Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4290)

Danut7 25.11.2009 12:28:02

preamultadezbinare , e posibil si nu exclus ca Moise sa fie intr-un loc si cu sufletul si cu trupul.Cartea lui Iuda,care citeaza mai mult din apocrife spune ca Mihail(care nu este Hristos apropo) s-a luptat pentru trupul lui Moise.Si ni se spune ca nimeni nu stie unde e mormantul lui Moise pana in zi de azi.Totusi el a murit si nu a intrat in pamantul fagaduit, doar l-a vazut.Insa despre Ilie sta scris ca nu a cunoscut moartea.El s-a suit la cer intr-un car de foc si intr-un vartej de vant de la raul Iordan.Nu putem stii modul in care au aparut cei doi in timpul Schimbarii la Fata.Ce se stie este asta ca apostolii au fost inspaimantati de ce au vazut pe muntele Tabor.Oricum asta nu prea are mare legatura cu viata sufletului dupa moarte.Iti recomand sa rasfoiesti paginile acestui thread, subiect si sa iti amintesti de insusi Iisus care a grait pilda bogatului si a saracului Lazar, si acelasi Iisus care i-a spus talharului ca va fi in Rai in ziua aceia,dupa moartea sa.Aminteste-ti si de coborarea lui Iisus in Hades(sau Iad) despre care si apostolii vorbesc si spun ca nu a fost lasat in Iad sufletul lui, si despre care zice si Petru ca Iisus s-a coborit cu duhul sa propovaduiasca duhurilor din inchisoare,ca si cei morti sa fie judecati dupa cum sunt judecati cei vii.Adu-ti aminte si de cartea Apocalipsei care vorbeste de sufletele dreptilor care sunt in Cer sub jertfelnic si care graiesc Domnului.De cei 24 de batrani din viziunea apocaliptica a lui Ioan.Uita-te si vezi si cum Iadul(Hades,Locuinta Mortilor) in Apocalipsa este aruncat in Iezerul cu foc, s.a.m.d. La majoritatea acestor puncte cei care cred ca tine(adventistii) nu au reusit sa aduca argumente solide si valide, ci doar argumente absurde pentru a zice ceva, iar la unele dintre ele nici nu au avut replica.

Solomon : “Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii.”

Pavel : “Căci pentru mine a trăi este Hristos șl a muri este un câștig”
“Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine;”

1. Petru 3 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOAREcare fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă”.

1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. “

Efeseni 4:9 Și acest: "S-a suit", ce înseamnă decât că înainte Se pogorâse în PARTILE MAI DE JOS ale pământului?

Fapte 2:
27Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.
31.Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea.

Apocalipsa 4:
1.După acestea, m-am uitat și iată o ușă era deschisă în cer și glasul cel dintâi - glasul ca de trâmbiță, pe care l-am auzit vorbind cu mine - mi-a zis: Suie-te aici și îți voi arăta cele ce trebuie să fie după acestea.
4.Și douăzeci și patru de scaune înconjurau tronul și pe scaune douăzeci și patru de bătrâni, șezând, îmbrăcați în haine albe și purtând pe capetele lor cununi de aur.

Apocalipsa 6:9-11 : Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, SUFLETELE celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ?Și fiecăruia dintre ei i s-a dat câte un veșmânt alb și li s-a spus ca să stea în tihnă, încă puțină vreme, până când vor împlini numărul și cei împreună-slujitori cu ei și frații lor, cei ce aveau să fie omorâți ca și ei.

Apocalipsa 7:9-11 : După acestea, m-am uitat și iată mulțime multă, pe care nimeni nu putea s-o numere, din tot neamul și semințiile și popoarele și limbile, stând înaintea tronului și înaintea Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și având în mână ramuri de finic. Și mulțimea striga cu glas mare, zicând: Mântuirea este de la Dumnezeul nostru, Care șade pe tron, și de la Mielul. Și toți îngerii stăteau împrejurul tronului bătrânilor și al celor patru ființe, și au căzut înaintea tronului pe fețele lor și s-au închinat lui Dumnezeu,

Apocalipsa 20:
10.Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor.
11.Și am văzut, iar, un tron mare alb și pe Cel ce ședea pe el, iar dinaintea feței Lui pământul și cerul au fugit și loc nu s-a mai găsit pentru ele.
12.Și am văzut pe MORȚI, pe cei mari și pe cei mici, stând înaintea tronului și cărțile au fost deschise; și o altă carte a fost deschisă, care este cartea vieții; și morții au fost judecați din cele scrise în cărți, potrivit cu faptele lor.
13.Și marea a dat pe morții cei din ea și moartea și iadul au dat pe morții lor, și judecați au fost, fiecare după faptele sale.
14.Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.
15.Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieții, a fost aruncat în iezerul de foc.

Aceasta este moartea cea dintai, moartea intru Hristos, "moartea trupului pentru a trai in duh" si invierea cea dintai viata in Hristos, iar moartea cea de-a doua reprezinta moartea sufletului si viata(invierea) vesnica spre osanda si pedeapsa.

preamultadezbinare 25.11.2009 16:06:41

Am parcurs toate discutiile de pe forum si sunt de acord cu punctul de vedere adventist,asa ca nu am de gand sa reiau acum toate argumentele si toata discutia de la capat.Consider ca dupa moarte nu mai e nimic,esti mort si gata.O sa spun doar ce n-a spus tricesimusseptimus pana acum ,si anume ca e in interesul bisericii ortodoxe sa mentina aceasta doctrina cu viata dupa moarte,pt. ca ar pierde veniturile pe care le incaseaza din parastase ,lumanari si pomeni.Punct.Cui ii place sa indeplineasca aceste ritualuri,si sa se autosugestioneze ca"ajuta"cu ceva "sufletul" mortului,n-are decat.

Danut7 25.11.2009 16:13:49

Asha si ce religie detii dumneata?

Vezi ca teoria dumitale si a tuturor celor ce cred ca tine este ne-biblica.

metanoia2 25.11.2009 16:23:28

Ultima postare mi-a amintit de perioada cand eram studenta in Cluj si veneam intr-o seara obosita acasa, iar in fata mea o batrinica, cam abatuta mergea incet si cand a trebuit sa urce niste scari i-am dat bratul sa se sprijine. Atunci s-a uitat la mine m-a luat de brat si ca si cand ne stiam de-o viata a zis: "domnisoara, oare chiar ne ducem asa? Mi-e groaza de moarte, eu sunt adventista ca m-am pocait de ceva ani, dar parca asa mi-e de greu acum ca sunt asa batrana sa cred ca chiar nu mai este viata dincolo."
Deci in tinerete este usor sa alegi cu ratiunea daca vrei sa crezi in viata dupa moarte sau nu, dar cand te apropii de momentul respectiv simti ca ai nevoie sa crezi ca exista viata dincolo pentru a trece de groaza mortii.
Este in firea omului sa creada ca va trai vesnic, iar dupa cum am mai scris (si nu ma mai satur sa il citez pe parintele Rafail Noica), "ortodoxia este firea omului", este cea in care te cauti pe tine in Dumnezeu si totodata in Adevar. Daca tu alegi sa crezi altceva, poti sa crezi, dar lucrurile nu se schimba, Adevarul ramane acelasi fie ca tu iti inchizi ochii sa nu il vezi, fie ca traiesti in el. Oricum vei trai vesnic, depinde unde alegi tu prin credinta ta, in iad sau rai.

geo.nektarios 25.11.2009 16:30:22

Citat:

În prealabil postat de metanoia2 (Post 185101)
"ortodoxia este firea omului", este cea in care te cauti pe tine in Dumnezeu si totodata in Adevar. Daca tu alegi sa crezi altceva, poti sa crezi, dar lucrurile nu se schimba, Adevarul ramane acelasi fie ca tu iti inchizi ochii sa nu il vezi, fie ca traiesti in el. Oricum vei trai vesnic, depinde unde alegi tu prin credinta ta, in iad sau rai.

