Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Cele OPT EREZII ale "FERICITULUI" AUGUSTIN, ERETICUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17756)

GMihai 28.03.2015 13:13:58

Imi pare rau, dar tot nu inteleg ce-mi reprosezi. Fii mai explicit.

Ioan_Cezar 28.03.2015 13:40:43

Nu-ți reproșez nimic.
Am comentat deja "principiul" tău și am pomenit Sfânta Tradiție.
Altceva nu mai știu ce să-ți spun, iartă-mă. Nu intenționez să avansez în filosofeală atee, agnostică etc.
Toate cele bune,
Doamne ajută!

GMihai 28.03.2015 14:23:18

Am citit ce i-ai replicat lui Mihnea Dragomir și cred că știu încotro bați.

Dar, vezi tu, eu n-am fost "înrădăcinat" în tradiția ortodoxă. Ca fiu al unui greco-catolic, am fost botezat la ortodocși pentru simplul motiv că din "bunăvoința" clasei conducătoare, preoții greco-catolici au devenit cam greu de găsit.

În ce privește tradiția religioasă, atâta cât am receptat-o ca și copil (asică cea care rămâne întipărită la cele mai adânci niveluri), aceasta a fost romano-catolică. Primele amintiri din biserică sunt legate de biserica romano-catolică din cartier, de ieslea de Crăciun, de vitraliile cu scene biblice, de confesionalele sculptate și de basoreliefurile cu Calea Crucii.

Iar în ce privește convertirea de la ateism aceasta a fost legată în mod indisolubil de anumite experiențe în cadrul liturgic romano-catolic și punctată de o apreciere personală asupra punctelor esențiale de divergență (așa numitele punte florentine), în urma cărora mi-am format convingerea și am făcut alegerea.

AlinB 28.03.2015 15:00:43

Da, dar poate sti realizezi faptul ca alegerea este una formala.

Romano-catolicismul este cel care a produs acea "experienta" neplacuta si "punctele de divergenta" si sub acelasi duh se inscrie si "biserica" greco-catolica chiar daca formal/ritual anumite lucruri sunt diferite.

Practic, pana la urma tor romano-catolic esti chiar daca straiele si ritualul aduce cat de cat cu al Bisericii spre care poate, mai putin constient, ai o aspiratie.

AlinB 28.03.2015 15:03:47

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 586592)
Alin, se vede de la "3 poște" că ești ecumenist. Vai de tine, și de căpșorul tău... Tu nu știi ce-i ecumenismul și ce poate ajunge.

Hm, la ce sa ma uit oare, la parerea care o ai tu despre mine sau parerea care o au despre tine toti de pe forumul asta?

Dar toti, nu stiu daca realizezi (mai sigur ca nu).
Numai sectarii s-au bucurat pe aici de astfel de "atentie".
Pana si antonia saraca mai avea cate 1-2 sustinatori ametiti.
Dar tu...vai vai..

Sigur, nu am pretentia sa realizezi cum stau lucrurile de fapt, dar daca tot ai vrut sa fie spuse..

GMihai 28.03.2015 15:26:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586627)
Da, dar poate sti realizezi faptul ca alegerea este una formala.

Romano-catolicismul este cel care a produs acea "experienta" neplacuta si "punctele de divergenta" si sub acelasi duh se inscrie si "biserica" greco-catolica chiar daca formal/ritual anumite lucruri sunt diferite.

Practic, pana la urma tor romano-catolic esti chiar daca straiele si ritualul aduce cat de cat cu al Bisericii spre care poate, mai putin constient, ai o aspiratie.

Poate m-am exprimat lacunar, sau neinteligibil.

Aline, eu SUNT romano-catolic. Nu greco-catolic. Experienta despre care vorbeam (experienta Liturgiei romano-catolice) nu a fost neplacuta, asa cum gresit ai inteles, ci dimpotriva, aceea a fost experienta hotaratoare in convertirea la crestinism.

Si tocmai de aceea a trebuit sa cer dispensa de la episcop, ca sa ma pot alatura BRC, in loc de BRU, cum ar fi fost canonic.

AlinB 28.03.2015 15:30:17

........................

AlinB 28.03.2015 15:31:04

Aha, am inteles acuma :)

Eu stiu pe cineva care a facut taman drumul invers, de la romano-catolici la greco-catolici.
Tocmai din cauza Liturghiei si probabil nu doar.

Uit si amicul Mihnea e nitelus pe alturi, desi in fata ortodocsilor face apologia romano-catolicismului si a dreptatatii si infaibilitatii lui, de fapt si de drept e simpatizantul unei grupari romano-catolice dizidente care e numai dinti la adresa romano-catolicismului "mainstream"..

catalin2 28.03.2015 20:17:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586536)
Nu am citit toate cartea deci nu pot sa confirm ca e asa.
Si de ce ar fi nevoie neaparat de o explicatie?

