Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   "This is Romania!" (Aceasta este Romania) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16189)

AlinB 19.07.2013 18:21:35

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 526944)
Eu am atras atentia ca Evul Mediu se judeca dupa legile de atunci, nu dupa legile de acum! Nu poti sa aplici legea din 2013 pentru anul 1400. Daca e sa o luam asa, BO se face vinovata ptr. acceptarea sclavilor. Stiti ca sunt Canoane care vorbesc ce sa faca stapanul de sclavi, daca are voie sa ii omoare, sa ii pedepseasca, daca are voie sclavul sa se casatoreasca fara voia stapanului etc.

Trimiteri exacte?

Nastya 19.07.2013 21:58:44

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 526938)
Il las pe Petre tutea sa vorbeasca despre Vlad Tepes:

133. (Vlad Tepes) are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Stefan cel Mare. Cu armele! Are meritul că l-a si bătut. Si are mai ales meritul că a coborît morala absolută prin tepele puse în cur la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap si ti-era frică să n-o furi tu de la tine. ăsta-i voivod absolut, Vlad Tepes. Păi fără ăsta istoria românilor e o pajiste cu miei!
http://www.sfaturiortodoxe.ro/petretutea.htm

Doamna Anca,

Am sa va rog sa-mi ingaduiti sa va mai spun ceva. Si-mi doresc sa nu va jigneasca asemanarea(apropierea gandului meu de gandul dumneavoastra).

Si eu ma gandisem la Petre Țuțea si la citatul despre Vlad Tepes (singurul despre Tepes)din cele „322 de vorbe memorabile...”.

Pentru că pe mine m-a indurerat cand l-am citit prima data si m-a contrariat de fiecare data cand l-am recitit.
Pentru mine (ca si pentru altii, probabil) Țuțea este fascinant si non-conformist. Dar si credincios, in felul sau original si inconfundabil.

Dar aici, in glorificarea lui Vlad Tepes uita de Dumnezeu. Asa cum uita de Dumnezeu toti aceia care pun mai presus legile oamenilor, de Legea lui Dumnezeu.
Pe mine m-ar fi bucurat si m-ar fi impresionat daca, in timpul domniilor lui Vlad Tepes oamenii ar fi fost cinstiti, corecti, buni...pentru ca erau cu adevarat CRESTINI.

De ce ar fi mai laudabil că intr-un neam crestin, oamenii nu fura sau nu sunt lenesi sau isi fac datoria doar de frica țepei.

Daca ai fi putut sa lasi punga cu galbeni in mijlocul drumului pentru ca valahii (sau cum se numeau ei atunci) erau credinciosi si respectau poruncile lui Dumnezeu etc. Atunci da, jos palaria! Dar de frica unui gâde? De frica unui conducator crud si tiran?

Tiranul si gâdele au disparut. Si oamenii de atunci pana la cei de acum au continuat sa fure, sa insele, sa faca rau si toate cele pe care pe le mai auzim la stiri, prin ziare, pe strada etc. sau le gasim ca pacate in Indrumarele de spovedanie(cel putin 400 de pacate).
Trebuie sa respectam legile stapanirii, ne-o cere si Mantuitorul Hristos.
Dar mai inati trebuie sa respectam poruncile lui Dumnezeu.

Nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu Insusi a incercat sa-i indrepte pe oameni prin pedepse (pe care le gasim in Vechiul Legamant)care au culminat cu Potopul in care au pierit toti oamenii de pe pamant si toate vietatile si toti pomii etc. Au scapat doar aceia din Arca lui Noe.

Si? Ce daca! Oamenii au luat-o de la capat. Răul n-a pierit.

<<Fiti dar urmatori ai lui Dumnezeu, ca niste fii iubiti, si umblati intru iubire, precum si Hristos ne-a iubit pe noi si S-a dat pe Sine pentru noi, prinos si jertfa lui Dumnezeu, intru miros cu buna mireasma. >>(Galateni 5:1-2)

A trebuit sa se intrupeze Fiul lui Dumnezeu, sa patimesca. Sa se jertfeasca pentru noi si-a noastra mantuire. A fost necesara o asemenea jertfa pentru ca Omul sa fie rezidit.
Poate de data asta, prin iubire si prin mila, că jertfa nu ni se mai cere, sa devenim desavarsiti, asa cum Dumnezeu Insusi este.

