![]() |
Citat:
|
Admitand faptul ca fata nu este troll, nu pot sa inteleg cum unii ii dau sfaturi - impotriva sfatului dat de duhovnic! - sa ramana cu un prieten - atentie, nu e sotul ei! - betiv si drogat.
Annonima, te-ai gandit sa iti castigi existenta singura si sa te muti cu o colega, doua? I-ai propus vreodata sa urmeze un tratament de specialitate pentru aceste doua patimi ale lui, alcoolismului si drogarea? Te-ai gandit ca acestea ii pot aduce chiar moartea? Este violent? Asta e cel mai bun lucru pe care l-ai pute face pentru el, sa il duci sa se trateze. |
Dar de ce spui că e "bețiv" și "drogat"?
|
Citat:
Citeste cu atentie primul mesaj. Ma si miram ca nu ai sfatuit-o in privinta asta. |
glykys,
Din cate spune ea ii e imposibil financiar sa stea altundeva, asa ca prefera sa stea cu el in casa, cu betivul si drogatul. Si desigur, nu toti putem iesi din zona noastra de confort si sa punem osul la munca sa ne intretinem, nu? Dar lasa, ca atunci cand ea scrie pe forum, el e betiv si drogat, dar cand el o tine in casa si o intretine si ea nu trebuie sa miste un deget, e bine! Eu ma intreb, betiv si drogat cum e, cum isi permite sa se intretina si sa o intretina si pe ea? Hmmm... Mie mi-ar crapa obrazul sa vorbesc asa de persoana care ma tine in casa si munceste sa am eu ce manca, cand eu nu fac nimic. Ma rog. |
Am găsit că ar consuma ocazional marijuana și că are o afinitate pentru alcool (exprimare cam vagă, se poate înțelege orice).
Ei bine, dragă soră, te rog să... reformulezi!...:) Categoric nu avem de-a face cu un "bețiv" și un "drogat". (Pesemne nu știi prea bine ce înseamnă cu adevărat un om indicat de etichetele astea...) Iar te-am prins cu detalii de ...diagnostic diferențial...:) (Nu mai dramatiza și tu, că e prea puțin cât știm.) P.S. Cât privește recomandarea duhovnicului, nu mai zic nimic. Mi-am exprimat oarecare mirare dar chiar că nu e treaba mea. Relația duhovnicească, la fel ca relația psihoterapeutică, nu se comentează de pe margine. E o eroare colosală, întrucât aceste relații au sens și funcționează doar în sistemul lor viu, interpersonal; semnificațiile lor sunt cu totul diferite de orice semnificare din afară. Din păcate, asupra acestei chestiuni am sesizat că nu ne oprim mai deloc. Dar e o problemă de mare finețe și m-aș bucura să cugeți insistent, o oarecare perioadă de timp (lunguță) asupra chestiunii. E ca și cum am vrea să trăim intimitatea unui poem făcînd critică literară... Să fim serioși, ne învârtim ca fluturele pe lângă becul care-l fascinează...:) |
Cezar, lasa fluturii si becul si scrie-i fetei despre ajutorul specializat la care poate si e musai sa recurga o persoana care "consuma ocazional marijuana și are o afinitate pentru alcool". Ar face cu adevarat o fapta crestineasca daca l-ar convinge sa mearga acolo.
Lady Brightside, din pacate, sunt foarte multe fete, mai ales in Bucuresti, care prefera sa stea in concubinaj cu iubitul si pentru ca nu au unde altundeva sa stea, iar parintii - cum este si in acest caz - nu au nimic impotriva, ba chiar incurajeaza asemenea atitudini. Cunosc foarte putine fete care, din moralitate sau din principii crestine, aleg sa nu locuiasca cu prietenul si efectiv se chinuie locuind prin camine si la diverse gazde care le cer un pre mai mic, dar si conditiile sunt mai proaste. E greu, dar se poate. |
Din descrierea anonimei, reiese că avem de-a face (exagerez acum, intenționat) cu un drogat, bețiv și curvar - ținînd cont nu doar de tipul de relație nelegitimă dar și de faptul că drogurile și alcoolul duc automat la promiscuitate și tot felul de curvăsării.
