Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Vrajitoria (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5046)
-   -   Despre vraji si necazuri de la diavol. Povestea mea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9442)

unpaharcuapa 09.09.2010 13:03:10

Draga Catisma am citit si eu cateva din randurile de aici postate de tine si de ceilalti si nu te necaji ca multa lume este alaturi de tine.Dupa cum redai in propozitii scurte(dintre cele mai multe)ai un fel de teama in suflet.Ai ajuns la extenuare si iti doresti mult o ameliorare a ceeace ti se intampla.Nu vreau sa vb in necunostinta de cauza insa m-as gandi la o arie mai ampla de intrebari.Dar in primul si in primul rand sa nu-ti fie teama!Daca Il ai pe Domnul in suflet el nu se poate apropia de tine.Daca ar fi un suflet care te chinuie de atat timp exista probabilitatea sa fie prins intre cele doua lumi ,suflet care nu gaseste iesirea.E foarte greu de explicat sper sa ma intelegi.La vremea cand au inceput ti-a decedat cineva drag?un prieten?ai avut un animal de companie stiu eu o pisica un catel?faptul ca ti se aseaza pe piept asa s-ar traduce....cert e ca ti-e greu si as dori sa te ajut dar nu stiu cum....ai incercat sa dormi si in alta parte sa vezi daca tot asa iti face?
Nu te lasa si roaga-te de cate ori poti crunt este ca ai nevoie si de odihna iar daca somnul tau e razlet...odihna o vei primi de la Domnul.Domnul Fie Cu Tine!

Catisma 09.09.2010 15:31:38

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 286973)
AI GRIJA DE TINE CATISMA!
ROAGA-TE MULT SI SPUNE-MI SI MIE NUMELE TAU DE BOTEZ DACA L-AI MAI SPUS SI NU L-AM VAZUT IMI CER IERTARE!
Si tine cont de sfatul primit mai sus , nu te duce la reiki, bio...si altele pe moment iti vor da senzatia ca e bine dar in timp lucrurile se vor agrava!
Tine aproape de duhovnic si mergi la el ori de cate ori simti nevoia si roaga-L pe Dumnezeu " pacatele tineretii noastre nu le pomenii Doamne" psalmul 50...defapt duhovnicul stie cel mai bine Iarta-ma ca-ti dau eu sfaturi!
Doamne ajuta!!!

Nu-ti fă probleme, Aurelia, nu fac asa ceva. Îti multumesc mult, Doamne ajută si Dumnezeu să aibă milă si grjiă de noi.

MariusPetre 16.09.2010 15:59:13

Sfatul meu este urmatorul:

- spovedestete, daca este cu putinta impartasestete.
- postiti (miercurea, vinerea si in toate posturile de pe peste an);
- spunetiva rugaciunile de seara / dimineata, iar daca va este cu putinta sa spuneti si paraclisul Maicii Domnului;
- sa sfintiti casa cu mai multi preoti (dumnelor stiu ce trebuie sa citeasca);
- tamaiati / stropiti in fiecare dimineata si seara, si luati pe nemancare anafura / apa sfintita, ungetiva cu mir.
- impodobiti acasa cu icoane (sf. cruce, icoana Mantuitorului, icoana Maicii Domnului, icoana sf. caruia ii purtati numele, si orce icoana doriti). Purtani la dvs. sf. cruce la gat (sa fie sfintita).
- si nu uitati de savarsirea faptelor bune si DUMINICA SI IN SARBATORI sa participati la SF. LITURGIE.

Doamne ajuta, Domnul sa va ajute si sa alunge de la casa dvs. toata necuratia si orce lucrare diavoleasca.

Alexandru08 16.09.2010 17:24:39

Nu mai citi din cartile pr. Argatu,poate are si lucruri bune dar sunt si foarte multe lucruri neortodoxe,iar tu pui accent pe cartile lui.
Intra pe linkul pe care l-am lasat si poti sa asculti predica unui parinte in care spune pe sleau si despre sfaturile pr. Argatu.

http://www.ortodoxmedia.com/inregist...-Sfantului-Duh

poti asculta direct de aici : http://www.ortodoxmedia.com/dn/0262/...ului-Sfant.mp3

Catisma 18.09.2010 21:21:26

Citat:

În prealabil postat de MariusPetre (Post 288938)
Sfatul meu este urmatorul:

- spovedestete, daca este cu putinta...
Doamne ajuta, Domnul sa va ajute si sa alunge de la casa dvs. toata necuratia si orce lucrare diavoleasca.

Vă multumesc. Asa este. Aveti dreptate în tot ce spuneti, o pravilă tinută bine si toate recomandările pe care le-ati pomenit contează foarte mult. Maica Domnului să mă ajute si să ne ajute pe toti.

Catisma 18.09.2010 21:26:50

Citat:

În prealabil postat de Alexandru08 (Post 288967)
Nu mai citi din cartile pr. Argatu,poate are si lucruri bune dar sunt si foarte multe lucruri neortodoxe,iar tu pui accent pe cartile lui.

Nu pun accent pe cărtile lui, Alexandru. Sfaturile Pr. Argatu si ale altor părinti a ca Sfintia Sa mi-au deschis ochii si m-au ajutat foarte mult.

Nici Sfintii Părinti nu sunt perfect de acord unii cu altii. Important e să citesti si să faci o medie. Important e ce se spune, nu cine spune, iar în cazul de fată, părintii vorbesc, într-un procent foarte mare, aceeasi limbă.

„În pustiu luptai cu dracul. Dracul credea în Dumnezeu. Se temea de El. Puteai să‑l ții pe diavol la distanță, de aceea nu mă speriam. Că te trăgea, trăgea haina de sub tine - o blană de piele pe care stăteam lungit noaptea. Se întâmplau multe lucruri. Dar nu era primejdios. Eram totuși liber.”
(Pr. Arsenie Papacioc, făcând o comparatie între viata din închisoare si cea din pustie)

second_choice 22.09.2010 13:48:06

@dragadraga:

Cred ca eu am fost cea cu teoria pastilelor care taie legatura cu divinitatea – si poate s-a inteles gresit , eu lipsind de nuanta exprimarea.