Nastya 19.07.2013 22:12:27

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 526882)
Judecati gresit. Nu poti sa judeci Evul Mediu cu legile de acum. Inainte, da, conducatorul tarii avea dreptul la viata si la moartea supusilor sai. Era sabia Domnului. Lua asupra lui toate pacatele tarii. Si in acelasi timp, avea si misiunea sa isi mantuiasca neamul. Vlad Tepes nu a omorat asa din placere, ci ptr. ca tradarea de tara si nelagiuirile au napadit tara. Cei mai multi omorati au fost boierii. Stefan cel Mare si Sfant, desi un om bun si bland, a fost nevoit si el sa pedepseasca cand a fost nevoie.

Fiecare Imparat, rege, voievod a condamnat la moarte sau la inchisoare, inclusiv cei care au devenit Sfinti. Aveau acest drept.

(ps. Vlad Tepes a fost crestin-ortodox.
ps.2 Nu cred ca wikipedia este cea mai buna sursa ptr. a cunoaste istoria Romaniei, mai ales istoria Evului Mediu.)

1. Doamna, va rog frumos, cum poate un om sa ia asupra sa toate pacatele tarii? Ce inseamna asta? Dumnezeu este persoana. Noi, oamenii suntem persoane. Pacatele sunt ale oamenilor. Si fiecare raspunde individual pentru ele. Exista responsabilitate de grup in fața lui Dumnezeu? Spovedania se face individual. S-a schimbat ceva si inca nu stie toata lumea?

Doar Mantuitorul Iisus Hristos a ridicat pacatele lumii. Pentru asta S-a intrupat.
Inseamna ca domnitorii, regii si etc. ce mai spuneti dvs. sunt un fel de reprezentanti ai Mantuitorului Hristos pe pamant in materie de mantuire? Au asa un fel de procură, de mandat? A lasat Dumnezeu oamenilor (conducatorilor vremelnici) darul mantuirii? Nu e cam fortata exprimarea? Unde scrie asta?

Păi, in conditiile astea, primatul papal pare o joaca fata de afirmatiile dumneavoastra referitoare la domnitori, regi etc. in materie de mantuire si restul: dreptul de viata si de moarte asupra supusilor etc.

2. Domnitorul (oricare era el) putea sa aiba misiunea de a-si mantui neamul? Cum? De mantuit ne mantuieste Dumnezeu prin marea Sa milostivire. Stim ca nu multimea faptelor noastre bune ne mantuieste. Si atunci, de unde mantuirea prin domnitorul tarii?

Daca vrem sa ne amintim, la spovedanie, Parintele duhovnic (deci un preot, o persoana care primeste Harul Duhului Sfant la hirotonie)spune asa:

<<Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte pe tine, fiule (N), si sa-ti lase tie toate pacatele. Iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert, si te dezleg de toate pacatele tale, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin>>.
<< In cazul Spovedaniei, cel ce primeste marturisirea este Mantuitorul Iisus, iar preotul este doar un martor. Dupa cum citim in Randuielile Sfintei Marturisiri: „Iata, fiule, Hristos sta nevazut, primind marturisirea ta cea cu umilinta… Si eu sunt numai un martor, ca sa marturisesc inaintea Lui toate cate imi vei spune mie.>>

3. In privinta blandetii lui Stefan cel Mare, cred ca trebuie sa va mai ganditi:

<<Fost-au acestu Stefan voda om nu mare la statu, manios si de grabu varsatoriu de sangenevinovat; de multe ori la ospete omoria fara judetu. Amintrilea era om intreg la fire, nelenesu,si lucrul sau il stiia a-l acoperi si unde nu gandiiai, acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester,unde era nevoie insusi se viriea, ca vazandu-l al sai, sa nu sa indaraptieze si pentru aceia rarurazboiu de nu biruia. Si unde biruia altii, nu perdea nadejdea, ca stiindu-sa cazut jos, sa radicadeasupra biruitorilor.>>

http://www.scribd.com/doc/94343145/P...Grigore-Ureche

AlinB 20.07.2013 01:20:30

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 527013)
Dar aici, in glorificarea lui Vlad Tepes uita de Dumnezeu. Asa cum uita de Dumnezeu toti aceia care pun mai presus legile oamenilor, de Legea lui Dumnezeu.
Pe mine m-ar fi bucurat si m-ar fi impresionat daca, in timpul domniilor lui Vlad Tepes oamenii ar fi fost cinstiti, corecti, buni...pentru ca erau cu adevarat CRESTINI.

