Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papalitatea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8723)

Mihnea Dragomir 22.09.2011 04:41:39

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 402221)
Si oricum, din Constitutiile apostolice reiese ca primul episcop al Romei, Linus, a fost hirotonisit de Pavel, nu de Petru.
Probabil ca rolul principal l-a avut Sf. Pavel.

În aceeași "logică", nici Benedict al XVI-lea nu este papă, din moment ce a fost hirotonisit de un anume episcop Josef Stangl și nu de Ioan Paul al II-lea.

Papii nu se hirotonisesc unii pe alții, ci episcopul Romei este Papă.
Ce, pe Daniel l-a hirotonit Teoctist Arăpașu, sau cum ?

Savonarola 22.09.2011 09:47:51

Acela dintre succesorii apostolilor care are credință asemănătoare cu a sfântului Petru în putere, și identică în conținut, acela este cel care ocupă scaunul lui Petru. Asta implică faptul că acest scaun nu este în mod necesar cu rezidență la Roma. Scaunul depinde de persoană. Succesorul lui Petru poate fi deci din altă parte și poate ocupa și alt scaun decât cel de la Roma. Restul este pură mitologie "catolică".

catalin2 22.09.2011 11:21:10

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 402232)
O scurta lista cu cativa papi eretici:
Papa Zefirin, pe la 202, a cazut in erezia lui Noetiu Smirneul.
Papa Calist a cazut in erezia lui Cleomen, ucenicul lui Noetiu.
Papa Marcelin a jertfit idolilor pagani, dupa cum spune insusi papa Damasus.
Papa Liberiu a semnat in anul 357 un crez arian, la Sirmium, a semnat condamnarea Sf. Atanasie cel Mare si a refuzat comuniunea cu el, dupa cum marturiseste el insusi in epistola adresata de el imparatului Constantiu si episcopilor rasariteni.
Papa Felix a facut compromisuri cu arianismul, dupa cum marturiseste Socrate.
Papa Anastasie 2, pe la 496, a fost adeptul ereziei nestoriene, dupa cum spune Anastasie Bibliotecarul, Platin si altii.
Papa Honoriu a fost monotelit si condamnat la sinodul 6 ecumenic.
Papa Vitalian a cazut de asemenea in monotelism, refuzand sa condamne Typos-ul, document monotelit promulgat de imparat, si intrand in comuniune cu episcopul eretic monotelit de Constantinopol.
Papa Ioan 22 a fost eretic milenarist.
Papa Ioan 23 este condamnat de sinodul de la Constantia, pentru ca nega invierea mortilor, sustinea moartea sufletului si alte erezii.
Papa Eugen 4 a fost condamnat ca eretic de sinodul de la Basel si dezbracat de vrednicia arhiereasca.

Acestea sunt doar cateva exemple.
Mai sunt multe.

Stiam si eu de o lista, dar mult mai mica. Unde ai gasit informatiile?

AndruscaCIM 23.09.2011 12:56:54

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 402232)
O scurta lista cu cativa papi eretici:
Papa Zefirin, pe la 202, a cazut in erezia lui Noetiu Smirneul.
Papa Calist a cazut in erezia lui Cleomen, ucenicul lui Noetiu.
Papa Marcelin a jertfit idolilor pagani, dupa cum spune insusi papa Damasus.
Papa Liberiu a semnat in anul 357 un crez arian, la Sirmium, a semnat condamnarea Sf. Atanasie cel Mare si a refuzat comuniunea cu el, dupa cum marturiseste el insusi in epistola adresata de el imparatului Constantiu si episcopilor rasariteni.
Papa Felix a facut compromisuri cu arianismul, dupa cum marturiseste Socrate.
Papa Anastasie 2, pe la 496, a fost adeptul ereziei nestoriene, dupa cum spune Anastasie Bibliotecarul, Platin si altii.
Papa Honoriu a fost monotelit si condamnat la sinodul 6 ecumenic.
Papa Vitalian a cazut de asemenea in monotelism, refuzand sa condamne Typos-ul, document monotelit promulgat de imparat, si intrand in comuniune cu episcopul eretic monotelit de Constantinopol.
Papa Ioan 22 a fost eretic milenarist.
Papa Ioan 23 este condamnat de sinodul de la Constantia, pentru ca nega invierea mortilor, sustinea moartea sufletului si alte erezii.
Papa Eugen 4 a fost condamnat ca eretic de sinodul de la Basel si dezbracat de vrednicia arhiereasca.

Acestea sunt doar cateva exemple.
Mai sunt multe.

Si cat de ciudat poate fi faptul ca acesti catolici refuza sa accepte statutul de aberatie(bula) papala a infailibilitatii papale, ba inca au pretentia ca au inteles-o si ne-o explica si noua...zburlindu-se ca nu putem crede ce au ajuns ei sa creada!!!

AndruscaCIM 23.09.2011 13:07:03

De ce poarta papa numai pantofi rosii ( si chiar palarii de genul acesteia)???

AndruscaCIM 23.09.2011 13:08:30

1 atașament(e)
.........................................

Noesisaa 23.09.2011 13:53:15

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 402663)
De ce poarta papa numai pantofi rosii ( si chiar palarii de genul acesteia)???

Din acelasi motiv pentru care Maica Domnului este pictata in icoane cu pantofi rosii, intotdeauna. Rosu era pe vremuri o culoare rezervata regilor/imparatilor/etc.

AndruscaCIM 23.09.2011 15:57:45

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 402678)
Din acelasi motiv pentru care Maica Domnului este pictata in icoane cu pantofi rosii, intotdeauna. Rosu era pe vremuri o culoare rezervata regilor/imparatilor/etc.

Pai Maica Domnului e....femeie!!

Poate ca pe vremuri s-or fi purtat, dar in aceste vremuri ce gen de barbati ar purta o asemenea culoare la pantof????:4:

Noesisaa 23.09.2011 21:48:35

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 402705)
Pai Maica Domnului e....femeie!!

Poate ca pe vremuri s-or fi purtat, dar in aceste vremuri ce gen de barbati ar purta o asemenea culoare la pantof????:4:

Purtau si imparatii barbati

Daca o iei asaa, in timpul de azi ce barbati mai poarta rochii?? Si iata ca preotii poarta roochii. Asa si cu pantofii rosii...pana la urma nu-s pantofi cu toc sau ceva de genul...

antoniap 24.09.2011 12:32:32

Sfantul Nectarie de Eghina: Marturii istorice despre nedeplasarea lui Sf. Apostol Petru la Roma, de la anul 41 pana la anul 66

Consider ca si aceste informatii sunt utile pentru aceasta tema.

bogdan81 24.09.2011 13:27:41

Dar eu cred ca totusi Sf. Petru a fost la Roma, pentru ca exista marturii inclusiv de la unii din parintii apostolici, de exemplu Irineu de Lyon.
Si pe temeiul asta, ca nu exista date istorice clare, putem nega si faptul ca Sf. Andrei ar fi fost in Dobrogea. Ca nu exista marturii istorice.
Si totusi traditia spune ca Sf. Andrei a fost si pe la noi.
Nu e bine sa negam traditia ca atunci unde ajungem?

catalin2 24.09.2011 19:07:04

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 402894)
Dar eu cred ca totusi Sf. Petru a fost la Roma, pentru ca exista marturii inclusiv de la unii din parintii apostolici, de exemplu Irineu de Lyon.
Si pe temeiul asta, ca nu exista date istorice clare, putem nega si faptul ca Sf. Andrei ar fi fost in Dobrogea. Ca nu exista marturii istorice.
Si totusi traditia spune ca Sf. Andrei a fost si pe la noi.
Nu e bine sa negam traditia ca atunci unde ajungem?