Desi forumul e crestin, asta nu exclude stiinta – in nici un caz, decat pentru cei lipsiti de discernamant. Ba din contra, Dumnezeu ne-a lasat inteligenta pentru a cerceta si descoperi. Iar stiintele sunt instrumente prin care, din diverse perspective, Dumnezeu ne-a oferit posibilitatea sa putem intelege mai bine mecanismul si frumusetea divina. In ceea ce priveste medicii, ei sunt doctorii trupurilor noastre, asa cum preotii sunt doctorii sufletelor noastre. Si alte stiinte au rolul si rostul lor si impact asupra omului. A fi crestin – e doar una din laturile ce ne compun ca oameni, respectiv latura spirituala.

Sfaturile tale le gasesc extrem de pertinente si de echilibrate. Ai nuantat tu in locul meu –la faza cu pastilele si multumesc pentru asta: da, in ultima instanta. Eu consider ca in rezolvarea oricarei probleme de orice tip, o conditie primordiala inspre vindecare este mentinerea constiintei cat mai treaza pe cat cu putinta. Gasesc rar pareri medicale atat de echilibrate in analiza tuturor factorilor si din mai multe perspective.

@Micael: prin tine – am aflat si eu intr-un final cum se numeste ce patesc destul de regulat “paralizia in somn”, hypnagogia. Incepusem deja sa ma clarific din mai multe perspective, insa imi mai lipseau bucati din puzzle. Multam’ mult! Inca o data nu pot sa nu constat ce frumos lucreaza Dumnezeu prin oameni!

@catisma:
Eu cred ca duhovnicul care ti-a dat dezlegarea pt a te sfatui cu oamenii – este un om extrem de intelept, numai prin faptul ca are discernamantul ca adevarul si intelegerea unui lucru e precum un puzzle, nu se afla tot in aceeasi pravalie. Ci este compus din bucatele, exact cum e compus si omul: o parte spirituala, una psihologica, alta psihiatrica, alta de stil de viata si alimentatie, etc.

Si daca el te-a “aruncat” in lume, stiind bine ca Dumnezeu te va conduce catre o rezolvare, fiind constient ca lucrurile sunt complexe si din mai multe perspective – atunci poate ar trebui sa tii cont de acest lucru in introspectia ta asupra problemei – si sa iesi un pic din sfera ca “imi trebuie UN OM care sa ma indrume”. Omul care deja te indruma e chiar duhovnicul tau. El nu a abandonat misiunea, ci a fost constient ca nu e singurul detinator al adevarului, la el fiind doar partea spirituala si ce tine de rosturile in acest sens – pe care de altfel , indiferent prin ce trecem – in calitate de crestini, trebuie sa le urmam. Ba mai mult, fiind la fel de constient ca Dumnezeu ne arata adevarul intr-o forma ori alta.

Asadar, parerea mea este ca numai relaxandu-ti fiinta – atat cat mai poti dupa toate aceste runde nesfarsite – sa faci un prim pas in a iesi din sfera exclusivista a “UNUI OM pe care il cauti”, directionandu-ti asteptarea si cautarea eronat catre/de la acel UN OM – deodata ce si preotul te-a indreptat catre un puzzle, constient fiind de complexitatea situatiei tale si de diversitatea perspectivelor ce trebuie abordate. Si sa iti extragi de la fiecare si sa culegi bucatica cu bucatica informatia – usor usor incepand sa se deschida si porti noi inspre rezolvare.

Suntem indemnati catre o buna masura a lucrurilor – dar nu o putem atinge si intelege, pana nu ne deschidem in fata posibilitatilor si diversitatii perspectivelor, astfel incat sa ne luam gramajele bune din fiecare perspectiva si sa incepem sa ne echilibram mental , trupeste si sufleteste.

Pentru asta cred ca un prim pas ar fi – poate pare usor deraiat – insa cred ca ar fi acceptarea fenomenului si in locul luptei cu el sau opunerii de rezistenta (fiinta fiind panicata undeva in subconstient si terifiata de aceste repetiruri) sa incerci sa il investighezi, devenind atenta la detalii, frecvente, mesaje, imagini, sunete, etc si lansandu-ti mintea deschisa catre asocieri diverse din varii perspective, cu cea spirituala in frunte.

Cu alte cuvinte sa iti iei inima in dinti si sa-ti “cunosti invadatorul”. Cunoscand invadatorul, incepi sa detectezi care parte din tine e vulnerabila si de ce. Usor usor incepi sa te conectezi la sursa problemei, la fisura din tine care a dat loc acestor lucruri si poate asa deschizi si canalul cu divinitatea capatand o mai varie perspectiva asupra lucrurilor.
Pe masura ce faci acest lucru, este important de vazut si o perspectiva medicala (psihologic, psihiatric, alimentatie, sport, etc) – pt a obtine o imagine cat mai buna de ansamblu, in sustinerea si completarea celei spirituale.

Este f posibil ca actionand deodata din varii perspective – sa reusesti sa reiei controlul asupra vietii tale. Sa-ti dai acel declick din care sa poti merge mai departe.

Daca ar fi sa te rogi catre imbunatatirea unui lucru de la Dumnezeu, dupa parerea mea aceea ar fi rugaciunea prin care sa ceri Domnului “darea duhului discernamantului si-al intelegerii lucrurilor”. Daca pleci pe premisa ca il ai deja, cred ca e o premisa eronata – pt ca niciodata nu avem indeajuns discernamant pentru a traduce tot ceea ce traim, simtim si ni se intampla. Suntem limitati in cunoastere si buna judecata si cantarire a lucrurilor.

Trebuie sa ramai deschisa real (la nivelul intregii tale fiinte, nu doar verbal – ci gand, cuvant si actiune) la toate perspectivele, chiar daca temporar nu reusesti sa faci toate asocierile a ceea ce traiesti cu fiecare perspectiva in parte, iar apoi sa le conexezi pt o imagine de ansamblu. Iar fiecare asociere tb facuta cu o buna masura si in echilibru cu celelalte, chiar daca initial ai clatinari si tendinta de-a extremiza. Aceasta se regleaza cu atentie, pas cu pas. Per total ele compun un adevar si apoi si-o cale si-o solutie.

