![]() |
Citat:
nu ! si chiar daca ar fi fost, asta nu justifica institutia papala, pentru ca nu avem niciun indiciu ca episcopul Romei trebuia sa fie neaparat deasupra celorlalti episcopi. apostolul Pavel a urcat la Ierusalim ca sa intrebe pe cei care fusesera inaintea lui in Hristos, deci cumva acolo ar fi fost centrul. |
Citat:
Citat:
A fost Sfantul Apostol Petru episcop in Roma? http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=11945 fir de discuție pe care îl găsești la pagina a cincea a secțiunii. Te rog așadar și pe dumneata în primul rând, dar și pe ceilalți care vor să discute despre această chestiune să te muți și să vă mutați pe acel fir dedicat chiar acelei teme. |
O altă bază mincinoasă a papismului constă în revendicarea pentru papalitate a unei stăpâniri universale, care nu se răsfrânge nici măcar asupra tuturor catolicilor și nici măcar asupra tuturor creștinilor, ci chiar și asupra altora prin așa numita deținere a celor două spade ale puterii de către papalitate, anume spada puterii religioase și spada puterii temporale sau seculare sau politice. Fără îndoială că puterea spirituală este într-un anume sens superioară puterii temporale, însă eroarea și pretenția tendențioasă a papismului este aceea că, și în situația în care am accepta că Petru a primit un oficiu de conducere a întregii Biserici a lui Hristos direct de la Hristos prin învestire divină, papalitatea pretinde că Petru apostolul ar fi primit mai mult decât stăpânirea Bisericii lui Hristos, mai mult decât să păstorească "oile și mielușeii" lui Hristos. Papalitatea romană însă, mânată de duhul imperialismului roman, pretinzând că are puterea nu doar asupra Bisericii, ci și asupra politicului, își extinde pretențiile de stăpânire asupra tuturor celor care intră sub stăpânirea unei anumite forțe politice, spre exemplu a unui împărat sau a unui rege, etc, prin urmare implicit asupra celor care nu fac parte din Biserică însă fac parte dintr-un imperiu, un regat, o țară sub obediența papalității. Astfel papalitatea romană extinde păstorirea dincolo de cea conferită de Hristos lui Petru, anume dincolo de cei care fac parte din Biserica lui Hristos, deși, chiar și acceptând ipotetic ceea ce am menționat mai sus, Hristos i-a spus lui Petru: "Paște oile Mele! Paște mielușeii Mei!", adică s-a referit evident și clar la cei care fac parte din Biserica lui Hristos. Hristos nu a oferit lui Petru o păstorire mai mare decât aceea asupra Bisericii, deși Petru nu poate fi considerat și nici nu a fost singurul păstor al Bisericii, însă papalitatea și-a pretins și, atunci când a putut și-a și luat, o putere mai mare decât aceea conferită de Hristos, pretinzând că ar avea nu se știe ce "drepturi și legitimități divine ori de origine divină". Cel puțin asta este ceea ce s-a transmis prin Scripturile Noului Legământ și prin Evanghelia după Ioan, însă probabil că papismul deține și o altă evanghelie adevărată sau alte evanghelii adevărate pe undeva prin subteranele Vaticanului și încă nu a binevoit să ne-o facă și nouă descoperită. De altfel, nu avem nici o înregistrare în cartea Faptelor, ori în vreo Evanghelie, ori în vreo Epistolă cum că Apostolul Petru ar fi pretins mai mult decât i s-a dat ori că ar fi pretins că el este stăpânitorul legitim de drept divin al Imperiului Roman, ori al altei împărății lumești. Dacă eu sunt acela care se înșeală rog pe oricine crede că are ceva de spus să îmi arate cu argumente că greșesc și unde este greșeala.
|
am auzit unele variante (pe care nu le cred) ca prin ecumenism, se incearca aducerea tuturor cultelor crestine sub umbrela Scaunului pontifical.
