuia care de pe pamant a fost Sfant si un om a lui Dumnezeu - probabil ca nu-i este greu. Daca ar fi doar relatarea unui enorias atunci poate m-as fi indoit. Dar daca cercetati documentarele despre viata parintelui si marturiile mirenilor care l-au cunoscut si dintre care unii mai tarziu au devenit calugari (de ex Parintele Teofil Paraian, Parintele Pantelimon) si a preotilor (de ex Părintele Stăniloae, Parintele Petru Vamvulescu) o sa vedeti ca toti sunt la unison. Pe vremea parintelui au fost si alti mari duhovnici. Insa parintele îi eclipsa cu sfintenia sa. A primit mari daruri de la Dumnezeu. A fost un mare dar de la Dumnezeu pentru poporul roman. Un asemnea sfant ar putea schimba destinul neamului nostru - asta si cred ca a si fost menirea parintelui pe pamant. Uneori spunea parintele Vamvulescu ca paritele la inceput cand il cunosteai era asa ca biciul lui Dumnezeu (asa ca proorocul Ioan Botezatorul), apoi dupa ce il cunosteai si te apropiai mai mult de el îi descopereai mare dragoste si iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

As dori sa va relatez o intamplare pentru a ma intelege mai bine. Am un prieten care are inclinatie spre o alta confesiune decat cea ortodoxa, desi este botezat ortodox. Mi-a relatat ca intr-o zi mergand spre Sebes a luat o maicuta care statea la ocazie. In semn de recunostinta maicuta i-a daruit rugaciunea de dimineata a parintelui Arsenie. Acesta mi-a spus ca intr-o zi a citit aceasta rugaciune. Imediat dupa ce inceput rugaciunea dintr-o data a inceput sa planga si pe masura ce avansa in rugaciunea plagea tot mai tare. Mi-a spus ca acest plans a durat aproximativ 10 minute - nu isi poate explica de ce? cum de i-a venit sa planga? ce l-a determinat? insa un lucru este evident minunea lui Dumnezeu prin sfintii Sai.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

ps: cat despre aceasta relatare a lui iridion "Cineva mi-a spus ca este interzis ca..." este ca o grenada aruncata in depozitul de armament. Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?

Laura19 05.02.2012 01:58:17

@ Ovidiu.b Nu stiam aceste lucruri despre Sf. Arsenie Boca si Filocalia. Multumesc ca le-ai facut cunoscute. :1: Este foarte interesanta poza pe care o ai la avatar. Eu de fiecare data cand ma uit la ea ma simt..transaprenta..de parca dansul chiar s-ar uita la mine. Si am impresia ca din orice unghi as vedea-o Parintele tot la mine se uita. E ceva familiar la acea poza. Parca ar fi...viu. Si de asemenea, ma face sa ma rusinez..

Legat de pictura Parintelui. Pr Arsenie Boca a fost intrebat la un moment dat de ce nu picteaza canonic, in stilul bizantin, iar dansul a raspuns scurt:"Asa i-am vazut eu". Deci dansul ii picta pe Sfinti si pe Mantuitor asa cum i-a vazut dansul. De asemenea iti trebuie putin har ca sa intelegi tot ce a pictat dansul, trebui sa ai o stare duhovniceasca mai avansata. Stiu ca pe langa icoane, dansul a strecurat si profetii printre acele picturi. Acele picturi nu sunt ceva pe care sa le vezi odata si gata. Trebuie sa le vezi de mai multe ori ca sa intelegi sensul lor, si de asemenea trebuie sa il rogi pe Parinte sa iti arate semnificatia.