Poti sa mai scrii asta de o mie de ori???? Glumesc!!!
Omul nu poate schimba nimic din legile divine!!! omul ce isi face cu mana lui, aceea va avea! Daca faca dupa „sablon” (adica daca pazeste Poruncile) va face spre folosul lui, dar si al altora!!!

AndruscaCIM 25.11.2009 16:32:28

Citat:

Ultima postare mi-a amintit de perioada cand eram studenta in Cluj si veneam intr-o seara obosita acasa, iar in fata mea o batrinica, cam abatuta mergea incet si cand a trebuit sa urce niste scari i-am dat bratul sa se sprijine. Atunci s-a uitat la mine m-a luat de brat si ca si cand ne stiam de-o viata a zis: "domnisoara, oare chiar ne ducem asa? Mi-e groaza de moarte, eu sunt adventista ca m-am pocait de ceva ani, dar parca asa mi-e de greu acum ca sunt asa batrana sa cred ca chiar nu mai este viata dincolo."
Deci in tinerete este usor sa alegi cu ratiunea daca vrei sa crezi in viata dupa moarte sau nu, dar cand te apropii de momentul respectiv simti ca ai nevoie sa crezi ca exista viata dincolo pentru a trece de groaza mortii.
Este in firea omului sa creada ca va trai vesnic, iar dupa cum am mai scris (si nu ma mai satur sa il citez pe parintele Rafail Noica), "ortodoxia este firea omului", este cea in care te cauti pe tine in Dumnezeu si totodata in Adevar. Daca tu alegi sa crezi altceva, poti sa crezi, dar lucrurile nu se schimba, Adevarul ramane acelasi fie ca tu iti inchizi ochii sa nu il vezi, fie ca traiesti in el. Oricum vei trai vesnic, depinde unde alegi tu prin credinta ta, in iad sau rai.

Ce frumoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo oooooooooooooooooooooooooooooos!!!!!!!!!!!!

vasalie 25.11.2009 20:53:29

Citat:

Este bine sa specifici atunci cand povestesti din imaginatia proprie. O persoana adventista nu are groaza mortii, pentru ca are puternic inradacinata credinta si nadejdea invierii la revenirea Domnului (asa cum spune Cuvantul lui Dumnezeu). `

preamultadezbinare 25.11.2009 21:03:07

Nu "detin"nici o religie,cel putin deocamdata.Sunt insa de acord cu punctul de vedere adventist asupra "vietii"de dupa moarte.
De ce nu am nici o religie?Unul din motive ar putea fi ca am observat ca religia,alaturi de politica(cu care uneori merge mana in mana si de care e folosita),e una din temele care produce foarte multa dezbinare pe lumea asta.
Legat de postarea cuiva dinainte referitor la acea batranica si la frica ei pe masura ce se apropia de moarte:
1/nu are cum sa-ti fie frica de moarte,daca crezi cu adevarat ca "dincolo"nu mai e nimic decat stare de totala inconstienta pana la judecata de apoi;
2/nu are de ce sa-ti fie frica de moarte daca crezi ca exista o judecata de apoi si stii ca ai facut tot ce ai putut ca sa faci voia lui Dumnezeu.A,bineanteles ca nimeni nu poate fi 100%sigur de treaba asta,dar avem macar consolarea ca la acea judecata,fiecare va fi pedepsit pe masura faptelor lui,dar pedeapsa,fie ea cat de grea,va avea un sfarsit,nu va fi vesnica.Suntem fiinte limitate.Facem ce putem pe lumea asta.Daca ne vom ridica la standardul cerut,vesnica va fi doar rasplata,pentru cei ce vor fi gasiti demni de ea,daca nu,nu pot sa cred intr-un Dumnezeu care te chinuie(sau te lasa sa te chinui,e acelasi lucru)o vesnicie pentru o viata,fie ea cat de rea(iau in calcul varianta extrema),dar LIMITATA !
O sa observati ca,in religia iudaica,nu exista ideea iadului vesnic,sau cel putin,eu nu am inteles treaba asta,desi si ei cred ca mai e "ceva"dupa moarte,dar nu stiu prea bine ce si cum.Citez de pe un site ebraic: http://www.jen.ro/ciclul_de_viata_files_9.html

"Iudaismul ne invata ca moartea este sfarsitul vietii fizice; corpul moare, dar sufletul trece in lumea de dincolo. Mai mult, credem ca dupa moarte urmeaza un fel de dare de seama in fata lui Dumnezeu pentru felul cum ne-am purtat in viata. Iudaismul sustine ideea ca suprema rasplata pentru o buna comportare in timpul vietii este sa fii primit in lumea de dincolo. Astfel, o faimoasa parabola talmudica (Cartea legii evreiesti) ne invata ca lumea asta este un fel de anticamera, in timp ce lumea cealalta este ca o sala de banchet.

Iudaismul are si un concept de Iad, numit Gehynom, unde pacatele sunt "arse" si sufletul este purificat. In iudaism exista multe puncte de vedere asupra ideii de "iad". Este clar insa ca viziunea iudaismului difera de mistuirea eterna descrisa de crestinism. De fapt, dupa o anumita parere, iadul este rusinea arzatoare pe care o simti cand Dumnezeu ii arata dupa moarte sufletului decedat cat de corect si de bun ar fi putut sa fie si cat de rau si-a trait viata. Toti par sa fie de acord ca in centrul vietii de apoi apare o intimitate reinnoita intre suflet si Dumnezeu.

In mod similar, iudaismul are un concept al raiului (Gan eden), al lumii care vine (Olam Habah) si al reinvierii mortilor (Tchiyat Hametim). Nu este foarte clar din ce constau acestea si ce inseamna. Totusi, se intelege ca Dumnezeu ne-a rezervat o experienta mai bogata, mai, in care vom fi rasplatiti pentru faptele noastre bune."
Nu stiu pe ce se bazeaza ei cand spun chestiile astea,caci in VT eu nu prea gasesc nimic care sa le sustina,iar NT ei nu-l recunosc Asa ca...

mihai07 25.11.2009 21:15:15

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 185161)
Este bine sa specifici atunci cand povestesti din imaginatia proprie. O persoana adventista nu are groaza mortii, pentru ca are puternic inradacinata credinta si nadejdea invierii la revenirea Domnului (asa cum spune Cuvantul lui Dumnezeu). `

de unde stii tu vasinec, ca povesteste din imaginatia proprie si nu un fapt real? esti cumva mama omida si nu stim noi?

vasalie 25.11.2009 22:02:51

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 185173)
de unde stii tu vasinec, ca povesteste din imaginatia proprie si nu un fapt real? esti cumva mama omida si nu stim noi?

Mihai, ce a spus "metanoia" este absurd. Un adventist stie ca moartea intaia este un somn, pana la revenirea Domnului (cand va avea loc invierea celor morti si mostenirea vietii vesnice). Ce este de speriat in aceasta invatatura? Un ortodox stie (daca stie) ca, in zilele de dupa moarte intind de el toti dracii (http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm). Spune si tu, care trebuie sa fie mai plin de groaza?

