Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mărturisire de credinta impotriva Ecumenismului (!!) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11287)

Vlad-Alexandru91 27.11.2010 14:22:55

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 308110)
Din articol:

Toți acei clerici, monahi, monahii și laici(mireni) care doresc să participe la această mică consemnare a Mărturisirii Ortodoxe pot să declare aceasta scriind: �Sunt de acord cu Mărturisirea de Credință împotriva Ecumenismului și semnez�.

Să trimită însă spre informare și numele, prenumele, localitatea și țara, precum și identitatea lor clericală, monahală sau profesională la adresa: Περιοδικό «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» Τ.Θ. 1602, 541 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. fax:2310.276590 sau pe e-mail la: palimpce@otenet.gr

Așadar se trimite email la palimpce@otenet.gr cu numele, prenumele, localitatea, țara, statutul nostru și textul �Sunt de acord cu Mărturisirea de Credință împotriva Ecumenismului și semnez�

Da, am vazut si eu intre timp; dar nu mi-a trimis nicio confirmare; la statut am precizat ca sunt student si am scris in engleza detaliile, cu exceptia textului de marturisire, pe care l-am scris si in engleza si in romana. Am facut bine?

Vlad-Alexandru91 27.11.2010 14:23:45

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 308110)
Din articol:

Toți acei clerici, monahi, monahii și laici(mireni) care doresc să participe la această mică consemnare a Mărturisirii Ortodoxe pot să declare aceasta scriind: �Sunt de acord cu Mărturisirea de Credință împotriva Ecumenismului și semnez�.

Să trimită însă spre informare și numele, prenumele, localitatea și țara, precum și identitatea lor clericală, monahală sau profesională la adresa: Περιοδικό «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» Τ.Θ. 1602, 541 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. fax:2310.276590 sau pe e-mail la: palimpce@otenet.gr

Așadar se trimite email la palimpce@otenet.gr cu numele, prenumele, localitatea, țara, statutul nostru și textul �Sunt de acord cu Mărturisirea de Credință împotriva Ecumenismului și semnez�

Si multumesc mult pentru ajutor si iarta-ma ce te-am deranjat. Doamne ajuta!

colaps 27.11.2010 15:56:28

Citat:

În prealabil postat de Vlad-Alexandru91 (Post 308141)
Da, am vazut si eu intre timp; dar nu mi-a trimis nicio confirmare; la statut am precizat ca sunt student si am scris in engleza detaliile, cu exceptia textului de marturisire, pe care l-am scris si in engleza si in romana. Am facut bine?

Așa am scris și eu. În engleză și mărturisirea în engleză și română.
Doamne ajută!

iustin10 27.11.2010 17:39:07

Haideti sa nu ne mai ascundem dupa degete .
Cred ca toti de pe aici gandim la fel.Dar cand duhul discordiei intra intre oameni,sunt in stare sa se invarta in jurul acelorasi idei si sa se certe pe ele,desi in adancul sufletului toti sunt de acord cu unele atitudini de baza
-Toti sunt de acord ca este aberant sa schimbi ceva din dogma sau practica ortodoxa,dupa ce ,prin milenii,a invins atatea erezii
-De asemenea putem fi de acord cu un dialog cu celelalte culte,care sunt in afara ortodoxiei,
-fara a face nici un compromis asupra dogmelor sau practicii(de genul liturghii comune)
-din dorinta fireasca de a imprastia lumina ortodoxiei catre toti ,dupa porunca evanghelica,ca cine are un sfesnic nu tebuie sa il tina sub pat
-De asemenea cand ierarhii nostri fac anumite compromisuri,din dorinta de a infaptui mai bine sarcina de raspandire a ortodoxiei,suntem de asemenea de acord ca trebuie condamnate
-Aici ne despartim.Unii fac un capat de tara din acele mici compromisuri,altii au o oarecare intelegere pentru acei ierarhi,caci poate scopurile lor sunt bune,si ei folosesc doar o strategie pasagera pentru a ii atrage pe ceilalti la lumina ortodoxiei(cum ar fi rugaciunile comune)
-Toti suntem de acord ca Biserica lui Hristos care se tine de invatatura ortodoxa,nu are cum sa fie biruita de erezie,caci Duhul lui Hristos locuieste in dansa si o va ocroti

