Citat:
În prealabil postat de topcat
(Post 137662)
Adica pentru ca a zis cineva sa-ti iubesti aproapele si de aia ne iubim aproapele?
|
Da. Nu orcine, ci Dumnezeu, iar unii cred in El si cred si ca a putut sa ajunga vocea lui pana la noi, prin revelatie. Si nu numai ca ti-a zis, da ca te pui in comuniune cu el si incepi sa gandsti ca el, sa simti ca el. Macar partial.
Dar sa vorbim in general, nu numai de cei care incearca sa fie asa ca le 'zice' Dumnezeu:
Daca te uiti in jur, vei vedea ca exista iubire, exista afectiune, exista si altruism la multi altii in afara de crestini (aici iar s-ar putea sa-mi atrag niste afurisenii de la antiecumenistii de paza), dar totusi ea nu poate depasi un grad suprauman, total altruist, total neegoist, decat rar. Cand il depaseste, ste ceva sublim - un om care se inneaca ca sa scape un copil de la innec, sau care se arunca in foc sa salveze pe cineva, de exemplu.
Acestea sunt exceptii, iar la crestini ele vin din unirea cu voia lui Dumnezeu.
Acestea sunt cazuri destul de rare ca sa nu aiba efect pentru o eventuala evolutie spre bine a societatii.
Eu cred ca tu ai si o convingere de ateu tip sec. al 19-lea despre evolutia spre bine a oimenirii prin progres continuu. Nu prea se poate observa acest progres spre bine, uite(te la nenorocitul sec. 20 cu toate razboaiele, tiraniile, genocidurile si crimele lui, si uite-te si cum a inceput asta, cat de multe alte nedreptati si razboaie sunt. Ti se pare vreun progres spre bine?
Despre pacatul originar alta data...