Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   In sambata lui Lazar este dezlegare la icre de peste ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12676)

Fani71 17.05.2011 16:52:45

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 360416)
Are cineva (vreun ortodox cat de cat practicant) vreo parere vizavi de aceste schimbari subtile in postul BO (zic subtile fiindca nu s-a batut toba pe ele, sa se explice si prostimii - adica noua - ci pur si simplu au aparut in calendar).

Dupa cum vorbesti tu, draga Mirela, si altii, unele mici detalii din post sunt laba dusmanului.. ;-)

Mihailc 17.05.2011 17:15:02

Nu vă supărați pe mine, dar aici se discută fără rost și fără post la clevetire.
Dezlegarea nu e obligatorie... dacă cineva dorește să postească sever atunci e liber să postească. Nu poruncea chiar Sfântul Pavel ca cei ce nu mănânce să nu-i judece pe cei care mănâncă?
Sigur, noi vrem posturi severe în condițiile în care postirea e mai degrabă excepție decât regulă. Eu personal practic ce practică Biserica din care sunt parte, nu mă emancipez ca mare ascet: dacă scrie dezlegare pentru toată lumea atunci e dezlegare și pentru mine, dacă scrie ajun atunci e ajun , dacă e praznic atunci e praznic etc.

PS- Nici eu n-am auzit de dezlegarea la icre pentru Sâmbăta lui Lazăr, deși e posibil să fi existat ceva dezlegare în ziua respectivă fiindca odinioară era praznic mare, aproape egal cu Duminica Floriilor, fapt atestat mai ales în imnografia Triodului.

tabitha 19.05.2011 06:48:52

Doamne ajuta!

Multumesc tuturor pentru opinii si explicatii. E bine ca ne-am mai lamurit si n-am ramas in coada de peste. :25:

anita 19.05.2011 08:41:05

Mirela si mie mi-a spus o credincioasa ca in unele zile nu ar fi dezlegare la peste si ca asta e ceva nou in calendar.
E posibil ,tinand cont de unele tendinte din BOR catre ecumenism.
Dar de asta nu noi vom raspunde ci ierarhii care au hotarat.
Eu nu cred ca Dumnezeu ne va sanctiona pentru ca am mancat peste daca asa scrie in calendar.

Yasmina 19.05.2011 09:03:09

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 361774)
Nu vă supărați pe mine, dar aici se discută fără rost și fără post la clevetire.
Dezlegarea nu e obligatorie... dacă cineva dorește să postească sever atunci e liber să postească. Nu poruncea chiar Sfântul Pavel ca cei ce nu mănânce să nu-i judece pe cei care mănâncă?
Sigur, noi vrem posturi severe în condițiile în care postirea e mai degrabă excepție decât regulă. Eu personal practic ce practică Biserica din care sunt parte, nu mă emancipez ca mare ascet: dacă scrie dezlegare pentru toată lumea atunci e dezlegare și pentru mine, dacă scrie ajun atunci e ajun , dacă e praznic atunci e praznic etc.

PS- Nici eu n-am auzit de dezlegarea la icre pentru Sâmbăta lui Lazăr, deși e posibil să fi existat ceva dezlegare în ziua respectivă fiindca odinioară era praznic mare, aproape egal cu Duminica Floriilor, fapt atestat mai ales în imnografia Triodului.

Adevarat spuneti!
Atata "galagie"cu icrele astea,precum si cu celelalte dezlegari de peste!
Ce pacat ca in calendar nu scrie"post de barfa","post de injuraturi","post de invidie"...

Fani71 19.05.2011 11:22:30

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 362073)
Mirela si mie mi-a spus o credincioasa ca in unele zile nu ar fi dezlegare la peste si ca asta e ceva nou in calendar.
E posibil ,tinand cont de unele tendinte din BOR catre ecumenism.
Dar de asta nu noi vom raspunde ci ierarhii care au hotarat.
Eu nu cred ca Dumnezeu ne va sanctiona pentru ca am mancat peste daca asa scrie in calendar.

Este intr-adevar responsabilitatea pastorilor cand recomanda ceva credinciosimlor in calendare, nu a crestinului noirmal care se ia dupa ele.

Nu stiu, am impresia ca multi vorbesc despre post de parca ar fi ceva absolut, scris pe vecie undeva ln cartea vietii, si ca Dumnezeu la judecata ia cartea aia si ne zice: ia sa vedem, ai tinut asta? Nu...? Aaa, asa scria in calendar.. Pai nu, ca nu corespunde cu condicuta mea, nu ma intereseaza ca au gresit episcopii, esti penalizat.. oricine nu cunoaste legea este pasibil de pedeapsa..

Alt lucru pe care nu il inteleg eu este de ce spun atatia ca daca se introduce (daca intr-adevar se introduce, a se vedea mai sus) o dezlegarica in plus undeva la peste asta ar fi ecumenism. Pai oameni buni, ceilalti crestini nu prea mai postesc de loc, sau in cu totul alt fel. Postul chiar oficial catolic este doar fara carne si se mananca peste tot timpul.. dar putini il tin (cel putin in occident, eu am intalnit pana acum un singur catolic care facea chestia asta). In general se recomanda sa se faca milostenie si sa se renunte la ce ne inrobeste cum ar fi: ciocolata, cipsurile, bomboanele, televizorul, etc.
Daca i s-ar spune unul catolic occidental ca ortodocsii fac mari concesii pentru ca sa se faca unirea, cum ar fi: introduc cateva zile pe an in care se mananca peste in post, ar rade cu gura pana la urechi. In caz ca ar intelege ce vrei sa spui..
;-)

Mihnea Dragomir 19.05.2011 11:49:21

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 362118)
Postul chiar oficial catolic este doar fara carne si se mananca peste tot timpul.. dar putini il tin (cel putin in occident, eu am intalnit pana acum un singur catolic care facea chestia asta).

Fiindcă în cele mai multe țări din Occident catolicii sunt dezlegați de obligația de a nu mânca nimic cu carne vinerea. Foarte recent (de câteva zile) obligația a fost reintrodusă în Anglia: http://www.zenit.org/article-32571?l=english

Nimeni nu pune la îndoială competența Bisericii de a lega și dezlega în materie de post. Dacă ea ar spune că putem mânca fleici în Vinerea Mare, înseamnă că putem mânca fleici în Vinerea Mare. Dacă ea ar spune că trebuie să nu mâncăm carne marțea și că acest lucru e obligație gravă, înseamnă că nu trebuie să mâncăm carne marțea și oricine, bineștiind această regulă, o încalcă în mod voit face un păcat capital, care nu se poate remite fără spovadă.

Noesisaa 19.05.2011 13:15:13

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 362128)
Fiindcă în cele mai multe țări din Occident catolicii sunt dezlegați de obligația de a nu mânca nimic cu carne vinerea. Foarte recent (de câteva zile) obligația a fost reintrodusă în Anglia: http://www.zenit.org/article-32571?l=english

.

Care este regula pentru catolicii din Romania?

Mihnea Dragomir 19.05.2011 13:30:30

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 362158)
Care este regula pentru catolicii din Romania?

Pentru romano-catolicii și armeano-catolicii din Ro, nu cunosc care este regula în vigoare.
Pentru greco-catolici, regula în vigoare este aici: http://www.bru.ro/documente/decret-p...ajunul-in-bru/

horatiu.miron 19.05.2011 15:30:01

Icrele de peste sub forma de salata: delicioase in orice zi. Come to the Dark Side :p

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:38:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.