Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Cine s-ar casatori cu o desfranata ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8410)

andreicozia 16.02.2010 00:50:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212443)
Pai atata timp cat nu se intersecteazaaaa cele doua....viitorul :3:

Dar de te faci ca trecutul iti defineste viitorul!
Ce te mai faci cu tot satul care daca nu s-a culcat cu ea, o cunoaste. In orasele mari mai poti oarecum fugi de trecut, mutindu-te in alt bloc, cartier, suburbie, dar in oraselele mici ce te faci cind te stiu toti?

AndruscaCIM 16.02.2010 01:05:50

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 212626)
Dar de te faci ca trecutul iti defineste viitorul!
Ce te mai faci cu tot satul care daca nu s-a culcat cu ea, o cunoaste. In orasele mari mai poti oarecum fugi de trecut, mutindu-te in alt bloc, cartier, suburbie, dar in oraselele mici ce te faci cind te stiu toti?

Da, asta cu definitul viitorului o cam am si eu in minte ...cat despre sat, sateni si ce ar zice ei stiindu-o/l, lumea oricum vorbeste chiar si daca nu stie mare lucru...insa ea/el stiindu-i ce ar face?:39:

windorin 16.02.2010 09:59:15

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 212591)
Dumnezeu nu a iertat încă trecutul mamei și mințile tinerilor pe care i-a smintit.

De unde stii acest lucru, de il afirmi cu atata certitudine ?
Se poate ce fetita sa aibe lupte din pricina educatiei, a colegilor, a prietenilor, a mediului si a masurii duhovnicesti in care va creste.
Daca un copil are lupte, nu sunt neaparat plata pacatelor parintilor. (Cazurile la care te referi nu sunt general valabile.)

Din parinti desfranati, alcoolici, au iesit adesea oameni de geniu si sfinti. Iar din parinti de seama au iesit drogati, betivi, ...
Tocmai aici se arata slava si puterea lucrarii lui Dumnezeu.

ovidiu-s 16.02.2010 12:31:05

Citat:

În prealabil postat de windorin
De unde stii acest lucru, de il afirmi cu atata certitudine ?
Se poate ce fetita sa aibe lupte din pricina educatiei, a colegilor, a prietenilor, a mediului si a masurii duhovnicesti in care va creste.
Daca un copil are lupte, nu sunt neaparat plata pacatelor parintilor. (Cazurile la care te referi nu sunt general valabile.)

Domnule, eu nu afirm nimic "cu atâta certitudine". Am folosit termenul "dacă". Spunea părintele Galeriu că omul se realizează
1. prin propria lui zidire dupa chipul lui Dumnezeu
2. prin operele lui
3. si prin urmasi: fii sau ucenici.
Sfântul Pavel accentuează ultimul aspect în cazul femeii:
1 Timotei 2.15 "Dar ea se va mântui prin naștere de fii, dacă cu simplitate rămâne în credință, în iubire și în sfințenie."

Dacă luăm cazul femeii despre care e vorba, vedem că bărbatul ei ne spune că a avut relații pasagere cu mulți bărbați. Cu siguranță printre ei erau oameni care duceau până atunci o viață mai curată decât ea. Așadar a smintit și tineri și tinere, pentru că viața ei "modernă" a putut funcționa și ca model vrednic de urmat pentru unii mai puțini versați.
Despre pedeapsa pentru desfrâu ne vorbește destul de limpede sf.Pavel:
1 Cor.5.1-5 "Îndeobște se aude că la voi e desfrânare, și o astfel de desfrânare cum nici între neamuri nu se pomenește, ca unul să trăiască cu femeia tatălui său.
2. Iar voi v-ați semețit, în loc mai degrabă să vă fi întristat, ca să fie scos din mijlocul vostru cel ce a săvârșit această faptă.
4. În numele Domnului nostru Iisus Hristos, adunându-vă voi și duhul meu, cu puterea Domnului nostru Iisus Hristos,
5. Să dați pe unul ca acesta satanei, spre pieirea trupului, ca duhul să se mântuiască în ziua Domnului Iisus."
Așadar, ne spune sfântul că acelui păcătos îi rămâne posibilitatea mântuirii, doar prin suferință. (Dacă ne raporăm la vremurile de acum păcatul lui nu era unul extraordinar de grav. Trăia cu mama sa vitregă, care era probabil de vârstă foarte apropiată cu a lui).
Și tot sfântul Pavel zice:
1 Cor. 6.9-11 " Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții..nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu
(dar arată tot acolo și posibilitatea, reabilitării, a pocăinței reale):
"11. Și așa erați unii dintre voi. Dar v-ați spălat, dar v-ați sfințit, dar v-ați îndreptat în numele Domnului Iisus Hristos și în Duhul Dumnezeului nostru"

Avem un grăitor exemplu de pocăință al unei foste desfrânate (Maria Egipteanca), a cărei viață întru Hristos a însemnat o luptă continuă cu păcatul până la sfârșitul vieții, așa cum spune ea (chiar dacă trăia în deșert, în izolare, nu în societate unde ispitele sunt mult mai puternice), o viață împlinită în asceză și în suferință fizică. Să nu mai vorbim de viața de pocăință a părintelui Seraphim Rose, care a murit de cancer colorectal, fără să arate nimănui suferința înspăimântătoare ce o avea și fără să urmeze tratament, asta după ce în lume fusese homosexeual.

Noi nu avem dreptul să judecăm pe nimeni. Spune Biblia despre cei care s-au întors la viață cu adevărat și despre cei ce judecă:
Romani 14.3-4 "fiindcă Dumnezeu l-a primit.
4. Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia?
Iacov 4,12 "Unul este Dătătorul legii și Judecătorul: Cel ce poate să mântuiască și să piardă. Iar tu cine ești, care judeci pe aproapele?"

