Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Ce este calendarul? Calendarul iulian revizuit. Cum si de ce?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13658)

vsovivi 02.09.2011 11:43:36

Citat:

În prealabil postat de zzzzzz (Post 395781)
nici barbile, mataniile sau semnul sfintei cruci nu sunt dogma...

Nu știu eu dacă astea sunt dogmă sau nu dar ne sunt date de sus ca să le folosim:

Barba la bărbați și părul lung la femei spre acoperământ fac parte din chipul omului făcut ca să fie asemenea Sfintei Treimi,

Metaniile sunt închinări tainice repetate la nesfârșit zilnic pentru ca să înevețe omul să se închine și să slujească nu gLumii ci Domnului Dumnezeu, care-l iubește și hrănește cu lapte și miere pe el, cu orice Cuvânt duhovnicesc ce iese din Gura Celui Sfânt.

Semnul Sfintei cruci e biruirea satanei, deci mereu trebuie să ne pecetluim cu semnul acesta, înainte de orice și la final de orice, poate nici la mijloc n-ar strica, dar nu împreună cu curvia sau beția sau malahia sau furișarea sau fuga de răspundere.

Deci astea sunt date creștinului spre a le folosi el, și mai sunt și altele: rugăciunea, postul, cererea curată pentru cele cerești, privegherea de toată vremia, umilința, smerenia, supunerea, ascultarea, și toate Tainele...

Ne sunt date ca să le folosim pe astea spre mântuire și iubire și nu ca să ne ''mântuim'' cu:

beția, curvia, înjurătura, hula ca blestem, bârfa, grijile trupești, gLumele porcoase, înțelenea, furtul, fermecătoria, flirtul, ispitirea, amăgirea, răzbucurhăul, privitul pofticios, mâncatul nesățios, dorințele perverse, visele și basmele erotice, plăcerile spurcate, cafeaua, țigara, medicamentele fără rost, prezervativele, anticoncepțonalele, berea, pălinca, drogurile, lingușeala, lașitatea, viclenia ca să scapi de greutățile mântuirii, banul nemuncit, profitul necuvenit, batjocurirea celor buni și sinceri, prigoana fetelor și copiilor pentru viol și violență, vacanțele și călătoriile pentru noi aventuri și cuceriri, resaturantele, barurile, piețele, supermarketurile, băncile, și toate prostiile gLumii, prin care sunt amăgiți oamenii că li se oferă protecție și ajutor... cum ar fi onomasticile și distracțiile și rebelioanele și răzvrătirile și armele de crimă sau șantaj... și toate ustensilele chinuitorilor și perverșilor și politicienilor corupți, sau ispitele înfrumusețării și dezvoltării trupești ca jocurile cu fraierii, cu votul, cu legea, cu dreptatea, cu ciocănelul, cu bara, cu mingea, cu haltera, cu mintea ta sau a altora sau toate jocurile sexuale și violența de toate culorile care îl aseamănă pe om tot mai mult cu diavolul tragicomic, făcându-l să devie un batjocoritor în orice fel și chip, și s-o țină tot așa cu trabucul sau pipa în gură până moare năpraznic ca orice obraznic... și ajunge apoi la Dumnezeu și întreabă ca niznaiul luat pe NV:

-De ce Doamne?
-Păi pentru că n-ai crezut... Și ia spune, pentru ce n-ai crezut?
-Dac-aș fi știut... aș fi crezut...
-Păi n-ai știut chiar pe nimeni care credea în Dumnezeu?
-Am știut Doamne... dar n-am știut că...
-Că ce?
-Că... nu știu Doamne... nu mai știu nimic.
-Cum așa?
-Fiindcă abea acuma îmi dau seama... și știu că e prea târziu.
-Niciodată nu e prea-târziu, dar mai bine mai devreme decât prea târziu.
-Acuma cred Doamne... ajută fiului meu lunatic (necredinței mele).
-Păi tu n-ai copii...
-Nu-i nimic, ajută-mă Doamne să scap de focul iadului și de apa blestemului căci mă chinzuiesc în ele și mă doare inima... căci mult Ți-am greșit, iar Tu ești bun... Dac-aș fi știut... Aș fi crezut.
-Legați-l de mâini și de picioare și scoateți-l afară și-l aruncați unde este frigul și scrânteala... ăsta a fost popă și călugăr.
-Nuuuu... Doamne. Am crezut că nu știi de mine... Iartă-mă că m-am mândrit...
-De ce te-ai mândrit?
-Că îmi plăcea să fiu lăudat de oameni, îmi plăcea să-i amăgesc... era așa fain când le dădeam lecții!?.
-Dar tu de ce nu le făceai? De ce nu le plineai și tu?
-Fiindcă n-am știut că e pe bune... am crezut că la mine nu se pune.
-Nu știu ce să mai zic... păi cei mândrii moștenesc iadul, așa că...
-Uită Doamne și de-acuma mă umilesc câte zile oi mai avea...
-Păi nu mai ai zile.
-Mai dă-mi Doamne... te rog.