Ti-am scris in alt mesaj: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1876
Sfantul Nectarie nu neaga ca a fost la Roma.

ALEXANDRU ANASTASIU 10.10.2011 03:19:15

Adevărata față a papalității după Sfânta Biserică Ortodoxă 13

Se făcu, chiar în plin ev mediu, protest contra operei papale, în
Occident, fără a socoti marele și constantul protest al Orientului creștin; dar
protestările occidentale au fost absorbite în opinia admisă aproape universal; și
când, la aurora renașterii, câțiva bărbați instruiți se aflară în fața marii erori
papale, ei nu îndrăzniră să o atace de-a dreptul; ei se alipiră pe lângă un sistem
intermediar pe care îl considerau că va putea da satisfacție științei fără a lovi
prea mult prejudiciul în genere primit.
Cel dintâi care formulă acest sistem într-un mod explicit a fost
cardinalul de Cusa, în cartea sa Despre Concordanța catolică. Este de observat
că acest cardinal învăță la Roma sistemul său, în secolul al cincisprezecelea, și
se bucură de cea mai înaltă reputație de sfințenie. Mărturia sa posedă deci cea
mai mare valoare. Dar, el învăța întâi că întâietatea unui episcop în Biserică era
de drept divin; al doilea că ea fusese dată Sfântului Petru.
Printre aceste două afirmații el făcea concesiuni erorii admise pe care nar
fi putut îndrăzni să o atace de-a dreptul. El primea sau părea că afectează de a
interpreta Sfânta Scriptură după cum era obiceiul de a o interpreta la Roma; dar,
în același timp nu voia să conteste documentele istorice care probează că
întâietatea episcopului Romei nu are decât o origine ecleziastică.
El adăuga dar: întâi că întâietatea, la moartea sfântului Petru, a trecut la
Biserică care avea dreptul de a o conferi cui ar vrea și în condițiile ce ar decide;
al doilea că ea a acordat-o episcopului Romei; al treilea că dacă acest episcop sar
face nedemn de dânsa, ea ar putea-o conferi oricărui alt episcop pe care și l-ar
alege.
După acest sistem, este evident că episcopul Romei n-ar poseda
întâietatea decât din dreptul ecleziastic, și că el nu s-ar bucura decât de
prerogative acordate întâietății de Biserică.
Cardinalul de Cusa a avut discipoli. În Franța, în secolul al
șaisprezecelea, doctrina sa era în general admisă; Dominic de Soto o învăța în
Spania; și cardinalul d’Ailly este de acord asupra acestui punct cu doctul
Fauchet41.
Roma era foarte departe de a condamna acest bătrân galicanism care, ca
să zicem așa, luase naștere în sânul său. Dar numaidecât apărură iezuiții care-și
făcură o datorie din a sistematiza doctrina pe care papalitatea încercase să o
dezvolte în cursul evului mediu, și de a-i da aparențe științifice precum și o
mască de catolicitate.
Bellarmin poate fi considerat ca fondatorul papismului modern; el este
cel care a pus principiile ale căror consecințe practice s-au manifestat în zilele
41 Pet. de Aliaco, ap. Gerson; t. 1-er; Fauchet. Traite de liberte de L’Eglise gallicane.
WLADIMIR GUETTÉE, Papalitatea eretica
23
noastre, în Syllabus și în Decretele consiliului din Vatican. Toți iezuiții au venit
în ajutorul părintelui lor Bellarmin, sau prin opere scrise în același sens, sau prin
învățământul școlar. Neîncetat practicată de papalitate, doctrina iezuitică cuceri
numeroși și puternici adepți, și gallicanismul, din secolul al XVII-lea, a fost
obligat de a se modifica pentru a înlătura o sciziune cu Roma.
Atunci Bossuet încercă un compromis între vechiul gallicanism și
papismul iezuiților. El primi, în principiu, că papa posedă întâietatea din drept
divin, dar adause că prerogativele acestei întâietăți trebuie să fie exercitate în
unire cu episcopatul și în limitele fixate de legile ecleziastice.
Papalitatea nu condamnă acest sistem; ea înțelegea că printr-însul nu se
făcea decât un pas înainte către doctrina iezuitică; că el era nelogic, și că nu va
ține piept multă vreme înaintea acțiunii neîncetate, energice a iezuiților, în sânul
Bisericii romane. Bossuet avea prea mult geniu pentru a nu înțelege incoerența
unui sistem în care o autoritate divină, posedată din drept divin de către unul
singur, era subordonată la inferiori și la legi ecleziastice. Dar el credea să aducă
pe Roma, prin concesiuni, ca să renunțe la niște pretenții exagerate; el credea că
a doua propunere a sistemului său va anula pe cea dintâi. Contrariul se întâmplă.
Galicanismul lui Bossuet și al adunării galicane din 1682 căzu puțin câte
puțin din concesiuni în concesiuni până la acela al lui D. Frayssinous și al
cardinalului de Bausset, pentru a ajunge în fine la al lui D.D. Maret, Gratry și
Daupanloup. Învățământul și acțiunea iezuiților formase o masă papistă pentru
care orice doctrină trebuia să dispară înaintea doctrinei papei atotputernic și
infailibil. Această masă inaptă și fanatică în ignoranța sa a devenit atât de
puternică, în Biserica romană, încât a impus voința sa episcopilor, în prezența și
cu consimțământul cărora Pius IX a formulat și promulgat ca atâtea dogme
divine, toate punctele doctrinei iezuitice.

Va urma cu
Până în zilele noastre putea cineva să discute asupra naturii și întinderii
doctrinei papiste.

PS. Nota mea:
iar cine sunt iezuiții... mi se zburlește și pielea numai când mă gândesc la ei.
Iată cine a fondat așadar papalitatea: nu Hristos ci sălbaticul iezuism care a transformat creștinsimul în satanism în numele lui Hristos. Deci mai rău decât satanismul pur. Să ne ferească Dumnezeu de Papalitate în veac!
De aceea și papa are papucii roșii... de sângele creștinilor pe care i-a ucis, prin iubiții săi iezuiți, și în care apoi a călcat.

