![]() |
Ce înseamnă cuvintele lui Hristos: „Nu am venit să aduc pace, ci sabie”?
„Nu socotiți că pace am venit să aduc pe pământ; nu am venit să aduc pace, ci sabie”. Așa a grăit Domnul. A se citi: „Nu am venit să împac adevărul și minciuna, înțelepciunea și prostia, binele și răul, dreptatea și silnicia, dobitocia și omenia, nevinovăția și desfrânarea, pe Dumnezeu și pe mamona, ci am adus sabie ca să tai și să le despart, încât să nu se amestece”. Cu ce să le tai și să le desparți, Doamne? Cu sabia adevărului. Ori cu sabia cuvântului lui Dumnezeu, ceea ce e totuna. Fiindcă adevărul este cuvântul lui Dumnezeu, și cuvântul lui Dumnezeu este adevărul.
Apostolul Pavel sfătuiește: „Luați sabia duhovnicească, care este cuvântul lui Dumnezeu”. Iar Sfântul Ioan a văzut în vedenie pe Fiul lui Dumnezeu în mijlocul a șapte sfeșnice, iar din gura Lui ieșea o sabie ascuțită de amândouă părțile. Sabia care iese din gură ce altceva poate fi decât cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul adevărului? Această sabie este mântuitoare pentru lume, nu pacea binelui cu răul. Și atunci, și acum, și din veac și până în veac. Că această înțelegere este dreaptă se vede și din ce spune Hristos în continuare: „Că am venit să despart pe om de tatăl său și pe fiică de mama sa, și pe noră de soacra sa”. Căci dacă fiul merge după Hristos, iar tatăl rămâne în întunericul minciunii, sabia adevărului lui Hristos îi va despărți. Adevărul este mai vrednic de iubit decât tatăl. Și dacă fiica merge după Hristos, iar mama rămâne îndărătnică în tăgăduirea lui Hristos, ce unire poate fi acolo? Oare nu este Hristos mai dulce decât mama? La fel și cu nora și soacra ei. Dar să nu înțelegi strâmb – că cel ce Îl cunoaște și-L îndrăgește pe Hristos trebuie deodată să se despartă trupește de rudele sale. Așa ceva nu scrie. Este destul a fi despărțit cu sufletul și a nu primi în el nimic din gândurile și faptele necredinței; căci, dacă credincioșii s-ar despărți și trupește de necredincioși, s-ar face în lume două tabere potrivnice. Cine i-ar învăța și îndrepta atunci pe necredincioși? Și Domnul Însuși l-a răbdat lângă Sine pe necredinciosul Iuda trei ani în cap. Înțeleptul Pavel scrie: „că se sfințește bărbatul necredincios prin femeia credincioasă și se sfințește femeia necredincioasă prin bărbatul credincios”. În fine, pot să-ți aduc la cunoștință felul în care tâlcuiește duhovnicește aceste cuvinte ale lui Hristos slăvitul Teofilact al Ohridei: „Prin tată, mamă și soacră înțelege tot ce este vechi, iar prin fiu si fiică, tot ce este nou. Așadar, Dumnezeu voiește ca noile și dumnezeieștile Lui porunci și învățături să biruiască toate vechile noastre obiceiuri și deprinderi păcătoase”. Sfântul Nicolae Velimirovici |
Ev. Matei 6, 22-33
Zis-a Domnul către dânșii: luminătorul trupului este ochiul; dacă va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat; iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina, care este în tine, este întuneric, cu cât mai mult va fi întunericul! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul va urâ și pe altul va iubi, sau după unul se va ține și de celălalt nu va avea grijă; nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona. Drept aceea vă spun vouă: să nu vă îngrijiți pentru viața voastră gândind ce veți mânca, ori ce veți bea; nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca. Oare, nu este viața mai mult decât hrana, și trupul, decât îmbrăcămintea? Uitați-vă la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare, și Tatăl vostru cel ceresc le hrănește. Au nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele? Și cine dintre voi, oricât și-ar pune el mintea, poate să-și adauge la statura sa un cot? Iar de îmbrăcăminte ce vă îngrijiți? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, și totuși vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea sa, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre ei. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu în acest fel o îmbracă, oare, nu cu mult mai mult pe voi, o puțin credincioșilor? Deci, să nu duceți grijă zicând: ce vom mânca, sau ce vom bea, sau cu ce ne vom îmbrăca! Că toate acestea le caută păgânii; doar știe Tatăl vostru cel ceresc că aveți nevoie de toate acestea. Ci căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă.
