![]() |
Și au ieșit fariseii și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn? Adevărat grăiesc vouă că nu se va da semn acestui neam. Și lăsându-i, a intrat iarăși în corabie și a trecut de cealaltă parte. Dar ucenicii au uitat să ia pâine și numai o pâine aveau cu ei în corabie. Și El le-a poruncit, zicând: Vedeți, păziți-vă de aluatul fariseilor și de aluatul lui Irod. Și vorbeau între ei, zicând: Aceasta o zice, fiindcă n-avem pâine. Și Iisus, înțelegând, le-a zis: De ce gândiți că n-aveți pâine? Tot nu înțelegeți, nici nu pricepeți? Atât de învârtoșată este inima voastră? Ochi aveți și nu vedeți, urechi aveți și nu auziți și nu vă aduceți aminte. Când am frânt cele cinci pâini, la cei cinci mii de oameni, atunci câte coșuri pline de fărâmituri ați luat? Zis-au Lui: Douăsprezece. Și când cu cele șapte pâini, la cei patru mii de oameni, câte coșuri pline de fărâmituri ați luat? Iar ei au zis: Șapte. Și le zicea: Tot nu pricepeți? Marcu 8, 11-21
|
Și au venit la Betsaida. Și au adus la El un orb și L-au rugat să se atingă de el. Și luând pe orb de mână, l-a scos afară din sat și, scuipând în ochii lui și punându-Și mâinile peste el, l-a întrebat dacă vede ceva. Și el, ridicându-și ochii, a zis: zăresc oamenii; îi văd ca pe niște copaci umblând. După aceea a pus iarăși mâinile pe ochii lui, și el a văzut bine și s-a îndreptat, căci vedea toate, lămurit. Și l-a trimis la casa sa, zicându-i: Să nu intri în sat, nici să spui cuiva din sat. Marcu 8, 22-26
|
Citat:
Sf Ioan Chrysostomul: Isus ii pune saliva pe ochi si isi pune mainile: El vrea sa arate, prin aceasta, ca este Cuvantul dumnezeiesc unit cu actiunea exterioara ceea ce opereaza miracolul: caci mana este simbolul actiunii, iar saliva simbolul cuvantului care iese din gura. El il intreaba pe acel om daca vede ceva, lucru pe care nu l-a facut niciodata la alte minuni de vindecare, invatandu-ne, astfel, ca este credinta imperfecta a acelui orb si a celor care l-au adus cauza pentru care ochii lui nu sunt cu totul deschisi. "Ridicandu-si ochii, spuse: vad oameni care merg asemenea copacilor". Era inca in tenebrele incredulitatii, de aceea spune ca nu vede oamenii decat in mod confuz. Sf Ieronim: In sens alegoric, Bethsaida inseamna casa din vale. Adica din aceasta lume, care e vale a lacrimilor. Il conduce in afara orasuui si ii pune saliva pe ochi, ca sa vada voia lui Dumnezeu prin suflul Spiritului Sfant. Dupa ce isi pune mainile, intreaba daca vede, fiindca prin lucrarile lui Dumnezeu vedem maiestatea Lui. Ven Beda: Un alt motiv pentru care Mantuitorul pune saliva pe ochii lui si isi pune mainile pentru a-i reda folosirea ochilor este acela de a-i arata ca risipeste orbirea genului uman prin darurile Sale invizibile si prin misterul incarnarii Sale. Saliva, care vine din capul omului, semnifica gratia Spiritului Sfant. Domnul nostru putea sa vindece pe acest om cu un singur cuvant, totusi ii reda vedere in mod gradat, pentru a arata cat de mare e orbirea si pentru a arata ca deschidem ochii la lumina cu anumita durere si in mod gradat, pentru a ne arata ca exista un parcurs al gratiei pe care ne-o ofera pentru a dobandi diversele grade ale perfectiunii. |
Și El le-a dat poruncă să nu spună nimănui despre El. Și a început să-i învețe că Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de bătrâni, de arhierei și de cărturari și să fie omorât, iar după trei zile să învieze. Și spunea acest cuvânt pe față. Și luându-L Petru de o parte, a început să-L dojenească. Dar El, întorcându-Se și uitându-Se la ucenicii Săi, a certat pe Petru și i-a zis: Mergi, înapoia mea, satano! Căci tu nu cugeți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor. Și chemând la Sine mulțimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. Marcu 8, 30-34
|
Citat:
Sf Ioan Chrysostom: sau poate ca El dorea ca scandalul Crucii sa fie trecut, pentru a face sa creasca in inima lor o credinta pura in divinitatea Lui: fiindca numai dupa Patimi si inainte de Inaltare El le spune: "mergeti si invatati toate natiunile". Teofil: Dupa ce primise profesiunea de credinta a discipolilor Sai, care il recunoscusera ca adevarat Dumnezeu, Mantuitorul le reveleaza misterul Crucii. El le vorbeste deschis despre suferintele pe care trebuia sa le indure. Dar Apostolii nu intelegeau inca urmarea planurilor lui Dumnezeu, ideea Invierii nu putea inca sa intre in spiritul lor si credeau ca cel mai bun lucru pentru dumnezeiescul lor stapan ar fi sa scape de orice suferinta. Sf Ioan Chrysostom: El le facea aceste devaluiri pentru a le arata ca, dupa moartea pe cruce si invierea Sa, ei trebuiau sa dea marturie predicand. Or, Petru, mereu fierband de zel, este singurul dintre toti care indrazneste aici sa discute aceste planuri cu Domnul sau. Ven Beda: Petru vorbeste astfel dintr-un viu sentiment de afectiune si din dorinta de a evita suferinta Mantuitorului. "Nu, asa ceva nu poate sa fie", spune el, "iar urechile mele nu pot sa admita ca Fiul lui Dumnezeu sa trebuiasca sa fie dat mortii". Sf Ioan Chrys: Dar cum se face ca Petru, caruia Tatal ii revelase misterul dumnezeirii Fiului Sau, a coborat atat de repede de la acele