Pai fratilor,daca toti suntem de acord cu aceste idei ,atunci de unde atata suspiciune si dispute intre noi ?

antoniap 27.11.2010 23:07:03

Despre prigonirea episcopului Artemie

Florin-Ionut 29.11.2010 10:21:21

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 307952)
Degeaba citim predica de pe munte sau altceva dacă nu pătrunzi cauza acelor legități descrise acolo. Noi trebuie să înțelegem de ce au fost date anumite porunci și am fost informați de anumite lucruri. Nimic din ceea ce ne sfătuiește Dumnezeu nu e la întâmplare, toate au un obiectiv precis. Porunca iubirii urmărește pacea în împărăția celor mântuiți și liniștea lor sufletească (un om pizmaș e chinuit, așa cum orice patimă se transformă în chin veșnic), porunca renunțării la cele lumești și la mândrie are rostul de a ne face plăcuți lui Dumnezeu etc.

Un om afectat de credințele mincinoase (diverse religii false, inclusiv ateismul) nu numai că nu poate ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu și unirea cu El, dar, presupunând că el este totuși acceptat de Dumnezeu (ceea ce nesigur în cazul când trăiește egoist, așa cum se întâmplă de obicei) el se scufundă tot mai mult în propria lume mincinoasă. Omul e același și aici și în veșnicie, dacă nu și-a vindecat sufletul de fantomele adevărului, întunericul lui (la figurat dar și la propriu) se va accentua și sufletul lui va ajunge tot chinuit. Întunericul cel mai dinafară din evanghelie nu este numai lipsa lui Dumnezeu ci și credințele false care în timp devin tot mai asfixiante. E un proces psihologic obiectiv.

Noi avem impresia că viața noastră e un fenomen autonom dar în realitate Dumnezeu ne ține, fără El am cădea probabil în neființă. Și El ne va ține, dacă va vrea mila Lui, și în veșnicie. Deci ca Dumnezeu să facă acest efort trebuie să aibă un motiv, să-I fie plăcuți cei pentru care face asta. De aceea în cazul în care nu ne-am străduit toată viața și din toate puterile pentru a-I fi plăcuți, situația noastră e nesigură (e nesigură oricum, dar dacă ne străduim avem ceva mai multe șanse).

Să nu ne amăgim cu unele versete din Biblie care par încurajante. Totul depinde de bunul plac al lui Dumnezeu și este iresponsabil să ne cheltuim viața cu altceva dect cu slujirea Lui totală. Biblia poate fi și un obstacol, vedem la protestanți cum sunt amăgiți că se mântuiesc prin credință, fără efort.

Eu am pus in discutie numai situatia omului pagan, care nu are habar de crestinism si care traieste o viata in stare de bine. Adica nu este viciat, nu este corupt, ci este un exemplu de conduita morala in mediul in care vietuieste. Acest suflet, dupa spusele Bibliei, se poate mantui [de ala rau care ne vrea moartea] prin legea firii, prin constiinta care ii descopera starea inaintea Judecatorului. Fericiti cei blanzi, ni se zice, ca aceia vor mosteni pamantul. Da, le va fi imposibil celor nebotezati, nespovediti si neimpartasiti sa ajunga la cunoasterea Lui Dumnezeu, la viata vesnica, insa Dumnezeu le rezerva o stare existentiala mantuita de duhurile rele, dupa masura dragostei de care vor fi capabili in momentul mortii.

Pentru ca da, nimeni nu este predestinat la iad, zica cine ce-o vrea. Bunul plac al Lui Dumnezeu este ca prin chipul Lui cu care a inzestrat fiecare om de pe pamanul asta omul sa poate sa se inalte, pe cat posibil - functie de N variabile, spre asemanarea cu Creatorul sau.