|
Galateni 2:9. Si cunoscand harul ce mi-a fost dat mie, Iacov si Chefa si Ioan, cei socotiti a fi stalpi, mi-au dat mie si lui Barnaba dreapta spre unire cu ei, pentru ca noi sa binevestim la neamuri, iar ei la cei taiati imprejur,
deci cei socotiti a fi stalpi au fost trei: Iacov, Petru si Ioan (dar primul este mentionat Iacov); sa ne aducem aminte ca atunci cand Pavel s-a urcat la Ierusalim, Iacov a fost cel care a luat cuvantul. |
Citat:
PS: tot aici Pavel spune de STALPI ai Bisericii: Petru, Iacob si Ioan (deci 3 persoane) si NU de UN STALP al Bisericii (Petru) asa cum sustin romano-catolicii |
Un alt text scipturistic nou testamentar prin care se poate vedea falsitatea așa zisei autorități și puteri supreme absolute a papalității și a sf Petru este în Epistola I către corinteni, unde sf Pavel Apostolul vorbește foarte clar despre inspirația sa și a altora ca el direct de la Duhul Sfânt, pomenind de înțelepciunea de taină dată de Duhul Sfânt, de cuvintele de la Duhul Sfânt în care el și alții au fost direct învățați, de a avea "gândul lui Hristos" sau "mintea lui Hristos", așa cum am văzut în alte traduceri. Mai mult se observă cum sf Pavel folosește pluralul, nevorbind doar despre sine însuși, neconsiderându-se exclusiv pe sine ca receptacol al înțelepciunii descoperite de Duhul Sfânt. Poziția sf Pavel consună foarte bine cu ceea ce Evanghelia după Ioan ne descoperă, și anume faptul că Duhul Adevărului trimis de Tatăl și de Fiul după Înălțarea la Cer a lui Iisus Hristos îi va călăuzi pe ei, pe ucenicii aleși ai Mântuitorului, la tot adevărul, iar nu pe unul singur dintre ei și anume pe Petru. Și tot așa cum am arătat că există mai multe autorități de prim rang în Biserica lui Hristos în materie de revelație divină și de descoperire a înțelepciunii duhovnicești revelată de Duhul Sfânt celor spirituali, celor aleși, tot așa mai departe în istorie este valabilă, prin Duhul Sfânt, o pluralitate de autorități în materie de Sfântă Tradiție și de interpretare a Sfintelor Scripturi ale Noului Legământ.
Citat:
|
Ținând cont de cele de până acum se poate vedea și manipularea care stă în spatele formulelor magice ale pseudo-catolicilor "papa și cei în comuniune cu el" sau "cu papa și sub papa", încercând unora să li se creeze impresia că Petru este cel care avea un dictat de impunere a comuniunii în biserica apostolică primară și că papa i-a luat apoi locul la conducere.
Însă ținând cont de evidența promisiunii Duhului Sfânt și a călăuzirii la Adevăr făcută apostolilor în general, iar nu exclusiv unuia dintre ei, ținând cont de evidența conștiinței diverșilor apostoli a revelațiilor dumnezeiești pe care le-au primit de la Duhul Sfânt, ținând cont de evidența existenței mai multor autorități în materie de revelație dumnezeiască și nu a uneia singure, care ar fi eventual Petru, este absolut evident că primatul sau întâietatea cu care ar fi fost înzestrat Petru de Hristos nu este echivalent cu ceea ce înțeleg papistașii din expresiile citate mai sus. Tot așa cum ceilalți trebuiau să păstreze comuniunea cu Petru, tot așa și Petru trebuia să păstreze comuniunea cu ei și să accepte revelațiile de la Duhul Sfânt pe care ceilalți le-au primit, spre exemplu Pavel sau Ioan, și să accepte autoritatea doctrinară a celorlalți apostoli și a doctrinelor și înțelepciunii lor primite direct de la Duhul Sfânt după cum mărturisește clar Sf Apostol Pavel în Epistola către Corinteni. Așa zisa obediență totală pe care o imaginează în mod idolatru papistașii față de "sfântul părinte" papa și care spun ei că urmează aceleia aduse apostolului Petru este în realitate o mare minciună teologică și istorică, o mare manipulare eclezială făcută în scopuri de putere și de așa zisă unitate eclezială, și în cele din urmă o mare erezie. |
Decebal, cuvintele "unde e episcopul, acolo e si Biserica" va spun, cumva ceva? Eventual cine le-a spus?
Va scutesc de efort: le-a spus Sf. Ciprian de Carthagena. Un tip care a fost capabil sa aiba curajul sa o rupa cu "Devaron" la propriu, si apoi sa devina martir, nu prea are multe in comun cu cei care vitupereaza pe forumuri credinta altora, hmmm? |
Citat:
Citat:
"Spălarea pe creier ortodoxă" "Isus mort al ortodocșilor" etc, etc |
Citat:
Hristos nu a poruncit Bisericii Sale să boteze și să învețe neamurile. Hristos a poruncit altceva Bisericii, anume să facă ucenici dintre toate neamurile, să îi boteze și să îi învețe să păzească toate câte le-a poruncit Domnul. Nu există nici o poruncă de a boteza și învăța toate neamurile în integralitatea numărului membrilor lor; asta este interpretare greșită, adică ERETICĂ, a Evangheliei. Și le-a zis: „Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede și se va boteza, se va mântui; dar cel ce nu va crede, se va osândi. (Marcu 16, 15-16) Textul evangheliei după Matei se interpretează în conjuncție cu alte texte ale Bibliei, printre care și cel de la Marcu citat mai sus, de unde se poate vedea că nu există, nu a existat nici o poruncă a lui Hristos de a boteza și încorpora în Biserică pe toți oamenii, textul vorbind foarte clar de faptul că unii vor răspunde propovăduirii prin credință, iar alții prin necredință. Doar cei care vor răspunde prin credință se vor boteza, asupra celor care nu vor crede neexistând nici o poruncă de a îi încorpora cu forța în Biserică. Reiese astfel în mod evident falsitatea interpretării evangheliei din partea așa zișilor catolici. |
