Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Ura pentru alte credinte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=164)

Grigorie 28.03.2007 16:58:49

Citat:

În prealabil postat de Macarie
sansele catolicilor de a realiza greselile si a le indrepta, chiar si numai mergand inapoi pe firul istoriei, sint mult mai mari.

Din discutii cu catolicii am constatat ca multi dintre ei refuza dialogul despre papalitate. Iti trantesc cate ceva despre Petru "temelia Bisericii" si "urmasul lui Petru", lucruri binecunoscute si mai presus de indoiala (zic ei). Daca insisti si ii pui in dificultate (e destul de usor), inceteaza orice discutie. Nu sunt deschisi la adevar decat partial.

Pot sa inteleg ca lor le e greu sa recunoasca ca au gresit. Ce nu pot intelege este faptul ca desi nici ei (catolicii) nu sunt prea convinsi de teoria papalitatii, totusi insista sa o adoptam si noi. Asa ceva este inacceptabil, iar acei reprezentanti ortodocsi care se gudura pe langa papa (patriarhul Bartolomeu, de exemplu) sunt deplorabili.

Macarie 29.03.2007 13:05:34

Citat:

În prealabil postat de Grigorie
Ce nu pot intelege este faptul ca desi nici ei (catolicii) nu sunt prea convinsi de teoria papalitatii, totusi insista sa o adoptam si noi. Asa ceva este inacceptabil, iar acei reprezentanti ortodocsi care se gudura pe langa papa (patriarhul Bartolomeu, de exemplu) sunt deplorabili.

Asta e mai degraba o politica, primatul papal nu e o problema a crestinismului ci una a puterii.
Tot orgoliul, si nu ratiunea, e cea care ii impiedica pe unii catolici sa vada (sau mai degraba sa accepte) ca problema asta e una depasita: si de timp si de gandirea omenesca.

Cat priveste Patriarhul Ecumenic, expresia nu mi-a placut. Stim noi cu siguranta care sint caile pe care le are in vedere ? Daca din asta ar veni unitatea mult asteptata, in dreapta credinta, ce vom zice ?

Citat:

Pot sa inteleg ca lor le e greu sa recunoasca ca au gresit.
Inteleg ca n-ai avut experiente tare placute cu ei :)
Le e greu sa recunoasca mai ales oficial altfel... stiu mai multe decat vor sa spuna.
De multe ori practicile lor arata ca au lepadat in fapt anumite neajunsuri.

Grigorie 29.03.2007 18:53:14

Citat:

Asta e mai degraba o politica, primatul papal nu e o problema a crestinismului ci una a puterii.
Tot orgoliul, si nu ratiunea, e cea care ii impiedica pe unii catolici sa vada (sau mai degraba sa accepte) ca problema asta e una depasita: si de timp si de gandirea omenesca.

Cat priveste Patriarhul Ecumenic, expresia nu mi-a placut. Stim noi cu siguranta care sint caile pe care le are in vedere ? Daca din asta ar veni unitatea mult asteptata, in dreapta credinta, ce vom zice ?

Problema primatului nu este una doar de putere. Primatul de origine divina (papa ca Vicarius Christi ) inseamna o alta conceptie despre Biserica si despre modul cum Duhul Sfant lucreaza in Biserica. Cum ramane cu formula folosita la sinodul din Ierusalim (Faptele Apostolilor 15, 28) "Parutu-S-a Duhului Sfant si noua" ?

Legat de patriarhul Bartolomeu, tare mult as vrea sa ma insel. Monahii aghioriti sunt ingrijorati de tendintele papiste ale patriarhului, care ar vrea sa joace in ortodoxie rolul unui papa. Sau, dupa o eventuala unire cu Roma (pe care se pare ca o sustine), sa devina nr. 2 dupa papa. Papa sa fie mai mare in toata Biserica si patriarh al Apusului, iar episcopul de Constantinopol sa fie patriarhul Rasaritului. De aceea patriarhul Rusiei (si altii) nu e incantat de initiativele unilaterale ale Constantinopolului.
Nu suna bine si sper sa fie doar zvonuri.

Grigorie 29.03.2007 20:40:24

Citat:

Cat priveste Patriarhul Ecumenic, expresia nu mi-a placut.

Ai dreptate. Cred ca am exagerat si imi pare rau.

Grigorie 30.03.2007 10:29:32

Citat:

Inteleg ca n-ai avut experiente tare placute cu ei

Am vazut care sunt limitele lor. Sunt asa de atasati de unele invataturi (in primul rand papalitatea), incat prefera sa ignore argumentele sau sa le reinterpreteze (mai bine zis sa le rastalmaceasca) in folosul lor. A admite ca gresesc le este strain. Cand isi dau seama ca argumentatia lor scartaie, de obicei spun: "e si ca voi, e si ca noi, ambele variante sunt legitime". Daca esti mai insistent, te fac "incuiat" si "reductionist" si pun capat dialogului cu tine. Raman la "certitudinile" lor si traiesc linistiti. Papa avand asistenta divina, ei se afla sigur in adevar. Cam acesta este modul lor de gandire. Scapa din aceasta capcana doar cei foarte sinceri.