Florin-Ionut 29.11.2010 11:25:31

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 308071)
Tu scoti din Biblie ca si protestantii numai ceea ce-ti convine. Tot Sfintul Pavel vorbeste si despre Pronie, chiar in aceeasi epistola, vezi aici si aici.

Daca, asa cum spune Sfintul Apostol, inca de pe timpul sau evanghelia era deja cunoscuta pina la capatul pamintului, ce motive am avea sa credem ca astazi mai putin? Multi pagini au ajuns la Credinta cea Adevarata. Chiar indienii de care vorbesti venind in contact cu tine au si aflat despre ea – iata chiar Pronia lui Dumnezeu la lucru!

Pe pamint nu exista inocenti (adulti sanatosi), doar indivizi in diferite stari de decadere. Dumnezeu ii cheama pe toti la El in milioane si nebanuite feluri pentru ca El este singurul care cunoaste cu adevarat inima fiecarui om. Unii nu raspund, altii doar in parte. Nu-i vorba de predestinare, ci de libertatea de alegere data de Dumnezeu Stapinul omului.

Cei 24 de mii nu gresesc in ceea ce afirma cu privire la acest subiect, de altfel nu ma indoiesc ca sint foarte ortodocsi in aproape toate cele, doar cind vine vorba de erezie incep sa calce rau in strachini pentru ca nu au cum sa-si justifice prezenta in bisericile episcopilor eretici. Invatatura ortodoxa nu iti cere sa rezisti atunci cind ierarhul marturiseste erezia “cu capul descoperit”, ci sa fugi, sa te separi de el, sa intrerupi imediat comuniunea pentru ca altfel te faci partas la erezie, dar si la osinda care il asteapta.

Mi-e greu sa cred ca Evanghelia a ajuns la fiecare om care a trait de la Hristos incoace. Da, a ajuns pana la marginile lumii, dar oare absolut toti oamenii au aflat de Jertfa Mantuitorului? Mai mult, asta inca de pe vremea Apostolilor.

Cat despre judecata dupa Evanghelie, de unde stii ce vrea sa zica Pavel cu asta? Poate ca e vorba despre judecata prin prisma iubirii, pentru ca in iubire se implineste toata Legea, Proorocii si Evanghelia. Or Evanghelia este Vestea Buna ca toti avem sansa sa ne mantuim, nu ca unii au sansa asta si altii nu o au, din orice motiv.

Deci nu m-as hazarda sa interpretez in litera versetele date, pentru ca m-as face mai judecator decat Judecatorul. Un lucru imi este clar: in teologia noastra, pronia divina le da tuturor oamenilor sansa mantuirii. In momentul in care o religie sustine ca numai adeptii ei au sanse sa ajunga in Rai, acea religie nu este buna pentru mine. De aceea am ales crestinismul ortodox, pentru ca respecta libertatea omului acum si in vecii vecilor, spre deosebire de exemplu de hinduism sau islamism.

Ca fapt divers, era deunazi o emisiune despre conditiile inumane in care lucreaza oamenii undeva in India. Unii incep sa lucreze de la 14 ani, stau de la 08:00 la 22:00 intr-un mediu greu de imaginat, castiga cam 5 dolari pe zi. Ei pregusta Iadul inca din timpul vietii... Nu prea vad, la modul concret, cum ar fi ajuns teologia ortodoxa pe meleagurile lor, la fiecare dintre acesti nenorociti ai soartei. Tu sustii ca Adevarul le este cunoscut si tot ce trebuie sa faca este sa-L accepte. Tare ma tem ca nu-i chiar asa, oricat am vrea noi sa fie. Da, Dumnezeu ne cheama pe fiecare la El in milioane si nebanuite feluri, de acord, insa asta nu inseamna ca Adevarul ortodoxiei le este cunoscut tuturor oamenilor, indiferent cand si unde traiesc pe pamantul asta.

