![]() |
Citat:
Dar pana gasesc cartea.. |
NON ORTODOCSII Invatatura ortodoxa despre „crestinii” din afara Bisericii - Patrick Barnes
Editura: Apologeticum,Egumenita ISBN: I.S.B.N. 973-7952-64-2 http://www.resurse-ortodoxe.ro/patri...i_l106_p0.html Capitolul 7 in special. Sper sa-l citesti, inainte sa-mi mai servesti vreo poveste si despre halatul lui Barnes. Pentru cine e prea lenes si autosuficient, concluziile: Citat:
|
APPENDIX IV
O scrisoare personală către un întrebător protestant În vreme ce cartea era pregătită pentru editare, am schimbat o serie de scrisori cu un protestant reformat care citise unele dintre mesajele mele dintr-un forum de pe Internet. Multe din întrebările sale aveau în vedere unele probleme eclesiologice. În încercarea de a-l ajuta să rezolve unele dintre aceste probleme, i-am trimis o copie a capitolelor șase și șapte. Ca răspuns, el a scris următoarele: În prima parte a capitolului șapte ați spus: â...a afirma că «în afara Bisericii nu este mântuire» nu este același lucru cu a spune «nimeni din afara Bisericii nu se poate mântui»â. Pentru mine, în înțelegerea mea, acesta poate fi un punct de oprire fundamental, deoarece în acesta nu pot vedea decât o problemă. Pare o contradicție izbitoare. Pentru mine arată de ca și cum ar spune cineva, âdoar pentru că el are numai o jumătate de duzină de ouă [adică șase ouă, n.tr.] nu înseamnă că el are numai șase ouăâ. Atâta cât înțeleg eu, lucrurile stau așa: ânuâ poate fi nici o mântuire în afara Bisericii, sau poate fi âo oarecareâ mântuire în afara Bisericii, dar este absurd să afirmi că ambele sunt adevărate. Pentru mine ar fi de ca și cum mi s-ar spune să cred în cercuri pătrate pentru a fi creștin. Cum să fac să cred într-o contradicție? Înțeleg că sunt taine ale credinței dincolo de slaba mea înțelegere, dar dacă autentica contradicție este parte a credinței, atunci nimic din tot ceea ce discutăm aici nu are cine știe ce importanță, deoarece Biserica Ortodoxă poate fi în același timp atât singura Biserică adevărată cât și o Biserică falsă. Cum aș putea să mă încred în făgăduința lui Dumnezeu dacă opusul ei poate fi tot atât de adevărat? Cred că aici întrebarea mea este următoarea: de ce ați scris că această afirmație se află încă în interiorul limitelor cu care ortodocșii n-ar avea probleme? Pentru mine aceasta implică fie o contradicție pură, fie o vorbire extrem de echivocă. Oricum ar fi, nu înțeleg cum ar putea fi de vreun folos în explicarea adevărului. Am crezut că e de folos să public răspunsul meu la scrisoarea lui, din care multe fragmente sunt redate aici. |
Dragă X,
Îți mulțumesc pentru observații și întrebări. Desigur, premisa generală a cărții mele este aceea că nu este o contradicție să susținem axioma patristică extra ecclesiam nulla sallus, analizând în același timp posibilitatea persoanelor de a moșteni viața veșnică fără a fi fost în Biserica Ortodoxă. Al doilea principiu se inspiră din dogmele referitoare la Dumnezeu: că El este un Judecător drept, Care este îmbelșugat în milă și bogat în dragoste, care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului (cf. I Tim. 2: 4). Am demonstrat că juxtapunerea acestor principii are drept rezultat un răspuns ortodox la âîntrebarea arzătoareâ: menținerea unei aparente antinomii. Acest răspuns este unul care se bucură de susținere largă din partea Sfinților și Dascălilor Bisericii. Cu alte cuvinte, în cartea mea eu fac două lucruri. Primul, încerc să limpezesc și să întăresc înțelegerea eclesiologiei ortodoxe de către cititor într-o vreme când aceasta este sub asediu. Al doilea, critic diferitele declarații derivate de aici