Dupa mintea mea mica si pacatoasa, eu cred ca, daca Pr Arsenia Boca nu ar fi fost printre romani in perioada comunista, ortodoxia se pierdea. In sensul ca mai erau mari duhovnici, insa majoritatea au fost inchisi multi ani. Pr Arsenie Boca a tinut ortodoxia vie pe perioada lui Ceausescu si a lui Gh.Gh.Dej. Multi oameni a indreptat. Si in Rusia a fost o maicuta cu darul proorociei si cu mult har, tot in perioada comunista. Si in prezent..sunt sute de enoriasi care merg la mormantul dansului pe data de 28 noriembrie+ cei care merg in alte zile din an. Parintele a fost inmormant la 7 zile dupa ce a plecat la Domnul, si cand i se facea slujba, la Prislop, corpul dansului emana un miros placut. Parintele de acolo a spus ca acesta e semn de sfintenie si de sfinte moaste.

Eu stiu ca, duhovnicii care au fost legionari nu prea il agreaza pe Pr Boca ptr ca dansul nu a fost de acord cu legiunea din anumite puncte de vedere si nu a luat parte la ea. In sfarsit. Ei stiu ce si cum.

Sunt multe de spus despre Pr Arsenie Boca, si in acelsi timp nu exista cuvinte sa il descrie cu adevarat.

acvilla77 05.02.2012 02:06:54

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 427137)
Numai cine trăiește Filocalia înțelege Filocalia. Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu, după 1948. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate literă cu literă de el. Părintele a adus manuscrisele și le-a tradus cu Părintele Stăniloae și au făcut un colectiv redacțional pentru editarea Filocaliei, la Sibiu. Au stat o vreme la căminul Facultății de Teologie din Sibiu și după ce lucrau cu sârg la textul Filocaliei încheiau seara cu rugăciune și cântece duhovnicești, iar Părintele Stăniloae le tâlcuia textele Sfinților Părinți. Părintele Arsenie a făcut și desenul pentru coperta Filocaliei - care este si astazi pe coperta.

Va recomand cu caldura sa cititi cartile parintelui Arsenie Boca. Majoriatea celor citesc scrierile parintelui se schimba. Si stiti de ce? Pantru ca parintele se roaga in taina pentru cei care îi citesc cartile. Ca de altfel si ceilalti Sinti o fac. Foarte multi oameni s-au indreptat si si-au descoperit sensul vietii prin acest sfant. Pe cati nu i-a scapat de la sinucidere sau altele. Vom vedea in curand cine a fost parintele Arsenie Boca. Nu degeaba a spus ca va avea si el un cuvant de spus la dreapta judecata. Trebuie sa ai mare indrazneala sa afirmi un asemenea lucru. Ca si duhovnic nu te joci cu asemenea cuvinte - insa unuia care de pe pamant a fost Sfant si un om a lui Dumnezeu - probabil ca nu-i este greu. Daca ar fi doar relatarea unui enorias atunci poate m-as fi indoit. Dar daca cercetati documentarele despre viata parintelui si marturiile mirenilor care l-au cunoscut si dintre care unii mai tarziu au devenit calugari (de ex Parintele Teofil Paraian, Parintele Pantelimon) si a preotilor (de ex Părintele Stăniloae, Parintele Petru Vamvulescu) o sa vedeti ca toti sunt la unison. Pe vremea parintelui au fost si alti mari duhovnici. Insa parintele îi eclipsa cu sfintenia sa. A primit mari daruri de la Dumnezeu. A fost un mare dar de la Dumnezeu pentru poporul roman. Un asemnea sfant ar putea schimba destinul neamului nostru - asta si cred ca a si fost menirea parintelui pe pamant. Uneori spunea parintele Vamvulescu ca paritele la inceput cand il cunosteai era asa ca biciul lui Dumnezeu (asa ca proorocul Ioan Botezatorul), apoi dupa ce il cunosteai si te apropiai mai mult de el îi descopereai mare dragoste si iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