paradosis 30.11.2010 01:08:48

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 308164)
Haideti sa nu ne mai ascundem dupa degete .
Cred ca toti de pe aici gandim la fel.Dar cand duhul discordiei intra intre oameni,sunt in stare sa se invarta in jurul acelorasi idei si sa se certe pe ele,desi in adancul sufletului toti sunt de acord cu unele atitudini de baza
-Toti sunt de acord ca este aberant sa schimbi ceva din dogma sau practica ortodoxa,dupa ce ,prin milenii,a invins atatea erezii
-De asemenea putem fi de acord cu un dialog cu celelalte culte,care sunt in afara ortodoxiei,
-fara a face nici un compromis asupra dogmelor sau practicii(de genul liturghii comune)
-din dorinta fireasca de a imprastia lumina ortodoxiei catre toti ,dupa porunca evanghelica,ca cine are un sfesnic nu tebuie sa il tina sub pat
-De asemenea cand ierarhii nostri fac anumite compromisuri,din dorinta de a infaptui mai bine sarcina de raspandire a ortodoxiei,suntem de asemenea de acord ca trebuie condamnate
-Aici ne despartim.Unii fac un capat de tara din acele mici compromisuri,altii au o oarecare intelegere pentru acei ierarhi,caci poate scopurile lor sunt bune,si ei folosesc doar o strategie pasagera pentru a ii atrage pe ceilalti la lumina ortodoxiei(cum ar fi rugaciunile comune)
-Toti suntem de acord ca Biserica lui Hristos care se tine de invatatura ortodoxa,nu are cum sa fie biruita de erezie,caci Duhul lui Hristos locuieste in dansa si o va ocroti

Pai fratilor,daca toti suntem de acord cu aceste idei ,atunci de unde atata suspiciune si dispute intre noi ?

Mici compromisuri spui? A schimba Sfinta Traditie, a ridica anatema de la 1054, a numi Biserica Romano – Catolica “sora” si “celalalt plamin al Crestinatatii”, a recunoaste validitatea "tainelor" la romano – catolici si monofiziti sint lucruri de nimica?! Ba eu as zice ca n-a mai ramas nimic din ortodoxia voastra, doar un nume si un ritual!

Biserica nu poate fi intr-adevar biruita de erezie, de aceea ea nu se afla niciodata acolo unde ereziile sint marturisite “cu capul descoperit”. Asa a fost intotdeauna, iar ecumenismul (pe care unii il numesc erezia tuturor ereziilor) si serghianismul nu fac exceptie. Nu in Biserica Ortodoxa!

Si sa stii ca si rugaciunea in comun este pacat mare. Iata ce spune Canonul X Apostolic:

“Dacă cineva s-ar ruga, chiar și în casă, împreună cu cel afurisit (scos din comuniune) acela să se afurisească.”

Asta nu-i o gluma sau un amanunt de care esti liber sa tii cont sau nu. Intelege ca si numai asta te pune sub anatema, iar in Biserica lui Hristos nu exista anatemizati.

paradosis 30.11.2010 01:12:32

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 308555)
Mi-e greu sa cred ca Evanghelia a ajuns la fiecare om care a trait de la Hristos incoace. Da, a ajuns pana la marginile lumii, dar oare absolut toti oamenii au aflat de Jertfa Mantuitorului? Mai mult, asta inca de pe vremea Apostolilor.

Tu te indoiesti chiar de cuvintul lui Dumnezeu:

“Am fost aflat de cei ce nu Ma cautau si M-am facut aratat celor ce nu intrebau de Mine", Romani 10:20

Dupa cum am mai spus, Dumnezeu ii cheama pe toti, insa doar unii raspund, ceialalti in parte sau deloc. Exista pagini care au ajuns direct la Ortodoxie, dar pentru multi drumul este anevoios si lung. Eu cunosc o familie de crestini romano – catolici a caror calatorie a durat douazeci de ani trecind prin Greco – Catolicism si Stilul Nou. Astazi, doua fete sint calugarite si un fiu preot ortodox. Stiu insa si cazuri de protestanti care au citit doar o carte si le-a fost de ajuns ca sa le schimbe viata…

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut
Cat despre judecata dupa Evanghelie, de unde stii ce vrea sa zica Pavel cu asta? Poate ca e vorba despre judecata prin prisma iubirii, pentru ca in iubire se implineste toata Legea, Proorocii si Evanghelia. Or Evanghelia este Vestea Buna ca toti avem sansa sa ne mantuim, nu ca unii au sansa asta si altii nu o au, din orice motiv.

