Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5027)
-   -   Reguli (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=113)

Va_iubesc 01.11.2006 14:35:35

Legat de copii, eu cred ca e foarte bine sa mearga de mici la Biserica (inca de la Botez). Mai ales ca e bine pentru ei si pentru noi toti sa se impartaseasca la fiecare Sfanta Liturghie. In unele Biserici se pune la dispozitie o sala cu mese si scaune pentru copilasii intre 4 si 8 ani, ca sa stea toti acolo cu o persoana (fie mama unuia, fie o credincioasa numita de preot, care poate sa-i coordoneze, sa le explice pericopa evanghelica la nivelul lor, sa le vorbeasca, sa-i lase sa gandeasca si sa se eprime legat de o anumita problema).

Apoi, acesti copilasi intra in Biserica la Crez, il spun cu totii, stau la Epicleza, zic chiar ei Tatal nostru, se impartasesc si apoi se retrag in sala in care au fost la inceput. Mananca cu totii, apoi ies sa se joace in curte, cand slujba s-a terminat. Copiii mai mari de 8 ani participa la toata Sf. Liturghie in Biserica si pot sa vina cu ceilalti la masa si la joaca. Mi se pare bine gandita forma asta ca sa le permita si parintilor sa participe la Sf. Liturghie, sa fie si mai multa ordine, sa-i faca pe copii sa-si doreasca sa mearga la Biserica (nu stiu cat pt Hristos si cat pt a se intalni cu ceilalti copii, dar tot e bine ca merg), sa-i ajute sa se socializeze, sa nu mai stea numai in bratele parintilor, sa se formeze prietenii intre copiii ortodocsi, etc.

Legat de regulile in Biserica, mai multa smerenie, mai multa iubire, mai multa intelegere pentru neputintele celuilalt, mai multa traire a momentului, mai multa pregatire pt intalnirea cu Hristos, etc.

Elena

26.11.2006 14:43:45

regulile astea nu exista in Bibilie sunt inventii. ca aimancat sau nu..; etc. etc.

celmai important cred ca este daca mergi la biserica este sa ascult ce citeste preotul... in plus este mai mult propaganda decat liturghie.

important este si cum te prezinti. nu cred ca este decent sa apari cu maieu fara manesci sau cu o fusta roz sub fund. insa pana la urma conteaza pentru ce esti biserica. daca mergi la biserica sa te arati cat de sexy esti atunci cred ca esti joasa speta. totodata nu cred ca mergem la biserica sa vedem anumite fapturi mai prost imbracate sau indecent. cred asemenea persoane au dreptul in biserica oricum, atata timp cat nu deranjeaza. nu ma deranjeaza atata timp cat nu privesc.

situatia se schimba atunci cand apare cine stie ce credincioasa cu un copil isteric, care urla tipasi alte cele. prezenta lui in biserica este inutila si in plus deranjeaza.

regula este simpla si unica, la fel ca in orice institutie: intra, taci si asculta, fii decent si nu ii deranja pe ceilalti prin galagie sau vulgaritate.

ARHANGHELUL 09.12.2006 19:11:45

Citat:

În prealabil postat de Valentin
Asa cum am spus si la "tinuta in biserica" eu sunt de parere ca ar trebui ca fiecare biserica si manastire sa aiba afisat regulile (macar cele esentiale) .

Ar trebui sa se specifice clar (printe multe altele):

1.Ca nu este voie sa se sarute icoanele in timpul slujbei (pentru ca deranjezi atata lume)

2.Ca nu este voie sa se vorbeasca nici in timpul si nici la sf slujbei

3.Ca,copii mici se impartasesc pana sa inceapa slujba si nu la sfarsit cand copilul a manacat (pentru ca este imposibil ca un copil de pana intr-un an sa nu fimancat pana la 11-12 atunci cand se impartaseste), am vazut zeci de cazuri in care preotul nu a impartasit copilul pentru ca parintele nestiutor i-a dat sa manance copulului sau mai grav, parinti care-si duceau copii la impartasit in timp ce acestia mancau pufuleti, sau si mai enervant cand se vine cu copii mici la biserica si copii incep sa tipe exact in momentele cheie ale slujbei !

etc etc etc

Cea mai grava problema sunt unele babe care daca vad pe cineva ca a gresit intr-un fel sar pe el , facand ca acel om sa nu mai vina prea curand la biserica .

Multe sunt de spus dar cel mai important e ca se vrea respectarea regulilor dar nimeni (exista si exceptii , bineinteles) nu face absolut nimic pentru asta ! :|

An problema copiilor nu ai dreptate si nici o slujba nu este mai importanta ca un copil daca nu ma crezi antreaba pe oricine (Lasati copii sa vina la Mine).Tu crezi ca daca un copil mananca sau nu e vro diferenta atunci cand este anpartasit? Sa stii ca nu este nici o diferenta pentru ca ei pana la o anumita varsta sunt fara de pacat daca nu ma crezi antreaba pe cine vrei.Ei anca sunt an comuniune cu Dumnezeu,credema nu ancerc sa te mint.Vinovati daca e sa fie cineva sunt parintii care nu vin atunci cand trebue.Iar cu stersul pe fata e traditie si e greu sa fie schimbata prea curand,cu femeile anvarsta e o problema cam peste tot, se cred mai anvatate.

