Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Versetul de azi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2129)

cristiboss56 17.05.2017 01:13:59

Deci ridicându-Și Iisus ochii și văzând că mulțime multă vine către El, a zis către Filip: De unde vom cumpăra pâine, ca să mănânce aceștia? Iar aceasta o zicea ca să-l încerce, că El știa ce avea să facă. Și Filip i-a răspuns: Pâini de două sute de dinari nu le vor ajunge, ca să ia fiecare câte puțin. Și a zis Lui unul din ucenici, Andrei, fratele lui Simon Petru: Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt acestea la atâția? Și a zis Iisus: Faceți pe oameni să se așeze. Și era iarbă multă în acel loc. Deci au șezut bărbații în număr ca la cinci mii. Și Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii celor ce ședeau; asemenea și din pești, cât au voit. Iar după ce s-au săturat, a zis ucenicilor Săi: adunați fărâmiturile ce au rămas, ca să nu se piardă ceva. Deci au adunat și au umplut douăsprezece coșuri de fărâmituri, care au rămas de la cei ce au mâncat din cele cinci pâini de orz. Iar oamenii văzând minunea pe care a făcut-o, ziceau: Acesta este într-adevăr Proorocul, Care va să vină în lume. Ioan 6, 5-14

Mihnea Dragomir 17.05.2017 08:10:42

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 648520)
Deci ridicându-Și Iisus ochii și văzând că mulțime multă vine către El, a zis către Filip: De unde vom cumpăra pâine, ca să mănânce aceștia? Iar aceasta o zicea ca să-l încerce, că El știa ce avea să facă. Și Filip i-a răspuns: Pâini de două sute de dinari nu le vor ajunge, ca să ia fiecare câte puțin. Și a zis Lui unul din ucenici, Andrei, fratele lui Simon Petru: Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt acestea la atâția?

Venerabilul Beda Comparand relatarea evanghelistilor, ne dam seama cu usurinta ca timpul scurs de la moartea lui Ioan Botezatorul pana la Patimile Domnului este de un an. Sfantul Matei relateaza ca Domnul, afland de moartea lui Ioan Botezatorul, se retrage in desert si hraneste miraculos multimile. La randul lui, Sfantul Ioan remarca apropierea acestui miracol de sarbatoarea Pastilor, rezulta ca Ioan Botezatorul a fost decapitat in apropierea de Pasti. Un an mai tarziu vor avea loc Patimile, in preajma aceleiasi sarbatori.

Teofil: Remarcati aceasta circumstanta din relatarea Evanghelistului: "Isus, ridicandu-si privirea", pentru a ne arata ca nu isi plimba ochii in mod liber peste tot, ci ii tinea, cu modestie, in pamant atunci cand vorbea cu discipolii".

Sf Ioan Chrysostom: Isus era asezat impreuna cu ucenicii, pentru a-i instrui in mod mai liber, cu mai multa grija si a-i apropia mai mult. Isi ridica apoi ochii si zareste multimea care se apropia. De ce pune aceasta intrebare lui Filip ? El cunoaste pe acei ucenici care aveau nevoie de lamurire mai mare, si asa era Filip care ii cere lui Isus "arata-ne noua pe Tatal si ne ajunge". Isus incepe, deci, prin a-si instrui discipolul, fiindca daca ar fi operat multiplicarea painilor fara nicio pregatire, miracolul acesta nu ar fi aparut in toata stralucirea. Isus il obliga, deci, sa recunoasca neputinta sa de a raspunde suficient nevoilor acestei multimi pentru a ramanea convins de grandoarea miracolului care urma sa fie savarsit: "ii spunea aceasta ca sa il ispiteasca" zice Evanghelistul.

Sf Augustin: Exista ispite care duc la pacat si ele nu sunt niciodata opera lui Dumnezeu, care nu poarta pe nimeni spre rau, dupa cum spune Sf Iacob. Si mai exista ispitiri care au ca obiect incercarea credintei, despre care Moise spune: "Domnul Dumnezeul vostru va incearca, spre a sti daca Il iubiti sau nu (Dt 13:3) si in sensul acesta trebuie inteleasa intrebarea pe care Isus o pune lui Filip, ca sa il ispiteasca.

Teofil: Domnul nostru vrea sa puna la incercare credinta ucenicului Sau si il gaseste inca dominat de sentimente foarte omenesti, tradate de raspunsul sau: "paini de doua sute de dinari nu le vor ajunge, ca sa ia fiecare putin". Alcuin: Asemenea raspuns arata un spirit incet in credinta, fiindca daca ar fi inteles ca Isus este creatorul tuturor lucrurilor nu ar fi avut vreun dubiu asupra puterii Sale. Sf Augustin: Sfantul Marcu atribuie tuturor ucenicilor raspunsul pe care Sf Ioan il atribuie, aici, lui Filip singur. Dar, se poate intelege ca acest ultim evanghelist lasa sa se inteleaga ca Filip raspunde in numele tuturor.

Teofil: Sentimentele lui Andrei sunt destul de asemanatoare cu cele ale lui Filip, dar are, despre Isus, o gandire putin mai elevata. "Andrei, fratele lui Simon Petru a zis: Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești". Sf Ioan Chrysostom: Nu fara temei spune Andrei aceasta, el isi amintea de miracolul savarsit de profetul Elizeu care multiplicase douazeci de paini de orz pentru a hrani o suta de oameni. De aceea, lui ii incolteste un gand mai elevat [decat lui Filip], dar care nu merge prea departe, lucru indicat de reflectia pe care o adauga "Dar ce sunt acestea pentru atatia oameni ?" El isi imagineaza ca cel care face minuni, le face mai mari sau mai mici, in functie de elementele de plecare, aspect in care se inseala. Lui Isus ii este la fel de usor sa hraneasca o mare multime cu cateva paini pe cat i-ar fi de usor avand mai multe paini la dispozitie, fiindca nu are nicio nevoie de materie prealabila. Daca, totusi, binevoieste sa se serveasca de elemente create pentru a opera miracolele Sale, este pentru a arata ca toate creaturile sunt sustinute de providenta Sa plina de intelepciune. Teofil: Astfel sunt combatuti maniheenii care pretind ca painile si toate elementele create [materiale] vin de la un principiu rau, de la un dumnezeu al raului, dar iata ca Fiul lui Dumnezeu cel Bun consimte sa multiplice aceste paini, pe cata vreme daca ar fi fost rele, Isus, care era bun, nu ar fi vrut sa le inmulteasca.

(Sursa: Thomas Aquinas, Lantul de Aur)

cristiboss56 18.05.2017 02:45:24

Și a zis: Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi. Și au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, și I-au zis: Oare și noi suntem orbi? Iisus le-a zis: Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat. Dar acum ziceți: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe ușă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur și tâlhar. Iar cel ce intră prin ușă este păstorul oilor. Acestuia portarul îi deschide și oile ascultă de glasul lui, și oile sale le cheamă pe nume și le mână afară. Și când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, și oile merg după el, căci cunosc glasul lui. Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui. Această pildă le-a spus-o Iisus, dar ei n-au înțeles ce înseamnă cuvintele Lui. A zis deci iarăși Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt ușa oilor. Toți câți au venit mai înainte de Mine sunt furi și tâlhari, dar oile nu i-au ascultat. Eu sunt ușa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla. Ioan 9, 39-41 și 10, 1-9