Theodor_de_Mopsuestia 10.10.2011 06:52:14

Citat:

În prealabil postat de ALEXANDRU ANASTASIU (Post 405266)
PS. Nota mea:
iar cine sunt iezuiții... mi se zburlește și pielea numai când mă gândesc la ei.
Iată cine a fondat așadar papalitatea: nu Hristos ci sălbaticul iezuism care a transformat creștinsimul în satanism în numele lui Hristos. Deci mai rău decât satanismul pur. Să ne ferească Dumnezeu de Papalitate în veac!
De aceea și papa are papucii roșii... de sângele creștinilor pe care i-a ucis, prin iubiții săi iezuiți, și în care apoi a călcat.[/font]

Domnule doctor, chiar credeti astfel?! Va asumati cele gandite si scrise? Nu in fata unor pacatosi de forumisti, dintre care cel dintai, si un idealist imbecil sub toate aspectele, sunt eu, ci in fata Cuiva de Sus. Aveti idee ce e satanismul?!!? "Pur" sau nu?
Si mie mi s-a facut o piloerectie sinistra, care parca imi antreneaza toata pielea trupului...si nu de frig, la care, din voia Domnului, sunt imun. Va las sa ghiciti pe dvs. de ce.
Cu aleasa consideratiune. (Imi place mai mult romana oarecum mai veche. Are distinctie; asta mai noua, forjata in anii comunismului si mai apoi ai neocapitalismului bestial, mi se pare tinzand spre golanesc si derizoriu).

nutucutu 10.10.2011 14:07:59

Citat:

În prealabil postat de ALEXANDRU ANASTASIU (Post 405266)
PS. Nota mea:
De aceea și papa are papucii roșii... de sângele creștinilor pe care i-a ucis, prin iubiții săi iezuiți, și în care apoi a călcat.

Stimate Domnule,

Papalitatea a fost intemeiata mult inainte de aparitia ordinul iezuit, iar cind afirmati ca papalitatea a fost intemeiata de iezuiti spuneti o minciuna. Ati cunoscut vreodata vreun iezuit? Ati citit vreo carte scrisa de un iezuit? Un exemplu cunoscut de "iezuita" este maica Tereza de Calcutta. Aceasta, inainte de a intemeia propriul ordin, a trait intr-o minastire de maicute care avea ca regula de viata o adaptare pentru femei a regulii de viata a ordinului iezuit. Macar pentru milioanele de vieti salvate si converite de aceasta femeie ar trebui sa aveti rezerve atunci cind aruncati cu pietre in iezuiti.

PS1 Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un iezuit cu o problema de sanatate?

catalin2 10.10.2011 15:34:55

Despre iezuism am dat citatele din ce spuneau corifeii Scolii Ardelene, e insisi greco-catolici.

Erethorn 11.10.2011 20:29:31

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 405301)

PS1 Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un iezuit cu o problema de sanatate?

Heh.. Incercand, pentru o clipă, să răspund eu, în locul preopinentului, la întrebarea dumneavoastră, pe care am perceput-o inițial ca fiind retorică, mi-am dat seama că ea ei i se poate lesne substitui o altă întrebare și că, în lumina opiniilor exprimate deja de către domnul doctor, aceasta nu mai este de loc retorică.

A doua întrebare ar fi, evident : Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un papă cu o problema de sanatate?

Iar motivul pentru care nu consider că ar fi o întrebare retorică este legat de apariția îngrijorătoare, în cadrul vituperației domnului doctor, care v-a indignat pe dumneavoastră, a unei forme extrem de periculoase de discurs, și anume, generalizarea și depersonalizarea adversarului.

Observați că domnul doctor nu critică un Papă, adică nu critică un papă anume, unul real, personal, să zicem pe Fericitul Ioan Paul al II-lea, sau pe Sanctitatea Sa Benedict XVI, sau chiar pe Alexandru al VI-lea. De altfel ar fi și greu (nu imposibil, am fost martorul și al unor elucubrații anticatolice de asemenea factură) să susții că Fericitul Ioan Paul II ar fi "călcat în sângele creștinilor pe care i-a omorât".

Pe de altă parte, nu critică nici instituția papalității, deoarece vituperația sa are un caracter personal. Dar la ce persoană se referă oare domnul doctor ? La una reală, după cum am văzut, nu.

Dumnealui, când vorbește despre "Papa care are papuci roșii de sângele creștinilor" (nota bene, "are", nu "a avut" !) se referă la o imagine construită, la un stereotip, un om de paie, dacă vreți.

Nu papalitatea, sau Vaticanul, nu un papă real, cu nume, realizări și nerealizări, atenție, ci PAPA ! PAPA, cel fără nume, dar plin de toate păcatele, cu papucii roșii de sângele creștinilor, acel PAPA despre care un așa zis "părinte", așa zis ortodox, spunea "Pe Papa să-l blestemați !", veritabilă marotă și sperietoare, numai bună pentru inflamat sentimentele anti-catolice, anti-occidentale, sectare, neortodoxe și necreștine ale unora care nu își pot găsi sau regăsi adevărata valoare (sau ceea ce consideră ei că ar fi valoare) decât în prezența unui mare DUȘMAN, real sau inventat... oare o fi o coincidență că tot în țara noastră a câștigat atâta trecere un gen liric care are ca leit-motive valoarea meea și dușmanii ?

Citind postarea domnului doctor și vituperațiile sale la adresa "Papei", m-a trecut un fior rece pe șira spinării, pentru că asemenea reprezentări personalizate și caricaturizate ale unor personaje colective nu sunt noi în istoria propagandei.

Vă aduceți aminte de afișele naziste în care "Evreul" apărea, lacom, urât, în chip de vierme sau de păianjen ?

Aceeași tehnică. Conștient sau inconștient.

nutucutu 16.10.2011 11:24:17

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 405476)
Citind postarea domnului doctor și vituperațiile sale la adresa "Papei", m-a trecut un fior rece pe șira spinării, pentru că asemenea reprezentări personalizate și caricaturizate ale unor personaje colective nu sunt noi în istoria propagandei.

Vă aduceți aminte de afișele naziste în care "Evreul" apărea, lacom, urât, în chip de vierme sau de păianjen ?
Aceeași tehnică. Conștient sau inconștient.

Ceea ce ma mira pe mine este ca aceste tehnici de manipulare, vechi de cind lumea, inca mai prind si prind si la oameni instruiti. Atit de des am vazut persoane ca aruncau cu pietre in iezuiti fara sa fi cunoscut vreun iezuit in carne si oase, sau sa fi citit ceva scris de ei.

Iar intrebarea mea nu era chiar retorica. Ma intrebam sincer, daca domnul doctor il considera pa papa un antihrist, iar pe iezuiti "mai rai decit satanistii puri", oare eu, care il admir si il respect pe papa si ii iubesc si pe iezuiti ,si chiar as dori sa ajung ca ai, daca am o problema de santate ar trebui, probabil, sa ocolesc cabinetul domnului doctor Alexandru Anastasiu.

Mihnea Dragomir 16.10.2011 12:11:07

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 405875)
oare eu, care il admir si il respect pe papa si ii iubesc si pe iezuiti ,si chiar as dori sa ajung ca ei,

Știți cumva, există o ramură feminină a Societății lui Isus ? Ceva asemănător cu ceea ce sunt măicuțele clarisse față de călugării franciscani ?

nutucutu 16.10.2011 14:08:17

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 405879)
Știți cumva, există o ramură feminină a Societății lui Isus ? Ceva asemănător cu ceea ce sunt măicuțele clarisse față de călugării franciscani ?

