Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Impartasit de Craciun si 1 Ian. - post de sarbatori? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7973)

Miha-anca 16.01.2010 15:38:41

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 201183)
Pai ce rost are includerea asta formala, asa de dragul de a arata smerenie. Smerenia este sau nu este, nu se flutura in dreapta si in stanga ca sa vada lumea sigur, sigur, ca tu esti smerit. Asta se aseamana cu cei care te fac cu ou si cu otet si incheie cu "iarta-ma pe mine, pacatosul"...dar ce rost are? Nu-i asta ipocrizie? Ce rost are sa ma dau mare experta intr-ale smereniei, cand eu nu sunt? Eu sunt cum sunt, smerenia de care vorbesti tu nu este una dintre calitatile mele, am curajul sa o recunosc, pur si simplu structura mea sufleteasca este altfel. Ca asta ma descalifica de la a deveni sfanta in viata, asta e, dar macar nu ma dau ceea ce nu sunt, si oricum sunt tanara, si mai am timp de invatat.

In general, ca ne dam seama sau nu, avem cam aceleasi pacate. Cel mai pervers pacat dintre toate e mandria, pe care, includandu-ne chiar si formal in critica pe care o facem, o fentam, indiferent ca stim sau nu ca suntem mandri. Deci nu numai ca nu e vorba de o ipocrizie, ci ne fereste de alte noi pacate din cauza mandriei noastre.
Si apoi, daca stii ca smerenia nu e una dintre calitatile tale - sper insa ca nu o dispretuiesti - dar fiind o calitate a ortodoxului, ar fi bine sa te straduiesti si in acesta privinta. Tuturor ne e greu la capitolul smerenie. La inceput se face in mod constient, ca apoi sa iti intre in obicei de a fi smerita. Iti urez succes, caci prin smerenie toate celelte calitati ale tale vor fi puse si mai mult in valoare.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 201183)
Sa stii ca este foarte greu sa ma convingi ca stilul oriental de a discuta, de a rezolva probleme si de a exprima opinii este dintre cele mai bune. Sigur, stilul occidental are neajunsurile sale, si stiu ca poate parea cuiva invatat cu cel balcanic-oriental prea agresiv, prea radical, prea fara inima, dar este direct, concis, la obiect si fara tot felul de inflorituri nefolositoare. De ce mentionez asta si ca am fost educata in stilul occidental? Nu ca sa ma laud, ci ca sa iti dai seama ca daca poate suna cuvintele mele prea agresiv sau prea direct, nu este fiindca vreau eu sa fiu agresiva si sa pun pe cineva la pamant si ca nu am inima, ci fiindca asa sunt eu invatata sa discut. Dar cred ca stii lucrurile astea, stand de atata timp in occident, nu?

Stilul oriental ar trebui sa insemne un plus de smerenie, nu o lipsa de profesionalism.
Nu vorbeam de o anume agresivitate, ci de superioritatea afisata, o distanta gen "ex Cathedra". Deci tot efectul lipsei de smerenie. La urma urmei nu cred ca scrii ca sa superi pe cineva; dar din pacate acesta e uneori efectul obtinut.

Cred acum ca am spus tot in aceasta disutie amicala, ca s-a curatit aerul si vom putea comunica mai bine pe viitor.

Miha-anca 16.01.2010 15:48:00

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 201253)
Asta este ultima data cand intervin pe subiectul asta, sau cel putin asa sper.
Ce atac inutil? Probabil ca in loc de "nu stiu de ce faci caz" trebuia sa scriu " nu stiu de ce insisti pe tema asta. Unde este atacul totusi, sau unde este jignirea??
Plus ca explicatia ta era inutila, iti dai seama ca nu am crescut pe luna si imi dau seama unde este gluma si unde nu, si unde greseala de gramatica e intentionata sau nu.

Iarasi mandria, bat-o vina!