|
Parintele Cleopa , scurt cuvant la Ev. Matei 6, 22-33
Concluzia Evangheliei de astăzi este cuprinsă într-o singură frază: “Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă“ (Matei 6, 33). Zadarnic ne ostenim zi și noapte pentru cele trecătoare. În zadar alergăm fără rost după lucruri nefolositoare care pier odată cu noi. Ba uneori nici somn nu avem, nici sfintele sărbători nu le mai ținem, nici la biserică nu găsim timp să mergem, nici acasă nu ne rugăm, nici cărți sfinte nu citim, nici pe cei bolnavi nu-i cercetăm, nici de moartea cea grabnică și de judecata lui Dumnezeu nu ne mai aducem aminte. Toți dorim cât mai multe. Toți visăm averi, cinste, sănătate și viață fericită. Dar de faptele creștinești, de rugăciune, de iertare, de pocainta și de
Dumnezeu aproape toți uităm. De aceea este în lume atâta suferință și sunt atâtea boli și certuri în familie, pentru că am uitat de Dumnezeu. Am uitat de poruncile Lui, de dragostea Lui, de Biserica Lui, de mântuitoarele învățături ale Sfintei Evanghelii, punând nădejdea numai în mâinile, în mintea și în mândria noastră. Poate de aceea mulți creștini nu au adevărata pace și mulțumire sufletească. Să ne întoarcem din nou la Dumnezeu, la rugăciune, la lucrarea faptelor bune. Dumnezeu ne așteaptă. Să nu ne mai mândrim cu mintea noastră, să nu ne punem nădejdea în mâinile noastre, nici în viața aceasta trecătoare. Ci numai în Dumnezeu să credem, în El să nădăjduim, Lui numai să I ne închinăm, la Biserica lui Hristos să mergem cât mai des și prin pocăință și viață creștinească să lucrăm ogorul mântuirii noastre. În toate cele bune să fim întâi. Și la lucrul mâinilor și la biserică și la milostenie și la post și la rugăciune. Cu mâinile să lucrăm, dar cu mintea să ne rugăm. Cu picioarele să călătorim pe calea vieții, dar cu limba să lăudăm pe Dumnezeu și să dăm sfaturi duhovnicești. Să creștem copiii în frică de Dumnezeu, să trăim în pace cu iubitorii de pace, iar de cei răi, răzvrătitori, eretici și robiți de patimi să ne ferim, ca să nu cădem în cursele lor. Să nu ne biruim nici de mândria hainelor, nici de laudele sau ocara oamenilor, nici de beție sau cumplita desfrânare sau de mulțimea grijilor pământești care stăpânesc astăzi toată lumea. De vom face așa, vom duce aici viață liniștită, vom avea timp mai mult de rugăciune, și vom fi fericiți și pe pământ și în cer. Atunci vom putea cânta împreună cu proorocul David: “Bogații au sărăcit și au flămânzit, iar cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele“ (Psalm 33, 10). Amin. |
Ev. Matei 11, 16-20
Zis-a Domnul: cu cine voi asemăna neamul acesta? Este asemenea copiilor care șed în mijlocul târgului și strigă către alți copii, zicând: v-am cântat din fluier și n-ați jucat; v-am cântat de jale și nu v-ați tânguit. Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, și ei zic: are diavol. Dar a venit Fiul Omului, mâncând și bând, și ei zic: iată om mâncăcios și băutor de vin, prieten al vameșilor și al păcătoșilor. Dar înțelepciunea s-a îndreptățit de către fiii săi. Atunci a început Iisus să mustre orașele în care se făcuseră cele mai multe minuni ale Sale, pentru că nu s-au pocăit.
|
Ap. Romani 10, 11-21; 11, 1-2
Fraților, zice Scriptura: «Tot cel ce crede în El nu se va rușina». Căci nu este deosebire între iudeu și elin, pentru că Același este Domnul tuturor, Care îmbogățește pe toți cei ce-L cheamă pe El, căci: «Oricine va chema numele Domnului se va mântui». Dar cum vor chema numele Aceluia în Care încă n-au crezut? Și cum vor crede în Acela de Care n-au auzit? Și cum vor auzi fără propovăduitor? Și cum vor propovădui, de nu vor fi trimiși? Precum este scris: «Cât de frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc cele bune!». Dar nu toți s-au supus Evangheliei, căci Isaia zice: «Doamne, cine a crezut celor auzite de la noi?». Prin urmare, credința este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos. Dar întreb: Oare n-au auzit? Dimpotrivă: «În tot pământul a ieșit vestirea lor și la marginile lumii cuvintele lor». Dar zic: Nu cumva Israel n-a înțeles? Moise spune cel dintâi: «Voi întărâta râvna voastră prin cel ce nu este poporul (Meu) și voi ațâța mânia voastră cu un popor nepriceput». Isaia îndrăznește și zice: «Am fost aflat de cei ce nu Mă căutau și M-am făcut arătat celor ce nu întrebau de Mine». Dar către Israel zice: «Toată ziua întins-am mâinile Mele către un popor neascultător și împotrivă grăitor». Întreb deci: Oare lepădat-a Dumnezeu pe poporul Său? Nicidecum! Căci și eu sunt israelit, din urmașii lui Avraam, din seminția lui Veniamin. Nu a lepădat Dumnezeu pe poporul Său, pe care mai înainte l-a cunoscut. |
Ev. Matei 11, 20-26
În vremea aceea a început Iisus să mustre orașele în care se făcuseră cele mai multe minuni ale Sale, pentru că nu s-au pocăit. Vai ție Horazine, vai ție Betsaida, căci de s-ar fi făcut în Tir și în Sidon minunile care s-au făcut în voi, de mult, în sac și în cenușă, s-ar fi pocăit! Dar vă spun că Tirului și Sidonului le va fi mai ușor în ziua judecății, decât vouă. Și tu Capernaume, care te-ai înălțat până la cer, până la iad te vei coborâ; căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas până în ziua de astăzi. Dar vă spun că pământului Sodomei îi va fi mai ușor în ziua judecății, decât îți va fi ție. În acel timp, cuvântând, Iisus a grăit: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, pentru că ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți, și le-ai descoperit pruncilor. Da, Părinte, căci așa ai binevoit Tu.
|
Ev. Matei 11, 27-30
Zis-a Domnul ucenicilor săi: toate-Mi sunt date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște pe Fiul, decât numai Tatăl; nici pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni, decât numai Fiul și căruia va voi Fiul să-i descopere. Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni. Luați jugul Meu asupra voastră și vă învățați de la Mine, că Eu sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre; căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară.
|
Ev. Matei 12, 1-8
În vremea aceea mergea Iisus sâmbăta printre semănături, iar ucenicii Lui au flămânzit și au început să smulgă spice și să mănânce. Văzând aceasta, fariseii au zis către Dânsul: iată ucenicii Tăi fac ceea ce nu se cade să facă sâmbăta. Iar El le-a răspuns: au n-ați citit ce-a făcut David, când a flămânzit el și cei care erau cu dânsul? Cum a intrat în casa lui Dumnezeu și a mâncat pâinile punerii înainte, care nu se cuveneau lui să le mănânce, nici celor care erau cu dânsul, ci numai preoților? Sau n-ați citit în lege, că preoții, sâmbăta, în templu calcă sâmbăta și sunt fără de vină? Eu însă vă spun vouă că aici se află Acela care e mai mare decât templul; dacă ați fi știut voi ce înseamnă: milă voiesc, iar nu jertfă, n-ați fi osândit pe cei nevinovați; că Domn este Fiul Omului și al sâmbetei.
