Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Ziua Odihnei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9325)

Mihail_D 05.05.2010 23:26:12

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 243451)
Biserica a tinut duminica ca zi de odihna.Referinte in aceasta privinta avem de la parintii apostolici, pe la sfarsitul sec I inceputul sec II.Chiar inainte de Iustin Martirul.

Ignatie Teoforul ,ucenic al sfantului Apostol Ioan, martirizat in 107 d Hr spune in Epistola catre Magnezieni in capitolele 8-10:

"Sa nu fiti inselati cu invataturi straine nici cu basme vechi,care nu sint de folos;daca si acum traim dupa lege atunci marturisim ca n-am primit harul."

"Asadar cei care au trait in randuielile cele vechi, si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului, in care si viata noastra a rasarit prin El (Hristos) si prin moartea Lui, pe care unii o tagaduiesc."

"Indepartati, dar aluatul cel rau, cel invechit, cel inacrit, si prefaceti-va in aluat nou, care este Iisus Hristos.Sarati-va cu El, ca sa nu se strice cineva dintre voi, pentru ca dupa miros va veti vadi.Este o nebunie sa vorbesti de Hristos si sa traiesti ca iudeii.Ca nu crestinismul a crezut in iudaism, ci iudaismul in crestinism, in care s-a adunat toata limba, care a crezut in Dumnezeu.”

Din Epistola lui Varnava(Barnaba) 15:8-9 , 96 d Hr "In sfarsit le mai spune: "Lunile voastre cele noi si sambetele nu le mai sufar" .Iata ce vrea sa spuna : "Nu-mi plac sabatele de acum, ci sabatul acela pe care eu l-am facut,in care, dupa ce Ma voi fi odihnit de toate voi face inceput zilei a opta, care este inceputul altei lumi".De aceea sarbatorim cu bucurie ziua a opta, dupa sambata, in care si Hristos a inviat si, dupa ce s-a aratat s-a inaltat la ceruri."

Din Didascalia , Invatatura celor 12 apostoli cap 14:1(atestat ca atare inclusiv de critica, probabil de prin anii 50-70 d.Hr) "Cand va adunati in ziua Domnului, frangeti painea si multumiti, dupa ce mai intai v-ati marturisit pacatele voastre ca jertfa sa fie curata."

+

Pliniu cel Tanar-113-scrie Imp. Traian ca ,,crestinii se aduna in ziua soarelui si canta lui Hristos si se feresc de orice lucru.,,
- Sf Iusin Martirul-153- scrie:In ziua numita a soarelui, cand Hristos a inviat din morti, toti crestinii de prin sate si orase si campii se aduna si serbeaza ziua Domnului.,,
Sf Clement al Alexandriei-194-zice:,,Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam ziua Domnului cu totii.,,
Tertulian din Cartagina-200- zice : ,,Duminicile noi ne bucuram si tinem invierea Domnului.,,

Obosesti intreband sfinti si parinti. intoarce-te la scriptura si vei gasi Adevarul. Nu e o idee,ci e o Persoana: Domnul Iisus Hristos.

almaris 06.05.2010 15:46:18

Citat:

"Sa nu fiti inselati cu invataturi straine nici cu basme vechi,care nu sint de folos;daca si acum traim dupa lege atunci marturisim ca n-am primit harul."

Deci timp de milenii a domnit "legea", dupa care in mod cronologic a fost inlocuita de "har".
Citat:

"Asadar cei care au trait in randuielile cele vechi, si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului, in care si viata noastra a rasarit prin El (Hristos) si prin moartea Lui, pe care unii o tagaduiesc."

Moartea si invierea nu sunt tagaduite netinand "ziua Domnului".
Citat:

"Indepartati, dar aluatul cel rau, cel invechit, cel inacrit, si prefaceti-va in aluat nou, care este Iisus Hristos.Sarati-va cu El, ca sa nu se strice cineva dintre voi, pentru ca dupa miros va veti vadi.Este o nebunie sa vorbesti de Hristos si sa traiesti ca iudeii.Ca nu crestinismul a crezut in iudaism, ci iudaismul in crestinism, in care s-a adunat toata limba, care a crezut in Dumnezeu.”

Si de ce a mai zis Cristos ca mantuirea vine de la iudei, daca astia sunt vai de ei?
Citat:

Din Epistola lui Varnava(Barnaba) 15:8-9 , 96 d Hr "In sfarsit le mai spune: "Lunile voastre cele noi si sambetele nu le mai sufar" .Iata ce vrea sa spuna : "Nu-mi plac sabatele de acum, ci sabatul acela pe care eu l-am facut,in care, dupa ce Ma voi fi odihnit de toate voi face inceput zilei a opta, care este inceputul altei lumi".De aceea sarbatorim cu bucurie ziua a opta, dupa sambata, in care si Hristos a inviat si, dupa ce s-a aratat s-a inaltat la ceruri."

De teama sa nu recunoastem adevarul ne-am incurcat de tot.
Citat:

Pliniu cel Tanar-113-scrie Imp. Traian ca ,,crestinii se aduna in ziua soarelui si canta lui Hristos si se feresc de orice lucru.,,
- Sf Iusin Martirul-153- scrie:In ziua numita a soarelui, cand Hristos a inviat din morti, toti crestinii de prin sate si orase si campii se aduna si serbeaza ziua Domnului.,,
Sf Clement al Alexandriei-194-zice:,,Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam ziua Domnului cu totii.,,
Tertulian din Cartagina-200- zice : ,,Duminicile noi ne bucuram si tinem invierea Domnului.,,

Oamenii cand au facut asa sunt convins ca au fost sinceri. Dar eu si cu tine care avem Scripturi si putem sa citim, mai putem noi sa ni-i luam pe ei ca reper?

eodor nastasa 06.05.2010 21:19:01

Nu ati obosit ?

almaris 06.05.2010 21:50:10

Citat:

Īn prealabil postat de eodor nastasa (Post 243969)
Nu ati obosit ?