Să zicem că ar fi așa (deși eu nu cred, repet că am exagerat voit). Ei, și? Poate ar fi bine că anonimA să citească mai multe din cartea scrisă de un creștin care zice așa (și citim noi în Postul Mare): "O, cum mă dă pe față înverșunarea din mine și cum, fără întrerupere, în noroi mă tăvălesc. De-a pururi cu gânduri desfrânate mă pângăresc, căci din pruncie chiar m-am făcut vas păcatului. Și acum, în fiecare zi, știind că mă așteaptă Judecata, eu totuși păcătuiesc. (...) Plângeți pentru mine (...) pe dinlăuntru pururea curvesc. (...) Tu știi, Stăpâne, cât de lesne e alunecarea spre păcat a firii omenești! Adu-ți aminte că din tinerețe se pleacă mintea omului spre cele rele. Să nu te mânii asupra noastră, ci deschide-mi ușa milei Tale." Din păcate, fățărnicia și orbirea de sine a celor mai mulți dintre creștinii contemporani văd în aceste rânduri ceva de necitit, sau, oricum, ceva străin de curăția lor (oh, fariseul!...). Ce poate fi însă, mai urât mirositor Domnului, decât imensul pește care pute sub mas(c)a frumoasei conștiințe de sine? Ca urmare, o fată care se trezește descoperind minunile Ortodoxiei, eu cred că în nici un caz nu va merge spre sfințenie grăbindu-se să fugă de un "bețiv" și un "drogat" cu care a conviețuit ani în șir, zi și noapte... Ci, văzîndu-și cu adevărat păcatele grele dincolo de frumoasele texte filocalice și de dulceața rugăciunii, se va plânge pe sine precum curvarul din textul de mai sus și, copleșită de Mila Domnului față de ea, va mângâia cu dragoste înțelegătoare obrazul încă murdar de rușine al păcătosului pe care l-a iubit cândva. Și îl va însoți cu drag pe lungul drum al Întoarcerii Acasă. Așa ar fi frumos, așa ar face o lady... Adică, în definitiv, o creștină. Categoric, acum anonimA îmi pare așezată nepotrivit în lucrarea pocăinței. Părere de sine și inocentă uitare a anilor de păcate grele. Asta nu e Calea spre Împărăție ci rătăcire încă și mai mare, pe valurile spumoase ale copilăreștii mândrii. Să fiu iertat pentru franchețea cu care îmi exprim opinia! O zic cu strângere de inimă și cu nădejde că va duce la oarecare îndoială acolo, în seninul deja prea albastru unde s-ar cuveni să fie furtună mare și grindină, o vreme lungă, încă... P.S. Ghicitoare: cine, oare, se plângea așa pe sine însuși? Ce mare păcătos? ......:) |
Citat:
Iar vrei să intru în penumbra gheenei făcînd pe Salvatorul? Era să mă frig nu de multă vreme, precum știi. Sigur n-o să mai repet greșeala. P.S. Nu văd nimic grav în consumul ocazional de marihuana (aș vrea și eu, în loc de blestematele de țigări - tu probabil nu știi bine cum e cu marijuana și cum e cu țigările, comparativ) și nici în afinitatea pentru alcool (majoritatea tinerilor o au, asta neînsemnînd nimic grav deocamdată). În schimb mi se pare extrem de grav modul superficial și cu totul lipsit de căință al pseudo-comportamentului creștin cu Filocalia în mână și cu ochii după un bărbat aproape sfânt... Când încă nu te-ai pus zdravăn la lucrarea pocăinței etc. etc. Regret că nu sesizezi adevăratul pericol pentru sufletul lor. Și, în orice caz, amintește-ți că eu detest câteva lucruri pe lume, printre care și moralismul fariseic grețos și impotent. Deci altceva decât am scris aici, pledînd pentru aprofundarea pocăinței înainte de orice altceva, nu am de scris. Iartă-mă și înțelege, te rog! |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:35:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.