inaltimi si a dovedit o atat de mare inconstanta ? Nimic de mirare ca ignora misterul suferintei Mantuitorului, fiindca acela nu-i fusese revelat. Prin revelatie El aflase ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu cel viu, dar nicio revelatie nu-l instruise asupra misterelor Crucii si Invierii. Or, Domnul nostru, pentru a-i invata pe ucenicii Sai ca Patimile sunt un lucru necesar, adreseaza lui Petru un viu repros: "Mergi inapoia Mea, Satano!" Teofil: Domnul vroia ca ucenicii Sai sa fie convinsi ca patimile Sale sunt necesare mantuirii oamenilor, si, cum Satan singur se opune acestor suferinte din teama ca ginta umana sa fie salvata, il numeste pe Petru Satana, fiindca avea aceeasi atitudine cu Satan, opunandu-se deschis Patimilor lui Cristos, fiindca "Satan" inseamna "cel care se opune". Sf. Ioan Chrys: Isus nu spusese de loc demonului care Il ispitise "mergi inapoia Mea", dar ii spune lui Petru, adica "urmeaza-Ma si inceteaza de a te opune planului unei morti pe care o voi indura fiindca vreau, iar tu nu cugeti cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor". Teofil: Isus ii reproseaza lui Petru cugetul oamenilor, adica al afectelor terestre, fiindca vroia ca Domnul sa prefere o viata linistita mortii Sale pe cruce. |
Iar ei au ținut cuvântul, întrebându-se între ei: Ce înseamnă a învia din morți? Și L-au întrebat pe El, zicând: Pentru ce zic fariseii și cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? Iar El le-a răspuns: Ilie, venind întâi, va așeza iarăși toate. Și cum este scris despre Fiul Omului că va să pătimească multe și să fie defăimat? Dar vă zic vouă că Ilie a și venit și i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el. Și venind la ucenici, a văzut mulțime mare împrejurul lor și pe cărturari sfădindu-se între ei. Și îndată toată mulțimea, văzându-L, s-a spăimântat și, alergând, I se închina. Marcu 9, 10-15
|
Și au venit în Capernaum. Și fiind în casă, i-a întrebat: Ce vorbeați între voi pe drum? Iar ei tăceau, fiindcă pe cale se întrebaseră unii pe alții cine dintre ei este mai mare. Și șezând jos, a chemat pe cei doisprezece și le-a zis: Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toți și slujitor al tuturor. Și luând un copil, l-a pus în mijlocul lor și, luându-l în brațe, le-a zis: Oricine va primi, în numele Meu, pe unul din acești copii pe Mine Mă primește; și oricine Mă primește, nu pe Mine Mă primește, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Și I-a zis Ioan: Învățătorule, am văzut pe cineva scoțând demoni în numele Tău, care nu merge după noi, și l-am oprit, pentru că nu merge după noi. Iar Iisus a zis: Nu-l opriți, căci nu e nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată, degrabă, să Mă vorbească de rău. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi. Iar oricine vă va da să beți un pahar de apă, în numele Meu, fiindcă sunteți ai lui Hristos, adevărat zic vouă că nu-și va pierde plata sa. Marcu 9, 33-41
|
Și când a intrat El în casa unuia dintre căpeteniile fariseilor sâmbăta, ca să mănânce, și ei Îl pândeau, Iată un om bolnav de idropică era înaintea Lui. Și, răspunzând, Iisus a zis către învățătorii de lege și către farisei, spunând: Cuvine-se a vindeca sâmbăta ori nu? Ei însă au tăcut. Și luându-l, l-a vindecat și i-a dat drumul. Și către ei a zis: Care dintre voi, de-i cădea fiul sau boul în fântână nu-l va scoate îndată în ziua sâmbetei? Și n-au putut să-i răspundă la acestea. Și luând seama cum își alegeau la masă cele dintâi locuri, a spus celor chemați o pildă, zicând între ei: Când vei fi chemat de cineva la nuntă, nu te așeza în locul cel dintâi, ca nu cumva să fie chemat de el altul mai de cinste decât tine. Și venind cel care te-a chemat pe tine și pe el, îți va zice: Dă acestuia locul. Și atunci, cu rușine, te vei duce să te așezi pe locul cel mai de pe urmă. Ci, când vei fi chemat, mergând așează-te în cel din urmă loc, ca atunci când va veni cel ce te-a chemat, el să-ți zică: Prietene, mută-te mai sus. Atunci vei avea cinstea în fața tuturor celor care vor ședea împreună cu tine. Căci, oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța. Luca 14, 1-11
|
Citat:
Nu intamplator Doctorul sufletelor si a tot trupul gaseste exemplul cu vita care cade in fantana: acolo se umfla de lichid. |
Citat:
cuius vestrum asinus aut bos in puteum cadet Asinus aut bos. Asinul sau boul au mai multa logica evanghelica, fiind vitele care l-au incalzit, cu aburul respiratiei lor, pe dumnezeiescul prunc din Sfanta Iesle. Mai multi Sfinti Parinti vad in ei simboluri ale neamurilor (magarul), respectiv evreilor (boul, cel inhamat la jugul Legii). Astfel vazute lucrurile, mesajul Evangheliei este universal. Cristos a venit sa scoata din fantana caderii si pe cei dintre neamuri, si pe cei care alcatuiau, pana la El, Poporul Ales. Fara interventia Lui, cu totii risca sa se imbolnaveasca de boala mortala a hidropicii, boala umflarii, a infatuarii. Boala fariseilor cu care era Cristos la masa si carora le vorbea. |
Citat:
|
Duminica a 29-a după Rusalii
