![]() |
1 Referinte gasesti destule pe acest topic de la mine si de la alti ortodocsi.
2Inseamna cumva ca dumneata faci parte din cei care n-o sustin pe E. White , ba chiar o critica. Cat sunteti de multi si de ce nu s-a auzit de voi? Totusi ea a fondat adventismul pe baza ,,viziunilor,, ei vadit mincinoase care inteleg ca nu mai sunt credibile cel putin pentru fractiunea voastra. Daca in Ortodoxie ne bazam pe Sf Scriptura si Sf Traditie, in adventism acesta din urma e inlocuita de ,,viziunile,, si cartile scrise pe baza acestora sau ,,duhul profetiei,, ale unei singure persoane care iata nu mai e credibila. Inseamna ca nici adventismul nu mai poate fi credibil. 3 Iar noi, ortodocsii afirmam ca invatatura noastra e adevarata. Care e problema dumitale? A venit la dumneata la usa vreun ortodox sa te bata la cap ca invatatura voastra e gresita? Nu cred. In schimb nu inteleg de ce voi vreti sa ne convingeti aproape fortat ca la voi e adevarul? De cand ati inceput sa va dati seama de aberatiile ,,profetesei,,? |
Citat:
1.CREDINȚĂ- 2.MÂNTUIRE- 3.BOTEZ Asa cum stii si tu, exista diferențe mari intre sectele harismatice, baptiste și "penti" în ceea ce priveste conceptul de "mântuire" (salvation- americanism pe care fiecare îl interpretează cum vrea). Unii sectantii spun ca mântuirea odată oferită credinciosului NU mai poate fi pierdută, alții că pot să o piardă oricând, alții că pot să o piardă doar pentru păcate "grave" (si fiecare intelege aici ce vrea). PS. Iar la 2 Tim 1.16-18, sf Pavel se ruga pentru mântuirea unei persoane decedate. asta o arată clar Biblia. |
Ovidiu-s imi poti arata si mie unde scrie in 2 Tim.1 16 -18 ca Onisifor era mort cand apostolul Pavel vorbea aceste lucruri?
|
cullman
v-as supune atentiei o lucrare foarte interesanta facuta de un renumit teolog lutheran care s-a format intr-o teologie care sustine nemurirea sufletului.
Gasiti aici intrebari foarte pertinente legate de scriptura si cautarea unor raspunsuri obiective . Personal nu cred in nemurirea sufletului dupa moarte ,sentiment format si intarit inca din copilarie. O buna parte din viata fiind ateu convins ,aceasta incredintare s-a intarit si mai mult. Este normal sa ne intrebam daca totul se sfirseste cu aceasta viata . Prefer modelul holistic in care sufletul este o unitate intre materie si energie de viata . Sufletul este parte integranta din fiinta si mi se pare ilogic sa simta fara trup. Versetele folosite din scriptura sint neconcludente pt mine ,ba chiar fortate in sensul ca sufeltul ar exista separat de trup inainte sau dupa o presupuna unire cu trupul. Asa se ajunge la credinta reincarnarii sau la teroarea trairii in iad. Chiar asa de rau il vedeti pe Dumnezeu ? sa doreasca sa ne arda o vesnicie? Sa nu confundam dreptatea Lui cu intelegera noastra limitata si subiectiva cartea o gasiti aici http://www.scribd.com/doc/2033324/Os...ierea-mortilor |
Nu scrie nicaieri. Intraga traditie a secolului I atestă acest lucru. La sfârșitul epistolei, la 2 Timotei 4.19 sf. Pavel spune:
"19.Îmbrățișează pe Priscila și pe Acvila și casa lui Onisifor. " Onisifor nu mai apare ca o persoană. Este amintită doar familia lui. |
Citat:
Apoi ati aduce aminte de cineva care a murit sau a comemora amintrirea lui , n-o vad ca un lucru anormal. A face insa pomenire pentru sufletul mortului spre a-l scoate din iad ,nu face sens pentru mine. Judecata are loc dupa faptele din viata.Cel putin asa sustine Scriptura. |
Citat:
dacă sunt "neconcludente" de ce nu le explici. Succes!! 1. Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOAREcare fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă”. Am încercat să dau citatul complet. Sf. Petru se referă clar la cele trei zile ale Mântuitorului în care a fost mort cu trupul (pentru că spune clar “omorât cu trupul”) și la pogorârea Sa în Iad unde erau duhurile unor oameni care trăiseră demult pentru că face și precizarea „în zilele lui Noe” Apoi în aceași carte biblică și referindu-se la același episod sf. Petru face precizarea : 1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. “ În Biblia tradusă de B. Anania scrie “s-a bivestit CHIAR ȘI morților” iar în Biblia Cornilescu: “ȘI CELOR morți”. Adică sensul e clar: pe lângă cei vii cărora le-a propovăduit Mântuitorul în timpul vieții pământești le-a propovăduit ȘI CELOR MORȚI în timpul coborârii în Iad. 4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE”. Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista? De asemenea nu ați dat niciodată nici un răspuns plauzibil nici la citatele: Marcu 9.43-48 „Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE.” Despre ce foc care nu se stinge și despre ce vierme e vorba aici, dacă voi adventiștii negați existența Iadului? Să ne oprim și la citatul din Apocalipsa 20.7-10 : „Și către sfârșitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din închisoarea lui, Și va ieși să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, și să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, ȘI VOR FI CHINUIȚI ACOLO ÎN VECII VECILOR”. Aici Biblia susține clar existența veșnică a sufletelor și existența Iadului, referindu-se la pedeapsa antihriștilor și a celorlalți oameni amăgiți de diavol. Sunt curios să văd cum veti ocoli răspunsul la problema asta! Să ne oprim și la definiția pe care o dă însăși Mântuitorul termenului de Înviere: Ioan 5.28-29 “vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui. Și vor ieși, CEI CE AU FĂCUT LUCRURI BUNE SPRE ÎNVIEREA VIEȚII ȘI CEI CE AU FĂCUT CELE RELE SPRE ÎNVIEREA OSÂNDIRII”. Acesta e un alt citat pe care adventiștii îl ocolesc, pentru că argumentează existența Iadului. Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: Luca 9. 28-31“luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui” Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 “Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului”) Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient? Apoi, in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul Noului testament" Se vede clar din acest pasaj in primul rand, timpul trecut "ne-am apropiat de Muntele Sion, deci nu ne v-om apropia intr-o epoca viitoare, si duhurile dreptilor celor desavarsiti care-l lauda pe Dumnezeu, deci e clar ca cineva intr-o stare de inconstienta nici nu poate avea inca aceste calitati de dasavarsiti ci le-ar primi atunci cand ar invia la a doua venire, si nici nu-l pot lăuda pe Dumnezeu. 2 Cronici 33.6 “ Manase a adus oameni care chemau duhurile morților și fermecători; și a înmulțit relele împotriva Domnului, mâniindu-L.” Lev 20.27 “Bărbatul sau femeia, de vor chema morți sau de vor vrăji, să moară neapărat” Dacă vechii evrei nu credeau în existența sufletelor după moarte, atunci de ce le interzice D-zeu sub pedeapsa morții, spiritismul? Nu era mai simplu sa le spuna D-zeu ca sufletul nu mai exista pur si simplu? (Apoc. 6, 9-11). Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei.” |
Casa lui Onisifor il poate cuprinde inclusiv pe Onisifir.Recunosc ca si varianta ta poate fi adevarata dar asta nu inseamna ca Pavel se ruga pentru mantuirea unei persoane decedate.El vorbea despre faptele bune pe care le-a facut acesta,de care Dumnezeu va tine cont cu siguranta si chiar daca Pavel nu "se ruga" pentru asta.Din aceste versete pe care mi le-ai adus eu pot concluziona ca Onisifor ar fi mantuit inca de cand era in viata:l-a mangaiat pe Pavel,nu i-a fost "rusine de lantul " cu care era legat Pavel,a fost pana in Roma la Pavel.Pai pot concluziona ca Onisifor era un bun crestin,a facut multe lucruri despre care vorbea Isus in Matei 25.Spre exemplu Pavel a fost in temnita si Onisifor a venit pe la el.
Eu nu cred ca Pavel s-a rugat pentru mantuirea lui Onisifor si nu cred ca ai dreptate.Asta inseamna ca mantuirea s-ar capata si prin alte moduri nu numai prin credinta.Unii vazand ce sustii tu ar putea spune ca se poate trai oricum atata vreme cat vor avea un preot sau un om al Lui Dumnezeu,fie si o cunostinta care se va ruga pentru el dupa,"ca sa capete Mantuirea".Mantuirea insa este o chestiune personala.Dumnezeu nu este partinitor,Dumnezeu este drept.Daca ar face cum spui tu,i-ar nedreptati pe ceilalti care nu mai au pe nimeni care sa se roage pentru ei.Insa,repet Dumnezeu este drept. Dar ce spun eu nu inseamna ca nu trebuie sa ne aducem aminte de cei care au murit.Ne-au fost dragi,chiar daca ne punem in minte sa nu ne mai aducem aminte de ei(nu stiu cine si-ar pune asta in minte,dar prin absurd sa zicem),amintirea lor ne va ramane mereu.Dar rugaciunile noastre nu mai ajuta,ne pot ajuta pe noi poate ca sa ne simtim mai bine ca ii ajutam(desi acest acest ajutor ar fi avut cu adevarat valoare cat timp cei morti ar fi fost in viata),dar lor nu.Insa sa revenim la topic. |
Iar invatatura existentei sufletului după moartea trupului la creștini, nu are nici o legătură cu credința în reîncarnare sau cu spiritismul așa cum incearcă să susțină sectele adventiste.