|
Ev. Matei 8, 14-23
În vremea aceea, venind în casa lui Petru, Iisus a văzut pe soacra acestuia zăcând și aprinsă de friguri; și s-a atins de mâna ei, iar frigurile au lăsat-o îndată, și s-a sculat și îi slujea Lui. Făcându-se seară, au adus la El mulți îndrăciți și a scos duhurile numai cu cuvântul și pe toți bolnavii i-a tămăduit, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proorocul Isaia, care zice: Acesta neputințele noastre a luat și bolile noastre le-a purtat. Văzând mult popor ămprejurul Său, Iisus a poruncit ucenicilor să treacă de cealaltă parte a mării. Atunci a venit la El un cărturar și I-a zis: Învățătorule, voiesc să Te urmez oriunde vei merge. Dar Iisus i-a răspuns: vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi, însă Fiul Omului nu are unde să-și plece capul. Un altul dintre ucenici Săi I-a zis: Doamne, dă-mi voie să mă duc întâi să îngrop pe tatăl meu. Iisus însă i-a zis: vino după Mine și lasă morții să-și îngroape pe morții lor. Și intrând El în corabie, ucenicii Lui au mers după Dânsul.
|
Ev. Matei 8, 5-13
În vremea aceea, când a intrat Iisus în Capernaum, iată că s-a apropiat de Dânsul un sutaș, rugându-L și grăind: Doamne, servitorul meu zace în casă bolnav, cumplit chinuindu-se. Iisus i-a zis: voi veni și-l voi tămădui. Dar sutașul, răspunzând, a zis: Doamne, eu nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci zi numai cu cuvântul și se va tămădui servitorul meu; căci și eu sunt om sub stăpânirea altora și am sub mine ostași și-i zic acestuia: du-te, și se duce; și celuilalt: vino, și vine; și servitorul meu zic: fă aceasta, și face. Auzind acestea, Iisus S-a minunat și a zis celor care veneau după Dânsul: adevărat vă spun vouă: nici în Israel n-am găsit atâta credință. Drept aceea vă spun că mulți de la răsărit și de la apus vor veni și se vor odihni cu Avraam, cu Isaac și cu Iacob, în împărăția cerurilor; iar fiii împărăției vor fi izgoniți în întunericul cel mai din afară, acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Și a zis Iisus sutașului: du-te, și, după ce ai crezut, fie ție! Și s-a tămăduit servitorul lui în ceasul acela.
|
Ap. Romani 12, 4-5; 15-21
Fraților, precum într-un singur trup avem multe mădulare și mădularele nu au toate aceeași lucrare, așa și noi, cei mulți, un trup suntem în Hristos și fiecare suntem mădulare unii altora; bucurați-vă cu cei ce se bucură; plângeți cu cei ce plâng. Cugetați același lucru unii pentru alții; nu cugetați la cele înalte, ci lăsați-vă duși de spre cele smerite. Nu vă socotiți voi înșivă înțelepți. Nu răsplătiți nimănui răul cu rău. Purtați grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor. Dacă se poate, pe cât stă în puterea voastră, trăiți în bună pace cu toți oamenii. Nu vă răzbunați singuri, iubiților, ci lăsați loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: «A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul». Deci, dacă vrăjmașul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele. |
Ev. Matei 12, 38-45
În vremea aceeaau venit la Iisus unii dintre cărturari și farisei, zicându-I: Învățătorule, voim să vedem de la Tine un semn. Dar Iisus, răspunzând, le-a zis: neam viclean și desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, fără numai semnul lui Iona proorocul. Căci precum Iona a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți, așa va fi Fiul Omului în inima pământului, trei zile și trei nopți. Bărbații din Ninive se vor scula la judecată cu neamul acesta și-l vor osândi, căci ei s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; iată aici este Cineva mai mare decât Iona. Împărăteasa cea de la miazăzi se va scula la judecată cu neamul acesta și-l va osândi, căci ea a venit de la marginile pământului să audă înțelepciunea lui Solomon; și iată aici este Cineva mai mare decât Solomon. Iar când duhul cel necurat a ieșit din om umblă prin locuri fără apă căutând odihnă și nu găsește. Atunci zice: mă voi întoarce la casa mea, de unde am ieșit; și, venind, o află golită, măturată și împodobită. Atunci se duce și ia cu sine alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, locuiesc acolo; și se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele, decât cele dintâi. Așa va fi și cu acest neam viclean.
|
Ev. Matei 12, 46-50; 13, 1-3
În vremea aceea, pe când Iisus propovăduia mulțimilor, iată mama și frații Lui stăteau afară, căutând să vorbească cu Dânsul. Atunci cineva I-a spus: iată mama Ta și frații Tăi stau afară, vrând să vorbească cu Tine. Dar El, răspunzând celui care-I spusese, a zis: cine este mama Mea și cine sunt frații Mei? Și, întinzând mâna spre ucenicii Săi, a zis: iată mama Mea și frații Mei. Că oricine va face voia Tatălui Meu celui din ceruri, acela este fratele Meu și soră și mamă.
În aceeași zi, ieșind din casă, Iisus ședea lângă mare. Și s-au adunat la Dânsul popor mult, încât a trebuit să intre în corabie și să șadă, iar tot poporul sta pe țărmul mării. Și le-a grăit lor multe, în pilde. |
Ap. Romani 15, 17-29
Fraților, în Hristos Iisus am laudă, în cele către Dumnezeu, căci nu voi cuteza să spun ceva din cele ce n-a săvârșit Hristos prin mine, spre ascultarea neamurilor, prin cuvânt și prin faptă, prin puterea semnelor și a minunilor, prin puterea Duhului Sfânt, așa încât de la Ierusalim și din ținuturile de primprejur până la Iliria, am împlinit propovăduirea Evangheliei lui Hristos, râvnind astfel să binevestesc acolo unde Hristos nu fusese numit, ca să nu zidesc pe temelie străină, ci, precum este scris: «Cărora nu li s-a vestit despre El, aceia Îl vor vedea; și cei ce n-au auzit Îl vor înțelege». De aceea am și fost împiedicat, de multe ori, ca să vin la voi. Dar acum, nemaiavând loc în aceste ținuturi și având dorința de mulți ani să vin la voi, când mă voi duce în Spania voi veni la voi. Căci nădăjduiesc să vă văd în trecere și de către voi să fiu însoțit până acolo, după ce mă voi bucura întâi, în parte, de voi. Acum însă mă duc la Ierusalim, ca să slujesc sfinților. Căci Macedonia și Ahaia au binevoit să facă o strângere de ajutoare pentru săracii dintre sfinții de la Ierusalim. Căci ei au binevoit și sunt datori față de ei. Căci dacă neamurile s-au împărtășit de cele duhovnicești ale lor, datori sunt și ei să le slujească în cele trupești. Săvârșind deci aceasta și încredințându-le roada aceasta, voi trece pe la voi, în Spania. Și știu că, venind la voi, cu deplinătatea binecuvântării lui Hristos voi veni.
