![]() |
La o manastire, un calugar ii tot marturisea staretului: "Parinte staret, sunt un pacatos, nu sunt in stare de nimic, sunt mai rau decat ceilalti”. Intr-o zi, staretul l-a pus la incercare. Venind din nou calugarul la el, i-a spus: "Am auzit ca nu prea iti faci datoria, fratii spun ca dormi prea mult, mananci pe ascuns, lipsesti de la pravila”. In urma acestor cuvinte, calugarul a spus: "Cum adica? Eu nu-mi fac datoria? Cum adica? Sunt eu mai pacatos decat ei?”
Staretul l-a inteles pe loc: "Parca asa spuneai inainte, ca esti pacatos! Doreai sa-ti arati un chip al smereniei pe care nu-l aveai, ca sa-l ascunzi pe cel adevarat, al mandriei. Du-te! Nu esti smerit. Sa stii ca smerenia devine virtute cand indreapta slabiciunile, nu cand doar le afirma. Si smerit nu este cel care spune despre sine ca este smerit, ci acela care rabda cu smerenie si adevarul si neadevarul spus de altii despre sine”. |
Citat:
Si uite cum isi bate joc diavolul de bietii crestini "rugatori"...cum cu viclenia lui ii indeamna la asa zisa "rugaciune" ca acestia apoi sa aiba cu ce se fali....adica sa stea in mrejele si plasa lui, desi ei cred ca rugandu-se ORE l-au apucat pe Dumnezeu de picior si au Raiul asigurat. Frate ai grija si asculta bine ce iti sopteste diavolul la ureche...ca viclenia lui e nemasurata si de multe ori ca sa te tina alaturi de el te indeamna numai la "rugaciune si fapte bune". |
Citat:
of,of, of..nu vedeti prin carti, paterice ca toti cautau sa afle cum petrec oamenii virtuosi, da in vremurile astea.. avea dreptate Sfantul Antonie cel Mare cand zicea ca in vremurile din urma toti vor inebuni si cand vor vedea pe cineva ca nu a innebunit ca si ei vor zice ca el este nebun..fariseu devi cand incepi si te crezi bun, dar eu va zic ca de te rogi mai mult, iti vezi neputinta si nimicnicia cum am spus si in primul mesaj si din astea se naste smerenia vamesului.. ca altfel hai sa pacatuim cu totii ca e mai smerit vamesul.. sa ne rugam, cat mai mult, ca ne vom vedea neputinta la fel ca si vamesul... din asta se va naste o si mai mare dorinta de rugaciune si cu fiecare rostire vom pune inceput bun caci rugaciunea lui Iisus din a vamesului s-a si nascut "Dumnezeule, milostiv fi mie pacatosului!" |
Citat:
|
Citat:
Iarta-ma ca am indraznit. Doamne ajuta!!!! |
Ortodoxia se pare ca nu ai inteles mesajul meu. NU am spus ca nu e bine sa te rogi (daca o faci mult e cu atat mai bine),dar tu ai sarit sa ne critici ca vezi doamne nu a zis niciunul ca seara se si roaga. Iti marturisesc cu mana pe inima ca atunci cand am scris primul meu post in acest topic am vrut sa scriu intregul meu program,sa spun deci si despre rugaciune (multa,putina,cum o fi,ma priveste). Dar chiar atunci mi-a venit in minte gandul ca sa nu zic de rugaciune,sa tac mai bine,sa nu ma laud prin asta. Prefer sa fiu hulit si criticat pe motiv ca fac alte lucruri si nu ma rog decat sa ma mandresc cu asta! Oare nu stie Dumnezeu daca ma rog si cat ma rog daca nu scriu pe forum?? A Lui este judecata,nu a oamenilor.
Si chiar daca m-as ruga si 5 minute,mai bine sa zic de cateva ori "Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,milostiv fii mie pacatosului" dar sa fie din adancul inimii,decat sa "bolborosesc" rugaciuni ore intregi dar sa o fac cu superficialitate,cu gandul la cai verzi pe pereti,si mai mult,sa ma si mandresc cu asta! Daca ai stii cati nu s-au mantuit doar cu rugaciunea inimii... Ia gandeste-te,vamesul din pilda cate cuvinte a spus? Dar talharul de pe cruce? Erau pacatosi,foarte pacatosi,dar macar nu au fost si ipocriti! Poti sa te rogi si 23 de ore pe zi,ca pana la urma si fariseul se ruga mult,postea,dadea zeciuiala din venituri etc. dar NU avea smerenie! Deci cu ce folos?? Imi cer iertare pentru acest mesaj,dar decat sa ma rog 10 ore si apoi sa vin sa ma laud pe forum si pe deasupra ii si critic pe cei care o fac mai putin,mai bine stau in rugaciune 30 de minute sau cat oi sta dar sa o fac cu smerenie. Nu ca as fi eu smerit,dar macar incerc. Oare daca nu ne ziceai noua ca te rogi atatea ore crezi ca Dumnezeu nu stia? Oare El citeste doar forumul asta si ne judeca absolut dupa ce scriem aici? Imi vine greu sa cred! Doamne-ajuta si spor la rugaciune. Sa te rogi si pentru mine pacatosul si sa ma pomenesti. Raoul ma numesc. Iertare |
