Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Biserica Ortodoxa de Rasarit(Stil Vechi) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=938)

konstantinos 02.02.2007 22:30:08

mai interesanta ar fi parerea celor de pe nou despre ce se intampla in Sf Munte

astrud 03.02.2007 03:51:08

Am intrebat pe un parinte de pe stil nou ce se intampla la acea manastire. Stiam ca merge mai des in Sf Munte si de aceea am crezut ca primesc un raspuns multumitor.
Mi-a spus ca acea manastire pentru Sf Munte este ca un fel de PRM la noi.
M-a intristat raspunsul si nu am mai insistat.
Zilele trecute am ascultat o conferinta (pe care o puteti gasi aici http://www.misiune-ortodoxa.ro/download.php?view.256) si am fost interesat de unul din raspunsurile lui Danion Vasile legate de stilul vechi si Biserica Rusa care a trecut pe stil nou pentru ca apoi sa treaca inapoi pe stil vechi datorita parintilor "imbunatatiti".
Ascultati si voi ce spune si sper sa va fie de folos.

Doamne ajuta!

phradmon 03.02.2007 13:36:47

Citat:

În prealabil postat de Luly
Bucura-te Sfinte Ierarhe Glicherie, Marturisitor al Ortodoxiei!

Sa vedem care dintre stilisti indrazneste sa nege randurile de mai jos:
La 1/14 oct. 1924 B.O.R. a indreptat calendarul, conform recomandarilor Conferintei Interortodoxe de la Constantinopol (mai, 1923). Acțiunea a fost respinsa de calugari si preoti fara cultura, fanatici, indisciplinasi (monahii se obliga sa faca ascultare), incurajati din afara (Rusia, Athos). S-au grupat în jurul man. Slatioara, com. Rasca, jud. Suceava. Nu au fost recunoscuati drept „cult” aparte din partea statului.

- nu prea aveau preoti; au atras un arhiereu, Galaction Gordun, caterisit de Sf. Sinod al B.O.R. în 1955, pe care il declara „mitropolit”. El hirotonește necanonic (de unul singur) ca „episcop” pe Meftodie Marinache si amandoi pe Evloghie Ota (toti exclusi din monahism si caterisiti de B.O.R.). La schitul stilist de la Copaceni (jud. Ilfov) este hirotonit episcop un alt caterisit si exclus, Glicherie Tanase, mort în 1984 si declarat in 1999 „sfant”. Alt „mitropolit” stilist: Silvestru Onofrei.

- conducerea actuala: sediu – Slatioara, „mitropolit primat”: Vlasie, ajutat de „arhiereii” Vasile Mogarzan si Fabian (ultimul la man. Sfânta Maria – Militari, București).

- au existat si neintelegeri (ex.: Cozma Lostun, „arhiereu” stilist – alungat de la Slatioara). Azi BORSV initiala este scindata in 3 biserici distincte.

- ierarhia stilista actuala se recruteaza din randul celor fara pregatire teologica, al preotilor caterisiti si monahilor exclusi.

Manifestari specifice:

- fanatism contra B.O.R., a clerului si credinciosilor ei;

- practică botezul si casatoria din nou

- calendarul vechi, neindreptat = dogma (cu o eroare stiintifica de 11 min. si 14,02 sec. pe an);

- aplica Pidalionul (colectia de canoane a lui Nicodim Aghioritul), publicat in romaneste din 1844, reeditat, fara a fi adus la zi (cu referiri la autocefalie, patriarhie etc.) – mai important la ei decat Scriptura.

- considera „Taine”: spalarea picioarelor, sfintirea bisericilor etc.

- liderii au averi uriase, desi afiseaza conditii modeste. Practica peregrinarile in scopul colectarii de ajutoare pe la biserici si manastiri ale B.O.R. sau cersesc fonduri cu pancarte la gat in locuri publice.

- practici bigote: nunti fara lautari, fara folclor, dansuri etc.

- Slatioara = centru de pelerinaj, la „moastele sf. Glicherie, facator de minuni”

- încercări de intrare in legatura cu Biserici Ortodoxe: desi pretind ca au manifestari similare Bisericilor din Rusia, M. Athos, Ierusalim sau Serbia, nu au fost recunoscuti de aceste Biserici, ci li s-a cerut sa intre sub ascultarea canonica a Sf. Sinod al B.O.R.

Cum poate fi numit sfant un calugar caterisit sialungat din manastire pentru neascultare? Oare Sf. Ioan Gura de Aur, atunci cand a fost alungat de pe scaunul patriarhiei de Constantinopol s-a dus in alta parte si si-a creat propria patriarhie? Nu, domnilor, a murit in exil iar moastele i-au fost aduse inapoi in Constantinopol de catre chiar fiul imparatesei care il alungase.

konstantinos 03.02.2007 21:04:02

December 30, 2006 - An open letter from the Sketes, Kellia and Monastery fathers and monks who up to now had commemorated Patriarch Bartholomew. Now demand cessation of his commemoration and all bishops worldwide who are silent about what has happened with the Pope in Constantinople on November 30th 2006.
http://www.esphigmenou.com

eu inteleg ca acuma tot Muntele Athos e un PRM sau ma insel?

Luly 04.02.2007 01:48:16

Pt phradmon:

Afirmatiile tale sunt complet eronate... Toate cele spuse de tine au fost argumentate anterior de mine cat se poate de clar, cu referiri la bibliografii. Daca nu le-ai citit iti recomand sa o faci...

Daca vrei sa afli mai multe despre BOSV, trebuie sa te documentezi temeinic si sa nu vii cu texte copiate de pe alte pagini...nu e frumos.

Doamne ajuta!

phradmon 04.02.2007 18:19:25

Citat:

Afirmatiile tale sunt complet eronate...

Afirmatiile mele sunt in intregime corecte. BOSV nu este decat o biserica schismatica, iesita de sub canoanele apostolice si ale sfintilor parinti. Cu ce va deosebiti voi mai mult fata de protestanti? Caci si Luther, nemultumit fiind de biserica mama si-a creat una proprie. Daca spui ca ai dreptate, arata-mi mie vreun sfant ierarh care, caterisit fiind, chiar si pe nedrept, si-a infiintat propria biserica si s-a facut cap al ei. Arata-mi mie care Patriarhie sau Biserica ortodoxa autocefala aproba ceea ce faceti voi.
Aici se vede bigotismul, fanatismul religios, ultraconservatorismul, tinand mortis de un amarat de calendar, care a mai fost schimbat de 5 ori in istoria Bisericii.
Si inca ceva, Lumina sfanta de la Ierusalim nu vine in Sambata mare, c-asa scrie in calendar, ca e a doua zi Pastile, ci vine datorita rugaciunii patriarhului ortodox al Ierusalimului.

Davos 05.02.2007 22:29:51

Vedeti si aici: http://www.mdn.md/index.php?day=2868

Noi trebuie sa ne rugam ca BOR sa revina pe o linie ortodoxa si nu sa dam dovada de rautate sufleteasca vorbind ironic ori in zeflemea la adresa lui Luly, caci, facand abstractie de faptul ca faca parte dintr-o biserica iesita de sub ascultare, ceea ce e foarte grav, are dreptate in mai toate argumentele istorice. Noi pana la urma ce atacam?--cunostintele de istorie ale lui Luly? Sint inscris de ceva vreme pe aici insa n-am intervenit pana acum, doar urmarind ce se discuta insa prea dati toti cu piatra. Aveti mai multa dragoste si intelegere unii fata de altii.

