Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

ovidiu b. 04.10.2012 09:45:51

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 474440)
da, dar Dumnezeu a lasat in asa fel incat spermatozoizii si ovulele sa se distruga singuri, fie prin polutii nocturne (spermatozoizii), iar ovulele sunt eliminate la ciclu, iar daca principiul vital ar fi in spermatozoizi sau in ovule, Dumnezeu nu ar lasa ca viata sa fie distrusa; altfel stau lucrurile in cazul celulei-ou care reprezinta o viata, o noua persoana, un suflet ! aceea daca o distrugem este pacat.

Una este ca ovulele sau spermatozoizii să se distrugă singuri de la sine, așa cum a lăsat Dumnezeu, și alta este să le distrugem noi, în mod voit, pentru a evita vița, nașterea de prunci. Faci diferența?

Laura19 04.10.2012 09:52:58

Nu suntem de acord ca monahii sa dea sfaturi mirenilor, dar le folosim anumite cuvinte ptr. a ne sustine parerea cand vine vb despre infranarea trupeasca in post sau alte subiecte. Deci, cu alte cuvinte, cand zic ca noi sunt buni, cand lovesc in pacat si atrag atentia, dansii sunt incompetenti, iar noi curati si luminati. De revelatie nu se stie? De Harul Dumnezeiesc ? Nu stiti ca prin duhovnici, ca sunt de miri, ca sunt monahi, vorbeste Dumnezeu? Astea sunt deja lucruri elementare de cateheza.

Sa nu mai vb. de limbajul folosit cand nu suntem de acord cu cei care sunt adeptii unei vieti mai stricte si datul cu parerea ca un anumit user nu este casatorit, caci altfel ar face sex si in post, si in sfintele sarbatori, si dupa Sfanta Liturghie, in noaptea de Inviere ori daca este casatorit si face cum spun duhovnicii atunci automat isi neglijeaza sotia/sotul si lucreaza cu dracul. De altfel, interesanta idee cum ca, un om casatorit nu poate vb. despre abstinenta sau o persoana necasatorita inca, nu isi poate impartasi parerea despre casatorie [nu conteaza ca da un sfat bun sau ce spune este similar cu ce spune Biserica, important este ca nu este casatorit de unde rezulta ca nu are dreptul sa vorbeasca(cenzura se mai numeste)] este deja ridicola. De ce nu are voie o persoana necasatorita sa vb despre contraceptie de ex.? Deci daca nu esti casatorit nu poti sa stii despre ele, nu poti sa stii daca BO aproba ori ba, nu poti sa mergi pe la licee sa vb despre ele ca reprezenatant Pro-Life, nu poti decat sa taci malc. In sfarsit. De la fiecare persoana, casatorita/necasatorita putem lua ceva bun si orice persoana, casatorita/necasatorita poate da sfat bun despre orice subiect! Oricum, cel mai important este ce spun Sfintii Parinti, Biserica, Sf.Traditie, nu interpretarile dupa ucreche si mulatul canoanelor dupa nevrednicia noastra.

Una este sa spun: da, sunt pacatos, fac aia si aia, caci sunt slab si nu pot urma 100% invatatura ortodoxa, vina este numai a mea, incerc sa ma indrept. Alta este sa spun: nu frate, nu este pacat ce fac eu, duhovnicii spun prost, ei distrug ortodoxia cu restrictiile lor, altii sunt extremisti, eu sunt bun si fac ce trebuie.

Iar treaba cu ce ne intreaba Domnul la judecata m-a dat pe spate. Da, deci asa e. Nu o sa fim intrebati de post, de rugaciune, de cum am ascultat de Biserica, ce am facut bine, de ce am facut rau. Nu, alea sunt asa de fatada ca sa para ca si ortodoxia are ceva reguli. O sa fim intrebati daca am facut sex cu sotul/sotia de cate ori a vrut dansa/dansul si daca nu am facut sex cand a vrut ea/el pac in Iad, in ghena celor care nu fac asa mult sex cat ar trebui sa faca dupa invatatura ortodoxa. Scopul sotului/sotiei nu este sa isi mantuiasca familia, nu, este sa faca sport extrem.

Laura19 04.10.2012 09:54:44

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 474440)
da, dar Dumnezeu a lasat in asa fel incat spermatozoizii si ovulele sa se distruga singuri, fie prin polutii nocturne (spermatozoizii), iar ovulele sunt eliminate la ciclu, iar daca principiul vital ar fi in spermatozoizi sau in ovule, Dumnezeu nu ar lasa ca viata sa fie distrusa; altfel stau lucrurile in cazul celulei-ou care reprezinta o viata, o noua persoana, un suflet ! aceea daca o distrugem este pacat.