|
Ev. Matei 13, 3-9
Zis-a Domnul pilda aceasta: iată, a ieșit semănătorul să semene sămânța sa. Și, semănând el, unele semințe au căzut lângă drum și au venit păsările și le-au mâncat. Altele au căzut pe loc pietros unde n-aveau pământ mult, și îndată au răsărit, pentru că n-aveau strat de pământ adânc; iar când a răsărit soarele, s-au pălit și, pentră că n-aveau rădăcină, îndată s-au uscat. Altele au căzut între spini, dar spinii au crescut și le-au înăbușit. Iar altele au căzut pe pământ bun și au dat roadă: una o sută, alta șaizeci, iar alta treizeci. Cine are urechi de auzit să audă. |
Ev. Matei 9, 9-13
În vremea aceea, trecând, Iisus a văzut pe un om cu numele Matei, care ședea la vamă, și i-a grăit lui: vino după Mine! Și, sculându-se, a mers după Dânsul. Iar când ședea Iisus la masă, în casă, mulți vameși și păcătoși au venit și au șezut la masă împreună cu Iisus și cu ucenicii Lui. Și fariseii, văzând una ca aceasta, au zis ucenicilor: pentru ce mănâncă și bea Învățătorul vostru cu vameșii și cu păcătoșii? Iar Iisus, auzind, a zis către ei: n-au trebuință de doctor cei sănătoși, ci cei bolnavi. Ducețivă, așadar, de învățați ce înseamnă cuvintele: milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem la pocăință pe cei drepți, ci pe cei păcătoși. |
Ev. Ioan 17, 1-13
În vremea aceea, ridicându-și ochii Săi către cer, Iisus a cuvântat: Părinte, a venit ceasul! Preamărește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preamărească pe Tine, precum I-ai dat stăpânire peste toată făptura, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui; iar viața veșnică este aceea ca să Te cunoască pe Tine, singurul, adevăratul Dumnezeu și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. Eu Te-am preamărit pe Tine pe pământ și am săvârșit lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac. Și acum Mă preamărește Tu, Părinte, la Tine însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine mai înainte de a fi lumea. An făcut cunoscut numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume; ai Tăi erau, și Mi i-ai dat Mie și cuvântul Tău l-au păzit. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine, pentru că cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor; iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut acum că Tu M-ai trimis. Eu pentru aceștia Mă rog; nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceștia pe care Mi i-ai dat, căci ei sunt ai Tăi, și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele, și M-am preamărit în ei. Mult nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău; pe cei care Mi i-ai dat, i-am păzit și nici unul dintre ei n-a pierit, decât numai fiul pierzării, pentru ca să se împlinească Scriptura. Acum însă Eu vin la Tine și acestea le grăiesc cât sunt în lume, pentru ca bucuria Mea s-o aibă deplin în ei.
|
Ev. Matei 8, 28-34; 9, 1
În vremea aceea, când a trecut Iisus dincolo, în ținutul Gherghesenilor, iată că L-au întâmpinat doi îndrăciți, care ieșeau din morminte, foarte furioși, încât nimeni nu putea să treacă pe drumul acela. Și iată au început să strige și să zică: ce ai cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuiești? Și era departe de ei o turmă mare de porci la păscut. Iar diavolii îl rugau, zicând: dacă ne scoți afară, dă-ne voie să ne ducem în turma de porci. Atunci El le-a zis: duceți-vă! Iar ei, ieșind, s-au dus în turma de porci; și îndată toată turma de porci s-a aruncat de pe țărm în mare și s-a înecat în apă. Atunci păzitorii au fugit și, ducându-se în oraș, au povestit tot ce se petrecuse și cele întâmplate cu cei îndrăciți. Îndată tot orașul a ieșit în întâmpinarea lui Iisus și, văzându-L, L-au rugat să plece din ținutul lor.