Miha-anca 16.01.2010 17:04:19

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 201165)
Of, of, Anna!
Ce inseamna 'lumea'? Lumea inseamna pentru noi cei din jurul nostru, cei care ne influentezea noua gandirea, cei pe care alegem sa ii citim. Tu ai intrat in acest cerc al antiecumenistilor, eu sunt inconjurata de oameni care desi sunt foarte fideli ortodoxiei considera ca este important sa se pastreze legaturile ecumenice cu toate defectele oganismelor oficiale.
Textul pe care il citezi nu vad de ce s-ar referi la ecumenie. Cred ca se refera la oganizatii intr-adevar malefice, masonice antibiserica, new age, sincretiste etc. Ceea ce tot spun eu este ca nu acest gen de ecumenie il spirjin eu.

Citind acest articol despre hirotonia femeilor, am dat peste parerea Pr. Schmemann privitor la ecumenism si Crestinismul Apusean:

Prima dimensiune a consternarii noastre poate fi denumita una "ecumenica". Aceasta dezbatere, asupra drepturilor femeii de a primi hirotonia, ne dezvaluie un fapt pe care noi l-am suspectat de mult timp, dar care acum ne-a confirmat dincolo de orice indoiala: indiferenta totala, monolitica, a Crestinismului Apusean fata de tot ceea ce nu este situat in sfera propriilor problematici, a propriei experiente. Nu pot decat sa repet: chiar si asa-numita "miscare ecumenica" - in pofida faptului ca se sustine contrariul - a fost intotdeauna, si inca este , un fenomen pur Occidental, avand la baza premise Occidentale si determinata de o agenda specific Ocidentala.

Si aici nu este vorba de "mandrie" sau "aroganta" - dimpotriva, Crestinismul Apusean este aproape obsedat de un complex de vinovatie si isi gaseste placerea in auto-critica si auto-condamnare. Este mai degraba o incapacitate totala de a se transcende pe sine, de a accepta simpla idee ca propria experienta, propriile forme de gandire sau prioritati pot sa nu aibe valente universale, ca ar fi nevoie ca ele insele sa fie evaluate si apreciate in lumina unei experiente cu adevarat universale, genuin catolice, sobornicesti.

Crestinismul Apusean e gata sa judece si sa auto-condamne, insa in termenii proprii, avand ca unica referinta numai propriul punct de vedere. Astfel, atunci cand ei decid, in functie de "situatia culturala" specifica Occidentului - eventual limitata si conditionata, spunem noi - ca ar trebui "reparate" anumite nedreptati pe care le-au suferit femeile de-alungul istoriei, au de gand sa o faca imediat si fara macar a se intreba ce gandesc "ceilalti" despre aceasta. Iar apoi sunt uluiti si chiar intristati de lipsa de spirit ecumenic, intelegere si toleranta a acestora din urma.
http://sldsjd.wordpress.com/tag/schmemann/

Noesisaa 16.01.2010 17:39:21

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201257)
In general, ca ne dam seama sau nu, avem cam aceleasi pacate. Cel mai pervers pacat dintre toate e mandria, pe care, includandu-ne chiar si formal in critica pe care o facem, o fentam, indiferent ca stim sau nu ca suntem mandri. Deci nu numai ca nu e vorba de o ipocrizie, ci ne fereste de alte noi pacate din cauza mandriei noastre.

Sper ca iti dai seama ca vorbesti de mandrie cu garnitura de smerenie. :) Nu cred ca scapi de mandrie, si nu o fentezi, asumand o falsa smerenie.

Citat:

Stilul oriental ar trebui sa insemne un plus de smerenie, nu o lipsa de profesionalism.
Nu vorbeam de profesionalism. Daca spui ca un stil alambicat, plin de adjective, figuri de stil, fara o teza principala si lipsit de directie clara e un plus de smerenie, nu stiu, asa o fi, dar in viziunea ta, nu a mea.