Spunea un duhovnic renumit (nu îi mai rețin numele), că un creștin superficial nu va putea niciodată să facă două lucruri:
-să suporte și cea mai mică nedreptate care i se face; (va căuta tot timpul să se auto-îndreptațească de față cu oamenii)
- să-și crească copiii cu frică de Dumnezeu
Revenind la exemplu femeii care a dus o viață desfrânată, personal nu cred că e vorba de o pocăință sinceră. De obicei, cu trecerea timpului acești părinți încearcă șă își transfere propriile refulări asupra copilului. Adică mama va încuviința tacit, sau va protesta doar formal atunci când are o fată tânără, la viața păcătoasă pe care aceasta o duce. (adică o gândire de genul: distrează-te fata mea că numai o viață ai și numai o dată ești tânără, vei avea mai târziu timp să te îndrepți, cum am avut și eu. Aventurile tale îți pot folosi și mai târziu, așa vei învăța să "te iubești" când vei întâlni bărbatuil care să îți fie soț, și să vă bucurați împreună unul de celălalt)
Ecleziastul 12.9 "Bucură-te, omule, cât ești tânăr și inima ta să fie veselă în zilele tinereții tale și mergi în căile inimii tale și după ce-ți arată ochii tăi, dar să știi că, pentru toate acestea, Dumnezeu te va aduce la judecata Sa. "
Citat:

În prealabil postat de windorin
Din parinti desfranati, alcoolici, au iesit adesea oameni de geniu si sfinti. Iar din parinti de seama au iesit drogati, betivi, ...
Tocmai aici se arata slava si puterea lucrarii lui Dumnezeu.

Să dea Dumnezeu ca în cazul cuplului de mai sus să fie cum spui tu. Cred însă că asta se va realiza numai dacă pocăința părinților este într-adevăr sinceră, nu una de suprafață, generată de îmbătrânirea fizică, de trecerea timpului și doar de nevoia fostei desfrânate de a duce o viață normală de cuplu căsătorit.

AndruscaCIM 16.02.2010 12:48:21

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 212768)
Domnule, eu nu afirm nimic "cu atâta certitudine". Am folosit termenul "dacă". Spunea părintele Galeriu că omul se realizează
1. prin propria lui zidire dupa chipul lui Dumnezeu
2. prin operele lui
3. si prin urmasi: fii sau ucenici.
Sfântul Pavel accentuează ultimul aspect în cazul femeii:
1 Timotei 2.15 "Dar ea se va mântui prin naștere de fii, dacă cu simplitate rămâne în credință, în iubire și în sfințenie."

Dacă luăm cazul femeii despre care e vorba, vedem că bărbatul ei ne spune că a avut relații pasagere cu mulți bărbați. Cu siguranță printre ei erau oameni care duceau până atunci o viață mai curată decât ea. Așadar a smintit și tineri și tinere, pentru că viața ei "modernă" a putut funcționa și ca model vrednic de urmat pentru unii mai puțini versați.

Ei as, asta chiar ca e doar o supozitie...dar ce iti imaginezi ca i-a tras cu arcanul si a pus zavorul ca sa isi indeplineasca " misiunea"???

Sa fim seriosi, in primul rand barbatii care pica asa ca perele malaiete....au ei aportul lor serios, si apoi de unde s-ar putea deduce ca ea ar fi fost prima experienta de genul in cazul acestor barbati??? Chiar nu avem de unde sti, si cel mai probabil cei care consimt...sunt cam pe aceeasi lungime de unda in general, si se si intalnesc intr-un context propice...:4:

eclat_de_lune 16.02.2010 14:03:11

Citat:

Să nu mai vorbim de viața de pocăință a părintelui Seraphim Rose, care a murit de cancer colorectal, fără să arate nimănui suferința înspăimântătoare ce o avea și fără să urmeze tratament, asta după ce în lume fusese homosexeual.

pura curiozitate: unde ati citit informatia asta? ca mie mi-a scapat. stiam ca avusese in studentie o prietena foarte apropiata cu care se gandea sa se casatoreasca. si atat.

AndruscaCIM 16.02.2010 14:15:34

Citat:

În prealabil postat de eclat_de_lune (Post 212820)
pura curiozitate: unde ati citit informatia asta? ca mie mi-a scapat. stiam ca avusese in studentie o prietena foarte apropiata cu care se gandea sa se casatoreasca. si atat.

Da, si eu am facut ochii cat cepele cand am vazut acea afirmatie....:43:Trebuie sa ma interesez, poate aflu si eu mai multe, sau poate mai bine....nu.

unvames 16.02.2010 15:00:05

Citat:

Revenind la exemplu femeii care a dus o viață desfrânată, personal nu cred că e vorba de o pocăință sinceră. De obicei, cu trecerea timpului acești părinți încearcă șă își transfere propriile refulări asupra copilului. Adică mama va încuviința tacit, sau va protesta doar formal atunci când are o fată tânără, la viața păcătoasă pe care aceasta o duce. (adică o gândire de genul: distrează-te fata mea că numai o viață ai și numai o dată ești tânără, vei avea mai târziu timp să te îndrepți, cum am avut și eu. Aventurile tale îți pot folosi și mai târziu, așa vei învăța să "te iubești" când vei întâlni bărbatuil care să îți fie soț, și să vă bucurați împreună unul de celălalt)

Să dea Dumnezeu ca în cazul cuplului de mai sus să fie cum spui tu. Cred însă că asta se va realiza numai dacă pocăința părinților este într-adevăr sinceră, nu una de suprafață, generată de îmbătrânirea fizică, de trecerea timpului și doar de nevoia fostei desfrânate de a duce o viață normală de cuplu căsătorit.