Și intrând în corabie, Iisus a trecut dincoace și a venit în orașul Său. |
Ap. Romani 10, 1-10
Fraților, bunăvoința inimii mele și rugăciunea mea către Dumnezeu, pentru Israel, este spre mântuire. Căci le mărturisesc că au râvnă pentru Dumnezeu, dar sunt fără cunoștință, deoarece, necunoscând dreptatea lui Dumnezeu și căutând să statornicească dreptatea lor, dreptății lui Dumnezeu ei nu s-au supus. Căci sfârșitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede. Căci Moise scrie despre dreptatea care vine din lege, că: «Omul care o va îndeplini, va trăi prin ea». Iar dreptatea din credință grăiește așa: «Să nu zici în inima ta: Cine se va sui la cer?», ca adică să coboare pe Hristos! Sau: «Cine se va coborî întru adânc?», ca să ridice pe Hristos din morți! Dar ce zice Scriptura? «Aproape este de tine cuvântul, în gura ta și în inima ta», - adică cuvântul credinței pe care-l propovăduim. Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire. |
Ev. Matei 13, 10-23
În vremea aceea, apropiindu-se de Iisus, ucenicii I-au zis: pentru ce le vorbești lor în pilde? Iar El, răspunzând, a zis: pentru că vouă vi s-a dat să cunoașteți tainele împărăției cerurilor, iar lor nu li s-a dat. Căci celui care are, i se va mai da și îi va prisosi, iar de la cel care nu are, și ceea ce are i se va lua. De aceea le vorbesc în pilde, căci, văzând, nu văd și, auzind, nu aud, nici nu înțeleg. Și se împlinește cu dânșii proorocia lui Isaia, care zice: cu urechile veți auzi, dar nu veți înțelege; și cu ochii veți privi, dar nu veți vedea, pentru că s-a învârtoșat inima poporului acestuia; căci cu urechile aude greu și ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii și să audă cu urechile și cu inima să priceapă și să se întoarcă și Eu să-i vindec. Dar fericiți sunt ochii voștri că văd și urechile voastre că aud. Adevărat vă spun vouă că mulți prooroci și drepți au dorit să vadă cele ce vedeți voi, și n-au văzut, și să audă cele ce auziți voi, și n-au auzit. Deci voi ascultați pilda semănătorului. La cel care aude învățătura împărăției cerurilor și n-o înțelege, vine cel viclean și răpește ceea ce s-a semănat în inima lui; aceasta este sămânța cea semănată lângă drum. Iar cea semănată în loc pietros, acesta este omul care aude această învățătură și îndată o primește cu bucurie, însă nu are rădăcină în sine, ci ține numai o vreme; iar când vine necazul sau prigoana pentru această învățătură, îndată se și leapădă de ea. Cea semănată în spini, acesta este cel care aude această învățătură, dar grija acestei lumi și înșelăciunea avuției îneacă învățătura și o face neroditoare. Iar sămânța semănată în pământ bun, acesta este cel care aude învățătura și o înțelege, deci care aduce roadă, unul o sută, altul șaizeci, iar altul treizeci. |
Ev. Matei 13, 24-30
Zis-a Domnul pilda aceasta: asemenea este împărăția cerurilor omului care a semănat sămânță bună în țarina sa. Dar, pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmașul lui și a semănat neghină printre grâu, apoi și s-a dus. Iar dacă a crescut paiul și a făcut roadă, atunci s-au arătat și neghinele. Și, venind, slujitirii stăpânului casei i-au zis: stăpâne, nu ai semănat tu, oare, sămânță bună în țarina ta? De unde dar are neghină? El le-a răspuns: un om vrăjmaș a făcut aceasta. Iar slujitorii i-au zis: vrei, atunci, să ne ducem și să le plivim? El însă le-a zis: nu! Ca nu cumva plivind neghinele, să smulgeți și grâul împreună cu ele. Lăsați să crească amândouă împreună până la seceriș și atunci, la vremea secerișului, voi zice secerătorilor: pliviți întâi neghinele și le legați snopi, ca să le ardem; iar grâul adunați-l în hambarul meu. |
Ev. Matei 13, 37-43
În vremea aceea, intrând Iisus în casă, s-au apropiat de Dânsul ucenicii Săi, zicând: lămurește-ne pilda neghinelor din țarină. El le-a răspuns, zicând: Cel ce seamănă sămânța cea bună este Fiul Omului, iar țarina este lumea; sămânța cea bună sunt fiii împărăției, iar neghinele sunt fiii celui rău. Vrăjmașul care le-a semănat, este diavolul; secerișul este sfârșitul lumii, iar secerătorii sunt îngerii. Deci, după cum se alege neghinele și se ard în foc, așa va fi la sfârșitul lumii acesteia. Va trimite Fiul Omului pe îngerii Săi și vor aduna din împărăția Sa toate pildele de păcătuire și pe cei ce fac fărădelege; și îi vor arunca pe ei în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Cei drepți vor străluci, atunci, ca soarele în împărăția Tatălui lor. Cel ce are urechi de auzit să audă.
|
Ev. Matei 13, 44-54
Zis-a Domnul pilda aceasta: asemenea este împărăția cerurilor cu o comoară ascunsă în țarină, pe care găsind-o un om, a ascuns-o, și de bucuria ei s-a dus, a vândut tot ce avea și a cumpărat țarina aceea. Iarăși, asemenea este împărăția cerurilor cu un neguțător, care caută mărgăritare bune și aflând un mărgăritar de mult preț, s-a dus, a vândut toate câte avea el și l-a cumpărat. Mai este asemenea împărăția cerurilor cu un năvod aruncat în mare și care a adunat tot felul de pești; iar după ce s-a umplut, l-au tras năvodarii la mal și, șezând, au ales pe cei buni în vase, iar pe cei răi i-au aruncat afară. Așa va fi la sfârșitul lumii: vor ieși îngerii și vor despărți pe cei răi din mijlocul celor drepți și-i vor arunca în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Apoi Iisus i-a întrebat: ați înțeles toate acestea? Iar ei I-au răspuns: da, Doamne. Iar El le-a zis: de aceea orice cărturar cu învățătură despre împărăția cerurilor este asemenea unui om stăpân în casa sa, care scoate din vistieria sa lucruri noi și lucruri vechi. După ce sfârșit pildele aceste, Iisus a plecat de acolo și, venind în Patria Sa, îi învăța în sinagoga lor.
|
Ev. Matei 9, 18-26
În vremea aceea a venit un dregător și s-a închinat lui Iisus, zicând: fiica mea adineaori a murit; dar vino, pune mâna Ta peste ea și va învia. Atunci, sculându-se, Iisus a mers după el împreună cu ucenicii. Și iată, o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, venind din urmă, s-a atins de poala hainei Lui, căci zicea în gândul ei: numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă. Iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Și s-a tămăduit femeia din ceasul acela. Sosind Iisus în casa dregătorului și văzând pe cântăreții din flaut și mulțimea bocind, le-a zis: ieșiți afară, căci n-a murit copila, ci doarme; ei însă râdeau de Dânsul. Dar după ce a fost scoasă afară mulțimea, Iisus, intrând, a luat copila de mână și ea s-a sculat. Și s-a dus vestea aceasta peste tot pământul acela.
|
Ev. Matei 15, 12-21
În vremea aceea, când s-au apropiat de Iisus, ucenicii Săi I-au zis: Tu știi că fariseii, când au auzit acest cuvântul, s-au scandalizat? Iar El, răspunzând, le-a zis: orice sad, pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc, va fi smuls din rădăcină. Lăsații pe dânșii; căci sunt călăuze oarbe, orbilor; și dacă un orb călăuzește pe un alt orb, vor cădea amândoi în groapă. Atunci Petru I-a zis: lămurește-ne nouă pilda aceasta. Iar Iisus le-a grăit: oare, și voi sunteți nepricepuți? Dar nu înțelegeți că tot ce intră în gură se duce în pântece și apoi se aruncă afară? Pe când cele ce ies din gură pornesc din inimă și acelea spurcă pe om? Căci din inimă pornesc toate gânduri rele, omorurile, adulterele, desfrânările, furtișagurile, mărturiile mincinoase, blasfemiile. Deci acestea sunt cele care spurcă pe om; dar a mânca cu mâini nespălate nu spurcă pe om. Iar, după ce a ieșit de acolo, Iisus s-a dus în părțile Tirului și ale Sidonului.