"Spovedania o primeste Dumnezeu, iar preotul da iertare in numele Mantuitorului. In familiile cu pacate grave, nespovedite si fara pocainta, apar copii cu grave infirmitati fizice si psihice. In timpul spovedaniei, Ingerul tau pazitor sta in dreapta ta cu sabia scoasa si porunceste diavolului: "Iesi ca te-a pârât". Acesta raspunde: "Eu stau pentru ca nu a spus așa cum a făcut". Daca ai spus corect pacatul, diavolul pleaca de la tine si trece in spatele preotului. Preotia este prin urmare o cruce greu de dus.
!Pacatul ramane daca:
- spui ca te-a indemnat altul (mama, sora, colega etc);
- spui prea incet incat preotul nu aude;
- spui pacatul sub o forma prea usoara, din rusine sau din mandrie;
- te-ai spovedit incorect;
- nu indeplinesti Canonul randuit de preot.
Orice păcat este greu și piedică la mântuire. La fel de grele pot fi cele ușoare ca și cele grele. Unii se feresc să nu facă păcate mari și grele dar, pe cele ușoare le fac cu duiumul. Așa mi-a zis cândva, cineva:
- Părinte, eu am grijă ca păcatele mari să nu le fac, de cele mici nu trebuie să mă feresc prea mult, pe cele mici le iartă Dumnezeu!
- Ia ascultă dumneata! Felul cum gândești și pui problema, faci păcat împotriva Duhului Sfânt. Faci păcatele cu convingerea că, Dumnezeu este Bun și iartă. Atunci, când faci păcatul bazându-te pe prea marea încredere în bunătatea lui Dumnezeu, acel păcat este îndreptat împotriva Duhului Sfânt. Aceste păcate, fie ele cât de mici, Dumnezeu nu le iartă. În al doilea rând, vreau să te întreb ceva, dacă pui într-un sac un bolovan mare cu care ai umplut sacul, iar în alt sac torni nisip până l-ai umplut, care din cei doi saci cântăresc mai mult, cel cu bolovanul sau cel cu nisip? După ce stă puțin pe gânduri îmi răspunde:
- Amândoi sacii, cântăresc la fel!
- Vezi! Tot așa este și cu păcatele, degeaba te ferești numai de păcatele mari și grele, dacă nu te ferești și de cele mici. Ele fiind multe, greutatea se adună fără să bagi de seamă și, trage sufletul la iad."
(Sfantul Părinte Ilarion Argatu)

@Conel.Urs Iata cum sta treaba cu pacatul mic. Oricum, oficial, Biserica Ortodoxa nu aproba contraceptivele, si aici intra si prezervativul. Inteleg pe de-o parte ce vrei sa zici cu raul mai mic, dar tare mie ca nu cumva oamenii aceia care aleg raul mai mic, ca le-a zis parintele-tot pe el o sa dea vina oamenii-, sa nu se culce pe o ureche, in loc sa incerce sa se indrepte si sa sporeasca duhovniceste. E mai bine ca duhovnicul sa il scuture, sa il atentioneze, sa il invete ce spune ortodoxia, sa lucreze cu el pana cand renunta la acel mic rau, caci acel rau mic poate fi biletul nostru expres spre iad.

Laura19 04.10.2012 09:55:42

Legat de libertate pun cateva articole bune ptr. cei care vor sa se lamureasca: Libertatea noastră vs. libertatea lui Dumnezeu
Libertatea creștinilor diferă de libertatea celor ce nu cred în Dumnezeu
Ascultarea e libertate
"Aș vrea să vorbesc puțin despre ascultarea în Ortodoxie și criticile ce i se pot aduce. Noi, ca și creștini ortodocși, știm că baza vieții noastre în Hristos o are ascultarea. Ascultarea, după Sfinții Părinți, e mai importantă decât orice virtute deoarece "ascultarea e cea care aduce smerenie" sau "după cum Adam a căzut din Rai prin neascultare noi vom ajunge înapoi în Rai prin ascultare"."
Voia liberă și harul
Conlucrarea dintre harul lui Dumnezeu și libertatea omului
Sunt liber în fiecare secundă să aleg, binele sau răul

########################

In caz ca nu s-a observat, acest topic era despre infranarea de la relatiile trupesti in post, necazuri etc. Nu era vorba daca e buna sau nu, ci despre cum se face aceasta infranare. Era de la bun inceput un subiect despre infrarea in post, nu inteleg de ce trebuie sa se vorbeasca ce e pacat si ce nu e. Initiatorul topicului abia daca a primit unu-doua raspunsuri, in rest tot pe langa.