Am citit cu mare uimire aprecierile acestea atat de pline de siguranta la adresa unor persoane despre care cunoastem atat de putine informatii. Cate presupuneri acuzatoare si cat de grave la adresa unor oameni care ar putea sa fie cu frica lui Dumnezeu, curati si indepartati cu totul de ce a fost in trecut. Si chiar daca n-ar fi asa, nu pot sa remarc decat ca, intr-adevar:

Citat:

Noi nu avem dreptul să judecăm pe nimeni. Spune Biblia despre cei care s-au întors la viață cu adevărat și despre cei ce judecă:
Romani 14.3-4 "fiindcă Dumnezeu l-a primit.
4. Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia?
Iacov 4,12 "Unul este Dătătorul legii și Judecătorul: Cel ce poate să mântuiască și să piardă. Iar tu cine ești, care judeci pe aproapele?"

andreicozia 16.02.2010 16:13:50

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212825)
sau poate mai bine....nu.

Mai bine nu...cind este vorba de ceva care iti este indiferent si in care nu crezi si care iti provoaca negativitate gratuita, dar cind este vorba de o incredere acordata unui lucru, unui om sau unui crez este ESENTIAL sa cercetezi si sa aflii cum stau lucrurile IN REALITATE!

Din pacate Serafim Rose face parte din vastul grup de "baietei" catolici, (neo)protestanti care la un moment dat au fost dati afara din biserici pentru implicare in scandalurile monstruoase homosexuale si de pedofile..si IARSI, DIN PACATE, singurul refugiu pe care si l-au gasit(din moment ce alta meserie nu aveau) au fost arhiepiscopiile americane Ortodoxe, grecesti, rusesti si romanesti si astfel au "descoperit" ei frumusetea Ortodoxiei.
Grecii stiu sigur ca le-au cam dat cu flit, insa altii i-au mai primit pe unii dintre ei in urma promisiunii de a-si lepada vechile "obiceiuri" si da, pocainta, regret, samd

AndruscaCIM 16.02.2010 16:21:55

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 212874)
Mai bine nu...cind este vorba de ceva care iti este indiferent si in care nu crezi si care iti provoaca negativitate gratuita, dar cind este vorba de o incredere acordata unui lucru, unui om sau unui crez este ESENTIAL sa cercetezi si sa aflii cum stau lucrurile IN REALITATE!

Din pacate Serafim Rose face parte din vastul grup de "baietei" catolici, (neo)protestanti care la un moment dat au fost dati afara din biserici pentru implicare in scandalurile monstruoase homosexuale si de pedofile..si IARSI, DIN PACATE, singurul refugiu pe care si l-au gasit(din moment ce alta meserie nu aveau) au fost arhiepiscopiile americane Ortodoxe, grecesti, rusesti si romanesti si astfel au "descoperit" ei frumusetea Ortodoxiei.
Grecii stiu sigur ca le-au cam dat cu flit, insa altii i-au mai primit pe unii dintre ei in urma promisiunii de a-si lepada vechile "obiceiuri" si da, pocainta, regret, samd

:2: Ihmmm, ei uite ca tot m-ai "ajutat" sa aflu mai multe detalii, desi nu ma pusesem pe aflat inca...

In fine, pana la urma daca acel stil de viata facea parte din trecut, iar viitorul l-a ajutat sa cunoasca frumusetea Ortodoxiei, si asa a putut depasi acea patima...inseamna ca e un exemplu in plus care vine in sprijinul schimbarii omului, avand sprijinul lui Dumnezeu!

Deci asta era dintele( sau unul dintre dinti) pe care il aveai impotriva lui :2:

Doamne ajuta!

andreicozia 16.02.2010 16:45:29

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212880)
:

Deci asta era dintele( sau unul dintre dinti) pe care il aveai impotriva lui :2:

Doamne ajuta!

Nooo Andrusco, ce dinte, eu nu am asa ceva, nu este vorba de asta ci de o retinere de la a crede orbeste chiar tot ce ti se serveste...sa fim seriosi, ca doar nu ne-am nascut ieri si mai cunoastem si noi cum se creaza imaginile atragatoare...
Cind esti rezervat in privinta imaginilor "idilice" care sunt fluturate in fata ta atunci intradevar dai dovada de maturitate in gindire!

AndruscaCIM 16.02.2010 16:48:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 212894)
Nooo Andrusco, ce dinte, eu nu am asa ceva, nu este vorba de asta ci de o retinere de la a crede orbeste chiar tot ce ti se serveste...sa fim seriosi, ca doar nu ne-am nascut ieri si mai cunoastem si noi cum se creaza imaginile atragatoare...
Cind esti rezervat in privinta imaginilor "idilice" care sunt fluturate in fata ta atunci intradevar dai dovada de maturitate in gindire!

Inteleg, vorba vine...dinte, unul din motive, sa zicem....

