Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Nunta mixta - care sunt problemele? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15764)

anita 23.11.2012 10:29:44

Dumneavoastra aveti multe cunostinte despre biserica dar nu cunostintele ne mantuiesc.
Va lipseste trairea specifica slujbelor ortodoxe care dovedesc prezenta sf.Duh in viata credinciosilor ortodocsi.
Dumnezeu sa va miluiasca !

nutucutu 23.11.2012 10:34:29

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 483642)
Multumesc de clarificarile despre nunta.

Eu cred ca nu clarificarea despre nunta v-a manat sa scrieti pe acest forum ci dorinta de a polemiza despre subiectul foarte drag tuturor neoprotestantilor, numit "capra voastra-i mai raioasa".

Ciprian Mustiata 23.11.2012 10:34:51

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 483643)
Biserica ortodoxa s-a infiintat la Rusalii(Pogorarea sf.Duh) chiar daca nu se ajunsese la Sfintele Sinoade.
Biserica ortodoxa sunt credinciosii iar cap al bisericii este Hristos ,nu Papa ,cum declara catolicii .De aici se vede ratacirea catolica.

Nu sunt in a justifica papalitatea sau nu, am justificat folosirea premizelor in discutie. Si am ales special sa zic: "ce intelegem azi ca ortodoxie" e crestinatate primara - ce cel putin nu era un consens decat ca Iisus este Hristos, la care mai este adaugat: Crez, Canoane, Consilii Ecumenice, Sf. Scriptura, Trinitatea, Iius este in acelasi timp Dumnezeu si om, sau sunt doua naturi separate, Sf. Traditie, Sfinti, icoane, etc.
Crestinii din secolul I, daca ii intrebai exact ce cred, nu erau complet de acord cu crezul, nu stiau in mod necesar ce e un consiliu ecumenic, foarte multi nu intelegeau Trinitatea, si nu erau destui martiri sa "umple calendarul" cu sfinti. Ortodoxie e o rafinare a crestinatatii, deoarece erau cu siguranta diosetici si gnostici in primele secole (primul consiliu ecumenic a discutat exact diferenta dintre ortodoxie si gnosticism, cateodata numit aici arianism).

Ciprian Mustiata 23.11.2012 10:45:42

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 483647)
Eu cred ca nu clarificarea despre nunta v-a manat sa scrieti pe acest forum ci dorinta de a polemiza despre subiectul foarte drag tuturor neoprotestantilor, numit "capra voastra-i mai raioasa".

Din cate ai vazut m-am semnat cu Ciprian Khlud, dar am si numele de Ciprian Mustiata. Probabil ca sunt o persoana reala, si probabil ca sotia mea se cheama ceva cu ... Khlud, si am luat numele ei.
Foarte probabil nu am discutat decat ce optiuni si am facut clar ca discutia nu are rost sa foloseasca termeni de: ratacit, sectant (inca din primul aliniat) sau cult, deoarece nu raspund la intrebare.
Legat de raspuns, chiar e bine-venit, asta era raspunsul ce voiam sa il confirm.
Oare nu exista casatorii mixte in Romania? Sau singura optiune este botezul fortat al unuia dintre parteneri? Oare atacul la caracterul noului venit, este modul de a-l converti? Ti se pare corect sa raspund la atacul la caracter redirectand la linkul cu regulile forumului?
Legat de "capra voastra-i mai raioasa", nu-s deloc de acord cu aceasta idee. Cum sunt roman, si locuiesc in Spania, deci e foarte probabil cei mai multi membri din familie sunt romani. Ca sa participe toata familia la nunta (religioasa) probabil, ca e mai usor sa o fac in Romania decat sa duc toata familia in Spania la un preot ce ar accepta. De asemeni, cum sotia mea e din BO Rusa, pot face nunta intr-o tara rusa.
Daca ideea e ca nunta se poate face doar cu botez fortat, bineinteles ca acest lucru il pot decide doar eu si cu sotia mea, si cine si in ce se va boteza, sau daca vom face nunta. Sau poate mergem in Germania sa o facem.
Sper ca s-a clarificat de ce a fost pusa intrebarea, si de ce am raspuns la Dragos, si i-am criticat atacul de caracter.

DragosP 23.11.2012 10:45:51

Vezi că ți-a dat eronat goagle informații despre arianism.

DragosP 23.11.2012 10:47:18

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 483649)
Sper ca s-a clarificat de ce a fost pusa intrebarea, si de ce am raspuns la Dragos, si i-am criticat atacul de caracter.

Ce face mă? Ce atac? Ce caracter?:13:
Nu te mai da lovit că nu cred ca impresionezi.

Mihailc 23.11.2012 10:47:21

Ciprian Mustiata: fundalul cultural pe care îți proiectezi credința este un ghiveci de falsuri și răstălmăciri, preparate anapoda cu date istorice cvasiautentice, un fel de "specialitatea casei" în mediul virtual.

