Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Alte Religii (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5034)
-   -   Cugetari din Dharma (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14532)

AlinB 16.12.2016 16:49:29

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 638015)
Indirect ai raspuns la intrebare.

Raspunsul nu este atat de dificil pe cat pare.

Imi pare rau dar nu vad similitudini in ceea ce am scris si teoria ta de mai jos.

Citat:

Daca un peste ar fi un peste intrinsec atunci niciodata un peste + un peste nu poate fi diferit de doi pesti.

Insa atunci cand un peste nu este existent in sine, un peste poate fi exprimat ca o pluralitate, o multitudine de fenomene. Iisus a demonstrat practic aceasta posibilitate dificil de conceput de catre o minte obisnuita.
Deci numitorul comun al factorilor ecuatiei este nimicul din care au aparut.
Acest nimic nu poate fi schimbat in altceva decat este. Poate fi doar modelat in expresii ale sale.
Imi pare rau, dar aici ai o grava problema de discernamant intr-o chestiune destul de triviala.

Iisus nu a demonstrat ipoteza ta ci a facut un miracol si atat.

Tu asociezi miracolului o teorie a carei validitate nu o poti demontra.

Daca vrei sa demonstrezi validitatea teoriei tale, te invit sa reproduci chiar tu miracolul, si atunci esti poate credibil.

Citat:

Nimicul nu face niciodata tranzitia de la propria natura la concretul intrinsec.
Iar versi cuvinte fara sens.

Defineste "concretul intrisec" :)

Citat:

Daca ar fi astfel, realitatea ar ingheta instantaneu. Miscarea/transformarea ar fi imposibila. Nimicul este ceea ce este dintru inceput si este fara de sfarsit. Ca este exprimat in ceea ce mintea recunoaste ca forma este frumusetea si misterul existentei noastre.
Nu cred ca notiunea de "nimic" cu care jonglezi aici are definitia din "dex".
Daca ar fi asa, ceea ce spui tu, este un nonsens evident.

Asa ca defineste si "nimic" -ul tau.

Citat:

Fundamental, nimicul este nimic indiferent de varietatea, complexitatea in care este exprimat.

Asta se numeste "definitie circulara" si este un nonsens, o marturie a unei logici deficitare.

Citat:

"Miracolul inmultirii" este inexplicabil fara intelegerea naturii fundamentale a realitatii.
Tehnic vorbind este inexplicabil si ramane inexplicabil atat timp cat cineva nu il poate reproduce.

Contemplatia formei din perspectiva nimicului din care apare este a doua profunzime pe care Buddha a revelat-o in Intelepciunea Desavarsita (Cea de a doua Intoarcere a Rotii Dharmei - crestineste "A doua Propovaduire").

"crestineste"? poate ai vrut sa spui "romaneste" - asta arata obsesia ta de a "crestina" paganismul budhist:)

Citat:

Aceasta contemplatie este de o frumusete aparte. Sesizarea cum nimicul se exprima in forma sensibila ne face partasi in mod intelegator la procesul creatiei clipa de clipa.
"nimicul" nu se poate exprima pentru ca nu exista.
Daca s-ar "exprima" n-ar mai fi "nimic".

E simplu, da' atat de complicat pentru tine, se pare..

Citat:

Iisus afirma ca este nevoie de o "credinta cat un graunte de mustar" ca sa poti misca un munte din loc. Consider ca sensul acestei afirmatii era literal.
Tu poti considera ce vrei, atat timp cat nu poti demonstra practic... ;)

Dar faza nasoala stii care e? ca nu poti demonstra nici macar coerenta logica a dogmelor tale.

Citat:

Aceasta credinta nu este wishfull thinking ci vointa unei minti racordata in adevar la intreaga realitate. Caci, fundamental toate fenomenele nu sunt altceva decat expresii ale propriei minti. O "minte" care nici ea nu exista in sine (Nature Body of Buddha). Cand realizam aceasta devenim Fii mostenitori ai Imparatiei, ai intregii Existente.
Prostii.
Daca tu vezi o bila si ala vede o bila, nu inseamna ca mintea ta (sau a lui) a produs bila aia.