Da, sa ne ajute si sa ne lumineze Dumnezeu mintea, sa putem face asta!

iana 16.02.2010 16:59:45

"...Cu acelasi scop a amintit si de Rut si Rahav, una de alt neam, iar alta o desfranata, ca sa afli ca Iisus a venit sa dezlege toate pacatele noastre. Ca a venit ca doctor, nu ca judecator. Dupa cum stramosii lui Iisus s-au casatorit cu femei desfranate, tot asa si Dumnezeu S-a unit cu firea omeneasca cea desfranata. .... Nu-i cu putinta, da, nu-i cu putinta sa te socoti virtuos sau pacatos, stralucit sau neinsemnat, pe temeiul virtutii sau viciului stramosilor tai; iar daca e nevoie, am sa spun ceva si mai ciudat: acela-i mai stralucit care ajunge bun fara sa aiba stramosi straluciti..."(Sf. Ioan Hrisostomul, Omilii la Matei)

Domnule ovidiu-s, nu te grabi sa dai verdicte si nu mai trata cu atata duritate, ca s-ar putea sa ranesti oamenii. Si mai grav, sa induci in mintea omului ideea ca a gresit casatorindu-se cu ea si ca daca i s-ar intampla ceva copilei ar fi din cauza mamei. Iti dai seama ce faci? Sa n-ai impresia cumva ca astfel ii vei putea ajuta, ba din contra. Sa ne deranjeze pacatele si neputintele noastre si nu cele ale aproapelui. Pe acestea sa le osandim si cu noi sa fim duri. Acest om a dat dovada de multa IUBIRE si IERTARE si pt asta este de admirat.

anna21 16.02.2010 19:15:26

Citat:

De unde-ti iei informatiile?
Tu care te lauzi ca "cercetezi" si casti ochii... te rog sa aduci surse credibile!
(Eu am citit viata lui.. care este scrisa cu mult respect.. btw, nu era catolic)

Inainte sa arunci mizerii ar trebui sa gandesti ca vorbesti despre un om cu care poate ca Dumnezeu nu va intra la judecata!
Si daca Dumnezeu Insusi nu-i va pomeni pacatele.. o facem noi? (ba mai inventam si pacate iluzorii ca sa ne alimentam ura fata de cartile lui).

Omul se cunoaste dupa roade.. Roadele par. Seraphim Rose se cunosc: a intors pe atatia la ortodoxie.
Tu te-ai gandit la roadele tale? Macar aici pe forum, un pic.. hmm?

Solveig 16.02.2010 20:06:05

Citat:

Cred ca l-ai citit bine pe Lazar Puhalo. Era corect sa precizezi sursa.

Adelinne 16.02.2010 20:28:09

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 209747)
Cati dintre noi ar putea iubi sincer o desfranata ? ... In afara de Hristos, eu nu cunosc pe nici un altul.

Am o intrebare de ce titlu acestui Thread nu este Cine s-ar casatori cu un desfranat?????
de ce prima ar fi femeia....

anna21 16.02.2010 20:35:35

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 212951)
Cred ca l-ai citit bine pe Lazar Puhalo. Era corect sa precizezi sursa.

Ma indoiesc ca un preot ortodox (Lazar Puhalo) ar denigra pe par. Seraphim Rose, legandu-se de detalii din viata personala (si de dinainte de convertire!) a acestuia.. doar pentru ca nu este de acord cu vamile vazduhului (care este o invatatura ortodoxa, totusi).

andreicozia 16.02.2010 20:48:01

Citat:

În prealabil postat de Adelinne (Post 212959)
Am o intrebare de ce titlu acestui Thread nu este Cine s-ar casatori cu un desfranat?????
de ce prima ar fi femeia....

Din pacate acest aspect este neglijat si comparativ cu barbatii, foarte multe femei se casatoresc cu barbati care s-au culcat cu nenumarate femei.
Nu este cinstit, dar asta este natura acestei lumi si n-ai ce-i face!

Solveig 16.02.2010 20:49:15

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 212961)
Ma indoiesc ca un preot ortodox (Lazar Puhalo) ar denigra pe par. Seraphim Rose, legandu-se de detalii din viata personala (si de dinainte de convertire!) a acestuia.. doar pentru ca nu este de acord cu vamile vazduhului (care este o invatatura ortodoxa, totusi).

Ba chiar asa este. Lazar Puhalo a scris o Epistola despre parintele Seraphim Rose inclusa in cartea Caile Ortodoxiei contemporane. Eu nu am citit-o, doar am citit despre ea (si mi-a fost de ajuns).

AndruscaCIM 16.02.2010 20:49:33

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 212961)

Pana cand voi avea si eu ocazia sa ma documentez in privinta acestui subiect mai bine...as spune ca a prezenta detalii din viata cuiva, nu inseamna ca il denigrezi...pentru ca a denigra inseamna a interpreta diverse intr-un mod tendentios si evident, cu o nota persoanala, desi ele ar sta in cu totul si totul mod.

Din ce am vazut eu, Parintele a fost dat drept model..legat de tema in discutie, fiind aduse anumite aspecte la " suprafata"...

Acum ramane de vazut care e realitatea...

AndruscaCIM 16.02.2010 20:53:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 212963)
Din pacate acest aspect este neglijat si comparativ cu barbatii, foarte multe femei se casatoresc cu barbati care s-au culcat cu nenumarate femei.
Nu este cinstit, dar asta este natura acestei lumi si n-ai ce-i face!

Ei, pai se casatoresc ca asa vor ele...ca doar nu le obliga nimeni sa treaca sau nu peste ceva ce le-ar deranja :65:

Am mai vazut si femei inselate in timpul prieteniei, si care o data casatorite...afirmau invingatoare ca au castigat...si eu ma gandeam, Ce????:4:

anna21 16.02.2010 20:57:56

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212965)
Pana cand voi avea si eu ocazia sa ma documentez in privinta acestui subiect mai bine...as spune ca a prezenta detalii din viata cuiva, nu inseamna ca il denigrezi...pentru ca a denigra inseamna a interpreta diverse intr-un mod tendentios si evident, cu o nota persoanala, desi ele ar sta in cu totul si totul mod.