Citat:

Nu vorbeam de o anume agresivitate, ci de superioritatea afisata, o distanta gen "ex Cathedra".
Ti se pare. Daca e asa, imi pare rau.

Citat:

La urma urmei nu cred ca scrii ca sa superi pe cineva; dar din pacate acesta e uneori efectul obtinut.
Sa stii ca si cei care se dau mai smeriti decat altii supara pe altii.

coralina 16.01.2010 17:40:54

Doamne ajuta!

Miha-Anca, n-ar strica sa aplici pe propria persoana multele sfaturi date ba Sophiei, ba lui Fani, ba Noesissei, samd. Vad ca esti o buna (si ferventa) sfatuitoare insa din ceea ce postezi tu pe forum, sa-mi fie iertat, nu reiese ca ti-ai fi insusit tu insati povetele date altora. E ca-n povestea cu paiul si barna.
Haideti sa ne smerim cu totii daca tot aducem de-atatea ori in discutie smerenia!

Doamne ajuta!

AnaMariaManole 16.01.2010 18:04:14

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201048)
Draga Ana Maria, eu ti-am citit postarile anterioare si eram la curent cu cele din parohia voastra. A fost bine ca a venit preotul roman, caci nu ati fost lasat singuri. Daca romanii din Italia tin de o alta jurisdictie decat cea din Romania, faceti cum credeti ca e mai bine.
Romania a pastrat Traditia si duhovnicii sunt mai severi. Noi ne-am obisnuit cu acest mod de a vedea lucrurile, acceptam aceasta severitate, chiar ne bucura si ca atare, trebuie respectata si de cei, care procedeaza altfel.
Stim ca e posibila impartasania deasa, dar doar in anumite conditii, cum s-a scris de mai multe ori mai sus. Daca nu indeplinim conditiile pentru a ne putea impartasi mai des, mai bine pastram ritmul nostru: adica de 6 ori pe an, in cele 4 Posturi. Eu am mai primit impartasanie si cu ocazia Sf. Maslu, dar tot cu spovedanie.

se vede mai mult decat bine, ca in loc sa se ajunga la o idee clara despre acest subiect mai mult va intepati si altele;
pt mine e clar, si cred ca sutn de prisos alte comentarii si dubii: odata ce un roman ortodox traieste in strainatate e logic ca nu ar trebui sa fie nici o problema daca se duce la o alta biserica ortodoxa ce este in comuniune cu cea din romania, adica cele doua Biserici se accepta una pe alta, fiecare cu Traditia ei. astfel daca grecii, spre ex. se impartasesc mai des, cu marturisirea de rigoare, si romanul are ca si duhovnic preotul acelei biserrici grecesti, de ce sa fie condamnat romanul pt asta, cand imparasirea deassa este deci acceptata de romani!(odata ce-s in comuniune cu grecii, nu?) doar ca Traditia romaneasca presupune o impartasire mai rara!
ce-ar insemna: ca romanul din australia care nu are biserica romaneasca sa nu se mai impartaseasca toata viata lui?
fiti realisti si nu va mai invartiti in jurul cozii! cei care sustin impartasirea mai rara(doar in cele 4 posturi) afland despre faptul ca se poate impartasi mai des, nu ar trebui sa priveasca ca si un pacat aceasta, avand in vedere ca a aflat de ce unii fac asa si altii nu! n-ar trebui sa ii condamne pe ceilalti ca fiind calcatori de Tratidie sau ecumenisti sau usuratici in ale credintei, nicidecum! daca nu sunt de acord , nu sunt si asta e!!!!cu forta nu se paote sa convingi!
forumul cred ca a fost facut ca atunci cand se propune o tema sa aduca fiecare ce stie despre acea tema, si nu sa se ishte contradictii, jigniri, sa convinga unii pe altii de ceva si altele, caci atunci e mai bine sa nu se fi discutat; ci se pun pe masa informatii adevarate, ar fi bine, si sa se aleaga ce e bun pentru fiecare!
pentru ca nu se paote rezolva o asemene PROBLEMA DELICATA DE DOAR CATIVA OAMENI putin studiati! ganditiva ca la fiecare sinod ecumenic unde participau cate 200-300 de Sfinti sub povatuirea Sf. Duh, nu se ajungea decat cu multa sudoare la ADEVARUL FINAL, iar noi ce ne astepttam!!!!!!!!!!!!!!!!!
daca aveti ceva folositor i adevarat de spus , spuneti, daca nu mai bine pastrati tacerea, ca sa nu va pierdeti sufletele prin cearta si dusmanie!

