Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   "I-ai da jacheta ta lui Johannes?" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17107)

Mihailc 25.02.2014 22:50:10

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 552222)

Of, măi Mihaile, de ce nu te smerești, să spui că nu îți aduci aminte ?
Ce era așa mare lucru ?
Decît să vrei să pari înțelept și important dînd un nume de carte care poate nici unul din noi, nu va ști ce carte e.
Quaestiones ad Thalassium ! Of...
Și cu atît mai mult că va rămîne doar un nume sonor, neimportant, cînd defapt cartea e minunată !

Măi Daniele cel pupăcios și iubăreț întru Hristos!

Titlul lucrării în latină este cel folosit în toate studiile serioase cu caracter teologic sau conex. Mă și miră faptul că mata trudești la lucrarea de licență cea cu nume atât de ambițios și habar n-ai cum se numesc titlurile originale ale lucrărilor unui mare sfânt părinte al Bisericii.

Apropos, chiar și "Ambigua" este tot un titlu în limba latină, o prescurtare de la "Ambigua ad Iohannem" .....

Mă tot întreb dacă vederea nesmereniei cuiva este sau nu roada smeritei cugetări. Dacă te vei întreba și tu va fi bine, iar dacă nu te vei întreba iarăși va fi bine... acuma depinde pentru cine.
Până una, alta ți-ar face bine și ție, nu numai nouă, să o lași mai moale cu tonul ăsta didascalos și mămos care prea seamănă cu exaltarea autosugestionată a neoprotestanților.

Dalian 25.02.2014 23:43:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 552232)
In ce fel se da mare unul care scrie din Sfintii Parinti?!?

Nu prin faptul că scrie din Sfinții Părinți se dă mare prietenul nostru foarte mare în ochii lui, Daniel cel Ortodox. Ci prin faptul că-și ia morgă de mare profesor când lui nici nu i-au dat bine tuleiele și nu s-a uscat cerneala pe diploma pe care n-a văzut-o încă.

Probabil că are un venerabil profesor căruia îi copiază stilul și asta nu-i rău în sine dacă ar avea simțul măsurii dar când vezi că el chiar se crede și își intră în rol de mare magistru, parcă ai avea o vedenie cu un păun înduhovnicit. Parol coniță.

Miha-anca 26.02.2014 00:26:39

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 552288)
Nu prin faptul că scrie din Sfinții Părinți se dă mare prietenul nostru foarte mare în ochii lui, Daniel cel Ortodox. Ci prin faptul că-și ia morgă de mare profesor când lui nici nu i-au dat bine tuleiele și nu s-a uscat cerneala pe diploma pe care n-a văzut-o încă.

Probabil că are un venerabil profesor căruia îi copiază stilul și asta nu-i rău în sine dacă ar avea simțul măsurii dar când vezi că el chiar se crede și își intră în rol de mare magistru, parcă ai avea o vedenie cu un păun înduhovnicit. Parol coniță.

Iubitule, cu acest mesaj chiar m-ai convins ca esti cel mai smerit de pe aici. Asta bineinteles ca am citit in ochii tai. Totusi nu vad sa ai morga de mare profesor... ei, ce sa-i faci, nu tuturor le e dat sa fie mari.

P.S. Vad ca s-a format un nucleu aici pe forum, care sub nici o forma nu vrea sa invete ceva de la altii. Pacat, ca avem cu totii de invatat, daca nu din cele bisericesti, macar din cele ce tin de bunul simt si respect, ca sa nu vorbesc de dragoste pentru ceilalti, asa cum e crestineste.

Cand am intrat eu pe forum in 2006, forumul era plin de profesori, unul mai bun ca celalat. Si erau profesori universitari, dar si traitori, care cu darnicie imparteau din cele stiute de ei. Forumul era o adevarata "universitate (populara) de teologie, adica un loc in care oricine era sfatuit si invatat de cei stiutori. Incearcti sa intrati pe topicurile din 2005-2007 si vedeti acolo despre ce vorbesc. Alte vremuri!

Intre timp au fost goniti toti acestia; iar cand isi mai face aparitia cate unul de talia lor, nestiind in ce loc a nimerit, parca e cineva deranjat de lumina pe care incearca acesta sa o raspandesca, si auzim strigatul: "Stingeti lumina!" Pacat, zic eu, ca ne ingrijim mai mult de patimile noastre, decat sa ne cultivam smerenia. In nici o carte duhovniceasca nu am gasit ca la un sfat bun duhovnicesc, ucenicii sa fi raspuns: Pleaca, domnule, nu ne invata pe noi!
Nu numai ca nu au reactionat asa, dar le-au si notat, ca generatii dupa ei sa invete aceste sfaturi duhovnicesti pretioase.

Cei invatati, in loc sa se simta jigniti de tonul folosit, sa-si aminteasca mai bine, ca mai sunt multi la inceput de drum crestinesc si care vor sa invete si sa inteleaga. Iar acestia nu se vor simti calcati pe bombeu pentru ca cineva incearca sa-i invete ceva. Pe acestia ii inveti aplecandu-te cu dragoste la nivelul lor, explicandu-le.
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!