|
Ev. Matei 16, 6-12
Zis-a Domnul ucenicilor Săi: luați aminte și păziți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor. Ei însă se gândeau în sine și ziceau: ne zice așa pentru că n-am luat pâine. Dar Iisus, cunoscându-le gândul, le-a grăit lor: pentru ce gândiți în voi înșivă, puțin credincioșilor, că n-ați luat pâine? Oare, tot nu înțelegeți, nici nu vă aduceți aminte de cele cinci pâini - la cei cinci mii de oameni, și câte coșuri ați luat? Nici de cele șapte pâini - la cei patru mii de oameni, și câte coșuri ați luat? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am spus vouă, ci să vă păziți de aluatul fariseilor și al saducheilor? Atunci au înțeles că le-a spus să se păzească nu de aluatul pâinii, ci de învățătura fariseilor și a saducheilor.
|
Ev. Matei 16, 24-28
Zis-a Domnul ucenicilor Săi: dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-și scape sufletul său îl va pierde pe el; iar cine își va pierde sufletul pentru Mine îl va afla. Pentru că ce-i va folosi omului, dacă ar câștiga lumea toată, iar sufletul său își va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său? Căci are să vină Fiul Omului în slava Tatălui Său, cu îngerii Săi, și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale. Adevărat vă spun vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moarte până ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind în împărăția Sa.
|
Ev. Matei 12, 30-37
Zis-a Domnul: cine nu este cu Mine este împotriva Mea; iar cine nu adună cu Mine risipește. De aceea vă spun vouă că orice păcat și orice hulă se va ierta oamenilor, dar blasfemia împotriva Duhului Sfânt nu se va ierta oamenilor. De va fi zis cineva vreun cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar de va fi zis cineva împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui nici în veacul de acum, nici în cel viitor. Ori spuneți că pomul este bun și e bună și roada lui, ori spuneți că pomul e rău și este rea și roada lui, căci după roadă se cunoaște pomul. Pui de năpârci, cum ați putea să grăiți cele bune, când voi sunteți răi? Căci din prisosința inimii grăiește gura. Omul cel bun scoate cele bune din comoara cea bună a inimii sale; pe când omul cel rău, din comoara cea rea a inimii sale, scoate cele rele. Însă vă spun că pentru orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală de el în ziua judecății. Căci din cuvintele tale vei fi găsit fără vină, și din cuvintele tale vei fi osândit.
|
Ev. Matei 20, 1-16
Zis-a Domnul pilda aceasta: asemenea este împărăția cerurilor unui om stăpân în casa sa, care a ieșit dis-de-dimineață, ca să tocmească lucrători la via sa; și învoindu-se cu lucrătorii cu câte un dinar pe zi, i-a trimis în via sa. Ieșind apoi pe la ceasul al treilea, a văzut pe alții stând în târg fără lucru și le-a zis și acelora: duceți-vă și voi în vie și ce va fi cu dreptul vă voi da; iar ei s-au dus. Ieșind iarăși pe la ceasul al șaselea și al nouălea, a făcut la fel. Pe la al unsprezecelea ceas, ieșind iarăși, a găsit pe alții stând fără lucru și le-a zis: de ce ați stat aici toată ziua fără lucru? Ei i-au răspuns: pentru că nu ne-a tocmit nimeni. El le-a zis: duceți-vă și voi în via mea și ce va fi cu dreptul veți lua. Iar când s-a făcut seară, stăpânul viei a zis către ispravnicul său: cheamă pe lucrători și le dă plata, începând de la cei de pe urmă până la cei dintâi. Deci, venind cei de la ceasul al unsprezecelea, au luat fiecare câte un dinar. Când au venit cei dintâi, socoteau că vor lua mai mult, dar au luat și ei tot câte un dinar de fiecare. După ce au luat dinarii, cârteau împotriva stăpânului casei, zicând: aceștia de pe urmă au lucrat numai un ceas și la plată î-ai făcut deopotrivă cu noi care am dus greul și zăduful zilei. Dar el, răspunzând, a zis unuia dintre ei: prietene, nu-ți fac nici o nedreptate; oare, nu cu un dinar te-ai învoit mine? Ia-ți ce este al tău și pleacă. Dacă voiesc să-i dau și acestuia de pe urmă ca și ție, oare, nu-mi este îngăduit să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este pizmaș, pentru că eu sunt bun? Tot așa vor fi cei de pe urmă întâi și cei dintâi pe urmă, că mulți sunt chemați, dar puțini aleși.
|
Ev. Matei 21, 43-46
Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: adevărat vă spun vouă că se va lua de la voi împărăția lui Dumnezeu și se va da neamului care va face roadele ei. Cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma; iar peste cine va cădea ea, îl va spulbera. Iar mai marii preoților și fariseii, ascultând pildele Lui, au înțeles că despre ei vorbește și căutau să-L prindă, dar se temeau de popor, pentru că îl socotea prooroc.
