Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   CAZUL TANACU (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=26)

Mirean 07.05.2007 15:22:55

Citat:

În prealabil postat de Sebastiana
PENTRU CINE BAT CLOPOTELE LA TANACU?
http://tanacu.blog.com/

Asta e raspunsul tau? Te alaturi celor care cu neascultarea lor vor sa produca tulburarea in Biserica, acum, cand e cea mai mare nevoie de unitate?

Sebastiana 07.05.2007 15:56:09

Eu nu sunt asa "invatata,geniu si savanta ca voi"si ma alatur LUI Dumnezeu si poruncilor LUI DUMNEZEIESTI in care mentioneaza ca cele mai nobile(cele mai mari sunt aceste doua porunci)si mari porunci sunt IUBIREA DE DUMNEZEU(prima si cea mai mare porunca)si iubirea de aproapele(semenul nostru)este a2-a porunca citata de INSUSI MANTUITORUL="iubeste-ti approapele ca pe tine insuti!".Ce vrei mai mult de atat?Eu ma supun LUI Dumnezeu si LEGILOR LUI DIVINE,printre care si LEGEA DIVINA A IUBIRII DE DUMNEZEU SI DE APROAPELE.Si mai sunt de acord cu SFINTII PARINTI INDUHOVNICITI VAZATORI CU DUHUL LUI DUMNEZEU.Asa sa ne miluiasca,sa ne ierte si sa na mantuiasca PREA BUNUL DUMNEZEU CARE ESTE DREPT,MULT MILOSTIV!.Vezi pilda fariseului si vamesului,mai vezi pilda cu desfranata si mai vezi toate pildele legate de iubirea de Dumnezeu si de aproapele.Ce nu ti-e clar ca eu am destule pacate si nu vreau sa mai am unul in plus,prin judecarea aproapelui?caci cu ce masura judecati cu acea masura vi se va judeca, dar ati si fost judecati,nu scoate sabia caci de sabie vei pieri,nu arunca tu cel care ai pacate,cu piatra in aproapele tau,nu te uita la paiul fratelui tau ci la barna din ochiul tau,si lasa-L pe Dumnezeu cu ale Sale Judecati DREPTE,DIVINE,NEMITARNICE si Corecte.Cititi din Sfintii Parinti Induhovniciti,caci eu sunt prea mica si pacatoasa,comparativ cu ei.

Mirean 07.05.2007 16:08:03

Citat:

Eu nu sunt asa "invatata,geniu si savanta ca voi"si ma alatur LUI Dumnezeu si poruncilor LUI DUMNEZEIESTI in care mentioneaza ca cele mai nobile(cele mai mari sunt aceste doua porunci)si mari porunci sunt IUBIREA DE DUMNEZEU(prima si cea mai mare porunca)si iubirea de aproapele(semenul nostru)este a2-a porunca citata de INSUSI MANTUITORUL="iubeste-ti approapele ca pe tine insuti!".Ce vrei mai mult de atat?Eu ma supun LUI Dumnezeu si LEGILOR LUI DIVINE,printre care si LEGEA DIVINA A IUBIRII DE DUMNEZEU SI DE APROAPELE.Si mai sunt de acord cu SFINTII PARINTI INDUHOVNICITI VAZATORI CU DUHUL LUI DUMNEZEU.Asa sa ne miluiasca,sa ne ierte si sa na mantuiasca PREA BUNUL DUMNEZEU CARE ESTE DREPT,MULT MILOSTIV!.Vezi pilda fariseului si vamesului,mai vezi pilda cu desfranata si mai vezi toate pildele legate de iubirea de Dumnezeu si de aproapele.Ce nu ti-e clar ca eu am destule pacate si nu vreau sa mai am unul in plus,prin judecarea aproapelui?caci cu ce masura judecati cu acea masura vi se va judeca, dar ati si fost judecati,nu scoate sabia caci de sabie vei pieri,nu arunca tu cel care ai pacate,cu piatra in aproapele tau,nu te uita la paiul fratelui tau ci la barna din ochiul tau,si lasa-L pe Dumnezeu cu ale Sale Judecati DREPTE,DIVINE,NEMITARNICE si Corecte.Cititi din Sfintii Parinti Induhovniciti,caci eu sunt prea mica si pacatoasa,comparativ cu ei.

Din predicile pr. Cleopa

INVATACELUL: Dar de ce arhiereii si preotii nu le dau voie crestinilor - care sunt membri ai Bisericii - sa talmaceasca sau sa predice in public cuvantul lui Dumnezeu din Scripturi ?