Deocamdata, eu inca detectez la tine o pironire in rosturile bisericesti – ceea ce dincolo de-un prag firesc al acestor lucruri – adaptate pt un om cu o situatie mai deosebita decat a altora – gasesc a fi o extrema periculoasa, prin insasi faptul ca te “inchide” catre restul perspectivelor care vin in sustinerea acestor rosturi, duce la extenuare si o invartire continua in cerc. Si inca unul vicios.

E doar ceea ce eu percep la tine. Sper s-o iei la rece si obiectiv!

Daca ar fi sa spun si mai mult – ti-as mai spune sa iti faci si-un chek-up medical complet pe toate zonele, de regula astfel de socuri si stari prelungite de nesomn, stres, extenuare –care la randul lor afecteaza si celelalte planuri ale vietii (afectiv, emotional, etc)- duc la diverse dereglari si boli in corp. E bine sa le ai in vedere din timp. Totul este interconectat. Nimic nu e de sine statator. Just take care!

Multa sanatate si mult bine!

cristian67 22.09.2010 14:56:19

macar aceste lucruri daca le-ar sti oamenii

CUM INTRA DIAVOLII IN OAMENI :prin cele 7 pacate de moarte(intai ca si gand,apoi ca obsesie,iar apoi ca si a doua natura),prin neincetata lor pomenire,prin impartasania cu nevrednicie,ca pedeapsa pt. rautati. CUM IES DIAVOLII DIN OAMENI:prin post si rugaciune,prin marturisirea pacatelor cu cainta la preot,prin CRUCE care ii arde,prin smerenie,prin pomenirea Preasfantului nume al lui IISUS(NU ESTE ALTA ARMA MAI TARE IN CER SI PE PAMANT)prin ingerul pazitor(dar numai la rugaciunile noastre).

Catisma 22.09.2010 15:59:25

@second_choice

Îti apreciez mereu inteligenta si bunăvointa cu care încerci să vezi fin toate problemele, dar eu deja mă aflu în altă etapă. Multumesc.

Am spus ceva mai de mult că nu mai am de gând să intru aici, cel putin o perioadă, dar am văzut că s-au mai adunat replici si am intrat doar să mai punctez câte ceva.

Doamne-ajută.

floricica 22.09.2010 17:23:35

[quote=IonelS;271160]. Trebuie sa ceri voie duhovnicului tau sa citesti psalmi, dar vezi sa te invete ce si cum legat de cititul lor...Portiunile de psalm care contin blesteme le citesti la modul contemplativ sau deloc...

Scuze de intrebare...
De ce nu se citesc psalmii care contin blesteme?

Catisma 22.09.2010 17:38:48

Citat:

În prealabil postat de floricica
. Scuze de intrebare...

Pentru că sunt considerati niste rugăciuni prea puternice ca să le "ducem" noi, Floricica. Si mie mi-a spus un părinte lucrul ăsta.
La fel ca si rugăciunea de la sfârsitul Acatistului Sf. Ciprian, de pildă. Trebuie binecuvântare de la duhovnic, pentru ele.

costel 22.09.2010 17:55:23

Citat:

În prealabil postat de Catisma (Post 290882)
Pentru că sunt considerati niste rugăciuni prea puternice ca să le "ducem" noi, Floricica. Si mie mi-a spus un părinte lucrul ăsta.
La fel ca si rugăciunea de la sfârsitul Acatistului Sf. Ciprian, de pildă. Trebuie binecuvântare de la duhovnic, pentru ele.

Cititi fratilor Psalmii. In toata Scriptura este prezent Hristos, nu doar in Psalmi. Asa ca nu mai faceti afirmatii de genul ca "psalmii sunt niste rugaciuni prea puternice pentru noi".

Pr.Gheorghe 22.09.2010 17:56:42

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 290880)
Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 271160)
. Trebuie sa ceri voie duhovnicului tau sa citesti psalmi, dar vezi sa te invete ce si cum legat de cititul lor...Portiunile de psalm care contin blesteme le citesti la modul contemplativ sau deloc...

Scuze de intrebare...

"Copilul cu prea multe moase ramane cu buricul netaiat!" spune un proverb romanesc. Asa si aici!

Nu este nici o interdictie speciala si generala in citirea vreunei parti din Sfanta Scriptura. Se cere, dragoste, credinta, blandete, infranare, rabdare. Se mai cere si acceptarea calauzirii in intelegerea cuvantului prin duhovnic. Cam atat; in rest, spor la citit si folos duhovnicesc dupa citit.

Nu trebuie confundata Sfanta Scriptura (Cartea), sau macar Psaltirea (la fel, cartea) cu un panaceu cu efect strict material, ceva cam asa: "iau doua Psaltiri inainte de masa si inca una seara la culcare timp de 10 zile si astept sa moara dracii". In Cartea aceasta minunata se poate afla Cuvantul cel mantuitor al lui Dumnezeu! Intelesul si sensul acestui Cuvant este infinit mai profund si mai vast decat incercam noi sa-L limitam cand zicem: "asta nu se citeste decat in genunchi sau in picioare, ori doar marti sau vineri, ori doar partea fara blesteme si doar cea cu binecuvantari"!

Cuvantul lui Dumnezeu este, totusi, cel mai puternic medicament sufletesc si trupesc! Insa doar pentru cei care-l pun in inima lor si-L implinesc pe el in fapta, nu pentru cei ce doar pun cartea ce-L contine sub cap cand se culca!

Doctori de suflete cu patalama sau fara, de ocazie sau definitivi, aveti grija ca in duhovnicie nu merge cu "Placebo" ci trebuie sa ai "medicamentul cel bun". Grija mare la tratamente, ca nu oricine are acasa dulapul plin cu medicamente si un halat alb (poate-i de baie) in cui este si doctor sau farmacist!

Catisma 24.09.2010 17:17:05

„Omul lumesc înțelege viața în chipul unui raport permanent la lume. Omul duhovnicesc se adâncește în sineși, găsind acolo toate resorturile lumii. Cel lumesc caută să descrie și să înțeleagă ce vede, cel duhovnicesc e orientat spre cele nevăzute. El știe că sensul vieții vine din lucrarea lăuntrică a gândurilor.”

