Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Intrebare: (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11641)

dobrin7m 28.12.2010 20:49:24

Citat:

În prealabil postat de anatolie (Post 317138)
Domnul IIsus s-a jertfit pe Cruce , dar a inviat.
Sa fie rusinati sectarii rataciti de la adevar care zic ca a murit pentru totdeauna si nu a inviat! Este o erezei nemaipomenita!

Doamne ajuta!

Adevarat, a inviat.
Singurul Om care a inviat deja a fost Iisus Hristos.
Restul vor invia atunci cand vine Judecata de Apoi dupa cum sta scris in Scriptura.

Iisus a murit, Duhul Sfant s-a inaltat la cer iar trupul sau , a inviat capatand trup induhovnicit, a treia zi.

Se poate din graba sa fi strecurat o greseala in explicare spunand ca trupul se intoarce in tarana din care a fost creat.
Trupul lui Iisus da, a inviat in trup induhovnicit si s-a inaltat la cer si sade de-a dreapta Tatalui ca o icoana Sfanta Sfanta a Treimii.

Dumitru73 28.12.2010 20:52:44

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 317139)
Pentru un singur motiv: acela de a intelege mai bine fenomenul trupului lui Iisus: trup omenesc supus durerii si mortii si existenta pacatului stramosesc . Doar pentru atat.
Am vazut voci aici pe forum care ziceau: de ce a trebuit sa moara? de ce sa simta dureri? de ce sa se lase biciuit? si o gramada de : de ce-uri.
Tot ce am spus eu in continuare se refera exact la Scriptura, nici un cuvant de al meu nu contrazice Scriptura.

Si acum sa analizam strict textul din evanghelia apocrifa.
Gaseste un cuvant neadevarat si care contrazice Scriptura.
Dar as dori daca se poate sa nu vorbim vorbe si sa nu contrazicem doar de dragul de a contrazice.

din cate stiu apocrifele nu ar trebui sa faca parte nici din lectura suplimentara a unui crestin. ce sa intelegi din ele daca Biserica le-a interzis? nu ai vrea sa invatam cum e cu Iisus si din Evangelia dupa Iuda sau cea dupa Maria Magdalena? sau astea nu ne convin?

dobrin7m 28.12.2010 21:14:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 317145)
din cate stiu apocrifele nu ar trebui sa faca parte nici din lectura suplimentara a unui crestin. ce sa intelegi din ele daca Biserica le-a interzis? nu ai vrea sa invatam cum e cu Iisus si din Evangelia dupa Iuda sau cea dupa Maria Magdalena? sau astea nu ne convin?

Iisus Hristos a venit tocmai pentru toti pacatosii, chiar si pentru unul care pacatuieste citind o evanghelie apocrifa.
Eu stiu Scriptura, si ceea care contrazice Scriptura mintea mea o catalogheaza ca si falsa. Si nu pentru ca nu imi convine ci pentru ca contrazice Scriptura.
Eu vreau sa invat cum e cu Iisus din Scriptura si din Scrierile Sfintilor Parinti iar daca alte texte aparute in popor despre Iisus exista eu le citesc si iau doar ce consider ca nu contrazice Scriptura din ele. Atat.

``Scrierile apocrife crestine imita in general cartile Noului Testament. Acestea au caracter popular si incearca sa completeze unele date absente din cartile canonice ale Noului Testament. Aceste scrieri sunt carti necanonice, de origine si de autori necunoscuti.``

asa sta scris intr-un articol chiar pe site-ul crestinortodox.

``Până în secolul al IV-lea nu a existat o graniță sigură, unanim acceptată, între scrierile canonice și cele asa-zise "apocrife". Ca urmare, foarte multe evenimente, personaje sau episoade, precum viața părinților după trup ai lui Iisus, nașterea și copilăria Lui, coborârea în iad, adormirea Maicii Domnului etc., au fost integrate în Tradiția ortodoxă.
Este cunoscută existența unei serii de Evanghelii, Fapte, Epistole și Apocalipse apocrife ale Noului Testament, care au circulat în comunitățile creștine timpurii și s-au transmis de-a lungul timpului până în zilele noastre.