Și Domnul i-a mai dat și s-a trezit sărmanul. Nu visase. Era un porc...
...de polițist. Nu știa cum a ajuns el în chilie. (-Dac-aș fi știut...)

cz4000 02.09.2011 17:29:18

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 395747)
Păi nu ți-am explicat? Dar tu fluturi ceva ce nici dumneata nu pricepi dar invoci, ca și cum cineva ar fi osândit mișcarea ceasurilor înainte sau înapoi, dar ți-am zis nu de la mine ci de la sfinții 3 Ierarhi: ''NU EXISTĂ CANOANE CARE SĂ CONDAMNE SCHIMBAREA CEASULUI SPRE ÎNAINTE SAU ÎNAPOI''

Deci eu cred ce zic ei de la Domnul și nu ce invoci dumneata fără a pricepe.

Și tot ei au mai zis că ''ASCULTAREA E MAI MARE CA JERTFA.''

Deci fiecare poate să pomenească el când vrea el sfinții pe care-i consideră de cuviință spre a fi pomeniți, bine măcar că-i pomenește spre ajutorul lor pentru el.

Dar corect ar fii ca ei să fie pomeniți la sărbătoarea lor așa cum este ținută în Cer ca să fie așa și pe Pământ, dar nu se poate decât dacă Sfântul Sinod al BOR hotărăște revenirea cu 13x24 de zile îndărăt, căci nu e de capul fiecăruia, și nu ca să facă pe plac stiliștilor sau rușilor sau grecilor sau celor ce sperie credincioșii cu anateme și canonae false, căci pe cele drepte le-au lepădat, ci ca să fie ei în aceiași binecuvântare cu Cerul.

Dar nu există ceva de osândit dacă Sfântul Sinod amână această revenire, căci nu există canon care să condamne mutarea ceasurilor. Dar voi nu vreți să pricepeți... și dacă nu vreți, atunci vreți ceartă. Ce artă? Păi artă marțială și joială, ca fariseul care se credea mai ceva ca alții, postea el marți și joi și făcea milostenie ca să fie văzut de oameni. Marți anul ăsta, și apoi la anul, joi pe programul doi.

Deci dacă ai fi citit ai fi observat că ți-am răspuns, dar poate nu așa cum te-ai fi așteptat sau cum ți-ai fi dorit, ci așa dumă cum este scris în Cer așa și pe Pământ.

Așa că nu te mai prefă că nu ți s-a răspuns, ci am fost chiar foarte explicit, chiar prea explicit. Dar sunt prea puțini cei ce cred și sunt serioși ca să înțeleagă.

Oricât se străduie unii să condamne una sau alta, ceea ce e de condamnat este ipsita neschimbabilă care cere jertfe ca să creadă...

Păi nu era de datoria fiecăruia ca să caute Viața pe Cale? De ce voi o căutați în vale? Știți voi care vale:

''Și dacă voi umbla prin valea morții, nu mă voi teme de rele căci Tu cu mine ești!''

Mulți se cred cu Dumnezeu când colo ei sunt sculișoare sculate în mâna satanei ca să osândească pe cei aleși! Să loveasăcă în țepușe... neștiind că se rănesc tot mai adânc și orbesc în cele din urmă exact ca cei veniți la ușa lui Lot... și apoi o ademenesc pe femeia lui Lot cu canoanele și cu iluzia vremelniciilor, pofta ochilor și trufia vieții: semeție și desfrânare, căci atât au adunat cei ce bolborosesc la nesfârșit lucruri invocând mereu ceea ce nu ascultă, nu țin și nu înțeleg: Vina altora, ca să se scape ei de pedeapsă. Nu veți scăpa așa cu niciun chip celebru!

Mai bine smerindu-vă și umilindu-vă crezând, ați da voi dreptate celor ce au și nu ați ține mereu ca să le dați viceversa, vicentoarsa, viceglobul pământesc. Fiindcă nu există niciun glob de pământ, iar când va striga cineva STOP JOC! veți fi prinși în gaura de vierme trecând în timp de la un ceas la altul fără să vă dați seama pe unde vă aflați... exact așa ca în Pierduți în Spațiu.