Totpeetor 25.11.2009 23:05:23

preamultadezbinare,in ceea ce il priveste pe Moise biblia spune clar ca a murit:
Deuteronomul 34:5 Moise, robul Domnului, a murit acolo, în țara Moabului, după porunca Domnului.
Deuteronomul 34:6 Și Domnul l-a îngropat în vale, în țara Moabului, față în față cu Bet-Peor. Nimeni nu i-a cunoscut mormântul până în ziua de azi.
Ca el ar fi inviat este o presupunere si din nou repet ca o credinta autentica nu trebuie sa se bazeze pe presupuneri.
Am mai discutat pe marginea acestui subiect,nu cred ca mai are rost sa mai zabovesc asupra lui.Lui Moise nu i s-a ingaduit sa intre in tara Canaanului pentru ca intr-un anumit context a lovit o stanca,pentru a da apa poporului Israel si asta i-a fost luata ca semn de indoiala asupra puterii lui Dumnezeu.Pentru aceasta nu i-a fost ingaduit de Dumnezeu sa intre in Tara Canaanului.Voi acum veniti si imi spuneti ca Moise inviat a intrat in "cer".Biblia insa nu da de inteles nicaieri ca Moise ar fi inviat.Ca se vorbeste despre arhanghelul Mihail,asta nu inseamna ca trebuie sa vorbim neaparat despre o inviere.Invieri s-au facut de catre Dumnezeu si prin oameni.
Invierea lui Moise nu este un fapt,ceva sigur,este o presupunere.
Si in ceea ce priveste ce ai spus:"Omul si animalele sunt facuti din aceeasi materie organica,doar ca la om e altfel structurata.Si omul si animalele au viata.Cand mor,n-o mai au.Creierul uman functioneaza pe aceleasi principii ca si creierul animal.In momentul in care acesta moare,viata inceteaza.
In momentul in care creierul incepe sa se degradeze,datorita bolilor batranetii(Alzheimer,de exemplu),unde mai e "sufletul",cand persoana respectiva e"in mintea copiilor",cum se spune?",imi miroase a "teorie evolutionista":).Omul este diferit sub toate aspectele de animale,omul a fost creat in asa fel incat sa "stapaneasca pamantul" si la porunca lui Dumnezeu il stapaneste pana in zilele noastre.Doar catre om Dumnezeu a suflat "suflare de viata".
Creierul uman nu functioneaza deloc pe "aceleasi principii ca si creierul animal".La animalele nu se vorbeste despre ratiune,imaginatie,empatie sau orice altceva de felul acesta.Nu au a face bolile batranetii(ca Alzheimerul) cu sufletul.Imi amintesc ca cineva spunea foarte frumos ca inima isi are ratiunile ei pe care mintea nu le cunoaste.Cel ce este cel mai important la om este sufletul sau,asa cum ne-a spus si Mantuitorul:
Marcu 8:36 Și ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul?
Marcu 8:37 Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?
Trupul este tinut in viata de suflet si duh,in momentul in care acestea doua se despart de trup,are loc de fapt moartea.
Ai spus ca e "in interesul bisericii ortodoxe sa mentina aceasta doctrina cu viata dupa moarte".Trebuie sa vezi ca si multe alte religii crestine cred in aceste lucruri(fara sa sustina acele ritualuri despre care vorbesti).Cert este ca biblia da de inteles ca intre moarte si inviere mai exista totusi ceva.

tricesimusseptimus 26.11.2009 07:35:24

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185231)
preamultadezbinare,in ceea ce il priveste pe Moise biblia spune clar ca a murit:
Deuteronomul 34:5 Moise, robul Domnului, a murit acolo, în țara Moabului, după porunca Domnului.
Deuteronomul 34:6 Și Domnul l-a îngropat în vale, în țara Moabului, față în față cu Bet-Peor. Nimeni nu i-a cunoscut mormântul până în ziua de azi.
Ca el ar fi inviat este o presupunere si din nou repet ca o credinta autentica nu trebuie sa se bazeze pe presupuneri.
Am mai discutat pe marginea acestui subiect,nu cred ca mai are rost sa mai zabovesc asupra lui.Lui Moise nu i s-a ingaduit sa intre in tara Canaanului pentru ca intr-un anumit context a lovit o stanca,pentru a da apa poporului Israel si asta i-a fost luata ca semn de indoiala asupra puterii lui Dumnezeu.Pentru aceasta nu i-a fost ingaduit de Dumnezeu sa intre in Tara Canaanului.Voi acum veniti si imi spuneti ca Moise inviat a intrat in "cer".Biblia insa nu da de inteles nicaieri ca Moise ar fi inviat.Ca se vorbeste despre arhanghelul Mihail,asta nu inseamna ca trebuie sa vorbim neaparat despre o inviere.Invieri s-au facut de catre Dumnezeu si prin oameni.
Invierea lui Moise nu este un fapt,ceva sigur,este o presupunere.

"Presupunerea" aceasta se bazează pe o trimitere Biblică (Iuda), iar afirmația biblică este suficientă. Este singura deducție sănătoasă, care se leagă atât de narațiunea morții lui Moise, unde se subliniază că Moise nu a fost găsit, precum și de Evanghelie, unde Moise se arată alături de Ilie, de asemenea unul venit în trup acolo.

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185231)
Trupul este tinut in viata de suflet si duh,in momentul in care acestea doua se despart de trup,are loc de fapt moartea.

E pentru prima dată când remarc în clar abordarea aceasta trihotomică într-o postare de-a ta. Singura "despărțire" la moarte este legată de suflarea de viață (duhul, spiritul) care merge la Cel ce a dat-o. Dacă tu ai texte biblice care să ateste trei direcții în care merg componentele la moarte, te rog să le postezi. Tot ceea ce știu eu (bazat doar pe Biblie) este că:
1. Trupul merge în pământul de unde a fost luat,
2. Suflarea de viață se întoarce la Cel ce a dat-o.

Unde

metanoia2 26.11.2009 08:43:12

Da, vasalie, nu am obiceiul sa mint, dar daca tu stii mai bine ce mi s-a intamplat mie, eu bat in retragere.
In momentul mortii langa fiecare om vine atat diavolul cat si ingerul pazitor iar omul care a trait toata viata cu nadejdea ajutorului lui Dumnezeu, isi pune si atunci nadejdea tot in El. Bineinteles ca simte teama dar are nadejde.
Eu iti spun lucrurile cum sunt nu "cum ar trebui sa fie"(ca sa te citez pe tine). Eu doar am postat o experienta din viata mea nu vreau sa ajung la contradictii si justificari. Doamne ajuta vasalie!
Multumesc frate mihail!

mihai07 26.11.2009 10:20:04

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 185197)
Mihai, ce a spus "metanoia" este absurd. Un adventist stie ca moartea intaia este un somn, pana la revenirea Domnului (cand va avea loc invierea celor morti si mostenirea vietii vesnice). Ce este de speriat in aceasta invatatura? Un ortodox stie (daca stie) ca, in zilele de dupa moarte intind de el toti dracii (http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm). Spune si tu, care trebuie sa fie mai plin de groaza?

vasinec de ce ti se pare absurd? chiar crezi ca toti adventistii sunt asa de tari si nu se tem nici macar un pic de moarte? chiar stii tu ce simt toti adventistii? sa inteleg ca tu chiar esti mama omida si ii simti pe toti
@metanoia - cu placere