|
Citat:
Dar pentru ce altceva se putea ruga, dacă nu pentru mântuirea lui? Ca să îi dea Dumnezeu, case, vite, mașini, vile sau femei frumoase? În toată învățătura creștină singurul scop al vieții este mântuirea, adică viața de după moarte. Nu spune Hristos: Ioan 12.25 "Cel ce își iubește sufletul îl va pierde; iar cel ce își urăște sufletul în lumea aceasta îl va păstra pentru viața veșnică. " Si sfantul Pavel: Filipeni 1.21 "Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig. " |
Ovidiu -s eu iti spun ca nu cred ca Pavel se ruga pentru Onisifor.Ceea ce a spus el a fost un gest de recunostinta la adresa a ceea ce a fost Onisifor daca admitem ca a murit.Si noi obisnuim sa facem astfel la adresa celor care ne parasesc,mai ales sa mangaiem in acest mod familiie ramase,dar asta nu inseamna ca ne rugam pentru cei decedati.E un lucru firesc.Dar iti mai spun o data,mantuirea se capata doar prin credinta si este o chestiune personala.Daca vrei sa ma contrazici astept sa o faci cu biblia.Cu versetele pe care mi le-ai adus sunt intrutotul de acord,dar ele sunt irelevante pentru discutia noastre,nu iti sustin teza.Dar suntem oricum off topic.Eu am spus ce am avut de spus.
|
Maranatha ai intrebat:
"credinta reincarnarii sau la teroarea trairii in iad. Chiar asa de rau il vedeti pe Dumnezeu ? sa doreasca sa ne arda o vesnicie?" In primul rand existenta sufletului dupa moartea trupului nu are nici o legatura cu reincarnarea.Noi aici nu am sustinut asa ceva.Citeste Scriptura in ea vei gasi adevarul. Dumnezeu nu vrea raul pacatosului,ci ca toti oamenii sa vina la mantuire.Dar Dumnezeu este drept.Va judeca drept.El nu doreste ca omul :"sa arda o vesnicie",dar daca omul nu ii da de ales atunci asa se va intampla(oricum tu ai pus aici problema cam subiectiv,am mai discutat despre asta,nu e rau sa arunci o privire in postarile anterioare pentru ca nu vreau sa ma repet).Sa privim o situatie din viata noastra.Cineva comite o crima,dar nu va fi condamnat pentru ea.E corect asa?Tocmai fiindca este pedepsit se face bine,pentru ca daca nu este tras la raspundere pentru faptele sale s-ar institui haosul.Asa si in cazul nostru.Nici lui Dumnezeu nu ii place haosul. |
Citat:
|
Cullmann
Contrastul pe care, din respect fată de adevăr, am considerat necesar să-1 evidentiez - între curajoasa si voioasa nădejde crestină primară în învierea mortilor si senina asteptare filosofică a supravietuirii sufletului nemuritor -, a displăcut nu numai multor crestini sinceri din toate congregatiile si din toate conceptiile
teologice, dar si acelora ale căror convingeri, nefiind aparent îndepărtate de crestinism, sunt mult mai puternic impregnate de consideratii filosofice. Până acum, nici un critic din nici o tabără nu a încercat să mă respingă prin exegeză, care este fundamentul studiului. Acest remarcabil acord pare să arate cât de răspândită este greseala de a atribui crestinismului primar credinta greacă în nemurirea sufletului. Mai mult, oamenii cu atitudini ca cele pe care le-am amintit sunt uniti printr-o incapacitate comună de a asculta cu obiectivitate totală ceea ce ne învată textele despre credinta si nădejdea crestinismului primar, fără a amesteca cu interpretarea textelor propriile lor opinii si conceptiile care le sunt atât de dragi. Această incapacitate de a asculta este surprinzătoare în ceea ce îi priveste atât pe oamenii inteligenti, dedicaŃi principiilor exegezei sănătoase si stiinŃifice, cât si pe credinciosii care declară că se bazează pe revelatia Sfintei Scripturi. Reactiile de împotrivire provocate de lucrarea mea m-ar fi impresionat mai mult dacă ar fi fost întemeiate pe argumente de ordin exegetic, în schimb, sunt atacat cu consideraŃii foarte generale de tip filosofic, psihologic si, mai presus de toate, sentimental. S-a spus împotriva mea că „pot accepta nemurirea sufletului, dar nu si învierea trupului" sau că „nu pot crede că cei dragi dorm doar pentru o perioadă nedeterminată si că eu însumi, când voi muri, nu voi dormi decât în asteptarea învierii". Este într-adevăr necesar astăzi să amintim oamenilor inteligenŃi, fie ei crestini sau nu, că există o diferenŃă între a observa că o astfel de concepŃie a fost susŃinută de Socrate si a o accepta, între a vedea că o speranŃă Ńine de crestinismul primar si a o împărtăsi tu însuŃi? Trebuie să ascultăm mai întâi ceea ce au spus Platon si Sfântul Pavel. Apoi, putem merge mai departe. Putem respecta si într-adevăr admira ambele concepŃii. Cum am putea să nu facem astfel, când le vedem în relaŃie cu viaŃa si moartea autorilor lor? Dar nu există nici un motiv pentru a nega o diferenŃă radicală între asteptarea crestină a învierii morŃilor si credinŃa greacă în nemurirea sufletului. Oricât ar fi de sinceră admiraŃia noastră pentru ambele concepŃii, aceasta nu ne permite să pretindem, împotriva convingerii noastre profunde si a evidenŃei exegetice, că sunt compatibile. Am arătat în studiul meu că este posibil să găsim în ele unele locuri comune; însă acest lucru nu înseamnă că inspiraŃia lor fundamentală nu este total diferită. |