Ce pricep eu, amice, este ca Strimbitele matale ti-au sucit rau mintile de-ai ajuns sa spui ca Sfinta Traditie este falsa, dar nu ma mira pentru ca acealeasi Strimbite behaie si impotriva Sfintei Scripturi.

Doar ca nota generala, una sint ceasurile si calendarul civil si cu totul altceva calendarul bisericesc. Toate sint conventii, dar ultimul este sfint, asa cum sint si Sfintele Canoane, pentru ca au fost puse de Sfinti Parinti ai Bisericii insuflati de Duhul Sfint ca sa aseze viata sfinta a Bisericii pe ele.

cz4000 02.09.2011 17:46:07

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 395610)
Senzatia mea este ca dumneavoastra sinteti un pic confuz. Cu sau fara aripa Latina, Biserica este perfecta, intreaga. Cei care s-au rupt din Biserica nu fac parte din Biserica. De aceea un consiliu pan-ortodox este un consiliu ecumenic, al tuturor episcopilor Bisericii (stiu ca in Stilul Nou si Papa este episcop al Bisericii, a se vedea aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...17&postcount=1, dar eu vorbesc numai din punct de vedere ortodox). De asemenea, noi, ortodocsii, admitem neconditionat ca Duhul Sfint lucreaza in Biserica, de aceea, la fel ca si la sinoadele primului mileniu, Duhul Sfint i-a inspirat si pe parintii sinoadelor de dupa 1054. Prin anatema pusa spre neschimbare a pascaliei si sinaxarului de parinti inspirati de Duhul Sfint ele devin dogma in Biserica Ortodoxa, chiar daca nu sint elemente de credinta, pentru ca, asa cum a aratat si Sinodul Bisericii Romane la 1903, schimbarea/modificarea lor perturba Sfinta Traditie: “este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian... Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”

Daca calendarul n-ar fi dogma, ar fi scris patriarhul ecumenic Chiril al V-lea in enciclica din 1756 in asemenea termeni la adresa celor care au adoptat inovatiile papale de la 1582?
“Și așa ne-am hotărât cu tot sfințitul cler, carele e cu noi și cu adunarea creștinească, să-i dăm anatemei de trei ori; fie că sunt din rândul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despărțiți sunt de la Domnul Dumnezeu Atotțiitorul, blestemați și neiertați, iar după moarte să nu putrezească. Pietrele și fierul sa putrezească, dar ei niciodată; să moștenească lepra lui Chiezi și să se spânzure ca Iuda, să fie suspinând și tremurând pre pământ ca și Cain, mânia lui Dumnezeu să cadă pre capetele lor, să fie la un loc cu Iuda și iudeii cei luptători de Dumnezeu, să crape pământul și să-i înghită ca pre Datan și Aviron. Ingerul Domnului să-i gonească pre ei cu sabia in toate zilele vieții lor și toate blestemele Patriarhilor și ale Soboarelor să cadă peste dânșii, să fie veșnic sub anatemă și în focul veșnic. Amin!”

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 395745)
Aici suntem de acord si si ceilalti ortodocsi. Afara de Papa capul Bisericii, un neadevar poti sa-l cauti mult si bine printre ierahii BO si n-o sa-l gasesti.
Putem si noi sa spunem despre gruparile stiliste care se anatemizeaza intre ele.

Aici e partial adevarat pentru ca nu ai inteles inca diferenta intre dogma si canon. Canonul odata cu adoptarea sa devine obligatoriu in Biserica, nu poate fi contestat si schimbat de cineva. Dar asta se intampla pana cand singura care il poate schimba, Biserica, adopta un alt canon in aceasta privinta, prin Sinod. In schimb o dogma, invatatura revelata in Biblie, nu poate fi schimbata nici de cineva nici de Biserica. Asta nu s-a inteles, ca dogma nu se refera la dogma revelata, ci la valabilitatea lui si obligativitatea in BO.
Necesitatea schimbarii calendarului a aparut mai demult in BO, au fost care au propus asta, citeste articolul dat la celalalt topic.
Tocmai pentru ca nu se mai putea respecta canonul de la Sinodul I legat de tinerea Sfintelor Pasti. Astfel se mutase echinoctiul din 21 martie mult inainte si nu mai corespundea cu ce se hotarase la Niceea in privinta datei.

Nu s-a referit special al calendar, mai mult la acele dogme. Calendarul era si el printre canoane, celelalte erau dogme. La fiecare sinod s-au adoptat canoane si s-au clarificat dogme.