preamultadezbinare 26.11.2009 10:53:21

Totpeetor
1/Daca Moise n-a inviat,atunci ce a aparut pe munte in episodul schimbarii la fata?
2/"Omul este diferit sub toate aspectele de animale,omul a fost creat in asa fel incat sa "stapaneasca pamantul" si la porunca lui Dumnezeu il stapaneste pana in zilele noastre"-corect,cu asta sunt de acord.Dar cand spun ca"creierul uman functioneaza pe aceleasi principii cu cel animal",ma gandesc la pricipiile fizico-chimice.E tot materie(tarana),ca si cel animal,dar altfel structurata.Din acelasi lemn,poti sa faci si un scaun,dar si o biblioteca.Asta ar insemna ca biblioteca are ceva in plus fata de scaun?Da,are pt.ca asa a fost facuta de cel ce a facut-o,diferenta sta in mintea acestuia,dar e tot lemn,ca si scaunul.Arde in foc ca si el,poate fi taiata cu fierastraul ca si el.Se supune acelorasi principii fizico-chimice ca si el.
Doar ca oamenii vor invia si vor fi judecati pe baza faptelor lor,animalele nu.Asta e diferenta.Ei au o raspundere.Li s-a dat inteligenta si ratiune,li se va cere socoteala ce au facut cu ea.
3/"Marcu 8:36 Și ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul?
Marcu 8:37 Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său? "
Trebuia sa citezi si Marcu 8:34,35-"Apoi a chemat la El norodul împreună cu ucenicii Săi și le-a zis: "Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine însuși, să-și ia crucea și să Mă urmeze.Căci oricine va vrea să-și scape VIATA, o va pierde; dar oricine își va pierde VIATA din pricina Mea și din pricina Evangheliei, o va mântui."Ar fi mai clar asa.Doar ca pe urma,in pasajele 36 si 37, nu-i mai spune "viata"ci "suflet",adica"suflare".A-si pierde sufletul"inseamna"a-si pierde viata".Cauta in DEX la "suflet"si vei gasi ca deriva din latinescul"sufflitus",care inseamna "suflare",adica "respiratie.E logic.Ce-i foloseste unui om sa castige lumea intreaga,daca moare?Sau ce va da un om in schimb pt.viata sa?Ce-i mai scump ca viata?
A,stiu ca metaforic,"a-ti pierde sufletul"e ceva sinonim cu "a avea sufletul impietrit",sau cu"om fara suflet",adica fara sentimente,fara scrupule.Pot fi valabile pasajele si in sensul acesta,dar nu in sensul ca "sufletul" ar supravietui trupului.
Iov 12:10-"El ține în mână sufletul a tot ce trăiește, suflarea oricărui trup omenesc."-adica viata oricarui trup.
Iov 34:14,15-"Dacă nu S-ar gândi decât la El, dacă Și-ar lua înapoi duhul și suflarea,tot ce este carne ar pieri deodată, și omul s-ar întoarce în țărână."-sa nu-mi spui ca "duhul"si "suflarea"sunt doua chestii diferite.Pentru mine inseamna acelasi lucru,adica"viata".Esti viu cat ai suflare.
Psalmii 104:29,30-"Îți ascunzi Tu fața, ele tremură; le iei Tu suflarea, ele mor și se întorc în țărâna lor. Îți trimiți Tu suflarea, ele sunt zidite, și înnoiești astfel fața pământului"-deci "suflare"="viata".
De ce oare in VT treburile sunt simple si clare in privinta "vietii dupa moarte",adica nu prea te duce nimic cu gandul la asa ceva,iar in NT sunt cam toate pasajele care AR PUTEA fi interpretate drept asa ceva ?Nu cumva pt.ca aici si-au bagat grecii coada,cu filozofia lor?Am citit si eu"Legendele Olimpului"cu Tantal,Sisif,etc.
Chiar sa nu le fi spus Dumnezeu evreilor atata timp(pe tot parcursul VT)"bai,vedeti ca daca nu faceti binele in timpul vietii de pe pamant,dupa aia va duceti in iad si acolo va chinuie dracii pana la judecata de apoi,cand veti invia,veti fi judecati,si apoi va chinuie din nou o vesnicie"?I-a tinut asa,in ceata?

Danut7 26.11.2009 11:52:02

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 185166)
Nu "detin"nici o religie,cel putin deocamdata.Sunt insa de acord cu punctul de vedere adventist asupra "vietii"de dupa moarte.
De ce nu am nici o religie?Unul din motive ar putea fi ca am observat ca religia,alaturi de politica(cu care uneori merge mana in mana si de care e folosita),e una din temele care produce foarte multa dezbinare pe lumea asta.
Legat de postarea cuiva dinainte referitor la acea batranica si la frica ei pe masura ce se apropia de moarte:
1/nu are cum sa-ti fie frica de moarte,daca crezi cu adevarat ca "dincolo"nu mai e nimic decat stare de totala inconstienta pana la judecata de apoi;
2/nu are de ce sa-ti fie frica de moarte daca crezi ca exista o judecata de apoi si stii ca ai facut tot ce ai putut ca sa faci voia lui Dumnezeu.A,bineanteles ca nimeni nu poate fi 100%sigur de treaba asta,dar avem macar consolarea ca la acea judecata,fiecare va fi pedepsit pe masura faptelor lui,dar pedeapsa,fie ea cat de grea,va avea un sfarsit,nu va fi vesnica.Suntem fiinte limitate.Facem ce putem pe lumea asta.Daca ne vom ridica la standardul cerut,vesnica va fi doar rasplata,pentru cei ce vor fi gasiti demni de ea,daca nu,nu pot sa cred intr-un Dumnezeu care te chinuie(sau te lasa sa te chinui,e acelasi lucru)o vesnicie pentru o viata,fie ea cat de rea(iau in calcul varianta extrema),dar LIMITATA !
O sa observati ca,in religia iudaica,nu exista ideea iadului vesnic,sau cel putin,eu nu am inteles treaba asta,desi si ei cred ca mai e "ceva"dupa moarte,dar nu stiu prea bine ce si cum.Citez de pe un site ebraic: http://www.jen.ro/ciclul_de_viata_files_9.html

"Iudaismul ne invata ca moartea este sfarsitul vietii fizice; corpul moare, dar sufletul trece in lumea de dincolo. Mai mult, credem ca dupa moarte urmeaza un fel de dare de seama in fata lui Dumnezeu pentru felul cum ne-am purtat in viata. Iudaismul sustine ideea ca suprema rasplata pentru o buna comportare in timpul vietii este sa fii primit in lumea de dincolo. Astfel, o faimoasa parabola talmudica (Cartea legii evreiesti) ne invata ca lumea asta este un fel de anticamera, in timp ce lumea cealalta este ca o sala de banchet.

Iudaismul are si un concept de Iad, numit Gehynom, unde pacatele sunt "arse" si sufletul este purificat. In iudaism exista multe puncte de vedere asupra ideii de "iad". Este clar insa ca viziunea iudaismului difera de mistuirea eterna descrisa de crestinism. De fapt, dupa o anumita parere, iadul este rusinea arzatoare pe care o simti cand Dumnezeu ii arata dupa moarte sufletului decedat cat de corect si de bun ar fi putut sa fie si cat de rau si-a trait viata. Toti par sa fie de acord ca in centrul vietii de apoi apare o intimitate reinnoita intre suflet si Dumnezeu.

In mod similar, iudaismul are un concept al raiului (Gan eden), al lumii care vine (Olam Habah) si al reinvierii mortilor (Tchiyat Hametim). Nu este foarte clar din ce constau acestea si ce inseamna. Totusi, se intelege ca Dumnezeu ne-a rezervat o experienta mai bogata, mai, in care vom fi rasplatiti pentru faptele noastre bune."
Nu stiu pe ce se bazeaza ei cand spun chestiile astea,caci in VT eu nu prea gasesc nimic care sa le sustina,iar NT ei nu-l recunosc Asa ca...

Nu toti is orbi ca adventistii.Desigur ca sunt o gramada de locuri in VT care atesta viata dupa moarte,iar in NT nu mai vorbesc.Pune-te si citeste si dumneata si o alta versiune de Biblie in afara celei adventiste, poate "asa o sa gasesti".

preamultadezbinare 26.11.2009 15:29:54

Danut7:"Nu toti is orbi ca adventistii.Desigur ca sunt o gramada de locuri in VT care atesta viata dupa moarte,iar in NT nu mai vorbesc.Pune-te si citeste si dumneata si o alta versiune de Biblie in afara celei adventiste, poate "asa o sa gasesti".

