Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ignorati sectantii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14346)

dormarunt65 14.11.2013 22:45:33

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 540349)
vasinec, ai idee ce ti se poate intimpla daca iti blestemi un semen, mai ales fara motiv?

Departe de mine gandul de a blestema. Ce-ti veni?

Citat:

a, ca fac misto de credinta voastra? pai fii si tu ironic, fii briliant, ataca-ma cerebral, nu cu misticisme de dark side. sa iti spun un secret de gradul 37 cu noua: simtul umorului este o dovada de inteligenta. Deci, dovedeste-ti inteligenta!

Bine briliantule (mai stiu pe unul caruia i se spune la fel). Te-am inteles. Totusi, in loc de tot felul de expresii bombastice care nu spun nimic (doar arata cat esti de "briliant"), nu ai vrea sa treci la ceva care sa aiba iz de pricepere. Pana acum mi-ai dat de inteles ca esti mai mult decat superficial si acoperi aceasta superficialitate cu expresii zornaitoare.

Dupa ce-mi arati ca poti purta o discutie asezata, limpede, putem trece si la glume. Sunt un glumet de felul meu.

Citat:

Hai sa iti zic ceva: interpreteaza momentul cu mincatul spicelor in Sabbath de catre apostoli. Nu iti este clar, ca Acela care Se defineste ca Domn al Shabbatului, prin chiar aceasta, a ridicat toate restrictiile alimentare si sabbatice pentru cei care vor veni la noua credinta?

Poftim. Alta dovada de superficialitate. Tu ai citit pasajele cu spicele (vezi Matei cap. 12 si Marcu cap 2)? Domnul Iisus Hristos nu a desfiintat absolut nimic. Nu era vorba de nici o restrictie alimentara. Graul era considerat ca fiind bun de mancat. Cat priveste sabatul .... vezi ca Domnul Iisus Hristos il da ca exemplu pe patriarhul David (care a pazit sabatul, fara doar si poate). Versetul cheie care lamureste toata intamplarea cu spicele este cel din Matei 12:7. "Daca ati fi stiut ce insemneaza "Mila voiesc si nu jertfe, n-ati fi osandit pe niste nevinovati". Domnul Sambetei punea mila mai presus de orice. O fi fost Sabat, dar ucenicii erau flamanzi. Iar "sambata este pentru om, nu omul pentru sambata" - o spune tot Domnul iisus Hristos, tot la intamplarea cu spicele (Marcu 2:27).

Citat:

Noi suntem Gentiles. Poporul Ales este doar Unul: Israelul. Noi si ei avem cai spirituale diferite. Nu un aparent hibrid, ridicol pe deasupra prin asbsenta bazei sale scripturale, este solutia, caci problema nu exista, ca sa necesite o solutie.

Gresit. Toti avem aceeasi cale. Israel a fost ales pentru a propovadui Numele lui Dumnezeu. Dar nu au facut-o ci s-au ingamfat, ca ei sunt alesii. Asa ca rolul a revenit neamurilor (noua). Vezi Romani cap. 10 si 11.

Totul are continuitate. Tu vezi niste franturi. Este mult de discutat pe tema asta.

Citat:

(Dupa cum vezi, am lasat ironiile deoparte, hai sa vorbim serios). Aminteste-ti de uriasii protestantismului: Luther, Bucer, Melanchton, Calvin, Knox, Zwingli, Spurgeon, si altii: nici unul nu a predicat ce credeti voi. Si, scuza-ma, nu se compara Miller si/sau E. W. cu oricare dintre cei sus-enumerati.

Este treaba fiecaruia ce a predicat. Noi avem Sfanta Scriptura. Stii ca insusi Sfantul Apostol Pavel, cand a "predicat" era verificat cu Sfanta Scriptura. Iar el, marele apostol, i-a laudat pe crestinii care faceau acest lucru. "aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile, in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa."(fapte 17:11). Repet. Le vorbea cel mai mare apostol al neamurilor iar ei il verificau cu Scriptura.

Patrie si Credinta 14.11.2013 22:50:56

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540370)
1. Nu este vorba de Crezul ortodox. In anul cand a fost scris Crezul de la Niceea (325), biserica ortodoxa nu exista;
2. Ce lagatura are Crezul crestin cu semnul crucii?
3. Eu am o credinta apostolica. Sfintii Apostoli nu-si faceau semnul crucii.

1. Ba da. Si daca nu ma crezi, uita-te la tomitii din Malabar sau la oricare din Bisericile Orientale. Diferente dogmatice, contact foarte slab si apoi intrerupt cu crestinismul european, dar cand vine de ritualuri, si toate lucrurile care le detesta neoprotestantismul la noi, evolutie foarte apropiata.

2. E un crez in miniatura.

In numele Tatalui:
"Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul,
Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor."

Si al Fiului:
"Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii.
Lumina din Lumina,
Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iara nu facut;
Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire
S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara,
Si S-a facut om;
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;
Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii,
A caruia imparatie nu va avea sfarsit."

Si al Sfantului Duh:
"Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul,
Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit,
Carele a grait prin prooroci."