Citat:
Tot așa existența succesorului sfântului Petru nu implică și nu înseamnă că alți episcopi nu sunt sau nu pot fi păstori sau dascăli universali ai Bisericii lui Hristos. Având în vedere că universalitatea învățăturii derivă din inspirația sau călăuzirea Sfântului Duh, orice episcop sau chiar orice sfânt ales de Dumnezeu care grăiește învățătură sub inspirația sau călăuzirea Sfântului Duh acționează pe post de dascăl universal al Bisericii, cu alte cuvinte implicând faptul că, așa cum Petru deși întâiul nu era singurul dascăl universal al Bisericii, pentru că Sfântul Spirit nu a fost făgăduit unui singur om, succesorul lui Petru nu este și nu poate fi singur sau singurul dascăl universal al Bisericii atâta vreme cât există și alți episcopi sau sfinți călăuziți de Sfântul Duh la tot adevărul așa cum a făgăduit Însuși Hristos. Pe de altă parte, primatul petrin și mai apoi papal, înțeles în sensul că Petru ar fi fost singura piatră de temelie a Bisericii lui Hristos, este infirmat de Apocalipsa 21, 14 unde se vorbește foarte clar de cele 12 pietre de temelie ale Noului Ierusalim purtând cele 12 nume ale apostolilor lui Hristos. Astfel când se definește caracterul apostolic al Bisericii, așa cum este și în Crez, acest caracter apostolic sau întemeiere apostolică nu se referă exclusiv la apostolul Petru și la apostolatul său, ci la întreaga adunare apostolică, la comuniunea apostolică în Sfântul Duh sub autoritatea dumnezeiască a Capului Bisericii Universale, Iisus Christos, comuniune din care și Petru, ca întâi, făcea parte. Într-un anume sens Petru era într-un fel peste ceilalți apostoli și cel puțin aceasta este ceea ce ne transmit anumite fragmente, dar de aici și până la șeful suprem în materie de credință și celelalte este cale lungă. Am spus și repet că nu pot să îmi explic cum pot totuși unii să creadă că, deși există mai multe izvoare ale revelației dumnezeiești în Noul Testament, Petru ar fi avut vreun astfel de rol și titlu de șef suprem în materie de probleme de credință în sânul creștinismului primar, și mai mult să atribuie presupusului succesor al lui Petru, papa, aceleași titluri. Se leagă de câteva citate din Biblie legate de Petru, citate care se pot interpreta în mai multe feluri, dar nu văd un lucru esențial, sau se fac că nu văd, că există mai multe izvoare ale revelației, cu alte cuvinte există mai multe autorități în materie de credință, în materie de învățătură considerată revelată, nici o carte din Noul Testament neavând vreun "nihil obstat" prin ea semnat de cancelaria "petrină". Am ridicat și în postările de mai sus această problemă și aștept să văd dacă are cineva argumente împotriva acestei poziții, pentru că dacă e greșită nu voi ezita să recunosc eroarea, dar la unii văd că e doar "credința" (credința oarbă). Ce deplină și supremă autoritate în materie de credință poate să pretindă un papă când este evident că Petru nu avea o astfel de deplină și supremă autoritate în materie de credință și fiecare apostol își revendică cele scrise de la Dumnezeu, de la Duhul lui Dumnezeu, nici o carte a Noului Testament neavând vreun cuvânt în care să se arate că ar fi fost scrisă sub autoritatea Sfântului Petru și să prezinte ștampila "nihil obstat"? Noul Testament și Tradiția Bisericii ne transmit în mod evident că existau mai multe autorități în materie de revelație creștină, că scrierile lor erau primite și acceptate nu pentru că și-ar fi dat Petru vreo aprobare prealabilă ci în virtutea Tradiției și a apostolicității lor, și în virtutea faptului că inspirația dumnezeiască era legată de apostolicitate și de legătura esențială cu curentul apostolic, neexistând nici măcar un singur semn că Sfântul Petru ar fi fost singurul depozitar al Tradiției Bisericii sau că ar fi fost singura autoritate abilitată în materie. Primatul pe care îl avea Petru era altceva decât primatul pe care l-au pretins și îl pretind papii de-a lungul istoriei și în definiția sinodului de la Vatican. Dacă papistașii pretind că exista vreo astfel de supremă și deplină autoritate a lui Petru în fața celorlalți apostoli să vină să o demonstreze, dar nu prea au cu ce în afară de câteva citate interpretate după pofta inimii lor. Iar dacă Petru nu avea o astfel de supremă și deplină autoritate în fața celorlalți, atunci cum pot succesorii lui Petru să pretindă așa ceva pentru ei ca și atare succesori? |
Citat:
"Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor" (Matei 10:20). Dupa cum vezi nu zice nimic de apostol (episcop) |