Un tânăr de 20 de ani

anamaria.lupu 24.09.2010 18:37:24

Citat:

În prealabil postat de Catisma (Post 249038)
Asa este, trebuie să găsesc pe cineva. Asta încerc să fac...
M-am spovedit, m-am împărtăsit, am luat toate „măsurile” care se iau în situatia asta, de la bun început. De asta spuneam că „am trecut pe ortodoxie” la modul serios.

În ultimele două nopti am dormit mai bine. Săptămâna trecută am fost răcită si n-am mai putut să merg la molifte (în prezent, merg la molifte si masluri toată săptămâna). S-o fi înrăutătit situatia si din cauza asta. Un alt aspect mai e si faptul că ori de câte ori nu poate dormi, maică-mea stă si citeste toată noaptea - si atunci, de regulă, dorm.

Deci, vineri după-amiază am reusit să merg iarăsi la o moliftă, iar noaptea, maică-mea a citit rugăciuni. Am dormit absolut fără nici un necaz de nici un fel, nici cât musca (desi m-am culcat târziu, dar în faza actuală sâcâielile astea sunt asa de rele, că nu mă lasă să dorm niciodată - nici măcar dimineata).

Am să mai revin, că e târziu.

Doamne-ajută.

Chiar la asta ma gandeam si eu ,ca daca rugaciunile tale pt tine insati nu functioneaza,sa ne rugam noi pt tine.Dumnezeu ,Sfintii si ingerul tau pazitor sa te ocroteasca si sa alunge toate relele din jurul tau,pe toti vrajmasii! Stii ce gand mi-a mai venit? sa mergi la manastire sa iti citeasca un calugar ceva,dezlegarile facute de calugari sunt mult mai puternice decat cele facute de preoti (dupa cum prea bine stii presupun).Asta a fost primul meu gand cand ti-am citit postarea:sa mergi si sa stai cateva zile chiar la o manastire,te rog,incearca.Si am auzit ca daca mergi la mormantul parintelui ARsenie Boca ,la manastirea Prislop are o mare putere si se vindeca oamenii.TE rog mergi si tine-ne la curent cu ce s-a intamplat.Doamne ajuta!
PS:sa ne spui numele tau de botez sa ne rugam pt tine!

anamaria.lupu 24.09.2010 18:46:26

Citat:

În prealabil postat de blue_cat (Post 282647)
prostie? pericol?:))
oamenii acestia au boli psihice si solutia este medicul psihiatru!! este foarte grav ca ea refuza din start un consult de specialitate si cauta solutii care nu exista, desi e evident ca nu dau rezultate, ba chiar s-a simtit foarte deranjata cand jane says i-a dat un sfat bun. (jane says fiind medic...)
un preot te mai poate remonta psihic, te mai poate consilia, dar nu te poate vindeca de o boala psihica. foarte grav e cand oamenii nu constientizeaza asta, au impresia ca totul vine din afara si nu din creierul lor, fug de adevar si din sfaturile pe care le primesc culeg doar ce le convine. de altfel, cei mai multi dintre bolnavii psihic au impresia ca sunt sanatosi.

hai ma? ce treaba au ateii cu psihiatrii? faci niste analogii de toata jalea....
daca problema se rezolva cu medicamente...ei bine asta e, si cancerul tot cu chimioterapie, radioterapie etc se vindeca, si orice boli de pe lumea asta se rezolva cu medicamente. uita-te la oamenii din tarile sarace, fara acces la ingrijiri medicale si vezi ce speranta de viata au. iar problemele psihice nu vad de ce ar fi incadrate la categoria duhovnicesti...in mod sigur exista un diagnostic si un tratament in cazul ei, si daca il accepta poate ca in scurt timp se si vindeca. dar daca va continua sa gandeasca asa, nu are scapare, situatia se poate agrava si spre boli de inima, lipsa unui somn normal ii poate produce alte probleme.

preotii au Har de la Dumnezeu si pot vindeca suflete si minti ! Apostolii cand au primit Duh Sfant au vindecat trupuri,preotii au puterea de a ierta pacatele si vindeca suflete,cu voia Domnului!AR trebui sa va mai documentati sa vedeti cum oameni s-au vindecat de cancer si alte boli,afectiuni prin rugaciune catre Sfantul Nectarie,Pantelimon...fara chimioterapie si alte terapii.Dumnezeu ne-a creat si tot el ne repara!

mehe_i 24.09.2010 18:54:57

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 248321)
Catisma, parera mea e ca trebuie sa gasesti un preot cu har care sa se roage pentru tine, caci ai toate semnele unor atacuri demonice. Gandeste-te de cand au aparut si aminteste-ti toate pacatele pe care le-ai facut , mai ales cele facute inainte cu cativa ani de la debutul acestor tulburari. Marturiseste aceste pacate la spovedanie parintelui si apoi sa se roage pentru tine. E singura solutie pe care o vad.

Toti preotii au acelasi har.

mihele_m 24.09.2010 19:06:04

Citat:

În prealabil postat de Catisma (Post 248289)
Credeam că am spus destul de clar că am binecuvântare să cer sfatul altora si să găsesc orice solutii care mi-ar putea fi recomandate. E bine să cititi cu atentie fiecare rând, pentru că de regulă mă străduiesc să punctez fiecare aspect si să nu las loc pentru întrebări inutile.

Da, e foarte usor si tentant să vii cu explicatia anxietătii sau sfatul de a merge la un psihiatru. Problema psihiatriei, dacă e s-o luăm asa, e iarăsi foarte interesantă din perspectivă ortodoxă. Nu neg că în ultima vreme chiar am nevoie de un suport fiziologic pentru a rezista la privarea de somn si nu exclud niste pastile care m-ar putea ajuta în sensul ăsta, însă tratamentul medicamentos nu înseamnă nimic, fără rezolvarea problemei pe plan duhovnicesc. Aici suntem pe un for ortodox si a expedia problema exclusiv medical nu e nici valabil, nici fezabil.