cristiboss56 19.05.2017 00:14:39

Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu. Iarăși s-a făcut dezbinare între iudei, pentru cuvintele acestea. Și mulți dintre ei ziceau: Are demon și este nebun. De ce să-L ascultați? Alții ziceau: Cuvintele acestea nu sunt ale unui demonizat. Cum poate un demon să deschidă ochii orbilor? Și era atunci la Ierusalim sărbătoarea înnoirii templului și era iarnă. Iar Iisus umbla prin templu, în pridvorul lui Solomon. Deci L-au împresurat iudeii și Îi ziceau: Până când ne scoți sufletul? Dacă Tu ești Hristosul, spune-o nouă pe față. Iisus le-a răspuns: V-am spus și nu credeți. Lucrările pe care le fac în numele Tatălui Meu, acestea mărturisesc despre Mine. Dar voi nu credeți, pentru că nu sunteți dintre oile Mele. Oile Mele ascultă de glasul Meu și Eu le cunosc pe ele, și ele vin după Mine. Și Eu le dau viață veșnică și nu vor pieri în veac, și din mâna Mea nimeni nu le va răpi. Ioan 10, 17-28

cristiboss56 20.05.2017 02:29:03

Oile Mele ascultă de glasul Meu și Eu le cunosc pe ele, și ele vin după Mine. Și Eu le dau viață veșnică și nu vor pieri în veac, și din mâna Mea nimeni nu le va răpi. Tatăl Meu, Care Mi le-a dat, este mai mare decât toți, și nimeni nu poate să le răpească din mâna Tatălui Meu. Iar Eu și Tatăl Meu una suntem. Iarăși au luat pietre iudeii ca să arunce asupra Lui. Iisus le-a răspuns: Multe lucruri bune v-am arătat vouă de la Tatăl Meu. Pentru care din ele, aruncați cu pietre asupra Mea? I-au răspuns iudeii: Nu pentru lucru bun aruncăm cu pietre asupra Ta, ci pentru hulă și pentru că Tu, om fiind, Te faci pe Tine Dumnezeu. Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că „Eu am zis: dumnezei sunteți?” Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - Despre Cel pe care Tatăl L-a sfințit și L-a trimis în lume, voi ziceți: Tu hulești, căci am spus: Fiul lui Dumnezeu sunt? Dacă nu fac lucrările Tatălui Meu, să nu credeți în Mine. Iar dacă le fac, chiar dacă nu credeți în Mine, credeți în aceste lucrări, ca să știți și să cunoașteți că Tatăl este în Mine și Eu în Tatăl. Ioan 10, 27-38

Mihnea Dragomir 20.05.2017 07:51:02

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 648572)
Nu e scris în Legea voastră că „Eu am zis: dumnezei sunteți?” Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată

Avem aici un raspuns dat celor care pretind ca ar exista in Scriptura fie mai multe grade de adevar, fie mai multe grade de sfintenie, daca nu cumva din amandoua.

Iata ce spune Sf Augustin: "In Legea voastra" adica in Legea care v-a fost data scrie "Eu am zis: dumnezei sunteti". Acestea sunt cuvintele pe care Dumnezeu le adreseaza oamenilor in Psalmi, prin profetul Sau. Mantuitorul intelege, prin "Lege", toata Scriptura. In alte locuri, distinge Legea de scrierile profetice "In aceste doua porunci se afla Legea si Profetii" (Mt 22). Alteori imparte Scriptura in trei parti "Trebuia ca tot ceea ce s-a prezis despre Mine in Lege, in Profeti si in Psalmi sa se implineasca (Lc 14). Dar aici, el include Psalmii in ceea ce numeste a fi Lege si spune de ce face aceasta: fiindca Scriptura nu poate fi desfiintata.

cristiboss56 20.05.2017 22:45:40

Duminica a 6-a după Paști
(vindecarea orbului din naștere)
(Ioan 9, 1-38)
În vremea aceea, trecând Iisus, a văzut pe un om orb din naștere. Și ucenicii Lui L-au întrebat, zicând: Învățătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinții lui, de s-a născut orb? Iisus a răspuns: Nici acesta n-a păcătuit, nici părinții lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui Care M-a trimis pe Mine; căci vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze. Atât cât sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii. Acestea zicând, a scuipat jos și a făcut tină din scuipat și a uns cu tină ochii orbului. Apoi i-a zis: Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului, care se tâlcuiește: trimis. Deci s-a dus și s-a spălat și a venit văzând. Iar vecinii și cei care-l văzuseră mai înainte că era orb ziceau: Nu este acesta cel ce ședea și cerșea? Unii ziceau: El este. Alții ziceau: Nu este el, ci seamănă cu el. Dar acela zicea: Eu sunt. Deci îi ziceau: Cum ți s-au deschis ochii? Acela a răspuns: Omul care se numește Iisus a făcut tină, a uns ochii mei și mi-a zis: Mergi la scăldătoarea Siloamului și te spală. Deci, ducându-mă și spălându-mă, am văzut. Zis-au lui: Unde este Acela? Și el a zis: Nu știu. L-au dus la farisei pe cel ce fusese oarecând orb. Și era sâmbătă în ziua în care Iisus a făcut tină și i-a deschis ochii. Deci, iarăși îl întrebau și fariseii cum a văzut. Iar el le-a zis: Tină a pus pe ochii mei și m-am spălat și văd. Însă unii dintre farisei ziceau: Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta. Iar alții ziceau: Cum poate un om păcătos să facă asemenea minuni? Și era dezbinare între ei. Au zis, deci, orbului iarăși: Dar tu ce zici despre El, că ți-a deschis ochii? Iar el a zis că Proroc este. Dar iudeii n-au crezut despre el că era orb și a văzut, până ce n-au chemat pe părinții celui ce vedea. Și i-au întrebat, zicând: Acesta este fiul vostru, despre care ziceți că s-a născut orb? Deci cum vede el acum? Au răspuns, însă, părinții lui și au zis: Știm că acesta este fiul nostru și că s-a născut orb; dar cum vede el acum, noi nu știm; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu știm. Întrebați-l pe el; este în vârstă; va vorbi singur despre sine. Acestea le-au spus părinții lui pentru că se temeau de iudei. Căci iudeii puseseră acum la cale ca, dacă cineva va mărturisi că El este Hristos, să fie dat afară din sinagogă. De aceea au zis părinții lui: Este în vârstă; întrebați-l pe el. Deci au chemat a doua oară pe omul care fusese orb și i-au zis: Dă slavă lui Dumnezeu. Noi știm că Omul acesta este păcătos. A răspuns deci acela: Dacă este păcătos, nu știu. Un lucru știu că, fiind orb, acum văd. Deci i-au zis: Ce ți-a făcut? Cum ți-a deschis ochii? Le-a răspuns: V-am spus acum și n-ați auzit? De ce voiți să auziți iarăși? Nu cumva voiți și voi să vă faceți ucenici ai Lui? Și l-au ocărât și i-au zis: Tu ești ucenic al Aceluia, iar noi suntem ucenici ai lui Moise. Noi știm că Dumnezeu a vorbit cu Moise, dar pe Acesta nu-L știm de unde este. A răspuns omul și le-a zis: Tocmai în aceasta stă minunea: că voi nu știți de unde este, iar El mi-a deschis ochii. Și noi știm că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoși; dar, dacă este cineva cinstitor de Dumnezeu și face voia Lui, pe acesta îl ascultă. Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naștere. Dacă n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, n-ar putea să facă nimic.

