Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mantuire acordata contra cost (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8556)

anaana71 22.02.2010 15:01:47

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 215191)
Cred ca raspunsurile celor care nu l-au lovit cu ciomagul verbal in cap.Am citit threadul si cel putin jumatate este gen "Don Juan, esti sectant, egoist, zgarcit, rau, certaret, scandalagiu, absurd".

nu vad de ce multi se supara care nu sunt ortodocsi, cand se afla pe un site crestin ortodox, in care nu-s apreciati sectantii si nu vor fi tolerati in veci. ti-am raspus ca vad ca te-ai atacat la ce am scris in paranteza..... asta este, poate pe alte forumuri neoprotestante ai sa gasesti alte raspunsuri. Doamne ajuta!

mirelat 22.02.2010 21:09:34

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 215086)
N-am vrut sa fac nici un fel de chat, dar daca n-ai prea multi neuroni ajungi sa tragi concluzii de astea.

nu la tine m-am referit cand am pomenit de chat.

cred ca ai serioase probleme de intelegere, man!

iustin10 22.02.2010 21:25:18

Cu adevaraat util ar fi DonJuan sa spui cu ce concluzii ai incheiat acest thread?
Caci daca atatea argumente din partea tuturora au fost zadarnice,si tu continui sa reduci intreaga activitatea a tutror preotilor la lipsa de cumpatare a unora,atunci degeaba si-au racit toti gura.
S-a schimbat ceva in conceptia ta Don_Juan,s-a mai nuantat ea?

Don_Juan 22.02.2010 22:27:30

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 215398)
Cu adevaraat util ar fi DonJuan sa spui cu ce concluzii ai incheiat acest thread?
Caci daca atatea argumente din partea tuturora au fost zadarnice,si tu continui sa reduci intreaga activitatea a tutror preotilor la lipsa de cumpatare a unora,atunci degeaba si-au racit toti gura.
S-a schimbat ceva in conceptia ta Don_Juan,s-a mai nuantat ea?

Din moment ce am emis felicitari si pentru consistenta raspunsurilor, fii sigur ca s-a schimbat ceva in conceptia mea. Si am aratat asta si in raspunsul cu numarul #103 al acestui thread.

Don_Juan 22.02.2010 22:40:39

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 215194)
nu vad de ce multi se supara care nu sunt ortodocsi, cand se afla pe un site crestin ortodox, in care nu-s apreciati sectantii si nu vor fi tolerati in veci. ti-am raspus ca vad ca te-ai atacat la ce am scris in paranteza..... asta este, poate pe alte forumuri neoprotestante ai sa gasesti alte raspunsuri. Doamne ajuta!

Deci sectantii sunt satanisti care nu merita nici un fel de ajutor, ba chiar ar trebui impinsi si mai tare in prapastie. Iar ortodocsii care isi permit sa aiba unele nelamuriri in privinta religiei lor sunt eretici, sectanti, satanisti, care de asemenea nu merita nici un fel de ajutor. Iata cata libertate de exprimare.
Insa nu religia presupune lucrurile astea ci oamenii care nu o inteleg sau nu vor sa o inteleaga.

Astfel de raspunsuri veninoase de care am avut parte denota faptul ca oamenii care le-au emis nu lupta pentru demonstrarea veridicitatii religiei, ci pentru a-si demonstra lor ca sunt pe drumul cel bun pentru a scapa si de cele mai mici griji. Un egoism extrem.

De asemenea raspunsurile astea au fost emise de niste emigranti. Inca un lucru pe care nu l-am inteles: de ce se cred emigrantii in totdeauna mai destepti, mai frumosi, intr-un cuvant superiori oamenilor ramasi in tara? Pentru ca sunt emigranti romani (aici ma refer la majoritate si nu la totalitate).

Don_Juan 22.02.2010 22:53:08

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 215107)
ale caror forumisti ti-au placut raspunsurile? (banuiesc ca a celor care nu sunt ortodoxi).

Daca cumva nu ai observat, doar un singur neortodox si-a dat cu parerea pe threadul asta. Iar eu am folosit pluralul cand am multumit. Deci nu are sens ce zici.