legate de dificultățile pe care le ridică implicațiile lor, susținând în cele din urmă o ânouă apoftegmăâ. E cu putință ca problema dumneavoastră cu aceste concepte să-și aibă rădăcina în ceva de care noi, cei din Apus, suferim: raționalismul - adică o înclinație spre dorința ca adevărul să fie exprimat într-un mod sistematic care leagă toate capetele desfăcute și unește toate punctele, într-un cuvânt, âsupra-logicaâ. Se pare că încerci să înfăptuiești o împăcare deplină între două axiome aparent contradictorii. Cu toate acestea, acesta nu este un mod creștin de a cugeta despre chestiunile teologice. Aceasta din pricină că o mare parte din teologia creștină e o aparentă antinomie. În teologia noastră cea adevărată, noi, ortodocșii, aplicăm principiul moderației, al obiectivității practice, dacă doriți. Caracterul apofatic al apropierii noastre de adevărurile despre și ale lui Dumnezeu se întemeiază pe juxtapunerea dintre poli opuși. Prin punerea în unitate a două principii opuse, noi ne apropiem adesea de aparenta enigmă a adevărului creștin. Dar aceasta nu este o lucrare a compromisului, ci un proces în care este făcută cunoscută adevărata forță a adevărului. Câteva exemple vor fi suficiente: Oros-ul [hotărârea, n.tr.] calcedonian în privința Persoanei lui Hristos (că El este atât Dumnezeu deplin și Om deplin, cu cele două firi âneamestecate, neîmpărțite, nedespărțite și neschimbateâ), dogma Sfintei Treimi (Dumnezeu ca Unul în Trei Persoane), și doctrina ortodoxă a sinergiei (rezumată atât de frumos în Filip. 2: 12b-13 și înfățișată cu acuratețe în a treisprezecea Convorbire a Sfântului Ioan Cassian, potrivit revelației dumnezeiești și limitelor rațiunii umane). Așa cum ne arată istoria creștină, de regulă erezia se ridică dintr-o accentuare excesivă a unui aspect al adevărului, ducând la neglijarea altuia fără de care nu se păstrează echilibrul. O trăsătură distinctivă a ereticilor era aceea că ei greșeau într-o extremă sau alta, tăgăduind fie Unimea, fie Treimea, fie disprețuind căsătoria, fie defăimând fecioria. âDar Biserica, prin contrast, înaintează cu un calm bine-chibzuit pe calea de mijloc, ferită de certurile din ambele părțiâ Pe scurt, cartea mea e o încercare de a âînainta pe calea de mijlocâ Trebuie să mai arăt că încercarea mea nu are valoare de dogmă. Eclesiologia ortodoxă este dogmă, iar nu teza cărții mele. Este foarte posibil ca cineva să poată scrie o carte prin care să arate că a doua axiomă privitoare la dragostea și mila lui Dumnezeu nu trebuie să ne facă să credem că oricine din cei ce n-au fost membri ai Bisericii în această viață se poate mântui. Totuși, aceasta nu-mi va face cartea âreaâ, iar a lor âbunăâ. Mai degrabă va arăta doar că chestiunea statutului veșnic al credincioșilor heterodocși nu este unul pentru care Biserica a formulat vreodată un răspuns dogmatic. În credința creștină avem multe taine de acest fel. Ai scris: âAșadar, până acum, singurele două poziții pe care le văd compatibile cu acest adevăr de bază sunt: 1. «în afara Bisericii nu există mântuire; iar comuniunea mea este Biserica; de aceea, o persoană nu poate primi mântuirea dacă ea nu a fost vreodată membră a comuniunii mele»; sau 2. «în afara Bisericii nu este mântuire; dar este cu putință ca și în afara comuniunii mele să se afle mântuire; pentru aceasta Biserica ar putea include mai multe comuniuni, precum a mea»â. Ca răspuns, zic că primul punct poate fi demonstrat prin Sfânta Tradiție; totuși cugetul Bisericii, așa cum este el noetic deslușit de Sfinții Părinți, nu pare să fi dat mărturie pentru aceasta ca pentru o afirmație exactă (nepunând la socoteală dogma) a