Doamne-ajuta!

dmb 05.02.2007 23:39:28

Aveti mai multa dragoste si intelegere unii fata de altii

Da sa incepem cu stilistii si sa gatam cu Luther sau mergem mai departe pina la ultima secta? Oricare parinte mare iti da dreptate schimbarea calendarului a fost falsa.La fel si scindarea. Si ori ii tratam pe sectanti la fel ori care sint criteriile?Si eu ma pot scinda zilnic de biserica mea la cite nu-s comforme cu crestinismul...dar nu o fac; si daca eu pot nefiind inca un crestin adevarat.... atunci poate oricine!

phradmon 06.02.2007 13:05:00

Citat:

În prealabil postat de Davos
rar mi-a fost dat sa vad atata rautate sufleteasca si patima in limbaj cum au cei care-l contrazic pe Luly.

Nu vezi bine...fa-ti un control la vedere... :rolleyes: De unde ai mai scos-o si p-asta cu rautatea sufleteasca? Doar am contrazis convingerile lui Luly si ale bisericii ei si voi continua.
In legatura cu Iordanul, am citit si eu articolul respectiv din Lumea Credintei. Minunile le ingaduie Dumnezeu pentru intariea credintei nu a autoritatii unui calendar. Daca Boboteaza s-ar praznui in mijlocul verii, minunea tot s-ar intampla, pentru ca minunile nu sunt programate dupa calendar, cum credeti voi.
"Noi trebuie sa ne rugam ca BOR sa revina pe o linie ortodoxa". Zi-mi si mie cu ce e mai prejos o liturghie facuta dupa calendarul nou decat o liturghie facuta dupa calendarul vechi. Cu ce e mai prejos slujba Sfintelor Pasti facuta acum decat cea facuta peste 13 zile?

astrud 06.02.2007 13:54:37

Nu inteleg cum se poate ca un limbaj ca al lui phradmon sa fie acceptat pe un forum. Stiu ca exista libertatea de explimare insa ar fi mai indicat sa ne pastram pacatele pentru noi si sa cautam sa comunicam cuviincios. Daca nu putem, sa nu mai scriem nimic.
Imi cer iertare phardmon ca te supar cu aceste randuri dar accepta sfatul ca de fiecare data cand vrei sa spui sau faci ceva sa te gandesti mai mult inainte.
Inversunarea nu ajuta la nimic, niciodata. Dimpotriva.
Lasa-i pe cei din BOR sau BOSVR sa aiba argumentele lor, care sunt, si citeste-le daca te intereseaza.
Se spun lucruri bune aici, se pot auzi pareri interesante la Dan Puric, la Danion Vasile si nume de oameni care au cu adevarat ceva de spus mai sunt.
Daca istoria asta deformata de interese multumeste pe cineva atunci sa ramana multumit cu atat. Sunt oameni care vor mai mult in viata, mereu mai mult.
Doamne ajuta!

konstantinos 06.02.2007 23:12:18

Davos:
"Daca totusi s-a schimbat calendarul--asta e-- nu e vina noastra, a mirenilor, nu noi vom da socoteala in fata lui Dumnezeu, dar daca Dumnezeu a ingaduit, mergem mai departe cu BOR."

eu unul nu-s de acord cu asta;e un fel de compromis.
catolicii ar fi putut spune la fel in 1054(sa nu fie cu suparare) :"asta e noi nu suntem vinovati deci ascultam de papa el va da raspuns "

jnett 06.02.2007 23:33:35

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Minunile le ingaduie Dumnezeu pentru intariea credintei nu a autoritatii unui calendar. Daca Boboteaza s-ar praznui in mijlocul verii, minunea tot s-ar intampla, pentru ca minunile nu sunt programate dupa calendar, cum credeti

Nu, ai dreptate, minunile nu sunt programate dupa calendar, dar sunt trei zile in an in care Dumnezeu arata maretia lui: Sfanta lumina nemateriala, despre care cred ca stie toata lumea, intoarcerea Iordanului la Boboteaza si acoperirea muntelui Tabor de catre un nor la Schimbarea la fata a Domnului. Cu adaugarea faptului ca aceste minuni se petrec an de an (cum a mai spus si Luly). Iar daca Boboteaza s-ar tine in vara, nu s-ar mai intoarce Iordanul, dupa cum nu se intoarce daca se tine Boboteaza cu o zi inainte sau dupa data fixata de Sf. Parinti.

teogtf 07.02.2007 02:03:56

Citat:

În prealabil postat de astrud
Am intrebat pe un parinte de pe stil nou ce se intampla la acea manastire. Stiam ca merge mai des in Sf Munte si de aceea am crezut ca primesc un raspuns multumitor.
Mi-a spus ca acea manastire pentru Sf Munte este ca un fel de PRM la noi.
M-a intristat raspunsul si nu am mai insistat.
Zilele trecute am ascultat o conferinta (pe care o puteti gasi aici http://www.misiune-ortodoxa.ro/download.php?view.256) si am fost interesat de unul din raspunsurile lui Danion Vasile legate de stilul vechi si Biserica Rusa care a trecut pe stil nou pentru ca apoi sa treaca inapoi pe stil vechi datorita parintilor "imbunatatiti".
Ascultati si voi ce spune si sper sa va fie de folos.

Doamne ajuta!

Foarte intereseanta conferinta, nu inteleg la ce faci tu referire mai exact,dar as vrea sa citez pentru toti cei care mai scriu aici:

"Istoria biserici ne arata ca au existat sinoade talharesti, sinoade mincinoase..."
"Ierarhi ortodocsi care au semnat unirea cu catolici, au semnat-o pentru bani si interese..."
Si vreau sa amintesc ca patriarhul care a promovat schimbarea calendarului in Romania, Miron Cristea,a fost o personalitate politica cu o activitate intensa fiind chiar si prim ministru(1938-1939).

Altceva, de referinta, "Sfantul Iona Maximivici a dat anatemei ecumenismul", ce vreau sa zic cu asta, faptul ca BOSV sarbatoreste , la doar 4 zile de la sarbatorire Sfantului Ierarh Glicherie(15/28 iunie), pe acest mare sfant: Sfantul Iona Maximovici(19 iunie/2iulie).

astrud 07.02.2007 11:31:22

[b]Citand teogtf
"Foarte intereseanta conferinta, nu inteleg la ce faci tu referire mai exact"

Din acea conferinta ma refeream la partea de intrebari si raspunsuri (minutul 209) unde Danion vorbeste despre felul in care s-a hotarat schimbarea calendarului si despre alte lucruri interesante.
Sunt putini cei care au puterea sa se ridice si sa vorbeasca.

