Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Craciunul - Nasterea Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5071)
-   -   Cum sarbatorim Nasterea Domnului? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14274)

Mihnea Dragomir 25.12.2011 18:44:07

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416303)
prea multa teorie si prea putin realism. Eu cel putin recunosc,de Craciun o sa stau la masa,manac carnati si alte mancaruri specifice,beau o bere,un pahar de vin etc.

Ați avut multă dreptate. De ce oare nu mai îmi sunt buni pantalonii, croiți pe măsuratelea, nu de mult ? Teribilă perioadă pentru creștini! Toate ale porcului.

glykys 25.12.2011 21:31:40

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 418127)
Interesant! La biserica unde merg eu s-a dezlegat postul abia astăzi după slujbă. În ajun vecernia se slujește dimineața unită cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare iar seara se slujește privegherea cu tot ciclul liturgic premergător marilor praznice. De unde ai informația despre dezlegarea din seara zilei de 24 dec.?

Randuielile prevad ca in ziua de 24 se tine post aspru, adica se mananca numai seara, si atunci mancare uscata, deci tot de post. Nu de alta, dar ce ne facem daca vrem sa ne impartasim in ziua de Craciun? E si pacat ca dupa 40 de zile de post sa ne repezim in ajun la porc si sa nu Il mai putem primi astfel pe Hristos.

Yasmina 25.12.2011 22:35:33

Mare dezamagire mare...
Nu m-am putut duce la biserica azi,de Craciun :(
Aseara in joaca cu copilul unei verisoare,mi-am sucit gatul,insa asa rau ca nu-mi trece cu nimic.Am fost toata noaptea treaza,am adormit spre dimineata franta si m-am trezit inevitabil,spre pranz cand slujba se termina...
Acum sunt in dureri,nu ma pot bucura de nimic si in plus port dezamagirea ca am fost impiedicata prin acest accident sa merg la biserica.
Cred ca este lucrarea celui rau!

glykys 25.12.2011 22:48:14

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 418185)
Mare dezamagire mare...
Aseara in joaca cu copilul unei verisoare,mi-am sucit gatul,insa asa rau ca nu-mi trece cu nimic.Am fost toata noaptea treaza,am adormit spre dimineata franta si m-am trezit inevitabil,spre pranz cand slujba se termina...
Acum sunt in dureri,nu ma pot bucura de nimic si in plus port dezamagirea ca am fost impiedicata prin acest accident sa merg la biserica.

Sa te bucuri! Nu trebuie sa fie prilej de intristare Nasterea Domnului, chiar si in aceste circumstante! Poate reusesti maine sa ajungi la biserica.

Uite un colind:
http://www.youtube.com/watch?v=_Tvsa...eature=related

"Veniti cu totii dimpreuna sa ne facem voie buna, sa ne bucuram de Domnul si sa strigam cu tot omul..."

Yasmina 25.12.2011 22:53:37

Multumesc Glykys,sper sa-mi revin din aceasta amareala.

Solveig 25.12.2011 23:03:11

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 418127)
Interesant! La biserica unde merg eu s-a dezlegat postul abia astăzi după slujbă. În ajun vecernia se slujește dimineața unită cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare iar seara se slujește privegherea cu tot ciclul liturgic premergător marilor praznice. De unde ai informația despre dezlegarea din seara zilei de 24 dec.?

Asa se face la noi la biserica, asa ne-a zis parintele nostru :)
am facut vecernia unita cu pavecernita seara in 24 (care marcheaza inceputul zilei bisericesti), iar in 25 dimineata a fost Liturghia.
nu prea vad cum sa se faca vecernia dimineata, dar nu stiu decat randuiala de la noi de la biserica.

Solveig 25.12.2011 23:05:04

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 418180)
Randuielile prevad ca in ziua de 24 se tine post aspru, adica se mananca numai seara, si atunci mancare uscata, deci tot de post. Nu de alta, dar ce ne facem daca vrem sa ne impartasim in ziua de Craciun? E si pacat ca dupa 40 de zile de post sa ne repezim in ajun la porc si sa nu Il mai putem primi astfel pe Hristos.

La noi se mananca de dulce din seara de 24, dupa vecernie. si ne impartasim in 25 dimineata (de la 12 noaptea sau cel putin cu 8 ore inainte nu mai mancam).
totusi nu suntem iudei, de ce sa nu Il putem primi daca am mancat porc?

Yasmina 25.12.2011 23:17:29

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 418190)
La noi se mananca de dulce din seara de 24, dupa vecernie. si ne impartasim in 25 dimineata (de la 12 noaptea sau cel putin cu 8 ore inainte nu mai mancam).
totusi nu suntem iudei, de ce sa nu Il putem primi daca am mancat porc?

Mie una imi pare ciudata aceasta abordare,desi nu ma pronunt intr-un fel.
Daca ai incheiat postul mancand de frupt cum mai poti lua imparatsania in ziua urmatoare?
In fine,eu inteleg lucrurile altfel.

Solveig 25.12.2011 23:22:29

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 418193)
Mie una imi pare ciudata aceasta abordare,desi nu ma pronunt intr-un fel.
Daca ai incheiat postul mancand de frupt cum mai poti lua imparatsania in ziua urmatoare?
In fine,eu inteleg lucrurile altfel.

Normal ca dupa ce se incheie postul mananci de frupt, nu? :)
Nu cred ca exista legatura de cauzalitate intre aceste doua lucruri, dar poate vine cineva mai documentat cu informatii.
Totusi, primirea Impartasaniei nu implica neaparat postul de ziua precedenta (mai ales daca persoana in cauza tine toate randuielile bisericii in mod obisnuit), dar probabil ca in unele locuri asa se obisnuieste.

N.Priceputu 26.12.2011 09:19:06

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 418185)
Mare dezamagire mare...

Ceva asemanator am patit si eu. Am plecat sa sarbatoresc Craciunul cu ai mei, la Campulung, lasand si impartasania pentru ziua sarbatorii. Insa, stiind ca de obicei Liturghia incepe pe la ora 10,30, nu m-am grabit sa ajung la biserica si am ajuns cand lumea pleca spre casa (de Craciun, Liturghia incepe aici la 6,30, cand pe cer inca sunt stele). Am reusit, totusi, sa-l prind pe preot si sa ma impartasesc.
Bine, totusi, ca si celelalte doua zile de sarbatoare sunt unite cu Nasterea Domnului.
P.S. Pentru gat, ar trebui sa ajute un masaj cu un unguent antiinflamator (ai facut probabil o intindere musculara).

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:48:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.