Bisericii venită dintr-o poziție a Bisericii față de heterodocși. Punctul unu nu este în mod necesar âincorectâ, ci doar nu este destul de echilibrat de către alte adevăruri. Și cu siguranță că nu poate fi considerat creștin ortodox. Pe de altă parte, punctul doi este în întregime greșit. Reflectă o încercare de a împăca două principii aparent contradictorii într-un mod care duce la o concluzie eretică. Aceasta se înrudește cu modul prin care Nestorie a încercat să rezolve aparenta antinomie ale celor două firi ale lui Hristos într-o singură Persoană. Apoi ai scris: âMărimea ultimei scrisori pe care ți-am trimis-o explica de ce consider această poziție a fi problematică. O văd ca făcând extrem de dificil a ști unde să plasez limita care îngăduie cuiva să fie «mântuit» în afara Bisericiiâ. Deoarece socotesc că am demonstrat, nu mai găsesc aici nici o dificultate. Cineva ar putea afirma pur și simplu limitele așa cum sunt ele în mod clar și dogmatic exprimate în Sfânta Tradiție, și apoi să alăture marea milă și dragoste a lui Dumnezeu pentru a demonstra că aceasta se poate face un bun prilej pentru ca unei persoane să i se dea viața veșnică în împărăția lui Dumnezeu, și care - nu din propria vină sau din pricini pe care numai Dumnezeu le poate judeca - nu a murit ca creștin ortodox. Nu vreau să încerc să-mi afirm propria teorie - în interiorul limitelor Sfintei Tradiții - asupra modului în care aceste două principii ar putea fi reconciliate. (Aceasta este exact tot ceea ce Homiakov încerca să facă cu ale sale âlegături invizibileâ.) Consensul patristic, așa cum îl percep eu, este că tot ce trebuie să facă cineva este să păstreze aparenta antinomie și să o lase așa cum este. Cu toate acestea, ceea ce fac mulți ecumeniști este să zădărnicească primul principiu făcând apel la al doilea. Acest demers este neortodox și cu desăvârșire inutil. Cât despre afirmația părintelui X de pe forum legată de probabilitatea ca chiar membri ai Martorilor lui Iehova - âcreștiniâ care în mod fățiș și conștient atacă Sfânta Treime - să fie mântuiți: aceasta este doar părerea lui. Eu nu o împărtășesc neapărat. Doar mă abțin de la a face vreo declarație asupra modului cum Dumnezeu îi va judeca pe membrii sectei. Din fericire, nu mi se cere să rezolv aceasta pentru a fi creștin ortodox! Aceasta mă face să accentuez ceva ce am spus în alt capitol. Vreau să vă gândiți serios. Mă gândesc la răspunsul Sfântului Teofan Zăvorâtul către un âîntrebătorâ la întrebarea dacă heterodocșii se pot mântui. El a răspuns: âDe ce vă îngrijiți de ei? (...) Tu și cu mine nu trebuie să ne împovărăm cu o grijă de acest fel. Cercetează-te pe tine și păcatele taleâ. Este demnă de admirat dorința ta de a afla și îmbrățișa curăția Adevărului. Dar trebuie să nu uiți că sunt anumite lucruri pe care Dumnezeu le-a ales să nu ni le descopere. Unul din acestea este modul prin care El îi va judeca în final pe ceilalți în acea Zi. El a descoperit anumite aspecte ale Zilei aceleia a Judecății pentru ca noi să ne pocăim și să ne pregătim; dar El nu ne-a spus cum - în nețărmurita Lui cunoaștere a firii noastre celei necrezut de complexe și a rânduielii Lui providențiale - ne va cântări în cele din urmă în balanță. Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre, și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul. Și pe cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre (îs. 58: 8-9). Acestea fiind adevărate, n-ar trebuie să ne intereseze dacă Dumnezeu îi va mântui și pe alții și cum. Pentru noi este destul să știm unde și cum ne putem mântui. Noi afirmăm că aceasta se află numai înlăuntrul Bisericii Ortodoxe; dar putem aduce și argumente convingătoare, bazate pe Sfânta Tradiție, că nu se poate afirma că El nu va mântui o parte din cei care nu intră în Biserică în timpul vieții. Nădăjduiesc că acesta va ajuta. Harul lui Dumnezeu să te conducă întru tot adevărul! Al tău, sincer, Patrick |