Doamne ajuta!

analugojana 07.02.2007 14:31:01

Pentru Mirelat: Draga Mirelat, parintele Cleopa a avut ceva de spus in legatura cu acest subiect. Duhovnicul sau s-a confruntat cu aceasta problema si a primit raspuns de la Dumnezeu ca nu el va raspunde pentru schimbarea calendarului. In plus zice ceva despre un calugar care se indoia ca Duhul Sfant se coboara la Sf. Liturghie pentru ca... manastirea schimbase calendarul. Efectul era ca anafora slujita de acest calugar indoielnic era mereu verde de mucegai. Parintele Cleopa l-a intrebat pe staretul Ioanichie de ce iar acesta i-a dezlegat nedumerirea. In final lucrurile au mers bine si, lucru care m-a amuzat a fost ca P. Ioanichie i-a spus calugarului: vezi alta data sa nu te mai duci pe la babe (el se ducea la nu stiu ce pustnice prin padure care se pare ca erau cam aprige:rolleyes:).

Davos 07.02.2007 17:08:28

Citat:

În prealabil postat de konstantinos
Davos:
"Daca totusi s-a schimbat calendarul--asta e-- nu e vina noastra, a mirenilor, nu noi vom da socoteala in fata lui Dumnezeu, dar daca Dumnezeu a ingaduit, mergem mai departe cu BOR."

eu unul nu-s de acord cu asta;e un fel de compromis.
catolicii ar fi putut spune la fel in 1054(sa nu fie cu suparare) :"asta e noi nu suntem vinovati deci ascultam de papa el va da raspuns "

Nu cred ca e acelasi lucru. Catolicii au adus unele adaosuri prin care au deviat de la dreapta-credinta. Noi doar am preluat un calendar care nu era necesar si care a produs multa tulburare de atunci incolo. Insa raspunsul dar Parintelui Moroi e clar: sa faca ascultare ca nu el va raspunde pentru schimbarea calendarului. Eu personal sper sa vina o zi cand BOR va trece inapoi la calendarul vechi insa e foarte putin probabil lucrul asta, dar nu imposibil. Vedem bine cati mari duhovnici si sfinti a dat BOR, care au facut ascultare. Probabil ca nici Sfintiile lor nu au fost de acord cu schimbarea calendarului insa odata acceptat l-au respectat (si totusi, calendarul nu e un capat de tara). Am toata consideratia pentru cei de pe vechi, pentru prigonirile prin care au trecut, pentru modul cum tin la traditie dar nu poti nici sa-ti faci propria biserica paralela. De-a lungul timpului, adevarul si sfintii au fost prigoniti chiar de ierarhie ecleziasta. Cum ar fi fost ca sfintii sa-si faca propria lor Biserica? Au acceptat prigoana propriilor ierarhi iar pana la urma si acest lucru i-a facut sfinti.

teogtf 07.02.2007 23:22:48

Citat:

[b]Citand astrud
"Foarte intereseanta conferinta, nu inteleg la ce faci tu referire mai exact"

Din acea conferinta ma refeream la partea de intrebari si raspunsuri (minutul 209) unde Danion vorbeste despre felul in care s-a hotarat schimbarea calendarului si despre alte lucruri interesante.
Sunt putini cei care au puterea sa se ridice si sa vorbeasca.

Doamne ajuta!

Imi cer scuze, la momentul acela nu ascultasem toata conferinta.

Si vreau sa mai reamintesc , ca se aduce in discutie, un subiect foarte important , Ecumenismul vs Biserica Ortodoxa de Stil Vechi cele doua extreme, diavolul vs Dumnezeu. Adica in momentul in care se va cere de catre BOR unirea cu catolici , "adevarata marturisire " va fi atunci revenirea la ADEVARATA ORTODOXIE!

astrud 08.02.2007 01:03:44

Referitor la ce e scris mai sus sa stiti ca e de preferat sa fii in extrema si cu Dumnezeu decat undeva pe la mijloc dar cu pacatosii.
Va propun sa vedeti filmul rusesc Ostrov. Poate pe unii ii va mangaia.

Unirea BOR cu biserica catolica nu se va cere niciodata pe fata. La vremea noastra sunt deja semne ale acestor lucruri care arata ca se insinueaza aceasta unire. Eu urmaresc de mult timp comportamentul preotilor care isi cresteaza barba dupa cum vor sau isi cumpara masini cat mai mari pentru familii din ce in ce mai mari (cu copii cu nevoi de studii superioare neaparat in alte tari), cu edituri de carte religioasa, cu lucrari obligatorii pentru doctorat (facute cam cum le faceau multi in studentie copiind de ici- de colo), cu timpul liber ocupat de vila de la tara sau de afaceri, preoti care, supusi conducerii, aduc in biserica coruri (ca asa e noul regulament)....
Urmaresc emisiuni de specialitate de pe postul national tv care acum ceva ani de zile erau mai pline de stiri ortodoxe insa acum interesul e din ce in ce mai marit pentru "fratii nostri catolici" (chiar si prezentatoarea Universului Credintei aminteste despre Maica Domnului spunandu-i simplu Maria).
Semne sunt multe numai ochi sa avem sa le distingem.
Stiu, sunt multi care zic ca nu lungimea sau felul barbii arata duhovnicia , ca si preotii sunt oameni si ca au nevoie de locuinta dupa "trebuinta", ca e nevoie de masina de firma mai buna, ca la cat de mic e salariul preotul de azi trebuie sa aiba o afacere in paralel, ca o tigara nu scade credinciosia...
Totul e realizat incetul cu incetul.
Sa nu imi spuna cineva ca nu a intalnit preoti ca cei de mai sus.

Doamne ajuta!

Grigorie 08.02.2007 10:03:40

Sunt unele semne ingrijoratoare. Pe masura ce trece timpul, aripa ecumenista din Sf. Sinod se intareste.
Masoneria nu doarme, are oameni infiltrati peste tot. Unii nici macar nu se mai ascund (Constantin Balaceanu-Stolnici si Sorin Frunzaverde - membri in Adunarea Nationala Bisericeasca).

konstantinos 08.02.2007 11:57:11

Citat:

Vedem bine cati mari duhovnici si sfinti a dat BOR, care au facut ascultare. Probabil ca nici Sfintiile lor nu au fost de acord cu schimbarea calendarului insa odata acceptat l-au respectat (si totusi, calendarul nu e un capat de tara).

eu sunt pe vechi si nu stiu vreun sfant care a tinut calendarul nou(asta nu inseamna ca te contrazic).
Stiu doar de un preot care are moaste. Spune-mi si mie te rog niste nume (care au tinut calendarul nou ex:Sf Ioan Iacob romanul tinea pe vechi)

phradmon 08.02.2007 12:13:49

Citat:

Nu inteleg cum se poate ca un limbaj ca al lui phradmon sa fie acceptat pe un forum. Stiu ca exista libertatea de explimare