Deci nu m-as hazarda sa interpretez in litera versetele date, pentru ca m-as face mai judecator decat Judecatorul. Un lucru imi este clar: in teologia noastra, pronia divina le da tuturor oamenilor sansa mantuirii. In momentul in care o religie sustine ca numai adeptii ei au sanse sa ajunga in Rai, acea religie nu este buna pentru mine. De aceea am ales crestinismul ortodox, pentru ca respecta libertatea omului acum si in vecii vecilor, spre deosebire de exemplu de hinduism sau islamism.

Ca fapt divers, era deunazi o emisiune despre conditiile inumane in care lucreaza oamenii undeva in India. Unii incep sa lucreze de la 14 ani, stau de la 08:00 la 22:00 intr-un mediu greu de imaginat, castiga cam 5 dolari pe zi. Ei pregusta Iadul inca din timpul vietii... Nu prea vad, la modul concret, cum ar fi ajuns teologia ortodoxa pe meleagurile lor, la fiecare dintre acesti nenorociti ai soartei. Tu sustii ca Adevarul le este cunoscut si tot ce trebuie sa faca este sa-L accepte. Tare ma tem ca nu-i chiar asa, oricat am vrea noi sa fie. Da, Dumnezeu ne cheama pe fiecare la El in milioane si nebanuite feluri, de acord, insa asta nu inseamna ca Adevarul ortodoxiei le este cunoscut tuturor oamenilor, indiferent cand si unde traiesc pe pamantul asta.

Eu nu fac decit sa-ti spun ce zic Sfintii Parinti. Tu, insa, tii mortis sa-i tragi cu “iubirea”, sa te arati mai iubitor decit Insusi Dumnezeu! Cu regret te anunt ca parerile tale (si ale oricarui altuia) nu conteaza, ortodoxia este numai dupa Sfintii Parinti, iar tu esti ortodox numai in masura in care accepti neconditionat toata Sfinta Scriptura in intelegerea lor. Dar daca insisti, nu pot sa iti spun decit ca imi pare rau pentru tine, ai ales prost, nu te afli in locul potrivit!...

cristirg 18.11.2014 22:43:40

MĂRTURISIRE ÎMPOTRIVA EREZIEI: http://ortodoxiacatholica.wordpress....triva-ereziei/

"În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.
Toți cei care am fost botezați în Biserica Ortodoxă suntem membri deplini ai Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolești, adică a Trupului lui Hristos. Prin Taina Sfântului Mir am primit Pecetea Darului Duhului Sfânt și prin Sfânta Împărtașanie cu Trupul și Sângele lui Hristos ne unim cu El, devenind mădulare ale Trupului lui Hristos.

În această calitate de mădulare ale Bisericii lui Hristos, care este numai Biserica Ortodoxă, singura în care ne unim cu Adevăratul Dumnezeu, singura în care omul se poate mântui, arătăm și respingem în mod public ereziile ce au cuprins pe unii membri ai Bisericii. Erezia nu afectează doar pe cel care crede în ea, ci și pe membrii Bisericii, atâta timp cât cei ce gândesc eretic în Biserică propovăduiesc erezia și celorlalți membri prin cuvânt și prin fapte, răspândind astfel microbul ereziei în tot trupul Bisericii. Erezia predicată de episcop sau preot îi afectează și pe credincioși. Totodată, episcopul sau preotul trebuie să aibă grijă ca membrii turmei lui să nu învețe erezia. Dacă păcatele morale îl despart pe om de Dumnezeu, cu atât mai mult erezia. Datoria episcopului este să învețe drept Cuvântul Adevărului, iar sfințenia este legată organic de Adevăr („Sfințește-i pe ei întru Adevărul Tău, iar Cuvântul Tău este Adevărul”– Ioan 17, 17). Hristos e Calea, Adevărul și Viața. Erezia este minciună și blasfemie la adresa Cuvântului Întrupat, Dumnezeu-Omul Iisus Hristos. Ea se naște ca înșelare duhovnicească, devenind o ideologie contrară Adevărului, tăind posibilitatea sfințeniei și a mântuirii.