Nu se vede?

Danut7 07.05.2010 16:52:35

Citat:

Īn prealabil postat de almaris (Post 243783)
Deci timp de milenii a domnit "legea", dupa care in mod cronologic a fost inlocuita de "har".
Moartea si invierea nu sunt tagaduite netinand "ziua Domnului".
Si de ce a mai zis Cristos ca mantuirea vine de la iudei, daca astia sunt vai de ei?
De teama sa nu recunoastem adevarul ne-am incurcat de tot.
Oamenii cand au facut asa sunt convins ca au fost sinceri. Dar eu si cu tine care avem Scripturi si putem sa citim, mai putem noi sa ni-i luam pe ei ca reper?

Nici scrierile Sf Parinti nu trebuiesc interpretate de orice coate-goale, exemplu` tau.Parintele se referea acolo la cei care vietuiesc dupa sistemul legii vechi si care nu traiesc dupa Hristos.

Tine tu sambata daca asa vrei, intra in sinagogi si tine legea veche.Pune tu vin nou in burduf vechi.

A negat cineva ca mantuirea este din iudei?

Personal ma indoiesc ca ai citit de mai multe ori Sfanta Scriptura in intregime de la cap la coada decat mine.Si cu interpretarea Sfintei Scripturi, iarasi, nu e pentru orice coate-goale... Sabatul s-a schimbat, pune mana pe bibliutza si cerceteaza Evrei 4:7-9.La fel cum si legea si preotia s-au schimbat Evrei 7:12.Pe cine vrei tu sa inveti , neinvatatule?Cum iti permiti sa vorbesti la modul asta de Sfintii Parinti, calauza oarba?

eodor nastasa 07.05.2010 16:54:13

Going...incepe urmatoarea repriza!:57:

georgeval 07.05.2010 17:14:28

Citat:

Īn prealabil postat de Mihail_D (Post 243530)
Obosesti intreband sfinti si parinti. intoarce-te la scriptura si vei gasi Adevarul. Nu e o idee,ci e o Persoana: Domnul Iisus Hristos.

Apostolii au stat in preajma Mantuitorului timp indelungat si unele lucruri nu le intelegeau, dar noi cei care avem mintea intunecata de patimi si nu avem nevointa si rugacinea Sfintilor? De foarte multe ori intalnesc aceasta mandrie- intreaba tu...., n-ai nevoie de sfinti....etc. In tainele lui Dumnezeu nu se patrunde cu aceste forme de autosuficienta, ci cu smerenie.

almaris 07.05.2010 17:22:12

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244417)
Nici scrierile Sf Parinti nu trebuiesc interpretate de orice coate-goale, exemplu` tau.Parintele se referea acolo la cei care vietuiesc dupa sistemul legii vechi si care nu traiesc dupa Hristos.

Te enervezi repede, asa e cand te depaseste discutia, dar e de inteles. Data viitoare daca nu ai "resurse" pentru subiectul dezbatut, nu te mai baga.
Citat:

Tine tu sambata daca asa vrei, intra in sinagogi si tine legea veche.Pune tu vin nou in burduf vechi.

Aici se face o discutie pur teoretica, nu tin nicio sambata, cum sunt convins ca nici tu nu tii nicio duminica, dar hai macar sa incercam sa facem un pic de lumina. Sau ti-e frica sa nu cumva sa fie nevoie sa "treci" la evreii mesianici, adventisti, baptisti de ziua a saptea? Te-ar duce mintea.
Citat:

Personal ma indoiesc ca ai citit de mai multe ori Sfanta Scriptura in intregime de la cap la coada decat mine.Si cu interpretarea Sfintei Scripturi, iarasi, nu e pentru orice coate-goale... Sabatul s-a schimbat, pune mana pe bibliutza si cerceteaza Evrei 4:7-9.La fel cum si legea si preotia s-au schimbat Evrei 7:12.Pe cine vrei tu sa inveti , neinvatatule?Cum iti permiti sa vorbesti la modul asta de Sfintii Parinti, calauza oarba?

Lasa Danut, nu mai fi asa suparat si incuiat, avand impresia ca as vrea sa invat eu pe cineva prin faptul ca-mi expun o opinie, destul de documentata de altfel, spre deosebire de tine care ai tupeul sa spui ca SF. Apostol Pavel si-ai permis sa faca schimbari prin legea data de Dumnezeu.

Ce va opreste sa recunoasteti niste chestiuni simple, limpezi, nu stiu, ca doar nu va "converteste" nimeni cu forta in alta parte.

Danut7 07.05.2010 17:33:19

Ia spune documentatule si invatatule... Ce fel de zile au fost zilele creatiei?Trebuiesc interpretate literar zilele , noptile si diminetile actului creator din Geneza?Ce fel de 'zile,nopti si dimineti' au fost pana in ziua a 4 a cand au fost create soarele si luna?Trebuie interpretata literar odihna lui Dumnezeu si ziua a saptea din Geneza?Oboseste oare Dumnezeu si se sleieste de puteri?S-a incheiat ziua a saptea din Geneza?S-a incheiat Odihna lui Dumnezeu?A fost ziua a saptea despre care se zice ca s-a odihnit Dumnezeu sambata?Este Ziua a saptea a creatiei sambata?