3. Credinta apostolica nu are baza istorica.

dormarunt65 14.11.2013 22:56:50

Citat:

În prealabil postat de maria34 (Post 540354)
Renunt la cotletul de porc si fructele de mare .Poate traiesc si eu mai mult.Glumesc!Hai sa-ti spun ce cred eu ....traiti mai mult pentru ca sunteti pe un drum gresit.Domnul este atat de milostiv incat va mai lasa timp sa va dati seama si sa va intoarceti la dreapta credinta.Cea ortodoxa.

Nu comentez aceasta postare a ta. Dar o voi memora (vrand - nevrand).

dormarunt65 14.11.2013 23:10:03

Citat:

În prealabil postat de maria34 (Post 540363)
Voi puneti mare accent pe ingrirea trupului,pe ceea ce mancati ..si asta cu gandul de a trai mult.

Noi punem accent pe tot, inclusiv pe trup. Asa ne invata Scriptura. "Proslaviti-L pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale Lui." (1 Corinteni 6:20)

Citat:

Noi ,ortodocsii ,ne ingrijim mai mult de suflet.Posturile pe care le tinem in decursul anului, au scopul de a fi mai puternici trupeste ,dar si sufleteste. Postul inseamna o mai mare comuniune cu Dumnezeu,inseamna infranare ,inseamna jertfa.

Si adventistii de ziua a saptea postesc (mai ceva ca tine - nu mananca deloc).
Daca ar fi sa posteasca dupa cum o faci tu ... putem spune ca multi adventisti postesc incontinuu. Sunt vegetarieni.

Dai unele definitii ale postului. Vezi ce spune Scriptura despre adevaratul post. Citeste Isaia cap. 58. Vei afla adevarul despre post.

O intrebare: cand Domnul Iisus Hristos postea, ce manca si ce nu manca?

Citat:

Trupul,mai devreme sau mai tarziu, va fi mancat de viermi.Sufletul va trai vesnic!

Gresit. "Sufletul care pacatuieste va muri." (Ezechiel 18:4 si 20).

dormarunt65 14.11.2013 23:18:48

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540380)
1. Ba da.

Ba nu. Crezul pe care-l citresc ortodocsii este putin modificat. In "original" se spunea "apostolica si catolica" (nu "apostoleasca si soborniceasca"). Asa ca daca este sa atribuim Crezul unei biserici istorice, putem spune ca biserica catolica este cea mai indreptatita.

Citat:

2. E un crez in miniatura.

Este prima data cand aud asa ceva. Se vede fortarea interpretsarii. Nu crezi ca ar fi mai bine sa le dam credit Sfintilor Apostoli? Ei nu-si faceau semnul crucii. Au gresit?

Citat:

3. Credinta apostolica nu are baza istorica.

Are baza biblica. Se bazeaza pe Cuvantul lui Dumnezeu.

Patrie si Credinta 14.11.2013 23:19:59

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540379)
Este treaba fiecaruia ce a predicat. Noi avem Sfanta Scriptura. Stii ca insusi Sfantul Apostol Pavel, cand a "predicat" era verificat cu Sfanta Scriptura. Iar el, marele apostol, i-a laudat pe crestinii care faceau acest lucru. "aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile, in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa."(fapte 17:11). Repet. Le vorbea cel mai mare apostol al neamurilor iar ei il verificau cu Scriptura.

de fapt e o problema si cu asta.
In primul rand, timp de foarte mult timp, nu a existat un canon biblic
(vezi invazia de aprocrife din secolul al II-lea, conflictul de mai incolo asupra cartilor care compun Biblia(Apocalipsa era disputata in Est, Epistola catre Evrei in Vest, in unele versiuni mai vechi apar carti care nu mai sunt incluse acum, cum ar fii Pastorul lui Hermas), si, daca tot am pomenit de Bisericile Orientale, cea etiopiana are Cartea in Enoch).
In al doilea rand, in perioada acestui episod de care pomenesti, Evangheliile de azi nu fusesera inca scrise, deci ar fii consultat Vechiul Testament.
Dar pana si consultarea Vechiului Testament sola scripturist are o problema.
Ebraica scrisa(ca si alte limbi, cum ar fii latina antica) nu avea nici punctuatie nici vocale(latina totusi avea vocale), ceea ce ar face o citire simpla extrem de ambigua.
Asta sugereaza o traditie orala existenta necesara pentru citirea Scripturii.

Exemplu:
Stim ca evreii nu aveau voie sa zica numele lui Dumnezeu.
Dar numele exista scris in carti, fara vocale(YHWH), dar fiindca nimeni nu il pronunta, s-au pierdut vocalele.

maria34 14.11.2013 23:26:07

ignorati sectantii

Adica veti muri !Macar atunci ,in vesnicie ,scapam si noi de voi.

Patrie si Credinta 14.11.2013 23:28:45

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540389)
Ba nu. Crezul pe care-l citresc ortodocsii este putin modificat. In "original" se spunea "apostolica si catolica" (nu "apostoleasca si soborniceasca"). Asa ca daca este sa atribuim Crezul unei biserici istorice, putem spune ca biserica catolica este cea mai indreptatita.

Si Augustin spune ca "de la Tatal purcede". Scorul e acum 1-1. Dar asta e deja alta discutie.

Citat:

Este prima data cand aud asa ceva. Se vede fortarea interpretsarii.

Invatam ceva in fiecare zi, nu?
Asta am citit. Si are logica.
Altfel, ce ar simboliza?