Citat:
Dacă dumnealui spune minciuni, și prin minciuni nu înțeleg doar neadevăruri, ci minciuni în cel mai propriu sens al cuvântului, atunci am și eu dreptul, ba chiar obligația, să arăt acest lucru, tocmai pentru că este un forum, iar dumnealui expune și face propagandă în mod public anumitor idei, care pot influența pe unii dintre cititori. Aceștia au dreptul să știe cu cine au de-a face; aceasta cu atât mai mult cu cât Emilian pozează în mare autoritate morală și dă lecții de viață tuturor. Citat:
În ce privește distincția subiecte/identități: problema nu este identitatea lui (ce, pe tine te-a întrebat cineva cum te cheamă ?) ci faptul că a mințit în mod flagrant cu privire la identitatea lui; ceea ce înseamnă că și postările lui cu privire la subiecte trebuiesc privite cu o doză sănătoasă de scepticism. |
Citat:
De exemplu, Emilian, care susține că a luat nota 10 cu o lucrare de licență despre catolicism scrie asta: Citat:
Acuma, sigur, rușinea cea mai mare nu e a lui, e a facultății, din păcate. |
Mihai, prefer să-mi spui Igor, mulțumesc pentru bunul simț exagerat.
Evul Mediu s-a încheiat prin anii 1700. Ordinul iezuit, sau inchiziția secretă, asasinii plătiți de papă (economici, etc.) se înființează în 1534, ca răspuns la protestantism. Ajutorii "sfintei" inchiziții, blestemate. Vin blestemații iezuiți. "Crede și nu cerceta", a fost preluat de la Celsius și ridicat acest motto, de iezuiți, precum spuneam, la rangul "scopul scuză mijloacele", și aplicat ca atare, desigur, cu orice consecință. Mai ales în lupta împotriva protestanților Luther, Calvin și Zwingli. Crede-mă, când îți spun ceva, nu te mint. Ți-am spus că nu am mințit cu nimic pe forum, aici, niciodată. Ține minte asta. Oh, cât ai de învățat... cei 30 de ani în care ai stat în ateism, își spun cuvântul, dar e grav că își arată și colții... Grav pentru mântuire... Mihai, rușinea este a ta, nu a vreo unei facultății. Niciodată nu va fi a mea sau a facultății, ci mereu și întotdeauna va fi numai rușinea ta, fiindcă nu vrei să înveți, nu vrei să asculți, te crezi prea înțelept, pe domenii care te depășesc, te faci de rușine și tot tu suferi apoi, chiar dacă acuzi pe alții. Dar mai bine suferi puțin aici, și poate devenind ortodox, vei da răspunsul bun la Hristos și Sfinții care te vor judeca, nu te vor osândi (sau poate vei fi printre acei Sfinți, care vor judeca, dacă vei trăi cu adevărat Ortodoxia, adică Creștinismul, pur, adevărat și autentic, empiric, patristic, niciodată scolastic). Alin, îl compari pe ereticul ecumenist Patrick Barnes, cu Sfântul Mitropolit Ignatie Briancianinov ? No comment. Defapt și tu ești eretic ecumenist :-( dar și pamfletar ieftin, cu halate... doar că miros a transpirație, schimbă-le și tu puțin :) |
Citat:
Citat:
|
Mihai, prefer să-mi spui Igor, mulțumesc pentru infinitul bun simț arătat, frățioare, dar ai rămas blocat. Schimbă placa, las-o în pace cu numele. Sunt Igor, pseudonim, cum toate numele de pe forum sunt pseudonime, cel puțin se pleacă de la premisa asta. Deblochează-te. Spor la cele bune.
|
De îndată ce o să recunoști că ai mințit și că ești Botoș Remus Emilian, una și aceeași persoană cu userul Daniel_ortodox, o să-ți spun Igor sau cum mai vrei tu. E ok așa ?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:34:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.