Si iar apelezi la vrajeli de genul "nici nu exista in sine" fara macar sa aprofundezi notiunea, cum ti-am cerut pe pagina precedenta.

Deci exact ce spuneam, in loc sa o iei la pas si sa clarifici macar notiunile cu care jonglezi, continui sa alergi la tturnati nonsensuri in baza lor.

Inca o data, poti sa intorci in capul tau orice teorii, sa amesteci airuea budhism si crestinism cat vrei, un lucru insa este clar: ghiveciul asta nu da roade.

In nici un caz unele care sa conteze pentru mantuirea ta.

ioan67 16.12.2016 20:33:34

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 637790)
pai daca iubirea se naste prin vederea frumusetii, acesta frumusete nu este perceputa prin simturile vederii?

Vederea este nu doar a ochilor, ci și a minții. La fel și orbirea.
O însușire cognoscibilă la nivelul simțurilor poate fi accesibilă, la un alt nivel, doar minții.
Așa cum unii văd calul, alții văd ideea de cal.
Din realitate fac parte nu doar stimulii fizici. Mai sunt și cei supra-fizici, meta-fizici etc.
Noi, în Biserică, tocmai asta și năzuim: să depășim cele materialnice (supuse simțurilor). Uite, de pildă, Împărtășania nu e doar pâine și vin (cum pare simțurilor) ci Trupul și Sângele Domnului, cum arată cugetarea smerită prin credință.

Așadar frumusețea nu e doar ceea ce vede ochiul ci, mai degrabă, ceea ce ochiul nu va reuși în veci să vadă.
Mai aproape de pământ, frumusețea unei poezii sau a unei teorii matematice: se gustă, se adulmecă - nu se vede...:)
Aș îndrăzni să afirm că e la fel și cu adevărata frumusețe a unei femei!...

florin.oltean75 16.12.2016 21:36:54

Citat:

Daca vrei sa demonstrezi validitatea teoriei tale, te invit sa reproduci chiar tu miracolul, si atunci esti poate credibil.
Acest "poate" tradeaza refuzul validarii chiar si in fata evidentei. Invitatia ta este doar ispitire fara nicio intentie sincera de a descoperi ceva nou care sa te transforme. Chiar daca as crea un intreg univers inaintea ochilor tai sau as decora firmamentul cu ingeri stralucitori nu as putea sa te conving. Daca inima ta este in alt registru orice partitura iti suna fals.

AlinB 18.12.2016 00:59:37

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 638200)
Acest "poate" tradeaza refuzul validarii chiar si in fata evidentei. Invitatia ta este doar ispitire fara nicio intentie sincera de a descoperi ceva nou care sa te transforme. Chiar daca as crea un intreg univers inaintea ochilor tai sau as decora firmamentul cu ingeri stralucitori nu as putea sa te conving. Daca inima ta este in alt registru orice partitura iti suna fals.

In regula, da-mi te rog 10.000 RON si eu iti demonstrez ca stiu o filosofie cu care sa-i transform in 100.000.
Nu merge intotdeuna, uneori dispar si aia 10.000 (ai fost prevenit!) dar teoria e valida.

Daca ai indoieli si nu-mi trimiti banii asta tradeaza refuzul validarii chiar si in fata evidentei care nu exista.

Daca ai pretentia sa demonstrez asta pe banii mei mai intai, este o ispitire fara nici o intentie sincera de a descoperi ceva nou.

Chiar daca as face asta in fata ochilor tai sau chiar mai mult, i-as transforma in 1.000.000 lei nu as putea sa te conving.

Numai pentru ca inima ta este in alt registru partitura mea sincera si melodioasa iti suna fals!

florin.oltean75 01.01.2017 23:17:32

"Cei intelepti se infricoseaza deopotriva, atat de renasterea in samsara superioara cat si de renasterea in iaduri."

Tratatul celor 400 de paragrafe - Aryadeva

AlinB 01.01.2017 23:22:15

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 639554)
"Cei intelepti se infricoseaza deopotriva, atat de renasterea in samsara superioara cat si de renasterea in iaduri."

