Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Religia pe Marte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15790)

UNNOOM 28.11.2012 19:52:25

Dragi prieteni!
Cat timp se remediaza problemele adanc infipte in trecutul unor useri de pe acest forum, intrerup discutia cu cateva minute de publicitate Martiana:

-Micul nostru robotel trimis sa ne aduca vesti:
http://www.youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw

-Cateva idei despre colonizare:
http://www.youtube.com/watch?v=nLpWEMcuyP0
http://www.youtube.com/watch?v=Ww_WM...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Cd4yV...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=uUBhn...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=i5D8e...eature=related

UNNOOM 28.11.2012 19:57:53

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484794)
Vad ca insisti cu "cum va arata religia pe Marte"? Pe bune de inteleg sensul intrebarii, cum sa arate? La fel ca aici, din moment ce martienii se presupune ca vor fi tot oameni,nu? Tu la ce te gandesti ? De ce crezi ca credinta ar trebui sa fie alta? Daca crezi in Dumnezeu, atunci crezi, indiferent de locatie. Bineinteles, nu-i exclus ca pana ajungem noi pe Marte sa apara noi "culte" si "asociatii religioase". Tu visezi o societate uniformizata supusa unei ideologii, ca-n filmele sf? :)

Este interesant ca am vazut in cateva filme SF ideea de credinta in Dumnezeu... Unii vizionari nu exclud religia din viitorul "spatial al omenirii"!

Ma indoiesc ca religia va disparea (nevoia omului de a avea un sens e prea mare), de asemenea ma indoiesc ca religia va fi identica cu vreuna dintre religiile de pe pamant!

Parca in StarGate Universe am vazut o scena interesanta in care personajele erau foarte aproape de moarte:
-unii care alegeau sa-si petreaca ultimele zile rugandu-se
-unii destrabalandu-se
-unii cautand alternative si parasind nava mama care era aproape de impactul cu o stea
-un singur om care a ales sa fie calm deoarece intelegea situatia si cunostea secretele navei
-cativa care il suspectau pe acel om

ioanna 28.11.2012 20:11:02

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484799)
Ma indoiesc ca religia va disparea (nevoia omului de a avea un sens e prea mare), de asemenea ma indoiesc ca religia va fi identica cu vreuna dintre religiile de pe pamant!

Religia presupune un mod de existenta, mod ce are o dimensiune culturala si una spirituala. Dimensiunea culturala a stilului nostru de viata s-ar putea sa aiba unele diferente fata de cea pamanteana (e atat de utopic planul incat nu ma pot gandi la viata pe Marte), insa nu vad de ce dimensiunea spirituala ar fi alta. Cel putin nu in cazul primei generatii de colonisti.

Citat:

Parca in StarGate Universe am vazut o scena interesanta in care personajele erau foarte aproape de moarte:
-unii care alegeau sa-si petreaca ultimele zile rugandu-se
-unii destrabalandu-se
-unii cautand alternative si parasind nava mama care era aproape de impactul cu o stea
-un singur om care a ales sa fie calm deoarece intelegea situatia si cunostea secretele navei
-cativa care il suspectau pe acel om
La fel s-ar comporta oamenii si daca ar fi pe Pamant si ar fi anuntati de iminenta ciocnire cu un asteroid.

neica_nimeni_altul 28.11.2012 20:34:43

Despre utilitate si inutilitate

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484577)
Cum vedeti viitorul omenirii cand aceasta va reusi colonizarea planetei Marte?

Este o fictiune: omul, nu va reusi colonizarea niciunei planete, aceasta intrebare stimuleaza o viziune stramba referitoare la semnificatia, sensul si scopul omului in viata.

De exemplu, comunismul, la fel ca si nazismul, a indus falsa idee ca scopul omului in viata este sa se realizeze profesional, altfel zis, munca (banii) a ajuns in mod gresit pentru majoritatea, un "scop in viata" !?!

Cand unii incep sa "gandeasca" si realizeaza cat de tare au fost pacaliti, "sistemul" prin diversi interpusi/canale media (inclusiv acest forum), genereaza subiecte diversioniste si fantasmagorice (nu ma refer la acest topic), cu unicul scop de a tine mintea omului ocupata, altfel acesta, daca ar fi lasat cu mintea libera/limpede, ar face poate o revolutie in propriul sistem de valori.

Cred ca o viziune corecta asupra vietii trebuie sa puna pe primul plan in primul rand persoana noastra (egocentric) in raport cu Dumnezeu (geocentric) si mai apoi cu semenii. Viitorul incepe de azi si nu peste sute de ani cum ne propun unii.

Este problema noastra azi, daca in viitorul indepartat se va coloniza sau nu ceva in univers?
Ne ajuta pe noi azi la ceva, daca am avea certitudinea ca peste sute de ani, pe Luna, va fi la fel ca pe Pamant? Devenim azi mai veseli, mai optimisti, mai energici, ne face mai buni, mai umani, mai perseverenti, mai solidari, ne schimba in vreun fel colonizarea "viitoare" a universului, desigur ca nu.

