Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

Profetul de carton 23.12.2011 18:08:03

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417565)
Ingerii pe care Dumnezeu i-a facut fochisti. Astia pun lemne si carbuni pe foc ca sa-l intretina! Glumesc! Pai crezi tu prietene ca acel foc are nevoie de intretinere? La Dumnezeu TOATE sunt cu putinta. Puterea si vointa lui Dumnezeu il intretine.Este ca si cum ai intreba carul de foc cu care Ilie a fost ridicat de pe pamnant ce fel de combustibil folosea. Sau focul pe care il avea acel car, cum si cu ce era intretinut.Scuza-ma, dar sunt intrebari de copii. Doamne ajuta!

Deci Dumnezeu intretine acel foc, pentru ca fara voia Lui nimic nu se intampla. Multumesc.

stefan florin 23.12.2011 20:34:08

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 417805)
Învățătura rabinică și fariseică intertestamentară nu este normă dogmatică pentru noi, creștinii. Dar deloc! Singura normă de învățătură și adevăr dumnezeiesc este Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament. Ce credeau unii evrei despre Sheol și ce învățau vrăjitoarele (vezi episodul cu Saul și vrăjitoarea din Endor) cu privire la manifestările demonice ale spiritismului nu e treaba noastră. Dacă ajungem să folosim ca argument pentru "nemurirea sufletului" o practică vrăjitorească, am ajuns rău... Dar rău de tot!

Intradevar, invatatura rabinica si fariseica nu e dogma in crestinism, cum nici tinerea adventista a sambetei NU e dogma in crestinism. In schimb nu inseamna ca ei nu au dreptate faptul ca rabinii si fariseii invata ca exista un suflet nemuritor:
"Atunci a vorbit Iisus mulțimilor și ucenicilor Săi,
Zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise;
Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac". Doamne ajuta!

Florin-Ionut 23.12.2011 21:41:41

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 417861)
Deci Dumnezeu intretine acel foc, pentru ca fara voia Lui nimic nu se intampla. Multumesc.

Acel foc este dragostea Lui Dumnezeu. Aceeași dragoste pe unii îi bucură, pentru că pot să răspundă la fel, avînd antrenament din timpul trecerii pe Pămînt. Pe alții însă îi chinuie deoarece răutatea cu care s-au încărcat (mai exact amestecarea cu cel rău) îi împiedică să aibă parte de fericirea primilor. Se folosește aici comparația cu lumina Soarelui care este benefică unui ochi sănătos, dar care cauzează durere unui ochi bolnav. Nu pentru că lumina e rea, ci pentru că ochiul este stricat.

Citiți-l pe Părintele Stăniloae, citiți Sfinții Părinți care au explicat acest foc și veți vedea că asta e concluzia la care ajung.

grasu77 23.12.2011 21:50:07

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417877)
Intradevar, invatatura rabinica si fariseica nu e dogma in crestinism, cum nici tinerea adventista a sambetei NU e dogma in crestinism.

Nu ai nevoie de invatatura rabinica si fariseica pentru a pazi ziua a saptea (sambata). Este suficient sa faci ce a facut si Domnul Iisus Hristos, care a pazit sambata si ne-a invatat si pe noi cum sa o pazim (nu in felul fariseilor).

O problema: daca, la judecata, Domnul Iisus Hristos ma va intreaba de ce am pazit ziua a saptea (sambata), eu am ce sa-i raspund. Simplu: pentru ca asa ai facut si Tu, Doamne. Daca-ti pune si tie aceeasi intrebare, ce ai sa-i raspunzi? De ce tii ziua intaia? Cine ti-a poruncit asa ceva?

P.S. Vezi ca ai intrat in conflict cu Catehismul Ortodox, care indemna la pazirea poruncii a 4-a, adica la pazirea zilei a saptea (sambata). Asa ca, pazirea sambetei este dogma chiar si in ortodoxie. Vezi aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nci-80579.html (punctele 126 si 127).

stefan florin 23.12.2011 22:17:12

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 417905)
Nu ai nevoie de invatatura rabinica si fariseica pentru a pazi ziua a saptea (sambata). Este suficient sa faci ce a facut si Domnul Iisus Hristos, care a pazit sambata si ne-a invatat si pe noi cum sa o pazim (nu in felul fariseilor).

