Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul copiilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13020)

Mihnea Dragomir 03.06.2011 23:04:20

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366343)
Adevărat. Eu nu văd o opoziție, nici nu cred că putem face abstracție de cuvântul ortodox. A fi un creștin bun înseamnă a fi un creștin ortodox. Însă, atunci când pui accent pe canoane, pe norme, riști să ajungi să uiți tocmai de Hristos cel milostiv, Cel care a atras de nenumărate ori atenția cu privire la mulțimea regulilor puse de farisei pe umerii oamenilor. Nu cred într-un creștinism fără reguli. Consider postul ca fiind o binecuvântare; și celelalte învățături ale Bisericii. Dar trebuie păstrată o măsură. Una este să crești copiii într-o familie normală, unde nu sunt lipsiți de nimic și atunci postul are rostul de a învăța copilul să se abțină, să se disciplineze, să se stăpânească, și altul este cazul unor copii sărmani, care n-au ce mânca. Ca doctor știți mai bine decât mine că nu se dă același regim tuturor bolnavilor, ci fiecăruia după boala sa.

Ce știu eu este că există boli în care mâncărurile cu carne nu fac bine. Există și boli în care lactatele nu sunt binevenite. Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?
Din faptul că un canon lasă la latitudinea părinților (aparținătorilor, custozilor) dacă să țină sau nu post copiii sub 7 ani, dv cum ați ajuns la concluzia că e bine să nu țină post ? Cine e mai ortodox ca Sinodul ? Deci, Sinodul vă lasă libertate de alegere: de ce să alegeți varianta "fără post" și nu varianta "cu post" ? Nu cumva, zicând că ceilalți sunt dogmatici (asta e, invariabil, ceva de rău) ați ajuns dv servul dogmei care nu de la Dumnezeu vine, potrivit căreia o masă trebuie să conțină musai "alimentație echilibrată" ? Și pe ce bază susțineți că o masă echilibrată presupune carne ?

Ce mai știu eu este că, în ultimele decenii, consumul de carne a crescut ENORM. Ceai cu pâine și gem a fost, secol după secol, micul dejun standard al copilului. Scovarga era bonus. Obiceiul de a mânca jamboane și omlete cu cârnați în compoziție dimineața este ceva foarte nou și e foarte greu să găsiți un medic pe care să îl convingeți că e lucru bun. Nu numai că a crescut consumul de carne de la 20 și ceva de kilograme pe an de persoană la peste sută, dar am ajuns să facem și apologia șuncii ca fiind lucru sănătos și spre echilibrul nostru.

Dar să lăsăm teoriile alimentare de o parte. Din punct de vedere creștin, faptele bune ale sufletului: rugăciunea, postul și caritatea este bine a fi deprinse de timpuriu. Așa cum învață să meargă un copil, tot așa învață să fie și creștin. Sigur că se poate și mai târziu, dar mai anevoie.

Yasmina 03.06.2011 23:17:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366334)
La cat de superficiali suntem, nu e de mirare ca ateii ne joaca pe degete.

Daca citeam cu atentie ce este scris la inceput, vedeam ca acei copii primesc mai multe mese pe zi, mai multe zile pe saptamana.

Dintre care, vezi Doamne, problema cea mai mare si cheia sanatatii lor sta in masa de vineri dimineata ca nu se poate si nu se poate sa fie de post si singura solutie de 6 lei este painea cu gem.

Nu va aruncati atat de tare sa puneti etichete,nu in superficialitate isi au resursele posturile mele!Dar in fine,credeti ce va convine!

Copii de 4-6 ani,malnutriti supusi vinerea la post?Repet,4-6 ani...
Mai ganditi-va!
Imi puteti spune dvs la ce le foloseste?Constientizeaza ei importanta sacrificiului personal al postului pt Cristos?Nu se intampla asta mai tarziu,incepand cu 7 ani?