Numai tu stii ce-ai vrut sa scrii in replica in primele doua paragrafe...

Cu privire la enciclica din 1756, lasa minciunile ("nu s-a referit special la calendar"), fiindca exact la calendar se refera:

"Due to new abominations, created by papists in regard to the question of changing our Pascha and Calendar." (http://orthodoxwiki.org/Sigillion_of_1756)

"The Second Sigillion (1756) against the Papal Calendar" (chiar pe un website al unei biserici cu care BOR se afla in comuniune!, http://www.orthodox.net/ecumenism/1756-sigillion.html)

"Sigillion of 1756 issued against the Gregorian Calendar by Patr. Cyril V of Constantinople." (http://en.wikipedia.org/wiki/Timelin...doxy_in_Greece)

"Sigillion of 1756 issued against the Gregorian Calendar by Patr. Cyril V of Constantinople" (http://christconquers.wordpress.com/...ian-church-is/)

si in multe alte locuri pe care sint convins ca le poti gasi si singur. Asa ca, fa bine si ia aminte:
“Și așa ne-am hotărât cu tot sfințitul cler, carele e cu noi și cu adunarea creștinească, să-i dăm anatemei de trei ori; fie că sunt din rândul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despărțiți sunt de la Domnul Dumnezeu Atotțiitorul, blestemați și neiertați, iar după moarte să nu putrezească. Pietrele și fierul sa putrezească, dar ei niciodată; să moștenească lepra lui Chiezi și să se spânzure ca Iuda, să fie suspinând și tremurând pre pământ ca și Cain, mânia lui Dumnezeu să cadă pre capetele lor, să fie la un loc cu Iuda și iudeii cei luptători de Dumnezeu, să crape pământul și să-i înghită ca pre Datan și Aviron. Ingerul Domnului să-i gonească pre ei cu sabia in toate zilele vieții lor și toate blestemele Patriarhilor și ale Soboarelor să cadă peste dânșii, să fie veșnic sub anatemă și în focul veșnic. Amin!”

cz4000 02.09.2011 19:05:43

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 395745)
...
Tocmai pentru ca nu se mai putea respecta canonul de la Sinodul I legat de tinerea Sfintelor Pasti. Astfel se mutase echinoctiul din 21 martie mult inainte si nu mai corespundea cu ce se hotarase la Niceea in privinta datei.

Si iata ce frumos silniciile si blasfemiile unora sint transformate in virtute!

bogdan81 02.09.2011 21:42:35

Dau din nou citatul din parintele Sofronie

"De ce vorbesc cu atâta – aș zice – întristare? Pentru că dorirea inimii mele este ca voi să vă însușiți acestea, să se depărteze de la voi acel chip al gândirii care este o stâlcire a vieții creștinești. Îmi este greu să vorbesc astfel, pentru că mulți bolnavi cu sufletul nu sânt în stare a auzi un astfel de cuvânt. Mulți sânt care nu trăiesc vecinicía în Hristos, ci o curioasă formă a vieții pământești. Lipsindu-le viziunea veciniciei, vremea și zilele pentru ei devin singura realitate, și se ceartă pe tema calendarelor. Cât eram la Athos a avut loc reforma calendarului. Biserica Universală a vrut să reorânduiască curgerea vremii pe baza principiilor puse dintru început. Iar la început se întâmpla că Echinoxul era pe 9 Martie, iar apoi a ajuns să fie pe 22. Dar această schimbare privește mai ales viața exterioară a societății omenești, ca să nu zic viața statală. Dar a privi această latură ca pe o dogmă, ba chiar să rupi comuniunea liturgică, este urmarea neajunsului înțelegerii și a lipsei de experiență a veciniciei în Hristos. Tot ce este al pământului trece. In cei douăzeci și doi de ani ai vieții mele la Athos mi-a fost dureros să văd cum unii, chiar și oameni buni, gândesc numai în termeni de zile, iar nu la vecinicíe. Și astfel, într’un chip ciudat, se învârtoșează inima acelor oameni. De acum ușa inimilor lor este închisă. Ei nu pot înțelege nici rugăciunea din Ghethsimani, nici moartea pe Golgotha, nici gândul lui Simeon Noul Theolog sau al lui Siluan pentru faptul că fiecare dintre noi trebuie a se asemăna omului celui dintâi prin cuprinsul vieții sale, adică să devină un Adam.