Citat:
Mă faci să râd copios. Cică:"oamenii cu atitudini ca cele pe care le-am amintit sunt uniti printr-o incapacitate comună de a asculta cu obiectivitate totală ceea ce ne învată textele despre credinta si nădejdea crestinismului primar" Bine că sectanții adventiști au o capacitate comună de "a asculta cu obiectivitate totală ceea ce învață textele despre credința și nădejdea creștinismului primar" și asta derivă din "obiectivitatea" fondatoarei sectei, Ellen White care la îndemnurile celor apropiați a început să predice moartea sufletului după moartea trupului, schimbându-și total opiniile pe care le-a avut până atunci. |
Maranatha vad ca si tu te legi de filosofia greaca.Am mai discutat despre asa-numitele "idei filosofice grecesti",dar nu pot sa inteleg de ce spuneti ca nemurirea sufletului este o idee,o inventie greceasca.Ideea nemurii sufletului este o realitate universala,a existat la toate popoarele indiferent de perioade istorice si ce-i drept a existat si inainte de afirmarea lui Platon.Ca sa iti dau un singur exemplu o sa iti aduc in vedere civilizatia egipteana mai veche decat cea greceasca care curios lucru,credea in nemurirea sufletului.
Acum tu vii si "dai vina" pe Platon.Sa zicem ca ai dreptate,dar ma intreb de ce pe paginile sfintelor scripturi nu le-a negat nimeni,de ce nu le-a combatut nimeni?Apostolul Pavel avea printre altele si cetatenie greceasca,sigur ca a intrat in contact cu aceste idei.Daca sunt false ma intreb de ce nu le-a combatut si de ce nu a scris in epistolele sale ca "sa ne ferim de aceste idei grecesti"?De ce ?In schimb el spune ca "a trai este un castig" si ca "ne place mult mai mult SA PARASIM trupul acesta, ca sa fim acasa la Domnul."(2 Corinteni 5:8).Oare de ce apostolul Pavel nu a combatut "aceste idei grecesti"?Stii de ce?Pentru ca nu sunt o inventie greceasca ci o realitate. |
Citat:
Faptul ca noi trebuie sa asteptam revenirea Domnului o spune Insusi Domul Iisus Hristos: "Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi" (Ioan 14:3). Eu zic sa-L asteptam veghind, daca suntem vii, sau odihnindu-ne (daca vom fi murit). Sper ca nu vrei sa spui ca o putem lua noi inainte, fara sa-L mai asteptam. |
Sufletul este muritor
Concepția grecilor antici (asemănătoare concepției ortodoxe) spunea că sufletul este indestructibil și nemuritor. Acest fapt este posibil, conform filosofiei grecești, deoarece sufletul este de natură divină. În ceea ce-i privește pe evrei, însă, percepția lor asupra morții sufletului este alta. Sufletul moare. Desigur, pentru evrei sufletul nu este altceva decât însăși persoana și o astfel de afirmație nu este neobișnuită. Neînțelegerea apare când dorim să așezăm în gândirea evreiască modele și tipare care nu au existat. Dar, chiar și așa, textele următoare sunt mai mult decât evidente:
„Că iată, toate sufletele sunt ale Mele; cum este al Meu sufletul tatălui, tot așa și sufletul fiului; sufletul care a greșit va muri.” (Iezechiel 18,4 - versiunea ortodoxă) „Sufletul care păcătuiește va muri...” (Iezechiel 18,20 - versiunea ortodoxă) și „Făcut-a cale mâniei Lui; n-a cruțat de moarte sufletele lor și dobitoacele lor morții le-a dat....” (Psalm 77,55 - versiunea ortodoxă) |
Citat:
|
Vasalie eu nu am spus ca sufletul dupa moarte pleaca direct in rai sau in iad,ci doar in niste locuri de asteptare(cum sunt cele din pilda bogatului nemilostiv).Prin asta sa nu intelegi ca sustin purgatoriul.Nu are a face aceasta idee cu ce vreau eu sa spun.De aceea cu totii asteptam revenirea Mantuitorului,pentru ca sa fim cu el totdeauna cum spune si apostolul Pavel.Eu asta nu inteleg,ca daca dupa moarte nu mai exista nimic asa cum voi sustineti,de ce afirma Pavel acele lucruri despre care am vorbit?Nu are logica daca privesc din aceasta perspectiva.Si ca dinclolo de moarte exista totusi ceva nu o spune doar biblia ci si stiinta in privinta "mortii clinice".Vad ca voi evitati acest subiect dar el este unul edificator in privinta faptului ca intre moartea trupeasca si inviere exista totusi ceva.