Din ce am vazut eu, Parintele a fost dat drept model..legat de tema in discutie, fiind aduse anumite aspecte la " suprafata"...

Acum ramane de vazut care e realitatea...

"Realitatea" este cam asa:
- CE FACI este una.. mai ales daca te pocaiesti.. Dumnezeu iarta? Atunci noi de ce judecam pacate sterse? Mai ales un rob al lui Dumnezeu? Chiar nu va temeti deloc?
- CE CREZI este cu totul altceva.. Eu incerc sa-mi insusesc invatatura ortodoxa adevarata, dar am ca piedici propriile neputinte. In nici un caz nu as spune: "faceti ca mine!".. NU. Ci spun ceea ce cred ca este adevarat.
- Ceea ce ne duce la CE SPUI... ce spun este iar altceva! Chiar la unii de pe forum se vede ca este o distanta intre cuvinte si credinta (ce spun nu reflecta credinta, ci propria lor parere de sine).

Andrusca, nu trebuie sa confundam aceste lucruri.
Parintele Seraphim Rose a fost dat ca model de indreptare!
Viata lui a fost in pacat, dar s-a pocait.. iar cartile lui sunt ortodoxe si trezitoare.
(Iar insinuarile lui Andrei.. cum ca mesajul cartilor lui Seraphim Rose este gresit deoarece el a fost un pacatos.. sunt FALSE! Gandeste si tu: este mai mare lucru ca un om sa-si vada pacatele decat minunea invierii unui om! Cartile sunt ale unuia trezit la viata. Pe cand noi inca dormim in somnul pacatelor noastre)

AndruscaCIM 16.02.2010 21:04:47

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 212969)
Andrusca, nu trebuie sa confundam aceste lucruri.
Parintele Seraphim Rose a fost dat ca model de indreptare!
Viata lui a fost in pacat, dar s-a pocait.. iar cartile lui sunt ortodoxe si trezitoare.
(Iar insinuarile lui Andrei.. cum ca mesajul cartilor lui Seraphim Rose este gresit deoarece el a fost un pacatos.. sunt FALSE! Gandeste si tu: este mai mare lucru ca un om sa-si vada pacatele decat minunea invierii unui om! Cartile sunt ale unuia trezit la viata. Pe cand noi inca dormim in somnul pacatelor noastre)

Bineinteles ca lucrurile asa si stau, pana la urma poti gresi oricat...dar in momentul in care te trezesti si incerci cu ajutorul lui Dumnezeu sa iti schimbi viata, deja vorbim despre un alt om!

annajanette 16.02.2010 22:03:05

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 212625)
Sansa da, absolut, dar ca prietena si sora intru mintuire, nu in pat!

ba si in pat daca am zis ca ii dau o sansa, ce inseamna sansa?

andreicozia 16.02.2010 22:23:58

Citat:

În prealabil postat de annajanette (Post 212998)

ewww,.... mie mi se pare scirbos indiferent de aspectul duhovnicesc pe care-l vezi tu in acest act

Sansa acordata nu trebuie sa treaca prin pat, amicitie, prietenie, da, poate, in rest mi se face pielea de gaina....dar asta sunt eu, vampele nu m-au inspirat niciodata :)))

ovidiu-s 16.02.2010 22:36:18

Citat:

În prealabil postat de annajanette

:58:Ce altruistă ești, dar ceea ce spui aduce mai mult a neo-păgânism, a filosofie de damă de lux, și deloc a creștinism.

Eu știu c-ai să mă-nșeli chiar mâine...
Dar fiindcă azi mi ze dai toată-
Am să te iert
E vechi păcatul
Și nu ești prima vinovată!... (Ion Minulescu)

andreicozia 16.02.2010 22:37:51

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212972)
Bineinteles ca lucrurile asa si stau, pana la urma poti gresi oricat...dar in momentul in care te trezesti si incerci cu ajutorul lui Dumnezeu sa iti schimbi viata, deja vorbim despre un alt om!

Eheeee Andrusco, daca ar fi asa de usor ca trezirea de dimineata...hopa sus copacel, si gata tatica, minune mare... ti-ai schimbat viata!!! yuhuuuu!

La 20 de ani asa visam si eu ca si Anna ca ma pot trezi doar din citind literatura patristica...
Mai tirziu insa am inceput sa dau cu nasul de REALITATE si mai ales de OAMENI si cazuri reale, povestiri cutremuratoare, lucru care mi-a dat peste cap mai toate "principiile" si valorile pe care eu le credeam ca sunt BETON.

Daca doamna @Anna21 care este din ce povesteste, o mama si o gospodina desavirsita crede ca tot ce zboara se maninca, este prerogativul ei, dar NUMAI AL EI:), sau ca adevarul in legatura cu "baieteii veseli" dati afara din seminarii si biserici va aparea prin carti sau prin ziare asa cum suntem programati sa credem, se inseala.

Dar RECUNOSC ca asa apare lumea vazuta prin geamul de la bucatarie!

andreicozia 16.02.2010 22:49:03

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 212964)
Ba chiar asa este. Lazar Puhalo a scris o Epistola despre parintele Seraphim Rose inclusa in cartea Caile Ortodoxiei contemporane. Eu nu am citit-o, doar am citit despre ea (si mi-a fost de ajuns).

Stai linistit Solveig, cu anna21 nu o scoti la capat niciodata de aceea eu nici nu-i raspund. Unii cred ca devii un mare cunoscator al vietii stind exclusiv pe internet toata ziua

felicitas 16.02.2010 23:17:07

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 213018)
Eheeee Andrusco, daca ar fi asa de usor ca trezirea de dimineata...hopa sus copacel, si gata tatica, minune mare... ti-ai schimbat viata!!! yuhuuuu!