Tratatul celor 400 de paragrafe - Aryadeva

Imi pare rau pentru tine, noi nu credem in prostiile asteae cu "renasteri" ale paganilor.

Zicalele astea or fi bune pentru sinucigasi, tu ce patisi, ce te lovi si pe cine lovisi in viata asta incat sa salivezi dupa non-existenta, daca Paradisul ("samsara superioara") nu ti se pare suficient de bun?

florin.oltean75 01.01.2017 23:36:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 639557)
Imi pare rau pentru tine, noi nu credem in prostiile asteae cu "renasteri" ale paganilor.

Zicalele astea or fi bune pentru sinucigasi, tu ce patisi, ce te lovi si pe cine lovisi in viata asta incat sa salivezi dupa non-existenta, daca Paradisul ("samsara superioara") nu ti se pare suficient de bun?

Care este diferenta intre "renastem in iad" sau "ne ducem in iad"?

"Renasterea" nu presupune reactivarea acestui trup pamantesc care se dezintegreaza si este reasimilat in elementele acestei lumi.

"Renastere" este un cuvant care desemneaza intrarea intr-o noua forma de existenta.

Forma umana sau lumile superioare ei care sunt conditionate cauza-efect sunt inselatoare, lipsite de securitate reala. Din samsara superioara se poate cadea in haul adanc al iadului asa cum o stea cazatoare se prabuseste din inaltul cerului.

Doar Adevarul ne elibereaza din existentele samsarice. Pana atunci suntem exilati pe pamant strain, condamnati sa experimentam diverse forme de suferinta.

AlinB 02.01.2017 02:46:34

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 639570)
Care este diferenta intre "renastem in iad" sau "ne ducem in iad"?

"Renasterea" nu presupune reactivarea acestui trup pamantesc care se dezintegreaza si este reasimilat in elementele acestei lumi.

"Renastere" este un cuvant care desemneaza intrarea intr-o noua forma de existenta.

Oricat te-ai juca cu definitiile, tot da cu virgula.

Noi nu credem in reincarnare.

Citat:

Forma umana sau lumile superioare ei care sunt conditionate cauza-efect sunt inselatoare, lipsite de securitate reala. Din samsara superioara se poate cadea in haul adanc al iadului asa cum o stea cazatoare se prabuseste din inaltul cerului.
Nu si pentru cei mantuiti.
Adica cei care au luat-o de jos, cu smerenie spre cele de sus.

Lucifer a inceput de sus, dar desi fiind sus deja, se pare ca a avut rau de inaltime.

Citat:

Doar Adevarul ne elibereaza din existentele samsarice. Pana atunci suntem exilati pe pamant strain, condamnati sa experimentam diverse forme de suferinta.
"Eliberat de existentele samsarice" in traducere se cheama mort-mort, desfiintat, anulat.

Pentru ca vezi tu, dpdv crestin, omul a fost creat in aceasta forma, va fi inviat in aceasta forma.
Ca probabil va duce o alta viata, este partea a doua.

Dar nu va fi sublimat, ca in religia ta, in cine stie ce forma de constiinta non-existenta.
Pentru ca, existenta, nu-i asa, inseamna samsara, suferinta, transformare, etc.

florin.oltean75 02.01.2017 18:35:04

Daca vrem sa facem o paralela crestinism-budism, Iisus promite o existenta in afara samsarei - o viata fara de moarte.

In samsara se moare, inevitabil. Este un domeniu aflat in puterea mortii.
In samsara ne nastem, inevitabil - fara control, fara sa putem alege unde, cum, in ce forma.

Adevarul este singura portita de salvare din acest proces vicios.

ioan67 02.01.2017 23:35:04

Nu la acest proces vicios se referă Evanghelia.
Hristos nu predică ieșirea din ... samsara.
E o poveste cu totul diferită, se citește în cheia ei specifică, nu în alte chei.
A o cunoaște e una, a o răstălmăci e alta.