Din pacate, admiratia fata de Vlad Tepes, indica un lucru cu certitudine: recunoasterea falimentul celor "2000 ani" de crestinism pentru societatea romaneasca , global dar si personal.

Miha-anca 20.07.2013 02:13:38

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 527013)
Doamna Anca,

Am sa va rog sa-mi ingaduiti sa va mai spun ceva. Si-mi doresc sa nu va jigneasca asemanarea(apropierea gandului meu de gandul dumneavoastra).

Si eu ma gandisem la Petre Țuțea si la citatul despre Vlad Tepes (singurul despre Tepes)din cele „322 de vorbe memorabile...”.

Pentru că pe mine m-a indurerat cand l-am citit prima data si m-a contrariat de fiecare data cand l-am recitit.
Pentru mine (ca si pentru altii, probabil) Țuțea este fascinant si non-conformist. Dar si credincios, in felul sau original si inconfundabil.

De ce ar fi mai laudabil că intr-un neam crestin, oamenii nu fura sau nu sunt lenesi sau isi fac datoria doar de frica țepei.

Daca ai fi putut sa lasi punga cu galbeni in mijlocul drumului pentru ca valahii (sau cum se numeau ei atunci) erau credinciosi si respectau poruncile lui Dumnezeu etc. Atunci da, jos palaria! Dar de frica unui gâde? De frica unui conducator crud si tiran?

Tiranul si gâdele au disparut. Si oamenii de atunci pana la cei de acum au continuat sa fure, sa insele, sa faca rau si toate cele pe care pe le mai auzim la stiri, prin ziare, pe strada etc. sau le gasim ca pacate in Indrumarele de spovedanie(cel putin 400 de pacate).
Trebuie sa respectam legile stapanirii, ne-o cere si Mantuitorul Hristos.
Dar mai inati trebuie sa respectam poruncile lui Dumnezeu.

Nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu Insusi a incercat sa-i indrepte pe oameni prin pedepse (pe care le gasim in Vechiul Legamant)care au culminat cu Potopul in care au pierit toti oamenii de pe pamant si toate vietatile si toti pomii etc. Au scapat doar aceia din Arca lui Noe.

Si? Ce daca! Oamenii au luat-o de la capat. Răul n-a pierit.

<<Fiti dar urmatori ai lui Dumnezeu, ca niste fii iubiti, si umblati intru iubire, precum si Hristos ne-a iubit pe noi si S-a dat pe Sine pentru noi, prinos si jertfa lui Dumnezeu, intru miros cu buna mireasma. >>(Galateni 5:1-2)

A trebuit sa se intrupeze Fiul lui Dumnezeu, sa patimesca. Sa se jertfeasca pentru noi si-a noastra mantuire. A fost necesara o asemenea jertfa pentru ca Omul sa fie rezidit.
Poate de data asta, prin iubire si prin mila, că jertfa nu ni se mai cere, sa devenim desavarsiti, asa cum Dumnezeu Insusi este.

Nastya, asa gandeam si eu, pana cand am inceput sa citesc Vechiul Testament. Apoi, vazand cat de iute taia in carne vie Dumnezeu pentru orice greseala si omora pe toti cei, care se impotriveau poruncii lui Dumnezeu, mi-am mai schimbat optica. Intr-adevar, incepand cu Noul Testament, Dumnezeu se arata asa cum este: plin de dragoste, milos si mai ales rabdator si nu ne mai omoara la incalcarea unei porunci, ci ne lasa sa mai gresim, ca sa avem material didactic, in baza caruia sa ne indreptam si sa nu mai facem aceleasi si aceleasi greseli.