(Dacă e să insistăm un pic pe aspectul ăsta, a se vedea un volum recent, referitor la faptul că nu există boli psihice, cu contributii importante din partea Părintelui Paisie Aghioritul, dar asta e o altă discutie.)

Am explicat că genul necazuri pe care le am acum sunt doar o formă recentă; în trecut, au avut cu totul altă formă si altă frecventă (reclamată si de alte persoane aici, pe forum, observând tocmai din ce am citit - cititi si cărtile Părintelui Argatu si veti vedea). La început m-au îngrijorat, chiar speriat, dar apoi, citind, am înteles si nu m-am mai temut. Dar mă repet, am mai spus si asta...

M-am întors către Biserică din primul an în care am avut probleme mai serioase, în sensul că erau foarte frecvente si nu stiam despre ce e vorba. La început am conectat necazurile mele cu un incident pe care-l avusem cu niste ani în urmă si la care n-am apucat să mă refer. Bineînteles, pentru cei care optează pentru varianta „psihiatrică”, nici povestea respectivă nu va prezenta plauzibilitate.

Chestia e că desi asta m-a făcut să iau măsuri si să merg la duhovnic, ulterior nu i-am mai dat importantă si mi-am văzut de viata mea ortodoxă, ca să spun asa. Incidentul respectiv chiar n-a mai avut greutate în mintea mea si nu m-am mai gândit la el. Însă de-a lungul anilor, evident, trebuie că am mai făcut pasi gresiti, pentru că problemele au continuat, cu intermitente foarte neregulate, si sub forme foarte diverse. Stadiul în care mă aflu acum este acesta. După tot felul de pătanii, singura modalitate, se pare, este privarea de somn - si, cu bătaie lungă, renuntarea la tot ce a însemnat viata mea normală de până acum, inclusiv munca. Pentru că rezisti la tot, dar nu la lipsa de somn.

Am să mai intru si am să mai povestesc, apropo de momentul care cred eu că a declansat această problemă, dar nu pentru specialisti psihiatri, ci, asa cum am spus, pentru suflete care pot să se folosească în vreun fel de pătania mea.

Pe altă dată.
Doamne-ajută.

Da asa este Diavolul are putere nelimitata ,dar nu-l poate invinge niciodata pe Dumnezeu ,rugativa neincetat si faceti-o din adincul inimi si puterea celui rau va fi din ce in ce mai mica . Din pacate traim intr-o lume in care raul de multe ori invinge binele .Dar sa speram ca va fi mai bine prin post si prin rugaciune despicam si munti . Speranta moare ultima . Incercati si postiti 40 de zile si cititi acatistul Sf,. Ciprian si Acatistul Sf, Vasile cel Mare ,Duhovnicul Dumneavoastra poate vi le-a dat si daca nu intrebatil si rugatil sa va de-a canon pentru a face rugaciune la cele doua acatiste si nu numai .Un Duhovnic stie mai bine decit noi Miriieni .Dumnezeu sa va ajute .

Catisma 24.09.2010 19:30:20

Citat:

În prealabil postat de anamaria.lupu (Post 291457)
Chiar la asta ma gandeam si eu ,ca daca rugaciunile tale pt tine insati nu functioneaza,sa ne rugam noi pt tine.Dumnezeu ,Sfintii si ingerul tau pazitor sa te ocroteasca si sa alunge toate relele din jurul tau,pe toti vrajmasii! Stii ce gand mi-a mai venit? sa mergi la manastire sa iti citeasca un calugar ceva,dezlegarile facute de calugari sunt mult mai puternice decat cele facute de preoti (dupa cum prea bine stii presupun).Asta a fost primul meu gand cand ti-am citit postarea:sa mergi si sa stai cateva zile chiar la o manastire,te rog,incearca.Si am auzit ca daca mergi la mormantul parintelui ARsenie Boca ,la manastirea Prislop are o mare putere si se vindeca oamenii.TE rog mergi si tine-ne la curent cu ce s-a intamplat.Doamne ajuta!

Multumesc mult, Ana. Am să încerc să merg si la Prislop, îl apreciez mult pe Părintele Arsenie Boca. Am făcut mai multe lucruri vara asta. Când o să găsesc momentul potrivit, am să intru si am să mai povestesc, cu sigurantă. Pentru oameni ca voi mai tin topicul ăsta.

Doamne-ajută si îti multumesc mult, am să-ti trimit numele de botez pe privat.

Catisma 24.09.2010 19:33:07

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 290885)
"Copilul cu prea multe moase ramane cu buricul netaiat!" spune un proverb romanesc. Asa si aici!

Nu este nici o interdictie speciala si generala in citirea vreunei parti din Sfanta Scriptura. Se cere, dragoste, credinta, blandete, infranare, rabdare. Se mai cere si acceptarea calauzirii in intelegerea cuvantului prin duhovnic. Cam atat; in rest, spor la citit si folos duhovnicesc dupa citit.

Nu trebuie confundata Sfanta Scriptura (Cartea), sau macar Psaltirea (la fel, cartea) cu un panaceu cu efect strict material, ceva cam asa: "iau doua Psaltiri inainte de masa si inca una seara la culcare timp de 10 zile si astept sa moara dracii". In Cartea aceasta minunata se poate afla Cuvantul cel mantuitor al lui Dumnezeu! Intelesul si sensul acestui Cuvant este infinit mai profund si mai vast decat incercam noi sa-L limitam cand zicem: "asta nu se citeste decat in genunchi sau in picioare, ori doar marti sau vineri, ori doar partea fara blesteme si doar cea cu binecuvantari"!

Cuvantul lui Dumnezeu este, totusi, cel mai puternic medicament sufletesc si trupesc! Insa doar pentru cei care-l pun in inima lor si-L implinesc pe el in fapta, nu pentru cei ce doar pun cartea ce-L contine sub cap cand se culca!

Doctori de suflete cu patalama sau fara, de ocazie sau definitivi, aveti grija ca in duhovnicie nu merge cu "Placebo" ci trebuie sa ai "medicamentul cel bun". Grija mare la tratamente, ca nu oricine are acasa dulapul plin cu medicamente si un halat alb (poate-i de baie) in cui este si doctor sau farmacist!