N.Priceputu 03.06.2011 23:19:02

Nu sunt un fan al cărnii, nici nu sunt dintre cei care au o deosebită grijă pentru echilibrul nutrițional. Și sunt de acord că postul e bine să fie deprins din copilărie. M-am referit strict la acești copii, care am înțeles că sunt flămânzi. Iar unui flămând eu nu îi cer să mai și postească.
Citat:

Nu cumva, zicând că ceilalți sunt dogmatici (asta e, invariabil, ceva de rău) ați ajuns dv servul dogmei care nu de la Dumnezeu vine, potrivit căreia o masă trebuie să conțină musai "alimentație echilibrată" ? Și pe ce bază susțineți că o masă echilibrată presupune carne ?
În al doilea rând, dogma e una, canonul e altceva. Nu am acuzat pe nimeni de dogmatism. Nu sunt împotriva dogmelor. Chiar le susțin. Nici împotriva canoanelor nu sunt. Consider că rolul lor e să ne ghideze în viața duhovnicească. Sunt, însă, împotriva unui rigorism prin care nu mai transpare dragostea de om.

Melissa 04.06.2011 01:13:20

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366355)
Iar unui flămând eu nu îi cer să mai și postească.

Foarte corect!
Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366355)
Sunt, însă, împotriva unui rigorism prin care nu mai transpare dragostea de om.

Frumos!:1:

daniil96 04.06.2011 02:07:32

un nebun arunca o piatra si zece intelepti se chinuie sa o scoata

Yasmina 04.06.2011 05:34:11

din ce scriu altii:
"De asemenea, până la 7 ani, copiii sunt dispensați de la obligativitatea postirii în zilele de miercuri și de vineri și în perioadele de post de peste an, din pricina faptului că ei se află într-un proces de creștere și de dezvoltare biologică, ceea ce necesită o alimentație pe măsură, așa încât ei pot primi Sfânta Împărtășanie și fără să postească în prealabil."

http://www.ziarullumina.ro/articole;...igatorii!.html

Sau aici:
http://www.parohiamacin4.org/post.htm

LaReine 04.06.2011 10:39:04

Postul la copii include si faptul de a nu bea apa pana la 12 ?

mmzmmz 04.06.2011 19:02:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 366349)
Ce știu eu este că există boli în care mâncărurile cu carne nu fac bine. Există și boli în care lactatele nu sunt binevenite. Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?

Da. Diabetul zaharat este una din aceste boli.

Am o mare nedumerire, adresata domnului AlinB : Chiar va pasa atat de putin de niste copii, pe care vad ca-i consideratia "paria" din nastere, de nu vreti le dati dreptul sa creasca intregi si sanatosi si sa aiba o sansa in viata ? Chiar atat de important este pentru un copil de 5 ani sa tina un post DIN CARE NU INTELEGE NIMIC ?
Spuneti-mi, va rog, ce anume intelegeati dvs din notiunea de post la varsta de 5 ani ! Mie mi-e neclar si mi se pare o condamnare inutila. Incercati sa ignorati faptul ca nu vorbim de niste copii sanatosi si bine hraniti, ci de niste COPII TARATI, CU PROBLEME NUTRITIONALE, din cate vad eu, doar pentru a impune un precept pe care sunteti incapabil de a-l justifica.

Biserica ortodoxa scuteste de post batranii si bolnavii. Am putea incadra acesti copii la categoria "bolnavi". Ce bine trebuie sa fie sa-ti permiti a fi mai catolic decat papa si a incerca sa impui un precept care nu isi are locul in anumite conditii doar pentru ca "se poate". Sigur ca "se poate', ca doar nu dvs. o sa le platiti ingrijirea medicala, nu dvs. veti incerca sa ii sustineti prin scoala sau sa le gasiti serviciu dupa aceea. Dupa cum este bine stiut, nutritia afecteaza nu doar cresterea, cat si intelectul. Ce vina au acesti copii ? E foarte usor sa arunci cuvinte goale, domnule AlinB !

Atunci cand tii post lunea, miercurea, joia, sambata si duminica (pentru ca nu ai altceva), e chiar absolut necesar sa tii si vinerea ? Ce anume face aceasta zi de vineri sa fie atat de speciala ?