The_Fallen 22.02.2010 23:58:47

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 215194)

Problema este ca sunt oameni, sectanti, catolici, eretici, pagani care posteaza aici ca sa se lamureasca cu privire la unele lucruri.De ce li se inchide usa?Nu intreaba neaparat din rautate, iar ineptiile eretice si intrebarile puerile pot sa fie determinate de lipsa totala de cunoastere a religiei crestine, stereotipuri diseminate de catre presa/tv sau altceva. Am postat la un moment dat, ani in urma, pe siteuri pagane, unul chiar satanist, pentru a ma lamuri cu privire la acei oameni chiar de la sursa...si in ciuda faptului ca intrebarile mele erau chiar penibile (mi-am dat seama dupa ce am aflat cum stau lucrurile si le-am comparat cu ce credeam inainte) mi-au vorbit politicos si civilizat, unde nu au explicat au dat linkuri catre siteuri/articole care explicau clar, cu "punct si cu liniuta" cum se zice, ceea ce vroiam sa aflu.
Asa ca de ce nu si aici?De ce sa le inchidem usa in nas celor care nu sunt crestini?In ciuda numelui siteului sau tocmai din aceasta cauza vin altii aici ca sa intrebe diverse...

anaana71 23.02.2010 08:04:16

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 215431)
Deci sectantii sunt satanisti care nu merita nici un fel de ajutor, ba chiar ar trebui impinsi si mai tare in prapastie. Iar ortodocsii care isi permit sa aiba unele nelamuriri in privinta religiei lor sunt eretici, sectanti, satanisti, care de asemenea nu merita nici un fel de ajutor. Iata cata libertate de exprimare.
Insa nu religia presupune lucrurile astea ci oamenii care nu o inteleg sau nu vor sa o inteleaga.

Astfel de raspunsuri veninoase de care am avut parte denota faptul ca oamenii care le-au emis nu lupta pentru demonstrarea veridicitatii religiei, ci pentru a-si demonstra lor ca sunt pe drumul cel bun pentru a scapa si de cele mai mici griji. Un egoism extrem.

De asemenea raspunsurile astea au fost emise de niste emigranti. Inca un lucru pe care nu l-am inteles: de ce se cred emigrantii in totdeauna mai destepti, mai frumosi, intr-un cuvant superiori oamenilor ramasi in tara? Pentru ca sunt emigranti romani (aici ma refer la majoritate si nu la totalitate).

de unde pana un de satanisti? :13: fiecare are propria prapastie in fata, de ce sa ma umplu eu de pacate sa-l imping? ai gandire oricum vrei sa-i spui, dar crestina nu. vad ca tot spui de satanisti, esti cumva satanist, de te tot ataci atat? toti pot avea nedumeriri si intrebari, dar daca mergi pe calea ce dreapta este foarte bine, daca o iei pe langa devii eretic. daca n-as fi fost ortodoxa poate ca asa mi s-ar parea ca raspunsurile sunt veninoase, ca nu sunt cum vroiam eu, ca cel mai bine si cei cei mai buni prieteni sunt cei care te lasa in pacat, si-ti canta in struna, nu?
daca esti pe calea cea buna, o iau ca pe o mare minune, nu ca pe un egoism. ciudata gandire ai.
eu nu sunt emigranta, si nu pot sa-ti raspund la aceasta intrebare.
oricum ai mare nevoie de Dumnezeu. Doamne ajuta!

anaana71 23.02.2010 08:05:22

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 215437)
Daca cumva nu ai observat, doar un singur neortodox si-a dat cu parerea pe threadul asta. Iar eu am folosit pluralul cand am multumit. Deci nu are sens ce zici.

oricum scrisesem in ideea ca deja ai inchis topicul, si parca nu mai aveai de gand sa raspunzi. sunt mai multii, dar nu-i stii tu :1:

anaana71 23.02.2010 08:30:43

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 215461)
Problema este ca sunt oameni, sectanti, catolici, eretici, pagani care posteaza aici ca sa se lamureasca cu privire la unele lucruri.De ce li se inchide usa?Nu intreaba neaparat din rautate, iar ineptiile eretice si intrebarile puerile pot sa fie determinate de lipsa totala de cunoastere a religiei crestine, stereotipuri diseminate de catre presa/tv sau altceva. Am postat la un moment dat, ani in urma, pe siteuri pagane, unul chiar satanist, pentru a ma lamuri cu privire la acei oameni chiar de la sursa...si in ciuda faptului ca intrebarile mele erau chiar penibile (mi-am dat seama dupa ce am aflat cum stau lucrurile si le-am comparat cu ce credeam inainte) mi-au vorbit politicos si civilizat, unde nu au explicat au dat linkuri catre siteuri/articole care explicau clar, cu "punct si cu liniuta" cum se zice, ceea ce vroiam sa aflu.
Asa ca de ce nu si aici?De ce sa le inchidem usa in nas celor care nu sunt crestini?In ciuda numelui siteului sau tocmai din aceasta cauza vin altii aici ca sa intrebe diverse...