Daniel_Ortodox 26.02.2014 00:40:15

Doamne ajută.

Măi dragii mei frați, Mihail și Dalian !

Mihaile, tot nu te-ai smerit ! Dar mulțumesc pentru sfat. Pentru mine au prioritate lucrările în limba romînă. Tot nu o să le citesc toate, nici pînă adorm în Domnul.

Văd, că vă chinuie mîndria îngrozitor ! Uite eu spun: da ! cad în mîndrie de multe ori ! Rugați-vă și pentru mine !

Spuneți și voi asta ?
Vreau să văd !

Vă chinuie atît de mult viața mea ? Că eu am un stil profesoral, că fac pe profesorul. Nu am nimic de ascuns ! Chiar nimic.
Așa sunt învățat de Hristos !
Să nu am nimic de ascuns !

Pentru liniștea și pacea inimii voastre, chiar sunt profesor. Sunt profesor de religie. Oficial. Am terminat, și sunt licențiat, cu mila Domnului, în Teologie Didactică. Cu licența: "Învățătura despre diavol la părinții alexandrini, capadocieni și antiohieni". Doar că nu profesez. Și acum fac studiile de echivalare, se numesc așa, pentru că îmi este recunoscută Teologia Didactică, și sunt înscris direct în ultimul an de Teologie Pastorală, ce va fi finalizată cu licență, cu titlul menționat, la care ar trebui să lucrez acum, dar nu pot să vă las fără răspuns, că sunteți ca niște copilași. Pentru că vreau să fiu preot, cu mila Domnului. Sau poate monah, deși eu nu sunt vrednic nici să calc un fir de iarbă... dar mai să fiu preot sau monah. Am terminat și seminarul de teologie ortodoxă, ultima promoție de 5 ani, acum se face 4 ani seminarul.

Se poate verifica tot ce spun. Cereți mai multe detalii și vă dau cu drag.

Altceva ? Ce vă mai frămîntă, dragii mei ? Vă spun tot, n-am nimic de ascuns !

Am suferit și de patima malahiei, mai mulți ani, cînd eram mai mic, ce mai vreți să vă spun ?

Întrebați-mă orice, că vă răspund cu drag, dar vreau să simt iubire în cuvintele voastre, altfel nu pe mine, eu nu mă smintesc ușor, dar în alte dialoguri, în viața de zi cu zi, vă veți chinui prima dată voi pe voi înșivă, apoi pe ceilalți în cele mai scîrboase moduri cu putință.

Asta face mîndria voastră cu voi ! Aruncați-o ! E de la dracu !

Dar trebuie să recunoașteți că o aveți, ca să vă puteți scăpa de ea.

Bucurii.

Daniel_Ortodox 26.02.2014 01:01:04

Doamne ajută.

Miha-Anca, înțelege, te rog, îți cer asta ! Nu mă mai lăuda. Sfinții Părinți spun că creștinul să fie la laude și la ocări ca un mort. La ocări pot să fiu ca un mort, dar la laude, încă nu pot. Iartă-mă și ascultă-mă, te rog.
Dacă nu înțelegi să nu mă mai lauzi, o să te mustru și o să-ți vorbesc aspru, o să te fac nerușinată și altele asemenea.

Am văzut ce ai scris Miha-Anca și apropo de asta, eu nu plec niciunde ! Eu nu sunt sensibil la jigniri, am avut parte de ele din plin, în viața grea ce am avut-o și în plus de asta sunt bune, aduc smerenie și m-a ambiționat să mă ridic și de 1000 de ori dacă cad pe zi, conform Bibliei. Hristos ! El e puterea și bucuria mea cea mai mare ! El mă ridică.

Deci eu nu plec niciunde ! Oricît de mult s-ar chinui ei. Sunt convins că intenția lor e bună. Cred în binele inimii lor. De ce nu plec ? Păi așa sunt învățat :

19. Căci, deși sunt liber față de toți, m-am făcut rob tuturor, ca să dobândesc pe cei mai mulți;
20. Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, deși eu nu sunt sub lege, ca să dobândesc pe cei de sub lege;
21. Cu cei ce n-au Legea, m-am făcut ca unul fără lege, deși nu sunt fără Legea lui Dumnezeu, ci având Legea lui Hristos, ca să dobândesc pe cei ce n-au Legea;
22. Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii.
23. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca să fiu părtaș la ea.

I Corinteni 9, 19-23.

Și așa trebuie să facă și ei, și toți creștinii, dar mai uităm, că suntem oameni. Deci nu plec niciunde, decît dacă mor, sau dacă sunt banat și în limita cunoștiințelor mele, spre smerenie să-mi fie, că nu prea am multe, voi încerca să ajut unde știu și unde pot, unde nu, voi tăcea. Dar mai bine stau aici. Puritanismul, fără discernămînt devine o patimă grea.