Mihnea Dragomir 03.01.2017 00:38:22

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 639657)
Iisus promite o existenta in afara samsarei.

Antologica afirmatie! Aproape monumentala. Vrednica, in orice caz, de un Dalai Lama al ortodoxiei romanesti!

Fiind prima mea interventie de anul acesta, profit pentru a transmite o calda urare de an bun si sfant tuturor colegilor forumisti.

Iar in cazul special al dumitale, postac drag, sa ai un minunat an al cocosului!

ioan67 03.01.2017 02:08:33

.........:))) Hc...hcccc....hhooohoho!!!
P.S. Cu adevărat vinurile franțuzești de sărbători aduc veselie...:))

florin.oltean75 03.01.2017 20:53:21

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 639724)
Antologica afirmatie! Aproape monumentala. Vrednica, in orice caz, de un Dalai Lama al ortodoxiei romanesti!

Fiind prima mea interventie de anul acesta, profit pentru a transmite o calda urare de an bun si sfant tuturor colegilor forumisti.

Iar in cazul special al dumitale, postac drag, sa ai un minunat an al cocosului!

Multumesc. Iti doresc un minunat Anno Domini 2017 - cu intelegerea relativitatii conventiilor, gen 2017 sau cocos.

Reflectand asupra naturii samsarei, cum ar rationa un crestin atunci cand cineva se naste in conditii adverse (fara resurse, sansa la educatie sau grav bolnav)?

Dar cum ar rationa ucenicii Lui? Posibil din cauza pacatelor acelui suflet?

Dar daca s-ar naste binecuvantat de Dumnezeu, din parinti credinciosi, cu sansa la educatie, cu dor de Dumnezeu si chemare la desavarsire?

Posibil din cauza virtutilor acelui suflet?

florin.oltean75 04.01.2017 21:07:42

In vremea cand Atisha predica budhismul in Tibet era tot timpul insotit de un asistent indian care il critica in tot ceea ce facea si spunea.

Cand tibetanii, uimiti de comportamentul agresiv al insotitorului sau, l-au intrebat pe Atisha de ce il tolereaza in prezenta sa, avand in vedere ca multi tibetani plini de credinta ar fi fost fericiti sa-l serveasca, Atisha le-a raspuns: "Fara acest om nu ar exista altcineva fata de care sa practic rabdarea. De aceea, in felul sau el este plin de bunatate fata de mine. Credeti-ma, am mare nevoie de el."

http://kadampa.org/buddhism/atisha

AlinB 05.01.2017 11:20:02

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 639859)
In vremea cand Atisha predica budhismul in Tibet era tot timpul insotit de un asistent indian care il critica in tot ceea ce facea si spunea.

Cand tibetanii, uimiti de comportamentul agresiv al insotitorului sau, l-au intrebat pe Atisha de ce il tolereaza in prezenta sa, avand in vedere ca multi tibetani plini de credinta ar fi fost fericiti sa-l serveasca, Atisha le-a raspuns: "Fara acest om nu ar exista altcineva fata de care sa practic rabdarea. De aceea, in felul sau el este plin de bunatate fata de mine. Credeti-ma, am mare nevoie de el."

http://kadampa.org/buddhism/atisha

Fara Hristos, toata aparentele virtuti sunt apa de ploaie.

"13. Și nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer."

Ioan 3:13

AlinB 05.01.2017 11:22:52

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 639779)
Multumesc. Iti doresc un minunat Anno Domini 2017 - cu intelegerea relativitatii conventiilor, gen 2017 sau cocos.

Reflectand asupra naturii samsarei, cum ar rationa un crestin atunci cand cineva se naste in conditii adverse (fara resurse, sansa la educatie sau grav bolnav)?

Dar cum ar rationa ucenicii Lui? Posibil din cauza pacatelor acelui suflet?

Dar daca s-ar naste binecuvantat de Dumnezeu, din parinti credinciosi, cu sansa la educatie, cu dor de Dumnezeu si chemare la desavarsire?

Posibil din cauza virtutilor acelui suflet?

Celor care putin li s-a dat, putin li se va cere.
Celor care li s-a dat mult, li se va cere mult.