Multumim, Părinte.

Pr.Gheorghe 25.09.2010 02:32:46

Citat:

Stii ce gand mi-a mai venit? sa mergi la manastire sa iti citeasca un calugar ceva,dezlegarile facute de calugari sunt mult mai puternice decat cele facute de preoti (dupa cum prea bine stii presupun).

Gandul asta nu-i de la Domnul, soro! Grija mare ca, din dragoste pentru unu, te faci smintitoarea multora si nici pe acela, unu, nu-l zidesti! Nu esti zidar, esti doar un copil ce se joaca cu focul!

Grija mare, nu pentru mine, ci pentru sufletul tau!

Chiar crezi ca foloseste cuiva o lista cu preoti dupa valorile pe care doar fratia ta le intelegi! Sau chiar esti numita de Domnul ca sa faci tu lista? Atunci El ce mai face? Sau chiar crezi ca esti in stare sa dai, cu atata siguranta, verdicte? Eu zic ca ti-ar fi mai bine sa ai grija de sufletul tau si sa lasi "medicina dupa ureche" ca-ti face rau, la suflet! Mergi la spovedit, ca te-ai asezat pe un scaun ce nu ti se cuvine!

Sa nu te sminteasca "tonul"; ti-am vorbit dupa pozitia pe care ti-ai ales-o. Ai vrut sa fii invatator, te cert ca pe-un invatator care spune prostii si nu ca pe un suflet nestiutor!

Iarta-ma si Domnul sa te lumineze!

Pr.Gheorghe 25.09.2010 03:21:40

Citat:

În prealabil postat de Catisma (Post 291472)
Multumim, Părinte.

Draga sora, nu m-am implicat decat tangential sau poate la modul general pe acest subiect concret deoarece nu cred ca este o problema reala, sunt sigur, chiar, de asta. Fratia ta ai o problema si nu o bagatelizez fiindca ar fi o rautate din partea mea, dar modul in care se tot pune problema pe acest topic coroborat cu usurinta in a accepta orice sfat si cu invarsunarea de a gasi aici rezolvarea, ma duce cu gandul la posibilitatea ca problema in sine sa nu fie chiar asa de serioasa.

Adica, rezolvarea este simpla (ca numar de pasi, nu ca efort solicitat):
  • mergi la spovedanie in mod regulat (dar cat mai des) si nu astepta sa gasesti duhovnic pe sf. Ioan Gura de Aur, caci spovedania trebuie facuta in fata lui Hristos prin preotul duhovnic. Prin credinta ta, Domnul iti va descoperi duhovnicul potrivit si-ti va spune si cuvantul cel bun;
  • uneste-te cu Hristos prin Impartasanie, dupa sfatul duhovnicului tau;
  • sfinteste prin preot casa si locul sau locurile unde locuiesti, cat de des iti spune duhovnicul; pentru slujba sfestaniei un preot ajunge, nu trebuie un sobor, cum recomanda cineva!!!
  • fa-ti pravila de rugaciune dar nu oricum, dupa ureche, ca asa zice userul (pr.)X ca este bine ci dupa sfatul duhovnicului tau; pravila aceasta poate include si participarea la rugaciuni diverse in biserica si obliga, sigur, la participarea activa la viata Bisericii;
  • pe langa pravila, nu exclude si posibilitatea sau necesitatea colaborarii cu medicul! Nu oricine apeleaza la medic este nebun "la cap" sau il tradeaza pe Hristos! Ba chiar, daca ai nevoie de sanatate Domnul poate lucra (si o face des) si prin medic, astfel implinindu-ti rugaciunea! Dar fiindca esti crestina, tot duhovnicul iti va explica si despre asta.
  • repeta versetul 6 din Psalmul 117, "Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme de ce-mi va face mie omul.", până ce chiar intelegi ce vrea Psalmistul sa spuna.
  • si, "fii credincioasa, nu necredincioasa"! Pentru cel credincios toate sunt cu putinta.
Aici pe forum uneori parca ma uit la televizor, pe canalul AcasaTV si ma ia groaza cand ma gandesc ca unii crestini poate chiar cred ca se vor vindeca, asa pe la biserici virtuale, iar altii poate chiar cred ca fac bine cand se asaza in postura, mult visata si datatoare de marire, a invatatorului-atoatestiutor!

Iarta-ma ca m-am bagat si eu in treaba asta! Singurul lucru pe care-l putem face, cu adevarat folositor, noi, colegii de pe forum, este sa ne rugam pentru fratia ta; restul, tine de viata reala.

Domnul sa fie cu tine, sora draga!

gabriela8 25.09.2010 21:01:19

Citat:

Harul este acelasi! Dumnezeu lucreaza prin orice preot fie calugar sau mirean importanta e si credinta omului !

kiralina 28.09.2010 21:08:54

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 291549)
Gandul asta nu-i de la Domnul, soro! Grija mare ca, din dragoste pentru unu, te faci smintitoarea multora si nici pe acela, unu, nu-l zidesti! Nu esti zidar, esti doar un copil ce se joaca cu focul!

Grija mare, nu pentru mine, ci pentru sufletul tau!

Chiar crezi ca foloseste cuiva o lista cu preoti dupa valorile pe care doar fratia ta le intelegi! Sau chiar esti numita de Domnul ca sa faci tu lista? Atunci El ce mai face? Sau chiar crezi ca esti in stare sa dai, cu atata siguranta, verdicte? Eu zic ca ti-ar fi mai bine sa ai grija de sufletul tau si sa lasi "medicina dupa ureche" ca-ti face rau, la suflet! Mergi la spovedit, ca te-ai asezat pe un scaun ce nu ti se cuvine!

Sa nu te sminteasca "tonul"; ti-am vorbit dupa pozitia pe care ti-ai ales-o. Ai vrut sa fii invatator, te cert ca pe-un invatator care spune prostii si nu ca pe un suflet nestiutor!

Iarta-ma si Domnul sa te lumineze!