depinde ce intelegi prin civilizat? ti s-a parut ca am nu vorbit civilizat sau politicos? multi, vorba parintelui Arsenie, pun intrebari de curiozitate si ispitire si nu de folos. aici este un site crestin ortodox, care nu are toleranta fata de eretici. un eretic/sectar nu are de ce sa se supere, daca ar cunoaste ce inseamna sa fii ortodox. daca la un eretci 1+1=2 sau 3, la un ortodox, nu merge asa. spune-mi cati din cei eretici de aici au venit sa invete ceva? cati ii intereseaza cu adevarat ortodoxia? eu pot intra pe un site sectar, pot pune niste intrebari, dar daca vad ca nu-mi place secta respectiva, ca nu avem puncte comune, ma retrag, nu ma apuc sa insist sa le deschid ochii cu ortodoxia mea. trebuie sa citesti cateva ceva despre ortodocsi practicanti, ca sa intelegi de ce nu-s tolerati ereticii. poti sa citesti si raspunsurile ereticilor care intrec de multe ori bun simtul si modul civilizat.
ca un punct de plecare ar fi sa intelegi cu ortodocsi nu au intelegere pentru eretici, dpdv al credintei. in particular poate sa-l ajute cu o vorba buna, un medicament, etc, dar cand e vorba de credinta.... devine sabie.

Don_Juan 23.02.2010 19:25:16

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 215512)
de unde pana un de satanisti? :13: fiecare are propria prapastie in fata, de ce sa ma umplu eu de pacate sa-l imping?

Aici spui un mare adevar. De ce sa te umpli TU de pacate. Un mod de gandire foarte egoist.
Dar de ce sa nu te umpli te fapte bune si sa-i intinzi o mana de ajutor si sa-i deschizi ochii?

Citat:

ai gandire oricum vrei sa-i spui, dar crestina nu. vad ca tot spui de satanisti, esti cumva satanist, de te tot ataci atat? toti pot avea nedumeriri si intrebari, dar daca mergi pe calea ce dreapta este foarte bine, daca o iei pe langa devii eretic. daca n-as fi fost ortodoxa poate ca asa mi s-ar parea ca raspunsurile sunt veninoase, ca nu sunt cum vroiam eu, ca cel mai bine si cei cei mai buni prieteni sunt cei care te lasa in pacat, si-ti canta in struna, nu?
daca esti pe calea cea buna, o iau ca pe o mare minune, nu ca pe un egoism. ciudata gandire ai.

Si daca ai devenit eretic, gata s-a terminat totul? Nu mai ai dreptul la ajutor? Nu se mai poate face nimic? Nu exista cale de intoarcere?
Sunt multi oameni care au idei eretice de care nici nu constientizeaza.

Citat:

oricum ai mare nevoie de Dumnezeu. Doamne ajuta!

La fel ca toata lumea.

anaana71 23.02.2010 20:03:26

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 215773)
Aici spui un mare adevar. De ce sa te umpli TU de pacate. Un mod de gandire foarte egoist.
Dar de ce sa nu te umpli te fapte bune si sa-i intinzi o mana de ajutor si sa-i deschizi ochii?

daca ma umplu de pacate Dumnezeu sa ma ierte. cum nu stiu la ce te referi, parca m-ai sfatui sa nu fiu egoista sa imping satanistul in groapa? :43: n-ar fi crestineste.

Si daca ai devenit eretic, gata s-a terminat totul? Nu mai ai dreptul la ajutor? Nu se mai poate face nimic? Nu exista cale de intoarcere?
Sunt multi oameni care au idei eretice de care nici nu constientizeaza.

e mai greu sa faci ceva cand devii eretic, ai stiu de Dumnezeu si te-ai lepadat de El. bineinteles ca exista ajutor, dar e foarte important sa-l ceri. degeaba iti spun de Dumnezeu daca nu vrei sa auzi. asa este, sunt multi eretici si unii chiar stau in primul rand la biserica, si au idei si ganduri eretice ..