PREOTUL: Orice crestin are voie sa citeasca Sfanta Scriptura, dar nu oricine are dreptul de a invata, de a talmaci cuvantul Scripturii. Dreptul acesta il are numai Biserica, prin clerul sau si prin profesorii recunoscuti de ea si care sunt oameni bine pregatiti, cunoscatori ai dreptei credinte. De ce dreptul de a preda invatatura il au numai episcopii, preotii si profesorii teologi ai Bisericii, este usor de inteles, cand ne gandim ca Mantuitorul a dat puterea de a invata sfintilor si pastorilor si apostolilor (Matei, 28, 20), iar nu multimilor. Apostolii erau trimisi de Hristos ca sa invete (si sa savarseasca Tainele. Iar Sfantul apostol spune: "Cum vor propovadui, daca nu vor fi trimisi?" (Rom., 10, 15). Deci, dreptul la propovaduire il are numai cel trimis. Or, episcopii sunt urmasii legitimi ai apostolilor. Sfantul Pavel incredinteaza episcopului Timotei, din Efes, sarcina de a invata in Biserica, si nu tuturor credinciosilor din Efes. Acelasi apostol spune corintenilor: "Oare toti sunteti apostoli, oare toti sunteti invatatori?" (I Cor., 12, 19). Acelasi apostol spune despre episcop, preot si diacon ca trebuie sa fie destoinici a invata pe altii (I Tim., 3, 2; Tit, 1, 9). Nu spune insa acelasi lucru despre toti credinciosii. El face distinctie intre pastor si turma, intre cei care invata si cei care asculta. Episcopul, preotul si diaconul, teologii Bisericii, nu pot invata ce vor ei, ci ceea ce a invatat Biserica intotdeauna. Ei invata in numele Bisericii. Nu oricine are destula pricepere si intelegere sa talcuiasca Scriptura. Acest lucru il arata marele apostol Petru in epistola sa, cand, referindu-se la epistolele marelui apostol Pavel, zice ca in ele sunt unele lucruri "anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare" (II Petru, 3, 16).

INVATACELUL: Nu este drept, zic unii, ca membrii Bisericii sa nu aiba voie sa predice si sa talmaceasca Scripturile. Orice crestin stie sa talcuiasca Sfanta Scriptura, acest lucru putandu-se intelege din cele scrise: "Iar voi, ungere aveti de la Cel Sfant sa stiti toate". "Cat despre voi, ungerea pe care ati luat-o de la El ramane intru voi si nu aveti trebuinta sa va invete cineva..." (I Ioan, 2, 20, 27).

PREOTUL: Sfanta Scriptura este ca o fantana cu adancime fara fund, fiindca in ea este cuprinsa intelepciunea lui Dumnezeu, Care nu are margini. Daca cineva insetat ar veni la o fantana si ar voi sa bea toata apa, s-ar ineca in ea; dar daca va scoate din ea cu ciutura si de acolo cu paharul va bea, se va racori fara de primejdie. Cine este omul acela nebun care ar voi sa se bage intr-o apa adanca, fara sa stie sa inoate? Sfanta Scriptura are "oase" dupa cum spun sfintii parinti ai Bisericii, si nimeni, avand dintai intelegerii sale de lapte, sa nu indrazneasca a sparge cu ei oasele tari ale Scripturilor dumnezeiesti, caci se vatama pe sine si se pierde.

Dumneata nu ai citit in Sfanta Scriptura cele despre famenul etiopian? Acesta citea pe proorocul Isaia si cand l-a intrebat apostolul Filip daca intelege cele ce citeste, el a zis: "Cum voi putea intelege, de nu ma va povatui cineva?" (Fapte, 8, 31). Ia seama, caci si cuvantul "ungere", despre care ai pomenit dumneata, inseamna revarsarea Sfantului Duh in Sfanta Taina a mirungerii, indata dupa primirea botezului (Fapte, 4, 27; II Cor., 1, 21; Ioan, 16, 13; Rom., 8, 9 etc.), iar cuvintele "stiti toate" inseamna tot ceea ce tine de adevarul crestin si de mantuire, precum si tot ceea ce este in legatura cu antihrist si cu raspanditorii lui, despre care este vorba in versetele urmatoare (Ioan, 2, 22; 4, 2, 3). Asadar, nu trebuie a invata fiecare dupa intelegerea sa in talcuirea Scripturilor, caci se rataceste.

INVATACELUL: Se spune, totusi, ca orice crestin are dreptul si chiar datoria de a citi singur Sfanta Scriptura, caci asa ne-a poruncit noua Mantuitorul zicand: "Cercetati Scripturile, caci voi socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc pentru Mine" (Ioan, 5, 39).