Citat:

Are baza biblica. Se bazeaza pe Cuvantul lui Dumnezeu.

Din pacate, lipsa unor dovezi istorice o aduce mai mult langa wiccanism(am reconstituit si noi din documente cum credem ca faceau cei din vremuri stravechi)

dormarunt65 14.11.2013 23:28:50

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540390)
de fapt e o problema si cu asta.

Nu are rost sa ne incurcam in amanunte. Principiul verificarii oricarei invataturi cu Sfanta Scriptura, este un principiu crestin-apostolic. De aasemenea, argumentarea oricarei invataturi trebuie facuta cu Sfanta Scriptura (un alt principiu crestin-apostolic). Domnul Iisus Hristos a spus de cca. 40 de ori "este scris" (sa arate ca vorbea din Scriptura). Sfintii Apostoli ne invata "sa nu treceti peste ce "este scris"" .

Concluzie: baza pe Scriptura ca inselatoria este mare. Poate veni chiar de la slujitorii amvoanelor si altarelor.

Patrie si Credinta 14.11.2013 23:30:36

Citat:

În prealabil postat de maria34 (Post 540391)

subtil....

Patrie si Credinta 14.11.2013 23:37:01

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540393)
Nu are rost sa ne incurcam in amanunte.

Imposibilitatea Sola Scripturismului in primele secole nu e un "amanunt".
Lipsa oricaror comunitati crestine "apostolice" istorice, desi au supravietuit pana in ziua de azi pana in ziua de azi foarte multe culte, cum ar fii:gnosticii, monfizitii, nestorienii, pana si mandeenii, si evolutia extrem de asemanatoare a acestora cu Bisericile istorice din Europa, nu e un "amanunt".
Lipsa unui canon biblic nu e un "amanunt".

dormarunt65 14.11.2013 23:39:45

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540392)
Din pacate, lipsa unor dovezi istorice o aduce mai mult langa wiccanism(am reconstituit si noi din documente cum credem ca faceau cei din vremuri stravechi)

Vrei sa spui ca daca ceva este bazat pe Cuvantul lui Dumnezeu (pe "este scris") nu este suficient?

Credinta mea personala nu are nicio baza istorica. Are la baza doar voia Domnului. Si aceasta nu o gasesc in istorie ci in Cuvantul lui Dumnezeu.

P.S. A nu se intelege ca ignor istoria. Se vede cum a lucrat Dumnezeu de-a lungul veacurilor si ajuta la intelegerea clara a profetiilor.

dormarunt65 14.11.2013 23:42:57

Citat:

În prealabil postat de maria34 (Post 540391)

Poate vom muri. Nici o problema. Noi credem cu tarie in inviere si mostenirea vietii vesnice, impreuna cu voi (daca vom sti sa primim iertarea pentru pacatele noastre).

dormarunt65 14.11.2013 23:48:48

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540397)
Imposibilitatea Sola Scripturismului in primele secole nu e un "amanunt".

Da, vad ca aveti ceva contra Scripturii si a principiilor crestin-apostolice. Repet: Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli foloseau continuu expresia "este scris" (vorbind dupa Scriptura). Am scapa de multe inselatorii daca si noi, astazi, ne-am martuirisi credinta cu "este scris". Numai ca noi o dam cu istorii (multe inventate), traditii (multe de origine pagana), etc.

Patrie si Credinta 14.11.2013 23:49:48

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540398)
Vrei sa spui ca daca ceva este bazat pe Cuvantul lui Dumnezeu (pe "este scris") nu este suficient?

Paaai, in conditiile in care crezi in ceva, dar refuzi in vezi din ce a rezultat acel ceva, nu, nu este suficient. Ca de exemplu atunci, de ce nu crezi in Pastorul lui Herma? A fost si el in Biblie in primele secole.

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540398)
P.S. A nu se intelege ca ignor istoria.

Ba da, cand nu cercetezi istoria, se cheama ca o ignori.

dormarunt65 14.11.2013 23:50:39

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540394)
subtil....

Asa este. Subtila "binecuvantare".

dormarunt65 15.11.2013 00:00:30

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540402)
Paaai, in conditiile in care crezi in ceva, dar refuzi in vezi din ce a rezultat acel ceva, nu, nu este suficient. Ca de exemplu atunci, de ce nu crezi in Pastorul lui Herma? A fost si el in Biblie in primele secole.

Am spus ca eu cred in Cuvantul lui Dumnezeu. Imi puteti spune din ce a rezultat acest Cuvant? Eu am o varianta. Cuvantul lui Dumnezeu a rezultat din dragostea Sa pentru noi. Este Scrisoarea de dragoste a Tatalui catre copii Sai.

Mai trebuie sa stiu ceva?

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 540402)
Ba da, cand nu cercetezi istoria, se cheama ca o ignori.

Cercetez istoria. V-am spus, ajuta la intelegerea modului cum lucreaza Dumnezeu (este un Dumnezeu al istoriei - nimic nu se intampla fara voia sau ingaduinta Sa) si ajuta la intelegerea profetiilor.

Patrie si Credinta 15.11.2013 00:04:50

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540401)
Da, vad ca aveti ceva contra Scripturii si a principiilor crestin-apostolice.