Haide documentatule, invata-ma!

almaris 07.05.2010 18:05:26

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244450)
Trebuiesc interpretate literar zilele , noptile si diminetile actului creator din Geneza?

Literal vrei sa spui, nu literar.

Nu incerca sa reduci la absurd, ca nu merge, ti-am zis, daca nu intelegi lucruri simple, e greu. In porunca a patra a decalogului se vorbeste de ziua a saptea a saptamanii, nu le mai ametii ca nu iese ce vrei tu. Nu are cum.

Rodica50 07.05.2010 18:45:25

Pentru ortodocsi ziua odihnei este Sfanta Duminica. Sa ne odihnim in Domnul! Atunci a inviat Hristos, de aceea pentru mine ziua de Duminica inseamna Invierea Domnului.O cinstim mergand la Sfanta biserica, si pentru ca este o zi a bucuriei, toate cate se fac Duminica sunt spre cinstirea lui Hristos.

vasalie 07.05.2010 19:17:24

Citat:

Īn prealabil postat de Rodica50 (Post 244512)
Pentru ortodocsi ziua odihnei este Sfanta Duminica. Sa ne odihnim in Domnul! Atunci a inviat Hristos, de aceea pentru mine ziua de Duminica inseamna Invierea Domnului.O cinstim mergand la Sfanta biserica, si pentru ca este o zi a bucuriei, toate cate se fac Duminica sunt spre cinstirea lui Hristos.

Eu nu inteleg un lucru. Daca vrea cineva sa sarbatoreasca in fiecare duminica (prima zi a saptamanii) Invierea Domnului, de ce trebuie sa desfiinteze o Porunca Dumnezeiasca?

Eu stiu despre ortodocsi care respecta Cele 10 Porunci Dumnezeiesti (inclusiv porunca a patra - asa cum a fost scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) iar duminica se duc la biserica.

Si mai am doua nedumeriri:
1). Tot vorbiti despre Inviere. Cand o cinstiti: duminica sau de Pasti? Eu stiu ca Hristos a inviat o singura data, dupa praznuirea Pastelui.
2) Cred ca Invierea este doar un pretext pentru a justifica pazirea primei zile a saptamanii. Pentru ortodocsi nu este importanta Invierea lui Hristos (care da nedejdea invierii mortilor si a vietii vesnice). Ce rost mai are invierea din morti daca se crede ca omul cand moare de fapt nu moare, ci merge intr-un anumit loc?

Unii crestini cred cu putere in Invierea Domnului si au nadejdea revenirii Lui si a invierii celor care au murit in credinta, pentru a mosteni viata vesnica. Dar aceasta nu ii impiedica sa respecte Poruncile lui Dumnezeu. Dimpotriva, nadejdea invierii te indeamna sa ai dragoste de Dumnezeu si sa asculti de Poruncile Sale.

Danut7 07.05.2010 19:37:16

Citat:

Īn prealabil postat de almaris (Post 244470)
Literal vrei sa spui, nu literar.

Nu incerca sa reduci la absurd, ca nu merge, ti-am zis, daca nu intelegi lucruri simple, e greu. In porunca a patra a decalogului se vorbeste de ziua a saptea a saptamanii, nu le mai ametii ca nu iese ce vrei tu. Nu are cum.

Ce nu inteleg?Raspunde la intrebarile mele, daca sunt atat de absurde.Decalogul are un alt sens in Iisus Hristos, insusi porunca a patra.Primele tablite au fost aruncate , si legea a fost scrisa din nou.

P.S:'Mata din ce secta mai faci parte?

vasalie 07.05.2010 20:01:51

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244538)
Primele tablite au fost aruncate , si legea a fost scrisa din nou.

Asa este. Primele table au fost sfaramate de Moise, la manie. Dumnezeu le-a scris din nou. Si a scris exact aceleasi porunci ca prima data. Ce-ti spune acest lucru? Ca se poate schimba ceva din Cele 10 Porunci?

"Moise s-a īntors si s-a coborīt de pe munte, cu cele douã table ale mãrturiei īn mīnã. Tablele erau scrise pe amīndouã pãrtile, pe o parte si pe alta. Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sãpat pe table."(Iesirea 32:15,16)

"Si, pe cīnd se apropia de tabãrã a vãzut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de mīnie, a aruncat tablele din mīnã, si le-a sfãrīmat de piciorul muntelui."(Iesirea 32:19)

"Domnul a zis lui Moise: "Taie douã table de piatrã ca cele dintīi, si Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe tablele dintīi pe care le-ai sfãrīmat."(Iesirea 34:1)

Insusi Dumnezeu a scris aceleasi 10 Porunci, de doua ori. De cate ori trebuia sa la scrie ca sa intelegeti importanta pastrarii lor?

Danut7 07.05.2010 20:19:52

Citat:

Īn prealabil postat de vasalie (Post 244559)
Asa este. Primele table au fost sfaramate de Moise, la manie. Dumnezeu le-a scris din nou. Si a scris exact aceleasi porunci ca prima data. Ce-ti spune acest lucru? Ca se poate schimba ceva din Cele 10 Porunci?