As dori sa va relatez o intamplare pentru a ma intelege mai bine. Am un prieten care are inclinatie spre o alta confesiune decat cea ortodoxa, desi este botezat ortodox. Mi-a relatat ca intr-o zi mergand spre Sebes a luat o maicuta care statea la ocazie. In semn de recunostinta maicuta i-a daruit rugaciunea de dimineata a parintelui Arsenie. Acesta mi-a spus ca intr-o zi a citit aceasta rugaciune. Imediat dupa ce inceput rugaciunea dintr-o data a inceput sa planga si pe masura ce avansa in rugaciunea plagea tot mai tare. Mi-a spus ca acest plans a durat aproximativ 10 minute - nu isi poate explica de ce? cum de i-a venit sa planga? ce l-a determinat? insa un lucru este evident minunea lui Dumnezeu prin sfintii Sai.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

ps: cat despre aceasta relatare a lui iridion "Cineva mi-a spus ca este interzis ca..." este ca o grenada aruncata in depozitul de armament. Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?

nu vreau sa fiu contrar dar caut sa fiu cat mai deschis si corect,de aceea trebuie sa intelegem cuvintele mantuitorului "...iubitiva uni pe alti,precum Eu v-am iubit,...fiti blanzi si smeriti precum Eu insumi Sunt,...cine vrea sa fie primul dintre voi,acela sa slujeasca,...si asa va vor cunoaste ca sunteti ucenicii mei."profeti si oameni mari,au toate confesiunile si culturile,de aceea trebuie ca inainte de a decide clasificarea unui subiect,sa-l trecem prin prisma nucleului,esentei la care(de care sa depinda) vrem sa ajungem,in cazul nostru,prisma Harului Duhului Sfant si invataturile Sfintilor Parinti,pentru a avea raspunsul corect,nestalcit .Unde este Dumnezeu acolo este Harul Sau care emana frumusetea creattorului din care rasare Smerenia,pom al virtutilor ; daca rabufnesc si nu au discernamant,arata ca nu este Duhul lui Dumnezeu acolo,iar in acest caz,poate depinde de credinciosi imaginea ieromonahului(arhimandrit)Arsenie Boca;eu nu am nimic impotriva cuviosiei sale,mai ales in cazul Filocaliei pentru care ii sunt recunoscator,in limita posibilitatilor,fara extremitati care sunt vatamatoare ori care ar fi ele,ramanand pe calea de mijloc,cale numita de parinti patristici,Imparateasca.
sa ne ferim de fanatism,ca acestia nu slavesc pe Dumnezeu,ci eul lor.

ovidiu b. 05.02.2012 13:33:44

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 427142)
Sunt multe de spus despre Pr Arsenie Boca, si in acelsi timp nu exista cuvinte sa il descrie cu adevarat.

Asa este. Multumesc pentru gandurile cuarate!

ovidiu b. 05.02.2012 13:41:42

Citat:

În prealabil postat de acvilla77 (Post 427144)
sa ne ferim de fanatism,ca acestia nu slavesc pe Dumnezeu,ci eul lor.

Nu cred ca ai inteles intru totul mesajul meu. Eu nu am incercat decat sa scot in evidenta ca ambii parinti sunt doi stalpi a credintei crestine ortodoxe contemporane si nu suntem noi in masura sa-i judecam, iar galceva de pe aici nu este altceva decat un lucru necurat. Nu cred ca este cazul sa vorbim de "fanatism" sau altele.

acvilla77 05.02.2012 20:14:52

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 427236)
Nu cred ca ai inteles intru totul mesajul meu. Eu nu am incercat decat sa scot in evidenta ca ambii parinti sunt doi stalpi a credintei crestine ortodoxe contemporane si nu suntem noi in masura sa-i judecam, iar galceva de pe aici nu este altceva decat un lucru necurat. Nu cred ca este cazul sa vorbim de "fanatism" sau altele.

