![]() |
Citat:
Stii tu oare cine este "Piatra din capul unghiului pe care nu au băgat-o în seamă ziditorii..." Vezi sa nu fii si tu asemenea acelor ziditori |
Nea' Zamolxis a zis-o bine, chiar daca voua nu va convine ca vezi Doamne, e de alte convingeri..
Din pacate se pare ca au ajuns sa ne dea paganii lectii de gandire sanatoasa la unele capitole. 1. Da, ar fi trebuit sa invatam din lectia ce au primit-o catolicii in occident, si da, acum catedralele is goale si chiar si biserici mai mici, de au ajuns sa le instraineze si unele chiar sexshop -uri. 2. Chiar daca a zis-o pompos, a zis-o frumos si asa este, banii ar trebui investiti in increstinarea romanilor, in loc sa ne culcam pe o ureche cu procedentele de credinta ramasa din pacate la majoritatea la nivel strict declarativ. Nu proiecte culturale, cum a inteles cineva gresit. Si nu e vorba de zeci de mii de avorturi din '89 incoace ci milioane (peste 20 se pare). http://www.gandul.info/societatea/ro...vorturi-253529 |
Citat:
In ceea ce priveste proiectele, dau cateva posibile exemple ce imi vin in minte spontan: - Actiuni de misionariat in comunitatile de etnie rroma. Crearea unor structuri religioase si mentale crestine pentru aceasta etnie. - Construirea de adaposturi pentru saraci si pentru cei oropsiti de soarta. Implicare mai activa in problema copiilor strazii. - Actiuni de misionariat la marginile societatii, lucru cu prostituatele, cu infractorii, etc. - Crearea unor centre pentru tinerii crestini sau cei interesati de crestinism unde acestia sa se intalneasca, sa discute, sa participe impreuna la activitati constructive (dupa parerea mea, ASCOR-ul e o societate inchisa, departe de a raspunde la aceste necesitati). - Crearea in jurul fiecarei parohii a unor centre de ajutor reciproc financiar. Crearea unui sistem de "ajutor de inmormantare oferite familiilor sarace", etc. - Posibilitati de intr-ajutorare a femeilor aflate in situatii dificile si care ar putea fi predispuse spre a face avort. "Nu iti trebuie copilul, da-l in mana noastra sa il crestem". etc AlinB, 20 de milioane ?! Daca cifra e reala, e ingrozitor... genocid in toata regula :( |
Citat:
Sub nici o forma resursele materiale nu trebuiesc irosite NUMAI pe actiuni caritabile. Priveste ce se intimpla in Africa..le dai pina nu mai pot, termina resursele ca niste lacuste, se umfla de proteine, sum impulsul animalic IAR fac copii si..tot asa... ciclul iar se repeta...deci cu mare grija Suntem prea mici si neinsemnati pentru a intelege rolul marilor catedrale europene, de exemplu. Cea de la Chartre de ex se stie ca a influientat intreaga civilizatie crestina a Europei si continua sa aibe prin felul mistic-esoteric in care a fost construita( de neinteles pentru noi astia cei mici). CEI care au construit-o au ramas anonimi! |
Citat:
|
Citat:
Chiar daca e greu sa faci misiuni caritabile, si in tara si dincolo, asta nu poate justifica pasivismul vis-a-vis de problemele semenilor nostri. In ceea ce priveste constructorii marilor catedrale, cei mai cartotasi ar zice ca ei care le-au construit vor fi facut parte din unele organizatii cu caracter magico-religios, care prin natura lor nu pot fi considerate tocmai crestine. In fine, e oricum irelevant. Cee ce e relevant insa in aceasta problema e ca desi a avut toate acele catedrale mari si impresionante, tarile Europei Apusene a ajuns in cele din urma sa se secularizeze si sa se descrestineze aproape total. |
Avem voie sa judecam, nu sa si condamnam.
