Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

Profetul de carton 06.02.2012 11:53:52

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 427421)
Profetule am inteles eu bine dumneata studiezi singur biblia fara a fi influentat de anumite doctrine ?
Daca da cate carti are biblia dumitale ? Cum privesti cele 14 carti care pentru neoprotestanti nu reprezinta scriptura ?

sigur, o sa va raspund: admit acele carti din Vechiul testament care sunt si in Tanah.

catalin2 06.02.2012 12:14:36

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 427307)
Invatatura la baza era chiar f. Scripturistica:

"Dați încă milostenie din cele pe care le aveți, și iată, toate vă sunt curate (Luca 11, 41)"

Problema erau tarifele (fixe?).
Si iertarea de (unele) pacate nu garanteaza mantuirea.
Care oricum, cred ca o aveau si gratis in definitiv.

Indulgentele nu erau legate de milostenie neaparat si la ortodocsi e considerata o invatatura gresita, care oricum era legata de alte invataturi gresite ale catolicilor (Purgatoriu, etc.)
Aici am gasit o descriere succinta: http://ro.wikipedia.org/wiki/Indulge...C8%99tinism%29
"n acțiunea Bisericii care, în calitate de distribuitoare a răscumpărării, împarte și aplică, prin autoritatea ei, tezaurul îndestulărilor aduse de Christos și de sfinți."
Asadar beneficiaza acela de faptele bune adunate de la toti sfintii. Cumpararea a fost eliminata de BC dupa Reforma, pana atunci se cumparau cateva fapte ale sfintilor ca sa se reduca sau stearga sederea in Purgatoriu. In BC s-a raspandit apoi o practica asemenatoare, cu purtarea unor obiecte care ar duce la mantuire, etc. Si la noi exista aceste talismane, de exemplu visul Maicii Domnului sau al picaturilor de sange ale lui Iisus, care citite de cateva ori asigura mantuire sau ferire de necazuri, etc. Diferenta e ca la noi acestea nu sunt oficiale, mai mult in traditia populara, de cele mai multe ori condamnate de Biserica.

iuliu46 06.02.2012 12:26:08

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 427422)
sigur, o sa va raspund: admit acele carti din Vechiul testament care sunt si in Tanah.

Deci nu esti chiar de capul tau ci urmezi doctrina protestanta.:1:

Profetul de carton 06.02.2012 12:29:00

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 427431)
Deci nu esti chiar de capul tau ci urmezi doctrina protestanta.:1:

asa crezi tu, insa in realitate nu-i suport pe neoprotestanti ca stiu cat de parsivi si mincinosi sunt! habar nu ai cate afaceri se fac in mediul neoprotestant, mi-e mila de amaratii aia care apartin de acele biserici la care cotizeaza cu bani grei, munciti cu sudoare ca sa beneficieze niste escroci!

in alta ordine de idei, sa nu uitam ce a spus Domnul Isus ca mantuirea vine de la iudei !

iuliu46 06.02.2012 12:30:41

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 427434)
asa crezi tu, insa in realitate nu-i suport pe neoprotestanti ca stiu cat de parsivi si mincinosi sunt! habar nu ai cate afaceri se fac in mediul neoprotestant, mi-e mila de amaratii aia care apartin de acele biserici la care cotizeaza cu bani grei, munciti cu sudoare ca sa beneficieze niste escroci!

in alta ordine de idei, sa nu uitam ce a spus Domnul Isus ca mantuirea vine de la iudei !

Dar "iudeii" au rejectat si Noul Testament.Iar bibliile au fost toate tiparite cu cele 14 carti incluse pana cand cineva a socotit ca ar costa mai putin daca le-ar scoate. :1:

iuliu46 06.02.2012 12:34:03

Uite aici Biblia KJV din anul 1611 .

http://www.kingjamesbibleonline.org/1611-Bible/

Are cele 14 carti incluse ?

Profetul de carton 06.02.2012 12:34:05

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 427436)
Dar "iudeii" au rejectat si Noul Testament.Iar bibliile au fost toate tiparite cu cele 14 carti incluse pana cand cineva a socotit ca ar costa mai putin daca le-ar scoate. :1:

eu am mare incredere in iudei, mult mai mult decat in cultele neoprotestante, care sunt pentru mine, niste inventii demonice.

Profetul de carton 06.02.2012 12:35:06

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 427441)
Uite aici Biblia KJV din anul 1611 .

http://www.kingjamesbibleonline.org/1611-Bible/

Are cele 14 carti incluse ?

ca sa fiu sincer cu dvs, am citit acele 14 carti , totusi nu le consider de valoarea celorlalte, ma refer la inspiratia divina, parca ceva le lipseste !

iuliu46 06.02.2012 12:46:30

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 427444)
ca sa fiu sincer cu dvs, am citit acele 14 carti , totusi nu le consider de valoarea celorlalte, ma refer la inspiratia divina, parca ceva le lipseste !

E in regula , eu pot intelege asta dar cine stabileste " inspiratia divina " ? Si de ce anume le-au scos unii din Biblie daca chiar primii protestanti le-au considerat utile ? De ce sa nu lasi omul sa judece singur ? Citeste Intelepciunea lui Solomon cap 2 si o sa vezi cea mai clara " profetie " despre Iisus din toata Biblia.:1:

"Să vânăm pe cel drept, fiindcă ne stingherește și se împotrivește isprăvilor noastre și ne scoate vină că stricăm legea și ne învinovățește că nu umblăm cum am fost învățați din copilărie.
El se face pe sine că are cunoștință despre Dumnezeu și se numește: fiul Domnului.
El este pentru noi ca o osândă a gândurilor noastre și ne este greu chiar când ne uităm la el.
Căci viața lui nu seamănă cu viața celorlalți și cărările lui sunt schimbate.
Înaintea lui suntem socotiți ca necurați și de căile noastre se ferește ca de o spurcăciune; el fericește sfârșitul celor drepți și se laudă că are pe Dumnezeu drept tată.
Deci să vedem dacă cuvintele lui sunt adevărate și să cercetăm ce i se va întâmpla ieșind din această viață.
Căci dacă dreptul este fiul lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu îl va apăra și-l va scoate din mâna potrivnicilor săi.
Să-l încercăm cu ocări și cu chinuri, ca să vedem cât este de răbdător și să încercăm suferința lui.
Să-l dăm unei morți de ocară căci, după vorba lui, Dumnezeu va avea grijă de el".

scrie undeva in Biblie mai clar decat atat ?

Profetul de carton 06.02.2012 12:49:17

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 427455)
scrie undeva in Biblie mai clar decat atat ?

da, profetia e buna si la obiect.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:54:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.