Eugen7 04.10.2012 10:44:09

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 474384)
...renunțat la multe pentru Hristos și urmărești o răsplată pe care o consideri, pe bună dreptate, singurul scop cu adevărat valoros al vieții: mântuirea.

Ei bine, la mântuire ai fi dispus să renunți pentru cel altul, fie acela dușman sau prieten ?

Hops, asta să nu-mi ceri Doamne, că doar Tu pe toate le cunoști, inclusiv motivația mea principală pentru care mă autosugestionez zilnic că Te iubesc, pentru un loc în Bahamas-ul ceresc. N-am respectat oare toate canoanele, n-am mâncat fasole și soia de mi-au bubuit mațele, și alea cu porția, nu m-am uitat la nevastă-mea/bărbatu-meu ca la agentul satanei sub acoperire în viața mea, n-am stat la slujbe mai mult decât acasă, n-am făcut milioane de mătănii cu tot atâtea "Doamne Iisuse....miluiește-mă", n-am făcut naveta între nevroză și psihoză refuzând orice desfătare trupească că doar, doar oi apuca un bilet de vacanță pentru veșnicie acolo "unde nu este durere, nici întristare, nici suspin"? Și după atâta osteneală să cedez locul meu altuia?

Aici e diferența dintre soter și theosis, sau oferta religiei naturale opusă chemării Bisericii.

Închid paranteza, lăsându-vă mai departe în focul disputelor scolastice despre distincția dintre natură și păcat, la care se reduce toată pălăvrăgeala de pe topicul ăsta, ocazie cu care s-au spus și multe lucruri valoroase, mai mult printre rânduri.

Subscriu asertiunii domnule Mihailc.
Doresc sa precizez ca disputele despre disctinctia intre natura si pacat nu au doar un caracter scolastic (rational) ci si unul filocalic (duhovnicesc)...

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 474384)
..nu mă așteptam să pici așa, direct, în mijlocul mocirlei platonice. Eu am auzit pe la Biserică despre mântuirea persoanei cu trup cu tot. Și dacă animalul acesta scârbavnic, trupul, are parte de înveșnicire, bineînțeles după o renovare radicală, atunci duhovnicul are de-a face în mod sigur și cu dânsul. Însă discret, cu tact și atenție sporită la blocajele penitentului pentru a nu sări hotarul bunului simț.

Sfantul Simeon Noul teolog afrima inechivoc: intai inviaza sufletul spritual al omului (evident duhovniceste incepand cu duhul,mintea... ce implica metanoia) si apoi trupul omului. Este ceva firesc, natural...

Dupa cum spune si Sfantul Pavel... "ma lupt nu la intamplare lovind in aer ci ma lupt ca sa iau cununa"... hristificarii, sfinteniei, conlucrarii (duhovnicesti, sufletesti-intelectuale si afective, trupesti) ontologice firesti cu harul Duhului Sfant.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

Eugen7 04.10.2012 10:50:03

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 474392)
...Si daca se intampla totusi sa vina si al treilea, ce te faci?... Il avortezi, desigur, ca doar ai decis ca "doi sunt destui"... Nu de alta, dar te ia lumea de nebun...
Sau nu, mai bine te opresti de la pacat. Dar iti blestemi zilele, il cam urasti de fapt pe musafirul nepoftit si uite-asa te trezesti cu un downian sau, chiar de e normal la nastere, faci mai tarziu coada la cabinetul de psihoterapie pe motiv ca puiul are nu stiu ce probleme (iar nu tu!)...
Of.... Doamne ocroteste-ne si aminteste-ne cum doar Tu mai stii, de Tine...

Subscriu asertiunii tale pertinente frate Ioan Cezar.

Din nefericire multi parinti in acest mod se automutileaza si isi "mutileaza" pruncii (atat duhovniceste cat si sufleteste spiritual si trupeste) inca din momentul zamislirii si in perioada sarcinii... si mai tarziu cand copii cresc "deformati" sufera si parintii... din cauza cui?

"Ce semanam aia culegem"

Un link elocvent: Maica Siluana - terapie duhovniceasca
http://www.sfintiiarhangheli.ro/node/1227

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.