Citat:
41. Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. 42. Căci flămând am fost și nu Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și nu Mi-ați dat să beau; 43. Străin am fost și nu M-ați primit; gol, și nu M-ați îmbrăcat; bolnav și în temniță, și nu M-ați cercetat. 44. Atunci vor răspunde și ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniță și nu Ți-am slujit? 45. El însă le va răspunde, zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu ați făcut unuia dintre acești prea mici, nici Mie nu Mi-ați făcut. Aveti sute de milioane de euro? Faceti cele bineplacute Lui Dumnezeu cu banii astia, ajutati semenii care fac foamea sau n-au unde sa doarma, dati sansa orfanilor sa-si cladeasca un viitor, nu ridicati catedrale care sa va satisfaca grandomania si mandria si setea de slava desarta! Acum, cat mai e vreme... |
Judeca domnule greselile tale, faradelegile ce le faci !
Citat:
|
Citat:
|
Solutie?
Ar fi de mare folos sa se vanda toate limuzinele cu care circula BOR azi.
Ar ajunge asa de o caramidutza pt noua catedrala, nu? Si in rest... tot ce tine de lux. Restul il dam noi, cei de pe forum, ok? (Daca o mai fi nevoie... :))) |
Citat:
|
Te las sa ghicesti!
aha, deci esti mitica de la capitala "care este"?
Ce te ingrijoreaza ca soarele nu va mai ajunge la geamul tau din cauza catedralei prea mari? Sau de ce esti asa suparat, crestinule din capitala? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Oare nu sunt suficiente biserici deja construite? De-ar fi destui ortodocsi care sa le umple Duminica. Nu noi avem nevoie de catedrala aia, ci inaltii nostri pentru gloria pamanteasca. Stii Cristi, mie-mi place sa fiu sincer si sa spun ce am de spus chiar si cu riscul de a fi banat de pe forum. Fara nici o prefacatorie. |
Citat:
Spunea un binecunoscut preot la o conferinta, ca ar trebui sa invatam din lectiile pe care ni le dau sectarii. De exemplu, cultul cutare, avea in anul cutare 500 pastori si 5.000 membri. 10 ani mai tarziu avea 50.000 membri. Cum au reusit acest lucru? Au trecut de la 500 pastori la 5000. Preoti in cativa ani am gasi. Sunt destui fara parohie, sunt suficienti care se inghesuie sa faca teologia. De calitatile lor duhovnicesti nu cred ca e cazul sa discutam pentru ca devenim subiectivisti. Nu stiu cati sunt constienti, dar la oras nr. de biserici sunt total insuficiente. Eu sunt intr-un oras in care exista cca. 20 biserici la 200.000 oameni. Sa zicem ca doar 80% sunt ortodocsi. Asta inseamna 160.000 oameni la 20 biserici, adica 8000 oameni intr-o parohie. Sa zicem ca doar un sfert ar putea sa vina la biserica. Asta inseamna 2000 oameni. Pai cred ca ar trebui cate o catedrala in fiecare parohie. Ca sa nu mai vorbim ce ar insemna sa spovedesti 8000 oameni asa cum trebuie. Cum putem aduce mai multi oameni la Dumnezeu? Suntem ortodocsi, nu putem trimite preoti sa bata din usa in usa cu Biblia in mana (desi poate n-ar fi o idee tocmai rea). Trebuie sa construim biserici, ca oamenii sa vina la Biserica. In mod clar, cei cu o credinta so-so, chiar daca dispusi sa vina la biserica, nu se vor obosi prea mult in aceasta etapa a credintei lor, sa se inghesuie intr-o biserica arhiplina, sau sa stea pe la usi. Ca exista potential, asta fara nici o indoiala. Stiu o bisericuta care era aproape plina, in fiecare duminica. A fost daramata pe bucati si reconstruita la dimensiuni mai mari. Tot s-a umplut. Poate nu cu inghesuiala de inainte, dar macar are fiecare om loc in biserica fara sa-si dea coate cu vecinul. Si peste tot unde s-a facut o biserica noua, s-a umplut. Stiu chiar si una care practic nu are parohie, fiind undeva pe la marginea orasului. Cu un preot vrednic, s-a umplut si aceea. Caminul de batrani are drept biserica o camera cam cat o sufragerie de bloc, iar majoritatea celor care vin acolo sunt oameni din zona - prea putin loc si prea putin confort pentru cei din camin. De inghesuiala nu mai vorbesc. Uite ce se pot face cu banii, lucruri practice. De ce nu se face in bucuresti