Nu stiu sa existe si nici nu cred ca ar fi posibil. Pentru ca iezuitii sint preoti si indrumatori spirituali, iar femeile nu pot face nici unul din aceste lucruri. Stiu doar ca unele ordine calugarite s-au inspirat din regula de viata intemeiata de sfintul Ignatiu de Loyola (al carei motto este "totul spre mai marea slva a Lui Dumnezeu si pentru mintuirea sufletelor", daca imi aduc bine aminte) insa femei iezuite in adevaratul sens al cuvintului nu am auzit sa existe.

catalin2 16.10.2011 23:13:52

Sunt cateva lucrari, unele si pe net, care ii prezinta pe iezuiti agresivi. Probabil nu sunt toate adevarate, poate au fost scrise de protestanti (stiindu-se ca iezuitii au luptat impotriva reformei protestante).
Cert este ca iezuitii s-au ocupat in principal cu prozelitismul, si de aceea au o imagine negativa. Dar se pare ca metodele lor nu erau numai cele ortodoxe, folosind cand era cazul si meotde mai lumesti pentru convertire. Avem ca exemplu chiar ce s-a intamplat in Transilvania, artizanii convertirii ortodocsilor fiind iezuitii. S-au facut si presiuni si promisiuni de bunastare si viata mai buna, doar pentru a se realiza convertirea.

In legatura cu actiuni violente, chiar duminica trecuta inainte de a merge la biserica am prins un fragment din emisiunea Pelerin de la Universul credintei. Se spunea de patimirea localnicilor din Jina in secolul XVIII, care erau obligati sa treaca la catolicism. Unii au fost omorati, iar multi au ales sa fuga in Tara Roamaneasca din aceasta cauza. Aici e emisiunea inregistrata, incepanad cu minutul 45: http://www.tvr.ro/inregistrari.php?f...ul%20credintei
Iar in afara se cunosc cruciadele, inchizitia, si alte actiuni ale BC. Mai putin cunoscut e ce s-a intamplat in Croatia in al doilea razboi mondial, pe fondul intolerantei etnice s-a trecut si la convertirea ortodocsilor sarbi la catolicism pe langa omorarea lor. De aceasta nu a fost straina BC din Croatia, insisi episcopii organizand aceste convertiri. Conducatorul croat a fost primit de multe ori la Vatican de papa, desi era condamnat in Franta pentru omorarea printului sarb si suitei si era situatia din Croatia. Desi chiar si croati erau revoltati de ce se intampla si ii scriau si arhiepiscopului croat sa ia pozitie, acesta a fost un apropiat al conducerii (daca nu ma insel facea parte si din parlament sau guvern) croate. Dupa cadera regimului croat cu ajutorul persoanelor din Vatican conducatorii au reusti sa fuga in America de Sud. Dupa aceea arhiepiscopul a fost numit fericit de Vatican.
Bine ar fi sa ne cunoastem istoria, inclusiv erorile.

Erethorn 17.10.2011 08:32:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 405940)
Cert este ca iezuitii s-au ocupat in principal cu prozelitismul, si de aceea au o imagine negativa. .

Cu alte cuvinte, iezuitii au o imagine negativa pentru ca au luat in serios porunca lui Cristos: Mergeti si faceti ucenici din toate neamurile.

catalin2 18.10.2011 10:34:47

In Sfanta Scriptura scrie "Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile" si nu obligati toate neamurile, convertiti fortat toate neamurile.
In continuare mai scrie: " Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă" nu sa propovaduiasca invataturi gresite care ii rup de mantuire chiar si pe cei alesi. Pasajul acesta il au in prim plan toti neoprotestantii, martorii si mormonii sunt si ei foarte acitivi.
Cei alesi sunt cei care, la fel ca sutasul Corneliu, din cauza faptelor lor bune, sunt luminati sa vina in adevar. Dar din cauza aflarii unei alte invataturi se duc acolo, nu unde ar trebui sa ajunga.

Despre convertirea romanilor si iezuiti chiar greco-catolicii scriu urmatoarele:
Simion Barnutiu ,Romanii si Ungurii. Discurs rostit in catedrala Blajului la 2/14 mai 1848.
"Strigoniul (Arhiepiscopia de Esztergom, n.n.) o a plantat in inima imparatului Leopold si a romanilor; Strigoniul o a udat prin iesuiti; Strigoniul o a smuls dupa aceea tot prin iesuiti din inimile unei parti a romanilor si poate ca tot Strigoniul o va smulge si din inimile celeilalte parti – daca nu se va lasa de metropolitura, de protectorat, de primatie si suprematia si de orice domnire si influenta asupra Bisericii romanilor. Supt inalta protectiune a acestui Strigoniu fabrica (u) iesuitii diplome false, scoteau rescripte de la Curte si bule de la Roma pentru noua subjugare a Bisericei romane sub titlul de episcopat al Fagarasului;"
"Indata la inceputul uniunii vedem in sinoadele noastre de patrele rector al iesuitilor presidand in locul superintendentului reformat si pe alt iesuit il vedem neincetat in coastele episcopului nostru riveghindu*l ca pe un facator de rele. Apoi spuneti*mi, ce diferente este intre superintendentul de Tofeo si iesuitul Baranyi; care din amandoi a fost mai bun pentru romani? Indata dupa unire episcopul catolic din Alba Iulia incaleca peste arhiepiscopul nostru si*l face vicar.."

Gheorghe Sincai, tot greco-catolic:
“Unirea, mai pe urma, numai popilor au folosit, ca acestia au dobandit putina scutinta, cam anevoie, dara nobilii au ramas cu buzele stramboiate pana astazi, caci latinilor destul le iaste ca insaland pre romani in patria lor, au putut invinge cu numarul pre calvini, carii in sine erau cei mai tari in timpul acela."
Alexandru Papiu Ilarian, fiu de preot greco-catolic:
“... Sincai, ca si Clain episcopul, Clain calugarul, Petru Maior si toti blajenii luminati din secolul al XVIII, cunoasteau tot raul fatal produs de unire ... Voi, iezuiti romani de la Oradea Mare, de la Gherla ... si de aiurea, voi cari in aceste zile ale luminei si ale libertatii cutezati a indemna pe romani sa mearga la sinodul catolicilor din Pesta, voi, cari mergeti cu cutezanta pana a da romanilor
uniti numele strain si urat de catolici... Voi, cari prin acest si altele asemenea criminale apucaturi, cereati a rupe de tot o parte insemnata a romanilor din corpul cel mare al natiei, auziti de profetul
Sincai si pana e timp, convertiti*va!”
Reprodus din Al. Papiu *Ilarian, Viata si operele lui Gh. Sincai, Bucuresti, 1870, p. 32*34.

Nicolae Densusianu, tot greco-catolic, spune despre actul unirii: "o traducere din cele mai mișelești și criminale, falsificarea unui tratat politico-bisericesc, pentru a supune poporul român catolicilor și a desființa Biserica română de Alba Iulia".

Asadar se pare ca si in acest mod se faceau convertirile.

Erethorn 18.10.2011 19:48:24

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406370)
numele strain si urat de catolici

Si cand te gandesti ca in Crez spunem: Una, Catolica si Apostolica Biserica .....