Explicatii se gasec pentru orice. De toate felurile.

La modul concret insa, calea fiecarui suflet doar Dumnezeu o stie.

AlinB 05.01.2017 11:27:33

Citat:

Daca vrem sa facem o paralela crestinism-budism, Iisus promite o existenta in afara samsarei - o viata fara de moarte.

Serios!
Citat biblic, te rog, ca eu am citit altceva.

Citat:

In samsara ne nastem, inevitabil - fara control, fara sa putem alege unde, cum, in ce forma.
"Adevarul" tau inseamna moarte.
Dar nu moarte spre a renaste, ci moarte-moarte, disparitie, nonexistenta.

E ca si cand ai spune, totul ni se trage de la cap, acolo sunt problemele, daca taiem capul scapam de ele.

florin.oltean75 12.01.2017 22:26:59

Koan de interschimbare

Priveste
o floare si floarea te va privi,
Atinge o frunza si frunza te va atinge,
Priveste si vei fi privit,
Atinge si vei fi atins.

AlinB 13.01.2017 00:11:10

You cannot describe it, you cannot picture it,
You cannot admire it, you cannot sense it.
It is your true self, it has nowhere to hide.
When the world is destroyed, it will no be destroyed.

Intri aici si iti generezi cate vrei :)

https://www.ibiblio.org/zen/cgi-bin/koan.pl

Ar fi interesant sa faca cineva o versiune si in limba romana.

florin.oltean75 14.01.2017 14:39:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 640546)
You cannot describe it, you cannot picture it,
You cannot admire it, you cannot sense it.
It is your true self, it has nowhere to hide.
When the world is destroyed, it will no be destroyed.

Intri aici si iti generezi cate vrei :)

https://www.ibiblio.org/zen/cgi-bin/koan.pl

Ar fi interesant sa faca cineva o versiune si in limba romana.

Este de preferat sa-ti compui propriile tale koanuri, functie de experientele tale, de modul tau personal de a intelege si actualiza principii.

Este un demers creativ in care te regasesti dar si contribui la diversitatea de expresie. Nu este recomandat sa fim doar imitatori.

Forma de expresie a aceluiasi principiu este inepuizabila. Fiecare dintre noi ne putem gasi propria originalitate si experimenta bucuria descoperirii.

florin.oltean75 14.01.2017 15:20:03

Daca te dezbraci de sine, daca te lepezi de sufletul tau, cu ce mai ramai?
Ce-ti mai ramane daca ti-ai predat eul Lui Dumnezeu?
Aceasta este saracia care ne imbogateste.

[Cine isi iubeste sufletul sau il va pierde - koan biblic]

florin.oltean75 14.01.2017 17:42:31

Intreaga samsara exista prin sine,
Goleste sinele si samsara va fi golita.

AlinB 15.01.2017 00:18:52

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 640635)
Este de preferat sa-ti compui propriile tale koanuri, functie de experientele tale, de modul tau personal de a intelege si actualiza principii.

Este un demers creativ in care te regasesti dar si contribui la diversitatea de expresie. Nu este recomandat sa fim doar imitatori.

Forma de expresie a aceluiasi principiu este inepuizabila. Fiecare dintre noi ne putem gasi propria originalitate si experimenta bucuria descoperirii.

Ideea e simpla: alea nu sunt luate dintr-o baza de date, sunt generate de un calculator folosind un dictionar specific si un anumit algoritm.
Si sunt tot ata de "pline" de intelepciune, nu mai zic utile, cat cele care te chinui tu sa le produci "manual".

Asa ca nu te mai chinui :)

Daca iti lipseste stima de sine, incearca sa o gasesti altfel.
Fa ceva util, o fapta buna, ajuta niste oameni, ajuta-te pe tine in primul rand.

Tot umfland orgoliul de om care se crede intelept, cu nonsensuri, n-ai sa te folosesti ci dimpotriva.

Demetrius 15.01.2017 06:22:42

Citat:

Am fost dirijat aici de laudele dr Mihnea si apreciez si eu remarca referitoare la Iisus si samsara, insa o vad diferita.