PREOTUL: Ia seama, ca multi incepatori de erezii din vechime au indraznit a se afunda in marea Scripturii cea fara de fund si s-au inecat duhovniceste, pierzandu-se pe ei si pe toti cei care i-au urmat. Nu toti au varsta duhovniceasca la fel si, de aceea, nu toti pot intelege Sfanta Scriptura la fel.

calator 07.05.2007 16:12:38

Of of tu chiar crezi ce scrii? Esti singura care in repetate randuri ai avut grija sa faci diferenta Eu spre deosebire de voi ma spun legilor lui Dumnezeu, eu nu judec, eu nu fac, eu nu dreg....oare de aia te repeti ca sa te autoconvingi? Spre ec scrii "eu nu -s geniu , savanta ca voi" - asta ce inseamna decat o jignire de doi lei (si nu e singura) Reciteste ce a scris odin, mirean si chair altii si arata-mi macar un singur cuvant in care sa se scrie ca ei sunt nu ca altii

Ia niste vitamine poate e de la astenie

Sebastiana 07.05.2007 16:15:32

Calator, crestinii ortodocsi autentici nu raspund rautatilor si nu pun pariuri pe nimic.

Mirean 07.05.2007 16:47:16

Citat:

Calator, crestinii ortodocsi autentici nu raspund rautatilor si nu pun pariuri pe nimic.

Oare chiar esti crestin autentic? Vad ca nu poti raspunde unor intrebari simple si ocolesti postarile in care ti se indica sa faci ascultare de ierarhii Bisericii (Sf. Sinod).

Nici postarilor in care ti se aduc argumente ca gresesti (ultima ar fi cea cu pr. Cleopa referitoare la faptul ca viziunea ta asupra Bisericii, axata pe Scritura in interpretare proprie, este gresita) nu le raspunzi....

Mirean 07.05.2007 17:04:40

Sebastiana, antiecumenism, (& Co) - pr. Teofil spune intr-un interviu:

S.V.: Având aceste mãrturii din Sfânta Scripturã si Scriptura fiind alcãtuitã de Bisericã, în Bisericã se continuã aceastã ascultare. Ce însemnã aceastã ascultare în Biserica Ortodoxã?

Pãrintele Teofil: Biserica este mediul e mântuire al credinciosilor. de fapt noi ajungem la Scripturã prin intermediul Bisericii, care a arãtat care anume cãrti sunt inspirate, din câte cãrti erau în vremea primelor secole, ea a alcãtuit canonul Noului Testament, si toate aceste cãrti cuprind voia lui Dumnezeu expres arãtatã omului. deci Scriptura se interpeteazã de cãtre Bisericã. Biserica are învãtãtura ei în legãturã cu Scriptura si prin aceea cã a alcãtuit canonul Noului Testament si prin aceea cã propovãduieste, rãspândeste Evanghelia, învãtãtura crestinã în general si prin aceea cã interpreteazã Scriptura. Noi n u ne tinem mortis de Scripturã, ci Scriptura o primim prin intermediul Bisericii, asa cã norma credintei noastre este învãtãtura Bisericii, ceea ce învatã Biserica despre adevãrurile care sunt cuprinse în Sfânta Scripturã. Altfel ar exista posibilitatea de deviere de la adevãr, de a interpeta adevãrul Scripturii în diferite feluri. Or, Biserca vine si spune punctul de vedere, asa cã ascultarea nu e directã de Scripturã, desi nu exclude Scriptura, ci e ascultare directã de învãtãtura Bisericii, care e neinterpretabilã.

S.V.: Noi în Bisericã avem ierarhie. Putem spune cã existã o ascultare în sensul ierarhiei, plecând de la mirean, preot pânã la ierarhi?

Pãrintele Teofil: Da, existã. Biserica noastrã este o Bisericã cu preotie si preotii sunt pusi de Dumnezeu, care e bine sã fie luati în consideratie, respectati si prin aceea cã li se împlineste cuvântul prin ascultarea datã de credinciosi. Abaterea de la ascultarea datã de ierarhie este abaterea de la ascultarea lui Dumnezeu, fiindcã în general preotii sunt oamenii lui Dumnezeu, pusi de Dumnezeu spre a-i învãta pe credinciosi. De aceea, au autoritate în Bisericã si credinciosii sunt datori cu ascultare fatã de îndrumãrile lor.