(a celor 10 leproși) Luca 17, 12-19 În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule, miluiește-ne! Și, văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Iar acela era samarinean. Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Și i-a zis: Ridică-te și du-te! Credința ta te-a mântuit! |
Și cine va sminti pe unul din aceștia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă și-ar lega de gât o piatră de moară și să fie aruncat în mare. Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și de te smintește piciorul tău, taie-l, că mai bine îți este ție să intri fără un picior în viață, decât având amândouă picioarele să fii azvârlit în gheena, în focul cel nestins, Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Căci fiecare (om) va fi sărat cu foc, după cum orice jertfă va fi sărată cu sare. Bună este sarea; dacă însă sarea își pierde puterea, cu ce o veți drege? Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții. Și sculându-Se de acolo, a venit în hotarele Iudeii, de cealaltă parte a Iordanului, și mulțimile s-au adunat iarăși la El și iarăși le învăța, după cum obișnuia. Marcu 9, 42-50; 10, 1
|
Citat:
In predica pr Daniel, care e mereu la inaltime, am remarcat o formula care m-a orbit cu lumina sa si am meditat putin ca sa inteleg mai limpede versetul din duminica a 28-a dupa Rusalii, pe care lumina o impartasesc cu drag cu voi. Parintele a subliniat in timpul predicii, in care de multe ori reproduce literal textul din memorie, nu si de data asta, "...si pe cand erau ei pe cale, s-au curatit." Mi-a sunat mie ceva nou in urechi si mai tare ca de obicei si.\, desi n-am gasit ad litteram in text aceasta formula, am inteles ca leprosii, ascultand de indemnul lui Iisus de a se arata preotilor, au inceput sa se pregateasca duhovniceste de aceasta intalnire, prin practicile ce se impun si care definesc Calea, adica prin smerire, prin rugaciuni, prin cercetarea cugetelor, iar asta a dus inevitabil la curatirea metehnelor ce i-au napadit sub numele sugestiv de lepra, care se contacteaza usor si se curata greu, ca orice pacat.. Totusi, veti intreba, cum de numai unul s-a intors la Iisus, daca si ceilalti s-au pregatit constient de intalnirea cu preotii? Pai, se pare ca cei mai multi la necaz isi aduc aminte de Dumnezeu, iar la bine uita; nu chiar toti. |
Citat:
Asa este , din păcate , omul se întoarce spre Dumnezeu mai mult la necaz si la nevoie , dar si atunci uita mult prea repede binele primit prin vindecare . Adaug un cuvant care mi-a plăcut mult a lui Admin , Adrian Cocosila : "Aveti credinta ca El ne cunoaste pe deplin si ca ceea ce ne daruieste clipa de clipa este doar spre binele nostru. Nu mai cautati sa va alegeti aproapele dupa preferintele voastre. Aveti incredere in Dumnezeu si veti vedea ca El este incapabil sa ne dezamageasca. Iubiti pe toata lumea, caci a iubi selectiv, inseamna a nu iubi." Doamne ajută ! |
Citat:
|
Și apropiindu-se fariseii, Îl întrebau, ispitindu-L, dacă este îngăduit unui bărbat să-și lase femeia. Iar El, răspunzând, le-a zis: Ce v-a poruncit vouă Moise? Iar ei au zis: Moise a dat voie să-i scrie carte de despărțire și să o lase. Și răspunzând, Iisus le-a zis: Pentru învârtoșarea inimii voastre, v-a scris porunca aceasta; Dar de la începutul făpturii, bărbat și femeie i-a făcut Dumnezeu. De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa. Și vor fi amândoi un trup; așa că nu mai sunt doi, ci un trup. Deci ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu mai despartă. Dar în casă ucenicii L-au întrebat iarăși despre aceasta. Și El le-a zis: Oricine va lăsa pe femeia sa și va lua alta, săvârșește adulter cu ea. Iar femeia, de-și va lăsa bărbatul ei și se va mărita cu altul, săvârșește adulter. Marcu 10, 2-12
|
Și El le-a zis: Oricine va lăsa pe femeia sa și va lua alta, săvârșește adulter cu ea. Iar femeia, de-și va lăsa bărbatul ei și se va mărita cu altul, săvârșește adulter. Și aduceau la El copii, ca să-Și pună mâinile peste ei, dar ucenicii certau pe cei ce-i aduceau. Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit și le-a zis: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. Și, luându-i în brațe, i-a binecuvântat, punându-Și mâinile peste ei. Marcu 10, 11-16
|
Și când ieșea El în drum, alergând la El unul și îngenunchind înaintea Lui, Îl întreba: Învățătorule bun, ce să fac ca să moștenesc viața veșnică? Iar Iisus i-a răspuns: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât unul Dumnezeu. Știi poruncile: Să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, să nu înșeli pe nimeni, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta. Iar el I-a zis: Învățătorule, acestea toate le-am păzit din tinerețile mele. Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îți mai lipsește: Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor și vei avea comoară în cer; și apoi, luând crucea, vino și urmează Mie. Dar el, întristându-se de cuvântul acesta, a plecat mâhnit, căci avea multe bogății. Și Iisus, uitându-Se în jur, a zis către ucenicii Săi: Cât de greu vor intra bogații în împărăția lui Dumnezeu! Iar ucenicii erau uimiți de cuvintele Lui. Dar Iisus, răspunzând iarăși, le-a zis: Fiilor, cât de greu este celor ce se încred în bogății să intre în împărăția lui Dumnezeu! Mai lesne este cămilei să treacă prin urechile acului, decât bogatului să intre în împărăția lui Dumnezeu. Iar ei, mai mult uimindu-se, ziceau unii către alții: Și cine poate să se mântuiască? Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni lucrul e cu neputință, dar nu la Dumnezeu. Căci la Dumnezeu toate sunt cu putință. Marcu 10, 17-27
