Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Impartasit de Craciun si 1 Ian. - post de sarbatori? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7973)

zaharia_2009 16.01.2010 03:15:59

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201154)
Emoticoanele pe care le folosim arata multe despre gandul cu care scriem. Ele vorbesc mai mult despre noi, decat credem la prima vedere... :103:

Este tirziu in noapte si userii obositi si retrasi la cald dar vazind aceasta ultima postare mi-a venit in minte sa reiau o idee pe care am mai detaliat-o cred ca acum aproape o jumatate de an. Si atunci , ca si astazi , citeva surori energice imi strigau la postarile mele : de ce ne apreciezi asa si mai ales de ce ne apreciezi, cine esti tu sa faci asta, tu esti gurul forumului, cum iti permiti, ce...ne sti tu pe noi, sti tu ce sentimente avem noi, ce trairi, ce nevoi , ce probleme, prin ce drame am trecut, ce vise avem, cit ne nevoim noi, cit zbucium avem, cit de crestine suntem noi ...s.a.m.d.
Acum , un emoticon folosit tradeaza sau exprima un gind, o traire, o parte din noi, o latura a noastra, o particularitate a noastra. Un simplu emoticon... Psihologia ne invata sigur ca oamenii comunica in 3 feluri : verbal, paraverbal si nonverbal.
Verbal : chiar daca interlocutorul nu te vede dar te aude sau iti vede ideile insirate pe o hirtie ,din dialog iti poate spune ,,cine esti".
Paraverbal : reprezinta sistemul de intonatie si accentuare a literelor si cuvintelor pt. a le creste semnificatia, a debitului verbal, a tonului si muzicalitatii exprimarii,a intensitatii vocii,a grimasei si gesticii prin care traduci starea de spirit pe care o ai in timpul dialogului (minie, bucurie, indiferenta, desconsiderare, dezgust, etc).
Nonverbal , sau limbajul trupului : reprezentat de modul de a te inbraca, friza, farda, parfuma, asamblarea culorilor in vestimentatie, manichiura,accesorii vestimentare(baston, umbrela, monoclu, trabuc,ceas de buzunar, tabachera rafinata, servieta, portvizit, portmani, esarfa, etc.).
In dialog, verbalul se exprima fara probleme, paraverbalul are semnele conventionale care permite exprimarea a 98% din intentii (semnul intrebarii simplu si seriat, al exclamarii simplu si seriat, al ultimei litere din cuvint sau a primei sau a oricareia facuta seriat, scrierea ingrosata, cu liniute de unire repetate, scrierea subliniata, folosirea citatelor cu expresii consacrate pt. o anume stare de spirit , a emoticoanelor,etc, etc.) iar nonverbalul il enuntam noi cu o exactitate de 95% atunci cind descriem cum ne inbracam la ofice, la sport,la afaceri, la biserica, acasa, daca ne fardam si cum , daca ne parfumam si cum,sau exprimindu-ne parerile despre altii cind fac sau nu intr-un fel anume.
Cu alte cuvinte , atunci cind se converseaza in scris si deci atunci cind individul este si interesat sa fie cit mai bine inteles din putine rinduri, prin ceea ce scriem putem fi cunoscuti si areciati intr-un procent foarte mare de realitate , >95%. Ne expunem si ne destainuim aproape in totalitate si nu cu mare efort. Dar pentru o persoana cunoscatoare sau chiar mai mult , versata adica cea care este antrenata atit de bine incit cu usurinta poate depista temperamentul , caracterul , personalitatea , echilibrul psihoemotional , sensibilitatile , posibilitatile de a deveni agresiv si formele pe care le poate lua, slabiciunile , s.a.m.d. faptul de a-si cunoaste interlocutorul , fara a-l vedea , este un lucru usor, cu conditia sa fie atent si sa retina ce posteaza in timp.
Deci, dupa ce activezi pe un forum o buna perioada de timp, angrenindu-te in discutii de factura cit mai diversa, persoana ta nu mai este necunoscuta pt. cei interesati. In baza acestei cunoasteri cei mai multi ne catalogam , sumar este adevarat, ca fiind intr-un fel sau altul . Pai si dupa ce apuci de te exprimi intr-un fel anume si te lasi ,,citit" apai dupa aceea poti sa tot retractezi ca nu este asa cum se vede ...pt. ca deja este prea tirziu. Sau situatia in care ne imbulzim cu formule de ''amabilitate staruitoare" ...poate scoate la suprafata lucruri neasteptate. In general noi spunem ca urmarim si ca atacam ,,ideea" , si asa si este in prima instanta, dar prin ea atacam o prostie, o impolitete, o minciuna, o neseriozitate, o slabiciune, o proasta inspiratie sau crestere, o superficialitate, un tupeu obraznic sau nonsalant, un frate cabotin, mercantil sau hedonist,devoalam intentia reala din spatele unui sofism,si in cele din urma chiar falsitatea si impostura, adica o carenta sau un defect al caracterului in ultima instanta.