Voua astora cu "libertatea de exprimare" va sfatuiesc sa mai cititi odata numele forumului; constat ca incurcati acest forum cu unul interreligios, unde parerile diferite sunt binevenite. Nu, domnilor "impaciuitori", acesta este un forum crestin ortodox, iar parerile utilizatorilor eterodocsi sunt doar tolerate, iar in cazul vreunui atac impotriva Bisericii, acestea sunt sterse.
Voi sunteti cei care ar trebui sa va temperati parerile, nu eu... Unde erati voi cand eu ma zbateam pe acest forum ca Ortodoxia sa nu fie batjocorita, iar Biserica Ortodoxa Romana sa fie lasata in pace? Unde erati voi cand el_popa, slorandus, esmeraldin si altii injurau Ortodoxia? Nu erati! Acum vine Luly care isi bate joc de BOR si voi: "Uite ce frumos vorbeste Luly si ce urat vorbeste phradmon..."
Din iunie 2005 forumul asta se confrunta cu baptisti, adventisti de ziua a saptea, penticostali, evanghelisti, musulmani, budisti, catolici, adepti new age, satanisti, atei, mormoni, stilisti, si Dumnezeu mai stie cu cati alti rataciti, iar voi strigati in gura mare "Toleranta". Din cauza unora ca voi am pierdut multi utilizatori valorosi, unii dintre ei teologi sau preoti, pentru ca au considerat inutile discutiile contradictorii cu eterodocsii, in virtutea libertatii de exprimare.
Stiti ceva, n-aveti decat sa stati la taclale cu Luly si cu alti stilisti despre cat de "necanonice" sunt hotararile BOR din 1924, dar nu pe acest forum; ma voi imotrivi eu.

MARIUS_DANIEL 08.02.2007 14:37:31

Toata aceasta cearta nu duce la nimic bun.Eu apar ortodoxia,dar sa fim atenti.Ortodoxia si Biserica adevarata nu inseamna neaparat,cu orice pret B.O.R. sau alte biserici ortodoxe.Noi trebuie sa pastram nealterat cuvantul Bibliei si astfel sa putem sesiza daca ceva e in neregula.Facem ascultare,dar ascultare de Hristos,in primul rand,nu de oameni,fie ei preoti,arhierei,etc.pentru ca si ei pot gresi,mai ales in aceste vremuri in care masoneria e infiltrata in biserica si tot bate moneda pe ecumenism.Se vorbea despre manastirea Esfigmenu din Athos.Luati de la acei calugari exemplu de sacrificiu pentru Hristos,care au acceptat prigoana patriarhului ecumenic,decat sa i se supuna.Staretul manastirii au spus ca mai bine mor in manastire,decat sa-i recunoasca actiunile sale neortodoxe.Bineinteles ca au fost repede numiti schismatici si au inceput ostilitatile.In final,si Arsenie Boca atragea atentia asupra ereziei ereziilor,care e ecumenismul si a zis ca vor merge cu totii in iad,fie ei preoti sau mireni,daca vor face compromisuri.Intradevar,schimbarea calendarului nu e problema dogmatica,dar a fost primul semn evident al inceputului apostaziei.Aceasta e politica pasilor marunti,dar siguri,pe care o face diavolul,astfel a dezbinat si biserica crestina,din care a rezultat mai apoi o multime de culte eretice,pe care acum tot diavolul vrea sa le uneasca.Deci atentie fratilor,pentru ca pericolul la adresa ortodoxiei vine mai ales din interior,de aceea e foarte periculos.

konstantinos 08.02.2007 15:34:17

vreau sa dau un link pt cei care sunt interesati de primirea calendaruui in Sf Munte
http://cristianf.home.ro/pgid3_site_EN.html

Davos 08.02.2007 16:43:27

Citat:

Citat:

Vedem bine cati mari duhovnici si sfinti a dat BOR, care au facut ascultare. Probabil ca nici Sfintiile lor nu au fost de acord cu schimbarea calendarului insa odata acceptat l-au respectat (si totusi, calendarul nu e un capat de tara).

eu sunt pe vechi si nu stiu vreun sfant care a tinut calendarul nou(asta nu inseamna ca te contrazic).
Stiu doar de un preot care are moaste. Spune-mi si mie te rog niste nume (care au tinut calendarul nou ex:Sf Ioan Iacob romanul tinea pe vechi)

Pai, chiar daca Sinodul nostru inca nu i-a canonizat, prin sfintele lor moaste ii avem ca sfinti care ne bucura cu moastele lor, pe un Ilie Lacatusi, Ilarion Argatu, oameni cu viata de sfinti precum Valeriu Gafencu, Arsenie Boca. La fel, avem si mari duhovnici: Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Teofil Paraianu etc--care sint toti pe nou. Ii respect pe cei de pe vechi insa pacatul iesirii din ascultare --chiar atunci cand au dreptate!-- e foarte mare. Nimic nu e mai rau decat sa iesi din Biserica.

Doamne-ajuta!

Davos 08.02.2007 16:49:34

Citat:

Citat:

Citat:

Pai, chiar daca Sinodul nostru inca nu i-a canonizat, prin sfintele lor moaste ii avem ca sfinti care ne bucura cu moastele lor, pe un Ilie Lacatusi, Ilarion Argatu, oameni cu viata de sfinti precum Valeriu Gafencu, Arsenie Boca. La fel, avem si mari duhovnici: Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Teofil Paraianu etc--care sint toti pe nou. Ii respect pe cei de pe vechi insa pacatul iesirii din ascultare --chiar atunci cand au dreptate!-- e foarte mare. Nimic nu e mai rau decat sa iesi din Biserica.

Doamne-ajuta!

Scuzati greselile de ortografie atat la acest, cat si la precedentul meu mesaj :)

konstantinos 08.02.2007 17:24:33

Iată textul scrisorii starețului: Chilia Sfântului Nicolae, Capsala, Careia, Muntele Athos, 13 august 1991

Dragă părinte Nicodim,

Blagosloviți!

În timpul vizitei la chilia noastră, de acum câteva zile, ați repetat declarațiile dogmatice neortodoxe, cum că ne găsim în afara Bisericii, deoarece nu îl comemorăm pe Patriarhul Dimitrie. Ați mai făcut și alte declarații, din care pricină ne vedem siliți să scriem cele ce urmează, spre cunoștința voastră deplină, de vreme ce dovezile și respingerile pe care le-am oferit în timpul discuției noastre v-au distrus liniștea și v-au supărat.

În Pateric se scrie că atunci când avva Agathon a fost întrebat dacă era mândru, curvar și eretic, a răspuns că primește primele două acuzații, căci era de folos sufletului său să facă astfel, dar nu și că era un eretic, căci aceasta înseamnă despărțirea de Dumnezeu [1].

Potrivit vouă (și potrivit tuturor mănăstirilor Muntelui Athos, mai puțin Mănăstirii Esfigmenu, Schitului Proorocului Ilie - între timp călugării acestui schit au fost evacuați cu forța în 1992 de către episcopii Fanarului, cu ajutorul poliției, în condiții care aduc aminte mai mult de evacuările care le făceau securiștii KGB-iști, iar mai recent, în 2003, a fost înregistrată încercarea, eșuată însă, de evacuare forțată a călugărilor din mănăstirea Esfigmenu, datorită schimbării atitudinii poliției care nu prea a dat dovadă de zel și a demonstrațiilor de protest ale credincioșilor) și a multor Părinți zeloți [plini de râvnă], noi suntem înșelați și schismatici. Găsiți dificil a admite că Patriarhia de Constantinopol propovăduiește erezia, deoarece ar trebui să acceptați că păstrarea comuniunii cu acei lupi și nu păstori este vrednică de osândă, sau va trebui să încetați a le urma, potrivit poruncii tuturor Sfinților Părinți și a Sfintelor Sinoade.