Nicaieri nu poti alege ce sa controlezi, unde, cum, in ce forma.
Samsara nu se rerfera la moarte, ci la la un inceput continuu, nu e vorba de moarte, ci de innoirea experientei prin schimbarea trupului, sufletul ramanand cu aceeasi identitate, deci imortal.

Iisus vine si ne demonstreaza samsara intr-un singur trup, un singur ciclu, insa prin rastignire, adica prin maxima implicare voluntara.

Oricum, si prin samsara tot la Hristos se ajunge; ultima veriga din samsara e jertfa proprie.

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.(In 14,6)

florin.oltean75 15.01.2017 10:00:09

Citat:

Am fost dirijat aici de laudele dr Mihnea si apreciez si eu remarca referitoare la Iisus si samsara, insa o vad diferita.

Nicaieri nu poti alege ce sa controlezi, unde, cum, in ce forma.
Samsara nu se rerfera la moarte, ci la la un inceput continuu, nu e vorba de moarte, ci de innoirea experientei prin schimbarea trupului, sufletul ramanand cu aceeasi identitate, deci imortal.

Iisus vine si ne demonstreaza samsara intr-un singur trup, un singur ciclu, insa prin rastignire, adica prin maxima implicare voluntara.

Oricum, si prin samsara tot la Hristos se ajunge; ultima veriga din samsara e jertfa proprie.

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.(In 14,6)
Este o problema de cum iti clarifici, cum iti definesti terminologia.

Jertfa de sine, innoirea, virtutile, experientele din care invatam este Dharma.

Parerea de sine, repetitia/cliseul, pacatele, durerile din care nu invatam - este Samsara.

Privind insa in natura ultima a experientelor, Samsara si Nirvana sunt aceeasi realitate.

Dualitatea, scindarea este catalizata de ignoranta, necunoasterea Adevarului - radacina tuturor pacatelor.

AlinB 15.01.2017 14:26:53

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 640693)

Tu ai fost invitat sa o faci in asa fel incat sa fie congruenta cu ideile tale, dar n-ai reusit.

Asa ca ...

Citat:

Asta sa explici unui forum de budhisti, noi nu ne raportam la bazaconiile din alte religii :)

Citat:

Parerea de sine, repetitia/cliseul, pacatele, durerile din care nu invatam - este Samsara.
Sau corect spus: "Parerea mea este ca pararea de sine... etc".

Si vezi si treaba cu forumul de budhisti, mai sus.
Acolo parerile tale nastrusnice ar putea suscita un oarecare interes.

Citat:

Privind insa in natura ultima a experientelor, Samsara si Nirvana sunt aceeasi realitate.
Problema ta si numai a ta, dragule :)

Citat:

Dualitatea, scindarea este catalizata de ignoranta, necunoasterea Adevarului - radacina tuturor pacatelor.
Imi pare rau pentru starea ta de confuzie, dar teologia crestina are o alta perspectiva.

Demetrius 15.01.2017 23:15:18

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 640693)

Da, recunosc, terminologia e definitorie.
Prin clarificarile aduse lucrurile se limpezesc, fiind nevoit sa reformulez diferenta pe care o vad eu, nu pentru ca n-as fi de acord cu laudele, pe care le innoiesc, ci pentru ca am inceput sa zic si eu ceva, daca tot vorbim de aceeasi realitate. Deci:

Fata de promisiunea lui Hristos a unei existente in afara samsarei(dstul de vag pentru Iisus), totusi, El demonstreaza... Dharma, pur si simplu; adica dovedeste Adevarul.

flying 16.01.2017 00:57:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 640685)

Daca iti lipseste stima de sine, incearca sa o gasesti altfel.

:21: Da,unuia ii lipseste stima de sine si altul are prea multa.Imi place dialogul tau cu Florin,foarte "fructuos" , unul vorbeste rusa si altul chineza ,va intelegeti mai mult prin semne ,probabil ca aveti febra musculara la maini de la atatea semne.Da' oricum e interesant...Continuati va rog ,ma scuzati de intrerupere.