Pt. toate acestea scrise si demonstrate (dupa stiinta psihologiei) aici invit ,,amatorii" revendicativi (indiferent de sex) sa se gindesca bine inainte de a striga neantului : de unde ma sti tu pe mine? Deoarece acesta are un raspuns simplu : de la tine !

NB: un simplu emoticon ... spune multe !

Fani71 16.01.2010 09:11:19

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201144)
Nu ne inciti, dar o faci...
Draga Fani, e cazul sa recunosti ca ai fost cat se poate de categorica si insistenta cu privire la impartasania deasa, la sfintii, care sunt supusi greselii si la casatoria dintre ortodox si eterodox, ca sa nu mai pomenesc si de ecumenism; asta, ca sa dau cateva exemple.
Indiferent cate argumente s-au adus, sau oricat s-a mentionat optiunea fiecaruia in functie de duhovnic, ai continuat incercarea ta de a ne convinge altfel. Ai recunoscut pe loc ca ai gresit in unele cazuri, ca apoi sa continui pe aceeasi idee ca mai-nainte.
Poate ca iei aceste dialoguri drept niste dueluri verbale, din care trebuie sa iesi invingatoare; poate toti facem acest lucru. Chiar daca purtam un dialog, sa nu uitam ca aceste cuvinte pot avea influenta asupra unora si altora, cu sau fara voia noastra. De aceea trebuie sa acceptam si alta opinie, ca fiind a celuilalt, dar nu suntem obligati sa ne schimbam in functie de ea.

Recunosc ca ai spus ceva intelept aici.
Da, poate prea mult vreau sa ii conving pe altii. De accea poate ca Zaharia a presupus ca as fi membra a cine stie ce organizatie care face special sa intre pe un forum ortodox.. .Ei bine nu, Zaharia, nu ai nimerit-o de loc.

Este o ispita sa vrei mereu sa ii convingi pe altii. Ar trebui sa expunem ce credem ca este adevarul si apoi sa ii lasam pe ceilalti sa mearga mai departe.
Poate fac asta din mandrie, sau poate o fac din entuziasm (penru ca sunt convinsa de niste lucruri si am spirit militant). Nu stiu. In orice caz, este si pericolul unui forum de discutie, poate.
Trebuie sa recunosti ca altii aici sunt si mai transanti si accepta si mai greu alta opinie decat a lor, si asta creaza aici o atmosfera polemica molipsitoare. Ca ei spun ca asta este adevarata opinie ortodoxa, nu schimba nimioc din fondul problemei: si eu cred ca opinia mea este ortodoxa.
;-)
Mi-am propus de mai multe ori sa nu mai polemizez, dar nu am prea reusit. Poate in viitor! Oricum, voi avea din ce in ce mai putin timp.

