În prealabil postat de catalin2
(Post 350739)
1. Nu exista perfect sau infailibil, decat Dumnezeu. Dogma e perfecta, nu oamenii. Iar Biserica este o institutie divino-umana, tocmai in privinta acestui aspect. Multumim de urare, in orice caz.
2. Bineinteles ca nu m-am nascut invatat, mai ales ca doar de cativa ani citesc despre crestinism. Dar am incercat sa nu iau o decizie fara sa cercetez, asa ca am adunat si ceva cunostinte. E si simplu, toate se gasesc pe net, trebuie doar citite.
3. Citatul era cam asa ""Dacă rămâneți în cuvântul Meu, sunteți în adevăr ucenicii Mei; veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face slobozi." Cuvantul e invatatura data si toate poruncile. Cum dati si citatul, "credinta te-a mantuit". Credinta in Dumnezeu cel relevat, cei ce se inchinau la idoli sau munti nu cred ca intra in acesta categorie, desi si ei aveau o credinta.
4. Nu, Fer. Augustin era in Biserica. Iar invataturile sale nu erau inca analizate si considerate erori. Chiar el a spus ca ce a spus gresit sa nu i se considere, din smerenie. In Biserica beneficiem de Sfintele Taine, inclusiv Botezul. Ramane sa descoperiti care din cele doua biserici e cea adevarata. Pentru ca in Crez spunem "cred intru una sfanta Biserica". Deci una, nu doua.
5. Roadele sunt numeroase, nu doar cele ce se vad. Se spune ca Arie, care nu credea in Sfanta treime, era un calugar care se ruga mult si postea. Se vedeau roade, nu? Si in late religii sunt omanei buni, care ajuta pe altii sau fac lucruri bune, asta nu inseamna ca hinduismul sau sintoismul, de exemplu e o religie buna din cauza aceasta. Sunt sigur ca si in alte religii sunt oameni mai buni decat mine, de exemplu. Si inca multi.
De exemplu in ortodoxie nu fac sfinti ceic aer au facut fapte bune, e evident ca orice crestin trebuie sa faca asta.
|