Fani71 16.01.2010 19:49:17

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 201320)
Citind acest articol despre hirotonia femeilor, am dat peste parerea Pr. Schmemann privitor la ecumenism si Crestinismul Apusean:

Prima dimensiune a consternarii noastre poate fi denumita una "ecumenica". Aceasta dezbatere, asupra drepturilor femeii de a primi hirotonia, ne dezvaluie un fapt pe care noi l-am suspectat de mult timp, dar care acum ne-a confirmat dincolo de orice indoiala: indiferenta totala, monolitica, a Crestinismului Apusean fata de tot ceea ce nu este situat in sfera propriilor problematici, a propriei experiente. Nu pot decat sa repet: chiar si asa-numita "miscare ecumenica" - in pofida faptului ca se sustine contrariul - a fost intotdeauna, si inca este , un fenomen pur Occidental, avand la baza premise Occidentale si determinata de o agenda specific Ocidentala.

Si aici nu este vorba de "mandrie" sau "aroganta" - dimpotriva, Crestinismul Apusean este aproape obsedat de un complex de vinovatie si isi gaseste placerea in auto-critica si auto-condamnare. Este mai degraba o incapacitate totala de a se transcende pe sine, de a accepta simpla idee ca propria experienta, propriile forme de gandire sau prioritati pot sa nu aibe valente universale, ca ar fi nevoie ca ele insele sa fie evaluate si apreciate in lumina unei experiente cu adevarat universale, genuin catolice, sobornicesti.

Crestinismul Apusean e gata sa judece si sa auto-condamne, insa in termenii proprii, avand ca unica referinta numai propriul punct de vedere. Astfel, atunci cand ei decid, in functie de "situatia culturala" specifica Occidentului - eventual limitata si conditionata, spunem noi - ca ar trebui "reparate" anumite nedreptati pe care le-au suferit femeile de-alungul istoriei, au de gand sa o faca imediat si fara macar a se intreba ce gandesc "ceilalti" despre aceasta. Iar apoi sunt uluiti si chiar intristati de lipsa de spirit ecumenic, intelegere si toleranta a acestora din urma.
http://sldsjd.wordpress.com/tag/schmemann/

Interesant!
El critica miscarea ecumenica din interior, caci participa la ea. El, si altii ca el, avand aceste critici, nu au demonizat aceasta miscare, nu au spus ca este o erezie, ci au incercat sa introduca in discutie categoriile ortodoxe, sa ii scoata pe occidentali din modul lor de gandire scolastic. Schmemann continua sa participe la intalniri ecumenice si spunea si acolo astfel de lucruri, din cate stiu eu.
Asta spuneam si eu pe alt topic: daca nu suntem multumiti cu felul in care se desfasoara intalnirile ecumenice, alternatia nu este sa ne retragem cu trambite, ci sa incercam sa schimbam ceva din interior.
Dar ar trebui mutata aceasta discutie pe alt topic.