AlinB 16.01.2017 01:14:09

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 640735)
:21: Da,unuia ii lipseste stima de sine si altul are prea multa.Imi place dialogul tau cu Florin,foarte "fructuos" , unul vorbeste rusa si altul chineza ,va intelegeti mai mult prin semne ,probabil ca aveti febra musculara la maini de la atatea semne.Da' oricum e interesant...Continuati va rog ,ma scuzati de intrerupere.

Da, observ ca ai niste complexe de ordin intelectual ..se pare ca blogul ala pe care n-ai mai scris de 6 ani, n-a primit prea multe like -uri, desi ai aruncat nume grele, Tutea, Kant, etc. nu e foarte incurajator, nu?
Nu-i nimic, mai citeste, mai proceseaza, mai citeste, mai proceseaza, intr-o zi..

flying 16.01.2017 14:09:08

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 640736)
Da, observ ca ai niste complexe de ordin intelectual ..se pare ca blogul ala pe care n-ai mai scris de 6 ani, n-a primit prea multe like -uri, desi ai aruncat nume grele, Tutea, Kant, etc. nu e foarte incurajator, nu?
Nu-i nimic, mai citeste, mai proceseaza, mai citeste, mai proceseaza, intr-o zi..

E un lucru bun sa observi...lucruri,dar din pacate n-ai observat cel mai important lucru ca intelijenta nu ajunge in comunicarea cu altii.Si ,ironic,tocmai lucrul asta te impiedica sa observi corect...lucruri.Tu la observi sec,nu corect ,caci corectitudinea implica si suferinta. Am vazut niste comentarii de-ale tale la Virgiliu Gheorghe ,am vazut si multe videoclipuri ale lui,am citit carti scrise de el si am decis ,fara suparare,ca e cu cateva clase peste tine.Am incredere in el ,nu acelasi lucru pot sa il spun despre tine.Ai inteligenta mult peste medie ,dar cam atat.

florin.oltean75 16.01.2017 18:06:35

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 640732)
Da, recunosc, terminologia e definitorie.
Prin clarificarile aduse lucrurile se limpezesc, fiind nevoit sa reformulez diferenta pe care o vad eu, nu pentru ca n-as fi de acord cu laudele, pe care le innoiesc, ci pentru ca am inceput sa zic si eu ceva, daca tot vorbim de aceeasi realitate. Deci:

Fata de promisiunea lui Hristos a unei existente in afara samsarei(dstul de vag pentru Iisus), totusi, El demonstreaza... Dharma, pur si simplu; adica dovedeste Adevarul.

Daca mintea omului ar fi fost suficient de pura, nu era necesar ca Adevarul sa ia infatisare umana.

Dumnezeu nu este inchis in forma. Dumnezeu este dincolo de orice expresie.

Trupul Lui Hristos este pentru ochiul trupesc. Ranile Lui Hristos pentru simtire trupeasca.

Cele simtite intru dragoste sunt doar inceputul curatiei mintii.
De la cele trupesti la curatia fara forma, fara intipariri.

Cunoasterea Lui Hristos transcende cele vazute si simtite.

Aceasta implica in mod necesar o abordare apofatica.

O negare a oricarei expresii, a oricarui existent.

Dragostea este o aripa iar cunoasterea apofatica cealalta aripa in zborul spre Adevar.

florin.oltean75 17.01.2017 19:01:19

"A true cessation is not merely the final abandonment of any delusion or imprint of delusion - it is the emptiness of a mind that has attained such a cessation.

When we attain true cessations, although we may still experience sickness, old age, and death, these do not cause us suffering.

Since true cessations protect us from suffering they are Dharma Jewels and holy objects of refuge."

---------

"O adevarata despatimire nu este doar eradicarea patimii sau stergerea intiparirii patimii din mintea noastra ci este chiar curatia acelei minti care realizat despatimirea.

Pe treapta despatimirii, desi experimentam inca boala, batranetea si moartea acestea nu ne mai pot cauza niciun pic de suferinta.