Fani71 16.01.2010 09:24:11

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 201152)
Pot intelege ca fiind "formata" in occident pretuiesti f mult toleranta (inclusiv religioasa).. dar cum de esti asa de sigura de ceea ce stii? Crezi ca aici lumea din rautate striga ca este foc? Sau chiae ESTE foc?
Am cautat special pt tine o viziune a Sf. Ioan de Kronstadt. Extras:
Si iarasi am mers mai departe, si am intrat într-o biserica impunatoare. Am vrut sa-mi fac cruce, dar Staretul m-a oprit: „Nu se poate! Aici e urâciunea pustiirii!”.

Aceasta biserica era tare mohorâta. Pe masa din altar – stea peste stea; în jur ardeau lumânari de smoala care trosneau ca vreascurile; potirul era plin cu ceva rau mirositor; prescurile – însemnate cu stele; în fata prestolului statea un preot cu fata catranita, iar sub prestol – o femeie, rosie toata, cu stea în frunte, striga de rasuna biserica: „Slo-o-bo-o-da-a!” (Sunt libera!). Doamne fereste, ce grozavie! Oamenii aceia începura sa alerge ca niste smintiti în jurul prestolului, sa tipe, sa suiere, sa bata din palme si sa cânte cântece dezmatate. Si deodata a strafulgerat, s-a auzit bubuitul unui tunet napraznic, pamântul s-a cutremurat, si biserica s-a prabusit: si femeia, si oamenii aceia, si preotul – s-au pravalit cu totii în adâncul beznei – în abis. Doamne fereste si apara, ce grozavie!

Am privit înapoi. Staretul se uita la ceva, m-am uitat si eu. „Parinte, spune-mi, ce este cu aceasta înfricosatoare biserica?” – «Acestia-s „cetatenii cosmosului”, ereticii, cei ce au parasit sfânta si soborniceasca Biserica si au primit inovatiile, care sunt lipsite de harul lui Dumnezeu; în astfel de biserica nu se posteste si nu poti sa te împartasesti!»

Tot articolul:
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...ratata-in-vis/

Of, of, Anna!
Ce inseamna 'lumea'? Lumea inseamna pentru noi cei din jurul nostru, cei care ne influentezea noua gandirea, cei pe care alegem sa ii citim. Tu ai intrat in acest cerc al antiecumenistilor, eu sunt inconjurata de oameni care desi sunt foarte fideli ortodoxiei considera ca este important sa se pastreze legaturile ecumenice cu toate defectele oganismelor oficiale.
Textul pe care il citezi nu vad de ce s-ar referi la ecumenie. Cred ca se refera la oganizatii intr-adevar malefice, masonice antibiserica, new age, sincretiste etc. Ceea ce tot spun eu este ca nu acest gen de ecumenie il spirjin eu.