Sebastiana 07.05.2007 17:15:54

Nu zice Dumnezeu Fiul,Mantuitorul, si Mantuitorul nostru IISIS HRISTOS sa ne iubim aproapele si pe vrajmasii nostri?Nu vezi ca te lupti cu invatatura de credinta a LUI DUMNEZEU si prin urmare si cu DUMNEZEU?Tot asa au zis fariseii,ipocritii,fatarnicii,saducheii cand L-au judecat,I-au gasit vina inchipuita,vorbe false si inchipuite,martori mincinosi,rastalmaciri si reinterpretari,greseli inchipuite, si L-au batjocorit in fel si chip.Spune-mi mie,unde scrie in Biblie,si in alte scrieri teologice si religioase ale Sfintilor Parinti,in care se spune ca nu trebuie sa iti iubesti aproapele?(semenul tau si cum mai spun eu, in gluma,nu mi-o lua in nume de rau,sau mai stiu eu cum,trebuie sa il iubesti si pe departele tau(adica pe vrajmasul tau).Cea mai nobila calitate si cea de crestin adevarat si autentic este aceea de a-ti iubi pana si pe vrajmasul tau,cu toate ca,mie Parintele nu mi-a facut niciun rau si nu cred ca i-a facut altcuiva,ci a vrut numai binele,asta nu o sa pricepi tu in veci de veci.Dar ai lui s-au lepadat de el ca si de Mantuitorul.Vezi ca se mai repeta si istoria din cand in cand,asta este MAREA TRAGEDIE pe la noi si a tuturor timpurilor:mai sunt si oameni nevinovati la inchisoare.

Mirean 07.05.2007 17:18:59

Sebastiana, poate nu ai inteles. Tu, luand apararea lui Corogeanu, nu asculti ierarhia Bisericii (Sf. Sinod) care a decis ca pr. Daniel a gresit.

Sebastiana, antiecumenism, (& Co) - pr. Teofil spune intr-un interviu:

S.V.: Având aceste mãrturii din Sfânta Scripturã si Scriptura fiind alcãtuitã de Bisericã, în Bisericã se continuã aceastã ascultare. Ce însemnã aceastã ascultare în Biserica Ortodoxã?

Pãrintele Teofil: Biserica este mediul e mântuire al credinciosilor. de fapt noi ajungem la Scripturã prin intermediul Bisericii, care a arãtat care anume cãrti sunt inspirate, din câte cãrti erau în vremea primelor secole, ea a alcãtuit canonul Noului Testament, si toate aceste cãrti cuprind voia lui Dumnezeu expres arãtatã omului. deci Scriptura se interpeteazã de cãtre Bisericã. Biserica are învãtãtura ei în legãturã cu Scriptura si prin aceea cã a alcãtuit canonul Noului Testament si prin aceea cã propovãduieste, rãspândeste Evanghelia, învãtãtura crestinã în general si prin aceea cã interpreteazã Scriptura. Noi n u ne tinem mortis de Scripturã, ci Scriptura o primim prin intermediul Bisericii, asa cã norma credintei noastre este învãtãtura Bisericii, ceea ce învatã Biserica despre adevãrurile care sunt cuprinse în Sfânta Scripturã. Altfel ar exista posibilitatea de deviere de la adevãr, de a interpeta adevãrul Scripturii în diferite feluri. Or, Biserca vine si spune punctul de vedere, asa cã ascultarea nu e directã de Scripturã, desi nu exclude Scriptura, ci e ascultare directã de învãtãtura Bisericii, care e neinterpretabilã.

S.V.: Noi în Bisericã avem ierarhie. Putem spune cã existã o ascultare în sensul ierarhiei, plecând de la mirean, preot pânã la ierarhi?

Pãrintele Teofil: Da, existã. Biserica noastrã este o Bisericã cu preotie si preotii sunt pusi de Dumnezeu, care e bine sã fie luati în consideratie, respectati si prin aceea cã li se împlineste cuvântul prin ascultarea datã de credinciosi. Abaterea de la ascultarea datã de ierarhie este abaterea de la ascultarea lui Dumnezeu, fiindcã în general preotii sunt oamenii lui Dumnezeu, pusi de Dumnezeu spre a-i învãta pe credinciosi. De aceea, au autoritate în Bisericã si credinciosii sunt datori cu ascultare fatã de îndrumãrile lor.

Sebastiana 07.05.2007 20:12:00

Ordinea corecta este"1.Dumnezeu(SFANTA TREIME) 2.Biserica(Clericii) 3.Laicii(Mirenii) iar nu cum zici tu:1.Biserica(Clericii,membrii Bisericii) 2.Dumnezeu 3.Mirenii(Laicii,credinciosii)cu alte cuvinte,Clericii si Laicii trebuie sa se supuna LUI DUMNEZEU,ci nu invers.De cand si pana cand,s-a auzit de rasturnare de situatie si a VALORILOR DIVINE?

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:21:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.