![]() |
Cum se mai desăvârșește Taina Nunții în Euharistie, dacă soții nu sunt ambii ortodocși?
http://www.crestinortodox.ro/liturgi...tia-70703.html |
Citat:
Că de comentat poate comenta oricine. Chiar si tu. Si uite ce scrii. Poate se ia, Doamne fereste, cineva si după tine. Citat:
Situatia pe care o descrie Apostolul e altceva decât se discută aici. Sunt două cazuri diferite: 1. Esti ortodox si vrei să te căsătoresti. În acest caz te căsătoresti doar cu un ortodox. Nu faci o căsătorie mixtă.Apostolul Pavel se referea la cel de-al doilea caz. |
Citat:
Atunci explica-mi de ce oficiaza preotii ortodocsi casatoriile astea. Ete ca si eu sunt casatorita cu un reformat, ne-am csatorit la ambele biserici si nici unul din preoti nu a avut nimic impotriva, desi le-am zis din start ce si cum. Ah, preotul ortodox i-a oficiat inainte cu o zi de casatorie sotului mirungerea (ulterior am aflat ca nu era botez, ci mirungere - de unde reiese si ca botezul lui e valabil) si preotul i-a zis ca acum e si ortodox si deformat. Daca nu se poate, atunci de ce? Daca nu exista sa ai 2 confesiuni, atunci de de ti se zice asta? Nu mai inteleg nimic... Rezistenta unei casatorii intre oameni care nu-s cei mi pracrticanti crestini, nu e data de religie, ci de u totul alte aspecte. ps: asta e oar parerea mea, bazata pe experienta si observatie (la mine in oras sunt muuulte cupluri casatorite la 2 biserici; multe cupluri mixte din punct de vedere religios...si lingvisti chiar - locuiesc in Tg. Mures). |
Citat:
|
pai se pare ca nu stie nici el ce e exact :))
Daca preotul i-a zis ca acum e si reformat si ortodox, ceea ce, din ce stiam eu, nu se poate; esti ori ortodox ori reformat... Deci practic, el acum e de fapt ortodox, nu? |
Citat:
|
Citat:
Pe de alta parte, cand aud de aceste cazuri imi vine sa parasesc biserica si sa ma rog acasa! Este cat se poate de smintitor sa aud de ce sunt in stare ai nostri preoti ortodocsi, ca de restul de alta religie nu imi pasa! Exista canoane clare pe care preotii, din cate vad, nu le respecta, mai mult respecta canoanele credinciosii de pe forum decat preotii, multi dintre ei, care pentru bani ar face orice, desi sunt responsabili pentru ce fac, pentru cum smintesc oamenii. |
Citat:
În afara Bisericii nu este mântuire. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar ca 4 copii sa aiba 3 religii diferite, asta mi se pare un pic cam prea de tot. Si daca parintii se muta, pe urma, in India, tara majoritar budista, vor face celui de al cincilea copil un botez zen ? |
Citat:
|
Citat:
În sfârșit secolul 21 propune o familie model. Câtă pace, armonie și fericire. Parcă toate problemele au zburat. Și cum au căzut toate granițele dintre biserici. Când copilașii se vor face mai mărișori, propune-le ca fiecare membru al familiei să meargă la câte o altă biserică pentru a arăta întregii lumi că nu există decât un singur Dumnezeu. Și să ne iubim! |
Citat:
Wow, acuma va luati si de greseli de tip typo...bravo... pai atunci sa fie postarea zilei, daca atata puteti... eu n-am nimic impotriva, de fapt, putin ii pasa.Probabil pe altii i-a dus mintea sa isi dea seama ca e greseala typo, dar trebuia sa veniti dvs sa scoateti in evidenta asta... cum ziceam, bravo, mai mlt n-am de adaugat. Ah, si deformati sunt si destui oameni, fie ei ortodocsi sau de alte confesiuni; toti avem deformarile noastre (mai ales sufletesti) Tin sa precizez ca preotul respectiv nu a oficiat casatoria pentru bani, culmea, nu ne-a cerut nici un leu (fata de alti preoti la care umblasem si care pentru nunta cereau niste sume incredibile) - ulterior am aflat ca nasii au dau 200 lei - oricum fata de 700-900 de lei (sau 800-1200 daca era sa avem 2 perechi de nasi - sume cerute de alti preoti de la alte biserici din oras), 200 e practic o suma mai mult decat decenta... |
Citat:
|
Citat:
Un ortodox reformat pe care d-voastra l-ati transformat fara sa vreti in ortodox deformat este de fapt un ortodox a carui ortodoxie este denaturata, falsificata, la asta ma refeream. Este foarte haios in orice caz. |
Citat:
Scuze, e doar o curiozitate! |
Nasii, in mod normal nu aveau voie sa ne fie nasi, am aflat ulterior de pe forum (desi preotul nu ne-a zis nici asta, desi tia ca nasii nu sunt ortodocsi)... nasa e ortodoxa si nasul e reformat...casatoriti doar la biserica reformata.
|
Citat:
|
Relativismul ne omoară. Spiritual. Adică pentru totdeauna.
|
Dragos, exagerezi. Exista un relativism necesar, deseori echivalalbil cu luciditatea si realismul, si exista un relativism minat de putreziciuni ascunse care duce, in timp, la amoralitate si, da, la moarte spirituala.