Dar sa ne amintim si de oamenii, care nu au de gand sa invete si care sunt stapaniti de un egoism (boala secolului nostru) feroce. Ce sa facem cu acestia? Vedem ca se fura, si primind o pedeapsa, le rad judecatorilor in nas, caci pedeapsa e luata din start in calcul si au furat mai mult decat cei doi, trei, cinci ani, cat au de stat la inchisoare, dand un exemplu viu si altora.
Oare nu e cazul sa recurgem si la masuri mai drastice, daca cele blande nu dau rezultat?!? Eu cred ca da!
Cu blandete sa ii invatam pe cei, care sunt dispusi sa invete; iar cu asprime pe cei, care nu vor sa invete niciodata.
Conditiile in inchisoare sunt tot mai bune; ce sa-i mai sperie pe raufacatori?
Poate doar o condamnare la saracie, prin nationalizarea bunurilor acumulate in mod ilicit.

Vlad Tepes e clar ca nu va mai veni, dar macar sa asistam la o intoarcere la moralitate, asa cum e normal intr-o societate civilizata.
Dar daca se fura incepand din liceu, la ce sa ne asteptam de acum inainte? Cine mai e dispus sa asculte de o vorba buna?!? Aproape nimeni!

Miha-anca 20.07.2013 02:19:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 527052)
Din pacate, admiratia fata de Vlad Tepes, indica un lucru cu certitudine: recunoasterea falimentul celor "2000 ani" de crestinism pentru societatea romaneasca , global dar si personal.

Mai, Alin, mai, tu glumesti, mai!

Parascheva16 20.07.2013 02:30:52

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 527060)

Dar sa ne amintim si de oamenii, care nu au de gand sa invete si care sunt stapaniti de un egoism (boala secolului nostru) feroce. Ce sa facem cu acestia? Vedem ca se fura, si primind o pedeapsa, le rad judecatorilor in nas, caci pedeapsa e luata din start in calcul si au furat mai mult decat cei doi, trei, cinci ani, cat au de stat la inchisoare, dand un exemplu viu si altora.
Oare nu e cazul sa recurgem si la masuri mai drastice, daca cele blande nu dau rezultat?!? Eu cred ca da!
Cu blandete sa ii invatam pe cei, care sunt dispusi sa invete; iar cu asprime pe cei, care nu vor sa invete niciodata.
Conditiile in inchisoare sunt tot mai bune; ce sa-i mai sperie pe raufacatori?
Poate doar o condamnare la saracie, prin nationalizarea bunurilor acumulate in mod ilicit.

Vlad Tepes e clar ca nu va mai veni, dar macar sa asistam la o intoarcere la moralitate, asa cum e normal intr-o societate civilizata.
Dar daca se fura incepand din liceu, la ce sa ne asteptam de acum inainte? Cine mai e dispus sa asculte de o vorba buna?!? Aproape nimeni!

Apropo de inchisori. Mai nou au si televizor in fiecare celula. Noaptea vad pronografie, ziua violenta si dastea. Si dupa ce ies de acolo sunt si mai eficienti. Si e lege de sus, nu de la inchisori.

Da, si eu aveam in clasa colegi hoti. Dar hoti bun, nici nu iti dadeai seama.

Parascheva16 20.07.2013 02:33:56

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 527061)
Mai, Alin, mai, tu glumesti, mai!

Idem.
Mai nou daca iti admiri voievozi luand in considerarea contextul, perioada, anii, esti nu stiu cum. Nu am auzit un duhovnic care sa vorbeasca de rau pe Vlad Tepes, Lapusneanu si alti voievozi romani, din contra, ii dau ca exemplu.

Miha-anca 20.07.2013 02:38:08

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 527066)
Idem.
Mai nou daca iti admiri voievozi luand in considerarea contextul, perioada, anii, esti nu stiu cum. Nu am auzit un duhovnic care sa vorbeasca de rau pe Vlad Tepes, Lapusneanu si alti voievozi romani, din contra, ii dau ca exemplu.

Ideea este, Parascheva, ca unii isi doresc golirea spatiului romanesc, ca sa si-l insuseasca...

Parascheva16 20.07.2013 02:40:55

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 527068)
Ideea este, Parascheva, ca unii isi doresc golirea spatiului romanesc, ca sa si-l insuseasca...

Mi-a trecut si mie prin minte gandul acesta de mai multe ori. Mai ales cand am citit si vazut cum au fost distruse toate in Romania. Si inca nu au terminat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:58:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.