Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Crezi in evolutie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4604)

topcat 14.05.2009 13:29:02

Spune-mi ideea ta despre cum sa explici Caderea neliteral, apoi am sa-ti spun ideea mea

Anna 14.05.2009 13:36:27

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137639)
Spune-mi ideea ta despre cum sa explici Caderea neliteral, apoi am sa-ti spun ideea mea

Eu stiu ca e incercarea omului de a fi dumnezeu fara Dumnezeu, in afara Lui si acest lucru inseamna moartea. Caderea=alegerea mortii

topcat 14.05.2009 13:49:21

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 137640)
Eu stiu ca e incercarea omului de a fi dumnezeu fara Dumnezeu, in afara Lui si acest lucru inseamna moartea. Caderea=alegerea mortii

Da, poate fi si aceasta o descriere neliterala
Postul era pentru Fani71, care vroia sa concilieze religia ortodoxa cu stiinta

Fani71 14.05.2009 13:57:09

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137634)
Eu asta vreau sa subliniez: ca si Hristos, si evolutionismul, ne spun acelasi lucru: iubeste-ti aproapele.

Repet: evolutia nu este despre cel mai tare si nici despre aleatoriu.

OK, inseamna ca prima teorie a lui Darwin a fost depasita? Scuize, nu am timp acum sa citesc cartea de care ziceai.

Acum se zice ca prin dragostea de aproape a evoluat specia? Nu e o intrebare ironica... ;-)
Deci esti de acord cu explicatia mea adragostei crestine, si ca se explica si altfel decat prin evolutie?

topcat 14.05.2009 14:10:28

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 137648)
OK, inseamna ca prima teorie a lui Darwin a fost depasita? Scuize, nu am timp acum sa citesc cartea de care ziceai.

Acum se zice ca prin dragostea de aproape a evoluat specia? Nu e o intrebare ironica... ;-)
Deci esti de acord cu explicatia mea adragostei crestine, si ca se explica si altfel decat prin evolutie?

Darwin a spus intotdeauna ca e survival of the fittest, ca sinonim al selectiei naturale. Numai cine n-a avut urechi sa auda, vorba cuiva, n-a auzit. Fittest se refera atit la competitie cit si colaborare.

topcat 14.05.2009 14:11:16

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 137648)

Adica pentru ca a zis cineva sa-ti iubesti aproapele si de aia ne iubim aproapele?

Fani71 14.05.2009 14:36:06

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137662)
Adica pentru ca a zis cineva sa-ti iubesti aproapele si de aia ne iubim aproapele?

Da. Nu orcine, ci Dumnezeu, iar unii cred in El si cred si ca a putut sa ajunga vocea lui pana la noi, prin revelatie. Si nu numai ca ti-a zis, da ca te pui in comuniune cu el si incepi sa gandsti ca el, sa simti ca el. Macar partial.

Dar sa vorbim in general, nu numai de cei care incearca sa fie asa ca le 'zice' Dumnezeu:
Daca te uiti in jur, vei vedea ca exista iubire, exista afectiune, exista si altruism la multi altii in afara de crestini (aici iar s-ar putea sa-mi atrag niste afurisenii de la antiecumenistii de paza), dar totusi ea nu poate depasi un grad suprauman, total altruist, total neegoist, decat rar. Cand il depaseste, ste ceva sublim - un om care se inneaca ca sa scape un copil de la innec, sau care se arunca in foc sa salveze pe cineva, de exemplu.
Acestea sunt exceptii, iar la crestini ele vin din unirea cu voia lui Dumnezeu.
Acestea sunt cazuri destul de rare ca sa nu aiba efect pentru o eventuala evolutie spre bine a societatii.

Eu cred ca tu ai si o convingere de ateu tip sec. al 19-lea despre evolutia spre bine a oimenirii prin progres continuu. Nu prea se poate observa acest progres spre bine, uite(te la nenorocitul sec. 20 cu toate razboaiele, tiraniile, genocidurile si crimele lui, si uite-te si cum a inceput asta, cat de multe alte nedreptati si razboaie sunt. Ti se pare vreun progres spre bine?

Despre pacatul originar alta data...