Biblia Cornilescu o considerati adventista?Pe aceea am citit-o.Si nu prea vad din ea unde in VT scrie despre Viata dupa moarte",afara doar daca nu considerati pasajul acela cu vrajitoarea din En-Dor,pe care a consultat-o Saul,pasaj care e mai mult decat discutabil,in sensul ca asa zisul Samuel era"un bărbat foarte bătrân, îmbrăcat cu o haină lungă"-citez din versiunea ortodoxa.Deci "sufletele"mortilor arata asa cum aratau persoanele respective in momentul mortii?Si stau in pamant(de acolo a "iesit"Samuel)?Cam greu de construit o doctrina pe baza unui pasaj destul de ambiguu! In rest,se vorbeste de LOCUINTA MORTILOR,care inseamna groapa,pamantul, mormantul,locul unde merg toti cei morti,dar in nici un caz iadul!
Si ca sa vedeti ca am citit chiar si Biblia ortodoxa ,va dau doua citate(chiar din textele apocrife:
1/Tobit 3:6-"Fă deci cu mine ceea ce binevoiești! Poruncește să mi se ia duhul, ca să mă desfac și să mă întorc în pământ, fiindcă mi-e mai bine să mor decât să trăiesc, căci mi s-au făcut învinuiri nedrepte și sunt cumplit de amărât! Poruncește să fiu scăpat de această povară în locașul de veci, și nu-ți întoarce fața Ta de la mine!"
2/Baruch 2:17,18-"Și deschide ochii Tăi, Doamne, și vezi că nu cei morți care sînt în locuința morților, de la care s-a luat duhul din cele dinăuntru ale lor, vor da slavă și dreptate Domnului, ci sufletul cel mâhnit peste măsură, cel ce merge gârbovit și fără putere, ochii cei slăbiți și sufletul cel flămând îți vor da slavă și dreptate, Doamne."
Deduceti de undeva din acestea doua ca evreii credeau in viata de dupa moarte?

vasalie 26.11.2009 18:55:23

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 185321)
vasinec de ce ti se pare absurd? chiar crezi ca toti adventistii sunt asa de tari si nu se tem nici macar un pic de moarte? chiar stii tu ce simt toti adventistii? sa inteleg ca tu chiar esti mama omida si ii simti pe toti

Mihai, nu era vorba strict de ceea ce a povestit "metanoia" ci de ceea ce a vrut sa transmita.

A venit cu o povestire din care reiesea groaza de moarte pe care o induce credinta adventista. Apoi, in contrast, a venit cu o pledoarie pentru linistea oferita de credinta ortodoxa.

Lucrurile stau tocmai invers: in invataturile ortodoxe, referitoare la ce se va intampla dupa moarte, gasesti motive de groaza (trag diavolii de tine sau poti sa ai sansa unui chin nesfarsit, in iad, etc) iar in doctrina biblica adventista gasesti liniste si speranta (exista doar teama ca ai putea rata vesnicia).

Deci, daca citesti per ansamblu, "metanoia" a incercat sa sugereze un nedevar, intr-un mod frumos (lucru care face minciuna si mai dezgustatoare).

Danut7 26.11.2009 20:36:16

preamultadezbinare,

Evreii credeau si cred in viata de dupa moarte.Doar o secta a iudaismului, care sunt saducheii, nu credeau in ea si care seamana destul cu ceea ce azi sunt adventistii.Dupa modul cum postezi pot sa zic ca esti adventist.Ce pot sa-ti zic, momentan nu am dizpozitia sa ma pun sa-ti caut si sa intru din nou in polemica pe subiectul acesta, deoarece nu se poate discuta prea rezonabil cu voi.Va tineti ca orbu de bata pana la masura ridicolului si absurdului.Ce pot sa-ti spun ca sunt destule pagini pe acest subiect vorbite si discute in numar de o suta saptezeci si patru(174) si nu cred ca le-ai parcurs pe toate.Poti sa privesti daca te intereseaza subiectul acesta in paginile din apoi.Sunt sigur ca multe dintre argumente si versete au fost discutate.

Numa` bine.

vasalie 26.11.2009 20:46:45

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 185472)

Evreii credeau si cred in viata de dupa moarte.Doar o secta a iudaismului, care sunt saducheii, nu credeau in ea si care seamana destul cu ceea ce azi sunt adventistii.

Gresit. Saducheii nu credeau in inviere. "au venit la Iisus saducheii, care zic ca nu este inviere" (Matei 22:23). La adventisti, doctrina invierii este foarte importanta. Poate vroiai sa faci referire la altii, care se cred nemuritori si pentru care invierea nu are rost. Aceia se aseamana cu saducheii.

Danut7 26.11.2009 21:00:00

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 185475)
Gresit. Saducheii nu credeau in inviere. "au venit la Iisus saducheii, care zic ca nu este inviere" (Matei 22:23). La adventisti, doctrina invierii este foarte importanta. Poate vroiai sa faci referire la altii, care se cred nemuritori si pentru care invierea nu are rost. Aceia se aseamana cu saducheii.

preamultadezbinare,

vezi ce zic ? :)

Saducheii nu credeau in "viata spirituala" asemanator ca voi.Nu credeau in viata de dupa moarte.

Fapte 23:8 Căci saducheii zic că nu este înviere, nici înger, nici duh, iar fariseii mărturisesc și una și alta.

vasalie 26.11.2009 21:35:43

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 185478)
preamultadezbinare,

vezi ce zic ? :)

Saducheii nu credeau in "viata spirituala" asemanator ca voi.Nu credeau in viata de dupa moarte.

Fapte 23:8 Căci saducheii zic că nu este înviere, nici înger, nici duh, iar fariseii mărturisesc și una și alta.

Dvs. credeti in inviere? Sau credeti in nemurirea sufletului (ca parte constienta, cu simturi si sentimente), ceea ce face inutila invierea?

Danut7 26.11.2009 21:41:32

Si in prima si in a doua inviere :).

Dar destul , caci nu mai vreau sa intru in polemici despre subiectul asta, momentan.

Totpeetor 26.11.2009 23:37:07

tricesimusseptimus,ai spus ca :"Presupunerea" aceasta se bazează pe o trimitere Biblică (Iuda), iar afirmația biblică este suficientă. Este singura deducție sănătoasă, care se leagă atât de narațiunea morții lui Moise, unde se subliniază că Moise nu a fost găsit, precum și de Evanghelie, unde Moise se arată alături de Ilie, de asemenea unul venit în trup acolo.".
De ce spui ce biblia nu spune?Vorbeste Iuda despre o inviere a lui Moise?Nu este amintit deloc acest cuvant.Atunci tu de ce adaugi de la tine?Asta este o presupunere,nu este o deductie.Nu stiu ce gandesc evreii in acest sens,ar trebui sa consulti sa vezi ei ce parere au despre asta,pentru ca pana acum mi-ai vorbit mult despre "gandirea ebraica" cum gandeau ei despre suflet incercand sa arati ce de fapt numai tu vedeai si asa mai departe.Vad ca aici ignori "gandirea ebraica".Oare de ce?
Ca Moise a aparut la muntele schimbarii la fata nu inseamna ca a inviat.Am mai discutat pe aceasta tema si cu niste martori ai lui Iehova si am fot mirat ca ei il declarau mort si pe Ilie,si pe Enoh.Voi spuneti ca Moise a inviat.Aceasta este insa o ipoteza si trebuie tratata ca atare.
In ceea ce priveste faptul ca am spus ca sufletul si duhul se despart de trup,trebuie sa avem in vedere ca sufletul si duhul sunt greu de deosebit,de aceea noi de multe ori ne referim la amandoua atribuindu-le aceleasi sensuri.Stiu ca nu este intocmai corect din punct de vedere biblic,dar cert este ca ele nu "mor".Ca se desparte si sufletul de trup,o pot vedea prin "deductie"("deductie" care nu este totuna cu "presupunere").Pentru ca uite ce spune biblia:
1 Imparati 17:22 Domnul a ascultat glasul lui Ilie, și SUFLETUL copilului s-a întors în el, și a înviat."
Geneza 35:18 Și pe când îISI DADEA EA SUFLETUL, căci trăgea să moară, i-a pus numele Ben-Oni (Fiul durerii mele): dar tatăl său l-a numit Beniamin (Fiul dreptei)
Si nu mai continui fiindca am mai repetat pana acum si nu vreau sa plictisesc.
Despre duh,lucrurile sunt clare:
Iacov 2:26 După cum trupul fără duh este mort, tot așa și credința fără fapte este moartă.
Deci vezi bine ca nu "spun de la mine".