Intrucat adevaratele despatimiri ne protejeaza de suferinta mai sunt numite Nestemate ale Dharmei, sfintenii in care ne gasim refugiul" Kelsang Gyatso

florin.oltean75 17.01.2017 20:58:58

"When we see that someone we like is experiencing pain we feel compassion and sympathy for them, but this feeling is not the great compassion we need to cultivate in order to enter Mahayana paths.

Great compassion observes all living beings"
---------------------
"Cand vedem pe cineva care ne este foarte drag ca sufera suntem cuprinsi de durere in aspectul milei. Dar aceasta strapungere nu este marea compasiune pe care trebuie sa o cultivam pentru a intra pe Marea Cale.

Marea compasiune suspina pentru toate fapturile, fara deosebire." Kelsang Gyatso

gpalama 17.01.2017 22:28:50

as zice o vorba mare: ce nu se vede nu exista, dar ma ia alin in suturi imediat despicand in 4 unica line dinpost...

simpllu 18.01.2017 01:38:38

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 640773)
Am vazut niste comentarii de-ale tale la Virgiliu Gheorghe ,am vazut si multe videoclipuri ale lui,am citit carti scrise de el si am decis ,fara suparare...

Ce comparație năstrușnică ai făcut. :))
Păcat că nu știm să apreciem adevăratele valori. VG chiar merită mai multă atenție.

AlinB 18.01.2017 02:53:04

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 640798)
Dragostea este o aripa iar cunoasterea apofatica cealalta aripa in zborul spre Adevar.

Esti sigur? Parca cealalta aripa era cunoasterea catafatica.
Mai bine pui "zborul spre adevar" sa fie coada.
Sau trenul de aterizare.

Sau Adevarul ar trebui sa fie la mansa, nu doar un accesoriu in elucubratii filosofice?

florin.oltean75 19.01.2017 18:29:50

Dragostea este catafaticul. Toate existentele isi au izvorul in dragoste.
Curatenia ei, adancimea si limpezimea ei este apofaticul.

Dupa cum este dezvaluit in Perfectiunea Intelepciunii, "catafaticul nu este altceva decat apofatic, iar apofaticul nimic altceva decat catafatic".

Nu sunt doua diviziuni, ci una si aceeasi expresie.

Intelepciunea perfecta le vede inseparabile, realizeaza unimea celor doua adevaruri: existentul si natura ultima a acestuia.

AlinB 19.01.2017 19:12:22

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 641105)
Dupa cum este dezvaluit in Perfectiunea Intelepciunii, "catafaticul nu este altceva decat apofatic, iar apofaticul nimic altceva decat catafatic".

Intelepciunea perfecta le vede inseparabile, realizeaza unimea celor doua adevaruri: existentul si natura ultima a acestuia.

Eu zic sa reinventezi si dictionarul, poate asa incepe sa aiba sens.

Demetrius 19.01.2017 20:18:19

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 641105)

Vrei sa spui ca,,,, chipul este catafaticul si asemanarea este apofaticul?

florin.oltean75 20.01.2017 17:45:27

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 641116)
Vrei sa spui ca,,,, chipul este catafaticul si asemanarea este apofaticul?

Nu.

Chipul si asemanarea sunt ambele catafatice. Pentru ca sunt expresii.

Expresia este rezultatul procesului cognitiv de discriminare. Expresia este o aparitie.

Apofaticul este o absenta, este procesul cognitiv de descoperire a unei absente. Absenta existentei prin sine a expresiei.

De exemplu, o frunza este o expresie a naturii. Insa frunza nu exista prin sine ci prin alte procese. Este vida de o realitate proprie. Este un fenomen asamblat la un anumit moment de timp prin interactiunea altor fenomene/procese. Absenta realitatii ei inerente nu este evidenta pentru cineva neavizat. Frunza pare sa posede o existenta in sine, pare un fenomen concret, nu un fenomen insubstantial ontologic.

Cunoasterea acestei absente subtile presupune efort rational si contemplativ. Apofaticul este o cunoastere subtire, delicata, angajata in relatie cu fiecare existent.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:57:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.