Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Extremele smereniei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12640)

dobrin7m 13.04.2011 23:24:02

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354286)
Stii ce nu inteleg teologii cu mintea, cei care doar gandesc despre Dumnezeu? Nu inteleg ca acel parinte chiar asa stia ca a fost. Asa stia nu asa credea ca a fost!!! Pentru acesti "traitori-doar-ganditori" acest parinte stia ca el l-a ajutat dar acum "se smerea" si de aceea ascunde acest lucru... Dar daca ar fi fost asa, atunci inseamna ca este un parinte mincinos si deci "fiul diavolului"!!!

Parintele nu minte insa, el nu stie cand a fost acolo fiindca traieste in "duh si adevar" nu in lume! Iar in Duhul traind, in Duhul si umbla cu purtarile sale prin lume.

Da-ne si noua Doamne sa traim in Duhul si in Duhul sa si umblam ca sa fim bineplacuti Tie!

Multumesc Parinte pentru completare. Asa este. Parintele Paisie Aghioratul stia doar ca se ruga in chilia lui si plangea amarnic pentru pacatele sale.
Doamne ajuta!

VladCat 14.04.2011 00:19:01

16. Astfel, fiindcă ești căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea.
17. Fiindcă tu zici : Sunt bogat și m-am îmbogățit și de nimic nu am nevoie ! Și nu știi că tu ești cel ticălos și vrednic de plâns, și sărac și orb și gol ! (Apocalipsa 3, 16-17)

ar fi bine să nu cităm cu ușurință din Scriptură

mihaila_alin 14.04.2011 08:25:51

Oare

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 354266)
Si asta cu: caldicel= calea de mijloc tot din pateric ai scos-o? Din care?

iana draguta de ce imi ti trena eu am vorbit serios cu tine pe alt trend si imi pare rau ca tot ma impungi intruna,vezi caci calatorul prin ploaie a patit ceva rau sa nu patesti si tu caci eu nu iti sunt cauza.in alta ordine de idei cauta la apocalips in scriptura si ai sa vezi cum ar sta lucrurile,ca nu e gluma cu,cuvintul lui Dumnezeu.eu respect cu sfintenie chear punctul si virgula.va trece cerul si pamintul,dar cuvintul va ramine vesnic,zice Domnul.eu zic sa nu te joci cu focul.eu nu am nici o vina de crezi ca sunt vinovat cu ceva ori caci,eu cu ale mele cuvinte ti-am zgiltiit fara voie ceva orgolii ce stateau ascunse in tine,te rog sincer IARTAMA.oare eu am spus una si tu ai inteles alta ca vorba romanului e cu mai multe intelesuri.

si ne iarta noua gresalele noastre.........

sa ai sarbatori binecuvintate.Amin.

mihaila_alin 14.04.2011 09:00:35

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 354305)
16. Astfel, fiindcă ești căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea.
17. Fiindcă tu zici : Sunt bogat și m-am îmbogățit și de nimic nu am nevoie ! Și nu știi că tu ești cel ticălos și vrednic de plâns, și sărac și orb și gol ! (Apocalipsa 3, 16-17)

ar fi bine să nu cităm cu ușurință din Scriptură

draga vlad am vrut sa spun ca smerenia mare are binecuvintarea cu amindoua miinile de la Dumnezeu,iar cei "caldicei"calea de mijloc e paguboasa pt. un crestin ce cauta sa se sfinteasca, prin mila lui Dumnezeu nu prin faptele sale ca este un pacatos: tot cel nascut din femeie.vad ca ai citit scriptura priveste in continuare la acelas capitol versetul urmator cum Domnul il sfatueste pe cel caldicel:te sfatuesc sa cumperi de la mine aur lamurit in foc,ca sa te imbogatesti..........aicea se refera la aurul smereniei,vesminte albe curatia sufletului,alifie pt ochi sa vezi adevarul cu inima.caci cele pamintene[bogatia]nu au nici o valoare pe linga cele ceresti primele sunt vremelnice iar cele ceresti sunt vesnice.

sa ne straduim sa le cistigam pe cele vesnice.Amin.
sa ai sarbatori binecuvintate.Amin.

ciradu 15.04.2011 13:36:42

Cu adevărat, e greu să fii smerit. Mai ales când tu mergi la biserică iar colegii tăi nu, când tu postești și te rogi, iar cei din jurul tău nu, într-un cuvânt, când lumea păcătuiește iar tu te ferești de păcat.
De ajutor, în afara cuvintelor înțelepte spuse de antecesori, cred că este și cuvântul Sfântului Pavel, care spunea că și de-am face toate faptele bune din lume: de ne-am da toată averea săracilor, de ne-am da chiar și viața, dacă nu avem dragoste, nimic nu suntem. Deci dacă am face din dragoste aceste fapte bune, nu ne-am mândri.
Pe de altă parte, să ne smerim ne ajută și suferința, trăită cu răbdare, desigur. Și postul aspru. Ajunările. Și toate nevoințele binecuvântate. Parcă atunci simțim cât de mici suntem și cât de dependenți de Dumnezeu