Fani71 16.01.2010 19:52:47

Citat:

În prealabil postat de AnaMariaManole (Post 201344)
se vede mai mult decat bine, ca in loc sa se ajunga la o idee clara despre acest subiect mai mult va intepati si altele;
pt mine e clar, si cred ca sutn de prisos alte comentarii si dubii: odata ce un roman ortodox traieste in strainatate e logic ca nu ar trebui sa fie nici o problema daca se duce la o alta biserica ortodoxa ce este in comuniune cu cea din romania, adica cele doua Biserici se accepta una pe alta, fiecare cu Traditia ei. astfel daca grecii, spre ex. se impartasesc mai des, cu marturisirea de rigoare, si romanul are ca si duhovnic preotul acelei biserrici grecesti, de ce sa fie condamnat romanul pt asta, cand imparasirea deassa este deci acceptata de romani!(odata ce-s in comuniune cu grecii, nu?) doar ca Traditia romaneasca presupune o impartasire mai rara!
ce-ar insemna: ca romanul din australia care nu are biserica romaneasca sa nu se mai impartaseasca toata viata lui?
fiti realisti si nu va mai invartiti in jurul cozii! cei care sustin impartasirea mai rara(doar in cele 4 posturi) afland despre faptul ca se poate impartasi mai des, nu ar trebui sa priveasca ca si un pacat aceasta, avand in vedere ca a aflat de ce unii fac asa si altii nu! n-ar trebui sa ii condamne pe ceilalti ca fiind calcatori de Tratidie sau ecumenisti sau usuratici in ale credintei, nicidecum! daca nu sunt de acord , nu sunt si asta e!!!!cu forta nu se paote sa convingi!
forumul cred ca a fost facut ca atunci cand se propune o tema sa aduca fiecare ce stie despre acea tema, si nu sa se ishte contradictii, jigniri, sa convinga unii pe altii de ceva si altele, caci atunci e mai bine sa nu se fi discutat; ci se pun pe masa informatii adevarate, ar fi bine, si sa se aleaga ce e bun pentru fiecare!
pentru ca nu se paote rezolva o asemene PROBLEMA DELICATA DE DOAR CATIVA OAMENI putin studiati! ganditiva ca la fiecare sinod ecumenic unde participau cate 200-300 de Sfinti sub povatuirea Sf. Duh, nu se ajungea decat cu multa sudoare la ADEVARUL FINAL, iar noi ce ne astepttam!!!!!!!!!!!!!!!!!
daca aveti ceva folositor i adevarat de spus , spuneti, daca nu mai bine pastrati tacerea, ca sa nu va pierdeti sufletele prin cearta si dusmanie!

Ai dreptate, ne pierdem in alte discutii.
Si da, ar trebui sa spunem fiecare ceea ce stim fara sa ne acuzam unii pe altii.

Nu, nu suntem usuratici si nici nu cred ca facem rau imprastiind aceste idei. Nu este vorba aici de a spune crestinilor sa 'isi ceara drepturile', este vorba de a trezi in ei o dorinta de a se impartasi des, de a nu lasa liturghia sa devina un spectacol, ci de a raspunde cat mai des la chemarea preotului la impartasanie. De a simti ca atunci cand nu se impartasesc este anormal, nu invers.

Miha-anca 16.01.2010 20:25:06

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 201339)
Doamne ajuta!

Miha-Anca, n-ar strica sa aplici pe propria persoana multele sfaturi date ba Sophiei, ba lui Fani, ba Noesissei, samd. Vad ca esti o buna (si ferventa) sfatuitoare insa din ceea ce postezi tu pe forum, sa-mi fie iertat, nu reiese ca ti-ai fi insusit tu insati povetele date altora. E ca-n povestea cu paiul si barna.
Haideti sa ne smerim cu totii daca tot aducem de-atatea ori in discutie smerenia!

Doamne ajuta!

Da, hai sa ne smerim cu totii!

Miha-anca 16.01.2010 20:31:41

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 201337)

Sa stii ca si cei care se dau mai smeriti decat altii supara pe altii.

Da, cred ca asa e. Mandria nu suporta smerenia.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:35:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.