|
Și Iisus, uitându-Se în jur, a zis către ucenicii Săi: Cât de greu vor intra bogații în împărăția lui Dumnezeu! Iar ucenicii erau uimiți de cuvintele Lui. Dar Iisus, răspunzând iarăși, le-a zis: Fiilor, cât de greu este celor ce se încred în bogății să intre în împărăția lui Dumnezeu! Mai lesne este cămilei să treacă prin urechile acului, decât bogatului să intre în împărăția lui Dumnezeu. Iar ei, mai mult uimindu-se, ziceau unii către alții: Și cine poate să se mântuiască? Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni lucrul e cu neputință, dar nu la Dumnezeu. Căci la Dumnezeu toate sunt cu putință. Și a început Petru a-I zice: Iată, noi am lăsat toate și Ți-am urmat. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care și-a lăsat casă, sau frați, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau țarine pentru Mine și pentru Evanghelie, Și să nu ia însutit - acum, în vremea aceasta, de prigoniri - case și frați și surori și mame și copii și țarine, iar în veacul ce va să vină: viață veșnică. Și mulți dintre cei dintâi vor fi pe urmă, și din cei de pe urmă întâi. Și erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Și ei erau uimiți și cei ce mergeau după El se temeau. Și luând la Sine, iarăși, pe cei doisprezece, a început să le spună ce aveau să I se întâmple. Marcu 10, 23-32
|
Cel ce este credincios în foarte puțin și în mult este credincios; și cel ce e nedrept în foarte puțin și în mult este nedrept. Deci dacă n-ați fost credincioși în bogăția nedreaptă, cine vă va încredința pe cea adevărată? Și dacă în ceea ce este străin nu ați fost credincioși, cine vă va da ce este al vostru? Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona. Toate acestea le auzeau și fariseii, care erau iubitori de argint și-L luau în bătaie de joc. Și El le-a zis: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este înaintea lui Dumnezeu. Luca 16, 10-15
|
Duminica a 32‑a după Rusalii
(a lui Zaheu) Luca 19, 1‑10 În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon și, iată, un om bogat cu numele Zaheu, care era mai‑mare peste vameși, căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Și alergând el înainte, s‑a suit într‑un sicomor ca să‑L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Și când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară‑te degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta. Și a coborât degrabă și L‑a primit, bucurându‑se. Și, văzând, toți murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos. Iar Zaheu, stând înaintea Domnului, I‑a zis: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: Astăzi s‑a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut. |
Și au venit în Ierihon. Și ieșind din Ierihon El, ucenicii Lui și mulțime mare, Bartimeu orbul, fiul lui Timeu, ședea jos, pe marginea drumului. Și, auzind că este Iisus Nazarineanul, a început să strige și să zică: Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă! Și mulți îl certau ca să tacă, el însă cu mult mai tare striga: Fiule al lui David, miluiește-mă! Și Iisus, oprindu-Se, a zis: Chemați-l! Și l-au chemat pe orb, zicându-i: Îndrăznește, scoală-te! Te cheamă. Iar orbul, lepădând haina de pe el, a sărit în picioare și a venit la Iisus. Și l-a întrebat Iisus, zicându-i: Ce voiești să-ți fac? Iar orbul I-a răspuns: Învățătorule, să văd iarăși. Iar Iisus i-a zis: Mergi, credința ta te-a mântuit. Și îndată a văzut și urma lui Iisus pe cale. Marcu 10, 46-52
|
Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea. Iar când stați de vă rugați, iertați orice aveți împotriva cuiva, ca și Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greșealele voastre. Că de nu iertați voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta vouă greșealele voastre. Marcu 11, 23-26
|
Și au intrat iarăși în Ierusalim. Și pe când se plimba Iisus prin templu, au venit la El arhiereii, cărturarii și bătrânii. Și I-au zis: Cu ce putere faci acestea? Sau cine Ți-a dat Ție puterea aceasta, ca să le faci? Iar Iisus le-a zis: Vă voi întreba și Eu un cuvânt: răspundeți-Mi și vă voi spune și Eu cu ce putere fac acestea: Botezul lui Ioan din cer a fost, sau de la oameni? Răspundeți-Mi! Și ei vorbeau între ei, zicând: De vom zice: Din cer, va zice: Pentru ce, dar, n-ați crezut în el? Iar de vom zice: De la oameni - se temeau de mulțime, căci toți îl socoteau că Ioan era într-adevăr prooroc. Și răspunzând, au zis lui Iisus: Nu știm. Și Iisus le-a zis: Nici Eu nu vă spun vouă cu ce putere fac acestea. Marcu 11, 27-33
|
Ev. Marcu 12, 1-12