Pozitia dumitale,parinte,este pur subiectiva!te-ai simtit pe lista!este de hat,hat,stiut,ca monahii au o mai mare putere in rugaciune decat preotii de mir!viata pe care o duc le confera de la sine un mare plus!asa ca daca va simtiti jignit cumva,rezolvati-va problema in alta parte,nu stergeti pe jos cu cei care puncteza niste realitati!

Pr.Gheorghe 28.09.2010 21:51:13

Citat:

În prealabil postat de kiralina (Post 292793)
Pozitia dumitale,parinte,este pur subiectiva!te-ai simtit pe lista!este de hat,hat,stiut,ca monahii au o mai mare putere in rugaciune decat preotii de mir!viata pe care o duc le confera de la sine un mare plus!asa ca daca va simtiti jignit cumva,rezolvati-va problema in alta parte,nu stergeti pe jos cu cei care puncteza niste realitati!

E, io ce sa mai zic!!!:107:

Doamne si Stãpânul vietii mele,
Duhul trândãviei,
al grijii de multe,
al iubirii de stãpânie
si al grãirii în desert nu mi-l da mie!

Iar duhul curãtiei,
al gândului smerit,
al rãbdãrii si al dragostei,
dãruieste-mi mie, slugii Tale!

Asa, Doamne, Împãrate,
dãruieste-mi ca sã-mi vãd greselile mele
si sã nu osândesc pe fratele meu,
cã binecuvântat esti în vecii vecilor.

Amin.

kiralina 29.09.2010 01:38:16

no,asheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Eugen7 29.09.2010 10:12:06

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 291719)
Harul este acelasi! Dumnezeu lucreaza prin orice preot fie calugar sau mirean importanta e si credinta omului !

e adevarat ca Sfintele Taine sunt valabile savarsite de orice preot, insa conteaza si harismele personale ale preotului. Caci preotul care se curateste (II Timotei 2,21) pentru sfintenie, din ce in ce mai mult, primeste si mai multa putere si Duh Sfant de la Hristos Dumnezeu pentru a ajuta Sfanta Sa Biserica.

Pr.Gheorghe 29.09.2010 13:10:35

Citat:

În prealabil postat de kiralina (Post 292891)
no,asheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Zice Ecclesiastul: "Și eu m-am silit și inima mea a cercetat și a urmărit știința și înțelepciunea și buna chibzuială și mi-am dat seama că răutatea este o nebunie, iar prostia este zănatică răutate.". Incearca sa intelegi!
Sa nu crezi cumva ca-ti dau dreptate in afirmatia ca preotii de manastire (sau poate doar calugarii!!!) sunt mai "buni" in fata Domnului decat pretii de mir. Mai, ce nebunie! De ce crezi ca in "jertfa" sta placerea lui Dumnezeu? De "duhul umilit" ai auzit vorbindu-se? Iar ca preotia preotului de mir este afacere mercantila si nu jertfa la Dumnezeu, ptiu drace, orice calugar te-ar stuchi de i-ai zice asta! Tu esti femeie, banuiesc! Daca eu zic ca femeile sunt mai proaste decat barbatii si mai rele si mai, de ce nu:5:?, mai urate, ce-ai zice despre mine? Ori este nebun, ori este gay, ori este doar misogin (tot nebun,adica).

Cand arunci cu "generalisme" nu te astepta sa fie toata lumea de acord! Iar despre acest "generalism", cu toti preotii de mir mai pacatosi decat orice calugar, iarta-ma, dar eu nu pot sa zic despre o persoana cu astfel de conceptii decat ca: ori este "dusa" si vorbeste gura fara ea, ori lasa sa iasa la iveala frustrari personale, cauzate in timp de cine stie ce situatii, ori nu este ortodoxa (sau chiar de este) si urmareste doar galceva si dezbinarea in Biserica. Inclin sa cred ca fratia ta nu esti in nici una dintre categoriile acestea, nu? Esti doar un crestin autentic, dornic de rai si care cauta cei mai buni indrumatori, fara sa-i batjocoreasca pe cei pe care inca nu-i stie, fie ei mireni sau calugari!

Domnul pacii si al iubirii cu tine!

kiralina 29.09.2010 20:53:16

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 292951)
Zice Ecclesiastul: "Și eu m-am silit și inima mea a cercetat și a urmărit știința și înțelepciunea și buna chibzuială și mi-am dat seama că răutatea este o nebunie, iar prostia este zănatică răutate.". Incearca sa intelegi!
Sa nu crezi cumva ca-ti dau dreptate in afirmatia ca preotii de manastire (sau poate doar calugarii!!!) sunt mai "buni" in fata Domnului decat pretii de mir. Mai, ce nebunie! De ce crezi ca in "jertfa" sta placerea lui Dumnezeu? De "duhul umilit" ai auzit vorbindu-se? Iar ca preotia preotului de mir este afacere mercantila si nu jertfa la Dumnezeu, ptiu drace, orice calugar te-ar stuchi de i-ai zice asta! Tu esti femeie, banuiesc! Daca eu zic ca femeile sunt mai proaste decat barbatii si mai rele si mai, de ce nu:5:?, mai urate, ce-ai zice despre mine? Ori este nebun, ori este gay, ori este doar misogin (tot nebun,adica).

Cand arunci cu "generalisme" nu te astepta sa fie toata lumea de acord! Iar despre acest "generalism", cu toti preotii de mir mai pacatosi decat orice calugar, iarta-ma, dar eu nu pot sa zic despre o persoana cu astfel de conceptii decat ca: ori este "dusa" si vorbeste gura fara ea, ori lasa sa iasa la iveala frustrari personale, cauzate in timp de cine stie ce situatii, ori nu este ortodoxa (sau chiar de este) si urmareste doar galceva si dezbinarea in Biserica. Inclin sa cred ca fratia ta nu esti in nici una dintre categoriile acestea, nu? Esti doar un crestin autentic, dornic de rai si care cauta cei mai buni indrumatori, fara sa-i batjocoreasca pe cei pe care inca nu-i stie, fie ei mireni sau calugari!

Domnul pacii si al iubirii cu tine!