Da, cand nu a existat asa ceva, da am ceva. E ca si cum ar venii un wiccan la Gorm cel Batran, si iar spune ca nu e cu adevarat pagan(ca sa duc comparatia pana la capat).

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540401)
Repet: Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli foloseau continuu expresia "este scris" (vorbind dupa Scriptura). Am scapa de multe inselatorii daca si noi, astazi, ne-am martuirisi credinta cu "este scris". Numai ca noi o dam cu istorii (multe inventate), traditii (multe de origine pagana), etc.

Pai eu crezi ca zic ceva fara sa o am o baza in ce zic?
Da, este scris de disputa referitoare la acele carti in scrisoarea lui Atanasie din Alexandra, si in surse de mai devreme.
Este scris de multe ori despre disputele teologice din primele secole.
Este scris YHWH in Testament.

Dar eu nu zic numai "este scris", te invit sa "aduci degetul tau incoace".
Daca vrei, poti sa te duci pana in Egipt sau India si sa pui mana pe un oriental.
Poti sa te duci pana in muzee. Ai toate manuscrisele in fata ta.
Sunt acolo. Sunt acolo din Antichitate. Nu i-a plantat nimeni acolo.

Patrie si Credinta 15.11.2013 00:11:04

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540404)
Am spus ca eu cred in Cuvantul lui Dumnezeu. Imi puteti spune din ce a rezultat acest Cuvant? Eu am o varianta. Cuvantul lui Dumnezeu a rezultat din dragostea Sa pentru noi. Este Scrisoarea de dragoste a Tatalui catre copii Sai.

Mai trebuie sa stiu ceva?

Da, sa vedem cum a purtat de grija Dumnezeu de turma sa, in nemarginita Lui dragoste, in decursul a 2000 de ani.

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540404)
Cercetez istoria. V-am spus, ajuta la intelegerea modului cum lucreaza Dumnezeu (este un Dumnezeu al istoriei - nimic nu se intampla fara voia sau ingaduinta Sa) si ajuta la intelegerea profetiilor.

Cercetam istoria, mai putin cand e vorba de crestinism. Atunci ne punem degetele in urechi.

Pe bune?
Ban?
Cand nu mai avea cum sa repete logica asta circulara?

maria34 15.11.2013 10:40:10

Rugaciune catre Maica Domnului

O! Prealuminată, Preacurată, Preasfântă Fecioară Maria, luminează-ne, ocrotește-ne de cei vicleni și răi, întărește-ne în credință, vindecă-ne de toate bolile noastre, ajută-ne ca să ne mântuim sufletele, noi și toți cei care cu dragoste sfântă cântă Slavă Lui Dumnezeu! Preasfântă Fecioară Maria, Preacurată Maică a Domnului Iisus Christos, Preabinecuvântată Apărătoare a noastră contra dușmanilor văzuți și nevăzuți, uită-Te spre robii Lui Dumnezeu, de pe acest pământ românesc, cercetează-ne, luminează-ne mintea, inima, sufletul. Lumineazăne viața noastră și calea către Împărăția Lui Dumnezeu. Luminează-ne cugetele noastre și toate drumurile vieții!
Ajută-ne și îndrumă-ne pe calea cea bună, cea minunată și binecuvântată de Fiul Tău, Domnul Iisus Christos, cât și de Preabunul Dumnezeu. Ascultă rugămințile tuturor robilor Tăi și ale mele, că sunt păcătos, dar am nădejdea că mă vei ajuta, așa cum știi, cum poți sau cum vrei. Noi slăvim pe Tatăl Ceresc, pe Fiul Tău, pe Duhul Sfânt, Te lăudăm pe Tine și pe Toate Sfintele Puteri Cerești și Îngerești, pe toți Sfinții, acum și pururea și în vecii vecilor.
Maică Sfântă Îți mulțumim pentru că ești scară la Cer pentru rugăciunile noastre și că ne ajuți în toate! Amin!

stefan florin 18.11.2013 09:32:11

Citat:

În prealabil postat de dormarunt65 (Post 540326)
Stefan, tu crezi ca tot ce a facut Dumnezeu este pentru a baga in gura? Vezi ca tot la Geneza (mai departe) scrie:
"Iata, v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom care are rod in el, cu samanta; aceasta sa fie hrana voastra" (Geneza 1:29). Asta mancau primii oameni.

mda...dat tot acelasi Dumnezeu care la Geneza nu prevede ca primii oameni sa manance carne, a lasat ca mielul pascal spre a fi mancat, iar in pustiul Sinai le-a dat evreilor prepelite

Corinusha 20.11.2013 14:18:52

Daca omul nu are voie sa manance carne, cum se face ca Dumnezeu a impartir animalele in curate si necurate? Cum se face ca Dumnezeu le-a interzis oamnilor sa manance ANIMALE NECURATE? Cum ramane cu cele care erau considerate curate? simplu: aveau voie sa le manance, deoarece interdictia se refera strict la animalele ncurate si atat.
In concluzie, omul are voie sa manance si vegetale si carne, atat timp cat nu face parte din categoria de animale necurate.

vsovivivi 20.11.2013 17:19:43

Dacă mâncați ceva necurat vă spurcați deci nimic afară de Hristos nu e bine să mâncați căci totul afară de El este necurat din pricina a ceea ce iese din inima omului.