Decat sa-ti imaginezi diverse scenarii irationale, mai bine vezi un film prost la televizor si esti mai castigat. Chiar si un dialog aparent despre vreme, cu o persoana necunoscuta este mai util. Pana si muzica lui Guta poate deveni un act de "cultura" mai folositor.

Este paradoxal sa te preocupe "viitorul omenirii" si "sa ramai la toate rece" in raport cu prezentul, cu planurile pe termen scurt, cu obiectivele imediate si pe termen mediu. Esecul unora este succesul altora, este evident.

catalin2 28.11.2012 21:54:38

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484782)
Ai postat un articol preluat de pe blogul tau personal, (acela cu relativizarea Ortodoxiei) si acolo scria ca ai avea 17 ani. Varsta oricum e irelavanta, desi explica unele lucruri, ti-am spus ca iti iert impertinenta. Dumnezeu sa te lumineze si sa te faca vrednic de chemarea Sa.

E trotusi de apreciat ca la aceasta varsta sunt unii tineri preocupati de ortodoxie, cercetand invatatura ortodoxa. Eu la acea varsta eram agnostic.

DragosP 28.11.2012 22:28:20

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484770)
Aberezi. Daca ai avea minime cunostiinte teleologice ai intelege scopul Pamantului, scopul omului si scopul planetei Marte (impreuna cu alte corpuri ceresti). Nu ai intreba "ce treaba are Facerea cu Marte" (in masura in care ai intelege ca in Facere se vorbeste - indirect - de aparitia planetei Marte), ci te-ai intreba retoric: "ce treaba are omul cu Marte"?

Raspunde-mi teleologic la urmatoarea intrebare: De ce Luna sta mereu cu fata la Pamant?

Îmi pare râu, n-am cunoștințele necesare. Teologic vorbind.
Dar dacă cumva atât Pământul cat și Luna ar avea mișcări de rotație și revoluție, aș putea presupune că viteza de rotație și de revoluție ale Lunii sunt egale.
Dar mă abțin...

Tu ne poți spune?

AlinB 28.11.2012 23:52:42

Aha.
Si uite asa ajungem "ontopic" tot la geocentrism.

Probabil de asta si teama, motivata chipurile teologic, a ideii de explorare spatiala - se aduna prea multe dovezi impotriva religiei geocentriste pretins crestine si ortodoxe.

Patrie si Credinta 29.11.2012 03:12:01

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484806)

Cred ca o viziune corecta asupra vietii trebuie sa puna pe primul plan in primul rand persoana noastra (egocentric) in raport cu Dumnezeu (geocentric) si mai apoi cu semenii. Viitorul incepe de azi si nu peste sute de ani cum ne propun unii.

theocentric

LgMihail 29.11.2012 15:03:26

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 484840)
Îmi pare râu, n-am cunoștințele necesare. Teologic vorbind.
Dar dacă cumva atât Pământul cat și Luna ar avea mișcări de rotație și revoluție, aș putea presupune că viteza de rotație și de revoluție ale Lunii sunt egale.
Dar mă abțin...

Tu ne poți spune?

Teleologia se ocupa cu "studiul scopurilor". Daca stiinta observationala afirma: "se intampla asta", din punct de vedere teologic noi ne intrebam: "de ce Dumnezeu care a facut asta, a facut sa fie asa si nu altfel?"

Cam asta este fundamentul talcuirilor la Facere.
Imi cer iertare fata de AlinB daca imi permit ca pe un site ortodox sa afirm ca - teleologic - Sfintii Parinti au inteles geocentrismul ca pe lucrare motivata a lui Dumnezeu. Dar eu nu punctam asta nicidecum.

Indiferent de ceea ce crezi despre miscarea Pamantului, exista un motiv duhovnicesc pentru care Luna sta mereu cu fata catre Pamant, iar mie imi place foarte mult:

Pamantul este comparat cu Sfanta Masa (din Sf. Altar), pe care se face Euharistia (Trupul intreg al lui Hristos). Catre aceasta, preotii stau mereu cu fata, iar adesea - in timpul slujbei - se invat in jurul ei: dar raman cu fata (nu ne referim la momentul in care preotul iese si binecuvinteaza). In pronia lui Dumnezeu, intreaga zidire cosmica slujeste - dupa cum numerosi Parinti ai Bisericii arata - Pamantului, nu pentru ca Pamantul ar fi ceva, ci pentru ca pe el se face Liturghia, pe el se afla pururi Hristos intreg.

Iar acum revenim la ideea esentiala a topicului, pentru care am facut aceasta referire. Nu pe Marte se face Liturghia si nu a fost randuit asa. Marte, ca podoaba a creatiei, este pentru Pamant, adica pentru Altarul cosmic, deci pentru Hristos-Omul.

:D

LgMihail 29.11.2012 15:03:56

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 484874)
theocentric

Ce tocmai am scris in mesajul meu anterior reprezinta si forma plauzibila de Hristocentrism.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:20:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.