No,parinte,io ti bat!nu arunca pisica in ograda mea,uita-te putin in a ta!cand am afirmat sau insinuat cele insirate de matale?am spus doar ca monahii sunt teoretic,mai puternici in ruga decat preotii de mir!iti dau un exemplu:daca ar veni catisma sa va roage sa ii cititi niste Molifte ale lui Vasile cel Mare,si asta ar insemna ca automat dracul ce o chinuie noaptea sa parcheze in ograda domniei tale,i-ati face dezlegarile?preotii de mir ar face aceste rugi?cu siguranta nu,decat daca sunt inconstienti,nu vrednici.calugarii sunt mai dispusi sa duca astfel de lupte,sunt mai pregatiti si nu au familii.la asta m-am referit si eu si cealalta persoana cand afirmam ca nu se compara rugaciunea unui calugar cu a unui preot de mir!eu nu mi-am gasit leacul la cei cateva zeci de preoti de mir consultati,m-au salvat 3 calugari!no?

Pr.Gheorghe 29.09.2010 21:17:20

Citat:

În prealabil postat de kiralina (Post 293061)
No,parinte,io ti bat!nu arunca pisica in ograda mea,uita-te putin in a ta!cand am afirmat sau insinuat cele insirate de matale?am spus doar ca monahii sunt teoretic,mai puternici in ruga decat preotii de mir!iti dau un exemplu:daca ar veni catisma sa va roage sa ii cititi niste Molifte ale lui Vasile cel Mare,si asta ar insemna ca automat dracul ce o chinuie noaptea sa parcheze in ograda domniei tale,i-ati face dezlegarile?preotii de mir ar face aceste rugi?cu siguranta nu,decat daca sunt inconstienti,nu vrednici.calugarii sunt mai dispusi sa duca astfel de lupte,sunt mai pregatiti si nu au familii.la asta m-am referit si eu si cealalta persoana cand afirmam ca nu se compara rugaciunea unui calugar cu a unui preot de mir!eu nu mi-am gasit leacul la cei cateva zeci de preoti de mir consultati,m-au salvat 3 calugari!no?

Ai duh strain de ortodoxie, soro! Vino, rogu-te pe la mine la parohie poate scapi de el!:65:

Iar despre Molitfele Sfantului Vasile citeste ce am spus pe aici, acum ceva timp si sa stii ca eu chiar cred in ceea ce spun! Pe verificate, din mila Domnului!

Daca dumneata ai patit ceva, bun sau rau, de ce oare toti ceilalti trebuie sa credem ca ceea ce spui dumneata de acum este si adevarat la modul general? Ce se-ntampla cu toti crestinii care nu ajung pe la manastire? Nu au folos, nu-i asa? Ca doar asa ai promulgat fratia ta ca trebuie sa fie!

Iar de bataie, nu mi-i teama, dar Domnului o sa-i placa? Ca poate si eu sunt sluga lui, cine stie, chiar de fratia ta ai doua vase mari in care pui pe preoti: unu de cinste, in care-i asezi pe cei ce-ti plac si unu de necinste in care ii bagi, cu forta, pe toti ceilalti!

Daca eu, preotul Gheorghe (pacatos, dealfel, la Domnul) nu mai trebuie sa mai fac Sfanta Liturghie, striga, soro, in gura mare motivele ca sa auda tot poporul si sa iau si eu aminte! Daca nu o faci, de ce oare? Ori nu ai dovezi, deci nu ma cunosti deajuns (dar Domnul ma cunoaste!!!) si tot asa nu cunosti nici pe multi alti preoti de mir si nici pe toti ieromonahii, ori nu esti in masura sa ma condamni fratia ta, fiindca nu sunt sluga ta si ti-i frica! Daca tot ma batjocoresti (eu am sa fac smerenie cat pot si am sa incerc sa fiu bland, ba chiar sa tac), se vede ca esti tare invartosata spre rau si inca nu ti-ai gasit leacul! Mai cauta, nu in preot, ci in tine buba, ca acolo este! Nu crezi? Eu, preotul, ti-am spus: o data, de doua ori, de trei ori, dar acum gata; ce-i mai mult de la diavol este! Du-te de la mine si fie tie dupa inima ta!

P.S. Cu cineva din preajma fratiei tale Domnul ma trimite sa ma-ntalnesc vineri (de vineri)! Doamne-ajuta!

kiralina 29.09.2010 23:24:36

Parinte,cu matale nu se poate discuta!intelegi ce doresti si rastalmacesti idem!la revedere!

kiralina 29.09.2010 23:36:00

In bisericile de mir pe unde am fost,si nu sunt putine,la slubele saptamanale doar calugari citeau moliftele,daca erau calugari la acele slujbe,indiferent de cati preoti de mir erau.daca nu era vreun calugar,nu se citeau moliftele!toti preotii de mir pe care i-am rugat sa imi citeasca moliftele,m-au refuzat,pe motiv ca is patiti si nu vor probleme.doar calugarii m-au servit!deci pot incropi niste concluzii.daca matale citesti dezlegari,esti eroul zilei,o exceptie,spor!dar catismei i-ati citi dezlegari?ea nu se lupta cu vreun dracusor,ca multi ce vin in bisericile de mir.ea are un drac mare,v-ati simti in stare sa va puneti cu el?cred ca sunteti f tanar si lipsit de experienta,de aici entuziasmul de a va arunca cu capul in apa clocotita!

Pr.Gheorghe 30.09.2010 11:09:29

Citat:

În prealabil postat de kiralina (Post 293106)
doar calugarii m-au servit!deci pot incropi niste concluzii.

:45:

:57:..................... Asta este servire!!!

In Biserica preotul face slujire; din Iubire! Iar slujirea este catre Dumnezeu si catre fratii nostri crestini! Poate de aceea pui accentul mai mare pe preot si nu pe preotie: preotul poate sa te serveasca, dar preotia nu, preotia doar slujeste!!!

Pr.Gheorghe 30.09.2010 11:14:20

Citat:

În prealabil postat de kiralina (Post 293103)
la revedere!

Iarta-ma! mi-ai spus "la revedere" si eu nu ti-am raspuns. La revedere in rai, soro! Domnul sa te izbavesca (mantuiasca)!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:58:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.