de pe Wikipedia

Danut7 28.12.2010 21:21:10

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 317134)
Parerea mea
Iisus Hristos pe pamant a fost Duh Sfant intrupat. Nu a avut suflet omenesc ci Duh Sfant dar a avut si o fire omeneasca. Fire omeneasca ce vine din actiunile trupului. Mintea de pilda si activitatea creierului. inima si bataile sale, simturile si rezultatele lor. aici se poate devolta mult dar nu stiu daca ne ajuta in mantuirea noastra aceasta despicare a firului in patru.
pentru oameni da, moartea fizica inseamna despartirea sufletului de trup.
pentru Iisus Hristos Omul, moartea a insemnat despartirea Duhului Sfant de trup.
In acel moment de o clipa Hristos Omul a spus: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu de ce m-ai parasit? pentru ca trebuia sa implineasca rolul de om cu trup pamantesc pana la capat. Tot omul ce moare are sentimentul de singuratate pret de o clipa inainte de a-si da duhul care este rezultat al simturilor si a mintii sale. Pentru ca asa a lasat Dumnezeu. deci Insusi Dumnezeu trebuia sa-si respecte si aceasta ultima regula a legii acea din clipa mortii.
Omul are acest moment de singuratate si parasire? Da.
Atunci si Iisus - Omul a trebuit sa aiba acest sentiment pentru a respecta pana la capat legile date de Dumnezeu in clipa in care Iisus omul a murit.

Legile: cele dupa care exista omul: nastere, viata, moarte si procesele lor. Se vede ca nasterea , adica unirea sufletului cu trupul se face inca din pantece nu doar in clipa nasterii prin iesirea la lumina.

Iisus prin intrupare nu a avut duh omenesc?De unde atunci i-a venit firea omeneasca separata de cea dumnezeiasca?Sa revenim la moarte?Pana la urma a murit sau nu a murit Dumnezeu?CUM "a murit" daca a murit?Sau daca a murit doar un om cum ne rascumpara?Sau nu a fost nevoie de nici o rascumparare?Care e motivul Intruparii Logosului?

Dumitru73 28.12.2010 21:22:45

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 317156)
Iisus Hristos a venit tocmai pentru toti pacatosii, chiar si pentru unul care pacatuieste citind o evanghelie apocrifa.
Eu stiu Scriptura, si ceea care contrazice Scriptura mintea mea o catalogheaza ca si falsa. Si nu pentru ca nu imi convine ci pentru ca contrazice Scriptura.
Eu vreau sa invat cum e cu Iisus din Scriptura si din Scrierile Sfintilor Parinti iar daca alte texte aparute in popor despre Iisus exista eu le citesc si iau doar ce consider ca nu contrazice Scriptura din ele. Atat.

``Scrierile apocrife crestine imita in general cartile Noului Testament. Acestea au caracter popular si incearca sa completeze unele date absente din cartile canonice ale Noului Testament. Aceste scrieri sunt carti necanonice, de origine si de autori necunoscuti.``

asa sta scris intr-un articol chiar pe site-ul crestinortodox.

site-ul nu reprezinta autoritatea absoluta in materie de ortodoxie. dar pana la urma ce reiese din ce spui tu? ca sunt niste povesti. tu crezi in povesti? iti spun si eu cateva daca vrei ;)

Danut7 28.12.2010 21:25:28

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 317161)
site-ul nu reprezinta autoritatea absoluta in materie de ortodoxie. dar pana la urma ce reiese din ce spui tu? ca sunt niste povesti. tu crezi in povesti? iti spun si eu cateva daca vrei ;)

Bai nene, hai hai iao la vale ca deja ma enervezi cu off-topicurile tale.. Vrei sa vb despre preocuparile proprii ale lui matalutza deschiteti topic separat si lasa topicul sa se desfasoara in conformitate si legatura cu subiectul originar.

dobrin7m 28.12.2010 21:26:57

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 317160)
Iisus prin intrupare nu a avut duh omenesc?De unde atunci i-a venit firea omeneasca separata de cea dumnezeiasca?Sa revenim la moarte?Pana la urma a murit sau nu a murit Dumnezeu?CUM "a murit" daca a murit?Sau daca a murit doar un om cum ne rascumpara?Sau nu a fost nevoie de nici o rascumparare?Care e motivul Intruparii Logosului?

ce este fire omeneasca?
ce este suflet?
suflet egal fire omeneasca?
ce este Duh omenesc?
Duh omenesc este egal cu fire omeneasca, cu suflet sau cu amandoua?
ce este duh Sfant?
ce este fire dumnezeiasca?
fire dumnezeiasca egal Duh Sfant?

ai o idee clara? sau nu?
daca nu definesti bine aceste aspecte vorbim in van.

Dumitru73 28.12.2010 21:30:23

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 317162)
Bai nene, hai hai iao la vale ca deja ma enervezi cu off-topicurile tale.. Vrei sa vb despre preocuparile proprii ale lui matalutza deschiteti topic separat si lasa topicul sa se desfasoara in conformitate si legatura cu subiectul originar.

mai usor cu limbajul danute ...

dobrin7m 28.12.2010 21:34:13

``Fiul lui Dumnezeu S-a facut om cu adevarat, fara sa inceteze a fi Dumnezeu. Ramanand Dumnezeu neschimbat, El insusi S-a facut si om adevarat. Dupa intrupare, nu unul este Fiul lui Dumnezeu si altul Fiul omului, ci unul si acelasi.