La fel ca toata lumea
Sa ne ajute Dumnezeu!.

...............

Don_Juan 23.02.2010 20:17:13

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 215792)
daca ma umplu de pacate Dumnezeu sa ma ierte. cum nu stiu la ce te referi, parca m-ai sfatui sa nu fiu egoista sa imping satanistul in groapa? n-ar fi crestineste.

In nici un caz sa-l impingi in groapa. Eu zic ca ar trebui un altfel de tratament. Un dialog civilizat in care fiecare isi expune punctul de vedere. Daca nu este de acord cu tine si are alte idei, macar ti-ai dat silinta. Despre asta vorbesc eu. Pentru ca daca incerci sa-l aduci pe calea cea buna, vei savarsi o fapta buna chiar daca nu ai reusit sa-i schimbi ideologia. Dar daca nu faci nimic pentru a-i scoate sufletul din intuneric, atunci se considera ca esti indiferent fata de situatia lui si nu stiu daca lucrul asta e placut lui Dumnezeu.

anaana71 23.02.2010 22:09:30

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 215802)
In nici un caz sa-l impingi in groapa. Eu zic ca ar trebui un altfel de tratament. Un dialog civilizat in care fiecare isi expune punctul de vedere. Daca nu este de acord cu tine si are alte idei, macar ti-ai dat silinta. Despre asta vorbesc eu. Pentru ca daca incerci sa-l aduci pe calea cea buna, vei savarsi o fapta buna chiar daca nu ai reusit sa-i schimbi ideologia. Dar daca nu faci nimic pentru a-i scoate sufletul din intuneric, atunci se considera ca esti indiferent fata de situatia lui si nu stiu daca lucrul asta e placut lui Dumnezeu.

eu inteleg ce spui tu, dar ca sa poti ajuta pe cineva trebuie ca acel cineva sa-ti ceara ajutorul. daca un satanist vine sa-si exprime ideile lui, n-am cu ce sa-l ajut e ca si cum am discuta discutii, dar daca vine sa-mi ceara sfatul, atunci il pot indruma. dar trebuie sa ceara asta, nu pot eu sa-i bag ortodoxia pe gat. eu inca ma intreb unde nu am avut dilogul civilizat:106:

Don_Juan 23.02.2010 22:43:15

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 215842)
eu inteleg ce spui tu, dar ca sa poti ajuta pe cineva trebuie ca acel cineva sa-ti ceara ajutorul. daca un satanist vine sa-si exprime ideile lui, n-am cu ce sa-l ajut e ca si cum am discuta discutii, dar daca vine sa-mi ceara sfatul, atunci il pot indruma. dar trebuie sa ceara asta, nu pot eu sa-i bag ortodoxia pe gat. eu inca ma intreb unde nu am avut dilogul civilizat:106:

Recunosc ca in primul mesaj la care ti-am raspuns nu m-am exprimat deloc cum trebuie. Cand am vrut sa-l editez a fost deja prea tarziu. Raspunsul tau nu face parte din categoria raspunsurilor veninoase.

anaana71 24.02.2010 08:25:55

Citat:

În prealabil postat de don_juan (Post 215857)
recunosc ca in primul mesaj la care ti-am raspuns nu m-am exprimat deloc cum trebuie. Cand am vrut sa-l editez a fost deja prea tarziu. Raspunsul tau nu face parte din categoria raspunsurilor veninoase.

:9::18::6:

Langu 24.02.2010 12:07:37

[quote=AndruscaCIM;214655]Si daca ti-ar place asa...vrei sa spui ca te-ar deranja cineva in timpul rugaciunii sa-ti ceara bani??:40:[/QUOT

Langu 24.02.2010 12:10:43

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 214651)
Pentru mine astea sunt egale cu 0. Conteaza ce simt eu in biserica si nu ce vad in biserica. Daca as sta in frig si m-as ruga la lumina lumanarii mi-ar placea mai mult.

Vezi,ai gasit solutia.Asculta slujba de afara,pe frig,pe ploaie,pe caldura,si mai mult folos vei avea.

windorin 24.02.2010 12:21:47

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 214615)
Mi-am facut si eu cont pe forumul asta in vederea inlaturarii dubiilor si nemultumirilor ce ma coplesesc. Sunt ortodox, dar imi place sa analizez o situatie din toate punctele de vedere.