|
tricesimusseptimus ai dreptate ca uneori in biblie cuvantul "suflet" se refera la persoane(inclusiv la acel verset adus de tine din Ezechiel),dar in unele cazuri se refera la o componenta distincta a omului alatur de duh si trup asa cum vedem in Apocalipsa 6:9-11.Acolo nu mai merge nici o interpretare adusa de tine.Trebuie sa fim atenti la ce se spune in Scripturi si trebuie sa admitem ca de multe ori in biblie sensul de suflet apare asa cum il intelegem noi cand spunem ca nu moare.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Tu chiar crezi ce spui sâmătaș spălat pe creier?? E, uite că întâlnești in biblie și termenul de suflet (psyche), după moartea trupului: (Apoc. 6, 9-11). Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei.” Apoc 6.9 "και οτε ηνοιξεν την πεμπτην σφραγιδα ειδον υποκατω του θυσιαστηριου τας ψυχας (psichas) των εσφαγμενων δια τον λογον του θεου και δια την μαρτυριαν ην ειχον" Apoc 6.9 "και οτε ηνοιξεν την πεμπτην σφραγιδα ειδον υποκατω του θυσιαστηριου τας ψυχας (psichas) των εσφαγμενων δια τον λογον του θεου και δια την μαρτυριαν ην ειχον" in litere latine acelasi verset: kai ote ênoixe tên pemptên sphragida eidon upokatô tou thusiastêriou tas psuchas tôn esphagmenôn dia ton logon tou theou kai dia tên marturian tou arniou ên eichon |
Citat:
|
Citat:
tocmai ca pe paginile acestui forum nu s-a dovedit decit fortarea acestui sens . Influienta modelului de gindire grec a adus in crestinism aceasta notiune . Mai inainte iudeii s-au lovit de egipteni care aveau aceasta credinta. Se folosesc ca argumente o gramada de versete care sint exprimate prin metafore si figuri de stil , fortind ceva logic. Tu de fapt imbratisezi o invatatura pe care nu cred ca o intelegi ,numai pt ca asa te invata la biserica ta. Explica-mi si mie ,daca doar Dumnezeu e stapin peste moarte si viata ,cum e posibil ca sufletul sa ramina nemuritor? Aduti aminte de scopul lui Satan - sa fie asemenea lui Dumnezeu(puterea peste viata si moarte) si sa arate ca Legea lui Dumnezeu este nedreapta si nu trebuie tinuta. Mai lasa-i pe adventisti. Spune-mi cum explici unui ateu asta? |
tricesimusseptimus daca termenul suflet niciodata nu desemneaza o "entitate de sine statatoare si constienta dupa moartea omului",acum te mai intreb a nu stiu cata oara(ca sa nu mai pun in calcul interventiile dl Ovidiu :),ce desemneaza atunci in Apocalipsa 6:9-11?
Apocalipsa 6:9 Când a rupt Mielul pecetea a cincea, am văzut sub altar sufletele celor ce fuseseră junghiați din pricina Cuvântului lui Dumnezeu, și din pricina mărturisirii, pe care o ținuseră. Apocalipsa 6:10 Ei strigau cu glas tare, și ziceau: "Până când, Stăpâne, Tu, care ești sfânt și adevărat, zăbovești să judeci și să răzbuni sângele nostru asupra locuitorilor pământului?" Apocalipsa 6:11 Fiecăruia din ei i s-a dat o haină albă, și li s-a spus să se mai odihnească puțină vreme, până se va împlini numărul tovarășilor lor de slujbă și al fraților lor, care aveau să fie omorâți ca și ei. |
Citat:
|
...