Insa a nu fi prizonierul/tipicarul unor norme de credinta/cult pina in pinzele albe nu duce, cel putin nu intotdeaun si nu in mod sustenabil logic, la a/imoralitate si desfiintare-ca-om. |
Citat:
Se pare ca preotul nu a stiut ca nasii nu sunt ortodocsi casatoriti, pentru ca nu i-ati spus, nu pentru ca a stiut si a facut si asa. Si ma indoiesc ca preotul a stiut ca va casatoriti si la un cult eretic, ca doar nu a dat dispensa. POate sa se casatoreasca si la hindusi dupa aceea, daca asa au inteles mirii credinta, preotul de unde sa stie? Retine, sotul tau s-a convertit la ortoodcsi, nu se repeta botezul intotdeauna (desi nu e nici valabil), se face doar mirungerea. Daca el se considera tot eretic (sau reformat, e acelasi lucru) inseamna ca a facut o convertire falsa, e un mare pacat, mai mare decat atunci cand era doar reformat. |
Citat:
În schimb e vinovat că nu l-a botezat pe om. Cum le mai stii tu, mah Cătăline. Toate tainele credintei. Chiar mai bine ca preotii. Deci, după tine, sotul Corinushei e un convertit ortodox... nebotezat. Dar atunci se mai pune si întrebarea: poate un om nebotezat să fie numit ortodox? |
Citat:
Pune el mâna iar pe cărțile acelea dragi, cele cu viața de după moarte, și își reamintește cum stă treaba cu veșnicia, cu toate... Doar că nu știu cum va reacționa când va da de disputa dintre Cristian și Sophia relativ la ne-ființă... Abia aștept replica! |
N-am fost încă în vacanță.
Și nici nu cred că pup... |
Bună, mai cunosc un caz în care soțul este romano-catolic vienez iar soția e ortodoxă constănțeancă starea civilă și cununia ortodoxă au făcut-o în România la Constanța iar nunta și cununia romano-catolică au făcut-o în Austria la Viena, cei doi se înțeleg bine și nu au fost probleme ba mai mult el a învățat limba română, rămâne de văzut copiii în ce religie vor fi botezați. Încă un caz de familie mixtă în care el e nigerian musulman și ea e româncă ortodoxă, au făcut cununia ortodoxă și starea civilă în România la Seini(MM) iar cununia musulmană și nunta în Nigeria la Bauchi au 2 copii o fată și un băiat, ei locuiec momentan în România, fata e botezată la musulmani iar băiatul la ortodocși bine oricum nu sunt practicanți, dar țin să precizez că soția e fiică de preot ortodox, iar tatăl ei nu a avut nici o împotrivire în acest sens copiii au crescut cu 2 limbi nigeriană și română iar la școală învață la secția germană. Soții se înțeleg bine afară de faptul că uneori trebuie să mai facă și un drum la Bauchi, în rest nu sunt probleme.
|
Citat:
|
Citat:
|
Ei ba bine că nu.
Nu-L mințim noi în fiecare zi? Treaba nasoală pentru noi e că El știe tot. |
Citat:
Mai ai multe asemenea povești nemuritoare? :37: Si nu cumva ai uitat iar să menționezi că musulmanul s-a făcut ortodox și abia apoi le-a fost oficiată cununia? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dacă nici El n-ar știi, ar fi vai și-amar de noi! Citat:
Poate ai vrut să zici preot fără parohie, deoarece chiar și o liturghie solitară este practică. |
Citat:
si referitor la punctul 2, sotul nu a stiut ce ii face preotul (am fost langa ei); l-a facut cu mir si a zis nustiuce si la gta i-a zis "acum sti ortodox, dar botezul reformat iti este valabil". Asa ca al meu s-a trezit dintr-o data ortodox, fie ca a vrut, fie ca nu; nu l-a intrebat nimeni nimic; In fine, oricum pentru noi, confesiunea religioasa diferita e ultimul lucru care ne-ar putea deranja... Amandoi, oricum ne rugam aceluiasi Dumnezeu; Dumnezeu e acelasi, iar chestiunile de dogmatica si mai stiu eu ce diferente sunt nu ne intereseaza, pentru ca niciunul nu suntem (si probabil nici nu vom fi) crestinii perfecti, care sa faca totul a la carte; asa ca diferenta de confesiune religioasa nu ne impiedica nicidecum sa fim o familie. |
Chestii gen spovedanie, împărtășire sunt la "și altele" nu?
|
Citat:
Ma indoiesc ca preotul nu v-a zis nimic, ca trebuie facuta o slujba de trecere la ortodoxie inainte. In concluzie, sotul tau e acum ortodox, chiar daca doar cu numele. Citat:
|
Citat:
Citat:
Înțeleg chiar și că încerci să te dai mare că tu ai fi scris articolul ăla sclipitor. Dar eu am mari îndoieli, crede-mă. |
Citat:
|
Citat:
Ai o ironie de tot rahatul, Dragos; sincer... Pana la urma, este problema mea ce e la "si altele"... e in joc mantuirea mea, nu a ta, asa ca nu vad de ce trebuie sa te bagi asa fara nici un sens... Sau ai impresia ca, cu atitudinea ta o sa devin io (sau altii) mai crestina decat sunt, ca o sa apreciez mi mult oamenii in functie de religie/confesiune, sau pur si simplu te plictisesti si vorbesti ca sa nu taci?! Pai cu ironii din astea "fine" nici nu-mi doresc sa ma apropiu mai tare DOAR de ortodocsi... am mai vazut multi ca tine, mari credinciosi care le stiu pe toate si care le fac pe toate, dar, pe de alta parte, sarcasmul si ironiile la adresa celor mai slabi sau carora nu le pasa ca lor... exact asa ca tine... Iti sta bine, n-am ce sa zic... |
Eu îmi cer sincer scuze dacă te-am smintit cumva.
Dar nu uita că tu faci fix la fel, ba chiar blasfemiezi pe ici pe colo, cu cele scrise de tine. Mântuire ușoară! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:10:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.