Și oare nu vă e milă și de altceva decât de câini? De exemplu de pui, de găini, de rațe, de pești, de miei, de purcelași, de gâște, de capre, de viței, de nutrii, de mânji, și de puii tuturor vietăților. Oare nu toate eu suflet de copii?

Oare nu vă stricați voi viața devenind mormintele văruite ale fraților voștrii?.. căci dacă în tine dacă bagi carne moartă nu devii oare o ditamai piramida?

Deci nu mâncați nici un fel de carne și nimic din cele ce ies din carne (cremvurști, salam, cârnaț, parizel, șuncă...) și niciun fel de pateu, măcar în post și dacă nu puteți fără carne că vi se pare că muriți atunci măcar mâncați cu socoteală și dați-o trupului în numele Domnului și dacă se poate împreună cu pilda fiului risipitor... căci Domnul pe toate le-a lăsat a fi înjunghiate și tăiate și jertfite de mâna omului credincios... căci a avut și are Dumnezeu încredere în el ca într-un fiu bun.

dormarunt77 07.03.2014 09:15:45

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 540800)
Daca omul nu are voie sa manance carne, cum se face ca Dumnezeu a impartir animalele in curate si necurate? Cum se face ca Dumnezeu le-a interzis oamnilor sa manance ANIMALE NECURATE? Cum ramane cu cele care erau considerate curate? simplu: aveau voie sa le manance, deoarece interdictia se refera strict la animalele ncurate si atat.
In concluzie, omul are voie sa manance si vegetale si carne, atat timp cat nu face parte din categoria de animale necurate.

Dupa potop, omul a avut voie sa manance carne (numai din animalele curate). Impartirea in animale curate si necurate era cunoscuta de pe vremea lui Noe (Facerea 7:2). Nu era o "imparteala" evreiasca si nici ceva ritualic(asa cum zic unii). Era, pur si simplu, o masura de "medicina preventiva", data de Medicul Suprem.

Problema este ca multi dintre noi nesocotim aceste invataturi despre animale curate (bune de mancat) si animale necurate (ex: porcul - care nu sunt pentru mancat - Levitic 11:7).

Apoi, ne rugam Domnului sa ne dea sanatate. Suna cam fals.

Corinusha 10.03.2014 08:53:16

Nutriile se mananca???!?!

vsovivivi, sincer, eu as manca doar vegetale, dar chiar nu imi permite bugetul, cand kilogramul de rosii ajunge uneori si la 8-9-10 lei, ardeii la 14 lei si, de fapt, toate vegetalle ajung la un pret incredibil de mare pe timpul iernii.

Si nu, nu e vorba ca nu imi e mila de animale. Miel nu pot sa mananc din vreo 2 motive: eram mica pe-atunci, dar am vazut (sau mi-i s-a parut, nu sunt sigur acum) ca mielul plange, cu lacrimi, cand e dus la taiere; al doilea motiv e ca nu imi place carnea. Porc, daca ar fi dupa mine, as mnca de maxim 2 ori pe an; si as manca in schimb pui si peste; Vita, din nou, rareori. Dar fiinda nu ne permite bugetul familiei sa mancam vegetarian, atunci mancam carne. La bloc nici nu poti cultiva mare lucru. Eventual niste ardei, rosii si plante aomate, eventual si niste ceapa verde, ca mi mult nu-ti permite spatiul (eu astea le-am cultivat pe balcon), dar cat ajung? 1 saptamana?! Cat poti pune?! vreo 10 fire e ardei, vreo 5 de rosii, si vreo 2 straturi a cate 10 cepe verzi, ca ai la dispozitie 3mp, si niste ghivece.

Asa ca omul mananca si ceisi permite, nu doar ce ii place. Crezi ca am vrea a mancam toti salamurile si parizelurile din comert, si margarina? Nu, dar cand sunt 2-3-4 guri dehranit si ai 15 lei in portofel, cumperi cepori, numai sa sti ca dai familiei eva de mncare.
Nu e totul hiar asa de simplu cum pare la prima vedere vsovivivi, si nu toti ne permitem sa ne cumparam pamant pe care sa il cultivam; nu toti avem rude pe la tara.

Yasmina 10.03.2014 09:31:12

mofturi...

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 553401)
Nutriile se mananca???!?!

vsovivivi, sincer, eu as manca doar vegetale, dar chiar nu imi permite bugetul, cand kilogramul de rosii ajunge uneori si la 8-9-10 lei, ardeii la 14 lei si, de fapt, toate vegetalle ajung la un pret incredibil de mare pe timpul iernii.

Si nu, nu e vorba ca nu imi e mila de animale. Miel nu pot sa mananc din vreo 2 motive: eram mica pe-atunci, dar am vazut (sau mi-i s-a parut, nu sunt sigur acum) ca mielul plange, cu lacrimi, cand e dus la taiere; al doilea motiv e ca nu imi place carnea. Porc, daca ar fi dupa mine, as mnca de maxim 2 ori pe an; si as manca in schimb pui si peste; Vita, din nou, rareori. Dar fiinda nu ne permite bugetul familiei sa mancam vegetarian, atunci mancam carne. La bloc nici nu poti cultiva mare lucru. Eventual niste ardei, rosii si plante aomate, eventual si niste ceapa verde, ca mi mult nu-ti permite spatiul (eu astea le-am cultivat pe balcon), dar cat ajung? 1 saptamana?! Cat poti pune?! vreo 10 fire e ardei, vreo 5 de rosii, si vreo 2 straturi a cate 10 cepe verzi, ca ai la dispozitie 3mp, si niste ghivece.