La fel cum o boală nu afectează numai organul bolnav, ci întreg organismul, tot așa și erezia, otrăvind pe unii membri ai Bisericii, provoacă durere în întreg trupul ei, afectându-l. De aceea, de fiecare dată când a apărut o erezie ce amenința Trupul Bisericii, s-au întrunit Sinoade Ecumenice și Locale care au anatematizat erezia și pe ereticii ce o susțineau, adică au tăiat din Trupul Bisericii învățătura eretică și pe cei ce o promovau.

Sfântul Apostol Pavel la Romani 12, 4-6 spune: „Ci precum într-un singur trup avem multe mădulare și mădularele nu au toate aceeași lucrare, așa și noi, cei mulți, un trup suntem în Hristos, și fiecare suntem mădulare unii altora, dar avem felurite daruri, după harul ce ni s-a dat.” iar în epistola I Cor 12, 21-22 spune : „Și nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuință de tine; sau, iarăși, capul să zică picioarelor: N-am trebuință de voi. Ci cu mult mai mult mădularele trupului care par a fi mai slabe sunt mai trebuincioase. ” arătând în continuare că „dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; și dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună.” (I Cor 12, 26-27).
Având în vedere că până în prezent nu s-au adunat Sinoade Locale care să condamne pe cei care încalcă de aproape 100 de ani atât Canoanele Apostolice cât și hotărârile Sinoadelor Ecumenice și Locale, noi, ca mădulare vii ale trupului lui Hristos respingem și ne disociem de toate practicile condamnate de Biserică:

- rugăciunile în comun cu ereticii și așa-numita „Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor”, „Vecerniile pentru unitatea creștinilor” și alte asemenea acțiuni ținute în Bisericile Ortodoxe în „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor”, în care sunt invitați eretici să predice din fața Sfântului și Înfricoșătorului Altar Ortodox, unde se jertfește Hristos Dumnezeu Omul;
– participarea la întâlniri sincretiste interreligioase și intercreștine la care se fac gesturi simbolice sincretiste și rugăciuni în comun cu ereticii,
și arătăm ca erezie și respingem în mod public ecumenismul, cu toate manifestările sale:

a) prezența Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte Biserici Ortodoxe Locale în «Consiliul Mondial al Bisericilor» pentru că platforma teologică a acestui consiliu are la bază o concepție ecleziologică relativistă de tip protestant după modelul celor enumerate mai jos.

b) erezia conform căreia Ortodoxia ar fi (doar) o parte din Biserică.

c) erezia conform căreia toate confesiunile creștine ar fi ramuri ale Bisericii celei Una.

d) erezia conform căreia Biserica Ortodoxă ar fi o Biserică între multe alte «familii de Biserici» care împreună ar forma Biserica cea Una.

e) erezia conform căreia unitatea Bisericii ar fi fost pierdută; conform învățăturii ortodoxe, Biserica este Una și Unică, deoarece Capul Ei este Unul Domn Iisus Hristos, iar unitatea Bisericii se exprimă prin unitatea de credință și prin supunerea credincioșilor față de ierarhia Ei, atâta timp cât ierarhia păstrează unitatea de credință.

f) erezia conform căreia Biserica «ar fi divizată în confesiuni creștine» și că noi ar trebui «să refacem unitatea Ei» prin «minimalismul dogmatic», adică prin a accepta ca bază a unirii Ortodocșilor cu celelalte confesiuni (denominațiuni) credința minimală, adică credința în Sfânta Treime și în Iisus Hristos ca Dumnezeu Întrupat și Mântuitor, trecând cu vederea toate celelale Dogme ale Bisericii, inclusiv preoția sacramentală, icoana, Harul Necreat, cinstirea sfinților, etc.

