Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Minoritatea crestina ortodoxa romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13837)

mihailt 23.09.2011 21:38:13

Săvîrșindu-se nedreapta însoțire și diavoleasca lucrare împlinindu-se, după cîtăva vreme au observat și alții că acel tînăr nu intră în Biserică și cu Sfintele Taine nu se împărtășește. De aceea, au spus ticăloasei sale soții, zicîndu-i: "Nu știi că bărbatul tău, pe care l-ai ales, nu este creștin, ci străin de credința lui Hristos?". Ea, auzind aceasta s-a umplut de mîhnire și, aruncîndu-se la pămînt, a început să-și lovească obrazul și să-și bată pieptul cu pumnii, strigînd: "Nimeni neascultînd de părinții săi, nu s-a mîntuit vreodată. Cine va spune rușinea tatălui meu, vai mie, ticăloasa, în cîtă pieire am căzut astăzi; de ce m-am născut? Și născîndu-mă de ce n-am pierit?"
Astfel tînguindu-se ea, a auzit bărbatul ei și a alergat la dînsa, întrebînd-o despre pricina tînguirii. Cunoscînd lucrul, dînsul a început a o mîngîia, zicînd că nu sînt adevărate cele despre dînsul, și îi spunea că este creștin. La cuvintele lui puțin mîngîietoare, dînsa a zis: "De vei voi ca să mă încredințezi cu adevărat, iar ticălosul meu de suflet să fie fără grijă, să mergi dimineață cu mine în Biserică și înaintea mea să te împărtășești cu Sfintele Taine și atunci te voi crede".
Ticălosul ei bărbat, văzînd că nu poate tăinui acel lucru, a fost nevoit a-i spune toate cele petrecute și cum s-a dat diavolului. Ea, căpătînd curaj și scuturîndu-se de slăbiciunea femeiască, a alergat la Sfîntul Vasile și a strigat: "Miluiește-mă, ucenice al lui Hristos, miluiește-mă pe mine, care n-am ascultat pe părintele meu și diavolescului sfat m-am supus".
Povestindu-i toate cele petrecute cu bărbatul său, iar sfîntul chemîndu-l, l-a întrebat dacă sînt adevărate toate cele spuse despre dînsul de femeia sa. El cu lacrimi în ochi a răspuns: "Adevărat, sfinte al lui Dumnezeu, așa este; de voi tăcea, faptele mele vor striga". Și i-a povestit cum s-a dat diavolilor, iar sfîntul a zis: "Voiești să te întorci iarăși la Dumnezeul nostru, Iisus Hristos?". Tînărul a răspuns: "Da, voiesc, dar nu pot". Vasile l-a întrebat pentru ce nu poate, iar tînărul i-a răspuns: "Pentru că m-am lepădat de Hristos și diavolului m-am încredințat cu zapis". Iar Vasile a zis: "Nu te mîhni de aceasta; căci Dumnezeu este iubitor de oameni și primește pe cei ce se pocăiesc".
Atunci femeia lui, aruncîndu-se la picioarele sfîntului, îl ruga, zicîndu-i: "Ucenice al lui Hristos, cît poți, ajută-ne nouă!"; iar sfîntul a grăit către tînăr: "Dar crezi că te vei mîntui?" Iar el a zis: "Cred, Doamne, ajută necredinței mele!". Luîndu-l sfîntul de mînă, a făcut pe dînsul semnul Sfintei Cruci și l-a închis la un loc, înăuntrul sfintelor ogrăzi; apoi a poruncit ca neîncetat să se roage lui Dumnezeu.
Singur a petrecut acolo trei zile, rugîndu-se lui Dumnezeu; după care sfîntul, cercetîndu-l, l-a întrebat: "Cum te afli, fiule?". Tînărul a răspuns: "Într-o mare primejdie mă aflu, stăpîne; nu pot răbda chiotul diavolesc, înfricoșările, săgetăturile și lovirea pietrelor, pentru că, ținîndu-mi zapisul, mă ocărăsc, zicîndu-mi: "Tu ai venit la noi, iar nu noi la tine"". Sfîntul i-a zis: "Nu te teme, fiule, și numai să crezi". Dîndu-i puțină hrană, l-a însemnat cu semnul Crucii și iarăși l-a închis. După puține zile, cercetîndu-l din nou, i-a zis: "Cum te afli, fiule?". Iar tînărul a răspuns: "De departe aud îngrozirile și chiotul, iar pe dînșii nu-i văd". Apoi, dîndu-i puțină mîncare și rugîndu-se pentru dînsul, l-a închis din nou și s-a dus.