Anna 14.05.2009 14:36:15

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137662)

Asta cu iubirea de aproapele nu e noutatea adusa de Hristos. Parerea mea e ca noutatea si adevaratul semn ca suntem crestini e iubirea de vrajmasi, intoarcerea obrazului, binecuvantarea cand esti blestemat si prigonit. Nu? Doar asa zice si Domnul: "Ca si paganii ii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei" Deci nu e mare lucru asta, e natural.

topcat 14.05.2009 14:57:36

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 137673)
Da. Nu orcine, ci Dumnezeu, iar unii cred in El si cred si ca a putut sa ajunga vocea lui pana la noi, prin revelatie. Si nu numai ca ti-a zis, da ca te pui in comuniune cu el si incepi sa gandsti ca el, sa simti ca el. Macar partial.

Dar sa vorbim in general, nu numai de cei care incearca sa fie asa ca le 'zice' Dumnezeu:
Daca te uiti in jur, vei vedea ca exista iubire, exista afectiune, exista si altruism la multi altii in afara de crestini (aici iar s-ar putea sa-mi atrag niste afurisenii de la antiecumenistii de paza), dar totusi ea nu poate depasi un grad suprauman, total altruist, total neegoist, decat rar. Cand il depaseste, ste ceva sublim - un om care se inneaca ca sa scape un copil de la innec, sau care se arunca in foc sa salveze pe cineva, de exemplu.
Acestea sunt exceptii, iar la crestini ele vin din unirea cu voia lui Dumnezeu.
Acestea sunt cazuri destul de rare ca sa nu aiba efect pentru o eventuala evolutie spre bine a societatii.

Eu cred ca tu ai si o convingere de ateu tip sec. al 19-lea despre evolutia spre bine a oimenirii prin progres continuu. Nu prea se poate observa acest progres spre bine, uite(te la nenorocitul sec. 20 cu toate razboaiele, tiraniile, genocidurile si crimele lui, si uite-te si cum a inceput asta, cat de multe alte nedreptati si razboaie sunt. Ti se pare vreun progres spre bine?

Despre pacatul originar alta data...

Eu vreau sa subliniez ca iubirea, morala, binele poate fi explicat si natural. Nu trebuie sa existe o morala absoluta ca stim ce e bine si ce nu e.
Dupa cum subliniati si voi, e natural. Evolutia chiar confirma ca acest lucru poate avea o explicatie naturala, nu supranaturala.
Ceea ce spui tu se potriveste exact peste explicatia evolutionista: toti oamenii, indiferent de ceea ce cred au in natura lor afectiunea. Unii o au doar pentru aproape, pentru ca nu au avut ocazia sa interactioneze, sa aibe cauze comune, cu mai multi. Exceptiile de care vorbesti sint exact mutatiile benefice care nu totdeauna au vreun efect pentru ca nu sint "the fittest".
Exista doua strategii stabile in natura:
1. fii rau tot timpul
2. incepe sa fii bun si continua sa fii bun atita timp cit celalat e bun.
Sint doua algoritmuri simple
Omul (ma rog, stramosii omului), ca multe animale de azi, au ales varianta 2, usor modificata: pentru ca nu puteau fi siguri de cei pe care nu ii cunostea, aleg varianta 2 pentru apropiati si varianta 1 pentru necunoscuti.

Anna 14.05.2009 15:04:14

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137688)
Exista doua strategii stabile in natura:
1. fii rau tot timpul
2. incepe sa fii bun si continua sa fii bun atita timp cit celalat e bun.
Sint doua algoritmuri simple
Omul (ma rog, stramosii omului), ca multe animale de azi, au ales varianta 2, usor modificata: pentru ca nu puteau fi siguri de cei pe care nu ii cunostea, aleg varianta 2 pentru apropiati si varianta 1 pentru necunoscuti.

Tocmai, nimeni nu te contrazice. Dar crestinul este chemat de Domnul sa depaseasca acest stadiu natural, care este cazut pana la urma.
Iubirea vrajmasilor nu e un lucru natural, nici binecuvantarea celor ce te jignesc si nici intoarcerea obrazului. A-ti lua crucea nu e natural.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:28:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.