Au răspuns și i-au zis: În păcate te-ai născut tot și tu ne înveți pe noi? Și l-au dat afară. A auzit Iisus că l-au dat afară și, găsindu-l, l-a întrebat: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? El a răspuns și a zis: Dar cine este, Doamne, ca să cred în El? Și a zis Iisus: L-ai și văzut! Cel ce vorbește cu tine, Acela este. Iar el a grăit: Cred, Doamne! și s-a închinat Lui.

cristiboss56 22.05.2017 00:39:55

Deci arhiereii și fariseii au adunat sinedriul și ziceau: Ce facem, pentru că Omul Acesta face multe minuni?Dacă-L lăsăm așa toți vor crede în El, și vor veni romanii și ne vor lua țara și neamul.Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu le-a zis: Voi nu știți nimic;Nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul.Dar aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a proorocit că Iisus avea să moară pentru neam,Și nu numai pentru neam, ci și ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu cei împrăștiați.Deci, din ziua aceea, s-au hotărât ca să-L ucidă.De aceea Iisus nu mai umbla pe față printre iudei, ci a plecat de acolo într-un ținut aproape de pustie, într-o cetate numită Efraim, și acolo a rămas cu ucenicii Săi.Și era aproape Paștile iudeilor și mulți din țară s-au suit la Ierusalim, mai înainte de Paști, ca să se curățească.Deci căutau pe Iisus și, pe când stăteau în templu, ziceau între ei: Ce vi se pare? Oare nu va veni la sărbătoare?Iar arhiereii și fariseii dăduseră porunci, că dacă va ști cineva unde este, să dea de veste, ca să-L prindă. Ioan 11, 47-57

Mihnea Dragomir 22.05.2017 10:22:17

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 648593)
Deci, din ziua aceea, s-au hotărât ca să-L ucidă.De aceea Iisus nu mai umbla pe față printre iudei, ci a plecat de acolo într-un ținut aproape de pustie, într-o cetate numită Efraim, și acolo a rămas cu ucenicii Săi.Și era aproape Paștile iudeilor și mulți din țară s-au suit la Ierusalim, mai înainte de Paști, ca să se curățească.Deci căutau pe Iisus și, pe când stăteau în templu, ziceau între ei: Ce vi se pare? Oare nu va veni la sărbătoare?Iar arhiereii și fariseii dăduseră porunci, că dacă va ști cineva unde este, să dea de veste, ca să-L prindă. Ioan 11, 47-57

Origen: Isus aflase de hotararea pe care preotii si fariseii o luasera in consiliul lor ca sa il omoare si S-a inconjurat de mai multe precautii, nemaiaratandu-se cu aceeasi incredere in mijlocul evreilor. El a ales pentru retragere nu o cetate prea populata, ci un orasel indepartat si aflat langa desert.
Sf. Augustin: Nu din cauza ca puterile sale l-ar fi parasit, fiindca ar fi putut foarte bine, daca ar fi dorit, sa ramana in mod public in mijlocul evreilor, fara nicio teama, ci ca sa dea un exemplu ucenicilor sai ca nu este niciun pacat sa fugi de ura persecutorilor si ca mai bine este sa incerci sa scapi ascunzandu-te de turbarea lor sacrilega, decat sa o atati si mai mult aparand in fata ochilor lor.
Origen: Bun si de laudat lucru este sa marturisesti numele lui Isus, si sa nu rosesti infruntand lupta care se arata, sa nu refuzi sa suferi moartea pentru a apara Adevarul; dar nu mai putin de laudat este sa nu dai ocazia la o asa de mare incercare. Aceasta, nu numai fiindca nu putem prevedea cum se sfarseste asemenea incercare, dar si pentru ca trebuie sa evitam sa dam necredinciosilor si railor mijloacele de a-si exercita necredinta lor si crimele lor. Fiindca si acela care devine pentru altul ocazie de pacat poarta povara acelui pacat: acela care nu fuge de persecutie, atunci cand are aceasta posibilitate, nu va fi si el raspunzator de crima, alaturi de persecutorul lui ? Si nu numai Domnul s-a dus in acest loc indepartat, dar, ca sa inlature dusmanilor Sai orice motiv ca sa il caute, i-a condus acolo pe ucenicii Sai.
Sf. Ioan Chrysostom: Cat de tulburati trebuie sa fi fost discipolii vazandu-L pe dumnezeiescul lor Stapan scapand de pericol prin mijloace atat de omenesti, fortat sa caute refugiu ca sa se derobeze de urmarirea dusmanilor Sai! Oamenii sunt [in aceasta perioada pascala] in bucuria si veselia care insoteste marile sarbatori, pe cand ei, dimpotriva, se ascund fiind expusi la mari pericole; totusi ei persevereaza cu Domnul, urmand cuvantul care le-a fost dat: "Voi sunteti cei care ati ramas cu mine in mijlocul incercarilor".
Origen: Intr-un sens anagogic, se poate spune ca Isus ramasese cu incredere in mijlocul evreilor atata timp cat Cuvantul lui Dumnezeu ramasese cu ei in persoana profetilor. Dar ei l-au uitat si Cuvantul lui Dumnezeu nu mai este cu evreii. S-a dus intr-un mic orasel aproape de desert, de desertul acela despre care profetul spusese "copiii femeii parasite (in desert) sunt mai numerosi decat copiii sotiei". Acest orasel se numea Efraim, ceea ce vrea sa insemne "fertilitate"; or, Efraim fusese fratele lui Manase, adica din vechiul popor dat uitarii, fiindca tocmai dupa ce fusese dat uitarii si parasit abundenta a crescut intre natiuni. Domnul nostru parasteste, deci, Iudeea si vine in pamantul intregului univers, langa Biserica slab populata si abandonata, al carei nume inseamna "oras fecund" si acolo sta cu ucenicii Lui.

Sf. Augustin: Acela care coborase din Cer ca sa sufere nu vroia sa se indeparteze prea mult de locul Patimilor, fiindca ora mortii Sale se apropia: "era aproape Pastile iudeilor". Iudeii nu aveau decat umbra adevaratelor Pasti, noi avem lumina lor; usorul de sus al portilor lor era marcat de sangele mielului jertfit, fruntile noastre sunt marcate de sangele lui Isus. Evreii au vrut sa insangereze ziua aceasta raspandind sangele lui Isus Cristos, iar Mielul jertfit [astfel] a consacrat pentru totdeauna aceasta zi de sarbatoare prin sangele Sau. Legea prevedea ca evreii sa se reuneasca pentru aceasta sarbatoare la Ierusalim, din toate partile Iudeii, ca se se sfinteasca prin celebrarea acestei mari sarbatori.
Teofil: Mergeau la Ierusalim inainte de Pasti ca sa se purifice, fiindca aceia dintre ei care erau vinovati de o eroare cu voie sau fara de voie nu sarbatoreau Pastile inainte de a se purifica, dupa obicei, prin bai, prin post, prin tunderea parului, dar si aducand ofranda in acest scop.
Sf. Ioan Chrysostom: Ei ii intind curse pana si in aceasta sarbatoare de Pasti, facand din asemenea mare solemnitate zi de omor si ucidere. Evanghelistul nu spune "Pastile Domnului", ci "Pastile evreilor" fiindca intind curse Domnului in zilele acestei sarbatori.
Sf. Augustin: In ceea ce ne priveste, sa aratam evreilor unde se gaseste Isus acum. Placut este lui Dumnezeu cand vor sa ne auda si sa Il insface! Sa vina in Biserica, sa afle unde este Isus Cristos, sa se umple ei de persoana Lui!