Și lipsa cugetului pe care ni-l învață Părinții noștri face ca noi să stâlcim creștinismul, ridicând condițiile statale și ale vieții sociale la nivel de dogmă. Este un lucru cât se poate de neadevărat. Adevărata rugăciune se petrece în hotarele nu ale vieții pământești, ci dumnezeiești: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului…”, „Doamne, miluiește pre noi și lumea Ta”.

bogdan81 02.09.2011 21:50:21

Arhimandritul Sofronie spune clar: cei care fac din calendar o dogma stalcesc crestinismul.
A rupe comuniunea liturgica doar pentru schimbarea calendarului e totala neintelegere a realitatilor duhovnicesti.
Parerea mea este ca stilistii au pierdut harul si sunt in afara bisericii.

cz4000 02.09.2011 22:30:29

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 396146)
Arhimandritul Sofronie spune clar: cei care fac din calendar o dogma stalcesc crestinismul.
A rupe comuniunea liturgica doar pentru schimbarea calendarului e totala neintelegere a realitatilor duhovnicesti.
Parerea mea este ca stilistii au pierdut harul si sunt in afara bisericii.

Asa este, domnule, toti patriarhii si episcopii ortodocsi de la 1583 pina la 1919 au stilcit crestinismul. Parearea lor este zero fata de intelepciunea care curge din gura parintelui Sofronie:

1583 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar

1587 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar

1593 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar

1670 Patriarhul Dositheos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar

1827 Patriarhul Ecumenic Agathangelos si Sfintul Sinod condamna noul calendar

1895 Patriarhul Ecumenic Anthimos VII si Sfintul Sinod condamna noul calendar

1902 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna noul calendar

1903 Patriarhul Damianos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar

1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Rusia condamna noul calendar

1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Romania condamna noul calendar

1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna noul calendar

1904 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna din nou noul calendar

1919 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna iarasi noul calendar

bogdan81 02.09.2011 22:42:53

"Hotararile canonice, intocmai ca dogmele, sunt dumnezeieste-insuflate, insa de aici nu trebuie sa se inteleaga ca unele ar fi aidoma cu celelalte. Deosebirea intre dogme si canoane nu sta in obarsi fiintarii lor, ci in faptul ca dogmele sunt adevaruri absolute iar canoanele sunt aplicari ale acelor adevaruri in existenta istorica a Bisericii. Dogmele nu privesc vietuirea vremelnica, pe cand canoanele sunt vremelnice. Insa aspectul lor vremelnic nu le imputineaza natura dumnezeieste-insuflata, caci vremelnicia nu priveste acea natura."

Dvs. Confundati dogmele cu canoanele.
Canoanele sunt aplicari ale dogmelor la conditii istorice.
Cand conditiile istorice se schimba, biserica poate la randul ei sa modifice anumite canoane.

bogdan81 02.09.2011 22:47:49

Citatul despre diferenta intre canoane si dogme a fost dat si de Catalin.
Acolo se vede clar de ce biserica NU a cazut in gresala modificand calendarul.
Dogmele sunt absolute. Canoanele sunt insa doar aplicari ale dogmelor la viata istorica a bisericii. Iata de ce biserica are posibilitatea si dreptul ca in anumite conditii istorice sa modifice anumite canoane.
Iar acest lucru s-a mai intamplat in istorie. Eu am dat exemplul cu schimbarea canonului 5 apostolic la sinodul Trulan. Mai sunt si alte exemple.

cz4000 02.09.2011 22:52:57

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 396161)
"Hotararile canonice, intocmai ca dogmele, sunt dumnezeieste-insuflate, insa de aici nu trebuie sa se inteleaga ca unele ar fi aidoma cu celelalte. Deosebirea intre dogme si canoane nu sta in obarsi fiintarii lor, ci in faptul ca dogmele sunt adevaruri absolute iar canoanele sunt aplicari ale acelor adevaruri in existenta istorica a Bisericii. Dogmele nu privesc vietuirea vremelnica, pe cand canoanele sunt vremelnice. Insa aspectul lor vremelnic nu le imputineaza natura dumnezeieste-insuflata, caci vremelnicia nu priveste acea natura."

Dvs. Confundati dogmele cu canoanele.
Canoanele sunt aplicari ale dogmelor la conditii istorice.
Cand conditiile istorice se schimba, biserica poate la randul ei sa modifice anumite canoane.

Numeste-le cum vrei (nu aia conteaza!), problema (de viata si moarte pentru voi) este ca nimeni, niciodata, nu a ridicat acele anateme. Ati schimbat calendarul impotriva deciziilor atitor parinti luminati adunati in sinoade sobornicesti punindu-va totodata sub anateme infricosatoare. Scaparea voastra: Dumnezeu cu mila si astronomia!!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:52:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.