La 20 de ani asa visam si eu ca si Anna ca ma pot trezi doar din citind literatura patristica...
Mai tirziu insa am inceput sa dau cu nasul de REALITATE si mai ales de OAMENI si cazuri reale, povestiri cutremuratoare, lucru care mi-a dat peste cap mai toate "principiile" si valorile pe care eu le credeam ca sunt BETON.

Daca doamna @Anna21 care este din ce povesteste, o mama si o gospodina desavirsita crede ca tot ce zboara se maninca, este prerogativul ei, dar NUMAI AL EI:), sau ca adevarul in legatura cu "baieteii veseli" dati afara din seminarii si biserici va aparea prin carti sau prin ziare asa cum suntem programati sa credem, se inseala.

Eu am sa pun problema altfel, adica mai la obiect, am observat un amanunt care scapa printre degete, si anume sexul masculin de pe acest forum ( mai putin Axios si cativa care au experienta de viata si au ajuns la o anumita maturitate sufleteasca ) critica mult prea dur femeile care au dus o viata desfranata si apoi s-au pocait, si poate unele dintre chiar s-au indreptat si incearca sa duca o viata normala de familie. Ma vad nevoita sa iau apararea lor, nu pentru ca sunt de acord cu ceea ce au facut ci pentru ca inteleg psihologia lor. Poate ca persoane ca Andreicozia si Ovidiu ar trebui sa nu mai priveasca problema atat de ''trupeste'' si de ce spun asta? Pentru ca ei in mod indirect atentie afirma faptul ca barbatii ar fi mai indreptatiti sa desfraneze, chiar Andreicozia s-a scapat la un moment dat spunand ca asa e natura, adica vezi domne noi femeile trebuie sa inchidem mai mult ochii si sa acceptam ''scaparile'' lor de natura sexuala pana la casatorie si sa-i iertam dar ei ca barbati au tot dreptul sa le fie scarba de femeile pacatoase. Ok, eu una personal chiar nu am vreo problema in chestia asta, in a-i accepta pe cei cu un trecut pestrit am cunoscut mai demult un astfel de barbat, si nu il priveam cu repulsia cu care unii domni de pe acest forum privesc femeile usoare. Acest fost prieten al meu tin sa subliniez m-a respectat, si avea o bunatate si o caldura sufleteasca pe care nu am vazut-o la asa zisele specimane masculine ''cizelate'' si ''educate'', altele au fost motivele pentru care m-am despartit. Pot sa va intreb ceva domnilor, sa-mi fie cu iertare daca va suparati pe mine, uite eu una ca fata nu mi-e jena sa afirm ca uneori mai pacatuiesc cu mintea. Voi sunteti chiar atat de curati sufleteste incat niciodata dar niciodata nu ati pacatuit cu mintea si nu ati mai facut si altele, nu ma refer la desfranare, ci la altceva cred ca stiti voi la ce? De ce credeti ca sunteti atunci mai curati decat femeile desfranate? De unde stiti voi cum ne va judeca pe fiecare Dumnezeu?

Andreicozia nu trebuia sa fii atat de sarcastic cu Ana, fiecare isi expune parerea in mod liber aici, mie una personal nu-mi place sa judec pe nimeni ci sa inteleg in primul rand reactia respectivului, faptul ca tie nu-ti place parintele Serafim Rose pentru ca a fost gay nu inseamna ca la fel trebuie sa faca si Ana ( si aici te inteleg ca si mie imi provoaca sila pacatul dar nu omul sau opera lui ) daca ar fi sa gandim asa ca daca respectivul e gay, si cu asta basta, cred ca am condamna o multime din oamenii de geniu de-a lungul istoriei. Pana la urma asta e problema lor, important e ce au lasat in urma lor, lucruri de care noi pacatosii ne putem astazi folosi. Intelegi ce vreau sa spun? Iar cazul Par. Seram R, sa zicem ca ar fi asa cum zici tu, tu ce crezi pana la urma ca e mai important pacatele lui, sau opera pe care a lasat-o in urma? Pe bune acum?

Unde e Andrusca sa ma ajute cu explicatiile?

AndruscaCIM 16.02.2010 23:30:34

Citat:

În prealabil postat de felicitas (Post 213041)
Eu am sa pun problema altfel, adica mai la obiect, am observat un amanunt care scapa printre degete, si anume sexul masculin de pe acest forum ( mai putin Axios si cativa care au experienta de viata si au ajuns la o anumita maturitate sufleteasca ) critica mult prea dur femeile care au dus o viata desfranata si apoi s-au pocait, si poate unele dintre chiar s-au indreptat si incearca sa duca o viata normala de familie. Ma vad nevoita sa iau apararea lor, nu pentru ca sunt de acord cu ceea ce au facut ci pentru ca inteleg psihologia lor. Poate ca persoane ca Andreicozia si Ovidiu ar trebui sa nu mai priveasca problema atat de ''trupeste'' si de ce spun asta? Pentru ca ei in mod indirect atentie afirma faptul ca barbatii ar fi mai indreptatiti sa desfraneze, chiar Andreicozia s-a scapat la un moment dat spunand ca asa e natura, adica vezi domne noi femeile trebuie sa inchidem mai mult ochii si sa acceptam ''scaparile'' lor de natura sexuala pana la casatorie si sa-i iertam dar ei ca barbati au tot dreptul sa le fie scarba de femeile pacatoase. Ok, eu una personal chiar nu am vreo problema in chestia asta, in a-i accepta pe cei cu un trecut pestrit am cunoscut mai demult un astfel de barbat, si nu il priveam cu repulsia cu care unii domni de pe acest forum privesc femeile usoare. Acest fost prieten al meu tin sa subliniez m-a respectat, si avea o bunatate si o caldura sufleteasca pe care nu am vazut-o la asa zisele specimane masculine ''cizelate'' si ''educate'', altele au fost motivele pentru care m-am despartit. Pot sa va intreb ceva domnilor, sa-mi fie cu iertare daca va suparati pe mine, uite eu una ca fata nu mi-e jena sa afirm ca uneori mai pacatuiesc cu mintea. Voi sunteti chiar atat de curati sufleteste incat niciodata dar niciodata nu ati pacatuit cu mintea si nu ati mai facut si altele, nu ma refer la desfranare, ci la altceva cred ca stiti voi la ce? De ce credeti ca sunteti atunci mai curati decat femeile desfranate? De unde stiti voi cum ne va judeca pe fiecare Dumnezeu?