cate o biserica in fiecare cartier (unde este loc), decat sa ne incalzim cu iluzia ca 5000 oameni vor da buzna din toate colturile bucurestiului sa umple in fiecare duminica o catedrala exorbitanta, construita cu costul a 2000 biserici care ar fi putut aduce la Dumnezeu 200.000 oameni din toata tara? Cu cat ma gandesc mai bine, cu atat devine mai evident faptul ca acesta este un proiect menit sa ingroape constructia de biserici din Romania, pentru cel putin zece ani de acum inainte. Toate resursele si fondurile BOR vor fi aruncate in groapa de pe dealul Arsenalului. Sa termini in 5-6 ani pe astfel de vreme de criza si la astfel de costuri o catedrala de 400 milioane de euro este o ambitie faraonica. Durata reala a constructiei poate depasi cu usurinta 10 ani iar suma finala, cea reala, poate creste cu peste 50%. Din statistica prezentata aici: http://www.romanialibera.ro/evenimen...doua-zile.html Vedem ca in Romania, BOR a construit cca. 200 biserici noi pe an. Avand in vedere ca viitoare catedrala urmeaza sa coste cat cca. 2000 biserici noi, avand practic utilitatea duhovniceasca doar cat cca. 20-30, mi se pare destul de evident ca ea este menita sa inghita fondurile pentru construirea de biserici cat in urmatorii 10 ani in toata tara. Eu nu stiu cati din cei care se numesc ortodocsi (cu adevarat) si au o gandire limpede (cat de cat), pot consimti la asa ceva. Sa ne facem iluzii ca in vremurile astea de criza, se vor gasi de doua ori mai multi bani pentru constructia de biserici, astfel incat sa continue constructia in tara in ritmul actual cat si constructia catedralei "manturii-la-gramada" in ritmul propus, e mai mult decat naivitate, este inconstienta. Fara doar si poate cum zicea cineva, trebuie sa ne asteptam la un jug suplimentar in sarcina parohiilor, pe langa fondurile care se aduna acum va fi probabil si un "fond de catedrala" obligatoriu si deloc modest. Ca sa nu mai vorbim ca preotii vor fi obligati sa predice in biserica in acest sens, desi nu cred ca nici macar 1% sunt convinsi de necesitatea unei astfel de constructii megalomanice. In nici un caz cei care duc pe umerii lor cu responsabilitate si grija problemele parohiei si cunosc adevarata dimensiune a problemelor duhovnicesti ale romanilor. Pe care nici un fel de zinduri nu-i poate mantui la gramada sau izbavi din pacat. |
Citat:
A ridicat o problema cum a crezut de cuviinta, eu nu-i dau dreptate ca nu cred ca toti episcopii au limuzine (desi si cei care au, transmit un mesaj prost..) dar nici nu cred ca la o mistocareala aiurea se poate raspunde cu o alta la fel fara ca lucrurile sa o ia razna si mai mult. |
Citat:
De ce sa nu spunem lucrurilor pe nume? Cand am ajuns (cu totul intamplator, cu niste babete care m-au platit sa le duc) acum vreo 10 ani la biserica aia din Liteni/Suceava unde preotul deschide cartea pentru oricine plateste, l-am intrebat pe raspopit daca e corect ce face... Oare ce crezi ca mi-a raspuns? NU JUDECATI!!!! Deci sa tacem din gura si sa ne vedem de pacatele noastre, ca nu e bine si NU AVEM VOIE nici sa ne gandim la pacatele popii, nu?! |
Citat:
|
Citat:
Stii in ce context a spus Hristos aceste cuvinte? Crez ca are nevoie Hristos azi si acum de o astfel de cinstire? Despre ce "mantuire a neamului" vorbim cand neamul asta trimite la moarte cate un milion de copii nenascuti in fiecare an. Si daca ar fi asta singurul pacat.. Citat:
Care ar fi folosul just, dupa tine? Citat:
Dar cine a investit atat de mult sa "umfle cu proteine" pe cei din Africa? Din cate stiu li se dau prezervative si probabil li se ofera gratuit intreruperi de sarcina (ceea ce cred ca au demnitatea sa le refuze mai mult decat noi, astia "aproape 90% crestini ortodocsi") . Si nu zice tocmai Biserica noastra, ca suntem datori sa facem cati mai multi copii, ca le poarta Dumnezeu de grija? Citat:
Si din umilele mele cunostinte, "esoterica" are mai de graba de a face cu "New Age" decat cu crestinismul. Si chiar, cum urmeaza, practic sa influenteze megalitul nostru civilizatia crestina? Nistei idei, directii, ceva? Vine occidentalul la noi si zice: "Bai frate, ia uite amaratii astia ce chestie au putut construi in vremea asta de criza. Acu' nu ca e tare impresionanta, hotelul nostru din Dubai terminat acu 10 ani e de doua ori mai inalt si de 3 ori mai constisitor. Si sa vezi ce construim acum prin Thailanda. Dar sunt pe drumul cel bun, parca au invatat ceva de la noi." |
Citat:
Ca altfel transmiti mesajul gresit. Sau asta vrei? Citat:
Ca ti-a dat un raspuns care te-a lasat masca arata cat de putina este credinta ta, ca poate daca erai un bun crestin ii inchideai tu gura (duhovniceste) sau macar ii dadeai de gandit. Citat:
Zi asa: "Doamne, daca un om cu atat har a avut parte de asa cadere, ce o sa fie cu mine pacatosul?". Si fugi repede la duhovnic, varsa tot ce ai pe suflet si pazeste-l cu cel putin atata ravna cu cat contorizezi greselile astora si sigur ai sa fii mantuit. |
Citat:
Voiam sa dau la Teologie, sa devin preot... am participat in vremea aceea si la olimpiade de religie, citeam pe tema aceasta... la un momentdat insa discutand cu preoti si cu persoane care sunt implicate in viata clericala, mi s-a spus ca mai cu folos pentru credinta mea ar fi sa nu ma inscriu, caci as fi dezamagit. La inceput nu am luat in seama, dar ulterior mi-am dat seama ca acei oameni spuneau niste lucruri cu o oarecare doza de adevar. Traisem si eu cu impresia (pe care o are de altfel toata lumea) ca preotii trebuie sa fie niste sfinti, aproape ne-oameni, fara pacate si fara slabiciuni... asa se face ca atunci cand din pura intamplare am vazut o studenta la Teologie care injura de "morti" si "cruci", am ramas nauc... Mai tarziu, am cunoscut niste prieteni care au cochetat cu teologia, cei mai multi in principal din motive financiare... isi facusera niste calcule de genul "o parohie costa X bani, ii scot eu peste nu stiu cati ani", etc. Nu erau prea religiosi. Unul credea in reincarnare si imi povestea ca s-a culcat cu prietena-sa dupa ce au revenit de la Inviere. Din fericire, a renuntat sa mai dea la Teologie. Altul, cu o mentalitate destul de similara a intrat in cler. Destul de nasol in acest caz, daca stau sa ma gandesc ca am cunoscut si baieti buni, crestini adevarati care nu au reusit sa intre din motive care imi scapa si asupra carora nu doresc sa insist. Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Ceea ce am scris aici sunt, evident, cazuri individuale. |
Citat:
|
Citat:
Se vede ca nu ati citit mesajul meu. Am insistat asupra a doua elemente esentiale pozitive, in primul rand ca respectivele situatii despre care am discutat reprezinta cazuri individuale si nu pot fi extrapolate asupra intregului cler, si in al doilea rand ca exista aspiranti la preotie care sunt cu adevarat oameni al lui Dumnezeu. Nu am adus in nici una din postarile mele vreodata hula la adresa Bisericii noastre - Doamne Fereste ! Daca d-voastra considerati ca eu hulesc Biserica si ca arunc slogane anti-Ortodoxie, inseamna ca nu ati citit nimic din ceea ce eu am scris. Ceea ce din pacate ma obliga sa va pun la indoiala calitatea de partener de dialog. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Cat despre preoti, exista doua categorii: - cei care considera preotia ca misiune si se comporta ca atare - tot respectul pentru ei, isi merita apelativul; - cei care merg la biserica pentru bani si alte avantaje, exact cum mergem noi la lucru. Astia sunt popii - si nu poti sa spui ca nu exista tagma lor. Sa nu generalizam. |
"Judecata oamenilor"-din Pateric << pt. Florin I. și nu numai >>
"La Sketis s-a ținut o adunare pentru o anumită pricină , și după ce s-a luat hotărârea finală , avva Agathon a venit și a zis : < Hotărârea pe care ați luat-o nu este bună > . Ceilalți l-au întrebat: < Tu cine ești , ca să-ți dai cu părerea ? > . El a răspuns : < Un fiu al omului . Căci stă scris : << Vorbiți voi , într-adevăq , dreptate ? Judecați voi oare drept , fii ai oamenilor ? >> " .:76:
|
Desi este cam offtopic...