Încercați să îndreptățiți Fanarul, dar cuvintele și faptele lor vă vădesc a fi în greșeală. În zadar invocați părerea Părintelui Paisie și a altora ce sunt îngăduitori cu condițiile actuale și fac concesii și anume, că [acum] tratează cu „iconomie”, dar când va veni vremea (adică atunci când se presupune că Dimitrie va intra în comuniune cu Papa, precum ați spus), vă veți despărți de tot ce nu este potrivit învățăturilor Sfinților Părinți și a Sfintelor Sinoade. Vă înșelați tare.

Cât despre mustrările la care vă referiți – fie ale starețului Paisie [Aghioritul], sau ale vecinului vostru papa-Isaac, sau ale oricărui altcuiva – ce susțin că Dimitrie împarte cu dreptate cuvântul adevărului, cum vă puteți aștepta să le primim ca fiind plăcute lui Dumnezeu, când sunt vădit împotriva predaniei Ortodoxe? De vreme ce adevărul este trădat, nu ar trebui să fie numită nedreptate mai degrabă decât iconomie, concesie, adaptare sau îngăduire? Vă păstrați poziția deoarece starețul Paisie a spus: „Dimitrie este îndrumat greșit de către arhiereii din jurul său, să facă ceea ce el nu dorește” și „Dacă încetăm a-l mai comemora [pe Patriarh] vom fi în afara Bisericii!” și multe altele, cărora li se potrivesc cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Toate vorbele lor sunt nebunie și istorii de copii neștiutori”. Vorbele lor sunt roada unei noi teologii, pe care Fanarul a folosit-o în binecunoscuta Enciclică din 1920, numindu-i pe eretici „împreună-moștenitori ai harului lui Dumnezeu”.

Aduceți înaintea noastră vorbele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Nici măcar sângele mucenicilor nu acoperă schisma” și ale Sfântului Ignatie Teoforul: „Nimic să nu se săvârșească fără episcop”. Concluzionați că atunci când ne despărțim de episcopul nostru, suntem în afara Bisericii.

Sfinții au făcut aceste afirmații adevărate, însă, într-o vreme de pace a Ortodoxiei și a Bisericii. Astăzi, când tăvălugul pan-ereziei ecumeniste mătură chiar și pe cei aleși, cuvintele acelorași Sfinți au tărie. „Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc și ca de la un șarpe” (Sfântul Ioan Gură de Aur). „Dacă episcopul tău ar învăța orice în afara rânduielii date, chiar de trăiește în curăție, sau de săvârșește semne, sau de proorocește, să îți fie ție ca un lup în blană de oaie, căci lucrează nimicirea sufletelor” (Sfântul Ignatie). Dacă Dimitrie împărțea cu dreptate cuvântul adevărului, ați fi fost îndreptățit în folosirea citatelor de la cei doi Sfinți; dar acum publicați scrierile Părinților după gustul vostru, pentru a îndreptăți vina de a fi împreună-mergători cu Dimitrie, Partenie al Alexandriei, Iacov al Americii, Stelian Harkianakis al Australiei. Nu sunt îndeajuns pentru voi multele citate din sfintele Sinoade și din Sfinți? Ori vă temeți, poate, că veți fii izgoniți din sinagoga ereticilor? Faptul că celelalte patriarhii păstrează comuniunea cu Fanarul nu este cu adevărat important (ba este pentru că ele împart aceleași opinii cu acesta, lucru ce s-a văzut și în 1993 la Balamond și mai ales la Chambessy unde delegația românească a făcut chiar și cea mai blasfemiatoare declarație dintre toate delegațiile spunând că Sfinții Părinți de la sinodul ecumenic ținut în Calcedon - sinodul IV ec. - ,,nu au avut dragoste și din cauza aceasta i-au anatemizat pe monofiziți“). Ceea ce este important, e cine urmează pașii Sfinților și este cu Adevărul? Partenie, Patriarh al Alexandriei, spune că îl recunoaște pe Mohamed drept un Apostol care a lucrat pentru Împărăția lui Dumnezeu, și alte asemenea hule, pe care le cunoașteți. Nu e de trebuință a scrie iarăși ereziile lui Iacov Kuzukis al Americii, și cele ale lui Stelian Harkianakis al Australiei. Sunteți în comuniune cu acești oameni ca și cum ei ar împărți cu dreptate cuvântul adevărului! Cine îl va condamna pe Iacov Kuzukis? Partenie? Sau comisia Fanarioților de sub Vartolomeu, care „învestighează” de doi ani acum, dacă Harkianakis este eretic? [2] Nu ați înțeles că ei nu vor să dea un verdict? (nici până astăzi - 2005 - nu s-a dat vreo hotărâre privind atitudinea acestuia)

Fanarul a făgăduit delegației celor trei egumeni din Muntele Athos că vor retrage și îndrepta declarația Patriarhului Dimitrie către United Press, despre primirea împărtășaniei de la Latini, că îl vor înlocui pe Stelian Harkianakis de la președinția comisiei pentru dialog teologic etc. S-a îndreptat ceva până în ziua de astăzi? Sau credeți că nu avem nici o responsabilitate, sau vreo vină și putem rămâne în comuniune, deoarece starețul Paisie declara fără de rușine că declarațiile și acțiunile lui Dimitrie nu sunt împotriva învățăturilor noastre și nu încalcă adevărul?

Istoria se repetă. Sfântul Teodor Studitul, Sfântul Maxim Mărturisitorul, mulți alți creștini ce nu au urmat ierarhiei care la diferite vremuri propovăduia erezia, au fost cu toții numiți schismatici și eretici de către acea ierarhie. Deși Sfântul Gherasim de la Iordan era slujit de către un leu și era făcător de minuni, se afla în greșeală, căci nu primea cel de-al patrulea Sinod a toată lumea, trăgând împreună cu el mii de călugări ai Palestinei, până ce a fost îndreptat de Sfântul Eftimie cel Mare și s-a pocăit.

Întrebați: „Este cu putință ca starețul Paisie și șaptezeci de episcopi ai Bisericii de stat a Greciei să fie în greșeală?”

Vreți ca Dumnezeu să îi silească să Îl mărturisească? La Sinodul Iconoclast din 754, de sub domnia Copronimului, citim in ,,Minute“ acea ovație înfricoșătoare a celor 338 de episcopi prezenți la sinod: „Trăiască Împăratul! Icoanele sunt idoli și trebuie ori distruse, ori spânzurate în tării ca să nu poată fi cinstite”. Găsiti greu de crezut că șaptezeci de episcopi pot fi înșelați astăzi, când, precum vedeți, atât de mulți au fost înșelați atunci? În zilele noastre, călugării își doresc să dobândească mitre, cârje de egumen, în vreme ce împlinesc doar o mărturisire cu numele a credinței, adică, protestând oarecum, dar neîncetând pomenirea Patriarhului și îngăduind toate inovațiile la Evanghelie introduse de către Dimitrie, Partenie, Iacov și cei asemenea lor. Sfântul Teodor Studitul, totuși, scrie că lucrarea monahului este să nu îngăduie nici cea mai mică înnoire la Evanghelia lui Hristos.

