Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   legea veche (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11973)

ioan_strainul 24.01.2011 23:34:12

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327486)
Si atunci cum explicati unele pogoraminte din legea veche despre care se spune ca sunt vesnice?Una dintre ele fiind si pogoramantul sambetei.Alta pogoramantul preotiei.. alta pogoramantul lui David.. alta pogoramantul taierii imprejur.. alta pogoramintele diferitelor praznice.. s.a.m.d

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++
Clar ca sunt vesnice si uite de ce , pentru ca Hristos a spus nu am venit sa stric legea nici proroci ce am venit sa Implinesc, ceia ce Inteleg eu este ca amIndoua sunt legate de olalta si sunt una Sf. Scriptura
Si mai spune la faptele Sf. Ap. ca cei ce sunt sub lege vor fi judecati In lege iar cei ce sunt Inoiti In Hristos prin sfintele Evanghelii ale noului testament In acestea vor fi judecati deci se intelege ca nu sunt desfintate de nimeni si nu pot fi desfintate pentru ca sunt una amIndouA.

Mihnea Dragomir 24.01.2011 23:46:32

Din punct de vedere catolic, Vechea Lege nu mai există.

Ce spune Conciliul de la Florența în mod infailibil:
The Holy Roman Church firmly believes, professes and teaches that the matter pertaining to the law of the Old Testament, of the Mosaic Law, which are divided into ceremonies, sacred rites, sacrifices, and sacraments, because they were established to signify something in the future, although they were suited to divine worship at that time, after our Lord’s coming had been signified by them, ceased, and the sacraments of the New Testament began; and that whoever, even after the passion, placed hope in these matters of the law and submitted himself to them as necessary for salvation, as if faith in Christ could not save without them, sinned mortally. Yet it does not deny that after the passion of Christ up to the promulgation of the Gospel they could have been observed until they were believed to be in no way necessary for salvation; but after the promulgation of the Gospel it asserts that they cannot be observed without the loss of eternal salvation.

Ce spune papa Pius al XII-lea:
And first of all, by the death of our Redeemer, the New Testament took the place of the Old Law which had been abolished (Mystici Corporis Christi)

Ce spune papa Benedict al XIV-lea:
The first consideration is that the ceremonies of the Mosaic Law were abrogated by the coming of Christ and that they can no longer be observed without sin after the promulgation of the Gospel” (Ex Quo Primum).

Ce spun Doctorii Bisericii:
Consequently, just as it would be a mortal sin now for anyone, in making a profession of faith, to say that Christ is yet to be born, which the fathers of old said devoutly and truthfully; so too it would be a mortal sin now to observe those ceremonies which the fathers of old fulfilled with devotion and fidelity. (Doctor Angelicus, Summa Th, I/II, Quest 103 punctul 4)

Scotsman 24.01.2011 23:51:18

Am o nelamurire,scuze pentru interventia usor iesita din cadrul discutiei.Daca un crestin ortodox doreste sa studieze Sfanta Scriptura,ce metode alege?

1.Se documenteza singur si apoi intreaba preotul/duhovnicul
2.Biserica organizeaza intalniri de studiu biblic
3.Exista un anumit tip de program pe care il aplicati
4.Incearca sa gasesca talcuiri cum poate,din sursele avute la dispozitie
5.Participa la intalniri cu alti credinciosi unde studiaza in comun

Mie nu imi este foarte clar.Stiu ca raspunsul standard este ,,Citim dupa talcuirea Sfintilor Parinti si dupa povatuirea/binecuvantarea preotului"dar dupa problemele de interpretare care se ridica pe forum si dupa lipsa surprinzatoare a referintelor la Parintii Bisericii,eu am impresia(posibil extrem de gresita)ca este mai mult un raspuns standard decat o realitate.

Dumneavostra apelati,in cadrul studiului si la alte surse decat cele ortodoxe? Cam cat de des studiati Sfanta Scriptura? Vi-se recomanda des sau rar acest lucru? Ati abordat acesta problema cu duhovnicul dvs?Cum v-a indrumat? Va explica des,are explicatii ample,tehnice sau va talcuieste in cheie strict spirituala? La dvs se folosesc,de catre preoti,explicatii tehnice(explicatii ale termenilor,structura textelor,trimiteri istorice,etc)?

Imi cer scuze,ma intereseaza extrem de mult acest subiect.Cum studiati dvs efectiv Sfanta Scriptura? Multumesc pentru eventualele raspunsuri.

Raoul 24.01.2011 23:56:58

Scotianule,ti se pare ca studiul Sfintei Scripturi trebuie sa fie o prioritate pt. un crestin? Prioritate are Sfanta Liturghie,Spovedania,Impartasania... Daca vrei sa studiezi si Biblia,cu atat mai bine,dar daca nu o faci folosindu-te de un ghid sau sa asculti de ceea ce spun Sfintii Parinti,te poti rataci foarte usor. Asa ca in cazul asta ti-ar fi mai de folos sa stai deoparte! Uita-te unde s-a ajuns din pricina unor razvratiti care nu au avut puterea de intelegere a Scripturilor: la voi (protestanti) si mai rau,la cultele neoprotestante cu subcategoriile lor! "Au doar S-a impartit Hristos?" sau nu stiai ca "va rataciti nestiind Scripturile si puterea lui Dumnezeu?"

Te rog iarta-ma daca te simti ofensat sau nu ai primit raspunsul care il asteptai.

Dumnezeu sa te ajute!

colaps3 25.01.2011 00:01:50

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327754)
18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.