Citat:
Avand in vedere ca nu prea sunteti ortodocsi, ma indoiesc ca vreti prin asta sa faceti un serviciu BOR. Citat:
Si un "Logan" daca il accesorizezi un pic trece de 8000 lejer. Ca sa nu mai vorbim de costurile pe termen lung. De unde stii tu exact ce fel de masina este cel mai potrivita pentru drumurile pe care le fac acei oameni? De unde stii cu cat au fost cumparate de fapt? Dupa pretul de lista? De unde stii ca nu au fost cumparate cu 2-3000 Euro sub pretul de lista, ca sponsorizare din partea unui patron cu suflet crestin ortodox? Lucrezi cumva pentru firma de unde s-ar fi putut cumpara masinile de "7000" si esti asa suparat? Citat:
Citat:
Citat:
Apropo de indiferenta, din ce mi-ai zis tu, ai sarit la gatul preotului care deschidea cartea. Dar femeile alea care le-ai dus cu masina, cata munca de lamurire ai dus sa le convingi ca nu fac ce trebuie? Despre asta n-ai suflat o vorba, ceea ce arata cam care este adevarata natura a intentiilor/problemelor tale, unde se centreaza de fapt sensibilitatea ta fata de problemele altora. Citat:
|
Citat:
2. Le-am luat la ocazie pentru 10 km si m-au intrebat daca le pot duce pana la Liteni. Fiind in vacanta, am acceptat. Nu mi-au dezvaluit pentru ce merg acolo pana n-am ajuns. Nici nu stiam ce face acel popa, pentru ce e atat de cautat. Si da, am incercat sa le lamuresc, dar ele o stiau pe-a lor. 3. I-am raspuns lui Cristi, care e sensibil cand aude cuvantul popa. 4. Ai dreptate, n-am folosit corect termenul de "raspopit" in acel context. Dar sa revenim la topic: Catedrala Mantuirii Neamului... O expresie amuzanta de altfel. :)) |
Citat:
Am inteles mesajul ! |
Citat:
|
Citat:
In afara de comentatul pe bloguri care pana la un punct poate sa nu fie mult diferit de simpla barfa. |
Citat:
|
Citat:
Dumnezeu sa te lumineze. Citat:
|
Noi trebuie sa ascultam de Sfantul Sinod al BOR nu de PF Daniel si nici sa luam de bun ce zici la predici daca e necrestin ortodox.
PF Daniel e un inselat de duhuri rele care ia bani de la sarmani prigonindu-i spre a face catedrala bogatasilor care deja acolo mai au Sfanta Manastire Antim ,catedrala patriarhala,Sfanta Biserica de langa posta Puisor si alte Sfinte Biserici in acea zona unde pot sa mearga foarte bine. Ca sa vedeti ca aceasta catedrala se face pentru bogatasi vedeti ca e prevazut sa aibe si parcare subterana: http://www.mediafax.ro/social/lucrar...august-5490984 Nu donati bani pentru aceasta catedrala. Daca aveti bani si vreti sa donati vedeti unde e zona cu sarmani care nu au Sfanta Biserica crestin ortodoxa si ii ajutati pe aceia sa isi construiasca Sfanta Biserica crestin ortodoxa.Asa zone in Bucuresti sunt destule sunt destule Sfinte Biserici incepute care nu se pot termina din lipsa de fonduri etc. Nu va tulburati sufletul cu mai mult decat sa anuntati preotii pe care ii stiti referitor la aceasta si preotii sa sa se duca la ierarhi sa ajunga problema la Sfantul Sinod. |
Imi Pare tare rau Domnule Zamolxis . . .
Daca lumea CLEVETIRII este a dumitale , sa fi sanatos ! Dar macar credinta Ortodoxa nu o ponegri , te rog frumos !:76:Sa-ti dea Dumnezeu mintea cea de pe urma , fie si-n al 12-lea ceas !:100:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:01:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.