cristiboss56 23.05.2017 01:04:29

Deci fariseii ziceau între ei: Vedeți că nimic nu folosiți! Iată, lumea s-a dus după El. Și erau niște elini din cei ce se suiseră să se închine la sărbătoare. Deci aceștia au venit la Filip, cel ce era din Betsaida Galileii, și l-au rugat zicând: Doamne, voim să vedem pe Iisus. Filip a venit și i-a spus la Andrei, și Andrei și Filip au venit și I-au spus lui Iisus. Iar Iisus le-a răspuns, zicând: A venit ceasul ca să fie preaslăvit Fiul Omului. Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă. Cel ce își iubește sufletul îl va pierde; iar cel ce își urăște sufletul în lumea aceasta îl va păstra pentru viața veșnică. Dacă-Mi slujește cineva, să-Mi urmeze, și unde sunt Eu, acolo va fi și slujitorul Meu. Dacă-Mi slujește cineva, Tatăl Meu îl va cinsti. Acum sufletul Meu e tulburat, și ce voi zice? Părinte, izbăvește-Mă, de ceasul acesta. Dar pentru aceasta am venit în ceasul acesta. Părinte, preaslăvește-Ți numele! Atunci a venit glas din cer: Și L-am preaslăvit și iarăși Îl voi preaslăvi. Iar mulțimea care sta și auzea zicea: A fost tunet! Alții ziceau: Înger I-a vorbit! Iisus a răspuns și a zis: Nu pentru Mine s-a făcut glasul acesta, ci pentru voi. Acum este judecata acestei lumi; acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară. Iar Eu, când Mă voi înălța de pe pământ, îi voi trage pe toți la Mine. Iar aceasta zicea, arătând cu ce moarte avea să moară. I-a răspuns deci mulțimea: Noi am auzit din Lege că Hristosul rămâne în veac; și cum zici Tu că Fiul Omului trebuie să fie înălțat? Cine este acesta, Fiul Omului? Deci le-a zis Iisus: Încă puțină vreme Lumina este cu voi. Umblați cât aveți Lumina ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu știe unde merge. Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii. Acestea le-a vorbit Iisus și, plecând, S-a ascuns de ei. Ioan 12, 19-36

cristiboss56 24.05.2017 00:13:50

Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii. Acestea le-a vorbit Iisus și, plecând, S-a ascuns de ei. Și, deși a făcut atâtea minuni înaintea lor, ei tot nu credeau în El, Ca să se împlinească cuvântul proorocului Isaia, pe care l-a zis: „Doamne, cine a crezut în ceea ce a auzit de la noi? Și brațul Domnului cui s-a descoperit?” De aceea nu puteau să creadă, că iarăși a zis Isaia: Au orbit ochii lor și a împietrit inima lor, ca să nu vadă cu ochii și să nu înțeleagă cu inima și ca nu cumva să se întoarcă și Eu să-i vindec Acestea a zis Isaia, când a văzut slava Lui și a grăit despre El. Totuși și dintre căpetenii mulți au crezut în El, dar nu mărturiseau din pricina fariseilor, ca să nu fie izgoniți din sinagogă; Căci au iubit slava oamenilor mai mult decât slava lui Dumnezeu. Iar Iisus a strigat și a zis: Cel ce crede în Mine nu crede în Mine, ci în Cel ce M-a trimis pe Mine. Și cel ce Mă vede pe Mine vede pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Eu, Lumină am venit în lume, ca tot cel ce crede în Mine să nu rămână întuneric. Și dacă aude cineva cuvintele Mele și nu le păzește, nu Eu îl judec; căci n-am venit ca să judec lumea ci ca să mântuiesc lumea. Ioan 12, 36-47

cristiboss56 25.05.2017 02:01:17

Hristos s-a Înălțat !

Și pe când vorbeau ei acestea, El a stat în mijlocul lor și le-a zis: Pace vouă. Iar ei, înspăimântându-se și înfricoșându-se, credeau că văd duh. Și Iisus le-a zis: De ce sunteți tulburați și pentru ce se ridică astfel de gânduri în inima voastră? Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase, precum Mă vedeți pe Mine că am. Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și picioarele Sale. Iar ei încă necrezând de bucurie și minunându-se, El le-a zis: Aveți aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de pește fript și dintr-un fagure de miere. Și luând, a mâncat înaintea lor. Și le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în prooroci și în psalmi. Atunci le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile. Și le-a spus că așa este scris și așa trebuie să pătimească Hristos și așa să învieze din morți a treia zi. Și să se propovăduiască în numele Său pocăința spre iertarea păcatelor la toate neamurile, începând de la Ierusalim. Voi sunteți martorii acestora. Și iată, Eu trimit peste voi făgăduința Tatălui Meu; voi însă ședeți în cetate, până ce vă veți îmbrăca cu putere de sus. Și i-a dus afară până spre Betania și, ridicându-Și mâinile, i-a binecuvântat. Și pe când îi binecuvânta, S-a despărțit de ei și S-a înălțat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Și erau în toată vremea în templu, lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu. Amin.Luca 24, 36-53

cristiboss56 26.05.2017 20:20:31

Să nu se tulbure inima voastră; credeți în Dumnezeu, credeți și în Mine. În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. Iar de nu, v-aș fi spus. Mă duc să vă gătesc loc. Și dacă Mă voi duce și vă voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu. Și unde Mă duc Eu, voi știți și știți și calea. Toma i-a zis: Doamne, nu știm unde Te duci; și cum putem ști calea? Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut; dar de acum Îl cunoașteți pe El și L-ați și văzut. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl și ne este de ajuns. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl? Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui. Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl întru Mine, iar de nu, credeți-Mă pentru lucrările acestea. Ioan 14, 1-11

cristiboss56 27.05.2017 01:09:17

Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui. Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl întru Mine, iar de nu, credeți-Mă pentru lucrările acestea. Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl. Și orice veți cere întru numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul. Dacă veți cere ceva în numele Meu, Eu voi face. De Mă iubiți, păziți poruncile Mele. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi! Nu vă voi lăsa orfani: voi veni la voi. Încă puțin timp și lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veți vedea, pentru că Eu sunt viu și voi veți fi vii. În ziua aceea veți cunoaște că Eu sunt întru Tatăl Meu și voi în Mine și Eu în voi. Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui. Ioan 14, 10-21

Mihnea Dragomir 27.05.2017 08:02:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 648734)
Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește;

Cuvinte cheie, idee forta pe care o gasim si in alte locuri din Sfanta Scriptura (Matei 7:21 de exemplu). Iata ca Domnul raspunde celor care, peste timp, dar cu precadere in zilele noastre, isi spun si, mai rau inca, invata si pe altii ca nu conteaza daca nu ai respectat un comandament sau vreo doua: daca Il iubesti pe Cristos ajungi in Rai. Vedem un glamurism suspect care isi face loc tot mai mult printre credinciosi, potrivit caruia iubirea de Cristos e chestie de atitudine. Nu conteaza ca ai mancat un carnat vinerea. Nu conteaza nici ca practici contraceptia. Nu are importanta ca fornichezi cu persoane cu care nu esti casatorit, doar il (o) iubesti! Nu conteaza nici ca nu te duci Duminica la Liturghie, ce, esti ca fariseii ?
Iata, insa, ca acest Cristos, despre care tu spui ca il iubesti de nu mai poti, defineste El insusi ce inseamna iubirea pentru El. Ceva foarte simplu si foarte concret: sa pazesti poruncile Lui.

Ce spun Sfintii Parinti si scriitori bisericesti despre acest verset ? Sa vedem:
Alcuin: Prin iubire si prin respecatarea poruncilor Sale se va implini aceasta uniune perfecta pe care a inceput-o El insusi, in virtutea careia El este in noi si noi suntem in El. Si nu doar Apostolilor promite aceasta fericire, ci tuturor oamenilor: "cei care au poruncile Mele si le pazesc".
Sf. Augustin: Cel care le are in memorie si le pazeste in viata sa. Cel care le are in discursul sau si le pazeste in lucrarile sale. Cel care le are in atentia sa in a le auzi si care le pazeste prin fidelitatea practicarii lor. Cel care le are, urmandu-le si care le pazeste printr-o mare perseverenta: iata-i pe aceia care Ma iubesc cu adevarat, dovada iubirii trebuie sa fie in lucrare, sau nu ramane decat o denumire sterila.
Teofil: Iata adevaratul talc al acestor cuvinte: voi ganditi ca imi dati o marturie de iubire intristandu-va de moartea Mea, dar pentru Mine marturia iubirii adevarate este respectarea poruncilor Mele. Or, care va fi recompensa acestei iubiri ? " cel ce Ma iubeste pe Mine va fi iubit de Tatal Meu si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui.."

cristiboss56 27.05.2017 23:14:51

Duminica a șaptea după Paști!