Fani71 16.01.2010 09:31:15

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 201111)
1. Ai dreptate, prin inductie , te-am facut eretica . Este o mare eroare a mea pt. care ma caiesc si pt. care te rog sa ma ierti. Imi este greu sa ma explic (desi exista o diferenta evidenta intre noi de formatie,intelegere si traire ortodoxa)pt. ca as avea nevoie de citeva ,,foi" dar nu doresc sa intelegi din asta ca sunt oportunist sau demagog aminind ''sine diae". Cel putin pt. acest moment .
2. Am recitit de citeva ori postarile mele si afirm in continuare ca, contin tot ce am vrut sa spun . Este insa de citit cu atentie .Despre raporturile tale eventuale cu orice oculta am afirmat doar ca ,,nu as fi mirat daca ai fi fost sau esti curtata de..." fara sa spun precis sau sa cunosc precis adevarul , a fost o supozitie de interpretare secundara multor atuuri ale tale .Deci nu am divulgat un adevar pe care sa mi-l fi incredintat anterior nici nu am facut o afirmatie clar eronata, a fost o presupunere doar si sper sa nu fi fost si o devoalare accidentala . In cazul acesta ... pt. ce scuze ? Dar pt. ca spui ca ,,poate nu ar fi rau sa-ti cer scuze" atunci : imi cer scuze si te rog sa ma ierti !
Deci, sora Fany, in lipsa elegantei (care gata, s-a terminat !)nu ne ramine decit sa marturisim adevarul :avem instructie , formatie, practica , traire si marturisire diferite . Avem dorinte si metode de implinire diferite. Nu antitetice dar divergente , ne asemanam in general dar in amanunt diferim destul de mult desi provenim din aceiasi ortodoxie-mama romaneasca. Pe semne ca ceva, ceva, in timp s-a petrecut cu noi, stim asta bine fiecare. Dar vorba gheronului Cleopa : ,,...cine vrea sa se mintuiasca cu intrebarea sa calatoreasca " deoarece ,,mintuirea sta intru mult sfat" !
Imi cer iertare la modul general , pt. forma si substanta in punctele in care a fost cazu si de asemenea iert pe cei care astazi cu voie sau fara voie mi-au gresit dorindu-le binecuvintarea Domnului cu pace si liniste !

Nu, nu spunt membra sau 'curtata' a nici unei organizatii oculte. Sunt membra a Bisericii ortodoxe.
Nu mai sunt suparata pe tine, Zaharia. De altfel nu pot sa zic ca am fost, foarte. Doar m-ai iritat putin si de accea si eu am fost mai dura.
Sa incercam sa discutam tinand seama de ceea ce ai spus.

Noesisaa 16.01.2010 10:13:05

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201145)
E o greseala garamaticala intentionata... caci se spune doar in gluma.
Uite, acum stii!

Stiu ca e intentionata. In fine. Esenta este ca nu, nu stiam de zicala aia, ce o fi. Nu-i asa de important, nu stiu de ce faci caz. Si mi-am dat seama ca se spune in gluma, dar necunoscand-o nu prea rezoneaza la mine.

Noesisaa 16.01.2010 10:46:42

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201153)
Nu cred ca scriem aici, cu exceptia unui numar restrans de topice, pentru amuzament. Am observat ca te distrezi; dovada raspunsurile, nu intotdeauna obiective, pe care le dai uneori. Ataci si tu destul de mult prin tonul ironic, asa ca nu e cazul sa te plangi. Si sa nu mai vorbim de rea-vointa... te rog. Eu sper ca nu scrie NIMENI cu rea-vointa, altfel ar fi grav. Si nici atribute nu ti-am "atasat". Eu atac intotdeauna ideea.

Eu cred ca nimeni nu scrie obiectiv, de fapt obiectivitatea nici nu prea exista in realitate, singurul adevar obiectiv fiind Dumnezeu, restul sunt toate adevaruri subiective.

Cat despre amuzament, eu nu inteleg amuzamentul numai ca un motiv de ras si distractie, ci ca ceva care imi mentine interesul si atentia, chiar daca nu include si un element de umor.

Daca tu ataci intotdeauna ideea, foarte bine pentru tine ca poti sa detasezi perfect si intotdeauna persoana de ideile sale. Este destul de greu sa faci asa ceva.

Citat:

Cand facem o critica, e bine sa ne includem, chiar daca numai formal; in felul acesta nu ne situam peste ceilalti si ne indepartam si de ideea ca am fi fara greseala, "caci nu suntem nici unul bun, pana la unul". Poate putina smerenie, in ciuda claritatii pe care o invoci, nu ar strica. Asta ar rezolva multe.
Pai ce rost are includerea asta formala, asa de dragul de a arata smerenie. Smerenia este sau nu este, nu se flutura in dreapta si in stanga ca sa vada lumea sigur, sigur, ca tu esti smerit. Asta se aseamana cu cei care te fac cu ou si cu otet si incheie cu "iarta-ma pe mine, pacatosul"...dar ce rost are? Nu-i asta ipocrizie? Ce rost are sa ma dau mare experta intr-ale smereniei, cand eu nu sunt? Eu sunt cum sunt, smerenia de care vorbesti tu nu este una dintre calitatile mele, am curajul sa o recunosc, pur si simplu structura mea sufleteasca este altfel. Ca asta ma descalifica de la a deveni sfanta in viata, asta e, dar macar nu ma dau ceea ce nu sunt, si oricum sunt tanara, si mai am timp de invatat.