După patru zile, a venit din nou la dînsul și l-a întrebat: "Cum te afli, fiule?". Iar el a răspuns: "Acum sînt bine, sfinte părinte; pentru că te-am văzut pe tine în vis, luptîndu-te pentru mine și biruind pe diavolul". Deci, sfîntul, făcînd rugăciuni, l-a scos din închisoare și l-a dus în chilia sa. A doua zi a chemat tot clerul bisericesc, pe monahi și tot poporul cel iubitor de Hristos, și le-a zis: "Să preamărim, fraților, pe iubitorul de oameni Dumnezeu, că iată, Bunul Păstor voiește să ia pe umeri oaia cea pierdută și s-o aducă în Biserică. Deci se cade să ne rugăm în această noapte bunătății Lui, ca să biruiască și să rușineze pe vrăjmașul sufletelor noastre". Atunci s-a adunat poporul în Biserică și a făcut rugăciuni de toată noaptea pentru tînărul ce se pocăia, strigînd: "Doamne miluiește!".
Făcîndu-se ziuă, Vasile a luat pe tînăr de mînă și l-a dus cu tot poporul în biserică, cîntînd psalmi și laude. Și iată diavolul, fără rușine, a venit pe nevăzute cu toată puterea sa pierzătoare, vrînd să răpească pe tînăr din mîinile sfîntului. Iar tînărul a început a striga: "Sfinte al lui Dumnezeu, ajută-mă!". Diavolul tăbărîse asupra tînărului cu atîta îndrăzneală și nerușinare, încît pe Sfîntul Vasile îl zgîria, trăgînd la dînsul pe tînăr. Întorcîndu-se fericitul, a zis către diavol: "Nerușinat pierzător de suflete, începător al întunericului și al pierzării, oare nu-ți ajunge ție a ta pierzare, pe care ai adus-o ție și celor ai tăi?
Nu încetezi a prigoni zidirea Dumnezeului meu?" Iar diavolul a strigat către dînsul: "Mă nedreptățești, Vasile!". Și acest glas diavolesc l-au auzit mulți. Iar arhiereul a zis: "Să te certe pe tine Domnul, diavole!". Iar diavolul iarăși a zis către dînsul: "Vasile, mă nedreptățești, că nu eu am mers la dînsul, ci el la mine și s-a lepădat de Hristos al tău, dîndu-mi zapisul pe care îl am în mîinile mele, iar în ziua judecății îl voi aduce înaintea Celui de obște Judecător".
Vasile a zis: "Bine este cuvîntat Domnul Dumnezeul meu, că nu-și va lăsa poporul mîinile în jos, rugîndu-se, pînă nu vei da zapisul!". Întorcîndu-se sfîntul către popor, a zis: "Înălțați mîinile voastre în sus și strigați: Doamne miluiește!". Poporul, înălțînd mîinile spre cer, a strigat cu lacrimi: "Doamne miluiește!", multă vreme, și iată a venit zapisul tînărului acela, purtat prin văzduh, văzîndu-l toți, și s-a dat Fericitului Vasile în mîini. Sfîntul, luînd zapisul, s-a bucurat și a dat mulțumire lui Dumnezeu; apoi înaintea tuturor a zis către tînăr: "Cunoști, frate, zapisul acesta?" Tînărul a răspuns: "Da, sfinte al lui Dumnezeu, este al meu, că l-am scris singur cu mîna mea". Marele Vasile l-a rupt îndată bucăți, înaintea tuturor și l-a ars; apoi, ducînd pe tînăr în biserică, l-a împărtășit cu dumnezeieștile Taine și pe popor l-a ospătat din belșug. Pe tînăr, mult învățîndu-l și dîndu-i canonul cel cuviincios, l-a dat femeii lui, care cu negrăit glas slăvea și mulțumea lui Dumnezeu."