"Moise s-a īntors si s-a coborīt de pe munte, cu cele douã table ale mãrturiei īn mīnã. Tablele erau scrise pe amīndouã pãrtile, pe o parte si pe alta. Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sãpat pe table."(Iesirea 32:15,16)

"Si, pe cīnd se apropia de tabãrã a vãzut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de mīnie, a aruncat tablele din mīnã, si le-a sfãrīmat de piciorul muntelui."(Iesirea 32:19)

"Domnul a zis lui Moise: "Taie douã table de piatrã ca cele dintīi, si Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe tablele dintīi pe care le-ai sfãrīmat."(Iesirea 34:1)

Insusi Dumnezeu a scris aceleasi 10 Porunci, de doua ori. De cate ori trebuia sa la scrie ca sa intelegeti importanta pastrarii lor?

Acea scriere din nou preinchipuia noua lege.Primele tablite inchipuiau vechea legea care a fost incalcata(zdrobita) iar noile tablite inchipuiau legea noua, legea desavarsirii Duhului in Iisus Hristos.La fel cum si cele doua femei ale lui Avraam inchipuiau doua testamente.Decalogul are un nou sens in Noua Lege, la fel ca multe alte porunci ale Vechii Legi.Vechiul asezamant al Legii a luat sfarsit.Slujirea in litera a legii a luat sfarsit.In Noua Lege, Duminica a luat locul Sambetei,adevaratul Sabat si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos.Sambata a fost o umbra a Duminicii.

vasalie 07.05.2010 20:41:26

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244569)
Acea scriere din nou preinchipuia noua lege.Primele tablite inchipuiau vechea legea care a fost incalcata(zdrobita) iar noile tablite inchipuiau legea noua, legea desavarsirii Duhului in Iisus Hristos.La fel cum si cele doua femei ale lui Avraam inchipuiau doua testamente.Decalogul are un nou sens in Noua Lege, la fel ca multe alte porunci ale Vechii Legi.Vechiul asezamant al Legii a luat sfarsit.Slujirea in litera a legii a luat sfarsit.In Noua Lege, Duminica a luat locul Sambetei,adevaratul Sabat si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos.Sambata a fost o umbra a Duminicii.

Cand lucrurile sunt limpezi, venim cu "interpretari duhovnicesti"(spirituale). Numai ca asemenea interpretari (ca cele date de tine) nu vin de la spirit ci de la spirt.

Totusi, desi ma astept sa aiurezi din nou, vin cu o intrebare: cine a dat "Legea Noua a duminicii"? Ca Domnul Iisus Hristos (Domn al sambetei) nu a dat-o. Iar Constantin cel Mare a dat legea pazirii "zilei soarelui" (numita ulterior "dies domini" - duminica).

gabriela8 07.05.2010 20:55:10

Daca ne oprim la interpretarea fiecarui cuvant din punct de vedere literar, se pierde semnificatia... Soarele poate fi simbolul lui Hristos au ba? Eu zic DA! Si apoi in aceasta zi se intalneau primii crestini intrucat aveau constiinta ca a doua venire a Mantuitorului este curand! Iaca noi tinem duminica pentru ca este ZIUA INVIERII DOMNULUI! Discutiile pot continua la nesfarsit si nu cred ca va renunta cineva la ideile sale si nu vad de ce o asa placere de a despica firul in 10 cand s-a tot vorbit si argumentat!

almaris 07.05.2010 20:58:22

Citat:

Pentru ortodocsi ziua odihnei este Sfanta Duminica.

Pentru "ortodocsi" da, dar pentru cei drept credinciosi nu.
Citat:

Atunci a inviat Hristos, de aceea pentru mine ziua de Duminica inseamna Invierea Domnului.

Nu are importanta CAND a inviat ci faptul CA A INVIAT. Asta a contat pentru toti mai ales ca isi pierdusera cu totii speranta vazand cum este pravalita piatra peste mormant cu Mantuitorul inauntru. Asta a contat pentru cei are Il cunoasteau, ca a inviat, nu cand a inviat cum o dau unii ca sa le iasa o invatatura pocita si fara rost.

Danut7 07.05.2010 21:02:03

Citat:

Īn prealabil postat de vasalie (Post 244578)
Cand lucrurile sunt limpezi, venim cu "interpretari duhovnicesti"(spirituale). Numai ca asemenea interpretari (ca cele date de tine) nu vin de la spirit ci de la spirt.

Totusi, desi ma astept sa aiurezi din nou, vin cu o intrebare: cine a dat "Legea Noua a duminicii"? Ca Domnul Iisus Hristos (Domn al sambetei) nu a dat-o. Iar Constantin cel Mare a dat legea pazirii "zilei soarelui" (numita ulterior "dies domini" - duminica).

Hristos prin Invierea Sa din morti a dat legea duminicii.Domnul Sabatului... ca doar asa scrie in original.Si Duminica e Sabat(Evrei 4:9)...

Nu mai raspund la urmatoarele tale replici... ti-am mai zis o data, cu tine nu mai am ce discuta.. Ti s-au scris destul sute de pagini pe subiectul asta.

almaris 07.05.2010 21:03:50

Citat:

Īn prealabil postat de vasalie (Post 244527)
Eu stiu despre ortodocsi care respecta Cele 10 Porunci Dumnezeiesti (inclusiv porunca a patra - asa cum a fost scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) iar duminica se duc la biserica.