paraschevaiasi 16.02.2007 17:06:29

va inttreb eu pe voi cei care spuneti ca nu ar trebui sa vina parintele la biserica cu copiii mici sub 3 ani, ce ar trebui sa fac eu? Sa astept 3 ani pana cand creste copilul pt a putea merge la Biserica? Eu am 3 copii si cel mai mic are 8 luni, si nu-mi prea pasa daca o persoana este putin deranjata de copilul meu. Copilul trebe invatat de mic sa mearga in Biserica sa se obisnuiasca cu atmosfera , cu slujba, cu icoanele , cu preotii...Pai la 3 ani nu-l mai poti tine in Biserica pt ca nu mai are rabdare, nu a invatat sa stea cuminte in Biserica, se sperie de preoti, ceea ce am vazut de multe ori la unii copii. Eu mi-am dus copiii in Biserica dupa ce i-am nascut, iar acum sunt linistiti si isi doresc sa mearga duminica la slujba. Oamenii ar trebui sa se bucure cand le vede pe mamici ca-si duc copilul la Biserica si sta cu el la toata slujba nu numai la sfarsitul slujbei.
Poate ca nu sunteti parinti cei care ganditi asa, dar daca gandul v-ar fi numai la slujba atunci nu va va deranja zgomotul copilului, nu cred ca un copil face atat zgomot incat sa deranjeze asa tare.

Va_iubesc 16.02.2007 19:56:02

Citat:

În prealabil postat de paraschevaiasi
Eu mi-am dus copiii in Biserica dupa ce i-am nascut, iar acum sunt linistiti si isi doresc sa mearga duminica la slujba. Oamenii ar trebui sa se bucure cand le vede pe mamici ca-si duc copilul la Biserica si sta cu el la toata slujba nu numai la sfarsitul slujbei.

Foarte bine faci, draga Parascheva! Si eu as face exact la fel daca as fi in locul tau: toata familia trebuie sa fie in Biserica. Altfel nu ai cum sa faci din casa ta o biserica unde sa locuiasca Hristos. Aici sunt atat de multi copilasi la Biserica incat se face coada de vreo 10 metri la impartasit. E minunat ca Hristos sa fie in copilasul tau si sa-l duci astfel in casa ta si sa-l ai astfel langa tine pentru eternitate.

Te imbratisez cu drag,
Elena

ancah 17.02.2007 02:56:01

Am fost odata la o biserica din Constanta si am vazut o fetita de 6-7 ani, care juca sopron si intimp ce sarea de pe un patrat pe altul, canta odata cu protul. Stia toata liturghia pe de rost.

paraschevaiasi 17.02.2007 14:51:51

Citat:

În prealabil postat de ancah
Am fost odata la o biserica din Constanta si am vazut o fetita de 6-7 ani, care juca sopron si intimp ce sarea de pe un patrat pe altul, canta odata cu protul. Stia toata liturghia pe de rost.

minunat sa aud asa ceva. Eu cand reusesc sa merg cu toti copiii in Biserica baietii mai vorbesc se mai joaca (sunt mai marisori) dar cunosc liturghia iar uneori acasa se mai joaca de-a preotul, isi iau cate-o jucarie si spun ca este cadelnita si incep sa cante ce stiu si ei. Este o bucurie pt parinti sa-si vada copiii jucandu-se frumos, se mai cearta si ei cate putin ca sunt baieti.

dorinel78 06.05.2007 21:19:35

va luati de copii... sunt nevinovati. ei nu isi dau seama. va luati de babe, ele sunt batrane.
tacearea in biserica este importanta.
si o tinuta cuviincioasa. fara pantaloni scurti sau haine mulate

alexandrusb 11.09.2007 09:04:57

ceea ce a zis getasar e o mare prostie? cum sa fie pacat ca atingi hainele preotului?
e o mare prostie. se spune ca prin atingere datorita sfinteniei lor acestea fac minuni.stim cu toti ca aceste vesminte sunt sfiintite de mai marii bisericii (episcopii).deci eu nu vad nimik rau in asta. cat despre aceasta practica eu nu am nimik impotriva ei, deoarece si eu o folosesc atunci cand iese preotulcu cadelnitza ,poate nu ajung de dimineata dar la celebra cantare "sfinte dumnezeule" fac acest lukru.iar in faptul k unii oameni dau tamaie bisericii iarasi nu vad nimik anormal. ma rog asta doar un preot ne-ar putea lamuri.

dan73 11.09.2007 14:04:13

Este grav daca ne oprim doar la aceasta atingere. Trebuie sa mergem mai departe, sa ne impartasim cu Trupul si Sangele lui Hristos. Sa simtim ce inseamna relatia cu Hristos. Sa nu credem ca doar printr-o simpla atingere, primim vindecare, ca intr-un mod magic - ating si se revarsa peste mine darurile. Este nevoide de deschidere fata de Hristos. Cu cat ma deschid mai mult lucrarii Lui, cu atat prinde mai mult chip in mine.
Nu trebuie uitat ca dupa ce a inviat din morti, Hristos ii spune Mariei Magdalena sa nu se atinga de El. Arata prin acesta, potrivit Sfantului Chiril, ca de acum ne vom impartasi alfel de El - in Sfanta Liturghie cu Trupul si Sangele Sau.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:44:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.