Este foarte bine a cunoaste bine toate cele pe care le facem.
In Biserica, toate au un rost, toate sunt de trebuinta, nimic nu este in plus ori de design.
Cauta si vei afla, zice Hristos. Insa toate cu masura. Sunt lucruri si fapte unde doar credinta poate afla, nu si mintea.

Citat:

Prima nemultumire despre care vreau sa vorbesc este cea a faptului ca biserica a inceput sa ceara bani pentru orice.
Te duci la biserica duminica si tre sa dai bani si la pomelnic, si la lumanari, au scos si ziare care se dau tot pe bani etc.
Ai nunta tre sa platesti, mori tre sa plateasca cei ramasi in urma, iti botezi copilul tre sa platesti.
De asemenea cand te spovedesti, de multe ori parintele iti da canon sa cumperi 40 lumanari sau sa cumperi mai stiu eu ce carte din biserica.

Biserica nu cere bani pentru ori, ba chiar pentru nimic. Preotii sunt aceia care o fac, insa nu toti.

Cauta un preot care nu cere bani si stai langa el. Daca esti din Bucuresti, iti dau eu ceva "adrese" odihnitoare.

La pomelnic dai bani de bunavoie, nu este obligatie. Da fara bani odata... si ai sa vezi, ca nimeni nu zice nimic. Poate doar oamenii, sa rada, sau cine stie ce sa zica. La lumanari dai bani pentru ca productia lor costa. Asta e, ce sa facem. Insa daca mergi la Manastirea Radu Voda, vei vedea cum poti lua lumanari dintr'o cutie, iar banii sa ii pui langa. Daca nu ai nici un leu, cred ca poti lua una si fara sa pui bani. Sunt multi care pun mai mult decat costa o lumanare. E randuiala buna.

La Spovedanie, nu am auzit de asemenea "canoane", cu cumpararea de carti, lumanari, etc.
Mai bine isi cauta alt preot, acela care primeste astfel de "canoane".

Citat:

Daca stai acasa si refuzi sa platesti, ti se spune ca nu te vei mantui fara biserica si fara Sfintele Taine.
Deci practic matuirea se acorda contra cost.
Cum este posibil sa primesti mantuire cand tu oferi in schimb ochiul dracului?

Niciodata Biserica nu va spune ca "daca nu dai bani, nu te mantuiesti".

Nu da un leu, nimanui, niciodata. Doar cere ce vrei... slujba, rugaciune, pomenire.
Si verifica asta. Apoi, fa ce iti zice inima.
Zi: "Parinte, nu am bani, dar vreau sa veniti, spre a face Sfestanie."
"Parinte, nu am bani, dar vreau sa ma pomeniti, impreuna cu familia."

Ma bucura sinceritatea ta.
Ai grija insa, sa nu cazi in prea multa judecata. Toti ne mahnim de unele sau altele pe care le intalnim prin biserici, insa aceste mici sau mari "caderi", nu trebuiesc identificate cu Biserica lui Hristos. Sunt slabiciuni, nestiinte sau pacate umane.

andreicozia 24.02.2010 16:05:54

Citat:

Daca stai acasa si refuzi sa platesti, ti se spune ca nu te vei mantui fara biserica si fara Sfintele Taine. Deci practic matuirea se acorda contra cost. Cum este posibil sa primesti mantuire cand tu oferi in schimb ochiul dracului?

Bun, nu ai bani, dar poti in schimbul serviciilor lui sa-l chemi sa imparti o piine si un pahar de vin cu tine si familia ta la masa? Sau si acolo iti tremura mina si incepi sa ai noduri in git?

cotoracia 24.02.2010 16:06:02

Dumnezeu sa ne lumineze pe toti !