Intr-adevar, urat si strain este numele sfant de catolic in urechile celor care aproba din toata inima ruperea de Universalitatea Bisericii lui Cristos.

bogdan81 18.10.2011 19:57:03

Catholic, adica sobornicesc, este cel care se afla in Adevar.
Si cum ortodoxia e adevarul, ortodoxia este adevarata sobornicitate.

Erethorn 18.10.2011 20:48:10

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 406471)
Catholic, adica sobornicesc, este cel care se afla in Adevar.
Si cum ortodoxia e adevarul, ortodoxia este adevarata sobornicitate.

Acuma stiti cum e, si Biserica Romei este, in mod evident, ortodoxa.....

Vis-a-vis de aceasta problema a terminologiei, singura distinctie remarcabila este ca un romano-catolic nu se va sfii sa foloseasca, in legatura cu Biserica lui, cuvantul grecesc "ortodox", in schimb unor ortodocsi romani le-a putit atat de tare cuvantul catolic (desi este exact cel grecesc, cuprins in Crez), incat s-au simtit nevoiti sa-l schimbe cu un cuvant slav.

Theodor_de_Mopsuestia 18.10.2011 21:50:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 406494)
Acuma stiti cum e, si Biserica Romei este, in mod evident, ortodoxa.....

Vis-a-vis de aceasta problema a terminologiei, singura distinctie remarcabila este ca un romano-catolic nu se va sfii sa foloseasca, in legatura cu Biserica lui, cuvantul grecesc "ortodox", in schimb unor ortodocsi romani le-a putit atat de tare cuvantul catolic (desi este exact cel grecesc, cuprins in Crez), incat s-au simtit nevoiti sa-l schimbe cu un cuvant slav.

...si asta, deoarece ortodoxia adevarata a fost substituita de infecta matrice etnica slava, care a practicat infama politica a glosotomiei asupra preotilor romani, ca sa ii sileasca sa slujeasca/predice in degenerata limba slavona, pe care astazi nici macar rusii, atat de conservatori si slavocentrici, nu o mai folosesc in Serviciul Divin.
Cum splendid a spus fratele Mihnea, noi nu suntem antiortodocsi, ci catolici. In general nu suntem "contra" ceva, ci "pentru" ceva, afirmam, nu suntem madulare a ceva construit intru negatie, sa zic asa.
Insa nu putem sa acceptam in tacere masluirea istoriei. Fara ortodoxie, probabil nu ar mai subzistat maruntele si pe nedrept "ereticele" biserici siriace si copte chiar sub valul islamizant. Nu ar fi avut cine sa instileze in cugetul lor credinta, in fata unei duble ocupatii striane: militare si religioase. Dar acest fapt, si multe altele, nu trebyie sa eclipseze, sau sa scuze adevarul: poporul roman a fost batjocorit de slavi, la nivel politic, lingvistic si ecleziologic, in zorii existentei sale statale.

catalin2 19.10.2011 12:17:47

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 406507)
...si asta, deoarece ortodoxia adevarata a fost substituita de infecta matrice etnica slava, care a practicat infama politica a glosotomiei asupra preotilor romani, ca sa ii sileasca sa slujeasca/predice in degenerata limba slavona, pe care astazi nici macar rusii, atat de conservatori si slavocentrici, nu o mai folosesc in Serviciul Divin.
Cum splendid a spus fratele Mihnea, noi nu suntem antiortodocsi, ci catolici. In general nu suntem "contra" ceva, ci "pentru" ceva, afirmam, nu suntem madulare a ceva construit intru negatie, sa zic asa.
Insa nu putem sa acceptam in tacere masluirea istoriei. Fara ortodoxie, probabil nu ar mai subzistat maruntele si pe nedrept "ereticele" biserici siriace si copte chiar sub valul islamizant. Nu ar fi avut cine sa instileze in cugetul lor credinta, in fata unei duble ocupatii striane: militare si religioase. Dar acest fapt, si multe altele, nu trebyie sa eclipseze, sau sa scuze adevarul: poporul roman a fost batjocorit de slavi, la nivel politic, lingvistic si ecleziologic, in zorii existentei sale statale.

Ortodoxia nu a fost subtituita de nimic, ci doar tu ai fost acaparat de nestiinta. Procesul normal este sau ar trebui sa fie citim, reflectam (analizam informatia) si apoi scriem. Tu esti foarte receptiv la ce se scrie impotriva ortodoxiei, nu are importanta daca e adevarat sau nu. Aceasta de fapt arata resentimente fata de ortodoxie, desi incerci sa le camuflezi sub umbrela unui ecumenism. Fiind stilist inainte probabil ti-ai ramas niste accente zelotiste.
Pana acum n-am mai auzit de atata inversunare impotriva unei amarate de limbi, parca e un fel de discriminare lingvistica.
Inteleg ca nu-ti place limba slavona, dar romana ar trebui sa o stii. Nu ai citi explicatia clara despre aiureala cu folosirea limbii slavone invocata de unii greco-catolici? Sau ai citit-o dar din "dragoste" fata de ortodoxie repeti acelasi neadevar? http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ona#post404260

Slavona era limba oficiala si de cancelarie in Tarile Romane. Nu exista nici macar alfabetul latin, abia in timpul lui Cuza a devenit oficial alfabetul latin. Bibliile erau in slavona sau greaca, nu puteau sa le citeasca altfel.
Cel mai ilar lucru e sa spuna un catolic despre asta, limba latina e moarta de mult si pana de curand era obligatorie in BC in toate tarile. Preotii de tara din Germania sau Anglia ma indoiesc ca stiau latina, asa ca citeau ce scria in Biblie.
Astea sunt de fapt acuzatiile aduse de protestanti catolicilor, care au initiat traducerea Bibliilor in limbile nationale.
Bisericile monofizite (miafizite) sunt de 1500 de ani despartite de BO, nu are importanta ca se autodenumesc ortodoxe.
Verifica si tu inainte de a scrie neadevaruri. Ortodocsii in general scriu lucruri adevarate despre Bo sau cand critica alte culte. Din cauza ca nu prea exista multe lucruri eronate in ortodoxie sunt inventate neadevaruri.

catalin2 19.10.2011 12:53:52

Cel care a scris pasajul cu "voi, cari mergeti cu cutezanta pana a da romanilor
uniti numele strain si urat de catolici..." este Alexandru Papiu Ilarian, greco-catolic, fiu de preot greco-catolic.
Inainte greco-catolicii se considearu o biserica separata de BC, doar dupa concordatul din perioada interbelica devin parte a BC. Nu aveau intotdeauna o parere buna despre catolici, mai ales cei nationalisti ii asociau cu Ungaria sau habsburgii. Chiar in istoria BRU de pe site-ul BU, BC a Ungariei e prezentata intr-un mod deloc apreciativ.

Erethorn 19.10.2011 13:03:57

Faceti o mare varza si confuzie din termenii catolic, greco catolic, romano catolic, biserica si asa mai departe.