E esentiala acea explicatie. M-am uitat mai atent peste capitolul despre har, cred ca autorul a luat doar dogma, "In afara Bisericii nu exista mantuire" nestiind exact de ce e aceasta invatatura si cautand explicatii. De fapt raspunsul era in catehism, erau doar doua randuri.
De exemplu si catolicii aveau aceasta invatatura, chiar au formulat-o ca dogma (am scris un topic pe tema asta), dar ei o intelegeau in sensul ca trebuie sa fii in comuniune cu Papa, vicarul lui Hristos.
In intelegerea ortodoxa (si a tuturor sfintilor), in afara Bisericii nu exista mantuire pentru ca nu exista har mantuitor. Nu are importanta doar credinta, cum spun protestantii (cum crezi si tu). Hristos a venit sa aduca harul, pentru ca scrie in Sfanta Scriptura ca prin har ne mantuim. Si protestantii spun asta, dar ei inteleg harul ca pe o binecuvantare, nu ca noi.
Harul a fost trimis la Cincizecime si este transmis prin hirotonire. Rolul principal al Bisericii este pastrarea si transmiterea harului. Cum spune si in catehism, harul nu se poate capata datorita firii cazute, oricate fapte buen ar face un om. Din aceatsa cauza nu s-au putut mantui nici dreptii din Vechiul Testament, decat la venirea lui Hristos, care e si Arhiereu. Unii sfinti si autori merg pana la a spune ca Iisus I-a botezat pe drepti in Iad.
Cum spun si sfintii, harul se pierde la ruperea de Biserica, deci si pentru schismatici. Erezia conteaza doar pentru cei ce sunt in Biserica, pentru ca ceilalti oricum nu au har.
Aceasta este intelegerea, doar invatatura "In afara Bisericii nu exista manturie" era interpretabila fara explicatie.

Igor_Paslusnik 28.03.2015 22:43:15

Aline, repet: nu am nevoie de susținători. Nu sunt pe forum ca să adun susținători.

E psihologie inversă, ți-am mai scris despre asta. În fine, nu are rost să te mai bag în seamă, fiindcă refuzi orice vine de la mine.

Te rog nu mă mai băga nici tu în seamă. Spor la mântuire.

Subiectul ortodocși versus romano și greco, nu există. Nu e o luptă, nu a fost și nu va fi. Deși unii s-au luptat, împotriva ortodocșilor.
E bun simț. Și inteligență.
Trebuie să fi lipsit de lucruri elementare de logică, de gândire, de rațiune, de capacități intelectuale, ca să nu îți dai seama care credință este cu adevărat cea creștină. La modul general vorbind, pentru toți care cunosc cât de cât, creștinismul.

Iar când un om afirmă, că a ales o credință, datorită liturghiei... e cel puțin ciudată logica de alegere a lui. Aviz Mihai.
Aversiunile ce există unii față de alții, sunt pentru cei care se raportază la acest aspect, strict politic.

Când citești din Sfinții Părinți de după Marea Schismă, din Răsărit și Apus, poți vedea că Apusul a murit. Patristica Apusului, de după 1054, e ca o oală spartă lovită. Și nu fiindcă ești obișnuit cu limbajul părinților răsăriteni, cum a mai spus, Ioan Cezar, ci fiindcă comparate, efectiv, cele două patristici, sunt... foarte, ilariant de diferite. Iar faptele, când te uiți și vezi faptele apusului de după Marea Schismă, te îngrozești.

Deci e bun simț. Prima oară.

Apoi, pe partea materială, rațională, credința analizată, prin logică și inteligență, în înțelegerea diferențelor dintre apus și răsărit, pe toată părțile abordate, exegetic biblic, dogmatic, istoric, sunt morți cei din apus. Au vrut să iasă protestanții, și să-i învie pe cei din apus, dar s-au drogat prin învățături atât de diverse și diforme, încât creștinismul protestant, e un soi de șamanism, de magie uneori druidă, alteori celtică, sau vikingă (fără aspectul eroic)

Asta ca să nu spun că empiricul, simțirea, trăirea prin experință, ar trebui să fie suficientă, oricărui om, ca să fie aleasă credința creștină ortodoxia... Fără nimic altceva, fără patristică, dogmatică și istorie; asta dacă iubim. Strict cu referire la asta, dacă iubim. Dacă avem cunoștiințe teologice de bază, catehetice, și dacă iubim, devenim ortodocși.
Asta fiindcă tot se vorbește despre convertiri prin prisma amintirilor din copilărie, față de liturghie. Ciudat mod, dar chiar și așa devii ortodox, pentru că nu experiențele din copilărie ar trebui să dicteze mântuirea personală a fiecăruia. Ar însemna că Pavel, nu ar mai fi devenit creștin, și nici un Apostol, nu mai devenea Apostol, cu copilărie în templul iudaic, mereu.

De ce oare e așa de greu câteodată să gândești maturi și limpede, să fim obiectivi, să fim lucizi și transparență.
Hristos nu se ascunde. Nu are de ce. Nu s-a ascuns niciodată.
A fost mereu, și în veac este Același. Dar de ceilalți hristoși, am fost avertizați, arieni, nestorieni, monofiziți, romano-catolici, lutherani, etc., de acești hristoși am fost avertizați.

Și îi deosebim întâi prin bunul simț. Prin nevinvăția aplicată simțirii, trăirii, comuniunii, aspectului creștin din monahism, de exemplu.
Călugării romano-catolici, au voie să-și înființeze formații de muzică, chiar și hard rock. Oare ăsta-i monahismul? Deci, uite, bunul simț...

Sunt multe de spus, în câteva cuvinte, chiar pagini, e greu de exprimat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:59:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.