Cornel Urs 04.10.2012 11:40:31

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 474443)
@Conel.Urs Iata cum sta treaba cu pacatul mic. Oricum, oficial, Biserica Ortodoxa nu aproba contraceptivele, si aici intra si prezervativul. Inteleg pe de-o parte ce vrei sa zici cu raul mai mic, dar tare mie ca nu cumva oamenii aceia care aleg raul mai mic, ca le-a zis parintele-tot pe el o sa dea vina oamenii-, sa nu se culce pe o ureche, in loc sa incerce sa se indrepte si sa sporeasca duhovniceste. E mai bine ca duhovnicul sa il scuture, sa il atentioneze, sa il invete ce spune ortodoxia, sa lucreze cu el pana cand renunta la acel mic rau, caci acel rau mic poate fi biletul nostru expres spre iad.

da, normal, asta e invatatura, dar nu toti au ajuns la acest nivel, trebuie sa recunoastem

tot invataturi ortodoxe bune sunt si interdictia de a ne barbieri noi barbatii, sau femeile sa se epileze; totusi cati reusesc sa traiasca asa?

nu consider nimerita ilustrarea aceea cu cei doi saci, unul plin de multe pacate usoare, altul plin de cateva pacate mari, ca sunt la fel de grei ---
a pacatui usor face parte din firea noastra imperfecta, unii suntem mai nervosi, altii nu reusim sa ne rugam suficient dar totusi toate acestea nu echivaleaza cu un avort, sa zicem.

in fiecare zi facem ceva gresit, de multe ori chiar nu bagam de seama si asta pentru ca suntem toti nascuti in pacatul primordial.

Cornel Urs 04.10.2012 11:51:40

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 474441)
Una este ca ovulele sau spermatozoizii să se distrugă singuri de la sine, așa cum a lăsat Dumnezeu, și alta este să le distrugem noi, în mod voit, pentru a evita vița, nașterea de prunci. Faci diferența?

am vrut sa scot in evidenta faptul ca nu exista principiul vital in spermatozoizi si nici in ovule.

invatatura corecta este sa facem atatia copii cati vin, dar in conditiile actuale de cele mai multe ori sotiile sunt slabite si la o eventuala nastere pot muri, atunci ce facem? practicam abstinenta daca suntem foarte indohovniciti, dar pentru unii mai profani ramane varianta prezervativului, daca nu se pot infrana in cadrul casatoriei, varianta mult mai buna decat avortul sau infidelitatea, care sunt pacate sigure.

AlinB 04.10.2012 12:03:17

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 474459)
am vrut sa scot in evidenta faptul ca nu exista principiul vital in spermatozoizi si nici in ovule.

invatatura corecta este sa facem atatia copii cati vin, dar in conditiile actuale de cele mai multe ori sotiile sunt slabite si la o eventuala nastere pot muri, atunci ce facem? practicam abstinenta daca suntem foarte indohovniciti, dar pentru unii mai profani ramane varianta prezervativului, daca nu se pot infrana in cadrul casatoriei, varianta mult mai buna decat avortul sau infidelitatea, care sunt pacate sigure.

Si mai sunt si alte motive.
Daca unul din parinti nu se poate ridica la nivelul de parinte, cum sa faci alti copii?

Mai era un exemplu cica pozitiv in "Familia Ortodoxa" de o familie care avea N copii, si femeia a fost in cateva randuri sfatuita sa faca avort din motive medicale, si n-a facut, bravo ei, doar ca parintii in cauza nu aveau nici un venit, traiau intr-o casa facuta de Biserica, ok nu mergem pe modelul capitalist, familia cu 1 copil dar cu casa, doua masini si concedii in Bulgaria, Grecia, dar nici sa traiesti tu si copiii tai din mila altora si totusi sa nu stii sa te opresti cumva nu e tocmai modelul crestin.

Ca sa nu mai zic de cazuri de prin ziare, tot familii fara venituri si bebelusi hraniti doar cu paine si ceai sau altii "uitati" prin diverse locuri prin oras.

Si da, decat infidelitatea cred ca orice compromis e mai bun, atat timp cat nu pune capat unei vieti, si exista totusi macar intentia, poate si vointa (chiar si la un nivel incipient) de a duce lucrurile la un alt nivel, superior.

Pentru ca se vede f. bine ca si supra-natalitatea ridicata la rang de virtute suprema, in practica poate distruge vieti sau chiar curma vieti.

AlinB 04.10.2012 12:15:20

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 474393)
spuneau batrinii bisericii : fiecare copil vine pe lume cu bucata sa de piine sub brat

Da, se cheama alocatie, este in valoare de aprox. 50ron si ajunge cam pentru o paine pe zi.

Daca ar creste doar cu paine si apa, bine ar fi.

Si nu ma refer ca ar fi musai sa-si petreaca verile in tabere, sa aiba la 6 ani celular, la 8 laptop si la 18 ani masina.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:30:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.