m-ar bucura sa citesti cu atentie ce am scris,si vei vedea ca nu este ceva in plus;totul face referire la nelamurirea ta,daca este o diferenta intre cei doi cuviosi ; problema este ca eu postez esentialul ,de aceea nu prea m-au inteles multi de pe forum,pentru ca eu raspund nu numai la intrebarea postata,ci la toate nelamuririle din cercul subiectului,de aceea eu aici am aratat cum sa intelegem,verificam daca il putem cinsti si cum sa ascultam invataturile acestuia dupa trecerea prin prisma Harului Duhului Sfant dupa cum am postat in comentariul anterior;referitor la judecata,nu trbuie sa judecam pe nimeni,dar trebiuie sa ascultam punandule in practica,invataturile Sfintilor Parinti care ne invata sa cercetam inainte , ba chiar si duhovnicul cand nil alegem,trebuie sa-l cercetam cu atentie ca sa ne fie spre mantuire,iar nu spre pierzare,la fel si la comentariile mele .
totul in lumea aceasta,se pune pe o baza,de la spiritual la material,de aceea trebuie sa stim sa alegem baza si sa o folosim mereu .

ovidiu b. 05.02.2012 20:58:52

Citat:

În prealabil postat de acvilla77 (Post 427286)
m-ar bucura sa citesti cu atentie ce am scris,si vei vedea ca nu este ceva in plus;totul face referire la nelamurirea ta,daca este o diferenta intre cei doi cuviosi.

Scoate-ma din ceata. Care este nelamurirea mea din punctul tau de vedere? Eu unul nu am facut vreo diferenta intre cei doi cuviosi.
Concluzia mea a fost asta:
Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 427137)
Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?

sofiaiuga 06.02.2012 20:27:42

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183427)
Eu as recomanda incepatorilor sa-l ocoleasca, mai ales celor care-s la inceputul studiului patristic si nu si-au format un discernamint solid in ale Ortodoxiei.
Exista sanse mari in urma citirii cartilor scrise de Par Boca de a da in extremism si militantism fanatic religios ceea ce nu este ziditor de suflet crestin.

In schimb, Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

De exemplu m-a impresionat negativ faptul ca Par Boca striga in gura mare din poarta bisericii sale dupa unul si altul, RE-amintindu-i de ce pacate a savirsit noaptea trecuta, sa zicem in post.
Mi se pare foarte deplasate aceste iesiri, ca sa nu mai vorbim de felul militant si extremist in care-si expune ideile in carti!...cind stim ca militaria si mustruluiala continua agresiva nu-si are locul in educatia crestina

Unii dintre cititorii cu aceleasi tendinte apreciaza acest fel de adresare, II UNGE PE SUFLET, insa oare nu ar trebui sa observam mai atent ce efect asupra iubirii aproapelui are aceasta lectura scrisa la modul galopant si de judecata continua care o simtim ca pe o mitraliera
Eu unul in afara de asprime nu am gasit mai nimic
Unde-i pacea din suflet?

ASPRIMEA era necesara pt.a trezi pe multi aflati sub efectul comunismului ,care se straduia sa faca oamenii sa uite de DUMNEZEU si sa nu creada in el.Crezi ca oameni cu pacate mari s-ar fi trezit din pacatele si somnul lor fara a fi ...bruscati...ca nu cu toti s-a purtat asa cuviosul ARSENIE BOCA...dar din pacate a fost necesar sa o faca cu destul de mlti ..pt.a-i trezi din toropeala pacatelor la viata crestina.

Mtcrysty17 06.02.2012 20:49:26

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 427142)
@

laura, este prima fraza citita in anul asta care imi umple inima de bucurie si caldura..... Doamne ajuta!

androneo 06.02.2012 21:37:57

Arsenie Boca - Despre magia cuvintelor

Mie personal mi-ar fi rusine sa zic ceva urat despre parintele Arsenie Boca. Rusine mare, mare, mare, mare de tot, nu asa .... daca as face asta, ar insemna ca am ajuns la limita nerusinarii mele.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:14:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.