Totpeetor 27.11.2009 00:24:27

preamultadezbinare,m-ai intrebat:"1/Daca Moise n-a inviat,atunci ce a aparut pe munte in episodul schimbarii la fata?"
Pentru ca moartea nu este asa cum o considerati voi,pentru ca omul nu moare "ca intreg",pentru ca dincolo "nu este nimic" asa cum spuneti voi.Uite de asta a aparut Moise care a murit pe muntele schimbarii la fata.
In ceea ce priveste discutia despre om si animale,nu mai are rost sa mai discutam.Atat iti mai spun:Omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu,catre om a suflat Insusi Dumnezeu,omului i s-a poruncit sa stapaneasca pamantul,pentru oameni a murit Isus,oamenilor li se ofera oportunitatea sa ajunga in Rai si sa traiasca vesnic.Deci nu putem sa asemanam oamenii cu animalele.Ca omul a fost facut din "tarana",iar vietuitoarele din "pamant",asta nu are importanta.
Ai spus ca omul :"E tot materie(tarana),ca si cel animal",nu ai drepate,omul e mai mult decat materie,e si spirit,pentru ca in el a fost pus un duh,este un suflet.De aceea nu poti sa compari moartea unui animal cu a unui om,asa cum faci tu acum cand te referi la principiile fizico-chimice.
Am mai discutat despre acel verset din Marcu 8:36.Tu dai aici sensul sensul de viata cuvantului suflet.Nu are logica daca ii dam acest sens.Nimeni nu traieste vesnic pe pamant,la un moment dat cu totii murim,adica "ne pierdem viata".Atunci de ce a zis Isus :
Marcu 8:36 Și ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul?
Evident pentru ca nu se referea la viata aceasta.Tot Isus a zis:
"Matei 10:28 Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă și sufletul și trupul în gheenă."
Cum ti se pare tie constructia "sa piarda si viata si trupul in gheena"?Vezi ca este lipsit de logica?Suflet nu are doar sensul de viata,ci si de o componenta umana care continua sa existe si dupa moartea trupeasca.Pentru ca Isus spune clar,trupul poate fi ucis,nu sufletul.Pentru ca daca ar fi asa cum spuneti voi ca omul moare trup,duh si suflet,adica moare complet,atunci cei care i-au ucis pe altii inseamna ca i-au ucis si trupul si duhul si sufletul.Isus insa vine si spune ca ei 'nu pot ucide sufletul".Si eu il cred pe Isus.Interpretarea ta nu e buna pentru ca nu e biblica.Tu ai spus:"Ce-i foloseste unui om sa castige lumea intreaga,daca moare?Sau ce va da un om in schimb pt.viata sa?Ce-i mai scump ca viata?".Tot Isus spune ca:
Ioan 15:13 Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi.
Sper sa nu inlocuiesti aici viata cu "sufletul" pentru ca ar reiesi cu totul altceva.
Stii cine a zis ca tine,adica 'ce-i mai scump ca viata"?Citeste:
Iov 2:4 Și Satana a răspuns Domnului: "Piele pentru piele! Omul dă tot ce are pentru viața lui.
Biblia si istoria ne arata insa ca multi si-au dat viata pentru Hristos.
Vechiul Testament nu proclama moartea sufletului si a duhului cum vrei sa arati tu.Versetele pe care mi le-ai adus sunt toate poetice,chiar si asa ele nu proclama ce sustineti voi.Tu nu trebuie sa faci deosebire intre VT si NT,toate reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu.Grecii nu au nici o treaba,din nou mai zic ca ideea nemuririi sufletului nu este o idee greceasca,daca ar fi asa si daca ar fi neadevarata,de-a lungul scripturii ar fi fost negata,dar nimeni nu o combate insa.

Danut7 27.11.2009 10:32:02

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 185499)
Si in prima si in a doua inviere :).

Dar destul , caci nu mai vreau sa intru in polemici despre subiectul asta, momentan.

Prima inviere , a doua inviere , prima moarte si a doua moarte nu reprezinta cele ale firii.

Am sa-ti dau un indiciu :De moarte fireasca toti au parte si cei buni si cei rai,cel nedrept impreuna cu cel drept, s.a.m.d.

litera ucide, duhul este cel care da viata.

Un alt indiciu : Este ceva in care voi in mare masura nu credeti.

preamultadezbinare 27.11.2009 11:31:58

Tot peetor,
"Matei 10:28 Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă și sufletul și trupul în gheenă."
Asta eu o vad cam asa:"sufletul"are sensul de "psihic".Cineva ma poate omori,dar mai mult decat atat nu poate sa faca.Nu-mi poate impune ce sa gandesc,ce sa simt,ce sa fac.Poate doar sa ma omoare-aici si acum-,existand speranta invierii.Dumnezeu are informatia necesara,si ma va invia pe baza acesteia.Tot Dumnezeu poate sa ma omoare de tot,"sa piarda si sufletul si trupul in gheena",adica sa ma omoare nemaiavand nici o speranta ca voi invia vreodata.Stergere totala.
In Luca 12:4,5,pasajul e un pic diferit"Vă spun vouă, prietenii Mei: să nu vă temeți de cei ce ucid trupul, și după aceea nu mai pot face nimic.Am să vă arăt de cine să vă temeți. Temeți-vă de Acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de El să vă temeți."Nici o vorba despre vreun"chin vesnic"in aceasta gheena.Are puterea sa arunce in gheena dupa ce a ucis,pentru descompunere si disparitie totala,pentru totdeauna.
Altfel ,tu cum intelegi"sa piarda si sufletul si trupul in gheena"?Sau"sa arunce in gheena"?Adica la inviere(cand pacatosii vor avea trup si suflet,nu?),vor fi aruncati in acea"gheena" cu trup si "suflet",unde se vor chinui pe vesnicie?Pai thrillerele gen"Allien"ale lui Sigourney Weaver sunt joaca de copii pe langa ipoteza asta!!!
Gheena=valea Ge-hinnom,unde erau arse cadavrele de animale si alte resturi.Descompunere totala.Distrugere totala a unor lucruri nefolositoare(daunatoare).S-a mai vorbit pe forum de asta.
Alta chestie:daca Isus a inviat IN TRUP,cum vom fi noi cu el in rai imediat dupa moarte,daca vom fi doar "suflete",ca doar asa vom fi pana la inviere,nu?De aceea te-am intrebat si cum era Moise pe muntele schimbarii la fata ,si cum era eventual si Ilie,erau doua"suflete"care stateau de vorba cu Isus care era in trup?

AndruscaCIM 27.11.2009 11:54:20

Viata Vesnica!

Viata vesnica si existenta sufletelui!!!!!!!!!

Imi cer scuze daca am postat versete care au mai fost postate:9: , dar este imposibil ca cei de anumite confesiuni sa nu poata accepta faptul ca exista si viata vesnica si suflet!!!:104:

trupul „ca pulberea să se întoarcă în pămînt cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu care l-a dat" (Ecclesiastul12,7).

Tîlharului ce s-a căit de faptele rele și a luat apărarea Mântuitorului pe cruce, a zis: „Pomenește-mă Doamne, când vei veni în împărăția Ta. Și Iisus i-a zis : Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 23,42-43).

,,Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău..." (Luca 12,20)

II Corinteni 5,6-8 „Îndrăznind deci totdeauna și știind că, petrecând în trup, suntem departe de Domnul, căci umblăm prin credință, nu prin vedere, avem încredere și voim mai bine să plecăm din trup și să petrecem la Domnul".
„Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie." (Facere2,7)

preamultadezbinare 27.11.2009 12:06:01

Dau mai jos un link catre un site care explica mai in detaliu lucrurile.De mentionat ca,in privinta schimbarii la fata,pe acest site se considera ca ucenicii au avut o viziune acolo,si nu ca era vorba de Moise si Ilie inviati.E posibil si asta.
http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia

AndruscaCIM 27.11.2009 12:42:51

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 185609)
Dau mai jos un link catre un site care explica mai in detaliu lucrurile.De mentionat ca,in privinta schimbarii la fata,pe acest site se considera ca ucenicii au avut o viziune acolo,si nu ca era vorba de Moise si Ilie inviati.E posibil si asta.
http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia

:23::39:.......????!!!!???? Execrabil.......