Duminica a 7-a după Paști
(a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic)
Ioan 17, 1-13
În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui. Și aceasta este viața veșnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis. Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârșit. Și acum, preaslăvește-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine mai înainte de a fi lumea. Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau și Mie Mi i-ai dat și cuvântul Tău l-au păzit. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine, căci cuvintele pe care Mi le-ai dat, Eu le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit și au crezut că Tu M-ai trimis. Eu pentru aceștia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ei sunt ai Tăi. Și toate ale Mele sunt ale Tale și ale Tale sunt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei. Și Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una, precum suntem Noi. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat; și i-am păzit și n-a pierit nici unul dintre ei, decât numai fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura. Iar acum vin la Tine și pe acestea le grăiesc în lume, pentru ca bucuria Mea să o aibă
deplină în ei.

cristiboss56 28.05.2017 02:11:22

Duminica a 7-a după Paști - a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic
Apostol- Ap. Fapte 20, 16-18; 28-36
În zilele acelea, Pavel hotărâse să treacă pe apă pe lângă Efes, ca să nu i se întâmple să întârzie în Asia, pentru că se grăbea să fie, dacă i-ar fi cu putință, la Ierusalim, de ziua Cincizecimii. Și, trimițând din Milet la Efes, a chemat la sine pe preoții Bisericii. Și când ei au venit la el, le-a zis:

Luați aminte de voi înșivă și de toată turma întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstoriți Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său. Căci eu știu aceasta că, după plecarea mea, vor intra între voi lupi îngrozitori, care nu vor cruța turma. Și dintre voi înșivă se vor ridica bărbați grăind învățături răstălmăcite, ca să tragă pe ucenici după ei. Drept aceea, privegheați, aducându-vă aminte că, timp de trei ani, n-am încetat, noaptea și ziua, să vă îndemn cu lacrimi pe fiecare dintre voi. Și acum vă încredințez lui Dumnezeu și cuvântului harului Său, cel ce poate să vă zidească și să vă dea moștenire între toți cei sfințiți. Argint, sau aur, sau haină, n-am poftit de la nimeni; voi înșivă știți că mâinile acestea au lucrat pentru trebuințele mele și ale celor ce erau cu mine. Toate vi le-am arătat, căci ostenindu-vă astfel, trebuie să ajutați pe cei slabi și să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua. Și după ce a spus acestea, plecându-și genunchii, s-a rugat împreună cu toți aceștia.

cristiboss56 29.05.2017 01:08:59

Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoșeze. Ați auzit că v-am spus: Mă duc și voi veni la voi. De M-ați iubi v-ați bucura că Mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât Mine. Și acum v-am spus acestea înainte de a se întâmpla, ca să credeți când se vor întâmpla. Nu voi mai vorbi multe cu voi, căci vine stăpânitorul acestei lumi și el nu are nimic în Mine; Dar ca să cunoască lumea că Eu iubesc pe Tatăl și precum Tatăl Mi-a poruncit așa fac. Sculați-vă, să mergem de aici. Eu sunt vița cea adevărată și Tatăl Meu este lucrătorul. Orice mlădiță care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; și orice mlădiță care aduce roadă, El o curățește, ca mai multă roadă să aducă. Acum voi sunteți curați, pentru cuvântul pe care vi l-am spus. Rămâneți în Mine și Eu în voi. Precum mlădița nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu rămâneți în Mine. Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic. Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădița și se usucă; și le adună și le aruncă în foc și ard. Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă. Ioan 14, 27-31 și 15, 1-7

cristiboss56 30.05.2017 00:37:35

Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu. Și acestea le vor face, pentru că n-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe Mine. Iar acestea vi le-am spus, ca să vă aduceți aminte de ele, când va veni ceasul lor, că Eu vi le-am spus. Și acestea nu vi le-am spus de la început, fiindcă eram cu voi. Dar acum Mă duc la Cel ce M-a trimis și nimeni dintre voi nu întreabă: Unde Te duci? Ci, fiindcă v-am spus acestea, întristarea a umplut inima voastră. Dar Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi. Și El, venind, va vădi lumea de păcat și de dreptate și de judecată. De păcat, pentru că ei nu cred în Mine; De dreptate, pentru că Mă duc la Tatăl Meu și nu Mă veți mai vedea; Și de judecată, pentru că stăpânitorul acestei lumi a fost judecat. Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti.
Ioan 16, 2-13

cristiboss56 31.05.2017 00:39:52

Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. Puțin și nu Mă veți mai vedea, și iarăși puțin și Mă veți vedea, pentru că Eu Mă duc la Tatăl. Deci unii dintre ucenicii Lui ziceau între ei: Ce este aceasta ce ne spune: Puțin și nu Mă veți mai vedea, și iarăși puțin și Mă veți vedea, și că Mă duc la Tatăl? Deci ziceau: Ce este aceasta ce zice: Puțin? Nu știm ce zice. Și a cunoscut Iisus că voiau să-L întrebe și le-a zis: Despre aceasta vă întrebați între voi, că am zis: Puțin și nu Mă veți mai vedea și iarăși puțin și Mă veți vedea? Adevărat, adevărat zic vouă că voi veți plânge și vă veți tângui, iar lumea se va bucura. Voi vă veți întrista, dar întristarea voastră se va preface în bucurie. Femeia, când e să nască, se întristează, fiindcă a sosit ceasul ei; dar după ce a născut copilul, nu-și mai aduce aminte de durere, pentru bucuria că s-a născut om în lume. Deci și voi acum sunteți triști, dar iarăși vă voi vedea și se va bucura inima voastră și bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi. Și în ziua aceea nu Mă veți întreba nimic. Adevărat, adevărat zic vouă: Orice veți cere de la Tatăl în numele Meu El vă va da. Ioan 16, 15-23

cristiboss56 02.06.2017 02:50:25

Ioan 17 , 18-26

În vremea aceea, ridicând ochii la cer, Iisus a zis: Părinte, precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. Și pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine însumi, ca și ei să fie sfințiți în adevăr. Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede prin cuvântul lor în Mine. Ca toți să fie una, precum Tu, Părinte, ești în Mine și Eu în Tine, așa și ei să fie în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Și slava pe care Mi-ai dat-o Mie, Eu am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu în ei și Tu în Mine, pentru ca să fie în chip desăvârșit una, și ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și i-ai iubit pe ei, cum M-ai iubit pe Mine. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat Mie, ca să vadă slava Mea pe care Tu Mi-ai dat-o Mie, pentru că Tu M-ai iubit mai înainte de întemeierea lumii. Dar, Părinte drepte, lumea nu te-a cunoscut pe Tine, dar Eu Te-am cunoscut, și aceștia au cunoscut că Tu M-ai trimis. Eu le-am arătat lor numele Tău și-L voi arăta, pentru ca dragostea, cu care M-ai iubit Tu, să fie în ei și Eu să fiu în ei.