Andreicozia nu trebuia sa fii atat de sarcastic cu Ana, fiecare isi expune parerea in mod liber aici, mie una personal nu-mi place sa judec pe nimeni ci sa inteleg in primul rand reactia respectivului, faptul ca tie nu-ti place parintele Serafim Rose pentru ca a fost gay nu inseamna ca la fel trebuie sa faca si Ana ( si aici te inteleg ca si mie imi provoaca sila pacatul dar nu omul sau opera lui ) daca ar fi sa gandim asa ca daca respectivul e gay, si cu asta basta, cred ca am condamna o multime din oamenii de geniu de-a lungul istoriei. Pana la urma asta e problema lor, important e ce au lasat in urma lor, lucruri de care noi pacatosii ne putem astazi folosi. Intelegi ce vreau sa spun? Iar cazul Par. Seram R, sa zicem ca ar fi asa cum zici tu, tu ce crezi pana la urma ca e mai important pacatele lui, sau opera pe care a lasat-o in urma? Pe bune acum?

Unde e Andrusca sa ma ajute cu explicatiile?

:3::48:...Prezent, dar vai...nu am un cuvant a spune....:22:

anna21 16.02.2010 23:35:20

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 213018)

Andrei, multumesc pt mesaj.. aveam nevoie de el..
Am deja o colectie bogata de mesaje de-ale tale organizate pe teme: apocatastaza, panteism, orgasmul ca rai (cuvintele tale: "orgasmul, aceasta picatura de TRAIRE divina in Rai, consider ca este cel mai frumos dar lasat umanitatii ca traire NE-pacatoasa intre doi oameni care se iubesc." ..pot da link, la cerere), hulirea Sf. Treimi, hulirea tainelor.. etc. Sporadic, atac la persoana.. dar este mai putin dureros decat mizeriile pe care le raspandesti despre invatatura crestina.
Iti pregatesc banarea si o fac sistematic.. cine considera ca poate sa participe este binevenit.

andreicozia 16.02.2010 23:37:10

Citat:

În prealabil postat de felicitas (Post 213041)
De ce credeti ca sunteti atunci mai curati decat femeile desfranate? De unde stiti voi cum ne va judeca pe fiecare Dumnezeu?

De ce credem ca suntem mai curati?
Poate pentru ca nu ne culcam in drepta si-n stinga cu cine apucam? Poate de asta si ca rezultat duhovnicesc primim si daruri sub diverse forme de la Dumnezeu..poate si de asta!
Poate pentru ca primim mesaje si direct de la Hristos PRIN INIMA, ca ceea ce facem aduce rod.

Pacatuim cu mintea?, nu stiu la ce faci referire cind spui..."stiti voi la ce" ca si cum stim ceva in ascuns de care nu se vorbeste public?...n-am nici cea mai vaga idee la ce te referi?

De unde stim cum ne va judeca Dumnezeu?
In mare, din ce ne-a povestit chiar El, de acolo stim , deci orientativ avem o idee!

andreicozia 16.02.2010 23:41:22

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 213055)
Am deja o colectie bogata de mesaje de-ale tale organizate pe teme: apocatastaza, panteism, orgasmul ca rai (cuvintele tale: "orgasmul, aceasta picatura de TRAIRE divina in Rai, consider ca este cel mai frumos dar lasat umanitatii ca traire NE-pacatoasa intre doi oameni care se iubesc." ..pot da link, la cerere), hulirea Sf. Treimi, hulirea tainelor.. etc. Sporadic, atac la persoana.. dar este mai putin dureros decat mizeriile pe care le raspandesti despre invatatura crestina.
Iti pregatesc banarea si o fac sistematic.. cine considera ca poate sa participe este binevenit.

Hai ca nu am mai ris demult asa de tare ...cea mai tare este exemplu cu orgasmul care sincer imi pare rau ca nu-l intelegi :(((...un element monumental pentru care Adam si Eva au renuntat la Paradis!
Pacat! :(

anna21 16.02.2010 23:48:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 213056)
De ce credem ca suntem mai curati?
Poate pentru ca nu ne culcam in drepta si-n stinga cu cine apucam? Poate de asta si ca rezultat duhovnicesc primim si daruri sub diverse forme de la Dumnezeu..poate si de asta!
Poate pentru ca primim mesaje si direct de la Hristos PRIN INIMA, ca ceea ce facem aduce rod.

Pacatuim cu mintea?, nu stiu la ce faci referire cind spui..."stiti voi la ce" ca si cum stim ceva in ascuns de care nu se vorbeste public?...n-am nici cea mai vaga idee la ce te referi?

De unde stim cum ne va judeca Dumnezeu?
In mare, din ce ne-a povestit chiar El, de acolo stim , deci orientativ avem o idee!