La împreună-slujirea de la Roma, Dimitrie nu a primit pâinea blagoslovită de Papa pentru a evita reacțiile ostile din partea „fanaticilor”. Oricum, acolo în Roma a subscris învățăturii că Latinii au Tainele Bisericii și continuă să o facă. Nu e îndeajuns? Când au reacționat vreodată precum voi - care continuați să îl comemorați pe Dimitrie - Sfinții și creștinii oricărui veac în care erezia era propovăduită pretutindenea? Ce precedent ați găsit în istoria Bisericii, ca să puteți spune că îl urmați? Dacă sunteți fii ai Sfinților (adică, imitatori și următori ai Sfinților), „ați fi săvârșit faptele lui Avraam”, precum grăiește Evanghelia. În vremea Patriarhului Veccos, părinții de la Muntele Athos au încetat să îl mai pomenească, chiar dacă nu fusese depus de un Sinod; și deoarece au stăruit cu neclintire în aderarea lor la preceptele Părinților (adică, să nu ai părtășie cu cei ce s-au depărtat de la credința ortodoxă), Hristos le-a dăruit cununa de mucenic. Cât pentru aceia ce au slujit împreună cu cei ce îl pomeneau pe patriarhul „oficial” latin-cugetător, Veccos, leșurile lor se găsesc până astăzi, precum bine se știe, umflate, rău-mirositoare și neputrezite, spre a fi pildă tuturor.

Ne-ați spus că dacă Dimitrie nu se mărturisește pentru lucrurile pe care le-a săvârșit, va fi osândit. Acum admiteți că urmați unui om care se osândește pentru ceea ce face. Pentru el, a se osândi [și într-adevăr, din pricini ce privesc credința și păcatele proprii și individuale] înseamnă că săvârșește lucrarea diavolului. Prin urmare, voi înșivă admiteți că îl aveți pe diavol ca împreună-mergător.

Sunteți serios, părinte Nicodim, sau glumiți? Dacă Athenagora s-a „pocăit” și și-a mărturisit păcatul cu puțină vreme înainte de a muri, atunci s-ar fi mântuit? [3] Arătați-mi măcar o singură mărturie patristică care să îndreptățească rămânerea într-o Biserică care propovăduiește erezia, precum o face „blândul și tăcutul Conducător al Ortodoxiei, Dimitrie”. O asemenea ascultare față de o ierarhie care nu împarte cu dreptate cuvântul adevărului ne va sfinți? Dacă nu doriți să admiteți că Mănăstirea Esfigmenu și atât de mulți Părinți plini de râvnă sunt vrednici de cinstire – potrivit celui de-al cincisprezecelea canon al Sinoadelor Întâi și al Doilea (Constantinopol anul 861) – măcar fiți tăcut și nu huliți spunând că ei sunt schismatici și în afara Bisericii. Ignorați existența testamentului Sfântului Marcu Evghenicos al Efesului, care a cerut ca cei cu cuget latin [papist] nici măcar să nu vină la înmormântarea sa.

Mai întâi cercetați și apoi pronunțați-vă. Potrivit propriului fel de gândire, atât Sfântul Marcu al Efesului, cât și Sfântul Maxim Mărturisitorul, precum și cei mulți alții care nu au păstrat părtășie cu ereticii, sunt în afara Bisericii! Vedeți încotro vă călăuzește „noua” voastră teologie? Cine s-ar fi gândit vreodată că părinții Sfântului Munte vor avea drept biblie cartea „Cele două extreme” a Părintelui Epifanie Teodoropulos? Sfătuiți săvârșirea de proteste asemenea celor recomandate la paginile 19 și 22 din acea carte, „pentru Sfintele Canoane [de] care [se zice că] nu sunt aplicabile în vremurile noastre, căci le lipsește dragostea”. El îl mai descrie pe patriarhul Athenagora ca „având o dragoste demonică”. Totuși, rămâne în comuniune cu cei ce au „o dragoste demonică”. Ce consecvență uimitoare!

Am văzut proteste asemănătoare, atunci când reprezentantul Mânăstirii Grigoriu a cerut să se scrie în hotărârile Sfintei Comunități, că dacă secretarul șef va fi trimis în Australia, să nu împreună-liturghisească acolo. Secretarul șef nu a mers, până la urmă; dar părintele Vasilie, egumenul Stavronichitei, ignorând hotărârea tuturor celorlalte mănăstiri, l-a trimis pe părintele Tihon să îl „ajute” pe arhiepiscopul Stelian Harkianakis. Când părintele Tihon s-a întors, a fost trimis la sărbătorirea Chiliei Burazeri. Acolo, reprezentantul Mânăstirii Grigoriu (părintele Atanasie) a slujit împreună cu părintele Tihon și cu restul. Nu mai este de trebuință nici un comentariu.

Părintele Epifanie Teodoropulos a fost redus la tăcere atunci când, acum vreo douăzeci de ani, i-au fost dovedite greșelile. Dar voi, cu aceleași argumente ne-teologice, vreți a îndreptăți comuniunea cu patriarhii care propovăduiesc erezii „cu capul descoperit”, ce au „o dragoste demonică” pentru eretici, în vreme ce prigonesc pe autenticii ortodocși, și asemănându-se astfel Patriarhului Beccos, împăratului Copronim și tuturor celor asemenea lor. Când le cântați întru mulți ani și îi comemorați, este același lucru cu a le spune: „Sunteți grăitori întru credință și vi se cuvine ascultare, închinăciune și pomenire”. Nu îi ajutați să priceapă că pășesc pe o cale a răului; pe când dacă ați fi încetat părtășia cu ei, poate s-ar fi simțit vinovați și ar fi purces la căutarea adevărului. Vina pentru tăcerea voastră vrednică de osândă – pe care Sfântul Grigorie Palama o numește un al treilea fel de necredință – sporește de la o zi la alta, în pofida așa-numitelor voastre proteste.

Când latin-cugetătorii au venit aici, în vremea patriarhatului lui Veccos, spre a întări unirea cu latinii [papistașii], Doamna noastră, Maica Fecioară, Păzitoarea Sfântului Munte al Athonului, a grăit singură, zicând: „Vin vrăjmașii Fiului meu și ai mei!”

Anul trecut, când urmașul lui Veccos – Dimitrie („Conducătorul Ortodoxiei”!) – a sosit, a găsit Sfântul Munte înveșmântat în negru, după două săptămâni de foc neîncetat [4]. Are urechi să audă, să asculte glasul Prea Sfintei Maici a lui Dumnezeu!

Fie ca să aflați calea neînțelegerii celei bune, așa cum învață Sfântul Nicodim Aghioritul în Omilia sa asupra celor Patrusprezece Epistole ale Sfântului Pavel, zicând: „Dacă el [egumenul sau episcopul] este rău în Credință, de crede învățături ereticești și hulitoare, fugi de la el, chiar de ar fi un înger din ceruri”.