Și ca să aduc o completare sau doar o nuanțare în continuarea celor pe care deja le-am spus, având în vedere că Regula de credință a Bisericii este dată de Canon, și având în vedere că Duhul Sfânt a inspirat mai mulți autori în vederea transmiterii Revelației Dumnezeiești și implicit a regulii de credință și morală, arată foarte clar că regula de credință și inspirația și călăuzirea Duhului Sfânt la Adevăr nu s-a raportat și nu se raportează la o singură instanță, la o singură persoană, la un singur oficiu. Așa zisa monarhie absolută a "sfântului părinte" papa în materie de credință și morală este demontată de inexistența acestei monarhii absolute în ceea ce îl privește pe apostolul Petru, "primul papă", iar această inexistență este dovedită de existența mai multor autorități călăuzite de Duhul Sfânt, spre exemplu Pavel sau Ioan, spre Adevăr și implicit de existența mai multor autorități în descoperirea și așezarea regulii de credință. În concluzie, așa zisa monarhie absolută a "sfântului părinte" papa în acest domeniu este invalidată și nu poate fi luată decât ca o unealtă a propagandei eretice și mincinoase a papistașilor. Faptul că Petru ar fi avut un primat între apostoli în Biserică nu înseamnă că acel primat ar fi însemnat nici atunci și nici mai târziu un monarhism absolut în materie de credință creștină. Dealtfel așa zișii catolici nu fac decât să tot trâmbițeze nu știu ce primat absolut, nu știu ce monarhie absolută, dar când sunt puși în fața unor astfel de argumente o dau cotită, se fac că nu văd, capătă dintr-o dată "orbul găinii", tăgăduind și călcând adevărul în picioare în disperarea lor de a nu pierde puterea după care au alergat atâta și la care țin atât de mult, chiar dacă este o putere care se bazează pe erezie, pe minciună, pe falsuri istorice, etc.
Din punctul meu de vedere dogma papistașilor este invalidată și aștept critici de la cei care au ceva de spus și consideră că sunt în eroare. Nu resping critica, însă atâta timp cât nu mi se aduc argumente clare împotriva poziției mele consider deci invalidată dogma primatului a papistașilor. |
Citat:
Văd că catolicii au serioase dificultăți în a face față unor astfel de argumente și nepreaștiind ce să mai zică o țin în continuare cu aberația aia inchizitorială cu așa zisul monarhism papal. Nu există nici măcar un singur argument pentru susținerea acestei erezii ordinare. Pe lângă argumentele pe care deja le-am adus, se poate vedea chiar și din Sinodul de la Ierusalim că Petru nu era nici pe departe un monarh absolut și suprem peste Biserică; printre argumente este mărturia clară a sf ap Pavel din Epistola către Galateni unde în cap 2 spune foarte clar că apostolii din Ierusalim nu au adăugat nimic evangheliei pe care el o propovăduia; asta pe lângă afirmațiile clare din cartea Faptelor referitoare la hotărârea "potrivit Duhului Sfânt și nouă". Este evident că acest sistem bazat pe comuniune este sistemul autentic al Bisericii, și că modelul ecleziologic așa zis catolic este o denaturare gravă, eretică a adevăratului sistem, iar ecleziologia așa zisă catolică este o denaturare gravă, eretică a adevăratei ecleziologii a Bisericii lui Hristos. Pe urmă apar noi și noi argumente că Hristos și Duhul nu au vorbit prin gura unui singur apostol, și prin urmare că nu a existat un singur apostol care să aibă autoritate în materie de revelație dumnezeiască și de credință. Dacă mai există un singur apostol care să fi primit revelație dumnezeiască, atunci monarhismul petrin imaginat de eretici a căzut precum satana fulgerat din cer. Ori lucrul acesta este absolut evident, chiar și romaniștii sunt de acord cu el. Dar ce spune sf Pavel, pe lângă ceea ce am adus deja de la I Corinteni? "De vreme ce voi căutați dovadă că Hristos grăiește întru mine" (II Corinteni 13, 3), adică Pavel afirmă foarte clar că Însuși Hristos și Duhul Sfânt grăia prin el, deci și Pavel era un fel de "vicar" al lui Hristos. Dar ce spune Ioan apostolul? "Descoperirea lui Iisus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi cele ce trebuie să se petreacă în curând, iar El, prin trimiterea îngerului Său, a destăinuit-o robului Său Ioan, care a mărturisit cuvântul lui Dumnezeu și mărturia lui Iisus Hristos, câte a văzut. Fericit este cel ce citește și cei ce ascultă cuvintele proorociei și păstrează cele scrise în aceasta !" (Apocalipsa 1, 1-3) Deci iată și în Ioan încă un "vicar" al lui Hristos! Ce dovezi mai multe vreți împotriva ereziei voastre? Și să nu îmi spună cineva că presupusul succesor al apostolului Petru de la vremea respectivă nu făcea ascultare de Sfântul Ioan Teologul, pentru că dacă nu făcea ascultare de acesta, de Dumnezeu și de Iisus Hristos nu făcea ascultare. |
Citat:
|
Idee
Cand Sf Petru a murit, cati din ceilalti apostoli mai erau in viatza? In virtutea primatului papal ceilalti apostoli ramasi in viatza, invatati direct de Hristos si de Duhul Sfant, ar fi trebuit sa fie condusi de noul episcop al Romei care a fost dupa Sfantul Petru. Nu? Adica de exemplu sa hotarasca el unde sa mearga fiecare si ce sa faca. Poate si ceva legat de dogme sau de invatatura divina revelata. Vi se pare normal asa ceva?
