Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Cele OPT EREZII ale "FERICITULUI" AUGUSTIN, ERETICUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17756)

AlinB 25.03.2015 21:53:45

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 586210)
Asta e din ciclul: teologii ale căror păreri nu se potrivesc cu a noastră, pe ăia nu trebuie să-i dai. Teologii se împart în două categorii: cei care susțin (sau mi se pare mie că susțin) ceea ce vreau eu să cred, aia fiind ortodocși, și cei care susțin altceva, ăia fiind - cu influențe protestante, cu influențe ecumenice, etc.

Cu alte cuvinte: cine zice ca mine are dreptate, cine nu zice ca mine nu prea are dreptate. Să trăiască la mulți ani INFAILIBILITATEA PERSONALĂ ca și criteriu după care judecăm totul.

Practica comunista.
Daca nu ne place unul, gasim noi o metoda sa-l discreditam.

Poate a scris candva ceva care nu e bun. Poate o facut ceva candva.
Cand era copil o tras de matza coada vecinului. A spart un geam.
Nu a jucat cand am cantat noi. N-a cantat cand am avut noi chef de jucat.
etc.

O infinitate de optiuni.

Orice doar sa nu imi asum consecintele unei afirmatii a mele, sa ma fac de ridicol afirmand ca da, din convingerile mele deriva ideea ca dacii, desi la fel de idolatri (inclusiv jertfe umane, ca aztecii), au fost vrednici de mantuire, japonezii, chinezii, un intreg continent de amerindieni, etc. nu.

Ca Dumnezeu da, poate sa refuze mantuirea unui chinez care a murit pentru El, doar pentru ca n-a avut acte de botez ortodox.

Ca da, mai degraba mantuieste un curvar, un betiv, unul care a dat pe la biserica doar pe la Pasti si nici atunci mereu, care n-a stiut ce inseamna Evanghelie, iertare, iubire etc. doar asa..pentru rugaciunile preotului si o mana de coliva si cateva sticle de vin dar a avut certificat de botez ortodox decat unul care a fost poate un om vertifical si cea mai mare "vina" a lui a fost ca n-a auzit de Hristos.

Chestiile astea denota oameni singuratici, certati cu cei din jur, izolati de ei prin multe alte probleme si defecte de caracter, privati de compasiune, dar care si-au gasit refugiul facand pe teologii "puri in credinta" pe Internet, predicand de fapt un Dumnezeu uracios, nedrept si nemilos, dupa chipul si asemanarea sufletului lor.

GMihai 25.03.2015 22:01:00

Alin, există o specie de oameni pentru care "dreptatea", "bunătatea", ba chiar și "Dumnezeu" nu sunt valori esențiale. Oricât de dur ar suna, ăsta e adevărul.

Valoarea fundamentală pentru această specie este apartenența la un club exclusivist. "NUMAI NOI NE MÂNTUIM; VOI ĂILALȚI NU !!!!!" "NUMAI NOI AVEM; VOI NU AVEȚI !!!!" "NOI; NOI; NOI !!!!! (A se citi - EU; EU; EU!).

Dacă mâine ar fi, printr-un miracol, convinși că nu numai orotodocșii se mântuiesc, ar renunța să mai fie ortodocși, pentru că apartenența la ortodoxie ar înceta subit să le furnizeze materialul necesar hrănirii acestei bolnăvicioase sete de superioritate.

Valabil și pentru unii dintre catolici, mahomedani etc. Este o boală spirituală care transcede granițele confesionale.

Igor_Paslusnik 25.03.2015 22:04:35

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586213)
Insa concluzia ta, personala (ma rog, si a lui Emilian al nostru) "doar ortodocsii se mantuiesc" din pacate, pentru orgoliile voastre de pretinsi teologi, nu se gaseste in teologia ortodoxa.

Păi nu ți-a pus fratele Igorelu, Scrisoarea Sfântului Mitropolit Ignatie Briancianinov ?

Ce reprezintă Scrisoarea Sfântului, pentru tine? Îți este și ție adresată.

Ai citit vreo una din cărțile Sfântului Ignatie? (eu le-am citit pe cele îngroșate)

1. Fărâmiturile Ospățului, ed. Episcopiei, Alba Iulia, 1996, 268 p. (traducere de: Andrei Andreicuț, arhiepiscop de Alba-Iulia)
2. Cuvânt despre moarte, Ed. Sophia, 2006
3. Aripi duhovnicești pentru cei osteniți și împovărați (3 vol.), Ed. Sofia, 2001
4. Predici la Triod și Penticostar, Ed. Sophia - ISBN 973-8207-62-2
5. Experiențe ascetice (4 tomuri), Ed. Sophia
5.a. Despre rugăciunea lui Iisus. Experiențe ascetice, vol. I, Colecția "Părinți ruși"
5.b. Cuvinte către cei care vor să se mântuiască. Experiențe ascetice, vol. II, Colecția "Părinți ruși"
5.c. Aripi duhovnicești pentru cei osteniți și împovărați. Experiențe ascetice, vol. III, Colecția "Părinți ruși"
5.d. Călăuza rugătorului. Izbăvirea de durerile ostenelilor zadarnice. Experiențe ascetice, vol. IV, Colecția "Părinți ruși"
6. Predici la Octoih, Ed. Sophia, 2005
7. Despre înșelare, Ed. Anestis
8. Ofranda monahilor contemporani, Editura Fundației Dosoftei
9. Cuvânt despre om, Editura Bunavestire, 2001
10. Despre vedenii, duhuri și minuni, Ed. Sophia, colecția "Părinți ruși".