O problema: daca, la judecata, Domnul Iisus Hristos ma va intreaba de ce am pazit ziua a saptea (sambata), eu am ce sa-i raspund. Simplu: pentru ca asa ai facut si Tu, Doamne. Daca-ti pune si tie aceeasi intrebare, ce ai sa-i raspunzi? De ce tii ziua intaia? Cine ti-a poruncit asa ceva?

P.S. Vezi ca ai intrat in conflict cu Catehismul Ortodox, care indemna la pazirea poruncii a 4-a, adica la pazirea zilei a saptea (sambata). Asa ca, pazirea sambetei este dogma chiar si in ortodoxie. Vezi aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nci-80579.html (punctele 126 si 127).

mda...aceeasi melodie care a iesit din top de mult timp (referitor la sambata). Scrie undeva la Geneza la facerea lumii ca :
"La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul...Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi sau LUNI? Doamne ajuta!

osutafaraunu 24.12.2011 00:52:36

Citat:

Intradevar, invatatura rabinica si fariseica nu e dogma in crestinism

Atunci te rog frumos las-o jos că măcăne rău!:76:

Citat:

cum nici tinerea adventista a sambetei NU e dogma in crestinism. In schimb nu inseamna ca ei nu au dreptate faptul ca rabinii si fariseii invata ca exista un suflet nemuritor:
"Atunci a vorbit Iisus mulțimilor și ucenicilor Săi,
Zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise;
Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac". Doamne ajuta!

Cărturarii și fariseii, când se așezau pe "scaunul lui Moise" (ce se găsea în fiece sinagogă) citeau din sulul Torah (cele 5 cărți ale lui Moise). Dă un search pe aceste cărți (de fapt pe întreaga Biblie) și nu vei găsi expresia "suflet nemuritor".

P.S. Dacă tot ești atât de loial învățăturii rabinice, păzești ce propovăduiesc ei cu privire la ținerea sâmbetei? Asta pentru că nu te-ai putut abține să nu arunci pastila cu "sâmbăta NU e dogmă în creștinism"...

osutafaraunu 24.12.2011 00:54:30

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417910)
mda...aceeasi melodie care a iesit din top de mult timp (referitor la sambata).

Știi când zice Hristos că va ieși sâmbăta din "Top Ten [Commandments]"? Când se va nărui Cerul și Pământul:

"Dar mai lesne e să treacă cerul și pământul, decât să cadă din Lege un corn de literă." (Luca 16,17)

grasu77 24.12.2011 08:02:58

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417910)
Scrie undeva la Geneza la facerea lumii ca :
"La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul...Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi sau LUNI? Doamne ajuta!

Da, scrie (dar nu in Geneza - pentru ca zilele sapamanii nu aveau denumirile de stazi). Scrie in Catehismul Ortodox (dar nu scrie cum ai vrea tu - ziua intaia nu e luni ci e duminica). La cap. "Despre sarbatori", punctul. 286 se spune ca "serbam duminica pentru ca este cea dintai zi a creatiunii". Vezi aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ori-80571.html. Daca ziua intaia este duminica, fa un calcul si vezi care este ziua a saptea.

Daca vrei sa vezi care a fost ziua a saptea la creatiune, poti sa incepi mergand invers: de la ziua a saptea de astazi (adica, sambata). Niciodata, de-a lungul timpului, ordinea zilelor saptamanii nu s-a schimbat (a avut grija Dumnezeu de asta). S-a schimbat numerotarea anilor, s-a schimbat ordinea lunilor din an dar la sapatamana nu a putut umbla nimeni (desi s-a incercat).

P.S. In definitiv, tu pazeste ziua a saptea (asa cum spune Porunca). Vezi care este ziua a saptea in ortodoxie. Nu trebuie sa-ti demonstreze un adventist acest lucru.

Profetul de carton 24.12.2011 12:20:15

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 417899)
Acel foc este dragostea Lui Dumnezeu. .

deci dragostea lui Dumnezeu chinuie pe pacatosi, dar si pe demoni? eu nu inteleg cum ar fi aceea...dar, ma rog, am spus ca nivelul meu de intelegere nu-mi permite accesul la astfel de explicatii...

Profetul de carton 24.12.2011 12:21:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 417934)
Știi când zice Hristos că va ieși sâmbăta din "Top Ten [Commandments]"? Când se va nărui Cerul și Pământul:

"Dar mai lesne e să treacă cerul și pământul, decât să cadă din Lege un corn de literă." (Luca 16,17)

Aici Isus vrea sa spuna ca este imposibil ca Legea sa cada. Bineinteles, daca Dumnezeu o retrage, atunci e altceva.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:49:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.