Asta e toata filozofia, acolo unde esti, sa iei partea adevarului, atat cat te tin balamalele, nu sa creezi noi denominatiuni, sa pleci de la unii la altii si tot asa. Avem datoria sa avem o gandire critica in legatura cu tot ce ni se spune, indiferent cine este cel care n-i se adreseaza verbal sau in scris(inclusiv Scriptura).

almaris 07.05.2010 21:05:48

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244538)
Primele tablite au fost aruncate , si legea a fost scrisa din nou.

Se vede ca provoci discutii aiurea dar m-ai facut curios intr-o privinta. Daca tablele legii au fost aruncate, legea aceasta noua in ce consta? Arata-mi-o si mie te rog, vreau sa o consult putin.

gabriela8 07.05.2010 21:06:12

Citat:

Īn prealabil postat de almaris (Post 244592)
Pentru "ortodocsi" da, dar pentru cei drept credinciosi nu.
Nu are importanta CAND a inviat ci faptul CA A INVIAT. Asta a contat pentru toti mai ales ca isi pierdusera cu totii speranta vazand cum este pravalita piatra peste mormant cu Mantuitorul inauntru. Asta a contat pentru cei are Il cunoasteau, ca a inviat, nu cand a inviat cum o dau unii ca sa le iasa o invatatura pocita si fara rost.

Chiar m-ai facut sa rad cu expresia" pentru cei drept credinciosi nu". Oare asa sa fie? Eu stiam ca ortodoxie inseamna dreapta credinta asta in traducere etimologica...:10: In explicatia ta se cam contrazice...
Si apoi eu cred ca are importanta cand a inviat Mantuitorul asa cum are importanta si cand a fost rastignit! Si tot in ziua duminicii S-a aratat Mantuitorul Apostolilor si nu o data ci de 2 ori, totul sa fie o intamplare?! Duminica S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli, de ce nu a ales alta zi? De ce nu s-au intamplat acestea sambata ca sa se intareasca ziua aceasta de odihna, de ce? Tu crezi ca Dumnezeu e limitat?

almaris 07.05.2010 21:08:20

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244569)
Duminica a luat locul Sambetei,adevaratul Sabat si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos.Sambata a fost o umbra a Duminicii.

Cristos este avevaratul sabat, adevarata odihna este in Mantuitorul.

De ce a trebuit inlocuit sabatul cu duminica? Ce era asa rau la sabat si ce are asa bun duminica?

almaris 07.05.2010 21:09:42

Citat:

Īn prealabil postat de vasalie (Post 244578)
cine a dat "Legea Noua a duminicii"?

Ne-a explicat prietenul nostru Mihnea, jos palaria pentru onestitate. Macar catolicii nu vin cu abureli "duhovnicesti".

Danut7 07.05.2010 21:12:23

Citat:

Īn prealabil postat de almaris (Post 244598)
Se vede ca provoci discutii aiurea dar m-ai facut curios intr-o privinta. Daca tablele legii au fost aruncate, legea aceasta noua in ce consta? Arata-mi-o si mie te rog, vreau sa o consult putin.

Lasa ca tu ai legea aia adevarata cu adevarata zi de odihna!Nu ai nevoie sa afli si de asta... :10:

Rodica50 07.05.2010 21:13:03

Pt vasilie

In primul rand nu cunosti istoria poporului evreu, evreii nu aveau nume pentru zilele saptamanii ci le numeau prima, a doua... etc

2 de cate ori ai vrea sa iti amintesti de Hristos? o data pe an?

3 de cate ori se facea frangerea painii de catre Apostoli, urmasii lui Hristos; in Faptele Apostolilor observam ca ea se savarsea in fiecare zi, dar ignorantii nu au de unde sti, si atunci nu stiu care dintre noi respecta mai mult?

4 tot in Scriptura, in cadrul Cinei celei de Taina, Hristos a spus "Aceasta sa o faceti intru pomenirea mea"

5 Prin Inviere Hristos a transfigurat firea umana, ceea ce inseamna ca practic asistam la o noua creatie

6 Hristos tinea Vechiul Testament? Nu! El era Dumnezeu. Invierea lui Hristos si ridicarea firii umane reprezinta un fapt la fel de important, ba chiar mai important decat crearea lumii. In Scriptura, ca sa nu spuneti ca inventez, la Sinodul Apostolic de la Ierusalim, din anul 50, spune ca nu mai e nevoie ca ... crestinii sa sufere intai prescriptiile legii iudaice ci sa asculte direct cuvintele evangheliei, ceea ce inseamna ca voi sunteti tocmai iudaizantii cu care se lupta si crestinismul primelor veacuri.

daca nu iti ajung argumentele mai am, trebuie doar sa ceri...

si inca ceva eu iti respect credinta, cred ca ar fi fair play din partea ta sa faci la fel, eu vorbesc cu cei de o credinta cu mine, mergi si fa si tu asemenea, nu mai fa acest desantat prozelitism care nu iti face cinste.

gabriela8 07.05.2010 21:14:45

Citat:

Īn prealabil postat de almaris (Post 244602)
Cristos este avevaratul sabat, adevarata odihna este in Mantuitorul.

De ce a trebuit inlocuit sabatul cu duminica? Ce era asa rau la sabat si ce are asa bun duminica?

Nu faptul ca avea ceva rau sabatul s-a inlocuit cu duminica ci datorita faptului ca descoperira dumnezeiasca in Vechiul Testament s-a facut indirect prin prooroci iar in Noul Testament descoperirea dumnezeiasca a fost facuta de Insusi Fiul Lui Dumnezeu! Cea din Vechiul Testament s-a facut in chip nedeplin, atat cat putea omul-prooroc- intelege, iar in Noul Testament in mod deplin pentru ca Hristos este Proorocul Suprem!