|
Citat:
Avem, deci, dovada jurisdictiei universale a Episcopului Romei. El se adreseaza unei Biserici Particulare indepartate, la o data cand ultimul dintre apostoli, Sf Ioan, traia, intr-o maniera care cere ascultare. |
Faptul ca papa Clement a trimis scrisoare catre o biserica indepartata nu inseamna ca avea jurisdictie universala. Si Sf. Ignatie al Antiohiei a trimis mai multe scrisori catre biserici indepartate, inclusiv catre romani, si nu inseamna ca avea jurisdictie universala.
Si Sf. Pavel nu mai vorbesc. Ce ne facem cu atatea primate ? |
Marcu 12:38. Si le zicea in invatatura Sa: Luati seama la carturari carora le place sa se plimbe in haine lungi si sa li se plece lumea in piete,
39. Si sa stea in bancile dintai in sinagogi si sa stea in capul mesei la ospete, 40. Ei, care secatuiesc casele vaduvelor si de ochii lumii se roaga indelung, isi vor lua mai multa osanda. http://i50.tinypic.com/2u8hv1d.jpg papa nu e slujitorul lui Dumnezeu, oamenii se inchina inaintea lui, este o mare deosebire fatza de preotii ortodocsi, care nu pretind inchinare ! |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Idee
Primul episcop al Romei hirotonit de Sfantul Petru in mod normal ar fi avut de invatzat de la apostolii ramasi in viatza, probabil a cerut sfaturi, lamuriri, rugaciuni. Nicidecum nu cred eu ca episcopul Romei incepator in ale credintei crestine a preluat conducerea sfintilor apostoli ramasi in viatza, si a inceput sa hotarasca cine si ce sa faca si sa dezvolte invatatura crestina. Un novice. Cum sa fie posibil asa ceva? Apostolii erau purtatori de Duh Sfant si aveau invatatura direct de la Iisus Hristos, ei erau cei care invatzau, erau conducatori si stalpi ai Bisericii primare aici pe pamant. Iar Hristos conducator din cer dar si de pe pamant care comunica cu apostolii prin Duhul Sfant sau chiar direct prin aparitii. Evangheliile Sfantului Luca si Marcu si cartile apostolilor si scrierile crestine care au urmat nu au fost nicidecum aprobate sau verificate de noul episcp al Romei de dupa Sfantul Petru, de altfel nici de Sfantul Petru. Ci Duhul Sfant care graia si graieste prin prooroci a avut grija de dezvoltarea crestinatatii. Probabil ca al doilea episcop al Romei nici nu scris ceva care sa ramana in invatatura crestina in plina dezvoltare de atunci.
|
Citat:
|
Citat:
|
Idee
"Urmasul lui Petru a aprobat si verificat Evangheliile"
Pana a aprobat si verificat Evangheliile al 37-lea papa au trecut atatia ani. (300 de ani). Si evangheliile au fost aprobate de Sinodul Sfintilor Parinti din care facea parte si papa Romei ca unul dintre episcopi. Iata ca nu a fost nevoie timp de 300 de ani de aprobarea sau verificarea episcopului Romei si nici chiar a sinodului ecumenic. Evangheliile s-au scris si s-au propovaduit fara aprobarea episcopului Romei timp de 300 de ani. Credinta crestina a crescut, s-a dezvoltat, s-a consolidat fara autoritatea episcopului Romei ci prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, a Duhului Sfant, care a vorbit si a actionat prin Sfintii Parinti. Credinta crestina a fost traita si marturisista drept de catre cei condusi de oameni sfinti si pana la formularea crezului si a canoanelor, si a organizarii textelor biblice. (Ioan XIV, 26), Iisus le spune apostolilor ca Duhul Sfant ii va invata toate si le va aduce aminte de toate cuvintele Sale. Nu le spune ca Sfantul Petru ii va invata. La Rusalii Duhul Sfant s-a coborat peste toti apostolii si au inceput sa propovaduiasca, nu numai peste Sfantul Petru. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Multumesc.