Parintele Arsenie Papacioc,parintele Dumitru Staniloae,ca doua exemple de parinti,sustineau sa nu se dea opriri pe perioade indelungate de la Sfanta Impartasanie.

Savonarola 24.09.2011 08:54:29

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402364)
Tot aci se vede din expresia "tu si casa ta" ca pot primii altii Sfantul Botez precum copii mici, daca cer parinti lor, sau sotia ca ii zice sotul ei, sau invers sotul ca ii zice sotia etc.
Deci fratia ta esti inselat de draci si ce propovaduiesti aci nu are sustinere de la Sfintii Apostoli, adica de la Duhul Sfant, ca Sfintii Apostoli erau sub insuflarea Duhului Sfant, ca doar se pogorase Duhul Sfant peste dansii la cincizecime.

Am înțeles că ați reușit să găsiți vreo câteva citate care să vă susțină poziția. Totuși sunt multe alte citate care nu sunt pentru această poziție, și asta tocmai pentru că Botezul presupune o legătură personală cu Iisus Hristos. O astfel de poziție ca a dvs însă s-a observat practic că a dat multe rezultate greșite. Chiar și părintele Stăniloae vorbea despre botezul copiilor în cazul familiilor de creștini adevărați practicanți. În rest, și el era foarte rezervat, ca să nu spun mai mult.

Ceea ce evitați este să vă întrebați de ce, dacă acest obicei, despre care credeți că ar avea acoperire biblică, nu duce cu adevărat la oameni care să trăiască ortodoxia în mod cât mai veritabil, care să respecte creștinismul punându-l în practică. De ce se pune atâta accent pe aceste tradiții prost aplicate, în detrimentul căutării stabilirii unei relații autentice cu Mântuitorul Hristos, prin credința în El, în jertfa Sa ispășitoare și răscumpărătoare, în învierea Sa biruitoare a morții, în toate cuvintele pe care le-a spus și în minunile pe care le-a săvârșit? Iar credința adevărată în Hristos nu este chiar ceva ce se găsește pe toate drumurile, ba dimpotrivă este o treaptă spirituală care se obține greu. Credința cea adevărată în Hristos este de fapt o piatră rară, pe care mulți așa-ziși credincioși o contrafac, din diverse motive, cu acceptul tacit al sutaniștilor care beneficiază de finanțarea lor. De fapt, principalii vinovați pentru starea rea a lucrurilor sunt în primul rând oamenii Bisericii care au promovat, acceptat, tolerat și îngăduit lucruri care da fapt sunt absolut intolerabile atunci când vine vorba despre Biserica lui Dumnezeu, pentru a își întemeia și perpetua un sistem de privilegii nemeritate. Bineînțeles că o să îmi spuneți că iar judec prea aspru, însă dacă o să studiați adevăratele repere ale credinței creștine și adevăratele reguli, nu excepțiile (pentru că unii au ajuns să facă reguli din excepții, și excepții din reguli!!) veți vedea că "judecățile" nu sunt chiar așa de aspre precum s-ar putea să vi se pară.

Savonarola 24.09.2011 09:28:08

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 402356)
Odata cu secularizarea s-a ajuns in unele cazuri la pierderea intelegerii exacte a ce inseamna credinta. Astfel pentru unii a ramas doar un fel de traditie, specifica unui popor, cum ar fi cultura, de exemplu.

In timpul Sfintei Liturghii exista ceva ramas din trecut, nu stiam nici eu explicatia la inceput pana nu am citit pe net. Spune preotul: "Câți sunteți chemați ieșiți. Cei chemați ieșiți. Câți sunteți chemați, ieșiți". Catehumenii trebuiau sa plece din biserica, nu puteau sta in continuare la slujba. Catehumenii nu erau admisi doar pentru ca doreau si ei sa fie crestini, urmau o perioada de catehumizare si de proba in acelasi timp.

Odată cu secularizarea care nu avea voie să pătrundă în Biserică. Iar "secularizarea" asta a cam început de multișor, repere pentru detectarea ei fiind clare în sec. IV după Hristos, iar dacă veți studia mai atent veți vedea că "secularizarea" a fost acceptată și tolerată pentru instalarea creștinismului pe niște poziții de putere socială nemeritate și atunci și care s-au perpetuat "prin tradiție" până în ziua de astăzi.