Zis-a Domnul pilda aceasta: un om a sădit o vie, a împrejmuit-o cu gard, a așezat în ea teasc, a clădit un turn de pază și a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Iar la vremea roadelor a trimis la lucrători un slujitor, ca să primească de la ei partea sa din rodul viei. Dar ei, punând mâna pe el, l-au bătut și i-au dat drumul fără nimic. A trimis la ei, a doua oară, alt slujitor; dar și pe acela, lovindu-l cu pietre, i-au spart capul și l-au izgonit cu ocară. Din nou a trimis pe altul, dar și pe acela l-au omorât; apoi a trimis pe mulți alții, din care pe unii i-au bătut, iar pe alții i-au omorât. Mai avea însă și un fiu iubit al său și, în cele din urmă, l-a trimis și pe el la ei, zicând: se vor rușina de fiul meu. Dar lucrătorii aceia au zis între ei: acesta este moștenitorul; veniți să-l ucidem și moștenirea va fi a noastră. Atunci au pus mâna pe el, l-au omorât și l-au aruncat afară din vie. Ce va face acum stăpânul viei? Va veni și va nimici pe lucrătorii aceia și via sa o va da altora. Oare, nici Scriptura aceasta n-ați citit-o: piatra, pe care au aruncat-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie pusă în capul unghiului? De la Domnul s-a făcut aceasta și este lucru minunat în ochii noștri. Ei căutau să-L prindă, căci pricepuseră că împotriva lor spusese pilda aceasta, dar se temeau de popor, și de aceea, lăsându-L, s-au dus. |
Luați aminte la voi înșivă. De-ți va greși fratele tău, dojenește-l și dacă se va pocăi, iartă-l. Și chiar dacă îți va greși de șapte ori într-o zi și de șapte ori se va întoarce către tine, zicând: Mă căiesc, iartă-l. Și au zis apostolii către Domnul: Sporește-ne credința. Iar Domnul a zis: De ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați zice acestui sicomor: Dezrădăcinează-te și te sădește în mare, și vă va asculta. Cine dintre voi, având o slugă la arat sau la păscut turme, îi va zice când se întoarce din țarină: Vino îndată și șezi la masă? Oare, nu-i va zice: Pregătește-mi ca să cinez și, încingându-te, slujește-mi, până ce voi mânca și voi bea și după aceea vei mânca și vei bea și tu? Va mulțumi, oare, slugii că a făcut cele poruncite? Cred că nu. Așa și voi, când veți face toate cele poruncite vouă, să ziceți: Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem. Luca 17, 3-10
|
Duminica a 17-a după Rusalii
(a Cananeencei) Matei 15, 21-28 În vremea aceea a venit Iisus în părțile Tirului și ale Sidonului. Și, iată, o femeie cananeeancă, din acele ținuturi, ieșind striga, zicând: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chi*nuită de diavol. Iisus însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; și, apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Dă-i drumul, că strigă în urma noastră. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă! El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa stăpânilor lor. Atunci, răspunzând, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este cre*dința ta; fie ție după cum voiești! Și s-a tămă*duit fiica ei din ceasul acela. Evanghelia de astăzi pune, într-o manieră subtilă, problema discriminării. Ea Îl surprinde pe Mântuitorul declarând, personal: „Nu sunt trimis decât pentru oile cele pierdute ale casei lui Israel”. Cu alte cuvinte, s-ar părea că mesajul Său ar trebui să se adreseze exclusiv evreilor. Dar aceasta ar însemna că nu are valoare universală, ci o orientare clar determinată, în beneficiul unei națiuni anume, care trebuie să profite la maximum de pe urma lui. |
Teofil Tia :
《 Evanghelia de astăzi pune, într-o manieră subtilă, problema discriminării. Ea Îl surprinde pe Mântuitorul declarând, personal: „Nu sunt trimis decât pentru oile cele pierdute ale casei lui Israel”. Cu alte cuvinte, s-ar părea că mesajul Său ar trebui să se adreseze exclusiv evreilor. Dar aceasta ar însemna că nu are valoare universală, ci o orientare clar determinată, în beneficiul unei națiuni anume, care trebuie să profite la maximum de pe urma lui.*
Textul Evangheliei de astăzi ne demonstrează tuturor cât de greșit este să extragi un text din context și să formulezi cu fermitate concluzii, ignorând fundalul. Dacă decupăm fragmentul evanghelic de astăzi din ansamblul scripturistic, avem o justificare religios-teologică și creștină a discriminării pe criterii etnice (și nu numai). Biserica, în înțelepciunea ei ancestrală, ne face lumină asupra sensului textului; Mântuitorul folosește aceste cuvinte dure: „Nu sunt trimis decât pentru oile cele pierdute ale casei lui Israel”; „Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor” nu pentru că El Însuși ar gândi astfel, ci pentru că vrea să dea glas, să exprime în cuvinte, modul de a gândi al celor din jurul Său, pentru a-l corecta. Iar El inițiază acum un proces de operare a unor mutații în mentalitatea oamenilor. Ca un bun psiholog, formulează în cuvinte ceea ce ei gândeau, fără ca El Însuși să aibă același mod de a gândi. Dă glas unei prejudecăți din societatea acelor vremi potrivit căreia numai poporul evreu este bun și vrednic de stimă (căci el a fost ales să conducă lumea, iar Mesia Cel așteptat va construi pe pământ o împărăție evreiască invincibilă, o superputere pământească). Celelalte neamuri sunt vrednice de dispreț. În limbaj modern, numim această maladie „naționalism”.