N-am acuma timp să-ți iau la rând concluziile arbitrare afișate în postările tale anterioare, dar am să-ți ofer un subiect de reflecție asupra conținutului hristologic al credinței baptiste dependent în foarte mare măsură de luptele care s-au dat timp de trei secole pentru impunerea Chalcedonului ca normă a adevărului în privința identității dogmatice a Mântuitorului. Fiindcă să-ți extragi un argument antiortodox din evoluțiile temporare sau definitive prilejuite de acceptarea sau neacceptarea hristologiei bisericești, concomitent cu afirmarea apartenenței la un grup religios care și-a inclus în doctrină, cel puțin la nivel teoretic, roadele acelei rezistențe ortodoxe în fața falsificărilor de toate tipurile, mi se pare o mostră de gândire schizoidă de cea mai joasă speță. E ca și cum ți-ai acuza părinții, retroactiv, că în procesul de maturizare a iubirii lor reciproce, a cărei rod este existența ta în lumea aceasta, au trecut prin tensiuni și certuri, poate chiar despărțiri vremelnice.

Ce nu reușesc eu să pricep, în situația voastră... care din voi doi ar trebui să ia în serios avertismentul pastoral al lui Pavel din 2Corinteni 6: 14a ș.u: "Nu vă înjugați la jug străin cu cei necredincioși...." ?

Ciprian Mustiata 23.11.2012 11:01:40

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 483650)
Vezi că ți-a dat eronat goagle informații despre arianism.

Am folosit aceasta definitie: http://en.wikipedia.org/wiki/Arianism

Citat:

"Arianism" is also often used to refer to other nontrinitarian theological systems of the 4th century, which regarded Jesus Christ—the Son of God, the Logos—as either a created being (as in Arianism proper and Anomoeanism), or as neither uncreated nor created in the sense other beings are created (as in Semi-Arianism).
Aceasta definitie, desi nu e stricta, include gnosticii. Si de asta unii au catalogat ca non-trinitarienii, ce gnosticii erau, ca fiind arieni. In rest, ai completa dreptate, gnosticii si arienii in principiu sunt diferiti.

anita 23.11.2012 11:23:33

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 483648)
Nu sunt in a justifica papalitatea sau nu, am justificat folosirea premizelor in discutie. Si am ales special sa zic: "ce intelegem azi ca ortodoxie" e crestinatate primara - ce cel putin nu era un consens decat ca Iisus este Hristos, la care mai este adaugat: Crez, Canoane, Consilii Ecumenice, Sf. Scriptura, Trinitatea, Iius este in acelasi timp Dumnezeu si om, sau sunt doua naturi separate, Sf. Traditie, Sfinti, icoane, etc.
Crestinii din secolul I, daca ii intrebai exact ce cred, nu erau complet de acord cu crezul, nu stiau in mod necesar ce e un consiliu ecumenic, foarte multi nu intelegeau Trinitatea, si nu erau destui martiri sa "umple calendarul" cu sfinti. Ortodoxie e o rafinare a crestinatatii, deoarece erau cu siguranta diosetici si gnostici in primele secole (primul consiliu ecumenic a discutat exact diferenta dintre ortodoxie si gnosticism, cateodata numit aici arianism).

Daca unii dintre papi au fost desfranati ,asta ce spune despre catolicism?
Ei au spurcat sfantul Altar ,credinciosii catolici ce sa faca in asemenea situatii?
La ortodocsi un preot cazut in desfranare nu are voie sa slujeasca sf.Liturghie ,are acces la foarte putine slujbe ,desi nu e cazut total din preotie .
Crestinii din sec.I erau de acord cu Crezul ,deoarece Crezul e o marturisire de credinta ,nu face decat sa sintetizeze adevarurile scrise in sf.Evanghelie
Crestinii din vechime stiau foarte bine ce este sf.Treime ,cateheza se facea foarte temeinic atunci si ei se impartaseau des ,fiind mai putin pacatosi decat crestinii din zilele noastre.
Dumneavoastra faceti niste afirmatii nefondate ,noi avem cartile sfintilor parinti ,Patericul egiptean.

Ciprian Mustiata 23.11.2012 11:39:09

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 483657)
Crestinii din sec.I erau de acord cu Crezul ,deoarece Crezul e o marturisire de credinta ,nu face decat sa sintetizeze adevarurile scrise in sf.Evanghelie
Crestinii din vechime stiau foarte bine ce este sf.Treime ,cateheza se facea foarte temeinic atunci si ei se impartaseau des ,fiind mai putin pacatosi decat crestinii din zilele noastre.
Dumneavoastra faceti niste afirmatii nefondate ,noi avem cartile sfintilor parinti ,Patericul egiptean.

Cu siguranta nu toti crestinii erau de acord cu Sf. Treime, de genul: http://en.wikipedia.org/wiki/Early_C...nity_of_Christ si erau cel putin 7 divizii documentate inainte de secolul III: http://en.wikipedia.org/wiki/Diversi...stian_theology (anume: Adoptionism, Arianism, Docetism, Ebionites, Gnosticism, Marcionism, Montanism), si cum cel putin jumatate din ele nu acceptau o vedere "ortodoxa", ce face foarte improbabil ca ce zici ei erau in acord unii cu ceilalti.
Crezul a fost definit dupa dezbatere a primului consiliu ecumenic, ca nu a fost consens inainte de consiliul de la Niceea. Si a fost facut tocmai ca sa defineasca natura lui Iisus, ca fiind simplu om sau Dumnezeu.
La fel si cu iconoclasmul din secolul VII, nu orice crestin a crezut ca icoanele fac parte din ortodoxie, cel putin nu tot timpul, si stilul bizantin nu exista in secolul I. Insa plecand din secolul IX, in marea majoritate a ortodocsilor, nu pot sa infirm ca in detaliile importante, ortodoxia nu s-a schimbat mult.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:34:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.