Iar domnului Mihnea: Biblia cum o cunoastem astazi a fost sistematizata in jur de anul 300, chiar si cele asternute pe hartie cu sapte mii de ani inainte si cele asternute cu 250 de ani inainte. Nu? Pana atunci nu erau organizate sub forma Bibliei (ortodoxe) de astazi. Am inteles indeajuns de bine cum au stat lucrurile si cum stau lucrurile. Un om care cunoaste istoria ecleziala adevarata si invatatura crestina si este bine intentionat nu poate sa nu treaca la ortodoxie. (daca vrea sa se mantuiasca) 1. Credeti ca Dumnezeu a vorbit prin Sfintii Parinti? 2. Credeti ca Dumnezeu a dat doua invataturi opuse? 3. Credeti ca este necesara pentru mantuire legea si calea Dumnezeiasca sau este de ajuns o traire intensa personala gen sa zicem protestanta? |
Citat:
Iată ce scrie Sf Ap Ioan la începutul Epistolei sale. Ai cumva impresia că un astfel de om, ca și alții ca el, Pavel, Petru și alții, care a cunoscut adevărul, care l-a văzut în Duhul cu ochii lui are nevoie de vreo aprobare din partea cuiva, mai ales în condițiile în care Duhul Sfânt i-a fost făgăduit lui ca și altora ca să fie călăuzit la Adevăr, mai ales în condițiile în care ca apostol (și mai ales ca apostol ales de Dumnezeu pentru descoperire dumnezeiască) avea autoritate inclusiv doctrinară? Cei care, ca Ioan, Pavel sau Petru, sau alții de după ei, au cunoscut cu adevărat și în mod neintermediat Adevărul nu mai sunt oameni care să ceară aprobări de la alții pentru Adevărul lor; numai cei care nu sunt siguri de Adevăr au nevoie de tot felul de aprobări, să le elibereze tot timpul cineva aprobări, adeverințe, etc, dar Ioan nu era dintre aceștia, pentru că el avea ungerea cu Duhul Sfânt și călăuzirea la Adevărul dumnezeiesc care îl învăța. "Ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul vieții, - și Viața s-a arătat și am văzut-o și mărturisim și vă vestim Viața de veci, care era la Tatăl și s-a arătat nouă - ce am văzut și am auzit, vă vestim și vouă, ca și voi să aveți împărtășire cu noi. Iar împărtășirea noastră este cu Tatăl și cu Fiul Său, Iisus Hristos. Și acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină. Și aceasta este vestirea pe care am auzit-o de la El și v-o vestim: că Dumnezeu este lumină și nici un întuneric nu este întru El." (I Ioan 1, 1-5) În cazul Apocalipsei lucrurile stau la fel; Ioan afirmă foarte clar, inclusiv pentru urechile care din prea multă rea-credință și rea-voință nu vor să audă, descoperirea, inspirația directă de la Dumnezeu. Ce aprobări să mai ceară de la un ignorant care ocupa scaunul de la Roma și care nu avea nici în clin și nici în mânecă cu revelațiile dumnezeiești? Chiar nu reușești să îți dai seama până la capăt și să te convingi că nu avea ce aprobări să ceară? "Descoperirea lui Iisus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi cele ce trebuie să se petreacă în curând, iar El, prin trimiterea îngerului Său, a destăinuit-o robului Său Ioan, care a mărturisit cuvântul lui Dumnezeu și mărturia lui Iisus Hristos, câte a văzut. Fericit este cel ce citește și cei ce ascultă cuvintele proorociei și păstrează cele scrise în aceasta ! Căci vremea este aproape." (Apocalipsa 1, 1-3) Iar aceste lucruri nu sunt valabile numai pentru vremea când Petru nu mai trăia. Ele sunt valabile și pentru vremea când Petru era în viață, iar apostolul Pavel confirmă foarte clar aceste lucruri. Pavel afirmă de mai multe ori vederea directă a lui Hristos, revelația dumnezeiască, inspirația, călăuzirea de la Duhul Sfânt, și îți dau doar două fragmente, deși sunt multe altele: "Si intelepciunea o propovaduim la cei desavarsiti, dar nu intelepciunea acestui veac, nici a stapanitorilor acestui veac, care sunt pieritori, ci propovaduim intelepciunea de taina a lui Dumnezeu, ascunsa, pe care Dumnezeu a randuit-o mai inainte de veci, spre slava noastra, pe care nici unul dintre stapanitorii acestui veac n-a cunoscut-o, caci, daca ar fi cunoscut-o, n-ar fi rastignit pe Domnul slavei; ci precum este scris: "Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". Iar noua ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Sau, fiindca Duhul toate le cerceteaza, chiar si adancurile lui Dumnezeu. Caci cine dintre oameni stie ale omului, decat duhul omului, care este in el? Asa si cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decat Duhul lui Dumnezeu. