Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Dovezi ale existentei lui Dumnezeu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16742)

FlaviusM 30.08.2013 23:36:54

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 532280)
Voi încerca să vă răspund printr-o întrebare:
dvs doriți să vă puteți asuma convingerile în mod liber, sau constrâns de împrejurări, sub presiunea evidenței unor miracole imposibil de tăgăduit?

In cazul existentei lui dumnezeu, nu e vorba de asumarea unor convingeri.
Poate ca eu imi doresc sa pot zbura sau sa pot respira sub apa, insa fizic aceste lucruri sunt imposibile. Eu sunt deci constrans sa accept aceste limitari, indiferent de dorintele mele. Cam asa e si cu existenta lui dumnezeu: daca el exista, atunci libertatea de a nu crede in el este iluzorie, nu depinde de ce vreau eu.

t4ilgunn3r 31.08.2013 00:32:11

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 532280)
Voi încerca să vă răspund printr-o întrebare:
dvs doriți să vă puteți asuma convingerile în mod liber, sau constrâns de împrejurări, sub presiunea evidenței unor miracole imposibil de tăgăduit?

Cred ca vreti sa spuneti ca Dumnezeu nu se arata/face minuni evidente pentru a lasa oamenilor libertatea de a crede fiecare ce vrea.

Este aici o eroare logica non sequitur. Minunile nu au cum sa-mi rapeasca libertatea constiintei sau liberul arbitru atata timp cat nu actioneaza asupra mea. Imi vor face poate alegerea credintei mult mai usoara, dar nu au nimic de a face cu libertatea de gandire sau alegere. In mod similar, imaginile luate din spatiu, de sonde spatiale si sateliti, nu constrang pe nimeni sa creada ca Pamantul este rotund si se roteste, doar face mai usora alegerea credintei heliocentriste; exista utilizatori ai acestui Forum care nu sunt "constransi" de atare dovezi si au o viziune geocentrica. Este cel putin unul care e convins ca Pamantul este plat; nimeni nu-i poate rapi libertatea de a crede asa. Daca Dumnezeu ar aparea intr-o piata publica in chip de papagal rosu, cum spune Kirkegaard, alegerea credintei ar deveni foarte simpla pentru majoritatea asistentei, dar sigur vor ramane cativa care fiind liberi sa creada orice, vor sustine ca a fost o iluzie optica etc.

In plus, existenta "minunilor" consacrate de care s-a facut vorbire pana acum (lumina de Pasti, cursul invers al Iordanului, norul pe mt. Tabor) contrazice teza "libertatii" sustinuta de dvs.

cezar_ioan 31.08.2013 01:44:15

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 532284)
In cazul existentei lui dumnezeu, nu e vorba de asumarea unor convingeri.
Poate ca eu imi doresc sa pot zbura sau sa pot respira sub apa, insa fizic aceste lucruri sunt imposibile. Eu sunt deci constrans sa accept aceste limitari, indiferent de dorintele mele. Cam asa e si cu existenta lui dumnezeu: daca el exista, atunci libertatea de a nu crede in el este iluzorie, nu depinde de ce vreau eu.

Of, nenișorule, of. Fiert de-ai fi, vreun cartof
și-ai pricepe să scrii
Numele Domnului
printre vii.

Dar tu, cum se vede ești dus
unde dracu și voia ta bună
te-au pus.

Facă-se voia ta, legumină,
Fie ție cum curu-ți, bășină!

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:37:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.