Referitor la acele cuvinte din timpul liturghiei ați observat bine că mai înainte oamenii erau supuși unor probe și nu era acceptat chiar oricine la sfântul botez. Evident era vorba despre niște probe spirituale, așa cum se face în orice societate spirituală care se respectă pe sine. Și cu atât mai mult în Biserica lui Hristos, care este instituția instrument de mântuire a oamenilor. Înainte creștinii se respectau pe ei înșiși în statutul lor de creștini; astăzi toți "papagalii" sunt "creștini", adică este evidentă lipsa de respect pentru ei înșiși a creștinilor (ortodocși). Iar dacă te ridici în picioare pentru a susține normalitatea o să îți iei lovituri la cap tocmai de la aceia care ar trebui să se ocupe cu normalitatea în Biserică și care au ajuns să se ocupe cu gestionarea anormalității, intolerabilului.

Savonarola 24.09.2011 09:55:36

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 402618)
dar nici nu-mi pot imagina că, pentru a se autoigieniza, trebuie numaidecât să se transforme într-o sectă exclusivistă, să nu mai acorde Sfintele Taine decât unor persoane selectate pe criterii arbitrare, neecleziale.

Îmi cer iertare, dar Biserica a fost întotdeauna o "sectă" exclusivistă, iar criteriile exclusivismului țineau seama de relația credinciosului cu Dumnezeu, cu semenii, de trăirea sau nu după Duhul lui Dumnezeu. La Sfintele Mistere se participă după credință și după viață. Nu ai credință și viață corespunzătoare, nu prea ai ce căuta la Sfintele Mistere. Eventual poți să îți petreci timpul într-un mod folositor pentru a face pocăință, pentru a studia scriptura și cărțile sfinților și ale autorităților din Biserică de-a lungul timpului, pentru a gândi în mod serios la problematica mântuirii, a păcatului, a raportului cu Dumnezeu, pentru introspecție, etc. Nu uitați că în timpul sfintei liturghii există momentul când preoții ies în fața credincioșilor cu sfintele daruri și spun "Sfintele, sfinților!!", deci vedeți care sunt criteriile ecleziale de participare la Sfântul Mister Euharistic: sfințenia vieții și a credinței. Evident, după cum știți, asta nu înseamnă nicidecum că toți ar trebui să fie ca sfântul Siluan Athonitul sau alți sfinți, ci că trebuie într-adevăr să aibă o viață pusă deoparte pentru Dumnezeu, dăruită lui Dumnezeu, în lepădarea de sine pentru Dumnezeu și pentru Iisus Hristos.

FlaviusM 24.09.2011 12:21:13

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 402769)
Daca e botezat nu inseamna ca nu mai poate alege ce vrea dupa.

Asa este, dar atunci ce rost are botezul la varsta de cateva luni? Ar fi mai logic ca fiecare om sa-si aleaga religia atunci cand este in stare sa faca asa ceva.
Botezul in sine nu inseamna ca respectivul va fi credincios. Am participat la doua botezuri in ultimii ani, facute strict din motiv de "respectarea traditiei" (traditia fiind privita din punct de vedere national, nu religios) de catre parinti care nu au nici o treaba cu biserica si care nu sunt credinciosi. Copiii respectivi nu primesc nici cea mai vaga educatie religioasa, dimpotriva.

catalin2 24.09.2011 12:36:09

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 402872)
Asa este, dar atunci ce rost are botezul la varsta de cateva luni? Ar fi mai logic ca fiecare om sa-si aleaga religia atunci cand este in stare sa faca asa ceva.
Botezul in sine nu inseamna ca respectivul va fi credincios. Am participat la doua botezuri in ultimii ani, facute strict din motiv de "respectarea traditiei" (traditia fiind privita din punct de vedere national, nu religios) de catre parinti care nu au nici o treaba cu biserica si care nu sunt credinciosi. Copiii respectivi nu primesc nici cea mai vaga educatie religioasa, dimpotriva.

Botezul e important pentru ca prin el se sterg urmarile pacatului starmosesc, iar Iisus spune ca cine nu se boteaza cu apa si Duh nu ajunge in Imparatie. Deci e neaparat necesar. Apoi, cand incep sa apara pacatele (pentru ca la varste fragede nu exista pacate, de aceea se incepe spovedania la 7 ani), legatura cu Biserica e mentinuta prin spovendanie si impartasanie.

catalin2 24.09.2011 12:40:58

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402788)
Nu este asa.
A se vedea rugaciunile dinainte de Sfanta Impartasanie (cele sapte),care zic clar ca nimeni nu e vrednic de Sfanta Impartasanie.