Theodor_de_Mopsuestia 19.10.2011 15:16:18

Catalin,
Scurt pe doi,
Tu ai accepta, acum, in zilele noastre, ca preotii din BOR sa fie amenintati si efectiv pedepsiti cu taierea limbilor daca predica/slujesc in romana, recte o limba latina? Caci asta s-a intamplat atunci, in zorii mileniului trecut. Daca iubesti Biserica, atunci ar trebui, intr-o atare situatie, sa pui mana pe arme si sa-i trimiti pe asupritori nitel in dimensiunea Cenusiilor :) ; ar fi un act de credinta materializata, vorbind acum serios. Asa face/se presupune ca face un barbat credincios. Evident, e greu sa gasesc dovezi in limba romana despre acele evenimente (ghici de ce!); poate intervin fratii Erethorn sau Mihnea, daca au mai multe/alte surse, si posteaza domniile lor. Zi si tu: cum suna "impartasanie" in slavona: "priciastenie". Oribil! Noi fiind un popor de matrice traco-latina, e normal ca un cuvant de origine latina, din domeniul sfant al credintei, e un shortcut pentru perceptia romanului de rand, spre deosebire de limba aceea greoaie si moarta. "Sfanta Comuniune" suna minunat, caci asta si e: comuniunea cu Domnul, trup si suflet, la modul real. Iar latina NU e moarta: cerceteaza domnia ta cate cuvinte sunt in limbile occidentale, inclusiv germanice, de origine latina.
In acele vremuri tulburi s-a instilat in psihicul colectiv al clerului roman o anume...obedienta fata de factorul politic. Ca orice samanta, fie ea si malefica, aceasta a odraslit si apoi mai tarziu, inflorit, si anume in anii comunismului si ai prezentei demo(no)cratii neoburgheze. Ca si cand Cineva nu ar fi spus foarte clar: "Nu te teme, turma mica..."... Sau: "...Biserica Mea, pe care nici Portile Iadului nu o vor putea birui...".

Mihnea Dragomir 19.10.2011 18:00:00

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406583)
limba latina e moarta de mult

Păi, dacă limba latină e moartă de mult, înseamnă că eu sunt necrofil...

Domnule, până de foarte curând latina a fost limba Europei. E adevărat, Europă din care Muntenia și Moldova nu prea au făcut parte, în mare măsură din cauza tutelării lor de A Doua Romă, A Treia Romă, când nu de capuchehaia padișahului de conivență cu păpușa sa, patriarhul ecumenic.

Când spun că latina a fost până de curând limba Europei am în vedere nu numai limba eclezială. Cărțile de filozofie s-au scris în latină. Cărțile de biologie s-au scris în latină. Cărțile de fizică s-au scris în latină. Tratatele de medicină erau latinești. Auzitără-ți de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica ? Una dintre cărțile scrise de inglezul Newton. Fizician. Protestant. Nicio legătură cu Biserica Catolică. Dar o legătură cu Evropa. Bun, acuma spuneți-mi și mie o carte fundamentală de fizică scrisă în slavonă.

catalin2 19.10.2011 21:43:16

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 406693)
Bun, acuma spuneți-mi și mie o carte fundamentală de fizică scrisă în slavonă.

Mi se pare ceva total lipsit de sens sa ne contrazicem pe limba folosita din moment ce catolicii au fost exact in aceeasi situatie. Limba latina nu mai era demult limba popoarelor catolice, cu mai mult timp dinainte de folosirea limbii slavone.
Un englez, german sau spaniol nu intelegea mai nimic din slujba pentru ca era in latina. Doar elitele stiau limba latina. Si la noi toate screrile erau in slavona, abia dupa unirea lui Cuza s-a schimbat alfabetul. Cel putin in partile astea slavona era si limba oficiala de cancelarie. Nu protestantii erau suparati ca de ce nu se folosesc limbile nationale in BC? In plus limba e foarte asemantoare limbei slave folosite azi, pe cand cineva care vorbeste o limba provenita din latina nu intelege prea multe din limba latina

catalin2 19.10.2011 22:00:46

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 406641)
Tu ai accepta, acum, in zilele noastre, ca preotii din BOR sa fie amenintati si efectiv pedepsiti cu taierea limbilor daca predica/slujesc in romana, recte o limba latina? Caci asta s-a intamplat atunci, in zorii mileniului trecut.

Trebuie sa fie si adevarat ce se scrie, sursele greco-catolice nu sunt deloc obiective.
Daca nu ma insel se spune ca Dimitire Cantemir ar fi scris asa ceva. El era un iluminist, partizan al limbii latine in care si-a si redactat lucrarea. Sustine ca la inceput se folosea latina, apoi ca impotrivire la prozelitismul catolic Alexandru cel Bun a introdus slavona. In zilele noastre nu mai e valabila aceasta teorie, sau cel putin nu are o baza.
In legatura cu persecutiile si limba, trebuie sa-i intrebati pe protestanti ce spun ca s-a intamplat cu cei ce vroiau sa traduca in limbile nationale Bilbia.
Iar asta cu dispretuirea limbii sau a cuvintelor din slava sunt satul, am intalnit la multi greco-catolici unii trecand apoi si al dispretuirea istoriei romane si apoi a romanilor. Un fel de fanatism.

Theodor_de_Mopsuestia 19.10.2011 22:58:10

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406767)
Mi se pare ceva total lipsit de sens sa ne contrazicem pe limba folosita din moment ce catolicii au fost exact in aceeasi situatie. Limba latina nu mai era demult limba popoarelor catolice, cu mai mult timp dinainte de folosirea limbii slavone.
Un englez, german sau spaniol nu intelegea mai nimic din slujba pentru ca era in latina. Doar elitele stiau limba latina. Si la noi toate screrile erau in slavona, abia dupa unirea lui Cuza s-a schimbat alfabetul. Cel putin in partile astea slavona era si limba oficiala de cancelarie. Nu protestantii erau suparati ca de ce nu se folosesc limbile nationale in BC? In plus limba e foarte asemantoare limbei slave folosite azi, pe cand cineva care vorbeste o limba provenita din latina nu intelege prea multe din limba latina

Catalin,
Explica-mi si mie cum de in Rzeczpospolita intemeiata la Lublin, aka Polono-Lituania medievala, cam tot omul cu fie si o sfoara de pamant, cu exceptia serbilor si robilor tigani sau prizonieri de razboi de la tatari sau rusi, stiau latina? tu ai citit Potopul de Sienkiewicz? Sau Razvan si Vidra de Hasdeu? Daca da, nu ai vazut acolo o folosire aproape obsesiv de snoaba (ca in zilele noastre a limbii engleze) a limbii latine? Cum crezi ca intelegeau sleahticii slujbele in latina? Bineinteles ca aveau o cunoastere adanca a acestei limbi "moarte". Mutatis mutandis, crezi ca in familia boierului roman X, comis sau paharnic, se vorbea scarboasa limba slavona? Vreau sa zic, in locul limbii romane. Ii zic asa, pentru ca efectiv, pentru urechi latine, suna, vorba unui ex-prim-ministru al Romaniei neoburgheze, "ca d...". Sincer.
Dovada? E deopotriva istorica si psihologica. La noi, slavonomania a disparut preucm un cosmar, nelasand urme in habitudinile verbalizante ale oamenilor "de rand", in timp ce folosirea latinei de oamenii macar si sumar instruiti in Apus si Republica Polono-Litvana a continuat, in ciuda cotiturilor bine regizate ale istoriei de dupa 1789, precum o maree in niste pesteri subacvatice. Cu alte cuvinte, simtul estetic si lingvistic al poporului nostru a receptionat slavona ca pe un fel de moda stupida, impusa inutil si sangeros pe deasupra. O fi fost Cantemir poponar si rosicrucian/mason, dar iti dai seama ca tocmai fiind in jegoasele cercuri asa-zis inalte, avea acces la informatii nu zic secrete, cat nitel cam ocultate pentru uzul "profanilor", despre adevarata istorie a acestor plaiuri.
Si, daca slavona ar fi fost asa adanc inradacinata in obiceiurile de comunicare si modalitatile de instruire ale poporului nostru, atunci cum de romana era deja o limba evoluata la data la care protipendada a abandonat greaca, trecand la limba franceza? NU franceza ne-a latinizat limba, si o stii si tu. Si nu am nimic cu limbile slave. Poloneza, rusa, sarba, ceha, imi plac. Slavona era insa chiar o limba tanara atunci, si nefinisata, greoaie si "zgaria"auzul unui latin. Folosesc, uneori, o customizatie poloneza de linux, un Debian Instabil/"Sid", si in ciuda alegeri limbii romane la instalare, meniul a ramas cam 60% polonez. Crezi ca mi-e scarba? La urma urmei, e limba in care traiesc fericitii posesori ai manastirii Jasna Gora si a icoanei facatoare de minuni a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, aflatoare acolo, la Czestochowa...