Starețul Sava,

Un călugăr nemonahicesc, dar Ortodox

aici se gaseste replica si lui Astrud (adica pt. P Danion Vasile din acea conferinta)
si lui Davos in legatura cu neascultarea.
iertati-ma ca am postat toata scrisoarea dar cred ca e prea mult de citit ce e pe pagina aceea si m-am gandid sa scriu cam ce era necesar.

konstantinos 08.02.2007 17:30:47

ma iertati pt. diactrice

astrud 08.02.2007 23:50:58

Citat:

vreau sa dau un link pt cei care sunt interesati de primirea calendaruui in Sf Munte

Singura obiectie pe care o am este ca daca vreti sa cititi cartea "Marturii din viata monahala" sa stiti ca a aparut editata la Ed Bizantina (nu editura Sophia) in 1996, in doua volume si apoi intr-un singur volum la aceeasi editura in anul 2003.

camelia 10.02.2007 20:34:37

Citat:

Pt Negroponte:

Luly, cum isi dau seama preotii BOSV ca nu a fost botezul savarsit corect?

Tatal copilului sau mama vine la preotul pe vechi si-i spune ca botezul nu a fost oficiat prin cufundare, ci prin stropire(sau turnare). Chiar eu am asistat la un botez pe vechi de acest gen si preotul a intrebat parintii de trei ori daca a fost botezat prin stropire, acestia avand un raspuns afirmativ.

Daca a fost si ei reboteaza cine greseste?

Daca botezul a fost facut corect si preotul boteaza copilul inca o data pe spusele parintilor, vina este a parintilor pt ca au spus minciuni.

Deci preotii intreaba, mai intai de toate, cum au fost botezati. Daca parintii sau orice alta persoana fac afirmatii mincinoase, atunci vina le apatine lor si nu preotilor pt ca ei au intrebat.

se gaseste scris in carti k botezul este una dintre cele 7 taine ale bisericii si nu se poate repeta. dak omul a fost botezat corect prin 3 cufundari si se inceark o a doua botezare se intampla o minune, de obicei, ingheata apa si botezul nu se mai poate repeta. cine le-a bagat in cap papistasilor prostia asta k cei p stil vechi boteaza a doua oara?

analugojana 12.02.2007 15:37:20

nasol.. daca ingheata apa. Eu am auzit de copii care din nestinta rudelor au fost botezati de 2 sau 3 ori si n-a mai inghetat apa.

camelia 13.02.2007 18:53:58

Citat:

În prealabil postat de analugojana
nasol.. daca ingheata apa. Eu am auzit de copii care din nestinta rudelor au fost botezati de 2 sau 3 ori si n-a mai inghetat apa.

poate stropiti sau udati p cap, ai auzit dar ai vazut cu ochii tai fiecare botez?

astrud 26.02.2007 17:02:26

Daca doriti sa mai cititi un articol interesant intrati pe aceasta adresa:

http://www.noul-ierusalim.ro/Dezbateri.htm

Doamne ajuta!

astrud 26.02.2007 17:04:53

Luati va rog adresa intreaga cu "copy". Nu inteleg de ce a aparut asa linkul respectiv.

Luly 02.03.2007 04:20:07

Citand phradmon
Acum vine Luly care isi bate joc de BOR.

Eu nu am venit cu scopul de a-mi bate joc de BOR. Scopul meu a fost sa raspund unor intrebari puse de cei care au nelamuriri si care sunt interesati. De ce Traditie nu mai spune nimic? Pentru ca i-am raspuns cu precizie la intrebari?

Atat vreau, sa arat aici primul meu mesaj cand am creat acest topic...

salutare...si eu sunt pe stil vechi si am observat ca pe net este promovata o imagine f proasta la adresa noastra, a Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi(cum ca am fi stilisti s.a.).Asa cum spunea si teogtf ar trebui o discutie mai ampla... sa raspundem cu seriozitate si responsabilitate unor intrebari de la cei care doresc lamuriri si care au multe nedumeriri... daca va hotarati sa va angajati intr-o discutie de acest gen, nu ezitati sa-mi trimiteti un e-mail ... va multumesc... Doamne ajuta!

Doamne ajuta!

cozia 02.03.2007 05:18:31

Luli, sunt curios daca tii legatura cu bisericile lipovenesti ortodoxe pe stil vechi din Delta, de la Mila 23, Chilia, Periprava?

umilinta 02.03.2007 15:53:02

Citat:

salutare...si eu sunt pe stil vechi si am observat ca pe net este promovata o imagine f proasta la adresa noastra, a Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi(cum ca am fi stilisti s.a.).Asa cum spunea si teogtf ar trebui o discutie mai ampla... sa raspundem cu seriozitate si responsabilitate unor intrebari de la cei care doresc lamuriri si care au multe nedumeriri... daca va hotarati sa va angajati intr-o discutie de acest gen, nu ezitati sa-mi trimiteti un e-mail ... va multumesc... Doamne ajuta!

Sfantul Ioan Hozevitul a trimis poezii scrise calugarilor cunoscuti de la Neamt care erau pe stil nou.
Citeste in "Hrana duhovniceasca" pagina 521 (In luna ianuarie 1955 s-a hotarat in sinodul Patriarhiei
Ecumenice, ca Biserica Ortodoxa sa numere..) pentru a vedea ca Sfantul recunostea Constantinopolul.
Cei de pe stil vechi(de la Slatioara nu din Rusia sau Atos) nu-L recunosc ca Sfant pe Ilie
Lacatusu. Sfantul Simeon N T a spus ca cine are ceva impotriva celui mai mic sfant din Imparatia Cerului
nu va intra in ea.Daca nu a botezat a doua oara( mirungere cu marele mir) asa cum fac astazi cei de
pe stil vechi,Glicherie poate sa fie sfant. Daca a botezat a 2 oara este eretic si-L dau anatema.

umilinta 02.03.2007 16:19:24

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Citat:

Bucura-te Sfinte Ierarhe Glicherie, Marturisitor al Ortodoxiei!

Sa vedem care dintre stilisti indrazneste sa nege randurile de mai jos:
La 1/14 oct. 1924 B.O.R. a indreptat calendarul, conform recomandarilor Conferintei Interortodoxe de la Constantinopol (mai, 1923). Acțiunea a fost respinsa de calugari si preoti fara cultura, fanatici, indisciplinasi (monahii se obliga sa faca ascultare), incurajati din afara (Rusia, Athos). S-au grupat în jurul man. Slatioara, com. Rasca, jud. Suceava. Nu au fost recunoscuati drept „cult” aparte din partea statului.

- nu prea aveau preoti; au atras un arhiereu, Galaction Gordun, caterisit de Sf. Sinod al B.O.R. în 1955, pe care il declara „mitropolit”. El hirotonește necanonic (de unul singur) ca „episcop” pe Meftodie Marinache si amandoi pe Evloghie Ota (toti exclusi din monahism si caterisiti de B.O.R.). La schitul stilist de la Copaceni (jud. Ilfov) este hirotonit episcop un alt caterisit si exclus, Glicherie Tanase, mort în 1984 si declarat in 1999 „sfant”. Alt „mitropolit” stilist: Silvestru Onofrei.