Asa ca omul mananca si ceisi permite, nu doar ce ii place. Crezi ca am vrea a mancam toti salamurile si parizelurile din comert, si margarina? Nu, dar cand sunt 2-3-4 guri dehranit si ai 15 lei in portofel, cumperi cepori, numai sa sti ca dai familiei eva de mncare.
Nu e totul hiar asa de simplu cum pare la prima vedere vsovivivi, si nu toti ne permitem sa ne cumparam pamant pe care sa il cultivam; nu toti avem rude pe la tara.

De ce trebuie sa cultivi plante la bloc,la voi nu vin taranii la piata sa vanda?

Trebuie neaparat sa mananci rosii si ardei in timpulul iernii ?
Eu stiu ca cele mai ieftine legume sunt:cartofii,morcovii,varza,fasolea,ceapa iar cele mai ieftine fructe:merele si bananele. Din astea fac si rasfac tot felul de combinatii si tot nu zic ca mi-ar fi sila de atatea legume.La urma urmei,cand imi este foame mananc si cartofi fierti cu sare...

Eu stiam ca salamul este scump...

Decat sa ajungi sa cumperi"ce poti"pt familia numeroasa sau sa cauti in gunoaie la o adica,mai bine cugeti inainte de intemeierea familiei daca iti permiti atatia copii si te mai culci si pe canapea,nu intotdeuana langa nevasta,ca deh...

Din nefericire(pt ele)nutriile se mananca si chiar sunt gustoase (de fapt,cred ca carnea unui om este gustoasa daca este preparata bine si condimentele potrivite).

Ca sa vezi?! inainte carnea era un lux,acum este ieftinatatea pamantului...Asta iti spune cumva si cum este facuta pe banda rulanta(caci un pui ajunge la maturitate si in 2 luni=hormoni,furaje pe baza de soia GMO si antibiotice).

Daca atatia oameni in lume sunt vegetarieni,iti dai seama ca se poate :D
Nu-mi spui nimic nou,le-am auzit pe toate :)

Yasmina 10.03.2014 09:38:11

Citat:

În prealabil postat de vsovivivi (Post 540822)
Dacă mâncați ceva necurat vă spurcați deci nimic afară de Hristos nu e bine să mâncați căci totul afară de El este necurat din pricina a ceea ce iese din inima omului.

Și oare nu vă e milă și de altceva decât de câini? De exemplu de pui, de găini, de rațe, de pești, de miei, de purcelași, de gâște, de capre, de viței, de nutrii, de mânji, și de puii tuturor vietăților. Oare nu toate eu suflet de copii?

Oare nu vă stricați voi viața devenind mormintele văruite ale fraților voștrii?.. căci dacă în tine dacă bagi carne moartă nu devii oare o ditamai piramida?

Deci nu mâncați nici un fel de carne și nimic din cele ce ies din carne (cremvurști, salam, cârnaț, parizel, șuncă...) și niciun fel de pateu, măcar în post și dacă nu puteți fără carne că vi se pare că muriți atunci măcar mâncați cu socoteală și dați-o trupului în numele Domnului și dacă se poate împreună cu pilda fiului risipitor... căci Domnul pe toate le-a lăsat a fi înjunghiate și tăiate și jertfite de mâna omului credincios... căci a avut și are Dumnezeu încredere în el ca într-un fiu bun.

Nu le este mila de purcelusi,ratuste ,gainusi...ce alea sunt frumoase?
In schimb romanii semneaza petitii si injura chinezii ca mananca miorlaitoare ca doar ce fel de oameni or fi asiaticii astia domnule draga?
Cum asa sa mananci pisici?Mai inteleg un porc slinos,o vaca confuza dar o pisica ????
De parca indienii nu semneaza petitii sa nu ne mai atingem de vacile sacre???
Ipocrizie si dublu standard!

Corinusha 10.03.2014 10:56:33

Si totusi, sunt familii cu 4 copii care nu au venituri mai deloc, si mananca si ei ce pot.

Intr-adevar cartofii si ceapa sunt cela mai ieftine, precum si morcovii, varza si chiar si conopida, dar uneori nu ma sti cum sa le combini (cel putin eu). Desi cartofii se pot face in sute de feluri, se mi satura omu' si de cartofi (zic eu).
Cea mai ieftina carne e cea de pui, apoi de porc, si le poti combina foarte frumos cu tot felul de legume.

Mie de exemplu imi plac la nebunie morcovii fierti cu sare; as manca zilnic; sunt si gustosi si hranitori; mie cel putin imi tin de foame.

Nu zic ca nu mananc legume si fructe, nu zic ca mananc nici doar carne (n-as putea; te saturi si de carne; daca mananc o saptamana doar carne, 2 saptamni nici nu vreau s-o mai vad in fata ochilor). Dar tot trebuie sa gatesc carne; sotul e mai carnivor decat mine.