* Mântuitorul spune aceasta tocmai când Apostolii pledau pentru cazul bietei femei, motivând că „strigă în urma noastră”. Cu alte cuvinte, El vrea să spună: „Nu spuneați voi că cei de alt neam sunt câini? Acum interveniți pentru ea?” Îi atenționează că prin cererea lor ei se aflau în contradicție cu modul de a gândi afirmat până atunci și cu mentalitatea generală a iudeilor acelei lumi. „Travaliul” care însoțește, inevitabil, apropierea omului de Dumnezeu Extrem de mult avem noi de învățat astăzi de la femeia cananeancă cea smerită, care a pășit într-o altă lume, a celor străini de neamul ei canaanit, mânată de o anumită imagine despre Dumnezeu și despre profetul pe care urma să-L întâlnească. În locul ei, nu știu câți ne-am fi comportat până la capăt la fel. Ea trece prin travaliul care însoțește inevitabil apropierea omului de Dumnezeu. Aceasta pentru că, rând pe rând, de-a lungul celor doar câteva minute ale întâlnirii, se răstoarnă poziții și apar multe dezamăgiri în inima celui care trăiește alături de cananeancă drama căutării unui ajutor.* În primul rând, primul lucru descurajator pentru ea este faptul că Divinul Învățător nu o bagă în seamă. Se întâmplă adeseori aceasta cu noi înșine, când, având o dorință anume, încercând să ne rugăm (și neavând experiență în rugăciune), avem ciudatul sentiment că Dumnezeu ne ignoră. La fel se întâmplă cu această femeie: Mântuitorul pare că nu se lasă înduioșat nici de rugăciunea, nici de necazul ei cel mare. E prima dată când ea ar putea să se revolte și să renunțe.* Mulți dintre noi, într-o situație similară, ne revoltăm. Nu ne-am împreunat bine mâinile la rugăciune și deja am și renunțat. Ne-am pierdut elanul interior și ni s-a prăbușit întreg entuziasmul. Până și ucenicii suferă de nenorocirea femeii și, tulburați de strigătele ei, se scandalizează de comportamentul învățătorului lor. Femeia, în schimb, nu se scandalizează. Nu pleacă… umplându-L de insulte pe Cel pe care-L implorase cu o clipă mai înainte, cum ar face mulți. Cu toate că tăcerea Domnului - chiar după intervenția ucenicilor - ar fi fost de ajuns s-o ducă la deznădejde, ea nu părăsește rugăciunea, ci stăruie mai mult.* Biserica ne învață că noi toți, atunci când avem sentimentul unei singurătăți emoționale în rugăciune, trebuie să stăruim precum femeia. Din păcate, cei mai mulți oameni ai lumii noastre se opresc la acest nivel duhovnicesc: având sentimentul singurătății în rugăciune, leapădă rugăciunea și renunță sau, uneori, chiar se întorc cu înverșunare împotriva lui Dumnezeu. Biserica propune o soluție pentru crizele din această etapă: apelul la ajutorul sfinților. Chiar dacă prezența lor nu o simțim, putem să ne încredințăm dorința acestora, promițând, în schimb, o schimbare în bine a vieții noastre. Este o etapă firească în procesul individual de evoluție duhovnicească.* Cananeanca nu-l contrazice pe Mântuitorul. Dimpotrivă, preluând distincția pe care El o operează între copii și câini și acceptând pentru sine ocara, din însăși această ocară extrage un motiv pentru a fi miluită. „Da, suntem câini. Dar câinele este și el de-al casei. Copiilor, într-adevăr, li se cuvine pâinea. Dar și câinii mănâncă din firimiturile care cad de la masa stăpânilor lor.” Femeia a îndurat multe, fără să știe de ce trebuie să le îndure. Mântuitorul a folosit-o în lucrarea Sa divină de schimbare a mentalităților. El nu voia să rămână ascunsă credința femeii, scopul Lui fiind unul pedagogic-formativ. Iudeii aveau de învățat de la o păgână ce înseamnă credința. A vrut să descopere tuturor „comoara ascunsă în ea”. Noi toți, astăzi, avem ceva de învățat, chiar de la cei pe care-i disprețuim. Și tocmai pentru că-i disprețuim, nu putem să vedem partea bună a lor, mesajul pozitiv cu care ei vin spre lume. Strategia duhovnicească: Să ne găsim argumente pentru a-i iubi pe oameni, nu pentru a-i urî! Au trecut 2.000 de ani de când Mântuitorul a luat poziție împotriva discriminării. Și tot de 2.000 de ani discriminarea se practică neîncetat în fiecare societate, în fiecare epocă, în funcție de noi și noi criterii. Au practicat-o iudeii împotriva păgânilor. Apoi au practicat-o păgânii împotriva creștinilor. Apoi, din păcate, au practicat-o creștinii - prin Inchiziție și Cruciade - împotriva altora. Apoi au practicat-o creștinii împotriva creștinilor. Astăzi, e practicată, pe mai departe, constituind un indiciu al descreștinării. Cu cât omul este mai departe de Dumnezeu, cu atât este mai tentat să-și găsească motive pentru a-i urî pe semeni, iar nu pentru a-i iubi.* Mântuitorul a luptat pentru progresul mentalităților, încercând să schimbe, în primul rând, modul de a gândi al Apostolilor Săi. Și pentru a face aceasta a supus la grea încercare credința femeii cananeence. Mântuitorul a avut nevoie de un aliat în lucrarea sa de înnoire a mentalităților. Și noi putem fi, atunci când cerem ceva de la Dumnezeu și nu primim instantaneu, posibilul aliat pe care-l așteaptă Dumnezeu pentru a face să progreseze - iar nu să se diminueze - credința pe pământ.