"Cu dracul nu se sta de vorba". Parintele Arsenie Papacioc.
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
EEee, nu am văzut să îți fi cerut scuze pentru minciunica deliberată pe care ai lansat-o in primul text, ci doar spui ceea ce te invață la secta ta că se interpretează literar și ce nu se interpretează literar. :76: Asta nu mă interesează. Ei bine, ca o concluzie, acum ai ocazia să arăți tuturor cât sunteți de smeriți voi adventiști și să spui că te-ai înșelat și că îți pare rău, atunci când ai scris: "niciodată termenul[psyche] nu o să-l întâlnești desemnând o entitate de sine stătătoare și conștientă după moartea omului" Iacov 4.10 "Smeriți-vă înaintea Domnului și El vă va înălța" Așteptăm să vedem cum te smerești!! :106: |
Adică în genunchi cârpaciule!
|
Citat:
În primul rând: smerenia e o virtute creștină ce se manifestă în viața ta, nu se pretinde de la alții. În al doilea rând: "sufletele de sub altar", deși fac parte dintr-un limbaj figurat, tot nu se referă la niște entități de sine stătătoare trăind și după moarte (cum ar fi așa-zisele fantome, strigoi, etc.). Suflete, adică persoane. Acesta era înțelesul termenului pentru apostolul Ioan. |
Citat:
|
Intelesul sufletului din acel verset din Apocalipsa nici pe departe nu este acela de persoana.Aici se spune clar "sufletele celor ce fuseseră junghiați",deci nu e vorba de persoana in sine,ci de o entitate a omului care continua sa existe si dupa moarte(aici prin injunghiere).Uite ca apare in biblie si cu sensul la care ne referim noi,ca tu ai negat si vad ca negi si acum.Ele nu au a face cu "fantome sau strigoi",nu stiu ce tot le aduceti in discutie.
Daca esti rational trebuie sa admiti ca nu se refera la persoane. |
Citat:
Orice încercare de a interpreta aceste „suflete” ca fiind duhurile fără trup ale martirilor dispăruți ar fi în contradicție cu regulile de interpretare ale profețiilor simbolice. Lui Ioan nu i s-a dat o viziune a cerului așa cum este el în realitate. Acolo nu sunt cai albi, roși, negri și gălbui, cu călăreți de război. Iisus nu apare acolo în forma unui miel cu o rană sângerândă. Cele patru făpturi nu reprezintă ființe înaripate cu caracteristici de animal, așa cum sunt descrise aici. Tot așa, nu există „suflete” așezate la temelia unui altar din ceruri. Întreaga scenă a fost o reprezentare în imagini și simboluri, menită să dea lecția spirituală despre spuneam. |
Citat:
Întâlnești in biblie și termenul (psyche), după moartea trupului: (Apoc. 6, 9-11). Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei.” Apoc 6.9 "και οτε ηνοιξεν την πεμπτην σφραγιδα ειδον υποκατω του θυσιαστηριου τας ψυχας (psychas) των εσφαγμενων δια τον λογον του θεου και δια την μαρτυριαν ην ειχον" in litere latine acelasi verset: kai ote enoixen ten pempten sphragida eidon upokatô tou thusiasteriou tas psuchas tôn esphagmenôn dia ton logon tou theou kai dia en marturian tou arniou en eichon Replici: Citat:
NOI ȚI-AM ARĂTAT NEGRU PE ALB CĂ APARE ÎN BIBLIE ȘI TERMENUL PSYCHE (SUFLET) ȘI ACELA DE PNEUMA (DUH),DINCOLO DE MOARTEA TRUPULUI. ÎN CONSECINȚĂ, NU TE-AM ÎNDEMNAT SĂ TE LEPEZI DE RELIGIA ADVENTISTĂ, NICI SĂ RENUNȚI LA DOGMA EI ATÂT DE PREȚIOASĂ A INEXISTENȚEI SUFLETULUI DUPĂ MOARTEA TRUPULUI, TE-AM ÎNDEMNAT PUR ȘI SIMPLU SĂ ÎȚI CERI SCUZE PENTRU INFORMAȚIA FALSĂ PE CARE AI FURNIZAT-O: "niciodată termenul[psyche] nu o să-l întâlnești desemnând o entitate de sine stătătoare și conștientă după moartea omului". FIE CĂ AȚI FĂCUT-O DIN NECUNOAȘTERE, FIE CĂ AȚI FĂCUT-O INTENȚIONAT, CREȘTINESC ȘI ETIC ESTE SĂ VĂ CEREȚI SCUZE ÎN FAȚA FORUMIȘTILOR (PE CARE AR FI PUTUT SĂ ÎI INDUCEȚI ÎN EROARE FĂCÂNDU-VĂ VINOVAT DE PĂCĂLIREA LOR SPIRITUALĂ) PENTRU O ASTFEL DE INFORMAȚIE CARE S-A DOVEDIT A FI FALSĂ, CĂCI TERMENUL RESPECTIV APARE ÎN BIBLIE. AȘADAR DOMNULE TRICESIMUSSEPTIMUS, BIBLIA NE ÎNVAȚĂ: Filipeni 2.3 "cu smerenie unul pe altul socotească-l mai de cinste decât el însuși. " Psalmi 50.18 "duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. " AȘADAR D-LE TRICESIMUSSEPTIMUS, SE ȘTIE CĂ VOI ADVENTIȘTII DIN DORINȚA DE A VĂ AFIȘA SMERENIA ȘI DE A-L IMITA PE HRISTOS MERGEȚI CU LIGHEANE ȘI APĂ LA ADUNĂRILE VOASTRE CA SĂ VĂ SMERIȚI SPĂLÂNDU-VĂ PICIOARELE UNII ALTORA. ACUM AVEȚI ÎNTR-ADEVĂR OCAZIA SĂ ARĂTAȚI CÂTĂ SMERENIE ZACE ÎN SPATELE ACESTUI GEST ȘI SĂ VĂ CĂIȚI PENTRU DEZINFORMAREA GRAVĂ A SEMENILOR IN CEEA CE PRIVEȘTE TEXTUL SACRU. :33: AȘTEPTĂM! |