Mai fratilor ! Da de ce sunteti asa rai si neintelegatori ? Acest donjuan atata poate, saracul, sa inteleaga lucrurile si faptele din Biserica. Nu stiu de ce va inversunati atata sa-l lamuriti. Nu vedeti ca el de fapt, cand ii raspunzi la o nedumerire de-a lui, vine cu alta, care i s-a parut lui nu stiu cand. Nu vedeti ca recunoaste ca a gresit, chiar daca numai intr-un singur caz ?
Am citit toate aceste 14 pagini despre subiectul acesta iscat de el si eu unul am inteles ca el este intr-adevar ortodox (sau cel putin pretinde ca face parte din cei aprox. 90% declarati, mai degraba), desi la un moment dat credeam ca e sectar (da, aceasta e numirea celor care DE BUNAVOIE s-au rupt de Biserica Cea Una).
Problema lui este ca nu prea a fost dus la Biserica un timp foarte indelungat si acuma cand s-a dus si el, a nimerit intr-o Biserica unde intr-adevar a constatat acele lucruri. Dar el crede ca asa e peste tot in Biserica, de aceea vorbeste in aceasta maniera, generalizand sau, in cel mai bun caz, spunand "...nu toti, dar MAJORITATEA !"
Foarte bine i-ati raspuns cu toti si nu i-ati vorbit urat, cum sugera intr-un loc. Dar fiecare dintre noi avem un anumit nivel de intelegere a acestor problema, dupa cum ne e si viata duhovniceasca traita in Hristos. Trebuie sa intelegem ca unii pot intelege mai mult, altii mai putin. Nu va suparati pe el, ci pomeniti-l la rugaciune (dati un pomelnic pt.el), ca Dumnezeu sa-l lumineze si sa inteleaga mai bine lucrurile, sa urce pe o treapta superioara. Nu putem fi toti egali in intelegere si in trairea duhovniceasca, insa cei care sunt pe primele trepte mai de jos ar trebui sa aiba SMERENIE si asa sa se nevoiasca sa inainteze.
Da, insa lipsa smereniei nu poate sa duca decat la o abordare a lucrurilor in aceasta maniera pe care o foloseste el, din pacate. Nu vreau sa-l judec, nu de aceea am intervenit, ca nu am eu dreptul acesta, insa fara suparare, cand vezi o asa indaratnicie a abordarii lui, nu poti sa nu-l temperezi putin, chiar daca nu vei reusi mare lucru. Cei care nu accepta nici o explicatie sunt, de obicei, si aroganti, dar el nu cred sa ajunga pana acolo, caci, cum marturisea, a recunoscut ca a gresit cel putin intr-un loc.
Aceastea spunandu-vi-le, ma retrag cu nadejdea ca am fost inteles, fara a avea pretentia de a face pe desteptul sau sa dau lectii cuiva, insa, v-am spus, important este sa ne rugam pt.el, ca sa se lumineze si sa vada lucrurile dintr-un alt unghi, asa cum ii sugera cineva mai sus. Banuiesc ca-l cheama Ioan. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti !

Don_Juan 26.02.2010 11:31:46

Matei cap.10:
8. Tamaduiti pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, pe demoni scoateti-i; in dar ati luat, in dar sa dati.
9. Sa nu aveti nici aur, nici arginti, nici bani in cingatorile voastre;
10. Nici traista pe drum, nici doua haine, nici incaltaminte, nici toiag; ca vrednic este lucratorul de hrana sa.

Ma ajuta si pe mine cineva cu interpretarea pasajului?

gomtoo 20.05.2015 16:47:53

Cheia este in text

Matei cap.10:
8. Tamaduiti pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, pe demoni scoateti-i; in dar ati luat, in dar sa dati.
9. Sa nu aveti nici aur, nici arginti, nici bani in cingatorile voastre;
10. Nici traista pe drum, nici doua haine, nici incaltaminte, nici toiag; ca vrednic este lucratorul de hrana sa.

vrednic este lucratorul de hrana sa - adica nu sa nu primeasca, ci sa nu se bazeze pe hrana proprie, hainele proprii, puterile proprii; sa nu poarte grija de acestea ci sa lase pe Dumnezeu sa se grijeasca de el prin oamenii care le vor iesii in cale; sa nu se apuce sa adune aceste lucruri peste masura ca si cum Dumnezeu nu va fi in stare sa grijeasca de hrana lor si pentru a doua zi - in sensul acesta vezi la Iesirea cum i-a instruit Dumnezeu pe evrei sa adune mana numai pentru o zi si cum mana adunata in surplus s-a stricat - aceasta este un sfat pentru cei in calatorii misionare, pe care bagajele peste masura i-ar incurca si ingreuna, nu petru omul de rand care trebuie sa adune vara hrana pentru iarna, pentru ca altfel peste iarna moare de foame

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:22:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.