* Dumnezeu ne cere astăzi tuturor să ne delimităm de prejudecățile care tiranizează lumea noastră. Părintele Arsenie Papacioc enumera „prejudecățile” printre marile păcate ale minții omului, introducând, în această categorie, „bănuielile, presupunerile, închipuirile” cu care se îndeletnicesc mulți dintre oamenii de astăzi. Spune părintele că „prejudecățile nu sunt judecăți. Judecățile cer un efort, pe când prejudecățile nu”. Pe acestea le preiei gata confecționate din societatea în care trăiești. „De aceea - conchide părintele - stau mai la îndemână și câștigă pe mai mulți.” Spunea filosoful francez Henri Bergson: „E de ajuns să accepți o singură idee greșită (adică o prejudecată) ca principiu călăuzitor, ca pe urmă să nu existe absurditate posibilă la care să nu ajungi în modul cel mai logic cu putință”. O să dăm câteva exemple: fariseii au ajuns să-i acuze pe ucenicii Mântuitorului dacă culegeau cu mâna Sâmbăta - precum pe o floare - câteva spice. După ei, aceasta însemna că treieră. Dacă vindeca un bolnav, pentru ei aceasta însemna că a muncit, a prestat o activitate medicală.* În încheiere, se cuvine ca în această zi, în care Mântuitorul a condamnat prejudecățile și discriminarea, să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciunea de a descoperi discriminările pe care le operăm noi, în viața noastră și a semenilor noștri, și de a identifica prejudecățile care ne închid accesul la trăirile interioare autentice și la adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu. Amin!》 |
Și au venit la El saducheii care zic că nu este înviere și-L întrebau zicând: Învățătorule, Moise ne-a lăsat scris, că de va muri fratele cuiva și va lăsa femeia fără copil, să ia fratele său pe femeia lui și să ridice urmaș fratelui. Și erau șapte frați. Și cel dintâi și-a luat femeie, dar, murind, n-a lăsat urmaș. Și a luat-o pe ea al doilea, și a murit, nelăsând urmaș. Tot așa și al treilea. Și au luat-o toți șapte și n-au lăsat urmaș. În urma tuturor a murit și femeia. La înviere, când vor învia, a căruia dintre ei va fi femeia? Căci toți șapte au avut-o de soție. Și le-a zis Iisus: Oare nu pentru aceasta rătăciți, neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? Căci, când vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii din ceruri. Iar despre morți că vor învia, n-ați citit, oare, în cartea lui Moise, când i-a vorbit Dumnezeu din rug, zicând: „Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov”? Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți, ci a celor vii. Mult rătăciți. Marcu 12, 18-27
|
Și apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei și, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate? Iisus i-a răspuns că întâia este: „Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn”. Și: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta”. Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua e aceasta: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă. Și I-a zis cărturarul: Bine, Învățătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu și nu este altul afară de El. Și a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele. Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înțelepciune, i-a zis: Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu. Și nimeni nu mai îndrăznea să-L mai întrebe. Și învățând Iisus în templu, grăia zicând: Cum zic cărturarii că Hristos este Fiul lui David? Însuși David a zis întru Duhul Sfânt: „Zis-a Domnul Domnului meu: Șezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmașii tăi așternut picioarelor Tale”. Deci însuși David Îl numește pe El Domn; de unde dar este fiul lui? Și mulțimea cea multă Îl asculta cu bucurie. Marcu 12, 28-37
|
Și când s-au împlinit zilele curățirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului. Și să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. Și iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; și omul acesta era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel, și Duhul Sfânt era asupra lui. Și lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Și din îndemnul Duhului a venit la templu; și când părinții au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, El L-a primit în brațele sale și a binecuvântat pe Dumnezeu și a zis: Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, Pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel. Iar Iosif și mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. Și era și Ana proorocița, fiica lui Fanuel, din seminția lui Așer, ajunsă la adânci bătrânețe și care trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria sa. Și ea era văduvă, în vârstă de optzeci și patru de ani, și nu se depărta de templu, slujind noaptea și ziua în post și în rugăciuni. Și venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre Prunc tuturor celor ce așteptau mântuire în Ierusalim. După ce au săvârșit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret. Iar Copilul creștea și Se întărea cu duhul, umplându-Se de înțelepciune și harul lui Dumnezeu era asupra Lui. Luca 2, 22-40
|
Cea mai frumoasa interpretare o da Grigore de Nyssa, plecand de la semnificatia numelor. Simeon inseamna "ascultare". Anna "gratie", iar Fanuel, a carui fiica este, se talmaceste ca "fata lui Dumnezeu". Simeon simbolizeaza Legea Veche, iar Anna Legea cea Noua. Pruncul Isus se afla intre cele doua personaje.