Doua curente de gandire opuse

Exista doua curente opuse care descriu sufletul:
  • Unul care sustine ca este nemuritor si imaterial, distinct de trup, si care deci supravietuieste mortii.
  • Altul care sustine ca este muritor si material, indistinct de trup, si care deci moare.
Doctrina sufletului nemuritor

Este una din doctrinele teologiei moderne. Sustine ca sufletul este nemuritor si imaterial, distinct de trup, si care deci supravietuieste mortii.
Sursa doctrinara

Majoritatea religiilor pagane sustin acelasi lucru!!!!!!!??????.... ca omul are o parte invizibila, imateriala si imortala, care este eliberata din incatusarea trupului prin moarte. In particular, filozofia greceasca sustine prin Socrate ca:

Teologia moderna a crestinatatii invata aceleasi lucruri ca mai sus: ca sufletul e invizibil, nemuritor, imaterial. In particular, Ortodoxia spune ca dupa ce sufletul paraseste trupul, el ajunge in lumea spirituala.

Sf. Teofan Pustnicul (wikipedia), scrie intr-un mesaj catre o femeie care murea:
"Nu vei muri. Trupul tau va muri, dar tu vei fi intr-o alta lume, fiind vie, amintindu-ti de sine si recunoscand intreaga lume din jurul tau."
In acord cu afirmatia Sarpelui!!!?????

Vezi articolul Moartea.
Cele de mai sus( adica cele afirmate de Sf. Teofan Pustnicul!!!!!????) reprezinta o versiune a ceea ce Diavolul insusi spune in gradina Edenului:
Atunci sarpele a zis femeii: "Hotarat, ca nu veti muri" - Geneza 3:4
Odata ce a devenit clar pentru oameni ca intr-adevar mor, revizia acestei minciuni!!!!????????? era necesara: "Nu vei muri. Trupul tau va muri, DAR tu vei fi intr-o alta lume, fiind VIE" - Sf. Teofan Pustnicul (wikipedia).
Astfel, afirmatia initiala a Sarpelui - ca oamenii nu vor muri - ramane aparent valabila. Diavolul nu ii spusese Evei ca trupul lor nu va muri, ci ca ei, ca fiinte constiente, ca indivizi, nu vor muri - adica exact ceea ce afirma doctrina sufletului nemuritor, ca viata continua la nesfarsit, doar ca sub o alta forma dupa ce ne debarasam de trupul carnal.

Iisus cu un singur " i" ??????!!!!!!!!! Dumnezeuleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...a carei secte este acest site??????

Danut7 27.11.2009 13:05:21

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 185622)
:23::39:.......????!!!!???? Execrabil.......

Doua curente de gandire opuse

Exista doua curente opuse care descriu sufletul:
  • Unul care sustine ca este nemuritor si imaterial, distinct de trup, si care deci supravietuieste mortii.
  • Altul care sustine ca este muritor si material, indistinct de trup, si care deci moare.
Doctrina sufletului nemuritor

Este una din doctrinele teologiei moderne. Sustine ca sufletul este nemuritor si imaterial, distinct de trup, si care deci supravietuieste mortii.
Sursa doctrinara

Majoritatea religiilor pagane sustin acelasi lucru!!!!!!!??????.... ca omul are o parte invizibila, imateriala si imortala, care este eliberata din incatusarea trupului prin moarte. In particular, filozofia greceasca sustine prin Socrate ca:

Teologia moderna a crestinatatii invata aceleasi lucruri ca mai sus: ca sufletul e invizibil, nemuritor, imaterial. In particular, Ortodoxia spune ca dupa ce sufletul paraseste trupul, el ajunge in lumea spirituala.

Sf. Teofan Pustnicul (wikipedia), scrie intr-un mesaj catre o femeie care murea:
"Nu vei muri. Trupul tau va muri, dar tu vei fi intr-o alta lume, fiind vie, amintindu-ti de sine si recunoscand intreaga lume din jurul tau."
In acord cu afirmatia Sarpelui!!!?????

Vezi articolul Moartea.
Cele de mai sus( adica cele afirmate de Sf. Teofan Pustnicul!!!!!????) reprezinta o versiune a ceea ce Diavolul insusi spune in gradina Edenului:
Atunci sarpele a zis femeii: "Hotarat, ca nu veti muri" - Geneza 3:4
Odata ce a devenit clar pentru oameni ca intr-adevar mor, revizia acestei minciuni!!!!????????? era necesara: "Nu vei muri. Trupul tau va muri, DAR tu vei fi intr-o alta lume, fiind VIE" - Sf. Teofan Pustnicul (wikipedia).
Astfel, afirmatia initiala a Sarpelui - ca oamenii nu vor muri - ramane aparent valabila. Diavolul nu ii spusese Evei ca trupul lor nu va muri, ci ca ei, ca fiinte constiente, ca indivizi, nu vor muri - adica exact ceea ce afirma doctrina sufletului nemuritor, ca viata continua la nesfarsit, doar ca sub o alta forma dupa ce ne debarasam de trupul carnal.

Iisus cu un singur " i" ??????!!!!!!!!! Dumnezeuleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...a carei secte este acest site??????

A uneia urite si antihristice , fa cunostintu cu .. ADVENTISTII.

AndruscaCIM 27.11.2009 13:16:36

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 185627)
A uneia urite si antihristice , fa cunostintu cu .. ADVENTISTII.

Doamne, dar citeam si nu imi venea sa imi cred ochilor...dar e de inteles, niste adepti si urmasi ai unor oameni precum Miller si White..cum ar putea scrie ceva sanatos sau sa inteleaga ceva cum trebuie????!!!

Doamne, Doamne, apara-ne, pazeste-ne si ne lumineaza pe toti, daca ei nu vor sa se roage pentru asta!!!:1:

preamultadezbinare 27.11.2009 15:46:35

De unde deduceti voi ca http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia ar fi site adventist?Nu scrie ABSOLUT nimic pe el in sensul asta.
Si nu numai biserica adventista are aceasta conceptie despre"viata"dupa moarte.Mai dau inca doua exemple(ce-i drept,nu din Romania,cel putin una din ele):
http://www.ucg.org/easteuropean/Romanian/ADRomanian.pdf
http://www.ucg.org/easteuropean/
http://www.christadelfieni.ro/documente/death-rom.pdf
http://www.christadelfieni.ro/literatura.htm
E regretabil intr-adevar ca biserica crestina initiala,s-a scindat in atatea factiuni.Dar nici n-avea cum sa fie altfel,de vreme ce a trecut atata timp de atunci.

AndruscaCIM 27.11.2009 16:04:01

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 185674)
De unde deduceti voi ca http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia ar fi site adventist?Nu scrie ABSOLUT nimic pe el in sensul asta.
Si nu numai biserica adventista are aceasta conceptie despre"viata"dupa moarte.Mai dau inca doua exemple(ce-i drept,nu din Romania,cel putin una din ele):
http://www.ucg.org/easteuropean/Romanian/ADRomanian.pdf
http://www.ucg.org/easteuropean/
http://www.christadelfieni.ro/documente/death-rom.pdf
http://www.christadelfieni.ro/literatura.htm
E regretabil intr-adevar ca biserica crestina initiala,s-a scindat in atatea factiuni.Dar nici n-avea cum sa fie altfel,de vreme ce a trecut atata timp de atunci.

Pai de ce nu scrie adica, evita sa isi asume erorile si scriu asa sa para ca vin din neant acele interpretari eronate? Daca tu esti de acord cu cele scrise acolo si esti adventist...nu iti dai seama ca i-ai desconspirat????:23::21:

Pai asa este, compatimeste-te si plangi in pumni, ca ai mare dreptate, voi sunteti a nu stiu cata sciziune...sa te lumineze Dumnezeu si sa revii in sanul Bisericii Adevarate!

Stiu, e greu drumul pentru voi si se vede...greu greu, si inca v-ati mai si ratacit in ratacire din cauza unor rataciti ( asa cum ii cunoaste toata lumea si nu cred ca mai e nevoie sa va spun ce palme ati primit de-a lungul timpului datorita acestor fondatori, pe care evitati sa ii si pomeniti, dar a caror erezie continuati sa o respectati cu sfintenie).