Pentru tine care e diferenta intre "Cristos" si "Mantuitorul"? Nu inteleg afirmatia cum ca:" Cristos este avevaratul sabat, adevarata odihna este in Mantuitorul."

Rodica50 07.05.2010 21:20:56

re almaris

daca iti place asa mult sabatul de ce nu treci la evrei?

ca vad ca pretuiesti mai mult sabatul decat pe Mantuitorul lumii, si o rugaminte nu ne mai plictisi, fa-ne sa ne fie dor de tine

almaris 07.05.2010 21:34:36

Citat:

Īn prealabil postat de gabriela8 (Post 244599)
Chiar m-ai facut sa rad cu expresia" pentru cei drept credinciosi nu". Oare asa sa fie? Eu stiam ca ortodoxie inseamna dreapta credinta asta in traducere etimologica...:10: In explicatia ta se cam contrazice...

Mai Gabitza, nu esti atenta, bine ar fi sa fie mereu ortodox=drept credincios, dar nu e. Nu privi termenul ca unul exclusiv al bisericii care are aceasta eticheta. Nu eticheta conteaza, ci sensul adevarat al expresiei sa fie regasit in oameni pe toata suprafata pamantului. Evident ca drept credincios transcede BOR.

Citat:

Si apoi eu cred ca are importanta cand a inviat Mantuitorul asa cum are importanta si cand a fost rastignit!

Aoleu, exista pericolul ca vinerea se devina zi de odihna atunci! Esti simpatica

Citat:

Si tot in ziua duminicii S-a aratat Mantuitorul Apostolilor si nu o data ci de 2 ori, totul sa fie o intamplare?!

Si ce vroiai, sa astepte inca 6 zile si sa se arate sambata?

[quote=gabriela8;244599]Duminica S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli, de ce nu a ales alta zi?[quote]

Fac apel la atentia si logica ta. Ia de exemplu evanghelia dupa Ioan, scrisa ultima undeva in preajma anului 90 dupa Cristos. De ce nu numeste Ioan ziua intai a saptamanii ziua Domnului sau noul sabat sau noua zi de odihna, ci ii spune simplu, ziua intai a saptamanii. Daca ar fi fost vreo schimbare, Ioan ar fi consemnat-o in Evanghelie, a trait aproape de anul 100, scriind atat evanghelia care ii poarta numele, cat si Revelatia(Apocalipsa)

Citat:

De ce nu s-au intamplat acestea sambata ca sa se intareasca ziua aceasta de odihna, de ce? Tu crezi ca Dumnezeu e limitat?

Din moment ce insusi Mantuitorul a intarit sambata in viata Sa pe pamant, de ce altceva ar mai fi fost nevoie? Ce legatura are cu faptul ca Dumnezeu ar fi limitat? Din contra, pentru ca este nelimitat, atotputernic, atotstiutor trebuie sa fie un motiv destul de puternic pentru a nu nu atinge de legea Sa in forma in care Creatorul a considerat de cuviinta. Daca Dumnezeul cerurilor si al pamantului decide sa puna in decalog o porunca cu iz ceremonial(in sensul ca este o sarbatoare, nu are implicatii morale fata de aproape) de ce am avea noi o problema cu asta? Si macar n-am desfiintat sabatul de tot, ci culmea l-am inlocuit cu o alta zi. Daca am decis sa luam credinta pe filiera evreiasca, de ce sa nu pastram toate principiile de baza?

almaris 07.05.2010 21:39:51

Citat:

Īn prealabil postat de Danut7 (Post 244607)
Lasa ca tu ai legea aia adevarata cu adevarata zi de odihna!Nu ai nevoie sa afli si de asta... :10:

Eu teoretizez la ora actuala, nu ma omor cu practica, spune-mi, vreau sa le pun in balanta!

Danut7 07.05.2010 21:40:59

Citat:

Īn prealabil postat de almaris (Post 244628)
Eu teoretizez la ora actuala, nu ma omor cu practica, spune-mi, vreau sa le pun in balanta!

Citeste Biblia.

vasalie 07.05.2010 21:48:54

Citat:

Īn prealabil postat de gabriela8 (Post 244588)
Daca ne oprim la interpretarea fiecarui cuvant din punct de vedere literar, se pierde semnificatia...

Si, ce semnificatie vrei sa-i dai Poruncii a patra (cea referitoare la odihna in ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu)? Cred ca te socheaza limpezimea poruncii si de aceea consideri ca este nevoie de o interpretare plina de semnificatii.

Citat:

Soarele poate fi simbolul lui Hristos au ba? Eu zic DA!

Asa au gandit si paganii din imperiul roman, care se inchinau la zeul soare Mythra. Fiind obligati sa se crestineze, au dat zeului soare o semnificatie crestina: hai sa zicem ca Iisus Hristos este soarele nostru. Si a fost impacata si capra si varza. Paganii s-au facut crestini fara sa renunte la denumirile si obiceiurile pagane. Iar noi azi serbam ziua zeului soare, care este datata pe 25 decembrie, si zicem ca-l serbam pe Hristos.

Citat:

Si apoi in aceasta zi se intalneau primii crestini intrucat aveau constiinta ca a doua venire a Mantuitorului este curand!