I.Calin 15.04.2011 16:05:58

Citat:

În prealabil postat de ciradu (Post 354619)
... să ne smerim ne ajută și suferința, trăită cu răbdare, desigur. Și postul aspru. Ajunările. Și toate nevoințele binecuvântate. Parcă atunci simțim cât de mici suntem și cât de dependenți de Dumnezeu

Cu atât mai mult cu cât El ne dă totul, iar noi oferim atât de putin.

Și adevărat că nu e ușor în lume pentru cel care nu e al lumii, ci al lui Hristos. Dar e sănătos, fiindcă acela are prilejul să-și probeze propria credință printre tentații / ispite, când, cu cât e mai rău în jur, cu atât el trebuie să devină mai bun, dacă se poate
"invers proporțional". Simplu, greu, oricum, înseamnă nevoință...

Doamne ajută!

ciradu 15.04.2011 19:40:06

... și îmi mai vine acum în minte un lucru care ne ajută dacă vrem să ne smerim: părerea proastă a altora despre noi. Ar trebui să-i prețuim mai mult pe cei care ne ocărăsc sau care ne impută diverse defecte sau neajunsuri. Pentru că ei ne pot arăta adevărata noastră față. Uneori ei sunt, cu voia Domnului, foarte aproape de noi, casnicii noștri. Sigur, mult ne mângâie vorbele bune spuse despre noi, însă de mult folos ne sunt cele rele.

iana 15.04.2011 19:43:56

Citat:

În prealabil postat de ciradu (Post 354698)
... și îmi mai vine acum în minte un lucru care ne ajută dacă vrem să ne smerim: părerea proastă a altora despre noi. Ar trebui să-i prețuim mai mult pe cei care ne ocărăsc sau care ne impută diverse defecte sau neajunsuri. Pentru că ei ne pot arăta adevărata noastră față. Uneori ei sunt, cu voia Domnului, foarte aproape de noi, casnicii noștri. Sigur, mult ne mângâie vorbele bune spuse despre noi, însă de mult folos ne sunt cele rele.

Adevarat graiesti!

dobrin7m 16.04.2011 12:21:45

Citat:

În prealabil postat de ciradu (Post 354698)

``Apoi a venit la dînsul un frate oarecare și i-a zis: "Avvo, spune-mi un cuvînt prin care să mă mîntuiesc". Zis-a lui bătrînul: "Mergi la morminte și grăiește de rău pe cei morți". Deci, a mers fratele și grăia de rău, apoi și cu pietre a bătut mormintele; după aceea venind, a spus bătrînului; iar acela l-a întrebat: "Nimic nu ți-au spus?" Zis-a el: "Nu". Atunci îi zise bătrînul: "Mergi și îi laudă pe ei".

Deci, a mers și a început cu laude a ferici pe cei morți, zicîndu- le: "Apostoli, sfinți și drepților!" Apoi întorcîndu-se, a spus bătrînului că i-a lăudat. Iar bătrînul i-a grăit: "Nimic nu ți-au răspuns?" A zis el: "Nu". Bătrînul a zis: "Vezi că nici cînd i-ai grăit de rău nu ți-au spus ceva împotrivă, nici cînd cu laude i-ai fericit, nu ți-au zis ție ceva; așa și tu, de vei voi să te mîntuiești, să fii ca un mort, nici ocărîndu-te, să nu te mînii, nici cinstindu-te să nu te înalți și atunci te vei mîntui".`` Extras din viata Sfantului Macarie Egipteanul

Iertare. Doamne ajuta!

George.m 19.04.2011 23:28:14

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354274)
Dragul meu, smerenia nu se gandeste, se traieste!

Frumos spus, Parinte!
Smerenia e un minunat dar pe care il primim doar din mana lui Dumnezeu. Omul, prin puterile sale, nu va reusi decat sa se mandreasca, nicidecum sa se smereasca.
Bine ar fi sa traim smerenia adevarata, precum o traiesc toti sfintii Bisericii si Insusi Dumnezeul nostru, Care S-a adus ca un miel spre junghiere si ca o oaie fara de glas inaintea celui ce o tunde, nu si-a deschis gura Sa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:23:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.