Acest pasaj face referire la faptul că Legea lui Hristos și de fapt toată Sfânta Scriptură nu va fi niciodată întinată și că ea va domni până la sfârșitul vremurilor, neputând fi biruită de nimeni și nimic.

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327754)
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor.

Cine sunt cei ce strică poruncile lui Hristos și îi învață așa pe oameni, alții decât ereticii, rătăciții, sectanții și ecumeniștii zilelor noastre ? Aceștia toți vor da seamă în fața Domnului pentru păcatul lor împotriva Duhului Sfânt, pe care l-au săvârșit prin modificarea Bibliei și a cuvintelor Domnului.

Scotsman 25.01.2011 00:19:47

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 327784)
Scotianule,ti se pare ca studiul Sfintei Scripturi trebuie sa fie o prioritate pt. un crestin? Prioritate are Sfanta Liturghie,Spovedania,Impartasania... Daca vrei sa studiezi si Biblia,cu atat mai bine,dar daca nu o faci folosindu-te de un ghid sau sa asculti de ceea ce spun Sfintii Parinti,te poti rataci foarte usor. Asa ca in cazul asta ti-ar fi mai de folos sa stai deoparte! Uita-te unde s-a ajuns din pricina unor razvratiti care nu au avut puterea de intelegere a Scripturilor: la voi (protestanti) si mai rau,la cultele neoprotestante cu subcategoriile lor! "Au doar S-a impartit Hristos?" sau nu stiai ca "va rataciti nestiind Scripturile si puterea lui Dumnezeu?"

Te rog iarta-ma daca te simti ofensat sau nu ai primit raspunsul care il asteptai.

Dumnezeu sa te ajute!

Deci la ortodocsi studiul/intelegrea Scripturii nu are aceiasi importanta ca si aspectele ritualice?Asta este opinia generala?Un preot v-a spus asta? Am o rugaminte:daca gasiti un singur Parinte al Bisericii(va bazati pe ei)care sa sustina ce ati spus(cu privire la importanta ritualica fata de importanta studierii Scripturii,v-as ruga sa-mi postati opinia lui.

Eu am intrebat care este metoda ortodoxa.Incerc sa inteleg cum procedati dvs.Nu am intrebat comparativ cu altii(nu este o argumentatie prin negatie) ci strict cum procedati dvs.Nu am de ce sa ma simt jignit,respect opinia fiecaruia.

Mihnea Dragomir 25.01.2011 00:24:43

Citat:

În prealabil postat de Scotsman (Post 327793)
Deci la ortodocsi studiul/intelegrea Scripturii nu are aceiasi importanta ca si aspectele ritualice?Asta este opinia generala?Un preot v-a spus asta?

Dacă îmi permiteți să intervin: deosebirea de vederi provine din faptul că, pentru ortodocși (ca și pentru catolici) Sf Liturghie, Spovedania și Împărtășania nu sunt "aspecte ritualice". În religiile noastre, Euharistia are exact același rol pivotal pe care îl are Sfânta Scriptură în protestantism. Dacă nu ar mai exista nici o Biblie în lume, dar ar mai exista un singur episcop, atunci Biserica ar fi salvată. Noi ne putem mântui foarte bine (unii chiar mai bine) fără Sf Scriptură. Dar fără Sfintele Taine, nu putem trăi.

Raoul 25.01.2011 00:28:47

Citat:

În prealabil postat de Scotsman (Post 327793)
Deci la ortodocsi studiul/intelegrea Scripturii nu are aceiasi importanta ca si aspectele ritualice?.

Are importanta,dar am explicat esentialul: si anume daca nu studiezi sub indrumarea unui ghid de studiu sau sa asculti invataturile si talcuirile Sfintilor Parinti si o faci de capul tau... nu e tocmai ok. Adica nu e deloc! Ai vazut la cate culte s-a ajuns din chestia asta... si rad dracii de ei!

Deci am spus cum studiez eu. Plus ca ne ajuta mult si predicile Sfintilor nostri parinti,care sunt descendenti directi ai lui Hristos si ai Sf. Apostoli prin Sf. Taina a Hirotoniei!

Scotsman 25.01.2011 00:29:43

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 327795)
Dacă îmi permiteți să intervin: deosebirea de vederi provine din faptul că, pentru ortodocși (ca și pentru catolici) Sf Liturghie, Spovedania și Împărtășania nu sunt "aspecte ritualice". În religiile noastre, Euharistia are exact același rol pivotal pe care îl are Sfânta Scriptură în protestantism. Dacă nu ar mai exista nici o Biblie în lume, dar ar mai exista un singur episcop, atunci Biserica ar fi salvată. Noi ne putem mântui foarte bine (unii chiar mai bine) fără Sf Scriptură. Dar fără Sfintele Taine, nu putem trăi.

Nu am intrebat asta.Nu am pus in antiteza ceva anume.Am intrebat cum se studiaza Biblia in ortodoxism.Atat.Momentan nu am primit un raspuns in acest sens.Am inteles optica cu privire la locul ei in cadrul ortodoxismului(cel putin dpdv al unui ortodox si al unui catolic)dar nu am inteles cum anume se studiaza,atunci cand se face acest lucru.Daca se face acest lucru.Pe forum se pun multe intrebari.Raspunsurile din Parintii Bisericii lipsesc,raspunsurile cu temei biblic le puteti verifica,parerile personale abunda.Asta cam contrazice fraza standard.De aceea am intrebat:cum anume o faceti?

Raoul 25.01.2011 00:36:32

Eu am raspuns cum se studiaza. Voi cum studiati? Tot de capul vostru? Chiar e nevoie sa mai apara un Luther,Calvin,Zwingli precum si ceilalti eretici neoprotestanti?

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:06:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.