|
Ev. Matei 17, 14-23
În vremea aceea, iată s-a apropiat de Iisus un om, îngenunchind înaintea Lui și zicând: Doamne, miluiește pe fiul meu, că este lunatec și pătimește rău: de multe ori cade în foc și de multe ori în apă. Și l-am adus la ucenicii Tăi, dar n-au putut să-l vindece. Iar Iisus, răspunzând, a zis: o, neam necredincios și îndărătnic! Până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceți-l aici la Mine. Și l-a certat Iisus și diavolul a ieșit din el, și copilul s-a tămăduit chiar în ceasul acela. Atunci, apropiindu-se de Iisus când era singur, ucenicii I-au zis: de ce noi n-am putut să-l scoatem? Iar Iisus le-a răspuns: din pricina necredinței voastre; căci adevărat vă spun vouă că: de veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia, mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi cu neputință pentru voi. Dar acest neam de diavoli nu iese decât numai cu rugăciune și cu post. Pe când străbăteau ei Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului are să fie dat în mâinile oamenilor și-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Iar ucenicii s-au întristat foarte. |
Ev. Matei 23, 29-39
Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: vai vouă, cărturarilor și fariseilor! Pentru că voi zidiți mormintele proorocilor și împodobiți gropile drepților, și ziceți: dacă am fi fost noi în zilele părinților noștri, n-am fi fost părtași cu ei la vărsarea sângelui proorocilor. Drept aceea înșivă mărturisiți despre voi că sunteți fii ai celor ce au omorât pe prooroci. Dar voi umpleți cu vârf măsura părinților voștri. Șerpi, pui de năpârci, cum veți scăpa de osânda Gheenei? De aceea, iată, Eu trimit la voi prooroci și înțelepți și cărturari; dintre ei veți ucide și veți răstigni, dintre ei veți bate în adunările voastre și îi veți goni din oraș în oraș, ca să cadă asupra voastră tot sângele drepților, care s-a vărsat pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-ați omorât între templu și altar. Adevărat vă spun vouă că vor veni toate acestea peste neamul acesta. Ierusalime, Ierusalime, cel care ai omorât pe prooroci și ai ucis cu pietre pe cei trimiși la tine; de câte ori am vrut să adun pe fiii tăi, după cum își strânge găina puii săi sub aripi, dar n-ați vrut! Iată casa voastră vi se lasă pustie. Căci vă spun că de acum nu Mă veți mai vedea, până când nu veți zice: binecuvântat este Cel care vine în numele Domnului.
|
Ev. Marcu 2, 18-22
În vremea aceea, ucenicii lui Ioan și ai fariseilor obișnuiau să postească. Ei au venit și au zis lui Iisus: de ce ucenicii lui Ioan și ai fariseilor postesc, iar ucenicii Tăi nu postesc? Dar Iisus le-a răspuns: pot, oare, fii nunții să postească cât timp este mirele cu ei? Cât timp au mirele cu ei nu pot să postească. Dar vor veni zile, când se va lua Mirele de la ei, și atunci, în acele zile, vor posti. Nimeni nu coase un petec de postav nou la o haină veche; altminteri petecul nou întinde de haina veche și mai rea se face ruptura. Nimeni iarăși nu pune vin nou în burdufuri vechi; altminteri vinul cel nou va sparge burduful și se varsă vinul și burdufurile se nimicesc; ci se cuvine să se pună vinul nou în burdufuri noi.
|
Ev. Marcu 4, 1-9
În vremea aceea a început Iisus să învețe lângă mare și s-a adunat la Dânsul popor mult, încât El a intrat în corabie și ședea pe mare, iar toată mulțimea sta lângă mare, pe uscat. Și îi învăța mult în pilde și, în învățătura Sa, le zicea: ascultați! Iată a ieșit semănătorul să semene. Și s-a întâmplat, când semăna, că o sămânță a căzut lângă drum și păsările cerului au venit și au mâncat-o; iar alta a căzut pe pietriș, unde n-avea pământ mult, și îndată a răsărit, pentru că n-avea pământ adânc; dar, răsărind soarele, s-a pălit și, neavând rădăcină, s-a uscat. Altă sămânță a căzut în mărăcini și au crescut mărăcinii și au înecat-o și n-a dat rod; iar altele au căzut în pământ bun și, înălțându-se și crescând, au dat roade, aducând: una treizeci, alta șaizeci, iar alta o sută. Apoi le-a zis: cine are urechi de auzit să audă.
|
Ev. Marcu 5, 1-20
În vremea aceea a venit Iisus pe țărmul celălalt al mării, în ținutul Gadarenilor. Iar după ce a ieșit El din corabie, L-a întâmpinat îndată un om, din mormintele de acolo, cu duh necurat, care avea locuința în peșterile de îngropăciune. Și nimeni nu putea să-l lege nici măcar în lanțuri de fier, pentru că de multe ori fusese legat în obezi și cu lanțuri de fier și el rupsese lanțurile și obezile le sfărâmase; și, fiindcă nimeni nu putea să-l domolească, era el întotdeauna, noaptea și ziua, prin munți și prin peșteri de îngropăciune, țipând și izbindu-se de pietre. Dar, văzându-L de departe pe Iisus, a alergat și s-a închinat Lui și, strigând cu glas mare, a zis: Ce este între mine și Tine Iisuse, Fiul lui Dumnezeu cel prea înalt? Te jur pe Dumnezeu să nu mă chinuiești; pentru că îi zicea: ieși, duh necurat, din omul acesta. Și l-a întrebat: care îți este numele? Și I-a răspuns: legiune îmi este numele meu, pentru că suntem mulți. Dar se rugau de El stăruitor ca să nu-i trimită afară din ținutul acela. Iar acolo, lângă munte, era o turmă mare de porci, care păștea. Deci se rugau de El și ziceau: trimite-ne pe noi în acești porci, ca să intrăm în ei. Și Iisus le-a dat voie. Atunci, ieșind, duhurile necurate au intrat în porci și turma, ca la două mii de porci, s-a aruncat de pe țărm în mare și s-a înecat în apă. Iar cei care păzeau porcii au fugit și au dat de veste în oraș și prin sate. Și au venit oamenii să vadă ce s-a întâmplat. Și s-au dus la Iisus și au văzut pe cel care fusese îndrăcit șezând jos, îmbrăcat și întreg la minte, el care avusese o legiune de diavoli, și s-au înfricoșat. Iar cei care văzuseră le-au povestit cum s-a întâmplat cu cel îndrăcit și cu porcii. Atunci ei au început să-L roage să se ducă din ținuturile lor. Iar, când a intrat în corabie, cel care fusese îndrăcit se ruga ca să-l ia cu Dânsul. Iisus însă nu l-a lăsat, și i-a zis: mergi în casa ta, la ai tăi și spune-le cât bine ți-a făcut ție Domnul și cum te-a miluit. Iar el s-a dus și a început să vestească în Decapole, cât bine i-a făcut Iisus lui; și toți se minunau.