Cum să las un om ca Dalian ? E plin de intenții bune, dar e cel mai chinuit de mîndrie din tot forumul. Păi merg pentru el, pînă la ultima suflare de viață, cît timp văd că caută. Domnul să-i dea. Vindecare, alături de ce caută. Și nouă tuturor.

Mirela T., îți voi răspunde în mesaj privat, ce sfînt e la poza mea de avatar, și de unde "stilul" meu dulce, etc.
Aici, vorbim despre Jachete. Iertare.

Bucurii.

ON-TOPIC !

JACHETELE BISERICII CELEI VII, ORTODOXIA, MIREASA LUI HRISTOS, AICI SUNT:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=17099

Dalian 26.02.2014 01:19:50

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 552300)
Cand am intrat eu pe forum in 2006, forumul era plin de profesori, unul mai bun ca celalat. Si erau profesori universitari...
Intre timp au fost goniti toti acestia; iar cand isi mai face aparitia cate unul de talia lor...

Dar m-ai distrat copios măi Miha :1:

Daniel cel Ortodox abia ce a scăpat și el de patima malahiei, s-a înscris direct în ultimul an de Teologie Pastorală și acum tu-l faci unul de ditamai talia profesorilor universitari care activau pe forum în 2006? Nici chiar așa.

Dar și dacă ar fi fost chiar așa tot n-ar trebui să-i trateze pe colegii de forum cu condescendența unui păun omniscient.

Annyta 26.02.2014 01:21:13

O vorba din popor spune ca boul moare de munca si prostul de grija altuia... Imi cer scuze pentru off-topic... nu vreau sa acuz pe nimeni de nimic!

E drept ca sunt eu mai egooista, dar mai bine ma uit mai intai in ochiul meu, sa vad paiul sau barna de-acolo... Iar pe vecinul il las in plata Domnului, asta daca nu imi cere in mod expres ajutorul/ atentia/ sfatul etc.

Nopate buna tuturor si pace sa avem!

PS E drept, zicea Yasmina pe alt topic despre semenii nostri care mor in Ucraina... Oare noua ne pasa?

Daniel_Ortodox 26.02.2014 01:26:26

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 552306)
Dar m-ai distrat copios măi Miha :1:

Daniel cel Ortodox abia ce a scăpat i el de patima malahiei, s-a înscris direct în ultimul an de Teologie Pastorală i acum tu-l faci unul de ditamai talia profesorilor universitari care activau pe forum în 2006? Nici chiar aa.

Dar i dacă ar fi fost chiar aa tot n-ar trebui să-i trateze pe colegii de forum cu condescendena unui păun omniscient.

Doamne ajută.

Te-ai distrat bine, așa-i copilaș ? Dar nu știi un lucru. Distracție e cuvînt grecesc care înseamnă -fuga de tine însuți-.

Nu s-a referit la mine, ca fiind din aceia de calitate, din 2006, ci s-a referit la aceia. Citește mai cu atenție. Plus că în 2006 eram vindecat de malahie. Dar poți să mă numești malaheu, mă mai smeresc și eu, îmi amintesc de lupte, dar să se simtă iubire în cuvintele tale, precum spuneam, nu pentru mine iubire, pentru tine, altfel te osîndești singur, lipsit de iubire fiind, te inundă întunericul. Vorbesc serios. Dar de iubire și rugăciune, întunericul vrăjmașilor, fuge cel mai repede.

Spune și tu o patimă cu care te-ai luptat. Să învățăm de la tine. Să fi exemplu.

Bucurii.

P.S.: Anita, draga mea, să te rogi și pentru mine, dacă vrei și dacă poți. Că mă regăsesc în ce ai scris, deși nu ai dat nici un nume. Iartă-mă.

ON-TOPIC:

JACHETELE BISERICII VII ȘI LUCRĂTOARE, SINGURA BISERICĂ CREȘTINĂ DIN CÎTE MAI EXISTĂ PE PĂMÎNT, ORTODOXĂ:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=17099

Dalian 26.02.2014 01:38:08

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 552309)
Să învățăm de la tine.

Nu toți au vocația asta de a-i învăța pe ceilalți, măi frate mai drăgălaș.
Doar câte unii. Ăia de talia profesorilor universitari.

Și să-ți dau și un verset biblic că văd că mult îți mai place:
Iacov Capitolul 3
Înfrânarea limbii. Adevărata înțelepciune.
1 Nu vă faceți voi mulți învățători, frații mei, știind că (noi, învățătorii) mai mare osândă vom lua.

Daniel_Ortodox 26.02.2014 01:44:50

Doamne ajută.

Frumos Cuvînt ți-a dat Domnul în minte.

Mai adaog și pe ăsta:

32. Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.
33. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.
(Matei 10, 32-33)

Acum e oră tîrzie. Iartă-mă și pomenește-mă. Bucurii.

P.S.: Să nu uităm de ADEVĂRATELE JACHETELE, CELE ALE BISERICII : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=17099

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:05:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.