Dar consider ca nu e chiar ok sa scoti carnea de tot din meniu, decat daca e recomandat de medic sau daca e post, macar puiul si pestele (la astea n-as putea renunta de tot, in schimb la orice alt fel e carne, da). Totusi, consider ca, corpul are nevoie si de proteinele din carne si de omega-urile din peste.

Ca tot e post, vreau a intreb, orice fel de ulei e interzis in post? Sau exista si uleiuri care sepot consuma?

DragosP 10.03.2014 11:07:34

Uleiul de motor, da' numa' cel sintetic, merge.

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 11:26:45

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 553409)
Uleiul de motor, da' numa' cel sintetic, merge.

Poate un ulei mai bun e secretia de sebum. Ca parte solida, eu consum uneori pachete .deb, rar .rpm.
Acum, pe bune, un secret la indemina oricui (cu ceva vointa: "dai vointa, iei putere") e sa bei multa apa pe stomacul gol, indeosebi dimineata, dar si oricind altcindva e posibil, si foamea dispare. In post ma ajuta foarte mult.

Yasmina 10.03.2014 11:41:15

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 553408)
Si totusi, sunt familii cu 4 copii care nu au venituri mai deloc, si mananca si ei ce pot.

Intr-adevar cartofii si ceapa sunt cela mai ieftine, precum si morcovii, varza si chiar si conopida, dar uneori nu ma sti cum sa le combini (cel putin eu). Desi cartofii se pot face in sute de feluri, se mi satura omu' si de cartofi (zic eu).
Cea mai ieftina carne e cea de pui, apoi de porc, si le poti combina foarte frumos cu tot felul de legume.

Mie de exemplu imi plac la nebunie morcovii fierti cu sare; as manca zilnic; sunt si gustosi si hranitori; mie cel putin imi tin de foame.

Nu zic ca nu mananc legume si fructe, nu zic ca mananc nici doar carne (n-as putea; te saturi si de carne; daca mananc o saptamana doar carne, 2 saptamni nici nu vreau s-o mai vad in fata ochilor). Dar tot trebuie sa gatesc carne; sotul e mai carnivor decat mine.

Dar consider ca nu e chiar ok sa scoti carnea de tot din meniu, decat daca e recomandat de medic sau daca e post, macar puiul si pestele (la astea n-as putea renunta de tot, in schimb la orice alt fel e carne, da). Totusi, consider ca, corpul are nevoie si de proteinele din carne si de omega-urile din peste.

Ca tot e post, vreau a intreb, orice fel de ulei e interzis in post? Sau exista si uleiuri care sepot consuma?

Din varza se face ciorba de mai multe feluri: varza acra,varza dulce,cu orez,cu cartofi sau cu sfecla ca in Bucovina. Se mai face mancare,salata sau varza cu paste,placinta sau gogosi cu varza,varza cu orez si cate altele.
Din conopida la fel,mancare,salata cruda sau fiarta,piure de conopida,conopida prajita cu usturoi sau ceapa verde,conopida la gratar sau la tava cu sos de rosii.

Timp sa ai si putina imaginatie.
In rest am mai spus,sunt destui vegetarieni in lume- daca ei pot ,atunci se poate.
In rest,se gasesc destule scuze cand ne aparam patimile!

Postul pune restrictie la toate genurile de ulei,fie el de masline,de palmier,de seminte sau de cocos!

Parascheva16 10.03.2014 12:08:04

Romanii nu sunt nici pe departe in halul in care sunt negrii din Africa. Cum a spus un Parinte, saraci, dar cu isfose.

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 13:00:47

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 553414)
Romanii nu sunt nici pe departe in halul in care sunt negrii din Africa. Cum a spus un Parinte, saraci, dar cu isfose.

Intr-adevar!
Pentru Corinusha: ce parere ai de linte, naut, mei, & neamurile lor? Noi consumam foarte des in post asa ceva. Singurul impediment e ca, daca as merge in ziua respectiva in audienta la ponta sau base, sa zicem (fereasca Cerul sa am nevoie de aia!) raportul medico-legal in ce ii priveste pe sus-pusii care sunt si sus-numitii ar fi "moarte violenta, cauzata de expunere brusca la concentratii inalte de metan si alti alcani gazosi".

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 20:31:33

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 553412)
Din varza se face ciorba de mai multe feluri: varza acra,varza dulce,cu orez,cu cartofi sau cu sfecla ca in Bucovina. Se mai face mancare,salata sau varza cu paste,placinta sau gogosi cu varza,varza cu orez si cate altele.
Din conopida la fel,mancare,salata cruda sau fiarta,piure de conopida,conopida prajita cu usturoi sau ceapa verde,conopida la gratar sau la tava cu sos de rosii.

Timp sa ai si putina imaginatie.
In rest am mai spus,sunt destui vegetarieni in lume- daca ei pot ,atunci se poate.
In rest,se gasesc destule scuze cand ne aparam patimile!

Postul pune restrictie la toate genurile de ulei,fie el de masline,de palmier,de seminte sau de cocos!