Asta e altceva, desigur ca nimeni nu e vrednic pentru ca nu e sfant. Dar tu nu ai vazut niciodata un preot sa opreasca de la impartasanie? De exemplu tinerii necununati ce traiesc impreuna de obicei se opresc de la impartasanie, iar cand se cununa reintra in Biserica.

In legatura cu canoanele, unii sfinti au dat canoane mai aspre (sf. Vasile cel Mare), altii mai usoare. Parintele Cleopa spune cum se pot scurta opririle de la impartasanie, sa tina post, sa faca mai multe rugaciuni, etc.

Savonarola 24.09.2011 12:47:02

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 402876)
Iisus spune ca cine nu se boteaza cu apa si Duh nu ajunge in Imparatie. Deci e neaparat necesar.

Într-adevăr este adevărat că Iisus a spus că nașterea din nou este necesară pentru a putea intra în împărăția lui Dumnezeu, însă v-aș ruga să fiți mai atent asupra sensurilor pe care sfinții apostoli și sfinții părinți îl dau acestei nașteri din nou, din Duhul Sfânt. Chiar am postat niște citate din sfântul Chiril al Alexandriei pe această temă, împreună cu note și comentarii ale părintelui Stăniloae, și dacă nu le-ați văzut ați putea să le studiați, iar dacă le-ați văzut sau așa vi se pare, atunci puteți să le reluați. Sunt într-adevăr niște mărgăritare de mare preț.

catalin2 24.09.2011 12:51:06

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402886)
Într-adevăr este adevărat că Iisus a spus că nașterea din nou este necesară pentru a putea intra în împărăția lui Dumnezeu, însă v-aș ruga să fiți mai atent asupra sensurilor pe care sfinții apostoli și sfinții părinți îl dau acestei nașteri din nou, din Duhul Sfânt. Chiar am postat niște citate din sfântul Chiril al Alexandriei pe această temă, împreună cu note și comentarii ale părintelui Stăniloae, și dacă nu le-ați văzut ați putea să le studiați, iar dacă le-ați văzut sau așa vi se pare, atunci puteți să le reluați. Sunt într-adevăr niște mărgăritare de mare preț.

Desigur, dar copilul de cateva zile nu are cum sa stie aceste lucruri. Iar botezul nu e suficient, daca nu e completat apoi cu fapte.
Iar daca atatea secole sfintii si Biserica au fost de acord cu botezul copiilor inseamna ca asa e bine.

Savonarola 24.09.2011 13:06:36

Cred că totuși nu ați realizat și nu realizați încă lucrurile care sunt spuse de sfântul Chiril al Alexandriei, care era un sfânt și chiar dintre sfinții părinți. De aceea vă rog să reluați și să citiți cu foarte mare atenție și cuvânt cu cuvânt chiar ceea ce scrie un astfel de sfânt părinte și ceea ce scrie pe urmele sale un teolog ca Dumitru Stăniloae. Nu cred că este cazul să ne grăbim să vorbim despre necesitatea unor fapte doar în baza botezului. După cum vedeți adevăratele fapte de credință creștină presupun nașterea din nou, prin harul lui Dumnezeu și prin credință, de la Duhul Sfânt. Această naștere din nou nu este chiar ceva așa care se poate expedia printr-o referință la botezul copiilor, pentru că avem de a face cu o experiență spirituală destul de complexă. Experiența arată că nașterea din nou și botezul copiilor nu sunt extrem de convergente, în sensul că sunt mulți oameni care au fost botezați de mici copii dar care prezintă absolut evident simptomele lipsei nașterii din nou, din Duhul Sfânt. În acest caz nu cred că trebuie să ne așteptăm la prea multe fapte din partea unor asemenea oameni, ci ar trebui să ne așteptăm în primul rând la o convertire reală, spirituală la Dumnezeu prin nașterea din Duhul Sfânt. Abia apoi putem să avem pretenția la fapte. Mulți sfinți vorbesc despre acest botez al lacrimilor, acest al doliea botez, pe care îl consideră chiar mai important decât primul botez, și asta pentru că acest botez al lacrimilor, al pocăinței este de natură să îi pună într-o relație mult mai autentică cu Dumnezeu și mult mai aproape de relația pe care Dumnezeu o vrea de la noi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:51:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.