cristiboss56 06.06.2017 00:51:45

Și mulțimi multe mergeau după El, din Galileea, din Decapole, din Ierusalim, din Iudeea și de dincolo de Iordan. Văzând mulțimile, Iisus S-a suit în munte, și așezându-se, ucenicii Lui au venit la El. Și deschizându-și gura, îi învăța zicând: Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia. Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul. Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura. Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui. Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu. Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți veți fi voi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea. Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri, că așa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi. Voi sunteți sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară și călcată în picioare de oameni. Matei 4, 25 și 5, 1-13

cristiboss56 07.06.2017 00:22:36

Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor. Ați auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu ucizi”; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. Deci, dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, adu darul tău. Împacă-te cu pârâșul tău degrabă, până ești cu el pe cale, ca nu cumva pârâșul să te dea judecătorului, și judecătorul slujitorului și să fii aruncat în temniță. Adevărat grăiesc ție: Nu vei ieși de acolo, până ce nu vei fi dat cel de pe urmă ban. Matei 5, 20-26

cristiboss56 08.06.2017 00:49:29

Ați auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu săvârșești adulter”. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui. Iar dacă ochiul tău cel drept te smintește pe tine, scoate-l și aruncă-l de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă. Și dacă mâna ta cea dreaptă te smintește pe tine, taie-o și o aruncă de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă. S-a zis iarăși: „Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărțire”. Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe

cristiboss56 09.06.2017 00:33:22

Ați auzit ce s-a zis celor de demult: „Să nu juri strâmb, ci să ții înaintea Domnului jurămintele tale” . Eu însă vă spun vouă: Să nu vă jurați nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu, Nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat, Nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poți să faci un fir de păr alb sau negru. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este. Ați auzit că s-a zis: „Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” . Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. Matei 5, 33-41

cristiboss56 10.06.2017 01:22:50

Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta. Ați auzit că s-a zis: „Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău ” . Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc, Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți. Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru? Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru? Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este. Matei 5, 42-48

Mihnea Dragomir 10.06.2017 04:31:43

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 649060)
El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.

Sf Ioan Chrysostom: Nu din cauza oamenilor [rai], ci din cauza sfintilor Dumnezeu distribuie toate cele bune, tot asa cum din cauza pacatosilor trimite urgia pe pamant. Dar, in distributia celor bune, El nu face distinctie intre pacatosi si drepti pentru a nu-i trimite in deznadejde. Tot asa, in urgia pe care o trimite nu-i separa pe cei drepti de cei pacatosi. Aceasta conduita este cu atat mai echitabila cu cat lucrurile bune trimise nu sunt de mare utilitate celor rai, care, prin viata lor rea, le intorc impotriva lor, spre pierzarea lor; iar urgia Lui, departe de a cauza vreun prejudiciu celor buni, serveste mai degraba progresului lor in virtute.

cristiboss56 11.06.2017 00:00:44

Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților)
Evanghelia Duminicii Tuturor Sfintilor Matei 10, 32-33 și 37-38; 19, 27-30
"Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, și Eu mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; și cel ce nu-și ia crucea și nu-mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine. Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: Iată, noi am lăsat toate și Ți-am urmat Ție. Cu noi, oare, ce va fi? Iar Iisus le-a zis: Adevărat zic vouă că voi, cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Și oricine a lăsat case, sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarini, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și viață veșnică va moșteni. Și mulți dintâi vor fi pe urmă și din cei de pe urmă vor fi întâi."
Biserica Ortodoxă prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților în prima Duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Prin aceasta se arată că rostul venirii Sfântului Duh în lume este sfințirea oamenilor. Dacă nu serbăm Duminica Tuturor Sfinților imediat după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, nu înțelegem deplin nici lucrarea Duhului Sfânt în lume și nici rostul Bisericii lui Hristos, și anume sfințirea oamenilor.
În această duminică, a pomenirii tuturor sfinților, cunoscuți și necunoscuți de oameni în timpul istoriei sau încă nerecunoscuți oficial de către Biserică, dar cunoscuți de Dumnezeu, trebuie să medităm asupra învățăturii Bisericii referitoare la sfințenie: Ce este sfințenia? Cine este izvorul sfințeniei? Care este scopul dobândirii sfințeniei în viața oamenilor? Înțelegerea ortodoxă asupra acestei teme se bazează pe Sfânta Scriptură interpretată de Sfinții Părinți și pe experiența mistică (liturgică și filocalică) a Bisericii Ortodoxe.
Iisus Hristos - Unul Sfânt (Unus Sanctus) este legătura dintre Preasfânta Treime și Biserica – Una Sfântă (Una Sancta)
Cuvântul sfințenie și adjectivul sfânt, precum și verbul a sfinți sunt limbajul cel mai specific și mai popular al Bisericii creștine, în general, și al Bisericii Ortodoxe, în special. Într-un sens general, totul este sfânt în Sfânta Biserică, în Una Sancta, sau totul trebuie sfințit: spirit și materie, oameni și activități, timp și veșnicie, casă și cosmos.
Cu toate acestea, când întrebăm ce este sfințenia în sine, este greu de găsit o definiție simplă. Sfințenia este lăudată, cântată, dorită, uneori percepută existențial, prin trăire, dar definirea ei conceptuală rămâne totuși o dificultate, pentru că ea poate fi descrisă în manifestările ei, în rodirile ei, dar nu poate fi definită în esența ei. Sfințenia se manifestă în lumea aceasta, în creația lui Dumnezeu, dar nu este din lumea aceasta; sfințenia este însuși Dumnezeu prezent în lume, dar nu din lume. De aceea tot ce apare sfânt sau sfințenie în lumea aceasta își are izvorul unic în Dumnezeu, singur sfânt în Sine și prin Sine.
Acest adevăr îl exprimă Liturghia euharistică ortodoxă în momentul pregătirii pentru a primi Sfânta Împărtășanie, prin dialogul dintre preot și credincioși:
– "Sfintele Sfinților" (adică Darurile sfinte se dau sfinților)!
– "Unul Sfânt, Unul Domn Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl ."
Cu alte cuvinte, numai în Hristos s-a arătat plinătatea sfințeniei absolute a lui Dumnezeu comunicată oamenilor: "deoarece în El locuiește trupește toată plinătatea dumnezeirii " (Coloseni 2, 9).
Dar trebuie precizat că prin Hristos se comunică naturii sau firii umane nu numai sfințenia Fiului, ci sfințenia Preasfintei Treimi Celei nedespărțite.
Îngerul Gavriil descoperă acest adevăr Fecioarei Maria când îi spune că Fiul pe Care ea Îl va naște ca om, prin prezența și lucrarea Preasfintei Treimi asupra ei, este într-un mod unic Sfântul, El fiind Fiul unic și veșnic al lui Dumnezeu: "Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul Care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu Se va chema" (Luca 1, 35).
Iar când Hristos Se botează în Iordan, umanitatea Lui este centrul iubirii și atenției Preasfintei Treimi (Matei 3, 16-17).
Întrucât Preasfânta Treime (Panaghia Trias, Sancta Trinitas) a inițiat și săvârșit taina înomenirii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria, aceasta este numită de Biserică Preasfânta Născătoare de Dumnezeu (Panaghia Theotokos).
Sfințenia ei vine din faptul că a purtat în ea și a arătat lumii pe Sfântul, pe Iisus Hristos, prin Care se descoperă lumii viața, iubirea și harul Preasfintei Treimi.
Dumnezeu Cel Sfânt este Preasfânta Treime. Sfințenia Preasfintei Treimi este sfințenie absolută în sine ca plinătate și perfecțiune de viață în iubire, în comuniunea Persoanelor distincte, eterne, infinite și interioare una alteia. Iubirea ca viață pentru altul, ca dăruire de Sine totală a Persoanelor divine se comunică, dincolo de ființa Lor inaccesibilă, ca energii necreate sau har.
Sfințenia Preasfintei Treimi este comunicată Maicii Domnului sub formă de plinătate a harului. Astfel, Maica Domnului devine Preasfântă (Panaghia) întrucât devine cea plină de har (Luca 1, 28). Sfințenia ei este comunicată, împărtășită. Ea nu are sfințenia în sine, ci participă la sfințenia lui Dumnezeu, sau primește sfințenia de la Dumnezeu.
Sfințenia Maicii Domnului vine în mod deosebit de la Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul Sfânt, pe Care ea Îl poartă în sine de la zămislirea Lui ca Om în pântecele ei și Îl arată lumii de la nașterea Lui în lume.
În Maica Domnului este deja anticipată vocația Bisericii de a purta în ea pe Hristos Cel Unul Sfânt, Unul din Sfânta Treime, și de a-L binevesti lumii. De aceea, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este Icoana Bisericii (Figura Ecclesiae), iar Biserica lui Hristos - Unul Sfânt e una, sfântă, sobornicească și apostolească. Hristos, Unul Sfânt (Unus Sanctus), este Capul Bisericii Una Sancta. Sfințenia Lui se comunică permanent Bisericii, pentru ca ea să fie permanent Trupul tainic și sfânt al lui Hristos. Așadar, sfințenia Bisericii este sfințenie primită de la Hristos Unul din Preasfânta Treime prin harul dăruit ei de Hristos. Dar, după cum Unus Sanctus – Iisus Hristos a luat trup omenesc din Fecioara Maria prin pogorârea Sfântului Duh asupra ei, a unei persoane umane, în prezența Tatălui, tot așa Biserica lui Hristos – Una Sancta se constituie la Cincizecime (Rusalii) prin pogorârea Sfântului Duh trimis de Tatăl și de Fiul asupra mai multor persoane umane - Apostolii, în formă de limbi de foc (cf. Fapte 2), iar ei, Apostolii, botează pe cei ce cred în Iisus Hristos în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh (Matei 28, 19). Prin urmare, harul sfințeniei lui Hristos, Dumnezeu-Omul, este dăruit Bisericii, pentru ca oamenii să poată realiza comuniunea sfântă de iubire cu Preasfânta Treime.
De aceea s-a spus că "Biserica este plină de Sfânta Treime" (Origen), iar participarea la viața Bisericii este comuniune harică de iubire și viață cu Sfânta Treime. Așa se explică de ce în Crez, îndată după ce am mărturisit credința în Preasfânta Treime: în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, mărturisim și credința în una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.
Iar sfințenia Preasfintei Treimi se comunică Bisericii ca fiind: "Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea (comuniunea) Sfântului Duh" (II Corinteni 13, 13).
Legătura dintre Preasfânta Treime și Biserică - Una Sancta se face prin Unul Sfânt – Unul Domn Iisus Hristos, prin umanitatea Sa sfântă și îndumnezeită, în care omul creat după chipul lui Dumnezeu a ajuns la asemănarea deplină cu Dumnezeu, la transparența totală pentru a manifesta prin el în lumea creată slava eternă a lui Dumnezeu - Creatorul. Această manifestare deplină a sfințeniei divine prin natura umană se vede mai ales în Hristos Cel transfigurat, înviat din morți și înălțat cu umanitatea Sa la ceruri, întru slava și viața eternă a Preasfintei Treimi.
Sfințirea oamenilor în Biserica lui Hristos înseamnă participarea lor la iubirea și viața eternă a Preasfintei Treimi
În acest sens, Sfântul Apostol Pavel descrie în epistolele sale vocația creștinilor la sfințenie. Efesenilor le arată că orice creștin este chemat să trăiască în comuniune cu Sfânta Treime pentru a deveni locaș al lui Dumnezeu: "Prin El (Hristos) avem apropierea către Tatăl, într-un Duh. Deci (...) sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu, zidiți fiind pe temelia apostolilor și proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuși Hristos. Întru El, orice zidire bine alcătuită crește ca să ajungă un locaș sfânt în Domnul, în Care voi împreună sunteți zidiți, spre a fi locaș al lui Dumnezeu în Duh" (Efeseni 2, 18-22; vezi și 4, 1-7).
Sfințenia creștinilor vine din "locuirea lui Hristos, prin credință, în inimile lor, întemeiați fiind în iubire" (cf. Efeseni 3, 17).