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca sa cunoastem cele daruite noua de Dumnezeu; pe care le si graim, dar nu in cuvinte invatate din intelepciunea omeneasca, ci in cuvinte invatate de la Duhul Sfant, lamurind lucruri duhovnicesti oamenilor duhovnicesti. Omul firesc nu primeste cele ale Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt nebunie si nu poate sa le inteleaga, fiindca ele se judeca duhovniceste. Dar omul duhovnicesc toate le judeca, pe el insa nu-l judeca nimeni; caci "Cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-L invete pe El?" Noi insa avem gandul lui Hristos. (I Corinteni 2, 6-16) "Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer. Și-l știu pe un astfel de om - fie în trup, fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - că a fost răpit în rai și a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască." (II Corinteni 12, 2-4) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pe de alta parte, mi-ati ramas dator cu un raspuns, de mult.... Un copil botezat ortodox care moare imediat dupa botez se mantuieste, ajunge in Rai ? |
<Un criteriu fundamental pentru acceptarea unei cărți în canon era apostolicitatea, și asta pentru că apostolii erau și sunt pietre de temelie ale Bisericii lui Hristos (Apocalipsa 21, 14), evident Hristos fiind Piatra cea Vie care este temelia dumnezeiască a Bisericii, Capul ei și piatra unghiulară.>
Ceea ce Hristos i-a invatzat pe apostoli in mod direct nu mai avea nevoie de nici o aprobare si recunoastere. Oare nu era un pacat impotriva lui Hristos insusi ca sa vina un novice (dintre primii episcopi ai Romei) care sa verifice si sa valideze invatzatura lui Hristos data prin apostoli, eventual sa mai scoata ceva din ea? Dar ar fi avut el indrazneala sa pretinda asa ceva? Si ce ar fi putu sa zica: Gata, Hristos nu mai e cu noi, e in ceruri, de acum eu hotarasc ce e bun si ce nu. <"Descoperirea lui Iisus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi cele ce trebuie să se petreacă în curând, iar El, prin trimiterea îngerului Său, a destăinuit-o robului Său Ioan, care a mărturisit cuvântul lui Dumnezeu și mărturia lui Iisus Hristos, câte a văzut. Fericit este cel ce citește și cei ce ascultă cuvintele proorociei și păstrează cele scrise în aceasta ! Căci vremea este aproape." (Apocalipsa 1, 1-3)> Apocalipsa Sfantului Ioan de exemplu a circulat si a fost propovaduita atatia ani si nici nu mai avea nevoie sa fie recunoscuta de Sfantul Sinod in mod oficial pentru a fi insusita de credinciosi, acesta doar a intarit si marturisit din nou adevarul ei Dumnezeiesc, a asezat-o in Biblie intr-o anumita ordine. Alte si alte contraziceri grosolane in invatatura romano-catolica. Dar atata timp cat oamenii nu considera ca au nevoie de o dreapta invatzatura, de o dreapta cale, de poruncile cele adevarate ale lui Hristos, date de El insusi, pastrate, intarite si talcuite de Sfintii Parinti luminati de Duhul Sfant, nu ai ce sa le faci. |
Citat:
|
Enciclica Patriarhală din 1895 - Un răspuns la Enciclica Papei Leon al XIII-lea
<< XIV. Prin urmare, nesocotind aceste diferențe serioase și substanțiale dintre cele două biserici cu privire la credință, diferențe care, așa cum s-a spus mai înainte, au fost create în Apus, în enciclica sa, papa prezintă chestiunea primatului pontifului roman ca fiind principala și, ca să spunem așa, singura pricină a neînțelegerii și ne trimite la izvoare, ca noi să căutăm cu sârguință ce au crezut înaintașii noștri și ce ne-a lăsat moștenire prima vârstă a creștinismului. Însă, scăpând la Sfinții Părinți și Sinoadele Ecumenice ale Bisericii primelor nouă secole, noi suntem pe deplin convinși că episcopul Romei nu a fost niciodată socotit autoritatea supremă și capul infailibil al Bisericii și că fiecare episcop este capul și președintele Bisericii sale particulare, supus doar decretelor și hotărârilor sinodale ale Bisericii Universale ca fiind singura infailibilă, episcopul Romei nefiind în nici un fel exceptat de la această regulă, după cum arată istoria Bisericii.