Primii crestini se intalneau in fiecare zi (faceau frangera painii). Iar ca zi speciala de intalnire, pentru a asculta din Cuvantul Domnului, propovaduit de Sfintii Apostoli, aveau tot sambata.

"Cīnd au iesit afarã, Neamurile i-au rugat sã le vorbeascã si īn Sabatul viitor despre aceleasi lucruri;Īn Sabatul viitor, aproape toatã cetatea s-a adunat ca sã audã Cuvīntul lui Dumnezeu."(Fapte 13:42,44)

Arhiereul Calist Botosaneanul, episcop de Arges, in "Istoria bisericeasca" din 1902, pg. 55, declara: "Ziua in care crestinii savarseau cultul lor religios la inceput a fost sambata, mai tarziu duminica,

Citat:

Iaca noi tinem duminica pentru ca este ZIUA INVIERII DOMNULUI! Discutiile pot continua la nesfarsit si nu cred ca va renunta cineva la ideile sale si nu vad de ce o asa placere de a despica firul in 10 cand s-a tot vorbit si argumentat!

Am inteles de ce tineti duminica (desi Invierea este doar un pretext). Dar nu am inteles de ce calcati cu buna stiinta Porunca lui Dumnezeu privitoare la pazirea zilei hotarata de EL, ca zi de odihna inchinata Domnului.

Rodica50 07.05.2010 22:00:30

re

vad ca mie nu mi-ati raspuns astept pana va consultati cu pastorul:))

vasalie 07.05.2010 22:10:55

Citat:

Īn prealabil postat de Rodica50 (Post 244609)
2 de cate ori ai vrea sa iti amintesti de Hristos? o data pe an?

Zilnic si oricat de des.

Citat:

3 de cate ori se facea frangerea painii de catre Apostoli, urmasii lui Hristos; in Faptele Apostolilor observam ca ea se savarsea in fiecare zi, dar ignorantii nu au de unde sti, si atunci nu stiu care dintre noi respecta mai mult?

Si voi, neignorantii, faceti frangerea painii la fel ca Apostolii, in fiecare zi?

Citat:

4 tot in Scriptura, in cadrul Cinei celei de Taina, Hristos a spus "Aceasta sa o faceti intru pomenirea mea"

Numai ca se referea la moartea Sa, nu la Inviere.
"Pentru cã, oridecīteori mīncati din pīinea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului, pīnã va veni El."(1 Corinteni 11:26)

Citat:

5 Prin Inviere Hristos a transfigurat firea umana, ceea ce inseamna ca practic asistam la o noua creatie

Asta se cheama teosofie si nu are legatura cu adevarul ci cu imaginatia.

Citat:

6 Hristos tinea Vechiul Testament? Nu! El era Dumnezeu.

Hristos a tinut Vechiul Testament cu adevarat. Tot Vechiul Testament vorbste despre lucrarea Mantuitorului (despre jertfa Sa si despre Adevarata Sa preotie mijlocitoare).

Cine mai tine legea veche a jertfei sau a preotiei pamantesti, iudaizeaza (ca sa folosesc o exprimare de a ta). "Daca ar fi pe pamant nici nu ar mai fi preot, fiindca sunt cei ce aduc darurile dupa lege."(Evrei 8:4 - de citi cap. 7 si 8 despre desfiintarea preotiei simbolice pamantesti).

Daca vrei sa ne referim la tema topicului (ziua de odihna), Hristos a tinut sambata, "dupa obiceiul Sau".(vezi Luca 4:16)

Citat:

daca nu iti ajung argumentele mai am, trebuie doar sa ceri...

Mai ai? Tot din astea? Vino cu ele. Dar nu promit ca o sa-ti mai raspund. M-ai convins cu cele de pana acum.

Citat:

si inca ceva eu iti respect credinta, cred ca ar fi fair play din partea ta sa faci la fel, eu vorbesc cu cei de o credinta cu mine, mergi si fa si tu asemenea, nu mai fa acest desantat prozelitism care nu iti face cinste.

Si eu iti respect credinta si te invit pe "azs forum".

Stai linistita. Nu fac prozelitism. Doar zgandaresc jarul. Poate se mai gaseste cate unul sa cerceteze Scripturile si sa afle Adevarul.

gabriela8 07.05.2010 22:14:40

almaris

Tocmai ca nu suntem evrei! Si daca tot vrei sa preiei baza de la ei, de ce nu va taiati imprejur?!:69: Sau preluati numai ce va place?!:10:

vasalie 07.05.2010 22:22:56

Citat:

Īn prealabil postat de gabriela8 (Post 244655)
Tocmai ca nu suntem evrei! Si daca tot vrei sa preiei baza de la ei, de ce nu va taiati imprejur?!:69: Sau preluati numai ce va place?!:10:

Preluam ce au preluat si Sfintii Apostoli:"Tãierea īmprejur nu este nimic si netãierea īmprejur nu este nimic, ci pãzirea poruncilor lui Dumnezeu."(1 Corinteni 7:19).

Adica, pazirea poruncilor lui Dumnezeu. Lasam taierea imprejur celor care au preluat de la evrei ceea ce s-a desfiintat pentru crestini: jertfa si preotia pamanteasca.

Rodica50 07.05.2010 22:37:49

vasalie

Nu ma deranjeaza sa discut, m-a deranjat aerul de superioritate, Hristos v-a invatat sa fiti mandri? Nu prin mandrie a cazut Diavolul?

apropo, daca tii sabatul faci numai cei 2000 de pasi pe care ii prescrie Ghemara, cartea cu reguli a evreilor?

sau altfel spus cum cinstesti sabatul? Voi veniti sa ne invatati pe noi crestinismul? care l-am primit de la Apostoli?