Ce?
Ai rabdat tu foame? Ai rabdat frig?
Ai fost batut? Ai fost abuzat?
Cu ce drept judeci oameni care au trecut prin dureri? Crezi ca exista vreo fetita care-si doreste sa ajunga prostituata cand se face mare?
Ai tu ceva al tau care nu ti-a fost dat de te crezi mai bun decat alti oameni.. ?

Ba inca ai si "daruri de la Dumnezeu" pentru "curatia" ta!
Dumnezeu sa te apere si sa te miluiasca.

felicitas 16.02.2010 23:48:19

Stii ce realizez eu Andreicozia, ca indiferent de continutul mesajului pe care il posteaza cineva pe acest forum, tu ii pui pe toti la punct si consideri intotdeauna ca ai dreptate, si esti indreptatit sa-i faci pe toti sa creada ca tine. Eu personal cand am intrat pe acest forum am intrat ca sa-i ajut pe cei mai tineri cu anumite sfaturi care banuiesc eu ca le-ar fi de folos, sau pentru a face la randul schimb de opinii cu persoane cu mai multa experienta de viata si maturitate decat tine. Eu nu vrea sa ma cert cu tine si cu nimeni de pe forum, vreau sincer sa-mi tihneasca postul din toate punctele de vedere. Asa ca pe viitor am sa grija sa nu te mai deranjez, am crezut ca esti o persoana cu un orizont larg dar m-am inselat, scuza-ma nu o sa se mai repete

andreicozia 17.02.2010 01:18:51

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 213062)

Ba inca ai si "daruri de la Dumnezeu" pentru "curatia" ta!
Dumnezeu sa te apere si sa te miluiasca.

Da, dar de ce te miri? pui la indoiala acest adevar?
Nu are rost sa fim invidiosi in post. Stii bine ca nu face bine la inima!
Multumesc, la fel

andreicozia 17.02.2010 01:28:56

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 213062)
Ce?
Ai rabdat tu foame? Ai rabdat frig?
Ai fost batut? Ai fost abuzat?
Cu ce drept judeci oameni care au trecut prin dureri? Crezi ca exista vreo fetita care-si doreste sa ajunga prostituata cand se face mare?
.

Nu ce , poftim!..tu oare de ce cind te enervezi uiti sa mai fii civilizata?

Ce legatura are rabdarea asta in diverse forme cu ce am afirmat eu ca nu pricep?

Prostituatele deci,.. trec prin asa ceva, aha, sufera de frig si foame pe la colturi de strada, batute si abuzate?..asta vrei sa spui?
Bun, acum fa-ma sa inteleg ce le opreste sa puna stop trecutului abuziv si sa treaca la prestarea unui serviciu obisnuit , chiar si dind cu matura(in lipsa unei profesii decente), si sa traiasca in liniste si curatenie trupeasca.

In caz ca nu stiai, durerii pricinuite de altii ii poti pune STOP, si-ti poti schimba viata la 180 de grade, ca doar nu traim in sclavagism!
Lucrurile de fapt sunt foarte simple, incredibil de simple. Noi le complicam, nerenuntind la patimile noastre si la DORINTELE de cistig, etc, este o intreaga inlantuire de mizerii, droguri, lipsa educatiei, insa repet, acestei vieti ORICIND II POTI PUNE STOP, si te poti renaste!

zaharia_2009 17.02.2010 02:04:30

lui andrei, spre unire cu cozia !

Pt. atitudinea ta constanta dar mai ales pt. ceea ce marturisesti tu despre ortodoxie era de asteptat sa ajungi in aceasta criza. Citind acest topic imi aduc aminte de reactiile tale si modul de exprimare de cind am luat cunostiinta de tine . O buna bucata de vreme am copiat, ca si anna, postarile tale dar cind am vazut ca esti consecvent in atitudine am inteles ca defapt ceea ce sta in spatele comportamentului tau este precar , de mica valoare si astfel am renuntat. Desi mai multi useri ti-au atras atentia constat ca se verifica tare bine proverbul romanesc : ,,cal batrin in buestru , nu mai inveti " Din dragoste frateasca nu mai rascolesc seria impardonabila de ,,atuuri" cu care te indreptateai de fiecare data, ca si acum . Pacat...

iana 17.02.2010 02:09:05

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 213055)

Cred ca glumesti totusi. Ca altfel va trebui sa spui la spovedanie ca "tii manie" si chiar daca e pe net tot aia e nu? De ce vrei raul aproapelui? Toata ziua vorbim de iertare si iubire dar nu putem macar pe net ierta pe cineva. :66:

anna21 17.02.2010 02:15:26

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 213094)
Cred ca glumesti totusi. Ca altfel va trebui sa spui la spovedanie ca "tii manie" si chiar daca e pe net tot aia e nu? De ce vrei raul aproapelui? Toata ziua vorbim de iertare si iubire dar nu putem macar pe net ierta pe cineva. :66:

Nu-i vreau raul, dimpotriva.
Orice i s-ar spune, refuza sa creada ca nu are dreptate..

Pe de alta parte si eu ma intreb daca este corect sa-l propun spre banare.. dar de multe ori mi se pare mai periculos in idei decat ateii de pe forum , decat cei de credinte eretice etc..
Ca se da dupa cum bate vantul, adevarat.. dar promoveaza constant ceea ce am spus: mantuirea tuturor (indiferent de religie.. sau fiecare in religia sa!), panteism, exagerarea caracterului mantuitor al "moralei" ..etc.
Deocamdata ma gandesc.
(si la spovedanie.. oau.. am un caiet intreg deja :( )

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:40:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.