Citat:
Cum puteau aceste "suflete descărnate" să fie realmente sub altar, din moment ce aceștia nu au murit (unii probabil nici măcar nu s-au născut încă)? Încă o dovadă că e vorba doar despre o imagine-simbol ce desemnează suflete în sensul de ființe umane, în nici un caz entități conștiente după moarte. O exprimare greoaie și inadecvată din partea mea, nu cred că constituie "o gravă dezinformare" cum strigați dvs. majuscular. Mai degrabă linkul din semnătura dvs. poartă o asemenea caracteristică... |
Saul și femeia din Endor
Când a fost împărat peste poporul Israel, Saul a îndepărtat din țară pe cei care nu erau în conformitate cu criteriile prezentate de Yahve în textele ce le-am mai amintit (Leviticul 19: 31 și Deuteronom 18: 10-12). Astfel, ne spune 1 Regi 28,3 (1 Samuel 28,3 în Biblia "sectanților"). Saul îndepărtase pe cei care chemau morții și pe cei care ghiceau:
"Murind Samuel, l-a plâns tot Israelul și l-au îngropat în Rama, cetatea lui. Saul însă izgonise pe cei ce chemau morții și pe ghicitori din țară." Temându-se de David, Saul avea acum de înfruntat o nouă problemă. Filistenii s-au strâns pentru o nouă luptă cu Israel. Văzând tabăra filistenilor Saul s-a îngrozit și a întrebat pe Yahve care va fi soarta luptei. Scriptura ne spune, că Dumnezeu nu i-a răspuns nici prin vise, nici prin Urim și nici prin prooroci. Cerul încetase să mai vorbească cu Saul. Văzând lucrul acesta, într-o atitudine totală de sfidare la adresa lui Dumnezeu, Saul se întoarce spre cei pe care îi alungase și cere slujitorilor săi să caute o femeie care cheamă morții. Am văzut până acum că morții, fie buni, fie răi se găsesc în locuința morților (șeol) fără nici o cunoștință față de ce se petrece sub soare. Saul merge astfel într-o noapte la o femeie care chema morții și-i cere acesteia să îl cheme de Samuel. Acesta îl scoală la cererea lui Saul pe Samuel, care îi spune tot ce se va întâmpla. Cunoscând însă faptele studiate până acum, cum că morții sunt de-a dreptul morți, că ei nu știu ce se întâmplă sub soare, că de fapt nu mai există, este greu să credem că ființa pe care a văzut-o Saul era cu adevărat Samuel. Convingerea acesta poate fi întărită de faptul că dacă Dumnezeu nu i-a răspuns, cu siguranță nici Samuel nu ar fi făcut-o (dacă ar fi trăit într-un anume fel). Cine este atunci cel care a vorbit lui Saul? Unul din „prietenii” celui care a spus în Eden „nu veți muri de moarte”, sau poate chiar el. Un alt lucru care ne demonstrează acest lucru este faptul că ființa care îi vorbește lui Saul îi spune că mâine, acesta și fiii lui vor fi împreună cu el. Dar nu se poate ca Samuel să fie în același loc cu Saul. Acest fapt ar distruge concepția populară că la moarte cei buni merg într-un loc al răsplătirii, iar cei răi într-un loc al pedepsei. Ceea ce se poate, însă, este realitatea evreiască, cum că la moarte toți merg în pământul din care au fost luați și că nu mai au nici o cunoștință de ce se face sub soare (Ecl.9,5.6). Ființa care i-a vorbit lui Saul nu putea să fie o ființă consacrată lui Yahve pentru că a făcut ceea ce Dumnezeu nu dorise să facă; să-i răspundă lui Saul. 1 Paralipomena 10,13 (1 Cronici 10,13 în originalul evreesc): „Așa a murit Saul pentru nelegiuirea sa pe care o făcuse el înaintea Domnului, pentru că n-a păzit cuvântul Domnului și pentru că a întrebat și a cercetat o vrăjitoare” , iată concluzia acestui eveniment. |
Textul de mai sus, pe care l-ai copiat dintr-o publicație a adventiștilor sau martorilor lui Iehova nu are nici o legătură cu ce se discută aici. Și în patristica ortodoxă în Omiliile Sfântului Ioan Gură de Aur se afirmă același lucru: anume că profetul împăratul Saul nu a vorbit cu duhul real a lui Samuel, ci cu un duh necurat.