. . . . . . ( FRAGMENT)
《 Din predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel 》

cristiboss56 12.06.2017 00:53:12

Deci, nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele. Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei. Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Sau de-i va cere pește, oare el îi va da șarpe? Deci, dacă voi, răi fiind, știți să dați daruri bune fiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El?
Matei 6, 31-34 și 7, 9-11

cristiboss56 13.06.2017 00:49:07

Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori. După roadele lor îi veți cunoaște. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Așa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc. De aceea, după roadele lor îi veți cunoaște. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
Matei 7, 15-21

cristiboss56 14.06.2017 00:37:52

Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut? Și atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea. Matei 7, 21-23

cristiboss56 15.06.2017 00:58:16

Intrând El în corabie, ucenicii Lui L-au urmat. Și, iată, furtună mare s-a ridicat pe mare, încât corabia se acoperea de valuri; iar El dormea. Și venind ucenicii la El, L-au deșteptat zicând: Doamne, mântuiește-ne, că pierim. Iisus le-a zis: De ce vă este frică, puțin credincioșilor? S-a sculat atunci, a certat vânturile și marea și s-a făcut liniște deplină. Iar oamenii s-au mirat, zicând: Cine este Acesta că și vânturile și marea ascultă de El? Matei 8, 23-27

cristiboss56 16.06.2017 00:42:17

Atunci au venit la El ucenicii lui Ioan, zicând: Pentru ce noi și fariseii postim mult, iar ucenicii Tăi nu postesc? Și Iisus le-a zis: Pot oare, fiii nunții să fie triști câtă vreme mirele este cu ei? Dar vor veni zile când mirele va fi luat de la ei și atunci vor posti. Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină și se face o ruptură și mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; alminterea burdufurile crapă: vinul se varsă și burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi și amândouă se păstrează împreună. Matei 9, 14-17

cristiboss56 17.06.2017 00:25:27

Nu judecați, ca să nu fiți judecați. Căci cu judecata cu care judecați, veți fi judecați, și cu măsura cu care măsurați, vi se va măsura. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, și bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău și iată bârna este în ochiul tău? Fățarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea să scoți paiul din ochiul fratelui tău. Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi. Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide. Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Matei 7, 1-9

cristiboss56 18.06.2017 00:04:21

Duminica Sfinților români

Ev. Matei 5,14-16; 10,32-33, 17-18,22

Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Voi sunteți lumina lumii. Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă, nici nu aprind făclie și o pun sub obroc, ci o pun în sfeșnic și luminează tuturor celor din casă. Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, pentru ca ei să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tătăl vostru Cel din ceruri. Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, voi mărturisi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Feriți-vă de oameni, că vă vor da pe mâna soboarelor de judecată și în sinagogile lor vă vor bate cu biciul; la dregători și la împărați veți fi duși pentru Mine, spre mărturie lor și păgânilor; și veți fi urâți de toți pentru numele Meu, dar cel care va răbda până la sfârșit acela se va mântui.

cristiboss56 19.06.2017 01:10:13

Și văzând mulțimile, I s-a făcut milă de ele că erau necăjite și rătăcite ca niște oi care n-au păstor. Atunci a zis ucenicilor Lui: Secerișul e mult, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați, deci, pe Domnul secerișului, ca să scoată lurcători la secerișul Său. Chemând la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca să le scoată și să tămăduiască orice boală și orice neputință. Numele celor doisprezece apostoli sunt acestea: Întâi Simon, cel numit Petru, și Andrei, fratele lui; Iacov al lui Zevedeu și Ioan fratele lui; Filip și Vartolomeu, Toma și Matei vameșul, Iacov al lui Alfeu și Levi ce se zice Tadeu; Simon Cananeul și Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vândut. Pe acești doisprezece i-a trimis Iisus, poruncindu-le lor și zicând: În calea păgânilor să nu mergeți, și în vreo cetate de samarineni să nu intrați; Ci mai degrabă mergeți către oile cele pierdute ale casei lui Israel. Și mergând, propovăduiți, zicând: S-a apropiat împărăția cerurilor. Tămăduiți pe cei neputincioși, înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși, pe demoni scoateți-i; în dar ați luat, în dar să dați. Matei 9, 36-38 și 10, 1-8

