Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Manuale de religie care promoveaza intoleranta religioasa si agreseaza psihic copiii? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15517)

Dumitru73 13.09.2012 15:20:29

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 470579)
Manualul de matematica sau cel de chimie au provocat si provoaca unora traume mult mai adanci decat manualul de religie ortodoxa, atat de blamat de Asur.

Ce fel de traume?

Fani71 13.09.2012 15:23:30

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 470722)
Ce fel de traume?

Daca au picat la mate, fac complexe :21:

Ideea este ca daca o iei pe panta asta, nu mai poti sa ii inveti nimic pe copii. Sa-i lasam mai bine la coada plugului, ca asa nu porea vad cum sa se traumatizeze, doar daca le da vreun bou cu copita in cap.

cristiboss56 27.09.2012 21:26:32

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:

Patriarhia Română solicită Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să intervină pentru respectarea legislației în vigoare, referitoare la predarea religiei în școlile publice, în urma demersurilor neconstituționale și ilegale întreprinse în mai multe școli din țară de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) în prima jumătate a lunii septembrie 2012.

Astfel, în ziua de 10 septembrie 2012 președintele ASUR, domnul Atila Nyerges a trimis o scrisoare către directorii mai multor unități de învățământ din țară, al cărei conținut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat și tendențios, fără legătură cu predarea religiei în școală, cu scopul vădit de a dezinforma și de a intimida. În finalul scrisorii directorii de școală sunt amenințați cu dosare penale pentru abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, dacă nu fac înscrierea elevilor la orele de religie, fără un acord explicit din partea părintelui și/sau elevului.

Prevederile constituționale și legale care reglementează statutul orei de religie în învățământul public, „uitate” constant de ASUR în demersurile sale permanente de manipulare a opiniei publice, sunt următoarele:

1. Constituția României: „Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult. În școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege” (art. 32, alin. 7).

2. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor: „În învățământul de stat și particular, predarea religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute” (art. 32, alin. 1).

3. Legea educației naționale nr. 1/2011: Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi și abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și cultele religioase recunoscute oficial de stat.” (art. 18, alin. 1-3). Prin urmare, școala nu este obligată să ceară acordul părinților pentru participarea copiilor la ora de religie.

Deoarece în mai multe școli din România reprezentanții ASUR încearcă prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie și intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Română solicită Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să intervină pentru respectarea statutului disciplinei și al profesorului de religie, conform legii.

De asemenea, Patriarhia Română îndeamnă profesorii de religie să se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci când le sunt încălcate demnitatea și statutul de profesori, garantate de Constituția României și de legislația în vigoare.

arwein 27.09.2012 21:47:50

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 470724)
Daca au picat la mate, fac complexe :21:

Ideea este ca daca o iei pe panta asta, nu mai poti sa ii inveti nimic pe copii. Sa-i lasam mai bine la coada plugului, ca asa nu porea vad cum sa se traumatizeze, doar daca le da vreun bou cu copita in cap.

Mie mi-a provocat trauma manualul de latina de clasa a-8-a! Cateodata visez si acum ca dau teza la latina! Dintr-un motiv nedeterminat (probabil pentru canu am invatat NIMIC) eram LEMN! Aici e clar trauma: refuz de a invata latina etc....:24:

cristina2012 28.09.2012 15:00:29

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=13568

Deci a inceput scoala. Desi la clasa I copiii primesc toate manualele, asa cum s-a intamplat inainte cu ceilalti 3 copii ai mei, de data aceasta, nu au primit manual de religie, precum se poate vedea in poza. Ni s-a spus sa nu il cumparam deoarece nu se lucreaza pe el. Am platit doar pentru caietul special. La clasa a 3-a ni s-a transmis de asemenea sa nu cumparam manual de religie, pentru ca e o editie veche si nu vor lucra cu acest manual, sa platim doar pentru caietul de religie care va fi comandat.
Din pacate, cred ca prinde putin cate putin actiunea acestor ONG-uri.

cristina2012 28.09.2012 15:26:53

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 470460)
Mai întâi, bine ați (re)venit pe forum! Știți bine că am o stimă specială pentru dv, în care văd mult mai mult decât o teoreticiană a creștinismului (excelentă, dealtfel, cel puțin pentru nivelul nostru, profan, al discuțiilor) și că am apreciat mereu postările dv. Chiar și atunci când ideile noastre nu s-au suprapus în mod perfect, am apreciat totuși stilul și ținuta lor.

Am citit cu atenție extrasele din manual și nu văd absolut nimic heterodox în ele. Mai mult, însăși ideea că ar putea exista adevăruri revelate pe care ar trebui să le ascundem copiilor mi se pare foarte suspectă. Nu asta dorește Cristos, care, în toată misiunea lui publică pe pământ, a vorbit MULT mai mult despre iad decât despre rai. El ne-a mai îndemnat să nu punem lumina dumnezeieștii descoperiri sub obroc și ne-a cerut să lăsăm copiii să vină la El.