Cu ocazia asta, poate imi explicati si pe cine si cu ce anume am pacalit, domnule AlinB ! Cu o intrebare la care nici macar nu ati putut raspunde ? O repet, ca sa nu va mai ascundeti dupa visin ; DE LA CE VARSTA CERE BISERICA ORTODOXA ROMANA SA SE TINA POST LA COPII ? Raspunsul e o cifra, nimic mai mult. Mi-e teama ca v-ati pacalit singur....

PS scuze pentru majuscule, as fi preferat litere ingrosate, dar nu am reusit.

mmzmmz 04.06.2011 19:04:50

Multumesc mult, Yasmina, imi sunt de folos linkurile !

arwein 04.06.2011 19:35:54

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 366516)
Da. Diabetul zaharat este una din aceste boli.

Am o mare nedumerire, adresata domnului AlinB : Chiar va pasa atat de putin de niste copii, pe care vad ca-i consideratia "paria" din nastere, de nu vreti le dati dreptul sa creasca intregi si sanatosi si sa aiba o sansa in viata ? Chiar atat de important este pentru un copil de 5 ani sa tina un post DIN CARE NU INTELEGE NIMIC ?
Spuneti-mi, va rog, ce anume intelegeati dvs din notiunea de post la varsta de 5 ani ! Mie mi-e neclar si mi se pare o condamnare inutila. Incercati sa ignorati faptul ca nu vorbim de niste copii sanatosi si bine hraniti, ci de niste COPII TARATI, CU PROBLEME NUTRITIONALE, din cate vad eu, doar pentru a impune un precept pe care sunteti incapabil de a-l justifica.

Biserica ortodoxa scuteste de post batranii si bolnavii. Am putea incadra acesti copii la categoria "bolnavi". Ce bine trebuie sa fie sa-ti permiti a fi mai catolic decat papa si a incerca sa impui un precept care nu isi are locul in anumite conditii doar pentru ca "se poate". Sigur ca "se poate', ca doar nu dvs. o sa le platiti ingrijirea medicala, nu dvs. veti incerca sa ii sustineti prin scoala sau sa le gasiti serviciu dupa aceea. Dupa cum este bine stiut, nutritia afecteaza nu doar cresterea, cat si intelectul. Ce vina au acesti copii ? E foarte usor sa arunci cuvinte goale, domnule AlinB !

Atunci cand tii post lunea, miercurea, joia, sambata si duminica (pentru ca nu ai altceva), e chiar absolut necesar sa tii si vinerea ? Ce anume face aceasta zi de vineri sa fie atat de speciala ?

Cu ocazia asta, poate imi explicati si pe cine si cu ce anume am pacalit, domnule AlinB ! Cu o intrebare la care nici macar nu ati putut raspunde ? O repet, ca sa nu va mai ascundeti dupa visin ; DE LA CE VARSTA CERE BISERICA ORTODOXA ROMANA SA SE TINA POST LA COPII ? Raspunsul e o cifra, nimic mai mult. Mi-e teama ca v-ati pacalit singur....

PS scuze pentru majuscule, as fi preferat litere ingrosate, dar nu am reusit.

De fapt dumeavoastra aveti chef de cearta, cautati probleme, nu solutii!
Iar ca sa intorc intrebarea- credeti ca mancarea de frupt in zilele de vineri le rezolva copiilor problemele nutritionale? Sau ca un copil de 9 sau 10 ani nu se incadreaza tot aici? Putem extinde derogarile cat vrem cu justificari de toate felurile.
Solutiile oferite de ceilalti sunt urmatoarele:
- extinderea ofertei la micul dejun si cu alte alimente de post;
- compensarea in alte zile a deficientelor prin oferirea de carne, lactate;

Dumneavoastra le multumiti pentru raspunsuri numai celor care va intaresc in convingerile dumneavoastra (si anume ca nu trebuie sa le dati micutilor post vinerea), ceea ce dovedeste ca nu ati venit pentru dialog, ci pentru ca ati cautat justificari suplimentare; ati auzit/vazut numai ce v-a convenit. Ar fi trebuit sa multumiti celor care au si alte pareri, macar pentru ca s-au ostenit sa va explice ceea ce, ca angajata a unei cantine a bisericii- trebuia sa stiti deja.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:12:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.