|
Ev. Marcu 5, 22-24; 35-43; 6-1
În vremea aceea a venit la Iisus unul din mai marii sinagogii, cu numele Iair și văzându-L a căzut la picioarele Lui și L-a rugat stăruitor, zicându-I: fiica mea este pe moarte; vino de-Ți pune mâinile peste ea, ca să scape și să trăiască. Și a mers Iisus împreună cu el și după Dânsul a mers mult popor,care Îl împresura. Pe când El încă vorbea, au venit de la casa mai marelui sinagogii, spunându-i: fiica ta a murit; de ce mai ostenești pe Învățătorul? Dar Iisus, îndată ce a auzit cuvântul care s-a grăit, a zis câtre mai-marele sinagogii: nu te teme! Crede numai. Și n-a lăsat pe nimeni să meargă după Dânsul, decât numai pe Petru și pe Iacob și pe Ioan, fratele lui Iacob. Și, ajungând la casa mai marelui sinagogii, au văzut tulburarea și pe cei ce plângeau și se tânguiau mult. Și, intrând înăuntru, le-a zis: de vă tulburați și plângeți? Copila n-a murit, ci doarme. Dar ei râdeau de Dânsul. Iar El, scoțând pe toți afară, a luat cu Sine pe tatăl copilei, pe mama ei și pe cei ce erau cu Dânsul, și au intrat unde zăcea copila. Și apucând mâna copilei, i-a zis: talita cumi, care se tâlcuiește: copilă, ție îți zic: scoală-te. Iar copila s-a sculat în clipa aceea și umbla, căci era de doisprezece ani. Și s-au minunat cei de față cu uimire adâncă. Dar Dânsul le-a poruncit cu stăruință, ca nimeni să nu afle de aceasta. Apoi le-a zis să-i dea copilei să mănânce.
După ce a ieșit de acolo, s-a dus în orașul Său, iar ucenicii au mers după Dânsul. |
Ev. Marcu 6, 45-53
În vremea aceea Iisus a îndemnat pe ucenicii Săi ca să intre în corabie și să meargă înaintea Sa, de cealaltă parte, spre Betsaida, până ce El va da drumul mulțimii. Iar după ce le-a dat drumul, s-a dus în munte să se roage. Când s-a înserat, corabia era în mijlocul mării, iar El era singur pe țărm. Și i-a văzut pe ucenici cum se munceau vâslind, căci vântul era împotriva lor; iar spre a patra strajă a nopții, a venit la ei, umblând pe mare, și voia să treacă pe lângă ei. Dar lor, când L-au văzut umblând pe mare, li s-a părut că este o nălucă și au strigat tare, pentru că toți L-au văzut și s-au înfricoșat. Însă El îndată a vorbit cu dânșii, și le-a zis: îndrăzniți! Eu sunt, nu vă temeți. Apoi s-a suit la ei în corabie și a încetat vântul. Iar ei erau uimiți peste măsură de mult și se mirau între dânșii, pentru că nu pricepuseră nimic din minunea pâinilor, deoarece inima lor era împitrită. Și trecând marea au venit în ținutul Ghenizaretului.
|
Și L-au întrebat pe El fariseii și cărturarii: Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile nespălate? Iar El le-a zis: Bine a proorocit Isaia despre voi, fățarnicilor, precum este scris: "Acest popor Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine". Dar în zadar Mă cinstesc, învățând învățături care sunt porunci omenești. Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, țineți datina oamenilor: spălarea urcioarelor și a paharelor și altele ca acestea multe, pe care le faceți. Și le zicea lor: Bine, ați lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să țineți datina voastră! Căci Moise a zis: "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta", și "cel ce va grăi de rău pe tatăl său, sau pe mama sa, cu moarte să se sfârșească". Voi însă ziceți: Dacă un om va spune tatălui sau mamei: Corban! adică: Cu ce te-aș fi putut ajuta este dăruit lui Dumnezeu, nu-l mai lăsați să facă nimic pentru tatăl său sau pentru mama sa. Și astfel desființați cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră pe care singuri ați dat-o. Și faceți multe asemănătoare cu acestea. Și chemând iarăși mulțimea la El, le zicea: Ascultați-Mă toți și înțelegeți: Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă. De are cineva urechi de auzit să audă. Marcu 7, 5-16
|
Și chemând iarăși mulțimea la El, le zicea: Ascultați-Mă toți și înțelegeți: Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă. De are cineva urechi de auzit să audă. Și când a intrat în casă de la mulțime, L-au întrebat ucenicii despre această pildă. Și El le-a zis: Așadar și voi sunteți nepricepuți? Nu înțelegeți, oare, că tot ce intră în om, din afară, nu poate să-l spurce? Că nu intră în inima lui, ci în pântece, și iese afară, pe calea sa, bucatele fiind toate curate. Dar zicea că ceea ce iese din om, aceea spurcă pe om. Căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele, desfrânările, hoțiile, uciderile, adulterul, lăcomiile, vicleniile, înșelăciunea, nerușinarea, ochiul pizmaș, hula, trufia, ușurătatea. Toate aceste rele ies dinăuntru și spurcă pe om. Și ridicându-Se de acolo, S-a dus în hotarele Tirului și ale Sidonului și, intrând într-o casă, voia ca nimeni să nu știe, dar n-a putut să rămână tăinuit. Marcu 7, 14-24
|
Și ridicându-Se de acolo, S-a dus în hotarele Tirului și ale Sidonului și, intrând într-o casă, voia ca nimeni să nu știe, dar n-a putut să rămână tăinuit. Căci îndată auzind despre El o femeie, a cărei fiică avea duh necurat, a venit și a căzut la picioarele Lui. Și femeia era păgână, de neam din Fenicia Siriei. Și Îl ruga să alunge demonii din fiica ei. Dar Iisus i-a vorbit: Lasă întâi să se sature copiii. Căci nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor. Ea însă a răspuns și I-a zis: Da, Doamne, dar și câinii, sub masă, mănâncă din fărâmiturile copiilor. Și Iisus i-a zis: Pentru acest cuvânt, mergi. A ieșit demonul din fiica ta. Iar ea, ducându-se acasă, a găsit pe copilă culcată în pat, iar demonul ieșise. Marcu 7, 24-30
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:25:49. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.