<< Domnul nostru Iisus Hristos singur este Împăratul veșnic și Capul nepieritor al Bisericii, fiindcă El este capul trupului Bisericii (Coloseni 1, 18), care a spus de asemenea dumnezeieștilor Săi ucenici și apostoli la Înălțarea Sa la ceruri: Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului; amin (Matei 28, 20). În Sfânta Scriptură, Apostolul Petru, pe care catolicii, încrezându-se în scrieri apocrife din secolul al II-lea, pseudo-clementine, îl socotesc cu scop a fi întemeietorul Bisericii Romane și primul lor episcop, discută problemele ca un egal între egali în sinodul apostolic din Ierusalim, și într-alt loc este mustrat cu asprime de Sfântul Apostol Pavel, după cum se vede cu claritate în Epistola către Galateni (Galateni 2, 11). << Mai mult, catolicii înșiși știu bine că, în primele secole creștine, pasajul din Evanghelie la care se referă pontiful: Tu ești Petru, și pre această piatră voiu zidi Biserica Mea (Matei 16, 18) este tâlcuit cu totul diferit, într-un duh ortodox, atât prin tradiție, cât și de toți Sfinții Părinți fără excepție; piatra fundamentală și de neclintit pe care Domnul a zidit Biserica Sa și pe care porțile iadului nu o vor birui este înțeleasă metaforic ca fiind mărturisirea adevărată a lui Petru cu privire la Domnul, că Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu (Matei 16, 16). Pe această mărturisire și credință se sprijină cu fermitate propovăduirea mântuitoare a Evangheliei de către toți apostolii și urmasii lor. De unde Sfântul Apostol Pavel, care a fost ridicat la cer, tâlcuind limpede acest fragment, face cunoscută insuflarea dumnezeiască, spunând: După harul lui Dumnezeu care este dat mie, ca un înțelept meșter, mai mare temelie am pus, iar altul zidește. Că altă temelie nimeni nu poate să pună afară de ceea ce este pusă, care este Iisus Hristos (I Corinteni 3, 10, 11). << Însă, în alt sens, Pavel îi numește pe toți apostolii și proorocii laolaltă temelia zidirii întru Hristos a credincioșilor; cu alte cuvinte, mădularele trupului lui Hristos, care este Biserica (Coloseni 1, 24); când scrie efesenilor: Dar de acum nu mai sunteți străini și nemernici, ci împreună cetățeni cu sfinții, și deaproape ai lui Dumnezeu. Zidiți fiind pre temelia apostolilor și a proorocilor, fiind piatra cea din capul unghiului Însuși Iisus Hristos (Efeseni 2, 19-20; I Petru 2, 4; Apocalipsa 21, 14). << Astfel, aceasta fiind învățătura insuflată dumnezeiește a apostolilor despre temelia și Împăratul Bisericii lui Dumnezeu, firește că Sfinții Părinți, care au ținut cu tărie tradițiile apostolești, nu puteau avea, nici concepe vreo idee a unui primat absolut al Apostolului Petru și episcopilor Romei; nici nu puteau da orice altă tâlcuire acelui fragment din Evanghelie, cu totul necunoscută Bisericii, decât cea care era adevărată și dreaptă; nici nu puteau născoci cu samavolnicie și de la ei înșiși o nouă dogmă despre privilegiile exagerate ale episcopului Romei ca urmaș, dacă așa este, al lui Petru; mai ales că Biserica Romei a fost întemeiată nu de Petru, a cărui activitate apostolească la Roma este în întregime necunoscută în istorie, ci de Pavel, apostolul neamurilor, cel ridicat la cer, prin ucenicii săi, a căror slujire apostolească la Roma este binecunoscută tuturor. << XVI. Fiecare Biserică particulară auto-guvernată, atât din Răsărit cât și din Apus, era cu totul independentă și auto-guvernată din vremea celor șapte Sinoade Ecumenice. Și exact așa cum episcopii Bisericilor auto-guvernate din Răsărit, tot așa cei din Africa, Spania, Galia, Germania și Britania ocârmuiau treburile propriilor Biserici, fiecare prin sinoadele lor locale, episcopul Romei neavând nici un drept să se amestece, și el însuși era în egală măsură supus și ascultător față de hotărârile sinoadelor. Dar în chestiunile importante care necesitau consimțământul Bisericii Universale se făcea apel la un sinod ecumenic, care singur era și este tribunalul suprem în Biserica Universală. Aceasta era constituția din vechime a Bisericii; dar episcopii erau independenți unul de altul și fiecare era liber cu desăvârșire în propriile hotare, supunându-se doar hotărârilor sinodale, iar în sinoade ei ședeau ca egali unii față de alții. << XVII. În decursul celor nouă secole ale Sinoadelor Ecumenice, Biserica Ortodoxă de Răsărit nu a recunoscut niciodată pretențiile exagerate, de primat ale episcopilor Romei, prin urmare nici nu s-a supus vreodată lor, așa cum aduce mărturie clară istoria Bisericii. Tot așa, independența Răsăritului față de Apus este arătată în mod vădit și limpede în acele puține și extrem de semnificative cuvinte ale Sfântului Vasilie cel Mare, pe care le scrie într-o epistolă către Sfântul Evsevie, episcopul Samosatei: ,,Căci atunci când caracterele trufașe sunt curtate, este în firea lor să devină încă mai disprețuitoare. Căci dacă Domnul este milostiv cu noi, de ce alt ajutor avem nevoie ? Dar dacă mânia lui Dumnezeu zăbovește asupra noastră, ce ajutor avem de la aroganța Apusului ? Oameni care nici nu cunosc adevărul, nici nu pot suferi să-l afle, ci fiind păgubiți de suspiciuni false, se comportă acum așa cum au făcut mai înainte în cazul lui Marcel”. sursa: http://www.catacombeleortodoxiei.ro/...stei/1433.html |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:34:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.