Astfel, Iisus Hristos este si Dumnezeu adevarat, si om adevarat. “Fiul lui Dumnezeu primeste a Se face si a Se numi Fiu al omului, nu ceea ce a fost schimband, ca este fara de schimbare, ci ceea ce nu a fost luand, ca este iubitor de oameni”176 (Sf. Grigorie Teologul, Cuvant la Sf. Lumini, 13, Migne, P. G., XXXVI, col.349 A).

Sfanta noastra Biserica a talmacit aceasta invatatura spunand ca Iisus Hristos este o persoana sau un ipostas in doua firi: «firea dumnezeiasca si firea omeneasca». Fiul lui Dumnezeu, ipostasul al doilea din Sf. Treime, a luat pe langa firea Sa dumnezeiasca, pe care o are din veci, fire omeneasca, din Fecioara Maria, facandu-Se si ipostas al firii omenesti, sau om. Cele doua firi s-au unit in persoana sau in ipostasul lui Iisus Hristos, in chip nedespartit, dar totusi fara sa se schimbe sau sa se amestece intr-una singura.

Avem vreo asemanare pentru aceasta Taina?

O asemanare ne ofera omul. Nu o asemanare tocmai deplina, pentru ca omul e o persoana cu o singura fire. Dar firea lui se compune din suflet si trup, asa cum Iisus Hristos are fire dumnezeiasca si fire omeneasca. Sufletul si trupul nu sunt despartite, si persoana cea unica a omului nu e impartita in doua din pricina lor. Persoana omului traieste in fiecare clipa prin amandoua si lucreaza prin amandoua. Cand priveste la ceva lucreaza si prin puterea sufletului, si prin materia ochiului. Cu toate acestea sufletul si trupul nu s-au contopit intr-una, incat sa nu mai fie nici sufletul suflet, nici trupul trup, nici nu s-au schimbat.

Tot asa e in Hristos. Cele doua firi sunt unite in persoana Lui unica, in chip nedespartit si neimpartit, dar fara amestecare si fara schimbare. Tot asa sunt unite in chip nedespartit si neimpartit, dar fara amestecare si fara schimbare, lucrarile si vointele celor doua firi. Astfel, Iisus Hristos traia si lucra prin amandoua firile, in chip nedespartit si neamestecat. Cand tamaduia ochiul orbului, prin firea omeneasca atingea ochiul lui, prin cea dumnezeiasca vindeca. Era o singura fapta dumnezeiasca-ome-neasca, savarsita prin doua firi, sau prin lucrarea dumnezeiasca si lucra-rea omeneasca, in mod nedespartit dar si neamestecat. Caci desi vietuiau si lucrau impreuna, firea si lucrarea dumnezeiasca nu se schimba in fire si lucrare omeneasca. Nu firea omeneasca vindeca si nu firea dumnezeiasca isi misca mana spre ochiul orbului177 (Sf. Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea III, cap. 15; trad. cit., p. 193).

Iisus Hristos fiind o persoana in doua firi, vointe si lucrari, unul este Cel Care voieste si lucreaza, dar prin doua vointe si doua lucrari. Unul si acelasi este Cel Care flamanzeste (dupa firea omeneasca) si inmulteste painile (dupa firea dumnezeiasca), unul si acelasi este Cel Care osteneste (dupa firea omeneasca) si vindeca pe slabanogul din Capernaum si invie pe Lazar (dupa firea dumnezeiasca), unul si acelasi nu are unde sa-Si plece capul (dupa firea omeneasca) si e pretutindenea si chiar in Sanul Tatalui (dupa firea dumnezeiasca).``
catehism ortodox
http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=287

Iata ca prin fire omeneasca atinge ochiul si prin fire dumnezeiasca vindeca ochiul.
exact cum ti-am explicat: firea omeneasca: simturi: flamanzeste, osteneste; sentimente: tristete, bucurie.

Danut7 28.12.2010 21:37:28

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 317163)
ce este fire omeneasca?
ce este suflet?
suflet egal fire omeneasca?
ce este Duh omenesc?
Duh omenesc este egal cu fire omeneasca, cu suflet sau cu amandoua?
ce este duh Sfant?
ce este fire dumnezeiasca?
fire dumnezeiasca egal Duh Sfant?

ai o idee clara? sau nu?
daca nu definesti bine aceste aspecte vorbim in van.

poate cineva avea fire omeneasca fara sa aibe suflet de om , duh omenesc?din punctul meu de vedere duhul omenesc = suflet de om = fire omeneasca.firea dumnezeiasca este proprie lui Dumnezeu, la fel cum si firea umana, oamenilor.. firea dumnezeiasca = existenta Dumnezeiasca.. firea umana = existenta umana..

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:18:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.