|
Duminica a 33-a după Rusalii
(a Vameșului și a Fariseului) Luca 18, 10-14 Zis-a Domnul pilda aceasta: Doi oameni s-au suit la templu ca să se roage: unul era fariseu și celălalt vameș. Fariseul, stând drept, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, prea desfrânați, sau ca și acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa decât acela. Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța. |
Luați seama la voi înșivă. Că vă vor da în adunări și veți fi bătuți în sinagogi și veți sta înaintea conducătorilor și a regilor, pentru Mine, spre mărturie lor. Ci mai întâi Evanghelia trebuie să se propovăduiască la toate neamurile. Iar când vă vor duce ca să vă predea, nu vă îngrijiți dinainte ce veți vorbi, ci să vorbiți ceea ce se va da vouă în ceasul acela. Căci nu voi sunteți cei care veți vorbi, ci Duhul Sfânt. Și va da frate pe frate la moarte și tată pe copil și copiii se vor răzvrăti împotriva părinților și îi vor ucide. Și veți fi urâți de toți pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până la urmă, acela se va mântui. Marcu 13, 9-13
|
Citat:
Venerabilul Beda: Domnul nostru face aici cunoscuta justitia pedepsei inspaimantatoare care trebuia sa se abata peste Iudeea. Cauza principala a ruinei poporului evreu este aceea ca, nefiind destul de multumit cu ducerea la moarte a Mantuitorului, urmareste cu cruzime salbatica pe cei care predica numele Lui si credinta Lui. Theophyl: Mantuitorul nostru vorbeste despre ceea ce Apostolii urmeaza sa sufere si le gaseste o anumita consolare in fata probelor personale de suferinta si tribulatii care le vor fi comune. "Veti fi adusi in fata conducatorilor si in fata regilor". Acesti conducatori si acesti regi sunt Agripa, Nero, Irod (Ac 15:12) "Pentru Mine, spre marturie lor" sunt cuvinte de mare consolare pentru Apostoli. A fi un obiect al urii din cauza lui Isus Cristos e un motiv suficient, pentru noi, de a suferi cu rabdare persecutiile, fiindca nu este suferinta, ci cauza pentru care se sufera ceea ce face mucenicia. La sfarsit, nimic mai mangaietor in mijlocul persecutiilor decat ceea ce adauga Mantuitorul "cine va rabda pana la urma se va mantui". Ven Beda: Monumentele istorice atesta cum nu se poate mai bine indeplinirea acestei profetii. Citim ca toti Apostolii, cu putin timp inaintea ruinei Iudeii, se raspandesc in tot universul pentru a predica Evanghelia, cu exceptia lui Iacob, fiul lui Zebedeu si a lui Iacob, fratele Domnului, care deja varsesera sangele lor in Iudeea pentru cuvantul Domnului. Mantuitorul stia cat se va intrista inima ucenicilor Lui cand se va distruge si ruina natiunea lor. El voieste sa le aduca aceasta consolare, invatandu-i ca, in schimbul evreilor care il vor rejecta, ei vor avea alti tovarasi ai gloriei si ai imparatiei cerurilor, si ca va alege dintre natiuni un mai mare numar de alesi decat ruina Iudeii il va face sa piarda. |
Iar când veți vedea urâciunea pustiirii, stând unde nu se cuvine - cine citește să înțeleagă - atunci cei ce vor fi în Iudeea să fugă în munți, și cel de pe acoperiș să nu se coboare în casă, nici să intre ca să-și ia ceva din casa sa, și cel ce va fi în țarină să nu se întoarcă îndărăt, ca să-și ia haina. Dar vai celor ce vor avea în pântece și celor ce vor alăpta în zilele acelea! Rugați-vă, dar, ca să nu fie fuga voastră iarna. Căci în zilele acelea va fi necaz cum nu a mai fost până acum, de la începutul făpturii, pe care a zidit-o Dumnezeu, și nici nu va mai fi. Și de nu ar fi scurtat Domnul zilele acelea, n-ar scăpa nici un trup, dar pentru cei aleși, pe care i-a ales, a scurtat acele zile. Și atunci dacă vă va zice cineva: Iată, aci este Hristos, sau iată acolo, să nu credeți. Se vor scula hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor face semne și minuni, ca să ducă în rătăcire, de se poate, pe cei aleși. Dar voi luați seama. Iată dinainte v-am spus vouă toate. Marcu 13, 14-23
|
Ci în acele zile, după necazul acela, soarele se va întuneca și luna nu-și va mai da lumina ei. Și stelele vor cădea din cer și puterile care sunt în ceruri se vor clătina. Atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori, cu putere multă și cu slavă. Și atunci El va trimite pe îngeri și va aduna pe aleșii Săi din cele patru vânturi, de la marginea pământului până la marginea cerului. Învățați de la smochin pilda: Când mlădița lui se face fragedă și înfrunzește, cunoașteți că vara este aproape. Tot așa și voi, când veți vedea împlinindu-se aceste lucruri, să știți că El este aproape, lângă uși. Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Marcu 13, 24-31
|
Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Iar despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl. Luați aminte, privegheați și vă rugați, că nu știți când va fi acea vreme. Este ca un om care a plecat în altă țară și, lăsându-și casa, a dat puterea în mâna slugilor, dând fiecăruia lucrul lui, iar portarului i-a poruncit să vegheze. Vegheați, dar, că nu știți când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșilor, sau dimineața. Ca nu cumva venind fără veste, să vă afle pe voi dormind. Iar ceea ce zic vouă, zic tuturor: Privegheați! Și după două zile erau Paștile și Azimile. Și arhiereii și cărturarii căutau cum să-l prindă cu vicleșug, ca să-L omoare. Dar ziceau: Nu la sărbătoare, ca să nu fie tulburare în popor. Marcu 13, 31-37 și 14, 1-2
|
Și fiind El în Betania, în casa lui Simon Leprosul, și șezând la masă, a venit o femeie având un alabastru, cu mir de nard curat, de mare preț, și, spărgând vasul, a vărsat mirul pe capul lui Iisus. Dar erau unii mâhniți între ei, zicând: Pentru ce s-a făcut această risipă de mir? Căci putea să se vândă acest mir cu peste trei sute de dinari, și să se dea săracilor. Și cârteau împotriva ei. Dar Iisus a zis: Lăsați-o. De ce îi faceți supărare? Lucru bun a făcut ea cu Mine. Că pe săraci totdeauna îi aveți cu voi și, oricând voiți, puteți să le faceți bine, dar pe mine nu Mă aveți totdeauna. Ea a făcut ceea ce avea de făcut: mai dinainte a uns trupul Meu, spre înmormântare. Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia, în toată lumea, se va spune și ce-a făcut aceasta, spre pomenirea ei.*Marcu 14, 3-9
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:26:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.