Citește, deci, măcar scrisoarea, Sfântului, către acea femeie, care credea că nu doar ortodocșii se mântuiesc.

Citește-o cu sinceritate.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586213)
Mai ales ca practic pui la indoiala atat dreptatea cat si bunatatea lui Dumnezeu si implicit si mantuirea oferita TUTUROR oamenilor.

Pardon?

Contrazici cuvântul lui Dumnezeu...

Matei 7:
21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
22. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut?
23. Și atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea.

Da, cu Adevărat, numai ortodocșii se mântuiesc, că numai noi, mai suntem creștini. Restul nu se pot mântui, fiindcă sunt eretici. După ce leapădă erezia, atunci da.
Ecumeniștii, vor cumva o confirmare, că toate "creștinismele" sunt mântuitoare. Ei bine, NU sunt mântuitoare. Sunt mai multe căi, dar doar una-i strâmtă și îngustă și grea, și duce la viața veșnică, și PUȚINI o află pe ea, spune Biblia.

Alin... vorbești mult și nu spui nimic. Credința n-are treabă cu logica și rațiunea. Sunt diametral opuse.

Biblia spune clar, cine se mântuiește și cine nu. La fel și Sfinții Părinți.

Crede lor și vei fi viu. Nu crede, și vei muri.

AlinB 25.03.2015 22:05:13

Mihai, dar sa stii ca eu totusi cred in continuare ca doar biserica ortodoxa este corabia mantuirii :)

Poate tu totusi intelegi ca paradoxul asta este insa functional.

AlinB 25.03.2015 22:11:15

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 586217)
Ai citit vreo una din cărțile Sfântului Ignatie? (eu le-am citit pe cele îngroșate)

Mai nene, lista cu halatele care le-ai imbracat nu ma impresioneaza.
Un halat e un halat, azi l-ai imbracat, maine e dezbracat, nu se lipeste de piele.

Citat:

Citește, deci, măcar scrisoarea, Sfântului, către acea femeie, care credea că nu doar ortodocșii se mântuiesc.
Citește-o cu sinceritate.
Dar ce, poti citi cu nesinceritate? :))

Link te rog. Daca ai dat deja, sper ca nu te superi ca nu iti citesc chiar fiecare postare, sunt motive obiective pentru asta :)

Citat:

Contrazici cuvântul lui Dumnezeu...
Matei 7:
21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
22. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut?
Nop, pentru ca scrie acolo ce vrei tu sa scrie.
Tu doar tragi concluzii gresite.

Nu am timp sa-ti caut acum citate dar mai degraba tu, acolo unde se vorbeste despre dreptatea lui Dumnezeu, mila lui Dumnezeu.

Parafrazand, cred ca ti s-ar potrivi "mila voiesc si nu teologie seaca".

Citat:

Alin... vorbești mult și nu spui nimic. Credința n-are treabă cu logica și rațiunea. Sunt diametral opuse.
Brava, ai comis-o si mai tare de data asta :41:

Adica sa fim prosti si ilogici ca atunci suntem credinciosi. :77:

Citat:

Biblia spune clar, cine se mântuiește și cine nu. La fel și Sfinții Părinți.
Da, doar ca nu prea zice ce vrei tu sa zica.

Igor_Paslusnik 25.03.2015 22:15:57

Ups... Mihai, touche! En garde! :)

Doamne ajută, că mai și tu pe-acasă, Aline. Slavă Domnului. Rugăciunile Preacuratei.

Da, da, ecumenismul e boala aia, de care spui tu, Mihai.

E "unsă" politic boala aia. Dar se luptă cu Dumnezeu. Deci știi ce șanse are: nule (pentru Împărăția Cerurilor)

"Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește." - Matei 12, 30.

Igor_Paslusnik 25.03.2015 22:20:36

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586219)
Link te rog. Daca ai dat deja, sper ca nu te superi ca nu iti citesc chiar fiecare postare, sunt motive obiective pentru asta :)

Scrisoarea Sfântului Mitropolit Ignatie Briancininov. Linkul cerut: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586219)
Brava, ai comis-o si mai tare de data asta :41:

Adica sa fim prosti si ilogici ca atunci suntem credinciosi. :77:

Da? Am comiso? :)

Păi i-a explică tu rațional, logic, "teologie logică", să te citez pe tine, sărbătoarea de azi: Bunavestire.

Dovedește-mi că credința nu e diametral opusă cu rațiunea (și logica). Or fi surori, probabil, mânca-te-ar Raiul. Gemene... :)

AlinB 25.03.2015 22:20:52

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 586220)
Doamne ajută, că mai și tu pe-acasă, Aline. Slavă Domnului. Rugăciunile Preacuratei.

Mai buna imi este dojana de la un bun crestin decat o lauda goala din partea ta.

AlinB 25.03.2015 22:21:28

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 586222)

Gasisem deja, dar nu mai am timp sa comentez acum.

Igor_Paslusnik 25.03.2015 22:25:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586224)
Gasisem deja, dar nu mai am timp sa comentez acum.

Mai bine mai târziu, decât niciodată. Slavă Domnului pentru toate :)

Da, te-am lăudat, asta e, dacă meriți, meriți. Ia supără-te că te-am lăudat, hai să văd :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:57:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.