Dar problemele noastre sunt cu totul altele. În Biblie se vorbeste clar despre existența sufletului dincolo de moartea trupului. De ce nu te apuci să le comentezi? Succes! 1. Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOAREcare fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă”. Am încercat să dau citatul complet. Sf. Petru se referă clar la cele trei zile ale Mântuitorului în care a fost mort cu trupul (pentru că spune clar “omorât cu trupul”) și la pogorârea Sa în Iad unde erau duhurile unor oameni care trăiseră demult pentru că face și precizarea „în zilele lui Noe” Apoi în aceași carte biblică și referindu-se la același episod sf. Petru face precizarea : 1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. “ În Biblia tradusă de B. Anania scrie “s-a bivestit CHIAR ȘI morților” iar în Biblia Cornilescu: “ȘI CELOR morți”. Adică sensul e clar: pe lângă cei vii cărora le-a propovăduit Mântuitorul în timpul vieții pământești le-a propovăduit ȘI CELOR MORȚI în timpul coborârii în Iad. 4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE”. Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista? De asemenea nu ați dat niciodată nici un răspuns plauzibil nici la citatele: Marcu 9.43-48 „Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE.” Despre ce foc care nu se stinge și despre ce vierme e vorba aici, dacă voi adventiștii negați existența Iadului? Să ne oprim și la citatul din Apocalipsa 20.7-10 : „Și către sfârșitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din închisoarea lui, Și va ieși să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, și să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, ȘI VOR FI CHINUIȚI ACOLO ÎN VECII VECILOR”. Aici Biblia susține clar existența veșnică a sufletelor și existența Iadului, referindu-se la pedeapsa antihriștilor și a celorlalți oameni amăgiți de diavol. Sunt curios să văd cum veti ocoli răspunsul la problema asta! Să ne oprim și la definiția pe care o dă însăși Mântuitorul termenului de Înviere: Ioan 5.28-29 “vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui. Și vor ieși, CEI CE AU FĂCUT LUCRURI BUNE SPRE ÎNVIEREA VIEȚII ȘI CEI CE AU FĂCUT CELE RELE SPRE ÎNVIEREA OSÂNDIRII”. Acesta e un alt citat pe care adventiștii îl ocolesc, pentru că argumentează existența Iadului. Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: Luca 9. 28-31“luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui” Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 “Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului”) Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient? Apoi, in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul Noului testament" Se vede clar din acest pasaj in primul rand, timpul trecut "ne-am apropiat de Muntele Sion, deci nu ne v-om apropia intr-o epoca viitoare, si duhurile dreptilor celor desavarsiti care-l lauda pe Dumnezeu, deci e clar ca cineva intr-o stare de inconstienta nici nu poate avea inca aceste calitati de dasavarsiti ci le-ar primi atunci cand ar invia la a doua venire, si nici nu-l pot lăuda pe Dumnezeu. 2 Cronici 33.6 “ Manase a adus oameni care chemau duhurile morților și fermecători; și a înmulțit relele împotriva Domnului, mâniindu-L.” Lev 20.27 “Bărbatul sau femeia, de vor chema morți sau de vor vrăji, să moară neapărat” Dacă vechii evrei nu credeau în existența sufletelor după moarte, atunci de ce le interzice D-zeu sub pedeapsa morții, spiritismul? Nu era mai simplu sa le spuna D-zeu ca sufletul nu mai exista pur si simplu? (Apoc. 6, 9-11). Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei.” |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:27:21. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.