- conducerea actuala: sediu – Slatioara, „mitropolit primat”: Vlasie, ajutat de „arhiereii” Vasile Mogarzan si Fabian (ultimul la man. Sfânta Maria – Militari, București).

- au existat si neintelegeri (ex.: Cozma Lostun, „arhiereu” stilist – alungat de la Slatioara). Azi BORSV initiala este scindata in 3 biserici distincte.

- ierarhia stilista actuala se recruteaza din randul celor fara pregatire teologica, al preotilor caterisiti si monahilor exclusi.

Manifestari specifice:

- fanatism contra B.O.R., a clerului si credinciosilor ei;

- practică botezul si casatoria din nou

- calendarul vechi, neindreptat = dogma (cu o eroare stiintifica de 11 min. si 14,02 sec. pe an);

- aplica Pidalionul (colectia de canoane a lui Nicodim Aghioritul), publicat in romaneste din 1844, reeditat, fara a fi adus la zi (cu referiri la autocefalie, patriarhie etc.) – mai important la ei decat Scriptura.

- considera „Taine”: spalarea picioarelor, sfintirea bisericilor etc.

- liderii au averi uriase, desi afiseaza conditii modeste. Practica peregrinarile in scopul colectarii de ajutoare pe la biserici si manastiri ale B.O.R. sau cersesc fonduri cu pancarte la gat in locuri publice.

- practici bigote: nunti fara lautari, fara folclor, dansuri etc.

- Slatioara = centru de pelerinaj, la „moastele sf. Glicherie, facator de minuni”

- încercări de intrare in legatura cu Biserici Ortodoxe: desi pretind ca au manifestari similare Bisericilor din Rusia, M. Athos, Ierusalim sau Serbia, nu au fost recunoscuti de aceste Biserici, ci li s-a cerut sa intre sub ascultarea canonica a Sf. Sinod al B.O.R.

Cum poate fi numit sfant un calugar caterisit sialungat din manastire pentru neascultare? Oare Sf. Ioan Gura de Aur, atunci cand a fost alungat de pe scaunul patriarhiei de Constantinopol s-a dus in alta parte si si-a creat propria patriarhie? Nu, domnilor, a murit in exil iar moastele i-au fost aduse inapoi in Constantinopol de catre chiar fiul imparatesei care il alungase.

Bisericile de pe stil nou vor trece pe stil vechi pentru a nu mai fi atat de multe certuri si
pentru ca rusii n-or sa schimbe niciodata calendarul chiar daca au zis ca o vor face. Totusi nici
atunci cei de pe stil vechi din Romania nu se vor uni cu noi chiar daca se renunta si se
recunoaste gresala ecumenismului.Cine zice ca este ortodox pe stil vechi sa citeasca pe
Myblog.ro scriind dreapta sus tainele bisericii si o sa vada cat de putini sunt ortodocsi
dintre cei de pe nou si ca ei nu sunt.

astrud 07.03.2007 16:05:30

Citat:

În prealabil postat de umilinta
Sfantul Ioan Hozevitul a trimis poezii scrise calugarilor cunoscuti de la Neamt care erau pe stil nou.
Citeste in "Hrana duhovniceasca" pagina 521 (In luna ianuarie 1955 s-a hotarat in sinodul Patriarhiei
Ecumenice, ca Biserica Ortodoxa sa numere..) pentru a vedea ca Sfantul recunostea Constantinopolul.
Cei de pe stil vechi(de la Slatioara nu din Rusia sau Atos) nu-L recunosc ca Sfant pe Ilie
Lacatusu. Sfantul Simeon N T a spus ca cine are ceva impotriva celui mai mic sfant din Imparatia Cerului
nu va intra in ea.Daca nu a botezat a doua oara( mirungere cu marele mir) asa cum fac astazi cei de
pe stil vechi,Glicherie poate sa fie sfant. Daca a botezat a 2 oara este eretic si-L dau anatema.

Manastirea Neamt a fost o manastire care a avut mare tulburare in timpul reformei calendaristice din 1924. Calugarii de acolo, datorita vietii retrase si legaturilor cu bisericile surori, era firesc sa nu fie de acord cu aceasta reforma. Stim insa ca nu numai cei din Manastirea Neamt nu au fost de acord cu aceasta reforma si ca nu numai ei au fost evacuati din manastiri.
Pentru ca multe din marturiile celor ce au trait la acea vreme au fost in mod intentionat sterse, confiscate, distruse pentru mine este deja un semn de intrebare legat de bunavointa acelora care au facut asta. Am cautat marturii din viata romanilor din acea perioada si am gasit cateva importante in cartea lui Ernest Bernea - Spatiu, timp si cauzalitate la poporul roman.
Sa nu desconsideram valoarea traditiei romanesti care este singura care ne mai pastreaza entitatea si unitatea nationala intr-o Europa desacralizata.
Nu cred ca numai comunistii au fost cei care au batut preoti si mireni care doreau sa pastreze vechea traditie, vechea randuiala. Sa nu credem ca ortodocsi au fost la acea vreme numai cei din cler iar omul de rand nu era.
Avem doar marturia Sf Calinic de la Cernica care declara ca el cu ereticii (cei ce vor schimbarea de calendar) nu se va insoti insa asta nu inseamna ca cei considerati de el eretici nu "s-au insotit" cu sfantul Calinic. Iertata sa imi fie comparatia insa e la moda si acum ca sa pui in numele partidului tau cuvantul "crestin" daca vrei sa castigi electorat sau sa vorbesti despre Dumnezeu si s-ar putea ca mai multa lume sa te voteze.
Nu stiu ca BOSV sa aiba alt calendar decat cei din Sf Munte Athos. Eu am gasit pe data de 5(SV)/18(SN) august ca este sarbatorit Sf Ioan Iacob Hozevitul deci cred ca BOSV il recunoaste pe acest sfant (daca gresesc va rog sa ma indreptati).
Mai putin de inteles este situatia sfantului Ilie Lacatusu care chiar de este din Romania nu apare in calendarul crestin-ortodox al BOR. Poate nu e inca canonizat insa daca intrebi multi din preotii din BOR vei vedea ca nici nu au auzit de el si deci nici ei nu il recunosc.
Nu stiu daca bisericile pe stil nou vor trece inapoi pentru unitatea bisericii ortodoxe (eu unul mi-as dori asta dar ma indoiesc ca la cat orgoliu exista sa se faca asta) insa inteleg de ce ne este ascuns faptul ca biserica rusa a schimbat calendarul pe nou insa apoi a avut taria sa il schimbe inapoi, pe stil vechi.

Doamne ajuta!

Luly 07.03.2007 22:55:31

Pt cozia

BOSV nu are nici o legatura cu bisericile lipovenesti de la Mila 23.

BOSV are la Mila 23 un schit de calugari , dar repet, nu are legatura cu nici o biserica lipoveneasca.

Doamne ajuta!

cozia 08.03.2007 00:08:46

Hmm, multumesc mult??? , nu stiam de acest aspect pentru ca din cite imi aduc aminte si ei se tin de calendarul Iulian, insa inteleg ca asta nu inseamna neaparat ca sunt in BOSV

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:00:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.