cristiboss56 20.06.2017 01:10:42

Să nu aveți nici aur, nici arginți, nici bani în cingătorile voastre; Nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălțăminte, nici toiag; că vrednic este lucrătorul de hrana sa. În orice cetate sau sat veți intra, cercetați cine este în el vrednic și acolo rămâneți până ce veți ieși. Și intrând în casă, urați-i, zicând: „Pace casei acesteia”. Și dacă este casa aceea vrednică, vină pacea voastră peste ea. Iar de nu este vrednică, pacea voastră întoarcă-se la voi. Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieșind din casa sau din cetatea aceea, scuturați praful de pe picioarele voastre. Adevărat grăiesc vouă, mai ușor va fi pământului Sodomei și Gomorei, în ziua judecății, decât cetății aceleia.
Matei 10, 9-15

cristiboss56 21.06.2017 04:21:59

Iată Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor; fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii. Feriți-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna sinedriștilor și în sinagogile lor vă vor bate cu biciul. La dregători și la regi veți fi duși pentru Mine, spre mărturie lor și păgânilor. Iar când vă vor da pe voi în mâna lor, nu vă îngrijiți cum sau ce veți vorbi, căci se va da vouă în ceasul acela ce să vorbiți; Fiindcă nu voi sunteți care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este care grăiește întru voi. Va da frate pe frate la moarte și tată pe fiu și se vor scula copiii împotriva părinților și-i vor ucide. Și veți fi urâți de toți pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până în sfârșit, acela se va mântui. Matei 10, 16-22

cristiboss56 22.06.2017 00:56:30

Când vă urmăresc pe voi în cetatea aceasta, fugiți în cealaltă; adevărat grăiesc vouă: nu veți sfârși cetățile lui Israel, până ce va veni Fiul Omului. Nu este ucenic mai presus de învățătorul său, nici slugă mai presus de stăpânul său. Destul este ucenicului să fie ca învățătorul și slugii ca stăpânul. Dacă pe stăpânul casei l-au numit Beelzebul, cu cât mai mult pe casnicii lui? Deci nu vă temeți de ei, căci nimic nu este acoperit care să nu iasă la iveală și nimic ascuns care să nu ajungă cunoscut. Ceea ce vă grăiesc la întuneric, spuneți la lumină și ceea ce auziți la ureche, propovăduiți de pe case. Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena. Au nu se vând două vrăbii pe un ban? Și nici una din ele nu va cădea pe pământ fără știrea Tatălui vostru. La voi însă și perii capului, toți sunt numărați. Așadar nu vă temeți; voi sunteți cu mult mai de preț decât păsările. Matei 10, 23-31

Mihnea Dragomir 22.06.2017 07:48:31

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 649313)
Când vă urmăresc pe voi în cetatea aceasta, fugiți în cealaltă; adevărat grăiesc vouă: nu veți sfârși cetățile lui Israel, până ce va veni Fiul Omului.

Sf Ioan Chrysostom: Dupa ce a profetit Apostolilor asupra incercarilor teribile care vor veni asupra lor dupa rastignirea si inaltarea Sa, El indreapta gandurile lor spre consideratii mai putin severe: nu le face o obligatie din a infrunta cu indrazneala persecutia, ci, dimpotriva, le porunceste sa fuga din calea ei.

Sf Ieronim: Nu trebuie sa infrunte persecutia, ci sa o evite: este ceea ce vedem ca au facut crestinii Bisericii primitive: persecutia a inceput la Ierusalim, iar ei s-au dispersat in toata Iudeea (Fapte, 8), astfel incat persecutia a devenit ea insasi principiul propagarii Evangheliei.

Citat:

Nu este ucenic mai presus de învățătorul său, nici slugă mai presus de stăpânul său. Destul este ucenicului să fie ca învățătorul și slugii ca stăpânul. Dacă pe stăpânul casei l-au numit Beelzebul, cu cât mai mult pe casnicii lui?
Sf Ioan Chrysostom: Persecutiilor despre care vorbise vor veni sa li se adauge defaimarea si calomnia, care vor fi pentru Apostoli supliciul cel mai penibil, atingandu-i in reputatia lor. Le aduce, deci, spre mangaiere propriul exemplu, amintindu-le tot ce au indraznit sa spuna despre El, mangaiere care era fara egal pentru ei.

Sf Hilarie: Domnul, lumina eterna, seful credinciosilor, parintele nemuririi, reveleaza inainte de a se fi implinit mangaierea care va indulci, intr-o zi, incercarile lor, ca sa ne faca sa imbratisam cu ardoare ca pe un titlu de glorie acest fel de sfarsit care ne face egali ai Domnului prin suferintele Lui.

Sf Ioan Chrysostom: (La sfarsit) nu ii mai numeste "servitori", ci "casnici" (cei ai casei), ca sa le arate in ce fel de intimitate este cu ei. Altadata le spusese "Nu va voi mai numi servitori, ci prieteni".

Sf Ieronim: Beelzebub era idolul lui Accaron, care e numit in Cartea Regilor idolul mustei. Beel este acelasi lucru cu Baal, iar Ze Bub inseamna musca. Evreii dadeau printului demonilor numele idolului cel mai impur, care era numit musca, din cauza a ceea ce are mai imund, fiindca musca, cazand intr-un parfum, distruge mirosul cel placut.

Citat:

Deci nu vă temeți de ei, căci nimic nu este acoperit care să nu iasă la iveală și nimic ascuns care să nu ajungă cunoscut.
Sf Remi: Acestei prime consolari, Mantuitorul ii adauga o a doua care nu e mai mica: "Nu va temeti de ei", adica de persecutori. Si de ce ar trebui sa nu se teama ? "Fiindca nu este nimic ascuns care sa nu iasa la iveala".

Sf Ieronim: Cum, atunci, viciile unui atat de mare numar vor ramanea ascunse ? Domnul nostru vorbeste aici despre timpurile care vor veni, cand Domnul va judeca ceea ce este ascuns in inimile oamenilor (1 Cor 4:5), va aduce lumina in locurile cele mai tenebroase si va descoperi cele mai secrete ganduri ale inimilor. Deci, sensul acestor cuvinte este: sa nu va temeti nici de cruzimea persecutorilor, nici de turbarea blasfemiatorilor, fiindca va veni ziua judecatii care va pune in evidenta virtutea voastra si malitia lor.

Sf Hilarie: El le recomanda sa nu se teama nici de amenintari, nici de ultragii, nici de puterea persecutorilor, fiindca Ziua Judecatii va dezvalui goliciunea si slabiciunea actelor lor.

Citat:

Ceea ce vă grăiesc la întuneric, spuneți la lumină și ceea ce auziți la ureche, propovăduiți de pe case
Sf Ioan Chrysostom: Dupa ce i-a eliberat de teama si de oprobriu, momentul a venit ca sa le vorbeasca despre libertatea predicarii. Este ceea ce face acum, zicandu-le "Ceea ce va spun in intuneric".

Sf Hilarie: Dar noi nu citim nicaieri ca Domnul ar fi avut obiceiul sa tina discursuri noaptea si de a invata doctrina Sa in intuneric. Daca se exprima astfel, este fiindca toate discursurile Sale sunt tenebroase pentru oamenii carnali si cuvintele sale sunt precum noaptea pentru infideli.

Sf Remi: Iata, deci, sensul acestor cuvinte: "Ceea ce va spun in intuneric", adica in mijlocul evreilor necredinciosi, "spuneti-le la lumina" adica inaintea credinciosilor si "ceea ce auziti la ureche", adica ceea ce va transmit in secret "predicati de pe acoperisuri", adica in public si in fata intregii lumi. Expresia a vorbi la ureche, in limbajul obinuit, vrea sa spuna a vorbi in secret.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:13:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.