bogdan81 20.10.2011 08:55:39

Dar pe asta cu Dimitrie Cantemir homosexual de unde ati scos-o?

Theodor_de_Mopsuestia 20.10.2011 09:20:03

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 406797)
Dar pe asta cu Dimitrie Cantemir homosexual de unde ati scos-o?

Nu stiati? Nu am la indemana linkul, dar o sa ma interesez, si o sa il postez. Era. Si era si prieten, cam prea intim, cu Petru cel Mare.

ovidiu b. 20.10.2011 19:32:16

"În ziua pogorârii Duhului Sfânt, Petru, care mai înainte tremura din toate fibrele neputinței omenești, acum propovăduia pe Iisus în Ierusalim, în public, cu un curaj extraordinar Fapte (2,14-41; 3,4-26). După cuvântul răscolitor de conștiințe a lui Petru, se botează 3.000 de inși. Aceasta este socotită ziua întemeierii Bisericii, prima societate creștină. Aceasta este și prima predică creștină și este interesantă fiindcă cuprinde numai elementele fundamentale ale unui simbol de credință: Învierea Mântuitorului, Înălțarea la cer, Trimiterea Sfântului Duh, precum și concluzia practică – cu caracter de Taină – a Botezului.
Iată o predică apostolică, în elemente și rezultate. Suflarea Duhului Sfânt a topit granițele de limbă dintre neamuri și diferența dintre clase. Propietatea particulară se schimbă în propietate colectivă benevolă, primul comunism este creștin, intemeiat pe iubirea de oameni și pe faptul că toți oamenii sunt fii aceluiași Tată, Dumnezeu.
Iată primele rezultate ale propovădurii Apostolului Petru. O activitate prctică, oragnizatorică, transformatoare a bazelor de până aici ale societății.
Declarația publică a lui Petru, în Templul din Ierusalim, că Iisus este Sfânt și Drept și că El este Autorul vieții, determină pe mai marii templului sa-i tragă la răspundere pe el și pe Ioan.
În fața autorităților iudaice – negativiste, Petru face apel la rațiunea situației: „Judecați și voi de este drept înaintea lui Dumnezeu, să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu? Noi nu putem să nu spunem ce am văzut și am auzit” (Fapte 4, 19-20).
Iată principiul apostolic al ierarhiei ascultătorilor. Nici o agresiune, nici o tensiune, nici o intimidare. Apostolii erau ferm convinși de existența Duhului Sfânt, fapt ce le dă curajul propovăduirii pe față a lui Iisus, o propovăduire pozitivă a creștinismului. La împotrivirile de tot felul ei erau pe deplin liniștiți că biruința ultimă este a lui Dumnezeu, pe care Îl propovăduiesc ei, de aceea nu se prindeau în dialectică (contradictoriu) cu împotrivitorii.
Mai târziu, Sfântul Apostol Pavel va da asigurarea că în ce privește ierahia ascultătorilor chiar și potrivnicii se supun lui Dumnezeu, deși fără să creadă, deci obiectul predicii este propovăduirea simplă a lui Iisus Histos, Care singur transformă societatea din interiorul ei, încât nu este nevoie de luptă exterioară, ceea ce ar angaja creștinismul într-o mulțime de conflicte inutile și păgubitoare.
Sinediul îndată ia măsuri, arestează Apostolii. Apostolii reafirmă aceeași rațiune simplă a lucrurilor, că ei ascultă mai mult de Dumnezeu, decât de oameni.
Gamaliel, un rabin ponderat din Sinedriu, oprește Tribunalul Templului de a-i judeca pripit și condamna la moarte. Apostolii au luat deci bătaie de joarde și au fost puși în libertate, cu interzicerea de a mai propovădui pe Iisus. Sfatul cesta anticreștin, firește, Apostolii nu l-au putut asculta. Deci, în primele întâlniri ale Apostolilor cu scietatea s-a văzut că creștinii repetă, în mare, viața lui Iisus.
Suferința pentru Iisus – Sfântul Apostol Pavel va zice: „necazurile pentru Evanghelie” – încep să fie înțelese ca o binecuvântare. Iată cum, din primele zile ale creștinsmului, Duhul Sfânt odrăslește în propovăduitori săi, Apostolii, duhul jertfei de sine. Moartea cu care îi amenințau potrivnicii, nu mai este o temere, din simplul motiv că moartea a fost biruită de învierea lui Iisus.
Așa a plecat creștinismul la câștigarea lumii: silit și călit de încercări, printre potrivnici, printre amenințări, dar niciodată acestea nu l-au covârșit. Dumnezeu putea ca să le oprească, dar nu le-a oprit, pentru că acestea ar fi oprit creștinismul. Focul iubirii divine, de dragul Adevărului, între potrivnici se aprinde și se menține. Acesta-i paradoxul: creștinismul reînvie în raport direct proporțional cu încercările de a-l stinge.
Tot în primele zile ale Bisericii s-a impus și caracterul creștinismului ca religie universală – ecumenică – și nu mai mult națională. El exprimă în elementele (și în limbă) fiecărui neam aparte, deși natura sa este mai presus de toate neamurile. Această lărgire a creștinismului peste granițele neamurilor i se descoperea lui Petru. În felul acesta, creștinismul apare în istorie ca o nouă energie a păcii între popoare. Pacea este o idee specific creștină și se condiționează de obârștia ei divină.
Cu această lărgire a Revelației între toate neamurile – potrivit misiunii apostolice de la Înălțare – va avea să ostenească al doilea Apostol al creștinismului, Apostolul Pavel.
Providența – alt element fundamental al creștinismului: conducerea văzută a celor nevăzute – s-a făcut strălucitor înțeleasă prin convertirea unui mare vrăjmaș a lui Iisus cu numele de Saul din Tars.
Cine se putea prinde mai bine (în luptă) cu păgânii și cu toată cultura elenă, decât unul ce fusese vrăjmaș de militant împotriva noi religii. Saul cunoștea creștinismul, însă ca potrivnic, ca un încredințat cu autoritatea de a-l nimici. Dar socotelile lui Dumnezeu sunt mai presus decât socotelile omului. Vrăjmășia neamurilor trebuia biruită de un vrăjmaș de moarte al creștinilor, convertit în „Apostolul neamurilor”. Iar ca o ironie a situației – ca să nu zic a Providenței – această convertire a lumii greco-atine s-a făcut sub protecția cezarului, pe care Pavel a invocat-o ca cetățean roman (Fapte 22,25) îpotriva conaționalilor săi iudei, care s-au întărit cu jurământul și cu greva foamei (Fapte 23, 12) ca să-l omoare pe Pavel (unii sunt de părere că Pavel a sfârșit asasinat de iudeii aceștia din Roma).