Aș fi ipocrit să spun că mi se pare curios că asemenea organizații "umaniste", precum acest ASUR, atât de îngrijorate de faptul că cei mici ar putea visa urât din cauză că află despre diavol, despre iad, despre malefic, despre plata păcatului și despre urgia declanșată de el în plan temporal, nu îmi amintesc să fi protestat când o serie de "artiști" sataniști vizitează țara noastră și dau concerte, inclusiv pentru cei mici. Nici când organizații sataniste promovează pe față cultul lui Sărsăilă. Nici nu am auzit proteste privind manualele altor religii abrahamice, care vorbesc și ele despre iad, despre diavol, despre păcat și urmările lui. Nu, nu mi se pare curios, ci perfect congruent cu adevărata misiune a unor asemenea structuri, alaltăieri ale "iluminiștilor", ieri ale "libre-penseur-ilor", astăzi ale "societății civile". Ce putem face noi ? Să le dăm o replică prin fapte și atitudine, organizându-ne mai bine în adevărate structuri ale societății civile: în structuri ale laicatului ortodox și ale laicatului catolic. Iată un teren pe care putem lucra împreună bine și cu mult rod pentru via Domnului.

Intai va multumesc pentru aprecieri... ma bucura pentru ca vin din partea unei persoane pe care o apreciez. Apoi va intristez pentru ca nu stiu daca se poate spune ca "am revenit" pe forum, adica nu la nivelul la care am fost inainte. Cum sunt intr-o perioada in care mi-au aparut niste intrebari si caut sa inteleg niste raspunsuri, e mai bine sa tac si sa ascult si sa gandesc.
Referitor la manuale, sunt intru totul de acord cu dvs. Ma necajeste mai tare ideea ca ar trebui predata religia conform "canoanelor" societatii civile decat faptul ca o vor scoasa din scoli.
Si da, ar fi cazul sa ne organizam in structuri ale societatii civile, la urma urmei traim in aceasta lume, platim impozite, suntem o parte din societate, existam...

catalin2 28.09.2012 15:55:48

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 472933)
Cum sunt intr-o perioada in care mi-au aparut niste intrebari si caut sa inteleg niste raspunsuri, e mai bine sa tac si sa ascult si sa gandesc.

Daca sunt legate de ortodoxie poate te putem ajuta cu ce stim si noi, pe forum sau pe mesaje private.

cristina2012 28.09.2012 17:21:31

Multumesc mult, Catalin2, daca ar fi nelamuriri as intreba la biserica, pe forum, dar nu am intrebari legate de ortodoxie.

UNNOOM 28.09.2012 17:31:05

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 472964)
Multumesc mult, Catalin2, daca ar fi nelamuriri as intreba la biserica, pe forum, dar nu am intrebari legate de ortodoxie.

La biserica cu un duhovnic face to face e mai bine! Pentru celelalte intrebari ajuta mult google!

sophia 28.09.2012 18:22:25

Sunt de acord cu Fany ca la materia numita religie, in scoala, nu trebuie sa se foloseasca un manual.
Nu-mi dau seama ce ar trebui sa contina asa un manual.
Cred ca cel mai bine se preda liber, in functie de varsta: la cei mici sub forma de povesti, carti cu poze eventual, la cei mai mari sub forma de predici, pe marginea carora sa se poata discuta liber.

Problema cu raiul si iadul mie mi se pare in sine cam spinoasa.
Nici adultii nu au clar ce inseamna. Preotii au viziuni diferite asupra iadului si a raului. Unii spun ca Dumnezeu le-a creat, altii ca sunt o alta forta...Nu stiu.

Eu am mai citit undeva, despre o alta problema a predarii religiei in scoli: li se spune copiilor ca Dumnezeu pedepseste daca ai facut o prostie. Si se ajunge sa se faca din El un bau-bau. Tot felul de povesti cu scene oribile: boli, moartea unui copil pentru ca a facut nu stiu ce, sau a catelului, sau lucruri din astea.
In felul asta copiii vor capata frica de Dumnezeu si de religie.

Discutia despre bine si rau ar fi buna daca s-ar defini mai intai. Ca si aici sunt pareri diferite. Sia iarasi...nu ca pe un bau-bau.

Trauma scolarilor si a studentilor exista. Nu neaparat o materie ci profesorul, modul in care se poarta, in care preda, conteaza mult.
Profesorul conteaza.
Si mai conteaza totusi si inclinarea copilului: un copil care nu poate desena frumos (nu are indemanare si talent), si daca mai are si un profesor zmeu care da si note proaste, chiar va uri si materia si profesorul.
La fel pentru sport sau muzica sau lucru manual.

Si asa cum unii au probleme cu religia si biserica din cauza vreunui preot sau a unei intamplari neplacute, asa se poate intampla si la ora de religie daca profesorul nu stie sa le faca materia placuta si pe Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:07:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.