silviuberlusconii 15.05.2007 12:55:35

sunt ortodox si am o dilema in privinta unor preoti.daca sunt platiti si iau salariu de ce cersesc banii pt botezurii,cununii ,inmormantari asta in afara de banii care ii platesti la biserica . stiu cazuri cand preotul nu a venit la inmormantare pt ca nu ia dat cat a cerut
.ce respect i mi poate impune mi e un preot care e curvar si betiv ,astea sunt cazuri izolate ,. in general VEDEM GUNOAIELE DIN OCHII ALTORA DAR MAI INTAI SA LE VEDEM INTAII PE CEL;E DIN OCHII NOSTRII . .. PS. NU AM VRUT SA JIGNESC PE NIMENI DAR ASTA E UN ADEVAR SI O NEMULTUMIRE .

Cristalin 15.05.2007 13:10:55

Citat:

În prealabil postat de silviuberlusconii
sunt ortodox si am o dilema in privinta unor preoti.daca sunt platiti si iau salariu de ce cersesc banii pt botezurii,cununii ,inmormantari asta in afara de banii care ii platesti la biserica . stiu cazuri cand preotul nu a venit la inmormantare pt ca nu ia dat cat a cerut
.ce respect i mi poate impune mi e un preot care e curvar si betiv ,astea sunt cazuri izolate ,. in general VEDEM GUNOAIELE DIN OCHII ALTORA DAR MAI INTAI SA LE VEDEM INTAII PE CEL;E DIN OCHII NOSTRII . .. PS. NU AM VRUT SA JIGNESC PE NIMENI DAR ASTA E UN ADEVAR SI O NEMULTUMIRE .

Silviu salariul preotului cu taxa pt.inmormantari, botezuri si cununii nu au nici o legatura...salariul lui e al lui iar taxa e facuta de altii si este aceeasi pt absolut toate bisericile ortodoxe din tara iar pe aceasta taxa preotul ar trebui sa elibereze o chitanta.
Ca nu se elibereaza chitanta si preotii au marit taxa in functie de parohia pe care o au si nevoile lor asta este altceva si se profita tocmai pt ca oamenii nu au de unde sti ce este cu aceasta taxa.

Ca preotul e curvar, betiv, avid dupa bani asta este altceva si nu tine de harul pe care il are ca preot ci tine de caracterul oemnesc pe care nu si l-a schimbat odata cu alegerea de a sluji lui Dzeu, din pacate.
Incearca sa te substitui unui preot si sa vezi daca ai fi mai bun decat el, eu sincer m-am gandit si sigur nu as fi pt.ca am pacate daca nu mai mari ca astfel de preoti, sigur le am la fel.

Mirean 15.05.2007 14:22:36

Cristalin, o mica precizare.
Salariul preotului este stabilit la nivel national, in functie de studii si vechime (ca la orice bugetar). Oricum salariul este foarte mic si tinde catre minumul pe economie.

Taxele pentru "servicii" (nunta, botez,inmormantare etc.) se stabilesc diferit, de la parohie la parohie, in urma unei sedinte a preotului cu Consiliul/comitetul parohial (format din reprezentanti ai parohiei, oameni apropiati de Biserica).

Ideea este ca preotul sa adapteze aceste taxe in functie de "puterea" celor din parohie.

De asemenea, in cazul in care omul nu poate achita un serviciu, acesta se afce in mod gratuit, iar pe chitanta eliberata (obligatorie in toate cazurile) se va mentiona "gratis".

Acestea fiind spuse, domnule silviuberlusconii, în situatia prezentata, nu este vorba de cersetorie ci de o activitate legala.

Cristalin 15.05.2007 15:39:18

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Cristalin, o mica precizare.
Salariul preotului este stabilit la nivel national, in functie de studii si vechime (ca la orice bugetar). Oricum salariul este foarte mic si tinde catre minumul pe economie.

Taxele pentru "servicii" (nunta, botez,inmormantare etc.) se stabilesc diferit, de la parohie la parohie, in urma unei sedinte a preotului cu Consiliul/comitetul parohial (format din reprezentanti ai parohiei, oameni apropiati de Biserica).

Ideea este ca preotul sa adapteze aceste taxe in functie de "puterea" celor din parohie.

De asemenea, in cazul in care omul nu poate achita un serviciu, acesta se afce in mod gratuit, iar pe chitanta eliberata (obligatorie in toate cazurile) se va mentiona "gratis".

Acestea fiind spuse, domnule silviuberlusconii, în situatia prezentata, nu este vorba de cersetorie ci de o activitate legala.

Asa este cu privire la salarii.
Multumesc pt.celelalte completari pe care recunosc ,nu le stiam cu exactitate, adica pe ce baza se fac acele taxe...dar stiam sigur ca nu e ilegal sau furt sau cum vrea fiecare sa interpreteze.

PadreCory 15.04.2008 12:54:23

Lipsa de iubire pentru crestini de alte confesiuni, pentru persoane de alta religie sau cei ce sunt chiar atei...lipsa de iubire ramane un pacat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:32:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.