În fața Areopagului Atenei, Providența n-a trimis un ins întâmplător, ci un om pregătit. Saul era cel mai bun elev al lui Gamaliel – cel mai învățat rabin al iudaismului, și totodată bine instruit în cultura elenă a timpului. Convertirea lui Saul n-a fost convertire din nimic ci convertirea unui instruit de la o ideologie veche la o concepție nouă.
Iar la Roma, Providența a trimis pe Apostolul Pavel un cetățean roman, care va avea să precizeze poziția creștinilor față de împrejurările ostile create de conaționalii săi iudei.
Creștinismul, la obârșia sa, a fost protejat de stăpânirea romană împotriva prigoanei iudaice. Acest fapt a determinat stăpânirea să facă deosebirea între iudaism și creștinism. Mai pe urmă iudeii, care erau răspândiți în tot imperiul roman, au asmuțit stăpânirea romană îpotriva creștinilor, scornindu-le vina că aceștia uneltesc împotriva statului, împotriva Cezarului, reeditând pretutindeni amenințările din curtea lui Pilat. Cu aceste sforării ale vicleșugului și urii, iudeii căutau să antreneze autoritatea romană în planurile lor antireștine. Mincinoasa lor prietenie cu Cezarul însă le-a atras expulzarea lor din Roma, la anul 50-52.
În această atmosferă deopotrivă ostilă atât iudeilor cât și creștinilor, fiindcă se închinau Împăratului altei împărății și nu împăratului roman, Pavel, iudeu și ceștin, Cere să fie judecat tocmai de Cezarul, potrivit dreptului roman și cetățeniei sale romane. Astfel, în primăvara anului 61, după multe peripeții pe mare, sub escortă, ajunge la Roma. Aici este menținut sub stare de arest, în lanțuri, deși „Adevărul nu știe de lanțuri”, tot ca o Providență. Căci, de n-ar fi fost păzit de autoritatea romană, cei 40 de iudei, care-i juraseră moartea, l-ar fi omorât, zădărnicindu-i misiunea. Arestul său de doi ani a fost ușor, mai mult un domiciliu forțat, căci avea voie să primească pe creștinii comunității din Roma și să scrie pastoralele sale în Orient.
În altă ordine de idei, petrecerea lui Pavel în Roma clatină serios ipoteza episcopatului de 25 de ani a lui Petru la Roma. Existența lui Petru nu este pomenită în nici o epistolă paulină trimisă în Răsărit, ceea ce este absolut inadmisibil pentru un apostol ca Pavel, dacă Peru ar fi existat cu adevărat la Roma.
Faptul că Pavel scrie „din lanțuri”, că mai apoi avea să guste și cea de-a doua captivitate sub Nero, este foarte grăitoare pentru poziția clasică a creștinismului față de Cezar, ca reprezentant al autorității lumii acesteia.
Apostolul Pavel tâlcuiește autoritatea lumii acesteia ca provenită din autoritatea lui Dumnezeu, și cine se împotrivește stăpânirii, lui Dumnezeu se împotrivește. Reacționismul este un păcat, este o atitudine fals religioasă. Din acest motiv, creștinii trebuie să dea ascultare Cezarului, să se roage pentru el, și să-și plătească dajdia. Supunerea față de stăpânire este din rațiuni divine: din iubire universală de oameni și nu din oportunism sau frică...
Între concepția romană despre lume și om și concepția creștină erau deosebiri ireductibile. Totuși predica Sfântului Pavel nu este agresivă. Acesta este și un normativ și imperativ apostolic: neagresivitatea...
Creștinismul nu are temelie omenească – vreun apostol – ci divinitatea Întemeietorului confirmată definitiv de Sfânta Sa Înviere. Pe învierea lui Iisus, pe faptul că Iisus are o realitate vie, unică, și în categoriile lumi acesteia cât și în afara ei, se motivează toată zdroaba apostolică a lui Pavel și cei 40.000 km pe care i-a făcut în condițiile de atunci pentru Hristos, sensul și destinul vieții sale.
Numai realitatea mai presus de evidență a lui Iisus în viața sa a putut să-i deea curajul să înfrunte fără vreo opoziție măcar, bătaia câtă a mâncat-o, ostenelile, grija bisericilor, primejdiile pe uscat, pe mare și între frații mincinoși, și tot aceeași viață a lui Iisus într-a sa l-a făcut să-și poarte cu demnitate lanțuile și să nu vadă în ele o piedică a Adevărului...

ovidiu b. 20.10.2011 19:33:36

continuare....

"Iisus n-a provăduit vreun sistem monetar, n-a adus vreo anumită formă de guvernământ a lumii, n-a condițonat mântuirea de modurile posibile de propietate, n-a arătat pe necredincioși ca piedică de mântuire, pentru cine vrea să-L urmeze, drept aceea Iisus nu poate fi implicat apărător sau potrivnic nici unora din acestea.
Creștinismul înțeles în adâncurile sale, așa cum l-a adus Iisus și cum l-au înțeles apostolii Săi, e o concepție revoluționară de adânc al fiinșei omenești și nicidecum o doctrină reacționară de exterior.
Făptura cea nouă, sădită în noi, nu face motive de vrajbă cu nici o stăpânire de pe lume pe nici una dintre problemele posibie ale lumii acesteia.
Soboarele Ecumenice nu s-au ocupat decât de problema conștiinței exacte a mântuirii.
Nici o putere de pe lume nu te împiedică de-a trăi pe Iisus în viața ta de pământean – dacă ești destoinic să-L urmezi și ai dragostea care covârșește toată mintea, ci dimpotrivă toate te ajută. Aceasta-i lucrarea creștinismului în lume, adâncirea (aducerea) ființei omenești de la periferia mereu cutremurată vremelniciilor la obârștia și destinația ei divină".

ovidiu b. 20.10.2011 19:40:07

Doresc să subliniez aceasta idee care este prezentată în textul de mai sus:

În altă ordine de idei, petrecerea lui Pavel în Roma clatină serios ipoteza episcopatului de 25 de ani a lui Petru la Roma. Existența lui Petru nu este pomenită în nici o epistolă paulină trimisă în Răsărit, ceea ce este absolut inadmisibil pentru un apostol ca Pavel, dacă Peru ar fi existat cu adevărat la Roma.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:12:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.