Citat:

Poate te mai gandesti si la acest stil occidental al tau (putini, din cei care scriu pe aici, sunt fara studii, chiar daca nu amintesc atat de des de ele) si vezi ce nu e bine la el. Nu este la latitudinea mea sa o fac.
Sa nu ne punem numai mintea la contributie, ci si inima; este esential pentru un ortodox.
Sa stii ca este foarte greu sa ma convingi ca stilul oriental de a discuta, de a rezolva probleme si de a exprima opinii este dintre cele mai bune. Sigur, stilul occidental are neajunsurile sale, si stiu ca poate parea cuiva invatat cu cel balcanic-oriental prea agresiv, prea radical, prea fara inima, dar este direct, concis, la obiect si fara tot felul de inflorituri nefolositoare. De ce mentionez asta si ca am fost educata in stilul occidental? Nu ca sa ma laud, ci ca sa iti dai seama ca daca poate suna cuvintele mele prea agresiv sau prea direct, nu este fiindca vreau eu sa fiu agresiva si sa pun pe cineva la pamant si ca nu am inima, ci fiindca asa sunt eu invatata sa discut. Dar cred ca stii lucrurile astea, stand de atata timp in occident, nu?

sophia 16.01.2010 13:07:04

Boah, la ce discutii filozofice ati ajuns! Nici nu mai bagati in seama subiectul, sau pe altii care scriu.:13::confused:
Fratilor, fiti calmi, coborati in randul omaneilor! Toti avem dreptul sa gandim, sa avem pareri, fiecare unde a invatat si cine l-a invatat.:103::63:

Noesisaa 16.01.2010 13:13:46

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 201211)
Boah, la ce discutii filozofice ati ajuns! Nici nu mai bagati in seama subiectul, sau pe altii care scriu.:13:
Fratilor, fiti calmi, coborati in randul omaneilor! Toti avem dreptul sa gandim, sa avem pareri, fiecare unde a invatat si cine l-a invatat.:103::63:

Ai dreptate Sophia, doar ca am impresia ca s-a spus ce s-a putut spune pe tema subiectului original, in afara daca vine cineva cu ceva nou, ne invartim in cerc. :1:

Miha-anca 16.01.2010 15:22:03

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 201173)
Stiu ca e intentionata. In fine. Esenta este ca nu, nu stiam de zicala aia, ce o fi. Nu-i asa de important, nu stiu de ce faci caz. Si mi-am dat seama ca se spune in gluma, dar necunoscand-o nu prea rezoneaza la mine.

Nu am facut caz. Doar ti-am dat o scurta explicatie.
Vezi, uite acest "nu stiu de ce faci caz" este un atac inutil.

Noesisaa 16.01.2010 15:32:54

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201247)
Nu am facut caz. Doar ti-am dat o scurta explicatie.
Vezi, uite acest "nu stiu de ce faci caz" este un atac inutil.

Asta este ultima data cand intervin pe subiectul asta, sau cel putin asa sper.
Ce atac inutil? Probabil ca in loc de "nu stiu de ce faci caz" trebuia sa scriu " nu stiu de ce insisti pe tema asta. Unde este atacul totusi, sau unde este jignirea??
Plus ca explicatia ta era inutila, iti dai seama ca nu am crescut pe luna si imi dau seama unde este gluma si unde nu, si unde greseala de gramatica e intentionata sau nu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:43:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.