mai, mai mai, Raoul.. data viitoare cand oi auzi un Parinte ca indeamna la rugaciune te rog sa-i atragi atentia si sa-i spui ca nu ai nevoie sa stii cat se roaga el.. si e valabil si cand citesti scrierile si invataurile sfintilor.. pai nu am inteles .. da, e bine sa te rogi in ascuns, eu nu voi spune niciodata cat timp ma rog, si inca ceva, e la mintea cocosului ca un om care are rugaciunea nici nu se gandeste la forumuri.. eu sunt un amarat de om care a fost nevoit sa scape de o posedare urata, de care inca nu am scapat definitiv.. si crede-ma ca am venit pe net ca sa ma reancarc, caci e foarte periculos in doze..am spus asta despre rugaciunea mea, dar daca vrei sa ma scoti fariseu ..poate nu ai citit pasajul unde am specificat de ce ma rog eu.. eu inainte nici in biserica nu intram.. si acum nu mai ies.. crede-ma ca daca nu ma rog ma apuca boala mintenas.. nu rezist mai mult de o zi, dar nu vreau sa incerc.. si ma surprinde ce fac crestinii .. pai cum sa fie rau sa spui despre rugaciune si bine sa spui despre toate desertaciunile posibile.. unde e inima falsa si mincinoasa? pai tu ascunzi o virtute pe care nu o ai? sa stii de la mine ca pacatosii toti se cred SMERITI-adica sfinti.. iar sfintii stiu ca sunt pacatosi.. te-ai prins de diferenta? pacatos inseamna inselat.. dar nici nu incape vorba.. pe oriunde ai lua-o ti se scranteste mintea.. te rog sa nu mai propovaduiesti lenea duhovniceasca drept virtute.. hai sa-ti mai spun ceva.. hai sa omoram oameni si batrani ca o sa castigam smerenie.. eu nu am spus cat ma rog.. dar e normal ca daca descurajezi pierderea de timp si afirmi rugaciunea in schimb sa fi contrazis.. of, of, of.. ai inteles Raoul? tu te crezi smerit si ai o suficienta de sine ,ca de te-ai crede pacatos, te-ai ruga mai mult.. io o spun si Dumnezeu ma vede! eu cum incep sa ma rog imi simt dracii in inima! de multe ori ma zguduie, dar mereu ii simt cand intra si cand ies.. prin ochi, nas, piele(depinde de simturi)..multumesc Bunului Dumnezeu ca mi-a lasat la vedere acest razboi cumplit.. dar il ai si tu.. daca ai stii in ce hau suntem ai sfarai rugaciunea si te-ai da cu capul de toti peretii, apoi te-as intreba eu pe tine ,cum e mai bine? pai de ce crezi mai Raoul ca pe cat se trezeste omul se roaga mai mult? apoi toti sfintii o spun! cine te-a invatat sa te rogi? dracii! Doamne mangaie-l pe Raoul ca e suparat acum si pune in inima lui adevarata smerita cugetare, aceia care nu mai tine cont de nimic ci doar striga in continuu Doamne Iisuse Hristoase , milostiv fi mie pacatosului!
|
Eu smerit? Doamne,nu cred ca voi putea fi smerit vreodata la cate pacate am! :18: Mi-am spus doar o idee,cum am vazut eu lucrurile,nu caut si nu pot sa judec pe nimeni. Ceea ce nu stii tu e ca poate am fost si eu candva ca tine...
PS niciun preot nu mi-a spus cat se roaga el. Dimpotriva,toti fac sa para in asa fel incat sunt pacatosi,care nu spun rugaciuni etc. Dar stiu si sunt convins ca se nevoiesc si se roaga foarte mult. Si imi cer iertare frate. Doamne-ajuta! |
Citat:
Cunosc cele despre lucrarea intr'ascuns a celor bune si despre rasplatirea lor, de catre Domnul, iar nu de catre oameni. Insa... Parintele Nicolae Tanase, spunea: Este nevoie ca lumea sa vada ca mai exista postitori si lucratori ai faptelor crestine. Daca ma intrebati pe mine, daca postesc, va raspund: da, postesc dupa puteri, pe langa posturile randuite de Biserica. Mai fac si cateva metanii, iar rugaciunea o inmultesc pe cat pot. Cam asta era ideea. Mi s'a parut interesanta. Mai bine sa creada lumea ca ma mandresc, insa in inma mea de preot, sa stiu ca fac aceasta cu parere de rau, ca imi descopar unele lucrari, insa numai pentru folosul celor ce afla. La o predica, un parinte a zis: "De peste 30 de ani citesc zilnic Paraclisul Maicii Domnului si niciodata nu m'a lasat nemangaiat." Nu a fost mandrie, ci indemn spre urmare. Trebuie insa discernamant. Mai cred si ca aceasta descoperire partiala a nevointelor este recomandata in primul rand preotilor. |
Una e sa fii exemplu viu pentru cineva (ca pana la urma nici Hristos nu se lauda cu minunile si invataturile lui) si alta e sa vii pe un forum si sa te lauzi ca te rogi nu stiu cate ore,iar pe langa asta sa te mai si miri de semenii tai ca nu o fac (de parca ar vedea cineva prin monitor cat ma rog eu,sau dumneata etc. Asta era ideea. In rest sunt deacord cu cele spuse. Iertare si Doamne-ajuta!
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:58:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.