g) erezia conform căreia ar exista o «unitate nevăzută» a Bisericii prin credința comună în Sfânta Treime și în Iisus Hristos ca Domn și Mântuitor, urmând să se înfăptuiască și o «unitate văzută» prin unirea confesiunilor (unitate în diversitatea dogmelor și a tradițiilor) și erezia conform careia mai întai ne impartașim cu ereticii si apoi ajungem la o unitate de credință.

h) erezia conform căreia ar fi suficient să crezi în Sfânta Treime și în Domnul Iisus ca Dumnezeu și Mântuitor ca să faci parte din Biserică (Biserica fiind văzută ca o adunare a tuturor confesiunilor creștine).

i) erezia conform căreia Biserica Ortodoxă și adunarea romano-catolică (papo-filioquistă) ar fi «Biserici Surori» sau «cei doi plămâni ai Bisericii».

j) ideea conform căreia între Biserica Ortodoxă și romano-catolicism (papo-filioquism) nu ar exista nici o diferență dogmatică, afirmând că singura diferență ar fi modul de intelegere asupra Primatul Papal.

k) acordurile neortodoxe semnate de reprezentanții Bisericilor Ortodoxe în cadrul dialogului intercreștin, dialog cu care suntem de acord atâta timp cât este facut pe baze ortodoxe, pentru a-i aduce pe eretici în Biserica Ortodoxă prin Taina Botezului, a Mirungerii și a Sfintei Împărtășanii.

l) acceptarea sinodală de către Biserica Ortodoxă Română a dialogului de la Chambesy, în care ereticii anticalcedonieni monofiziți (asa zișii miafiziți), urmași ai ereziei lui Sever de Antiohia ( Învăță că Hristos are, după întrupare, o singură fire, compusă, și nu două firi neamestecate și neschimbate, neîmparțite și nedesparțite într-o Persoană, fiecare fire avand voința și energia ei. Nu acceptă învățătura Sinoadelor IV, V, VI și VII Ecumenice, rămânând în rătăcire și afară din Biserică) sunt recunoscuți ca ortodocși și afirmarea că anatematizarea lor ar fi fost cauzată de o simplă neînțelegere terminologică, și că, prin urmare, nu ar exista nici o diferență dogmatică între Biserica Ortodoxă și grupările eretice monofizite (Copți, Armeni, Siro-iacobiți, Malabarieni, Etiopieni, Eritreeni, Tomiți).

m) acordul de la Balamand, în care reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Locale au acceptat un nou tip de uniație și au recunoscut pseudo-tainele romano-catolicilor, acord ce a fost respins de către reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Locale la Baltimore, în anul 2000.

n) erezia conform căreia Filioque (purcederea Duhului Sfânt «și de la Fiul») ar fi doar o simplă neînțelegere terminologică, iar nu o alterare a Dogmei Sfintei Treimi – Dogmă pe care Însuși Dumnezeu prin Fiul Său Iisus Hristos Întrupat ne-a descoperit-o (Ioan 15, 26).

o) așa-zisa «ridicare a anatemelor» asupra romano-catolicilor (papo-filioquiștilor), dar și asupra ereticilor monofiziți, monoteliți și monoenergiști, anateme date la Sinoadele Ecumenice; conform învățăturii ortodoxe, o anatemă dogmatică nu se poate ridica în mod magic, fără ca motivele anatematizării să fie înlăturate.

p) erezia conform căreia ar exista Har Mântuitor în afara Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolești și că ar exista botez valid și Har lucrător al preoției în afara Ei (simpla prezență istorică a unei succesiuni de la Apostoli și simpla rostire a formulei Sfintei Treimi nu validează «tainele» ereticilor).

q) erezia conform căreia Sfinții Părinți nu mai pot fi azi în actualitate, erezie ce neagă prezența Duhului Sfânt în Părinții de la Sinoadele Ecumenice și, prin urmare, însăși continuitatea existenței Bisericii ca instituție divino-umană.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:26:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.