Ye! Insa eu consum si ulei, mai putin miercurea si vinerea. Mi se pare destul de exagerata treaba cu restrictia asupra uleiului; avind in vedere ca tocilarii aia de geneticieni nu au bagat, inca, gene animale in majoritatea plantelor cultivate, totusi...uleiul de plante este un produs vegetal. E cam calugareasca treaba. Stiu ca e norma totusi, dar... pur si simplu asa mise pare. Si da, m-oi fi obisnuit cu uleiul, asa extrem de putin cit il pun, pe care il pun in ciorba de fasole. Altfel parca nu are gust. Parerea mea.

Yasmina 10.03.2014 22:15:15

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 553444)
Ye! Insa eu consum si ulei, mai putin miercurea si vinerea. Mi se pare destul de exagerata treaba cu restrictia asupra uleiului; avind in vedere ca tocilarii aia de geneticieni nu au bagat, inca, gene animale in majoritatea plantelor cultivate, totusi...uleiul de plante este un produs vegetal. E cam calugareasca treaba. Stiu ca e norma totusi, dar... pur si simplu asa mise pare. Si da, m-oi fi obisnuit cu uleiul, asa extrem de putin cit il pun, pe care il pun in ciorba de fasole. Altfel parca nu are gust. Parerea mea.

Greu cu uleiul frate...desi este vegetal este indecent de gustos in toate bucatele de asta este interzis :)

Dar fiecare se nevoieste dupa puteri(pt altii este ok nici sa nu tina post minim adica de prod animale).
Inca nu sunt gene animale in vegetale dar probabil ca vor fi in viitor...ma intreb cum vor evita vegetarienii acest lucru ??!
Totusi,pt cine poate si isi permite se poate consuma seminte de floarea soarelui,de dovleac,nuci si avocado.

AlinB 10.03.2014 23:28:59

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 553452)
Greu cu uleiul frate...desi este vegetal este indecent de gustos in toate bucatele de asta este interzis :)

Nu doar de asta, ca asa ar fi interzise si condimentele si altele care sunt practic vegetale, dar gustoase.
Este din cauza ca da o vitalitate cam incompatibila cu postul.

Ori tocmai lipsa asta de vitalitate fizica, este cea constructiva pentru suflet, pe cand majoritatea se feresc sa ajunga acolo si postul de multe ori ajunge, chiar si cand e tinut, mai mult o traditie si cam atat.

AlinB 10.03.2014 23:34:25

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 540800)

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 553401)
Porc, daca ar fi dupa mine, as mnca de maxim 2 ori pe an

Nu are voie decat de doua ori pe an.
Aham.

AlinB 10.03.2014 23:38:08

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 553408)

Pai daca isi permit carne, nu sunt chiar atat de saraci.

Cu 20 lei cumperi carne cat sa ajunga la o masa, pentru cei 6 membri ai familiei (in jur de 1kg din care poate sa fie cca. 20-30% apa injectata).

Pe cand cu fasole de 20 lei sau naut, sau linte sau mazare uscata, soia, seminte de in (care inseamna 2-4kg, depinde ce) cei 6 maninca 1-2 saptamani cate o masa pe zi.

Citat:

Totusi, consider ca, corpul are nevoie si de proteinele din carne si de omega-urile din peste.
Nu prea stii ce vorbesti.

Toate cele care ti le-am enumerat mai sus contin in jur de 20-26% proteine. De calitate.
Carnea in general in jur de 30% dar cu apa aia injectata..probabil doar 20%.

Si toate "omegat-urile" se regasesc si in lumea vegetala, uneori chiar in cantitati mai mari ca in peste.

Yasmina 11.03.2014 00:56:54

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 553460)
Nu doar de asta, ca asa ar fi interzise si condimentele si altele care sunt practic vegetale, dar gustoase.
Este din cauza ca da o vitalitate cam incompatibila cu postul.

Ori tocmai lipsa asta de vitalitate fizica, este cea constructiva pentru suflet, pe cand majoritatea se feresc sa ajunga acolo si postul de multe ori ajunge, chiar si cand e tinut, mai mult o traditie si cam atat.

Aici m-ai bagat in ceata,frate!
Nu am beneficiat spiritual inca de pe urma acestei slabiuni fizice,care imi este nesuferita si imi este sinonima cu boala.
Urasc cand sunt bolnava sau cand nu ma bucur de plina forta sa-mi duc activitatile fizice la capat.In momentul de fata sunt foarte activa,merg de 4 ori/saptamana la fitness,scot bicicleta afara,merg pe jos...
Cu post negru sau legume fierte stiu ca as sta mai mult in pat...

Corinusha 11.03.2014 08:33:05

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 553417)
Intr-adevar!
Pentru Corinusha: ce parere ai de linte, naut, mei, & neamurile lor? Noi consumam foarte des in post asa ceva. Singurul impediment e ca, daca as merge in ziua respectiva in audienta la ponta sau base, sa zicem (fereasca Cerul sa am nevoie de aia!) raportul medico-legal in ce ii priveste pe sus-pusii care sunt si sus-numitii ar fi "moarte violenta, cauzata de expunere brusca la concentratii inalte de metan si alti alcani gazosi".

:)) sincer, nu am inercat linte, naut si mei, desi ma tenteaza. ideea e ca nu am mancat niciodata si ca sa gatesc, ar trebui macar sa am idee ce gust ar trebui sa aiba.

Mie imi place sa inlocuiesc carea cu preparate din soia, de exemplu. E si bun si, el mai important, imi tine de foame.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:49:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.