Totpeetor 27.11.2009 17:31:47

preamultadezbinare,intelegerea ta asupra versetului Matei 10:28,tot nu are logica,chiar daca ii atribui in acest context cuvantului "suflet" sensul de psihic.Tu ai spus ca :"Cineva ma poate omori,dar mai mult decat atat nu poate sa faca.Nu-mi poate impune ce sa gandesc,ce sa simt,ce sa fac.".Daca esti mort toate procesele ce tin de organismul uman inceteaza.Psihicul depinde de trup,nu poate exista independent de trup,nu este totuna cu sufletul.Deci daca trupul e mort si "psihicul",ca si componenta a sistemului nervos este "mort".In Matei suflet nu are sensul de psihic,ci mai repet,de o entitate umana ce continua sa existe si dupa moartea trupului.Nu pot sa iti spun cum are loc aceasta,cert este ca biblia da de inteles ca asa este,iar experientele gen "moarte clinica" despre care nu stiu de ce refuzati sa discutati,intareste si mai mult aceste lucruri.Nu stiu ce traducere ai folosit la versetul din Luca 12:4,5,dar 'mi se pare' ca traducerea folosita de mine este mai buna.Evident ca cei care ucid trupul nu mai pot face nimic mai mult.
Am mai spus si o mai spun,in rai vor intra toti cei neprihaniti dupa inviere,deci trup,duh si suflet.Nu mai repet alte lucruri fiindca le-am mai spus.
Moise la muntele schimbarii la fata era ori duh ori suflet.Si despre aceste lucruri am mai discutat in niste postari anterioare,as plictisi daca mai repet de multe ori aceleasi lucruri.

preamultadezbinare 27.11.2009 20:46:59

Totpeetor
Pt.pasajul Luca 12:4,5 am folosit traducerea Cornilescu.Iti dau si siteul de pe care l-am luat: http://www.rcrwebsite.com/readbible/index.htm
Aceste pasaje cum le interpretezi,nu ca"psihic"?
Matei 26:38-Isus le-a zis atunci: "Sufletul Meu este cuprins de o intristare de moarte; ramaneti aici si vegheati impreuna cu Mine."
Marcu 14:34-El le-a zis: "Sufletul Meu este cuprins de o intristare de moarte; ramaneti aici si vegheati!"
Eu nu refuz sa discut despre experientele de moarte clinica.Am citit si cartea lui Raymond Moody"Viata dupa viata".Dar hai sa te intreb un lucru:cum ia nastere acel"suflet"care la moarte se separa de trup si duce o existenta independenta?In momentul conceptiei,un spermatozoid fecundeaza un ovul.De unde vine sufletul?
Iar in VT,unde gasesti tu vorbindu-se de "viata dupa moarte"?

preamultadezbinare 27.11.2009 20:54:26

AndruscaCIM
Nu pot spune ca sunt adventist.Sunt insa de acord cu ei in aceasta privinta(a "vietii"dupa moarte).
Mi se pare ca religia produce prea multa dezbinare in ziua de azi,pe langa alte lucruri(cum ar fi politica).De aceea oamenii nu pot face ceva constructiv,ca se lovesc prea mult de diferentele de ordin religios,etc.
Care e Biserica Adevarata?De ce numai una?De ce as crede eu ca aceea e "cea adevarata"?Toate spun asta.

Totpeetor 28.11.2009 00:20:10

preamultadezbinare,consider ca pasajul din Luca 12:4-5 e o completare a celui din Matei 10:28,deci aici se faceau referiri la suflet.Sufletul vine de la Dumnezeu,nu stiu ce sens are intrebarea ta.Dumnezeu cand a suflat suflare de viata catre Adam,a daruit-o tuturor oamenilor,pentru ca Adam este parintele intregei lumi.
In Vechiul Testament se vorbeste despre Locuinta Mortilor,si in toate pasajele in care se vorbeste despre acest loc,vedem ca acolo sunt suflete nu trupuri.In Vechiul Testament vedem ca dupa ce moare cineva sufletul sau "pleaca in Locuinta mortilor".Si despre aceste lucruri am mai vorbit pe acest topic.Oare au nevoie mortii de locuinte?Doar viii au nevoie de acestea.Poate imi vei spune si tu ca este vorba despre "mormant".Daca ar fi asa de ce nu se vorbeste despre locuinte ale mortilor?In schimb locuinta este doar una si diferite pasaje biblice ne arata clar ca este vorba despre un spatiu anume.

tricesimusseptimus 29.11.2009 09:30:27

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185921)
consider ca pasajul din Luca 12:4-5 e o completare a celui din Matei 10:28

"Completare" doar ca imagine ce ne-o putem face despre discursul lui Hristos. Luca descrie ce a aflat în urma cercetărilor amănunțite, Matei ceea ce a auzit în calitate de martor ocular. Însă din orice perspectivă ai privi discursul, Hristos nu face aluzie deloc la un suflet nemuritor. Ba din contră! De consideri "sufletul" referindu-se exclusiv la psihic, intelect, etc., intri într-un hățiș teologic mai profund:

Matei 10:28 "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar cari nu pot ucide sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Celce poate să piardă și sufletul și trupul în gheenă."

Două idei reies pregnant din acest verset:
1. Sufletul poate fi distrus (același termen apollumi folosit în original pentru a pierde), nimicit cu desăvîrșire; deci nu este nemuritor.

2. În Iad [ghehennah], sufletul va fi distrus într-un final, chinurile nu vor dura o eternitate.

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185921)
In Vechiul Testament se vorbeste despre Locuinta Mortilor,si in toate pasajele in care se vorbeste despre acest loc,vedem ca acolo sunt suflete nu trupuri.

Aceeași neadevărată generalizare. Ia te rog un singur verset (dar unul singur, nu 17) pe care-l consideri cel mai reprezentativ și din care reiese cel mai clar ideea nemuririi sufletului în locuința morților și arată-ni-l și nouă.

preamultadezbinare 29.11.2009 18:02:10

Adevarul e posibil sa fie pe undeva pe la mijloc.In sensul ca "sufletul",pastrat de Dumnezeu pana la judecata de apoi,e ceva inconstient.Nu se chinuie,nu se bucura,nu stie nimic.De aceea moartea(prima moarte) e comparata de atatea ori cu somnul.Cand vom fi inviati,vom fi judecati,iar apoi cei care nu vor fi gasiti demni de viata vesnica,vor fi distrusi total,anihilati,si asta pt.totdeauna,de aceea se spune in Matei 10:28 sa ne temem de cel ce poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena.Pana atunci,ei("sufletul lor") vor fi"pastrati",dar dupa judecata nu,ci vor fi stersi pt.vesnicie,moartea a doua fiind definitiva si irevocabila,din ea nemaiexistand trezire...
"Caci, daca credem ca Isus a murit si a inviat, credem si ca Dumnezeu va aduce inapoi, impreuna cu Isus, pe cei ce AU ADORMIT in El."
"Toti plangeau si o boceau. Atunci Isus a zis: "Nu plangeti; fetita n-a murit, ci DOARME."
"Dupa aceste vorbe, le-a zis: "Lazar, prietenul nostru, DOARME; dar Ma duc sa-l trezesc din somn."
"Fiecaruia din ei i s-a dat o haina alba si li s-a spus SA SE MAI ODIHNEASCA putina vreme, pana se va implini numarul tovarasilor lor de slujba si al fratilor lor, care aveau sa fie omorati ca si ei."
http://www.rcrwebsite.com/biblesuper...upersearch.php
Asa ca ,oricum,suntem departe de doctrina raiului si a iadului imediat dupa moarte...Iar pilda bogatului nemilostiv,eu o iau doar ca pe o pilda.Altfel ar trebui sa cred ca unul precum Cain,de ex.,se perpeleste in iad de vreo 5000 de ani,iar Hitler de nici macar 100.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:42:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.