Citat:
În prealabil postat de Lucian008
(Post 436887)
Poate ca Parintele Arsenie Boca nu este sfant. Eu nu am spus ca este sfant. Dar nici ca nu este. Este destul de greu sa avem toate informatiile. De accea canonizarea o face Biserica.
Dar de unde stiti dvs ca nu este sfant? Care este erezia lansata sau sustinuta de parintele Arsenie? Ce usor e sa ridicam piatra si sa ne dam cu parerea. Eu sunt de obicei radical si dur, dar cand sunt asa stiu pe ce ma bazez. Dvs pe ce va bazati cand spuneti ca parintele nu e sfant si ca "deschide" erezii?
|
nu iubesc polemica,dar raspund pentru replica adecvata;desi eu vad complex comentariul meu,incerc al deschide pentru o mai buna intelegere;
a inalta si a cobora este numai al Lui Dumnezeu,eu nu clasific ci preiau ,re aduc aminte;legat de Sfintenie,sunt tratate sau grile facute de Sfintii Parinti in care trebue a se incadra cel propus pentru recunoasterea ca Sfant,desigur oficiala si in cadrul B.O.,aceasta responsabilitate o au reprezentantii B.O.ai respectivei nationalitati care dupa anumite criterii aleg persoanele cu viata remarcabila,de avut in vedere si faptul ca se ia in considerare transmiterea duhovniceasca a celui trecut la cele vesnice,catre credinciosi in mod pozitiv sau negativ de carmuire spre telul vietii in esenta cuvantului;
daca pastorul nu ia acesta hotarare atunci de ce se auto inputerniceste turma si decide cine merita a fi Sfant ,cautand a grabi oarecum canonizarea facand acatiste,paraclise si alte rugaciuni si a-i pune icoana in rand cu marii Sfinti si placuti Lui Dumnezeu?asta este invatatura parintelui Arsenie Boca?daca da,eu va marturisesc ca am primit alt raspuns din partea acestuia;din milostivirea Lui Dumnezeu , duhovnicul m-ia randuit o colatorie speciala la manastirea Prislop cerandumi a-i marturisi ce am vazut ,ce m-ia lasat locul si parintele;dupa cum bine cunoasteti este pravila de luminare si inteleptire care se face in mod diferit de fiecare pentru folosul calatoriei;ajuns acolo si dand slava Lui Dumnezeu si de minunata asezare ,am intrat in Biserica dupa care am primit cateva cuvinte de la un ieromonah(probabil duhavnicul manastirii),apoi am trecut pe la izvor si ajungand la mormantul parintelui am facut cuvenita randuiala de inchinare si rugaciune,dupa care am mers la pestera facand de asemeni cele de cuviinta,si plecand tot asteptam sa inteleg si un respuns launtric,in cele din urma am inteles ca este o lucrare de neascultare a evlaviosilor ,si acoperit duhovniceste de umbra nediscernamantului acestora;parintele nu a dat de intele s a merge ai cere ajutor excluzand slavirea Lui Dumnezeu si cinstirea Sfintilor ;cati din cei care il poarta in suflet pe parintele Arsenie,la fel sau umpic mai mult il poarta si pe confratele(sa spun asa)sau duhovnicesc,cuviosul Ioan de la Prislop ?
despre erezie am scris ca s-a deschis de la el,nu de el,erezia este intelegerea gresita a crestinismului,scopului in sine,Sfantul Ioan Hrisostom defineste astfel:'la fiecare invatatura universala erezia a venit ca sa-i amestece stricaciuni care,fara a distruge deodata,le strica,le denatureaza.'(Bogatiile oratorice);deja este mult cred ca va strica.