![]() |
Citat:
Si nu e singura prin care ia ortodoxia in derandere. Citeste mesajul in intregime. |
Citat:
Nu-mi place, însă să spun că Ortodoxia deține Adevărul pentru că Adevărul e Hristos și nu poate fi deținut de cineva. Spun, însă, că oricine se află într-o legătură reală cu Hristos este în adevăr și, prin urmare, este ortodox. Ortodoxia de la Hristos derivă. Așa înțeleg spus-a Părintelui Arsenie Papacioc: „Hristos este ortodox”. Însă nu sunt în măsură să decid eu pentru cine legătura este reală și pentru cine nu. |
Adevarul este Hristos, insa personal nu mi se pare gresita afirmatia Biserica (ortodoxia) detine Adevarul , doar ea , marturisind sacramental si doctrinal pe Iisus, e incheiarea revelatiei neo-testamentare, devenind astfel devine "posesoare" a descoperirii dumnezeiesti.
|
Citat:
Citat:
Citat:
Dacă felul în care înțeleg eu ortodoxia e neconform, puteți să-mi aruncați anatema. Totuși, duhovnicii pe care i-am avut până acum erau în drept să constate apostazia mea, însă nu au făcut-o. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ce spui tu despre sfinți e formal corect, dar nu uita că avem în calendar și prăznuim Duminica Tuturor Sfinților. Citat:
Citat:
Adevărul nu e sistem ideologic la care aderi mental după care te culci pe-o ureche că ești unicul depozitar. Adevărul e persoană și la persoană te raportezi prin relație nu prin raționament. Citat:
Însă, e adevărat, nu reiese clar din fragment. Citat:
|
Citat:
M-a preocupat mereu un dialog real, în care toți interlocutorii să iasă în câștig și toți să ne folosim. Sunt de părere că pentru asta e necesară o ieșire dintr-o anumită închistare, o deschidere reală către cel cu care discuți. Trebuie, cred, să fii capabil să-ți părăsești, fie și temporar, poziția, și să ai curajul de a prelua perspectiva celuilalt. Pentru ce să te temi, în fond? Că pierzi adevărul? Asta ar însemna că, de fapt, crezi că îl deții. Or, eu știu că nu-l dețin. Vreau să îl cunosc, așa cum și interlocutorul meu, dacă e de bună credință, vrea să îl cunoască. Ei bine, felul în care mi-a răspuns Mihailc, cu prietenie, e singurul care e eficient într-un dialog, și mă pune cel mai mult pe gânduri cu privire la erorile mele de gândire. |
Aș îndrăzni să adaug că și adevărul Evangheliilor de aceea ne convinge, pentru că a fost mărturisit cu dragostea jertfelnică a lui Hristos, Care tocmai asta a făcut: s-a identificat cu noi, ereticii, și ducându-ne, prin Sine, la cunoștința adevărului.
|
Citat:
E mai usor sa aderam noi la conceptiile BO, pentru ca in mod sigur BO nu va adera la conceptiile diferite ale unora, oricat de frumoase li s-ar parea lor ca sunt. Nu te-ai gandit ca e posibil ca tu sa te fi inselat si nu sfintii si BO? De ce il crezi mai repede pe pastorul x care are interesul sa fie ecumenist si nu crezi ce spune BO. De fapt conceptiile ecumeniste sunt asemanatoare cu cele neoprotestante. Ei fiind zeci de culte e normal sa spuna ca nu doar in cultul lor e adevarul. De asemenea conceptiile ecumeniste resping sfintii si sinoadele, cine are aceste conceptii sustine automat ca sfintii si Biserica s-au inselat, nu e doar o Biserica si nu conteaza adevarul. De asemenea, nu cred in preotie si in Sfintele Taine, care pot avea doar aspect de simbol. Aceste idei vin si cu mandria, acela intelege mai bine decat ceilalti, vede unde nu au vazut sfintii si Biserica, de obicei sunt insotite de o falsa smerenie afisata. Si neoprotestantii se considera deja mantuiti (sfinti), sunt teologi, oricine poate talcui Biblia, pacate nu au, trebuie doar sa aiba credinta si faptele vin automat. Asadar ideile ecumeniste sunt de fapt idei neoprotestante intrate din pacate si in randul unor credinciosi din Biserica. Citat:
Tu de fapt iti faci o invatatura teologica (dogma) proprie, prin ceea ce crezi tu si cum consideri tu. De fapt o alta biserica, cu alte invataturi decat cea ortodoxa. Orice pagan care nu a auzit niciodata de crestinism pana sa fie botezat i se face catehizarea. Adica trebuie sa stie si sa creada invatatura Bisericii. Mai spui ca in ortodoxie e Adevarul intreg si bine spui, dar apoi si ca alte culte au parti de adevar. E adevarat, chiar si alte religii au parti de adevar, dar asta e egal cu zero. Ca si in evolutionism, noi si castravetele avem cam acelasi procent de apa si suntem total diferiti de castravete. Sau si mai clar, avem un procentaj extrem de mare de potrivire cu maimutele, dar nu suntem maimute. 1. Asadar prima data se citeste catehismul. Exista unul mai scurt pe credo.ro, unul mai detaliat pe site-ul patriarhiei, dar si alte catehisme, toate la fel si frumoase. De acolo aflam adevarul sustinut de Biserica si care e cunoasut de 2000 de ani, nu e facut la sinoade. 2. Apoi dupa ce am aflat adevarul trebuie sa ne si raportam la el, adica sa credem si sa afirmam tot ce scrie acolo. Chiar daca unele lucruri ni se pare ca nu se potrivesc cu ce credem noi, nu e din cauza ca BO s-a inselat, ci e din cauza limitarii noastre si a intelegerii reduse. In acest caz cautam sa ne lamurim acele aspecte care noua ni se par contrare, daca nu putem doar sa ne smerim ca nu le stim pe toate si sa le luam cum zice Biserica. 3. Abia apoi putem spune ca am pus fundatia, adica am inceput sa devenim ortodocsi. Apoi urmeaza constructia si faptele. Pentru ca altfel nici crezul nu putem sa-l zicem la Liturghie, cum zice cineva ca el crede intr-o singura Biserica, cand se gandeste ca sunt mai multe? 4. In cazul in care vrem sa stim si ca adevarul e in ortodoxie si mantuirea si ca nu e si in alte parti, e suficient sa vada ca il alte culte nu sunt minuni care nu sunt normale (adica se nasc copii, soarele straluceste si la ei, vine ploaie cateodata, un om s elasa de bautura, etc.). Sau daca sunt sa se uite ca sunt la fel cu altele din alte religii. DE exemplu sa se uite la moastele catolice de dupa schisma si apoi sa le vada pe cele adevarate. P.S. Eu am repetat toate astea, desi probabil nu va avea vreun rezultat. Cine are o conceptie nu renunta la ea orice s-ar intampla, e cel mai apropiat lucru pe care il are, indiferent ca e complet gresit. Asta daca nu se smereste intre timp. |
Citat:
Citat:
Citat:
Catehismul l-am citit cu multă vreme în urmă. Mi-a plăcut cel care a apărut la Harisma prin '90-'91, „Viu este Dumnezeu”, și care a fost recent reeditat la editura Reîntregirea. Nu e singura carte ortodoxă pe care am citit-o. De altfel, după ce am cunoscut Ortodoxia, am respins cărțile care veneau cu o spiritualitate străină, fie neoprotestante, fie new-age. Pur și simplu îmi par neserioase, superficiale sau mincinoase. Dacă dorești să avem un dialog real, te rog citește sau ascultă predicile Părintelui Galeriu. Aș vrea să știu ce părere îți face, cum l-ai comenta și dacă, cine știe, ne-am întâlni într-o înțelegere comună. |
Pentru a fi ortodocsi, trebuie sa avem pe lânga credinta si fapte bune, si cunoastere. Fara cunoastere putem deraia usor la auzul teoriilor care se vehiculeaza, una mai "credibila" ca alta, dar lipsite de Adevar, desi aparent logice.
Abia dupa ce acumulam cunoastere ne putem deschide fara riscul de a deraia. Cu totii suntem pentru o Biserica Universala, dar nu oricum, ci bazata pe Adevar. Dar sa nu confundam buna intelegere cu ceilalti oameni, indiferent de credinta lor, cu ecumenismul. Ecumenismul este erezia ereziilor, care vrea sa amestece toate religiile lumii, incat in final nimeni sa nu mai stie in ce sa creada. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:48:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.