In ce an ati aparut voi?

Ce treaba avem noi cu Constantin cel Mare? el nu avea autoritate politica asupra Daciei. Sau ai uitat de retragerea aureliana?

2 Constantin cel Mare nu avea autoritate asupra invataturii Bisericii cum nu a avut nici un imparat de dinainte si de dupa el, verzi luptele iconoclaste, Leon Isaurul, Constantin Copronim.

Dogmele Bisericii sunt toate bazate pe Scriptura, dar cine nu vrea sa vada, nu va vedea chiar daca ii vei baga adevarul sub nas.

Ma intreb cum ati interpretat citatul "In vremurile de pe urma vor aparea lupi in piei de oaie" pana unde poate merge ipocrizia?

nu as vrea sa fiu dura, cum se zice? mie-e drag Socrate dar mi-e mai drag adevarul.

gabriela8 07.05.2010 22:47:14

Rodica50

Toate discutiile cu NP nu duc nicaieri pentru ca lor trebuie sa le explici ca la matematica totul si sunt multe lucuri anevoie de inteles pe care ei le rastalmacesc dupa a lor stiinta...

Rodica50 07.05.2010 23:02:49

gabriela

am avut mai multe discutii in real life cu denominatiunile si pot spune ca desi le dovedesti punct cu punct fiecare lucru si le arati netemeinicia invataturii lor tot o tin pe a lor, cum vor putea ei cu mintea lor umana fara indrumare sa patrunda Scriptura? De unde stiu ca traducerea pe care o folosesc e buna? Ca nu e modificata? si am mai observat ceva, daca ei zic ca nu au nevoie de invatatura ci doar sola fide, sola scriptura sola gratia, atunci pastorul are un rol decorativ nu?

nu accepta Sfintii parinti dar accepta imediat o parere lansata de vreunul din pastorii din varf cu valoare aproape la fel de mare ca a Scripturii

saracii nu isi dau seama cum sunt manipulati, ce spalare a creierelor se face acolo...

apropo de protestanti, Mama lui Luther l-a intrebat o data pe acesta daca sa treaca si ea la noua biserica, iar Luther i-a zis ca daca tine la mantuirea ei sa ramana acolo

vasalie 07.05.2010 23:06:36

Citat:

Īn prealabil postat de Rodica50 (Post 244684)
Nu ma deranjeaza sa discut, m-a deranjat aerul de superioritate, Hristos v-a invatat sa fiti mandri? Nu prin mandrie a cazut Diavolul?

Recunosc ca nu am destula smerenie sa spun "saru' mana, d-na Rodica. Asa este cum spuneti dvs. Mare adevar ziceti". Am prostul obicei sa spun ceea ce stiu.

Citat:

apropo, daca tii sabatul faci numai cei 2000 de pasi pe care ii prescrie Ghemara, cartea cu reguli a evreilor?

Noi nu tinem sabatul dupa invatatura fariseilor (pe care evreii il mai tin si azi). Noi tinem sabatul dupa invatatura Domnului sabatului. Domnul Iisus Hristos "a dezlegat sabatul zilei a saptea" (vezi Ioan cap.5) de poverile puse de farisei (prin sutele de reguli absurde).

Citat:

sau altfel spus cum cinstesti sabatul? Voi veniti sa ne invatati pe noi crestinismul? care l-am primit de la Apostoli?

Pe dumneata cine te-a invatat crestinismul? Ca aveti foarte putin in comun cu invatatura Sfintilor Apostoli. Nu de la ei ati primit aceasta invatatura. Verificati daca am dreptate citind Faptele Apostolilo si epistolele Sfintilor Apostoli (din NT). Nu veti gasi nici preotie pamanteasca, nici slujbe si ritualuri, nici inchinare la Maria, sfinti, oase de morti, icoane, etc.

Am dreptate, sau ma veti contrazice cu invataturile Sfintilor Apostoli?

Citat:

In ce an ati aparut voi?

Eu, personal, am aparut in '65.

Citat:

Ce treaba avem noi cu Constantin cel Mare? el nu avea autoritate politica asupra Daciei. Sau ai uitat de retragerea aureliana?

2 Constantin cel Mare nu avea autoritate asupra invataturii Bisericii cum nu a avut nici un imparat de dinainte si de dupa el, verzi luptele iconoclaste, Leon Isaurul, Constantin Copronim.

Nu aveti nici o treaba cu "Sfintii Constantin si Elena"? Nu vorbim de istoria Daciei ci de istoria crestinismului.

Citat:

Dogmele Bisericii sunt toate bazate pe Scriptura, dar cine nu vrea sa vada, nu va vedea chiar daca ii vei baga adevarul sub nas.

Din pacate, nu veti putea demonstra acest lucru cu Sfanta Scriptura.

Citat:

Ma intreb cum ati interpretat citatul "In vremurile de pe urma vor aparea lupi in piei de oaie" pana unde poate merge ipocrizia?

Dvs. nu interpretati acest citat ci faceti acuzatii in baza lui.

De ce ma numiti ipocrit?

Citat:

nu as vrea sa fiu dura, cum se zice? mie-e drag Socrate dar mi-e mai drag adevarul.

Nici nu ati fost dura. Nici nu aveti cum sa fiti. Cat despre adevar: mai intai trebuie sa aflati ce este adevarul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:52:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.